Lauantai 21.10.2017

HS: ”Jos Hiv todetaan ajoissa, sairauslomaa ei tarvita päivääkään”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
27.2.2011 10:14
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva

HI-virus vaikuttaa potilaan elinikään enää yhtä vähän kuin ykköstyypin diabetes. Auroran sairaalan infektiopoliklinkan ylilääkäri Matti Ristola kertoo Helsingin Sanomille, että hiv-lääkehoidon kehittyminen on lääketieteen suurimpia saavutuksia sitten penisilliinin.

- Jos virus todetaan ajoissa, ihmisen ei tarvitse sen takia ottaa päivääkään sairauslomaa, Ristola toteaa.

Hiv-hoito vaatii kuitenkin erittäin tarkkaa lääkehoitoa, mikä vaatii myös potilaalta kurinalaisuutta. Jos lääkeannoksen unohtaa, voi virus kehittää vastustuskyvyn lääkkeelle. Hiv-lääkkeillä on myös sivuvaikutuksia, jotka voivat vaikuttaa veren rasva-arvoihin ja aiheuttaa sydänsairauksia.

Myös aids-vaiheen potilailla hoitoennuste on parantunut huimasti, sillä enää siihen menehtyy joka kymmenes. Aiemmin aidsia on pidetty varmana kuolemantuomiona.

Vuonna 2010 hiv-tartunta löydettiin 108 suomalaiselta ja 82 Suomessa oleskelevalta ulkomaalaiselta.

 

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kermit

Tänään raha voi olla iso, mutta parinkymmenen vuoden päästä Hiv hoito on samaa luokkaa sen insuliini piikin kanssa.

Erilaiset syövät sydän leikkaukset ja elinten siirrot maksavat hoidettuna maltaita, nyt ja jatkossakin.

Miksi siis ihmettelyä jostain lääkehoidon kustannuksista ja valtion osuuksista. Tänä päivänä isoin osuus lääkekustannuksista uppoaa psyyken lääkkeisiin.

Tikka71

Vertaus ontuu, sillä diabeteksen tartuntariski on 0. HI-viruksen tartuntariski on myös melko alhainen, mutta kun välillä sattuu näitä tapauksia, joissa (katkeruudesta?) mielenhäiriöinen jättää kertomatta taudista tai raiskaa...

Diabetespotilas voi kuitenkin esimerkiksi harrastaa seksiä diabetesta sairastamattoman kumppaninsa kanssa tarvitsematta pelätä tartuntaa.