Maanantai 21.8.2017

Nainen boikotoi Facebookissa, joutuu oikeuteen – ”Härskiä!”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.2.2011 06:16
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Helsingin käräjäoikeus.

Tänään alkaa Helsingin käräjäoikeudessa oikeudenkäynti, jossa saksalaisen Bijou Brigitte -koruliikeketjun entiseltä työntekijältä Elina Karjalaiselta vaaditaan 5000 euron korvauksia. Yhtiö kokee, että Karjalainen on mustamaalannut entistä työnantajaansa.

Syynä on Karjalaisen toiminta Facebookissa. Karjalainen kehotti Facebookissa kaikkia boikotoimaan Bijou Brigitteä. Karjalainen oli irtisanoutunut yrityksen palveluksesta. Syynä boikottikehotukseen oli se, että Bijou Brigitte ei uusinut Karjalaisen työkavereiden määräaikaisia työsopimuksia, vaikka yritykseen palkattiin samaan aikaan uutta väkeä.

Yrityksen ja entisten työntekijöiden välillä on myös ollut kiistoja palkkasaatavista, joita Palvelualojen ammattiliitto on joutunut selvittämään, kertoo Vasemmistonuoret.

Vasemmistonuoret järjestää tänään mielenosoituksen Karjalaisen puolesta Helsingin käräjäoikeuden edustalla osana Ilmianna pomosi -kampanjaa. Kampanja on seurannut Karjalaisen tapausta jo yli vuoden ajan.

Vahingonkorvausvaatimus entiselle työntekijälle on Vasemmistonuorten mielestä härskiä painostamista ja rikkoo perusoikeuksia.

- Bijou Brigitten vahingonkorvausvaatimus on ristiriidassa perustuslain turvaamaan sananvapauden kanssa. Kenellä tahansa on oikeus kehottaa kanssaihmisiään boikottiin, Vasemmistonuorten puheenjohtaja Dan Koivulaakso sanoo.

Vasemmistonuorten mukaan työnantajan kritisoimisella Facebookissa ja muissa sosiaalisissa yhteisöissä on nykyään kovat seuraukset. Palvelualojen ammattiliiton (PAM) tietoon on tullut lähes 20 tapausta, joissa työsuhde on irtisanottu tai purettu.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

donCarlos

Ihmisen ja yrityksen herjaaminen ovat rikoslain alaisia. Siksi tämäkin tytönhupakko on raastuvanpenkille joutunut. Tulee kuitenkin muistaa, että työnantaja aina harkitsee uudet työsuhteen tai määräaikaisten uusimiset. Jos nuo tuon tyttöressut kaverit ovat jotain kettutyttöihin verrattavia laiskimuksia, kuka sellaisia ottaa töihin kun ahkeriakin on tarjolla.

Tästä on varmaan ollut kysymys, ja nyt sitten haukutaan aivan väärää puuta.

Mahdollisimman ankara rangaistus, että huomennakin muistaa, mitä on tullut tehtyä!

kyy

Jos heittää vitsin tästä aiheesta, kommentissa pitää käydä ilmi, että kyse on vitsistä. Muuten voisi kuvitella että joku ihan tosissaan kirjoittaa tuollaista.

Muuten, ihmisen kunniaa voi loukata, mutta ei yrityksen. Edellinen on rikoslain alaista, jälkimmäinen ei.

Maa muuttukoon

Ei ole tainnut kertyä kokemusta saksalaisen työnantajan palveluksessa? Orjat eivät saa kapinoida ja sitä yritetään saada myös Suomessa läpi.

donCarlos astuu heikoille jäille nimittäessään Elina Karjalaista näin julkisesti tytönhupakoksi. On anteeksipyynnön paikka.

Mikäli tarkoitit ilmauksesi ironiaksi tai käänteiseksi tekstiksi niin täysin pieleen meni.

donCarlos

Vain typerys kirjoittelee tuollaita, ja siksi hän on siellä raastuvanpenkillä. Ja kuten sanoin, mahdollisimman kova rangaistus, niin ainakin oppii käyttäytymään!

