Maanantai 20.5.2019

Yllättävä ”Nato-kanta” – Käänsitkö takkisi, Timo Soini?

Luotu: 
14.2.2011 19:44
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Timo Soini on selittänyt ristiriitaisia Nato-puheitaan.

Timo Soini on herättänyt hämmennystä ristiriitaisilla puheillaan Suomen Nato-jäsenyydestä.

Syynä on Uuden Suomen haastattelu vuodelta 2008, jossa Soini sanoo, että Suomen tulisi mielummin mennä Natoon kuin jäädä EU:hun. Sen jälkeen Soinin Nato-kanta on kuitenkin ollut kielteinen.

Viimeksi tänään Helsingin Sanomat viittasi Uuden Suomen haastatteluun paperilehdessään. Soini kiistää myönteisen Nato-kannan HS:lle ”kommunistien levittelynä”.

”Kommunisteilla” Soini viitannee Vasemmistoliiton puheenjohtajaan Paavo Arhinmäkeen, joka on ottanut Soinin silmätikukseen Uuden Suomen haastattelun takia.

Arhinmäki on useassa otteessa viitannut Soinin myönteiseen Nato-kantaan. Asia on ollut esillä myös useilla internetin keskustelupalstoilla. Myös Rauhanturvaaja-lehden haastattelussa vuodelta 2008 Soini suhtautuu Natoon myönteisesti, vaikkei ilmoitakaan kannattavansa jäsenyyttä.

Uusi Suomi kysyi nyt Soinilta, onko hänen mielensä muuttunut Suomen Nato-jäsenyyden suhteen.

- Ei ole muuttunut. Nato-jäsenyys ei ole ajankohtainen, eikä Suomen pidä liittyä sotilasliiton jäseneksi. Tämä tulee myös vaaliohjelmaan, Soini viestittää Uudelle Suomelle Pariisista.

Soini selvitteli kantaansa myös Yle Puheen väittelyssä Arhinmäkeä vastaan aiemmin tässä kuussa.

- Ei meillä intoa ole mennä Natoon. Nato-optio on voimassa, Soini sanoi.

Soini selitti Uudelle Suomelle vuonna 2008 antamiaan kommentteja, joiden mukaan Suomen tulisi Norjan mallin mukaan olla Natossa, muttei EU:ssa. Soini sanoi tämän olevan hänen henkilökohtainen linjansa, ei puolueen linja.

- Kun kysyttiin, että kumman ottaisit mielummin, että Suomi olisi EU:n vai Naton jäsen, niin siinä sanoin huumorimielessä, että tämä Norjan malli olisi parempi. Kysymys oli EU:n täysjäsenyydestä ja Naton jäsenyydestä, Soini selvensi radioväittelyssä.

Soinin ja Arhinmäen väittely on kuunneltavissa Yle Areenassa vielä 106 päivän ajan.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Solar

"Soini selitti Uudelle Suomelle vuonna 2008 antamiaan kommentteja, joiden mukaan Suomen tulisi Norjan mallin mukaan olla Natossa, muttei EU:ssa. Soini sanoi tämän olevan hänen henkilökohtainen linjansa, ei puolueen linja". Soinilta alkaa löytyä vanhakantaisia mielipiteitä. Kyllä se vaan Timo Soini on sillain, että puolueenpuheenjohtajan kanta on puolueen kanta. Soini kannatas nyt olla jotain mieltä eikä kaikkien mieltä.

dTvaKA2Q

Solar: "Puheenjohtajan kanta on sama kuin puolueen kanta".

Näääin, juuri tällä tavalla vasurien puoluekuri toimii. Kun toveri Stalin sanoo, että musta on valkoista, niin silloin sanomasta "musta on valkoista" tulee puolueen virallinen totuus. Toveri Solar haikailee jotain, mikä ei ole tästä maailmasta.

