Tiistai 24.10.2017

Suomen presidentti voidaan pian jyrätä – Suuri muutos etenee

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.2.2011 14:58
  • Kuva: Creative Commons / Timo Noko
    Kuva
    Presidentin valta kavenee, jos myös seuraava eduskunta hyväksyy perustuslain muutoksen.

Presidentin vallan kaventaminen etenee Suomessa, sillä eduskunta on hyväksynyt perustuslain muuttamisen. Muutos tulee voimaan, jos vielä seuraavakin eduskunta sen hyväksyy kahden kolmasosan määräenemmistöllä.

Muutos koskisi vasta seuraavaa presidenttiä, mutta istuva presidentti Tarja Halonen on vastustanut muutosta.

Eduskunta hyväksyi muutoksen äänin 144–26.

Uusi perustuslaki vahvistaisi eduskunnan asemaa ja heikentäisi presidentin valtaa. Muutosta valmistelleessa Taxellin komiteassa istunut Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen kuvasi Uudelle Suomelle vuosi sitten, että Suomi voitaisiin esimerkiksi viedä Natoon vastoin istuvan presidentin tahtoa.

Näin voisi käydä, sillä jatkossa hallituksen ja eduskunnan yhteinen kanta jyräisi presidentin kannan.

Nykyään presidentti voi jättää hallituksen esityksen hyväksymättä, jolloin hallitus joutuu esittämään uutta ratkaisuehdotusta.

Uuden perustuslain aikaan näin ei enää voisi tapahtua, jos eduskunta olisi samaa mieltä asiasta hallituksen kanssa, ja presidentin olisi pakko hyväksyä hallituksen esitys. Presidentin vallan kaventumista korostaa entisestään se, että enemmistöhallituksella käytännössä olisi eduskunnan tuki takanaan.

Perustuslain muutoksella pyritään myös ratkaisemaan niin sanottua lautaskiistaa, eli kysymystä siitä, kuka Suomea edustaa huippukokouksissa. Perustuslakiin halutaan nyt yksiselitteisesti kirjata, että pääministeri edustaa Suomea EU:n huippukokouksissa ja epävirallisissa EU:ta koskevissa kokouksissa. Presidentti voi osallistua, jos hallitus niin tahtoo.

Perustuslakiin on tarkoitus kirjata myös se, että Suomi on Euroopan unionin jäsen. Perussuomalaiset eivät tätä hyväksy.

- Tulen henkilökohtaisesti tekemään kaikkeni, jotta eduskuntavaalikamppailun tuloksena tämä älytön uussuomettuneisuuden hanke torjutaan, kirjoitti Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini vuosi sitten.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouko Heyno

Kun valtio nimeltä Suomi lakkasi 1995 olemasta lakkasi olemasta tärkeää, mitä eduskunta Suomessa päättää. Suomen pressalla on EU-osavaltion "johtajana" yhtä vähän vaikutusvaltaa kuin Suomen hallituksella, joten mitä väliä?

Itsenäisyyden palauttaminen ja palaaminen itsenäisyyden ajan perustuslakiin ja sen periaatteisiin vallan kolmijaosta on ainoa, jolla olisi merkitystä. Mutta kun kansa ei kerran tahdo itse päättää asioistaan, niistä päättää joku toinen.

Valta ei katoa siksi, että sitä ei käytä se, jolle se kuuluu.

Pentti Perusinssi

Nykyinen meno ei vetele. Presidenttimme on itse aiheuttanut tuon vallan kahlitsemistarpeen. Kun tapaamisista ja sopimisista ulkovaltojen päämiesten kanssa tietää yksin presidentti joka salaa keskustelunsa eikä edes ulkoasiain valiokunnalle kerrota vaan juorutaan mieluummin ulkolaisten diplomaattien kanssa on jotakin pielessä. Edelleen puoli eurooppaa salaa hymyili härmäläisten "lautasriidoille" ulkoministerin seisoessa käytävällä. Kovin on kovapäistä porukkaa eikä anneta periksi sitten millään vaikka paljon suuremmat maat hoitavat hommansa ilman lautastappelua.
Paljon parempi on että sitten eduskunta ratkaisee kuka menee minnekin jos ei itse osata ja ego on älyä suurempi. Ruotsissakin on prinssiä ja prinsessaa sekä kuningatarta mutta tarkkaan tiedossa kuka menee minnekin! Tämä on surullista eikä tee mieli edes irvailla. Tuolla tasolla ja riidellään kuin lapset jäätelöjonossa. Voi ei.