Ja vielä mielenosoitus hänen puolestaa; joutavat kaikki lippua heiluttavat poliisilaitokselle!

valo

Taitaa olla "don" kuvitelmissaan "ylempää rotua"
On sinulla säälittävä keskiaikainen asenne. Ei Donillakaan enää nykyään ole alustalaisia eikä orjia. Kuka sen tuloksen tekee jos ei työntekijät. Ei se johtaja yksin firmaa pyöritä. Paitsi jos on yhden-miehen veronkiertofirma kyseessä.

Tekeekö raha ja sen ahnehtiminen ihmisestä tuollaisen ?

Hannu Mikael

boikottiin mielivaltaisia firmoja vastaan.
Bijou Brigitte haluaa Suomeen lisää sensuuria entisen lisäksi, ikään kuin ongelmat hoidettaisiin lakaisemalla ne maton alle.
Määräaikaisia työntekijöitä roikutetaan jatkuvasti löysässä hirressä sopimuksesta toiseen.
Pahimmillaan kymmenillä sopimuksilla niin pysyy alistettuna.

Maa muuttukoon

Pisti minut vallan kirjoittamaan uudemman kerran. Olettaisin, että tässä ei ole kysymys yksittäisen yrityksen aikomuksesta saada oikeutta näkemyksilleen, vaan ennemminkin pyrkimys saada aikaan juridinen ennakkotapaus työntekijöiden hiljentämiseksi.

Sinänsä irvokasta sillä nimenomaan tyytyväiset työntekijät ovat se vahvin lenkki asiakkaan ja yrityksen menestyksen välissä. Markkinoinnillisesti usein on tehokas keino saada heikosti menestyvälle yritykselle ilmaista mainosta putkahtaminen tyhjästä median palstoille, mutta tästä ei varmaankaan kyseisen yrityksen kohdalla ole kyse.

donCarlos

Meilläkin on vaikka kuinka paljon laiskoja ihmisiä, joille voisi antaa heti lopputilin, kun vain laillinen peruste löytyisi. Ja kun se löytyy, esim. aiheeton poissaolo, tupakointi työpaikalla tms, irtisanominen tai työsuhteen purkaminen on edessä. Mutta silloin pitää pelata varman päälle, ettei joudu oikeudessa maksamaan mitään ylimääräistä.

donCarlos

Siksi haluaisin päästäkin heistä eroon, kun työ ei tunnu maistuvan. Ja sitäpaitsi vuosikymmenten kokemuksella voi sanoa, että suurin osa on ollut ja on hyviä. Mutta aina joku känkkäränkkä mahtuu mukaan ja muutos on voinut tapahtua lyhyenkin ajan sisällä.

donCarlos

Kun yt-neuvottelut ovat menossa, päitä pudotellaan laiskemmasta päästä ja muutenkin persona non grata -tyypeistä. Hyvistä ei tietenkään luovu paitsi pakon edessä, mutta irtisanottavien määrä ei vielä ole tiedossa. Olen aikaisemminkin joutunut siivoamaan toisten jälkiä ja olen ollut tyytyväinen tulokseen.

intiaani

On hienoa nähdä internetin ja sen sosiaalisten palveluiden voima tämäntyyppisissä asioissa. Se tuo aivan uutta valtaa pienelle yksittäiselle ihmiselle, mikä näkyy parhaiten monen vähemmän vapaan maan (ja yrityksen) halussa rajoittaa sen käyttöä. Vallassa tulee tietenkin sitten aina mukana se vastuu eli tässä tapauksessa boikotti on aivan paikallaan, kunhan vain pysytään tosiasioissa.

Positroni

Kyllä jokaisen pitää vastata sanoistaan, oli sitten kysymys vaikka facebookista tai muusta julkisenkaltaisesta foorumista. Vaputeen kuuluu aina vastuu. Muutoin ollaan anarkiassa.

Vastuuta ei vähennä se, että muutkin ovat yhtä vastuuttomia. Ei ainakaan pitäisi.

Hymiö

Kyllä Suomessa on mielipiteenvapaus. Jos joku on sitä mieltä, että joku yritys on surkea, saa sen sanoa.

Yritysten pitää hoitaa asiansa hyvin, jotta maine pysyy hyvänä. On ihan oma vika, jos suututtaa asiakkaansa tai työntekijänsä. Sananvapaus se on työntekijälläkin, ei täällä mitään orjia olla. Ainoa poikkeus on, jos työntekijä allekirjoittaa sopimuksen, jossa lupaa olla puhumatta työnantajan asioista.