No, toverit vasemmalla ei ole (tottumattomuuttaan?) vielä huomanneet sitä, että ihmisillä on myös ns. henkilökohtaisia mielipiteitä. Persut puolueena ei kannata Natojäsenyyttä, Soini mahdollisesti kannattaa sitä. Mikä siinä on vaikeaa? Vaikeaa tässä on se, että vasurien leniniläisen puoluekurin kasvattamat älämölöt eivät ole huomanneet sitä, että maailma ei nyt kertakaikkiaan ole leniniläisen puoluekurin maailma. Leniniläisyys on kuollut ja kuopattu, neukkulan mukana, mutta joitakin ko. idiotismin kannattajia täälläkin vielä älämölöitsee, vaikka Opin kuoleman jälkeinen lahoaminen ja hajoaminen on ollut käynnissä miltei 20 vuotta.

Solar, Tampereella on Lenin museo! Haikaile siellä absoluuttista ja ehdotonta puoluekuria. Täällä muualla maailmassa sellainen ei ole oikeasti merkityksellistä.

Virkeä

Sekavaahan se aina on, kun kasvavalta lapselta kyselee mielipidettä johonkin oikeaan asiaan.

Mikä se Soinin kanta niihin abortteihin on? Siis niissä tapauksissa, että nainen on tullut raiskauksen uhrina raskaaksi? Tätähän joku kokkari tivasi Soinilta, mutta mies katosikin maan alle.

Niin, ja Arhinmäki taitaa olla yhtä paljon kommunisti kuin Soini fasisti.

Kiikunsuora

Tätä olenkin jo odotellut, että sanoisiko Soini tuosta asiasta jotain selkeää. Tämä vastaus ratkaisi nyt sen asian, että minun ääntäni Persut eivät saa. Toivoin heidän olevan uskottavan puolustuksen (=NATO-jäsenyyden) kannalla. Mutta samaa ympäripyöreää haihattelua tuo näyttää olevan, kuin kaikilla muillakin Kokoomusta ehkä lukuunottamatta.

Jape

..vielä monen mutkan takana. Venäjä on tuonut esille jatkuvasti tiukentuvan mielipiteensä Suomen mahdollisesta jäsenyydestä NATO:ssa. Tuskin Saksakaan näkee tarpeellisena Suomen liittoutumista jos siitä aiheutuisi viivytyksiä tai jopa pysyvämpiä ongelmia energiayhteistyössä Venäjän kanssa.

Meillä oli aikoinaan tilaisuus hakea jäsenyyttä yhdessä Viron ja muiden Balttian maiden kanssa. Silloin asia olisi hoitunut likimain ilmoitusasiana. Presidentti Halosen kielteinen kanta jäsenyyteen on ohjannut Suomen kohtaloa pitkälle tulevaisuuteen ja johtanut meidät tiukasti Venäjän etupiiriin.

Nyt kun Venäjä poliittinen painoarvo on palautunut takaisin suurvallaksi, NATO:n jäsenyys ei liene meille enää mahdollinen. Huolimatta kovin lämpimistä puheista raollaan olevasta ovesta jne.

Siksi on käytännössä samantekevää mitä poliitikot tai puolueet kertovat aiheesta julkisuuteen vaalien alla.

dTvaKA2Q

Venäjä, tai Saksa, EI päätä meidän mahdollisesta Natojäsenyydestä, ei sitten pilkun vertaa. Ei suuntaan eikä toiseen. Ei sitten yhtään mitään.

Suomi on itsenäinen maa, joka tekee omat ratkaisunsa omista lähtökohdista lähtien, ajatellen vain omia etujaan. Menikö jakeluun?

Nyt meillä on tuleva entinen presidentti Halonen sinetinvartijana siinä, että emme ole itsenäisiä tekemään omia ratkaisuja. Siis: tuleva entinen presidentti Halonen. Hetkisen kuluttua meillä on entinen presidentti Halonen, ainoana virkanaan kehua entiseen Neuvostoblokkiin edelleenkin kuulumisen suunnattomista eduista (kaipa sieltäpäin joku maakaasuputki ynnä sen buffaaminen löytyy Haloskalle uudeksi työpaikaksi?).