J. Mikkola

Noilla viime aikojen juoru jutuilla ei ole mitn merkitystä presidentin vallan kavennuksiin. Se on alkanut jo paljon kauemmin.

Salaa hymyillään myös ilmeisesti Ranskalle, jossa Sarkozy ei ole todellakaan jäänyt pois yhdestäkään EU kokouksesta. Sielläkin on kaksi lautasta...naurattaako se sinua? Kokoomuksen propaganda lätinää.

En anna haloskalle todellakaan korkeaa arvosanaa, mutta se on ainoa SUORALLA kansanvaalilla valittu henkilö, joka päättää asioista. Mikä siinä on niin kauheaa? Kaikki valta vaan pois kansalta ja Sievinen+merisalo eduskuntaan!

Pentti Perusinssi

Vaan siitä mitä mm. ulkolaiset julkaisut kertovat. Esim. ruotsalaisia lehtiä netistä lukemalla saa hyvän käsityksen mitä naapurissa/muualla ajatellaan. Suosittelen. Siellä on mm. viimeisen vuoden aikana käsitelty meidän maamyyntiämme itään ihmetelty miksi emme vuokraa vaan myymme. Minusta näitä pitää itse kunkin lueskella oma puoluekanta ohittaen. Nämä eivät ole tykkää/ei tykkää -kysymyksiä. Realismi on todettava sellaisena kuin se on piti siitä tai ei.

Jouna Pyysalo

Kaikista asioista, jotka ikinä ovatkaan agendana, juuri Presidentin valtaoikeudet ovat asia, johon ei pidä puuttua ja jotka tulee säilyttää entisellään:

Nykyjärjestelmässä Presidentti on ainoa välittömästi kansan valitsema taho, ja tapahtui mitä tahansa, presidentin valtaoikeuksien leikkaus on tästä johtuen aina leikkaus kansan näkemysten ja tahdon toteutumisesta.

Puolustan presidentin valtaoikeuksia - valittinpa tähän tehtävään kuka hyvänsä - henkeen ja vereen.

Ystävällisin terveisin ja kiittäen mielenkiinnostanne,

Jouna Pyysalo

Demokraatti

Suomessa valta kuuluu kansalle, jota edustaa vapailla vaaleilla valittu eduskunta. Eduskunta valitsee hallituksen, jonka on nautittava sen luottamusta. Muussa tapauksessa hallituksen on erottava. Presidentti ei - varsinkaan toisella toimikaudellaan ole vastuussa kenellekään. Presidentin valta on jäänne menneiltä tsaarinvallan ajoilta. Tai sitten Suomessa on siirryttävä USA:n tai Ranskan kaltaiseen presidentiaaliseen järjestelmään. Sitä tuskin halutaan.

jarmolauros

Tänään valta Suomessa kuuluu puolueille kun kansa hyväksyy ryhmäpäätökset. Hakusessa onkin ryhmäpäätöksistä vapaa minua edustava ehdokas jotta voisin äänestää.

Tuiteri

Ko. perustuslakipakettiin kuuluu myös valmiuslaki, joka on jätetty lepäämään yli vaalien. Perustuslakiin tulevat muutokset aiheuttavat sen, että hallitus ja eduskunta yhdessä voivat julistaa poikkeustilan ja säätää siihen liittyviä asetuksia presidentin kannasta huolimatta.

Valmiuslakipakettiin kuuluu poikkeustilan julistaminen myös taloudellisten kriisien ja pandemioiden vuoksi. On epäilty, että myös yleislakko voisi olla aiheena poikkeustilan julistamiselle. Nykyisenkaltaisessa tilanteessa eli oikeiston enemmistöhallituksen aikana ei ole epäilystäkään siitä, mitkä puolueet saisivat täyden määräysvallan kansalaisiin ja ay-järjestöihin nähden.

Ja huom. poikkeusasetuksilla voidaan myös katkaista tietoliikenne- ym. yhteydet ja rajoittaa sananvapautta.

http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/vex3000.sh?TUNNISTE=HE+3/2008

Kyse ei siis ole pelkästään EU- tai NATO-jäsenyydestä.

