Perjantai 23.3.2018

Tiede: Uusi paljastus Ylen gallupeista

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.3.2011 14:22
  • Kuva: Heidi Kähkönen
    Kuva
    Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.

Taloustutkimuksen toteuttamista Yleisradion puoluegallupeista paljastuu perussuomalaisia hyödyttävä ”bandwagon-efekti”. Näin kirjoittaa Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö ja yhteiskuntatieteiden tohtori Juho Rahkonen tuoreessa Tiede-lehden numerossa. Rahkosen mukaan Taloustutkimuksessa on innostuttu siitä, että ilmiö on nyt nähty Suomessa itse teossa.

Ylen puoluegallupien tarkastelu viikoittain paljastaa, että perussuomalaisten kannatus sahaa voimakkaasti ylös ja alas kuukausien aikana. Heti tulosten julkistamisen jälkeen kannatus nousee pari, kolme prosenttiyksikköä, ja tutkimusjakson loppua kohden se normalisoituu ja asettuu hieman edellisen mittauksen yläpuolelle, Rahkonen kertoo.

Tästä sahausliikkeestä on Rahkosen mukaan pääteltävissä, että vankkuri-ilmiö (bandwagon) toteutuu. Ilmiöllä tarkoitetaan sitä, että tieto gallupmenestyksestä voi lisätä puolueen tai ehdokkaan kannatusta. Suosion kasvu siis ikään kuin kertautuu.

Rahkosen mukaan ilmiö on sosiaalipsykologinen.

- Kun se alkaa vaikuttaa, ihmiset eivät enää vastaa mielipidetutkimuksiin itsenäisesti ajattelevina yksilöinä, vaan alkavat yhä enemmän ottaa huomioon näkemyksiä ja aikomuksia, joita uskovat muilla olevan, Rahkonen selvittää.

Rahkonen huomauttaa, että tieto perussuomalaisten gallupmenestyksestä ei olisi levinnyt ilman mediaa.

Bandwagon-efektin nimi tulee Yhdysvalloissa aikoinaan kiertäneistä sirkuksista, jotka mainostivat itseään kulkueilla. Ensimmäinen vaunu oli bandwagon soittokuntineen houkuttelemassa ihmisiä liittymään kulkueeseen. Sirkussoittokuntia käytettiin 1800-luvulla vaalikampanjoinnissa, mistä ilmiö sai nimensä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

puutarhamies

Sikäli yo. juttu pitänee paikkansa. PS:n buumi tuli ilmeisesti kuukautta liian aikaisin, ja on vaarassa jo laskea ennen vaaleja.

Historiallisten eduskuntavaalien kamppailu on liukunut jo reippasti loanheiton suuntaan. Tulkitsen tämänkin uutisen olevan yksi jalansahaajien yritys. Viime aikoina Soinia on alettu mollata monesta suunnasta. Vain Demareilla ei ole mitään sanottavaa: neito punastelee vielä pienessä hallitustoivossa rökäletappiosta huolimatta.

Herneitä ei löydy peloista vaan paloista. Puolella kansasta tuntuu olevan kiusaus protestiäänen antamiseen Pesun toivossa. Se olisi aikamoinen luku! Itsekin keikun kahden vaihella, mutta en sittenkään...

IsoKimppuLimppuja

tätä menoa voi kuin protestoida. Uudet, ehkä puhtaammat ja vähemmän korporaatioihin sidotut voimat kehiin. Suomi-provinssissa pitää olla kunnon vastavoima pelureille ja EU:lle. Nykyinen parlamentarisimi on vain pehmentävä ja kaiken suhmuroinnin peittävä puskuri kansan ja todellisten päättäjien välillä. Ja taitaa hallituskin kuulua tuohon puskuriin, sinne todellisten päättäjien puolelle.

ksr

Julkisesti on mukava olla diggailevinaan kokomuusta kun siellä on parhaan näköiset ehdokkaat, joilla on vieläpä yleensä huomiota herättävän valkeat hampaat ja myyvä hymy. Kopissa taidan äänestää persuja.

donCarlos

Gallupeilla rahastetaan toimeksiantajia, jotka sitten julkaistaan näyttävästi.