Hymiö

Kummasti niitä halutaan näköjään vääristellä suuntaa toiseen ja toinen suuntaan kolmanteen. Soinin mielipide lienee kuitenkin tuo hänen oma sanomansa, näiden tällaisten yläpilkkujen" "välissä oleva. Mutta väännellään ja käännellään, tässä on muutama viikko aikaa.

ps. odotan mielenkiinnolla, kumpi puolue korjaa parin prosentin heilahduksen omaan suuntaansa pakkoruotsin poistolla: Kokoomus vaiko Keskusta? Kumpi ehtii ensin?

juhamakinen

Tämä ei ole ainoa asia, jossa Soini on epäjohdonmukainen.

Soini vastustaa aborttia. Islamilaisissa maissa 1,5 miljardia nuorta on tulossa aikuisikään seuraavan viiden vuoden päästä - miksiköhän? Esimakua tämän vaikutuksista on jo saatu. Soini ja persut panevat pään pensaaseen, sulkevat rajat, liittyvät Natoon puolustamaan globalisaatiovoittajien etuja Välimeren yli pyrkiviä vastaan.

Todella johdonmukaista, kestävää, ja solidaarista "politiikkaa"!

Brandheim

Juhamakiselle.Soini on sanonut , että abortti on henkilökohtainen asia ,eikä hän sitä ole tyrkyttämässä kenellekkään.Hän vastaa itsestään ja paavi seurakunnasta.Onko asia vaikea ymmärtää?Mitä uskontoa sinä kannatat ,onko se koko sukusi kanta?

joonathan

Soini ei saisi koskaa sanoa mitä mieltä on siinä se vika on. Korkeintaan vastata jollain vanhalla sutkautuksella joka ei sano mitään. Kannnatus menee kun sanoo mielipiteensä jostain asiasta. Moittia kyllä saa asiaa kuin asiaa ja vaaatia siihen parannusta, mutta omat ajatukset on pidettävä visusti piilossa. Hyvin on puolue kannatustaa saanut pelkillä moitteilaan. Mutta turpiin on tullut aina kun mielipiteitään ovat esittäneet (Halla-aho, Terho ja monet muut. Jopa Putkonen kun kun kirjoittii itsensä muoteisen ilmastomallin persuille.) Olen ihmetellyt jo pitkän aikaa eikö kukaan toimittaja erehdy kysymää miten persut menettelisivät asiain korjaamiseksi ja mitä mieltä he asiasta ovat eikä tyytyisi heidän sanomaansa miten huonosti asia on hoidettu.

Tumpelo

"Syynä on Uuden Suomen haastattelu vuodelta 2008, jossa Soini sanoo, että Suomen tulisi mielummin mennä Natoon kuin jäädä EU:hun."

Tarkoittaako tämä kenties sitä, että jos Soini sanoo hyppäävänsä mielummin kaivoon kuin astuu taloon 10 murhaajan kanssa, niin silloin Soinilla on "yllättävä kanta" siitä kuinka suomalaisten kuuluu hypätä kaivoon??????

Missä sitä suomen kieltä opetellaan?

Brandheim

Mieluimmin NATO kuin EU.
Tarkoittaa Suomenkielellä"mieluimmin nyrkkiä kuin puukkoa"
Kuten Tumpelo sanoi.

Se ei tarkoita hyväksymistä.

Toiseksi:Puolueenjohtajan kanta ei ole välttämättä Perussuomalaisten kanta,olemme yhtenä puolueena riippumaton puoluekurista.Solarin olisi hyvä opetella suomenkielen tarkoitus.

Maa muuttukoon

Tällä hetkellä pääsylippujen hinta on noussut jo hiukan päälle 14.000 euroa per katsoja. Wikileaksin mukaan suomalaisen rauhanturvaajan kuolemaan syylliset tuomittiin ja armahdettiin korruption ansiosta noita aikoja kun Soini hypetti Natoa. Tieto salattiin Häkämiehen ja virallisen Suomen taholta tietoisesti. Vaikeneminen jatkuu ja Halonen vierailee Afganistanissa. Soinilla on vaikeuksia tasapainoilla ja olla kaikille mieliksi. Olo on kuin seropilla kylänraitilla, jalkaa täytyy nostaa joka tienristeyksessä. Sirkuskoiratkin hyppivät kahdella jalalla pallilta toiselle komentojen mukaan.

Htalk

Kuuntelin tuon keskustelun areenasta...

