Lauantai 21.10.2017

Varo tällaista Facebook-kirjoittelua – ”Ylilyöntejä tulee”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
25.2.2011 11:59
Päivitetty: 
25.2.2011 12:03
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva

Elinkeinoelämän keskusliiton työlainsäädännön asiantuntija Mikko Nyyssölä muiostuttaa, että työnantajasta ei saa kirjoittaa Facebookiin ihan mitä tahansa.

Nyyssölä on huomannut, että Facebook-konflikteja työnantajien ja työntekijöiden välillä on alkanut putkahdella julkisuuteen.

- Yksi syy voi olla ajan hengessä. Perusoikeuksiin vedotaan herkästi, ja sananvapauden uskotaan oikeuttavan mihin tahansa. Ylilyöntejä tulee, Nyyssölä kirjoittaa EK:n sivuilla.

- Työsopimuslaki vaatii kuitenkin, että työntekijä on lojaali työnantajalleen. Vaatimus on voimassa myös työajan ulkopuolella, vuorokauden ympäri, Nyyssölä muistuttaa.

Nyyssölän mielestä sananvapauteen liiaksi luottaminen voi olla haitallista ennen kaikkea työntekijöille.

- Siis: sananvapaus ei oikeuta moittimaan työnantajaa Facebookissa tai netin keskustelupalstoilla mielin määrin. Työnantajan julkinen mustamaalaaminen on selvästi väärin, ja pomonkin kritisointi syytä tehdä pienemmissä piireissä, Nyyssölä varoittaa.

Nyyssölän mukaan mikä tahansa ajattelematon kirjoitus ei riitä potkujen perusteeksi ja lievemmät hairahdukset on hoidettava varoituksella.

Työntekijä voitti hiljattain riidan työnantajansa kanssa Helsingin käräjäoikeudessa koskien Facebook-kirjoittelua. Koruliike Bijou Brigitte oli vaatinut 5000 euron korvauksia Facebook-kirjoittelusta, mutta oikeus hylkäsi vaateen.

Oikeus katsoi, että työnantaja ei kyennyt todistamaan kirjoitusten vahingollisuutta.

Oikeuden mielestä nainen ei kuitenkaan olisi saanut kehottaa boikotoimaan työnantajaansa. Näin tekemällä hän rikkoi lojaliteettivelvollisuutta.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

haapavaara

Lojaaliutta vaaditaan, muuta milloin on työnantaja lojaali työn tekijälle?

Symbioosia on paras suhde. Mutta kun ihmisiä ollaan. Voi mennä murot väärään kurkkuun.

Sosiaalinen media on jo ase. Sen huomasi eräs hotelliyrittäjä Sastamalassa.

Tätä asetta purettaessa, on oltavana tarkkana. Eräät ei enää saa töitä. Mustatlistat on jo arkea. Facebook antaa aseet siihen.

PetSu

Suomi on pieni maa. Jos saa tietynlaisen maineen, niin sana leviää.
Luulempa, että hyvä työntekijä ei kuulu läheskään niin kauas kuin se joka on joka tilanteessa vastahankaan ja ikäänkuin pitää työnantajaansa vihollisena.
On todella helppoa kysellä työhistorian edellisiltä työnantajilta miten meni. Joku tietty voi antaa väärän lausuman, että pääsee "kiertopalkinnosta" eroon, mutta useimmiten työnantajien kesken on lojaajisuus tällaisessa asiassa itsestäänselvyys.
Kiertopalkinnon maineesta kun ei pääse eroon millään. Paljon helpompaa on pitää matalampaa profiilia ja muistaa, että on vain tekevinään töitä ja työnanataja on vain maksavinaan palkkaa.

donCarlos

Jos tarjoilija tai viinuri möhlii niin, että menettää työpaikkansa, seuraavan paikan saaminen voi olla työn alla.

Hyvä kello kauas kuuluu, huono kello vielä kauemmas.

Suurin osa paikoista on ketujen hallussa, ja saman ketjun paikkoihin ei ole enää tulemista.

Kauas pohjoiseen tai punaisten lyhtyjen paikkoihin saattaa paikka löytyä, mutta kantaako sitten brikkaa ammattiylpeydellä?