Maa muuttukoon

Valmiuslaki 5) "vaikutuksiltaan erityisen vakavaa suuronnettomuutta vastaava hyvin laajalle levinnyt vaarallinen tartuntatauti. "
Ei kai me enää olla niin uhattuna, että koko kansa pakkorokotetaan tarvittaessa pandemrixin kaltaisilla myrkyillä? Rutot, poliot ja kolerat ovat tältä maapallon kolkalta jo ajat sitten hävitetty ja eikö eduskunta enää luota sairaanhoitojärjestelmäämme? Taitavat kaivella ne hukkaan ostetut rokotteet kansan äänestäessä jaloillaan?

Eduskunta ja hallitus ovat kuin paita ja ..., joten kokoomuksen kiiman ymmärtää päästä väkisin vaikka rahan voimalla muodostamaan uutta hallitusta. SDP tyri mahdollisuutensa ja kepu on jo maan raossa, populistien varaanko näiden perustuslain muutosten kaataminen jää?

Vahinko, että meillä on viimeiset 20 vuotta ollut niin heikkoja presidenttejä, että poliittinen eliitti on ottamassa väellä ja voimalla ohjat käsiinsä. Karismaattista presidenttiyttä vastaan ei liene kellään mitään huomauttamista. Keksien jakamista maailmalla ja tappelua paikasta pöydässä ei voi parhaalla tahdollakaan kutsua valtiomiestaidoksi.

Jouni Suonsivu

Jouko Heyno: "Itsenäisyyden palauttaminen ja palaaminen itsenäisyyden ajan perustuslakiin ja sen periaatteisiin vallan kolmijaosta on ainoa, jolla olisi merkitystä."

Juuri niin! Sitten tutkaamaan, mitkä puolueet tahtovat tämän toteutuvan. Minä löydän yhden ja se on Itsenäisyyspuolue.

Isoisät ja -äidit, jotka taistelivat meille maan vapaaksi, häpeäisivät meitä, jotka olemme antaneet itsenäisyyden mennä.

Perustuslain HE60/2010 muutos sinetöi asian, jos seuraava eduskunta ei herää.

Muuten Jouko, hauska tappa vanha tuttu.

tha

"Isoisät ja -äidit, jotka taistelivat meille maan vapaaksi, häpeäisivät meitä, jotka olemme antaneet itsenäisyyden mennä."

Kyllä myös vanhemmasta kaartista löytyy huomattavasti niitä, jotka kannattavat Suomen integroitumista länteen.

Jouni Suonsivu

Integroituminen länteen ei merkitse välttämättä itsenäisyydestä luopumista. Sveitsi, Norja ja Islanti ovat itsenäisiä, läntisiä demokratioita. Unionin jäseninä Tanska ja Ruotsi ovat säilyttäneet oman valuuttansa ja hyvin menee.

Niin yksinkertaista se on.

Maa muuttukoon

Väitän vahvasti, että nyt istuvasta eduskunnasta tuskin 3/4 on lukenut kaikki tämän perustuslain muutoksen perusteissa ja viitteissä mainitut asiakirjat, puhumattakaan, että ymmärtävät mitä ovat tekemässä. Punaviinin ryyppääminen veronmaksajan piikkiin ja keskinäinen juhlinta on paljon tärkeämpää. Nappia on helppo painaa ja eläke on taattu.

Lakia valmistelevat virkamiehet ovat tehneet perusteellista työtä ja kaatavat sellaisen viitekokoelmavuoren päättäjien syliin, että asia menee läpihuutojuttuna - luotetaan siihen, että kukaan ei viitsi alkaa penkomaan sisältöä. He ovat ilmeisesti palkankorotuslahjoituksensa ansainneet?

J. Mikkola

..uuden maailmanjärjestyksen tulemisessa. Eliitti ei vaan ole vieläkään oppinut, että tarpeeksi niskaan k*semalla, k*set tulevat lopulta omaan niskaan.

Mitäköhän olisi tapahtunut tekaistun sikaflunssa fobian aikana, kun olisi otettu poikkeustila käyttöön, ja rokotettu kaikki iltasnomien lööppien perusteella.

Olisi Pekastakin enää puska jäljellä.