Otsikko ja asia ei nyt täsmää.

Jos kysytään vaihtoehtoa joka pitäisi valita että laitatko voileivän päälle kaurapuuroa vai ruispuuroa niin ei se tarkoita että näistä jompi kumpi on mieluisampi vaihtoehto sille että ei laiteta kumpaakaan voileivän päälle.

Luulisi että Arhimäki pystyisi parempaan kuin höpö höpö sanaleikkiin... Tässä asiassa Arhimäki meni nyt riman alta...

REXILEX

Suomen sooloilu kansainvälisissä kysymyksissä näkyy huomattavimmin siinä, ettei julkishallintomme ole siirtänyt alue- ja rajavalvontaansa niille kuuluville paikoilleen, vaikka asia on kaikille YK:n jäsenvaltiolle luvattu.
Mikäli Suomi liittyisi NATO:n jäseneksi olisi asia varmasti vielä selvemmin huomioitava.
YK:n jäsenvaltioiden jokainen kansalainen, edellyttää muiden jäsenvaltioiden pitävän huolta, yhteisesti sovituista maailmanrauhaa turvaavista laeista.
Liittyminen Natoon vauhdittaisi asiaa, mutta ilman sitäkin on edellämainittu asia hoidettava, valalla vannottuun, kansainvälisien lakien edellyttämään tilaan.
Tämä on kunniakysymys, lisäksi se antaa luotettavamman kuvan glogaalisti, Suomalaisista ja Venäläisistä; Tällätavoin vaikuttaen myös, kansainvälisesti toimivien yritystemme ekonomiseen tilaan nousujohteisesti.

TAIVAS ORGANISAATIOT, lain, luomakunnan ja intersubjektiivisen edun valvoja.
Ilkka V T Juutilainen - Juudaan Kuningas, molemmin puolin rajaa, 15.02.2011.

Tapanainen

on puhua paskaa niin paljon ettei enää itsekään muista. Katolisen paavin kannattaja Soinillako on oma linja ja sitten on joku puolueen linja, jota edustaa hauveli Oinonen, siviilipalvelusmies ja muinaisen kirkkoslaavin tutkija Halla-aho ja talousnero Uuspavalniemi.

Ajankohtaisessa kakkosessa oli muutama persujen ehdokas vastailemassa jossain Soinin vetämässä vaalikokouksessa.Kaikki sanoivat etteivät tunne kysyttyjä asioita mutta parisataa miljoonaa voisi leikata kehitysrahoista.
Voidaanhan sitä leikata mutta ei sillä pitkälle pötkitä.

dTvaKA2Q

Tapanainen tahtoo siis sanoa, että joku henkilö jota leimataan termeillä "katolinen", "hauveli", "siviilipalvelusmies", "muinaisen kirkkoslaavin tutkija" tai "talousnero" ei voi olla suomalainen, perus sellainen, tai perussuomalainen.

Haloo! Nämä viheriät ja/tai thorssilaiset tahtoo aina leimata perussuomalaisia rasismileimakirveellä. Tässä teille on oikein malliesimerkki tästä antirasistista: lukekaa nyt ihmeessä mitä teikäläiset oikein tekee.

Oikein hävettää olla osa samaa kansakuntaa kuin tällaiset Tapanaiset. Tämä lajikumppanimme kirjoittaa
"Soinin malli
23:10 Tapanainen
on puhua paskaa niin paljon ettei enää itsekään muista."

Hyi hemmetti miten tyhmää kirjoittelua.

Eritoten ihmetyttää, onko vihreillä tai thorssilaisilla jotain katolisia, siviilipalvelusmiehiä, muinaisen kirkkoslaavin tutkijoita tms. ihmisiä vastaan? Tai puolueloikkareita vastaan? Tai homoliittojen vastustajia vastaan? Onko niin, että tämänlaisilla ihmisillä ei ole vihreiden tai thorssilaisten mielestä mitään oikeuksia osallistua poliittiseen toimintaan?

tha

Hyväksyttyjä pilkkanimiähän ovat mm "kommunisti", "propellihattu", "finninaama", "viherstalinisti" jne. Ja toki vain perussuomalaisten tai heidän kannattajiensa käyttämänä. Koska se on lystikkään hauskaa sutkautella sillai.