Ja kun sattuu joku entinen työnantaja tai työkaveri eteen, tuntuuko kivalta tarjoilla!

balidomi

tunteminen tuntuu tällaisilta nyyssösltä olevan täysin hukassa. Suomessa ei työntekijää työnantajan mollaamisesta rankaista. Senverran vahvoilla on työntekijä toverituomioistuimissa. Jos toisin käy niin persuukset penkkiin ja näytetään työntekijöiden pahimmalle viholliselle työnantajalle mistä kana pissii.

PetSu

joissa on luoonnollista, että kukaan ei hiisku sanaakaan yrityksen asioista mihinkään.
Mielestäni on myös typerää haukkua kaikkien nähden työnanatajaansa, jos ei samalla anna työnantajalle mahdollisuutta vastineeseen. On sitten millä alalla hyvänsä.
Mutta, niinhän moni luulee, että sanavapaus tarkoittaa samaa, kuin vapaus kirjoittaa mitä tahansa soopaa julkiselle foorummille, kuten tämä.

Asia ei valitettavasti ole näin. Sanavapauteenkin liittyy voimakkaasti vastuu kirjoituksistaan. Keskeneräinen Suomen Laki myös määrittelee mitä saa sanoa/kirjoittaa ja mitä ei.

Työnantajan nimeltä haukkuminen ja sisäisten asioiden levittely julkisesti on hyvin samanlaista kuin nuorison harrastama nettikiusaaminen. Kyse on vain erilaisesta vahingontuottamista. Jos se työpaikka niin koville ottaa, että pitää nimeltä mainiten kehoittaa muita kansalaisia olemaan asioimatta työpaikalla, niin siinä se vasta typeryys kulminituu korkeimpaan tasoonsa. Älä osta meiltä. Kun se sitten toteutuukin, niin tuskin kirjoittajan tarvitsee enää mitään asiasta kirjoitella.
Asiat pitää pystyä hoitamaan yrityksen sisällä. Se on paras tapa. Se myös tuottaa hedelmällisimmän tuloksen.

donCarlos

Hankalasta työntekijästä päästään helpolla paikassa kuin paikassa; tässä en tarkoita virkamiehiä. Hyvä työntekijä ei pahemmin suutaan soittele töissä eikä työpaikan ulkopuolelle - hänellähän voi olla uraputki edessä. Facebookin sivuille työasioista kirjoittelevat sellaiset laiskimukset, joiden mielestä palkkaa pitää saada mutta töitä ei tarvitse tehdä. Tällaisia on ollut maailman sivu.

Jos työntekijä on työnantajalle arvoton, pienemmästäkin rikkeestä varoitus, vielä varoitus ja sitten lopputili. Kun tuollainen työntekijä on harvemmin ollut paria vuotta kauemmin, ei tuo irtisanominen ilman työvelvollisuutta tule kalliiksi. Päinvastoin, parempi ettei ole rikkomassa koneita tai provosoimassa muitakin laiskuuteen!

Seuraavan työpaikankin saaminen saattaa olla vaikeaa, kun kysytään miksi lähti edellisestä pois. Työtodistuksesta se ei suoraan näy, mutta kun ei ole arvolauselmaa, hakemus pannaan sivuun heti eka käsittelyssä;=((

donCarlos

Työtodistus on pakko antaa työsuhteen päättyessä. Eipä ole montaa viikkoa kun oli oikeuden päätös, jossa yrityksen toimitusjohtaja tuomittiin sakkoihin, kun ei ollut työsuojelupiirin käskystäkään antanut työtodistusta. Sillähän työntekijä osoittaa olleensa töissä tiettyjen etuuksien, kuten työttömyyspäiväraha, eläkekertymä, saamiseksi.

haapavaara

missä maailmassa sinä elät?

Espoo ostaa siivouspalveluita 17 e tunti plus alv.
kaverit tekee konsertin sokkelia 2 e tunti.

Saavutetut etuudet kosketaa vain etuoikeutettuja. Tämä korttitalo on hyvä mies romahtamassa.

Turtunut

"Karjalainen perusti Facebookiin Bijou Brigitte boikottiin -ryhmän elokuussa 2009, kun oli kuullut työnantajan päättäneen kaikkien PAMiin kuuluvien ja liitolta apua hakeneiden työntekijöidensä määräaikaiset työsuhteet."

"http://www.pam.fi/fi/uutiset/Sivut/ElinaKarjalainenvoittioikeudessaBijou...