TSV

Suomen poliittinen järjestelmä on outo, meillä liikutaan lähemmäs Eurooppalaista parlamentarismia, mutta mielestäni tuntuu vaan jotenkin oudolta, että toimeenpaneva&lakiasäätävä ovat periaatteessa sama asia. Puoluekurin ollessa ehdoton, Eduskunta on kumileimasin päätöksiä tekeville hallituspuolueessa oleville puolueiden puheenjohtajille.

Miksi asiat menevät yleensä päin pyllyä? Koska ministerit ovat joko ammattipoliitikkoja tai populistisia tyhjäntoimittajia, käytännössä ihmisiä pitäisi joko hallita, viisaimmat ihmiset TAI kansanmielipiteiden mukaan. Tietysti nyt sanotaan, että kansa haluaa leikata veroja muttei luopua mistään. Yksinkertaisesti, kyllä näin on, kansa on kuin pieni lapsi, mutta miksi? 5milj. ihmisen Suomessa pitäisi pystyä järkevästi myös ajattelemaan millaisen maan haluaan ja tehdä vaikeita päätöksi kuin äänestää joko, punaista, vihreää tai sinistä.
Koska jos emme pysty, niin otetaan mieluummin joku vaaleilla valittava itsevaltias, jota rajoittaa tietyissä päätöksissä laki.
Tulee ainakin halvemmaksi.

Hymiö

Puoluejohtajien valitsemat pääministerit ovat viime aikoina olleet kovasti heikkoja. Joutuneet pellolle, ei sentään ihan vankilaan kiitos hyvävelien; Jäätteenmäki, Vanhanen.

Suoralla kansanvaalilla on saatu parempaa jälkeä esimerkiksi nobelisti Ahtisaari. Kansan suoralla äänestyksellä ei epäkelpo pääse Suomen päämieheksi. Puoluejohtajien päätöksellä pääsee ja tuntuu pysyvän katossa kuin terva kärpäsen koivissa eikä edes tuomituksi niitä saa.

TSV

Ahtisaari oli hyvä pressa? Siis mitä erikoista hän teki?

Puolueet, pääasiassa puheenjohtaja ne ehdokkaatkin asettaa jos eivät käy itse ehdolle.

Kansa päättää "parhaiten" äänestämällä suoraan asiaa. Tietysti kumpikin puoli vääristelee ja liioittelee asian, mutta ainakin saadaan päätös, mitä mieltä ihmiset ovat.

Hymiö

"Ahtisaari oli hyvä pressa? Siis mitä erikoista hän teki?"

Montako nobelistia Suomessa on. Ahtisaaren ainoa vika oli, että hän peittosi pikkupikku Lillanin, joten hän sai paikallislehdistön vihat niskaansa erityisesti Hesarin ja Höblan. Nämä sitten jauhasivat ja jauhasivat asiattomuuksia esimerkiksi hänen vaimostaan. Nämä on kaikki historiassa tutkittavissa ja todettavissa ja silloin roiston roolin saavat nämä epärehelliset valtamediat. Sinä kuulut niiden aivopesemiin ilmeisesti. Ei kannata uskoa vain paikallislehdistöön.

Fakta on: Ahtisaari sai Nobelin arvostetuimman palkinnon ja ansaitsi sen.

Kerro toki itse minkä virheen muka Ahtisaari olisi tehnyt presidenttinä.

TSV

Minä en varsinaisesti kannattanut kumpaakaan, kahdesta huonosta on paha valita mitään.

Obamakin sai Nobelin rauhanpalkinnon (koko palkinto menetti arvonsa jo vuosia sitten)? Tiedätkö edes mistä se palkinto tuli? Ahtisaaren firma/järjestö CMI sovitteli rahasta. Mutta tämä ei ole pointti, koska Ahtisaari sai palkinnon sen jälkeen kun ei enää ollut presidentti eli miten hän on oli hyvä työssään?

Ei hänestä nyt erityisen huonoa löydä muttei mitään hyvääkään.
Minusta henkilökohtaisesti hän on oppurtunisti (ihme mitalleja Indonesiaan?) samoin kuin Lipponenkin eikä mikään aito idealisti. Kahden lautasen läppä alkoi koska piti päästä pätemään Brysseliin. Ahtisaari on täysiverinen federalisti (ehkä tämä on mielestäsi hyvä juttu?) Miksei hän hakenut toiselle kaudelle? Oliko suhteet jo saatu?

