Maanantai 17.6.2019

Työntekijä, 90% ei riitä, anna 110%

Luotu: 
2.3.2011 11:02
Päivitetty: 
2.3.2011 11:03
  • Kuva: Lasse Lehtinen / Uusi Suomi
    Kuva
    Esimiestaidoilla säästettäisiin osa 24-30 miljardista eurosta, jonka työpahoinvointi aiheuttaa.
  • Kuva: Hanken
    Kuva
    Guy Ahonen

Suomalainen työelämä ei suvaitse pientäkään puutetta työntekijän työkyvyssä, sanoo Työterveyslaitoksen johtaja Guy Ahonen.

- Ajatellaan, että kaikki tai ei mitään: 90 prosenttia ei riitä, kun pitää antaa 100 tai mieluummin 110 prosenttia, Ahonen sanoo Uudelle Suomelle.

Hän esitteli tänään Kauppalehdessä arviotaan, jonka mukaan Suomi kärsii joka vuosi jopa 30 miljardia euroa tappiota työpahoinvoinnin vuoksi.

Luku perustuu liian aikaiseen eläköitymisikään ja työperäisten oireiden hoitoon liittyviin kustannuksiin. Työaikaa Suomessa menetetään joka vuosi 500 miljoonaa päivää.

- Työelämän tapa toimia, johtaminen ja esimiestoiminta eivät ole sopusoinnussa ihmisten uusien elämänarvojen ja -tapojen kanssa. Se hirveä kuilu on saatava kurottua umpeen, Ahonen sanoo.

Selitys ongelmiin on valitettavan tuttu: kiire.

Kiire näkyy paitsi työntekijöiden työn sisällössä, myös yritysjohdon päätöksenteon lyhytjänteisyytenä.

- Tämä on klisee, mutta globaali talous ja kansainvälinen kilpailu on johtanut kiireeseen. Nopeudella yritetään voittaa kilpailu, Ahonen kuvailee.

Tässä kiireessä työntekijä muuttuu henkilöresurssiksi ja pelkäksi työpanokseksi. Ihmiset muuttuvat numeroiksi.

- Pyritään karsimaan väkisin pois se heikoin osa. Se on luonnollista toimintaa, mutta jäljet ovat rumat. Pitäisi aidosti ymmärtää erilaisuutta.

Ahosen ratkaisu 30 miljardin euron ongelmaan on juuri tarkasteluvälin laajentaminen pidemmäksi.

- Ei tämä ole mitään rakettitiedettä ole. Hyvinvointi työssä vaatii pidempää jännettä.

Parempia pomoja

Yksi helpoimmista ratkaisuista olisi parantaa suomalaista johtamisen tasoa ja esimiesten taitoja.

- Tähän (ihmisten hyvinvointiin) ei ole kauheasti kiinnitetty huomiota koulutuksessa. Olen itsekin saanut johtajan koulutuksen Hankenilta ja tiedän hyvin, mitä se on: numeroita, tilinpäätösanalyysia ja tulosjohtamista, Ahonen harmittelee.

Suomalainen työpahoinvointi oireilee mielenterveyden häiriöinä sekä tuki- ja liikuntaelinvaivoina.

- Työelämän on sopeuduttava siihen tilanteeseen, että ihmisillä on näitä vaivoja.

Guy Ahonen neuvoo työntekijöitä ottamaan itse työpaikan pahoinvoinnin esiin. Jos nyt työpaikoilla juostaan maratonia sprintin taktiikalla, juoksu tulisikin hiljentää hölkäksi.

- Se ei riitä, että yksittäinen työntekijä vaihtaa juoksurytmin. Silloin hän pelaa itsensä ulos. Koko työelämän on ymmärrettävä se, että nykyinen tahti yksinkertaisesti syrjäyttää ihmisiä.

Kustannukset väärään päähän

Syrjäytymisen kustannukset tulevat yhteiskunnan maksettavaksi, ja sen hintalappu on laskettu 24-30 miljardiksi euroksi.

Viime vuonna Suomen teollisuuden kokonaistuottavuus kasvoi Tilastokeskuksen mukaan kaksi prosenttia. Ahosen mielestä kasvun hinta on liian kova, ja tulee väärään paikkaan.

- Siinä ei ole mitään järkeä, että yhdessä päässä lisätään tehokkuutta, mutta yhteiskunnan tasolla teemme älyttömiä menetyksiä joka vuosi. Siinä ei ole kokonaistuottavuuden kannalta mitään mieltä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

martal

Suomessa itsestäänselvyytenä on aina hyväksytty pätevän
johtajan ensiarvona RUK:n läpikäyminen.
Henkilöhaastattelun alussa aina kysytään asevelvollisuuden
suorittamisesta.
Evp kapiaiset pomottavat kaikkea henkilökuntaosastolle
kuuluvaa.
Täispainoinen kommandopolitiikka on pesiytynyt yrityksien
käskytysjärjestelmiin, ollaan ikäänkuin armeija armeijassa.
Miehet näin, naiset vallanhimossaan myötäileevät.
Jos Suomi maantieteellisesti olisi keski-Euroopassa, oli-
simme öykkäröinissä ylivertaisia, jäisi Ranskakin kakko-
seksi.

nipa3

Suomalaisille valehdellaan päin naamaa tai ei tiedetä mistä puhutaan. Työelämässä ei todellakaan ole kiire, koska palkka maksetaan tuntipalkkana. Työelämässä ei todellakaan tarvitse edes 50% työpanosta, koska kaikki mallit ovat jo olemassa ennekuin asiakas edes ostaa mitään, toisin sanoen pyörää ei todellakaan kaksitä aina uudelleen ja uudelleen.

LT

Joko teille pikkuhiljaa alkaa selvitä mitä kapitalismi on. Kilpailu kiristyy - materiaalit heikkenevät - tuotteet ja työn laatu huononevat - työntekijöitten orjuus syvenee - ahneuden siivittämänä palkollisten taskuihin työnnytään yhä syvemmälle - yhä kovenevan kilpailuttamisen ansiosta julkiset palvelut rapautuvat - asteittainen huutolaisyhteiskuntaan siirtyminen alkaa - lapset jäävät yksin ja häiriintyvät - koulutustaso laskee - ammattitaito heikkenee joka alueella - edes rahalla ei saa enää laatua - rikollisuus lisääntyy ja alkaa yhä enemmän vaikuttaa yhteiskunnissa - ihmisten palkat ovat kovemman ja kovemman riiston kohteina - köyhyys kasvaa ja syvenee - keskiluokka romahtaa - ne harvat, jotka ovat enää rikkaita, ovat suunnattoman rikkaita - ilmastonmutos kiihtyessään köyhdyttää luontoa ja yhteiskuntia - väestön liikakasvu kiihtyy - väkivaltaiset kansainvaellukset alkavat - pohjalla häämöttää täydellinen sekasorto. Pinoccion huvipuistossa ei ole enää hauskaa. Hyvinvointivatiot vajoavat historian hämäriin kuin muinainen Atlantis.