Kyllä tuo on yritykseltä ollut niin likaista peliä että oikein raivostuttaa. Enpä yhtään ihmettele että on perustanut moisen ryhmän. Olisin perustanut itsekkin tuollaisen ryhmän jos olisin ollut samassa tilanteessa.

Todella ala-arvoista toimintaa Bijou Brigitteltä tuo heidän tapansa kohdella työntekiöitä on kuvottava.

PetSu

Olisiko olemassa erityisohjelmaa, joka estäisi pääsyn Facebookkiin, keskustelupalstoille ja sähköpostiin päissään?
Olen suorittanut pienimutoista tutkimusta ollessani moderaattori, että tulikos tuo poistettu hengentuote kirjoitettua päissään. Yllättävän moni on vastannut ja myöntänyt. Kellonajastakin voi jo hieman päätellä, mutta ei tietenkään aina.

Minulla ohjelma on jo, sillä olen kieltänyt itseäni kirjoittamasta humalassa. Samoin olen kieltänyt itseltäni tietsikan säätämisen kolmannen oluen jälkeen. Nämä ovat kokemuspohjaisia kieltoja itselleni. Olen nimittäin kerran kirjoittanut aivan älyttömän kommentin eräälle keskustelupalstalle. En haukkunut työnanatajaani, koska se on jo selkäytimessä, että olen allekirjoittanut vaitiololupauksen kaikesta siihen yritykseen liittyvästä.
Keskustelupalstan kirjoituksessani haukuin varmasti kaikki Suomen ja maailman poliitikot ja osan nimimerkeistä heidän kätyreikseen. Ei siis mitään järkeä ja moderaattori katsoi sen olleen hyvän tavan mukaista, vaikka lähes jokainen nimi ja sana oli kirjoitettu väärin. Teksti poistettiin ainoastaan pyynnöstäni ja sekin piti todistaa.

Täysin toimivan tietokoneen säädin samalla kertaa sellaiseen kuntoon, että sain seuraavana päivänä ladata käyttöjärjestelmän uudelleen. Larsen ja minä kun luulimme olevamme juuri sillä hetkellä tekemässä jotain ennenäkemätöntä. Luultavasti yritin yhdistää Linuxia ja Windowsia Mäkkiin. Tuloksena vilkkuva kursori.

Hymiö

Yrityksen kuuluu hoitaa oma sisäinen markkinointinsa niin, että työntekijätkin pitävät yrityksestä. Jos yrityksen sisäistä imagoa ei osaa hoitaa, on ihan turha valittaa, jos työntekijät haukkuvat sitä. Ja tuskinpa ulkoinen markkinointikaan silloin on kovin hyvin hoidettu.

Työntekijöitä pitää kohdella niin, että ne tykkäävät työskennellä yrityksessä. Pomoiksi pitää palkata sellaiset henkilöt jotka pärjäävät hyvin ihmisten kanssa. Avoimuus ja kommuniointi työntekijöiden ja johdon välillä auttaa kummasti.

Kieltämällä ja pakoilla ei saada aikaiseksi mitään hyvää ja rakentavaa. Jos joku on niin katkera, että jaksaa haukkua työnantajaansa vapaa-aikanaan, on yritys sen todennäköisesti ansainnut ihan itse ja kritiikki oikeutettua. Yritykset eivät voi vedota johonkin kummalliseen vaikenemisen sääntöön. Sellaista ei ole olemassa eikä se päde.

muuan

Näin teoriassa, mutta todellisuudessa vaatimukset kasvavat saadessa. Koskaan ei kukaan ole kylläinen ja jotkut ovat aina perin tyytymättömiä.
Työnananatajan ja työntekijän intressit ovat toistaiseksi pääosin vastakkaiset, joten harmoniaa on turha toivoa.

Hymiö

Työntekijä pitää saada ylpeänä vetämään vapaa-aikanaankin pusero päälleensä tai lippis päähänsä, jossa komeilee yrityksen logo. Kyllä Suomestakin löytyy yrityksiä, joiden tarrat ovat himoittua tavaraa asiakkaidensa keskuudessa.

Yksi yritys maailmalla on jopa niin hyvässä mallissa, että ihmiset maksavat saadakseen yrityksen logon tatuoitua ihoonsa lopuksi elämäksi ja esittelevät tätä tatuointia ylpeänä. Nimittäin Harley-Davidson. Siihen kannattaa pyrkiä.