Ongelma sinulla ja kaltaisillasi, ettet osaa olla objektiivinen omaan idoliisi ja koet heti "pikkupikku Lillanin" aivan turhaksi, vaikka tuskinpa olisi tehnyt huonompaa työtä kuin Ahtisaari...

Hymiö

"Minä en varsinaisesti kannattanut kumpaakaan,"

Tuolla ei ole mitään väliä mitä sinä itse kannatat.

"miten hän on oli hyvä työssään?"

Kansainvälisenä arvostettuna neuvottelijana. Sitä ei voi nobelistista kieltää.

"hän on oppurtunisti"

Sana, jolla muka perustellaan jotain, mutta ilman perusteluja. Kiva ja helppo käyttää.

"Miksei hän hakenut toiselle kaudelle?"

Suomen ruotsinkielisten toimittajien ja piirien ilkeyden takia. Hän ei kestänyt esimerkiksi itseensä ja varsinkin vaimoonsa kohdistuvaa asiatonta pilkkaa, joka oli todellakin asiatonta. Historia todistaa tämän sanoo valtamediat nyt mitä tahansa.

"ettet osaa olla objektiivinen omaan idoliisi"

Ahtisaari ei ole idolini, en ole demari enkä aja Bemarilla, mutta medialukutaito minulla pelaa jo ammattinikin takia.

Ahtisaaren pätevyyttä et voi kieltää vaikka et arvostaisikaan Nobel-palkintoa. On se kuitenkin tavanomaisia arvonimiä kuten lääketieteen tohtori tai tekniikan tohtori, parempi. Toisia on maailmalla kymmeniä miljoonia toisia muutama sata. Presidentiksi pääseminenkin vaatii melkoisen kansan läpivalaisun ja enempi kuin pari tohtorintutkintoa työmääränä ja pannaan vielä yksi dosentti kaupan päälle.

Hymiö

Ensinnä ei tarvitse turhaa käydä äänestämässä presidenttiä, kun sillä ei ole valtaakaan. Seuraavaksi jää pois ne naurettavat itsenäisyystanssiaiset. Mitäpä sitä kättelemään vallatonta ukkomiestä.

Kaikista parasta on niiden presidentin metallipräniköiden jakeleminen, josko senkin voi lopettaa. Näin pieni maa ei tarvitse presidentti-instituutiota ja kaikenmaailman torvisoitto-orkestereita.

Demokratian nimissä kuitenkin toivoisin, että kansa saisi valita päämiehensä toisin kuin sattumapääministeri Vanhasen tai Kivimetsän. Ne valitsi puoluekokous, 19-prosenttia kansasta, ja tässä on tulos: kaikki on kallista asuminen, liikkuminen, eläminen ja syöminen.

jkalervo

Eduskunta valitsi Mari Kiviniemen uudeksi pääministeriksi!Lisäksi; laskepa kuinka monta prosenttia äänioikeutetuista äänesti tätä Halosta!Eduskunta valitkoon tästedes valtion päämiehen eli presidentin.Tulisi sitä arvovaltaa sitten siinä sivussa kaikille toimijoille.Nykyinen tilanne mahdollistaa vain härskin populismin aivan vaalien viimemetreille kaikkien medioiden kautta.

Hymiö

Halosta äänesti ehkä 52-prosenttia Suomen kansasta. Kivimäkeä äänesti ehkäpä 60-prosenttia Keskustapuolueen kokouksessa. Jos Kepua äänesti noin 20-prosenttia kansasta, niin Kivimäen äänisaalis on about 12 prosenttia.

Mutta Keskustapuoluehan ei ole koskaan ollut kiinostunut oikeudesta, oikeamielisyydestä, rehellisyydestä eikä edes asiallisuudesta.

Tässä rehdit Kepulaiset: Matti Vanhanen, Jukka Vihriälä, Antti Kaikkonen, Paavo Väyrynen, Kauko Juhantalo ja Anneli Jäätteenmäki. Siinä meillä on esikuvat nuorisolle.

ps jos sinua ihmetyttää Väyrysen mukanaolo listalla, se johtuu niistä jalasmökkipalkkahuijauksista, kun poloinen ei saanut tarpeeksi palkkaa eduskunnasta vaan piti huijata lisää valtion rahaa itselle. Tämä on tätä Kepulaisuutta.