Kuten aikaisemminkin on huomattu, parin päivän sisällä tehtyjen haastattelujen tulokset saattavat poiketa huomattavati. Tulokset riippuvat tietysti kohderyhmästä, jotka tutkimuksissa eivät ole homogeenisiä.

Tässäkin voisi todeta valhe, emävalhe, gallup;=J

muuan

Mutta niinhän Manu-ilmiökin kasvoi ja kasaantui ja lopulta toteutuikin vuoden 1982 presidentinvaaleissa. Mikään ei välttämättä estä perussuomalaisten rökälevoittoa runsaan kuukauden kuluttua.
Mutta varmasti tämä huuma lepää epävarmemmalla pohjalla kuin kiltin Manun tapaus, jolloin perustana oli ennestään vakiintuneen suuren puolueen tuki ja takuu.

Aku

"Ylen puoluegallupien tarkastelu viikoittain paljastaa, että perussuomalaisten kannatus sahaa voimakkaasti ylös ja alas kuukausien aikana."

Miksikäs noita viikottaisia gallupeja ei paljasteta, jos niitä kerran YLEisin varoin tehdään?
Onko syy sama todellisten "korjaamattomien" vastausten kertomattomuus: tyhmä rahvas voisi tehdä vääriä johtopäätöksiä?

Vyötiäinen

Perussuomalaisten kannatus on noussut aivan tasaisen lineaarisesti viime vaaleista saakka. Ei ole mitään sahausliikettä kannatuksessa ollut.

Ettei taas kerran yritetä horjuttaa PS:n kannattajien luotttamusta ja siten tiputtaa puolueen kannatusta?

Kova on paniikki päällä hallitsevalla eliitillä PS:n nousun takia...

muuan

Tuosta jutustahan voisi päätellä, että YLE teettää gallupeja nyt viikoittain. Kun sellainen on julkaistu, niin seuraavassa julkaisemattomassa näkyy nousupiikki, joka sitten tasaantuu ja on tähän mennessä jäänyt aina seuraavassa julkaistussa vähän edelliseen julkaistun yläpuolelle. Näin se jatkuva nousu olisi tapahtunut.

Simpauttaja

Perussuomalaisten nousun laittaminen sirkussoittokunta-efektin piikkiin on jo aika koomista. Ja alentavaa:

"- Kun se alkaa vaikuttaa, ihmiset eivät enää vastaa mielipidetutkimuksiin itsenäisesti ajattelevina yksilöinä, vaan alkavat yhä enemmän ottaa huomioon näkemyksiä ja aikomuksia, joita uskovat muilla olevan, Rahkonen selvittää."

Tuossa päivystävä sosiologi halveeraa väärinajattelijoita niin että etoo. Eipä tiennyt poika kenenkä laariin nuokin sanat sataa.

muuan

Siinä olisi vähän terveellistä ravistusta maalle ja etenkin sen eliitille. Yksinvaltaa he eivät onneksi sentään saa, mutta toivottavasti todellisia vaihtoehtoja läpi. Paljoon he joutuvat sopeutumaankin. EU on varsinainen riippa, joka estää mullistukset.

Tumpelo

Oli taas kaksiteräisyydessään niin nolla summa huomio että ei voi kuin ihmetellä kuinka kukaan voi olla tutkimuspäällikkö tällaisillla superhavainnoilla.

Ei vissiin päde minkään muun puolueen kannatukseen?

Petteri Punakuono

Että tieto perussuomalaisten menestyksestä ei olisi levinnyt ilman mediaa ja galluppeja.

Jopa on torta på torta.

Kyllä se tieto menestyksestä tulee keväällä selväksi kerralla. Eikä syy ole gallupeissa, vaan ihmisten mielipiteissä.
Ollaan vaan niin kyllästytty tähän "valtaapitävien, isojen" puolueitten touhuun. Lisänä on sitten vihreät, jotka ovat tehneet elämästämme kalliimpaa kuin koskaan. Kiitos energiaveroista ja kaikista "hyvistä" päätöksistä.