Jos yritys kuuluu taas toiseen siihen surkeaan ääripäähän, on aivan turha hakea lakituvasta apua, jos heitä haukutaan. Oma vika. Huonosti hoidettu.

Kallevi

Suomessa ei käytännössä ole sananvapautta. Sanaa saa käyttää, kunhan muistaa, että sanoo vain sellaisia asioita, joista auktoriteetit tykkäävät.

On ihan viimeaikaisia tapauksia, joissa ihminen on esim. joutunut psykiatriseen pakkohoitoon Nietzschen lainaamisesta netissä (tulkittiin mahdolliseksi kouluammuskelijaksi). Miten tällaisessa paranoian ilmapiirissä voi puhua mistään sananvapaudesta?

Suomessa pyritään jo avoimesti pakotettuun samanmielisyyteen kaikessa. Ajatteluunkin halutaan yksi ja ainoa standardi, jota kaikkien on noudatettava.

kyy

Elinkeinoelämän Keskusliitto, joka on riehaantunut saatuaan toimia nykyhallituksen harmaana (vaikkei niinkään harmaana) eminenssinä, esittelee päivä päivältä yhä järjettömämpiä vaatimuksia työntekijöille.

Lojaalius näet tarkoittaa käytännössä valehtelemista. Vaikka liikesalaisuuksia ei menisikään lörpöttelemään, edellytetään, että kaikki mitä työnantajasta ulospäin kerrotaan on myönteistä. Harvoin se sitä oikeasti on.

Kielteisen asian paljastaminen ei siis ole lojaalia, joten tarvittaessa pitäisi valehdella. EK:n mielestä.

donCarlos

Hankalasta työntekijästä päästään helpolla paikassa kuin paikassa; tässä en tarkoita virkamiehiä. Hyvä työntekijä ei pahemmin suutaan soittele töissä eikä työpaikan ulkopuolelle - hänellähän voi olla uraputki edessä. Facebookin sivuille työasioista kirjoittelevat sellaiset laiskimukset, joiden mielestä palkkaa pitää saada mutta töitä ei tarvitse tehdä. Tällaisia on ollut maailman sivu.

Jos työntekijä on työnantajalle arvoton, pienemmästäkin rikkeestä varoitus, vielä varoitus ja sitten lopputili. Kun tuollainen työntekijä on harvemmin ollut paria vuotta kauemmin, ei tuo irtisanominen ilman työvelvollisuutta tule kalliiksi. Päinvastoin, parempi ettei ole rikkomassa koneita tai provosoimassa muitakin laiskuuteen!

Seuraavan työpaikankin saaminen saattaa olla vaikeaa, kun kysytään miksi lähti edellisestä pois. Työtodistuksesta se ei suoraan näy, mutta kun ei ole arvolauselmaa, hakemus pannaan sivuun heti eka käsittelyssä;=((

TSV

Ihminen saa kirjoittaa mitä haluaa naamakirjaan ja muihin, MUTTA ei voi valittaa sitten kun saa kenkää.

"Nyyssölän mielestä sananvapauteen liiaksi luottaminen voi olla haitallista ennen kaikkea työntekijöille."

Ei suomalaiset luota sananvapauteen, koska se kuuluu kaikille he luottavat Suomen irtisanomissääntöihin.

donCarlos

Sananvapaus ei suinkaan tarkoita sitä, että voi sanoa mitä tahansa ja kenestä tahansa.
Keltainen lehdistö tässä maassa on saanut sellaisen vallan, että pieninkin vihje saa toimittajamassat liikkeelle kiusaamaan ihmisiä, jotka ovat uhreja, tai sitten vasta epäiltyjä. Se ei suinkaan ole sananvapauden tarkoitus.

Kun nyt Vanhasen tapaus on ohi, otsikot ovat kovin aneemisia. Kun ei ole mitään kirjoitettavaa. Kanervankin syytekirjelmät pidetään salassa yli vaalien.

Nyt päällimmäisenä on joku Soinin vaali/hallitusohjelma, jonka informatiivinen sisältö on nolla.

Mitä seuraavaksi?

Sunnuntaina varmaan kirjoitetaan Tuksun häistä, olipa morsion kaunis ja sulhanen kuin riihen seinästä repäisty piru!