Saisivat YT-potkitut työntekijät enemmänkin arvostella entisiä työnantajiaan. Sen verran härskisti ja ahneesti firmat ovat käyttäytyneet viimeisen vuosikymmenen: voitot kasvaneet, työntekijöitä vähennetty ja johdolle jättibonukset. Lisää vaan arvstelua kehiin.

donCarlos

Vaalikampanjoilla, joita on kyllä kovin monen tasoisia, houkutellaan äänestäjiä antamaan äänensä ko. puoluelle. Kampanja voi olla myös imago-kampanjaa, kuten SAK:lla oli hetken aikaa viime vaalien alla.

Ne eivät missään tapauksessa ole kansankiihotusta.

Nyt puheena oleva tapaus on yrityksen herjaamista, siis mustamaalaamista. Ja vaikka se olisi kuinka totta tahansa, se ei ole sallittua.

Hymiö

Jos vihreät kehottavat boikotoimaan esimerkiksi turkiksia, on heillä siihen oikeus. Toki se tuottaa tappioita turkistuottajille, mutta on ihmisillä oikeus olla sitä mieltä ja mielipiteenvapaus ilmaista se vaikka turkistuotanto on laillinen elonkeino. On aivan turhaa haastaa ketään oikeuteen mielipiteidensä kertomisesta tai boikottiin kehottamisesta.

donCarlos

Meillä tuomiosta voi aina valittaa, ja jokainen tuomioistuin on riippumaton.

Jos lakeja täytyy joltain osin muuttaa, eduskunta on se elin, joka niistä päättää. Onneksi Suomessa ei tuomioita anneta väenkokouksissa kuten jossain muualla maailmassa!

Kallevi

Ymmärrän hyvin "vasureita" kohtaan tuntemasi kammon. Sinullahan ei selvästikään ole identiteettiä työminäsi ja omaisuutesi lisäksi, joten jos jouduttaisiin maailmaan, jossa työllä ja omistamisella ei ole niin merkitystä, se johtaisi välittömästi identiteettisi luhistumiseen. Että sikäli hyvin ymmärrettävä tuo primaalireaktio "kettutyttöjä" ja muita "kommunisteja" vastaan.

donCarlos

Tuohon toiveeseen ei vain löydy oikeusperustetta tämän maan lainsäädännöstä.

Kuten edellä totesin, ei näitä päätöksiä tehdä joukkokokouksissa tai sillä perusteella että olemme jossain klikissä sitä mieltä!

Tuttu

Olen odottanut jo kauan, että joku perustaa saitin, jonne jokainen voi postittaa tiedot paskamaisesti käyttäytyvistä yrityksistä.

Toki niin pitkään kun tämän maan lainsäädännöstä löytyy oikeusperuste haastaa yksityishenkilö käräjille totuuden julkituomisesta, tietojen postittamisen on viisainta tapahtua nimimerkin suojasta.

Hymiö

Sellaiset yritykset, jotka eivät osaa palkata haluamaansa työvoimaa tai kohdella työntekijöitään kunnolla ovat yleensä aika lyhytikäisiä.

Riistäjäyritykset, jotka eivät maksa palkkaa tai kikkailevat vain valtion tuilla, joutaa lopettaa. Huonoista yrityksistä pitääkin tiedottaa kaikille; potentiaalisille uusille työntekijöille, jotta eivät joudu ansaan ja kaikille asiakkaille.

Yrityksillä on muuten täysin sama mahdollisuus vastata saamaansa kritiikkiin ja puolustautua. Siihen niillä on myös paljon isommat resurssit kuin yhdellä erotetulla työntekijällä.

Tuttu

Noin täsmällisesti ilmaistuna millaista lisäarvoa tähän maailmaan tuottaa työntekijöitä riistävä halpakrääsäkorujen kaupittelija - esimerkiksi Suomessa parveileviin Romanian mustalaisiin verrattuna, jotka ovat samalla alalla?

Suunnilleen 95 prosenttia yrittäjistä on käytännössä kerjäläisiä, jotka elättävät itseään käymällä taskullasi. Peitetoimintanaan he trokaavat Kiinassa valmistettua roskatavaraa hinnoilla, jotka eivät ole missään suhteessa tuotteiden todelliseen arvoon.