Nyt on kansan mitta täysi, sitä eivät selitä gallupit, eikä joku ilmiö, - vaan se, että kusetus on ohi. Kyllä kansa tietää, muistaa ja uskaltaa. Onneksi on vaihtoehto.

Terveisin Petteri P

TSV

Mitä luulee herra tohtori poliittisten mielipiteiden ja vaalien olevan?

Totta munassa ne on "Bandwagonia". Luuletko että vihreiden nouse ennen oli sattumaan, että puhuttiin ilmastosta? Vaikka en tiedä mitä hirveän ekotekoa vihreät ovat tehneet.
Ja ei sähkönhinnan nostaminen ei ole mikään ekoteko.

Koko ehdokkaiden päättäminen perustuu mielikuviin ja tunteisiin, paitsi tietysti me juntit ollaan ulkoistettu sekin ja selataan kaiken maailman typeriä ehdokaskoneita jotka kertoo sitten parhaan ehdokkaan joka on "samaa mieltä". Bullshit. Otetaan vihdoinkin mallia miten muissa maissa tehdään tarkemmat vaalikoneet tai edes painoa-arvotetaan kysymyksia. Jollekin ehdokkaalle ei välttämättä ole monet asiat yhtä tärkeitä kuin sinulle.

Loppupeleissä se on aivan sama ketä valitaan, koska kuka tahansa saa budjetin kuntoon. Eri asia on se saako se budjetin kuntoon ja voittaako se ensi vaalitkin.
Poliitikot ovat menettäneet kyvyn antaa suomalaisille pieniä asioita jotka vetoavat heidän tunteisiin. Persut ovat tehneet tätä ja sitä haukutaan populismiksi.

LT

Perussuomalaisten kannatus johtuu kuilusta, joka on syntynyt rikkaitten kansanedustajien ja tavallisten kansalaisten välille. Ihmiset ovat myös lopen kyllästyneitä hallituspuolueitten poliitikkojen väärinkäytöksiin. Kansa on unohdettu kuin Molla-Maija nurkkaan. Mikä tahansa muutos on nykytilaa parempi. Siksi kansa tulee äänestämään Perussuomalaisia. Soinin kuva uutisessa oli varmaan tarkkaan valikoitu. Se on sitä piilovaikuttamista.

etustaja

Äänestäkäämme persuja, näin voimme ilmaista tyytymättömyytemme
nykuiseen, jos ei muuhun niin, moraalittomaan politiikkaan.
Vähempi-osaisia kyykytetään alv:n ja energiaveron korotuksilla. Poliittinen eliitti saa "huseerata" itselleen
kyseen-alaisin keinoin yhteiskunnan varoja (meidän kaikkien
varoja).
Saataisiin ehkä vuosien jälkeen (Veikko Vennamon) avointa ja
rehellistä politiikkaa.

TSV

Yksi suurimmista tekijöistä Persujen menestyksessä on tyytymättömys muihin. Me olemme jatkaneet samalla meiningillä ja kuunnelleet samoja paskoja ja pitkään.

Ovatko puolueet kuunnelleet kansaa? Eivät. Puolueet ovat yrittäneet puskea omia mielipiteitään kansan läpi. Ei demokratia niin toimi. Kyllä gallupit ja kyselyt pitää ottaa huomioon silloinkin kun niistä ei tykätä.
Suomessa poliitikot lainaavat aina niitä jos ne tukevat hänen mielipiteitään mutta muuten vähättelevät ne.

Kansa on kertonut että haluaa pakkoruotsista eroon, kansa on kertonut ettei halua Ruotsin ja Tanskan kaltaiseksi ongelma valtioksi missä pisa-tulokset senkun tippuvat (maahanmuutollahan ei ole tässä mitään merkitystä .. ei ei).

Jos poliitikot eivät kuuntele niin silloin on äänestettävä jotain muuta, ennen ei ollut vaihtoehtoja. Nyt on, tämä on saanut Suomalaiset heräämään.