Kyllähän maailmaan puhetta ja kirjoittelua mahtuu, mutta persumainen tyyli luvata monimutkaisiin ongelmiin yksinkertaisia tai suorastaan olemattomia ratkaisuja on paitsi typerää, myös edesvastuutonta. Olkoon ne nyt sitten kuinka "kansan" mielipiteitä tahansa.

Penttijuhani

asemasta. Hän lienee alkanut myös saada neuvoja ns. äänten keräyksen asiantuntijoilta; Gallupit on otettava mukaan. Se on valitettavaa, koska se vie nykyisen ajanvieteperustan perussuomalaisilta. Kun mieli vielä muuttuu pakkoruotsista, niin puolue on kuten muutkin. Ja tarpeeton myös.

balidomi

jo lopettaa tuo turha Natosta jauhaminen. Olemme niin tiukasti Venäjän käsissä, ettei meillä ole pienimpiäkään mahdollisuuksia edes haaveilla Natosta.
Tämä on niitä elämän ja kuoleman kysymyksiä Putinille. Suomi Natoon, Karjala takaisin, Venäläisten maanosto Suomesta, kaasuputki Suomenlahteen.
Sanoi Suomi mitä tahansa, niin näistä ei Venäjä anna periksi. Ainakaan ilman.....

tha

Tai siis noista neljästä kysymyksestä Nato-jäsenyys on todennäköisesti helpommin toteutettavissa...

Mutta tsuhna on onneksi niin fiksu, että se ei halua helppoja ratkaisuja; eli ei liittoutumiselle, mutta noiden kolmen muun pitäisi mennä suomalaisten tahdon mukaan.

linnahe

Koska varsinaiset sotatoimet ovat muuttuneet kansainväliseen kriisinhallintaan liittyviksi olisi syytä tarkastella puolustusvoimiemme nykyistä rakennetta uudesta näkökulmasta. On järkevää pakottaa rauhaan jos vaihtoehto on
levottomuuksien eskaloituminen kuten Balkanilla. Tänään haastateltiin MTV3 aamu-tv:ssä Balkanin rauhanturvaveteraania joka on kirjoittanut laajan tutkielman Balkanin sodan taustatekijöistä.Melkein ainoaksi syntipukiksi leimattu Serbia ei suinkaan ollut yksin syypää
vaan USA ja Eurooppa olivat ratkaisevalla hetkillä passiivisia ja vaikuttivat suuresti sisällissodan syntyyn.
Suomen uhkakuvat samoin kuin Venäjänkin ovat enemmänkin terrorismissa. Mielestäni Suomen tulisi antaa Venäjälle
virka-apua terrorismin torjunnassa.Terroristit käyttävät Suomesta käsin palvelintaan josta lähetee uhkauksia Venäjälle. Tällä on merkitystä tulevaisuudessa koska USA saa mitä ilmeisemmin kaiken haluamansa tiedon Suomesta.

balidomi

tarkoittanee tässä tapauksessa, että Suomi maksaisi Venäjän kustannukset terrorisodassa. Suomalaiset veronmaksajat maksavat jo nyt vaikka mitä tärkeätä Venäjälle. On
täysin vastuutonta ehdottaa enää lisää rasitteita suomalaisille Venäjän suhteen.
Yksikään puolue ei uskalla nyt vaalien alla puhua näistä menoeristä Suomen budjetissa. Varmaa vain on, että eduskunta on 100% yksimielinen näistä menoista.
Monta Suomen kansalaisille tärkeitä asiaa jää kotimaassa hoitamatta kun rahaa syydetään maailman rikkaimman valtion auttamiseksi.

Riverman

Soini sanoi, että Natoon liittyminen on mahdollista. Sitten Soini sanoi ettei vainenkaan. Soini sanoi ettää hän teki puolitoista vuotta Soinin ohjelmaa Brysselissä. Sitten Soini sanoi että hän teki puolitoista vuotta Putkosen tekemää Soinin ohjelmaa Brysselissä.

Pääministeriainesta ! Poliitikko parhaasta reunasta.