Sunnuntai 26.5.2019

Suomelle 1,44 miljardin EU-lasku

Luotu: 
21.3.2011 20:11
Päivitetty: 
21.3.2011 20:25
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Valtiovarainministeri Jyrki Katainen oli kokouksessa sopimassa vakausmekanismista.

Euromaiden laajennettu kokous pääsi tänään sopuun euroalueen pysyvän kriisinhallintamekanismin eli Euroopan vakausmekanismin (EVM) pääpiirteistä.

Kokouksen päätöksen mukaan EVM:n toimintakyky turvataan 80 miljardin euron yhteisellä alkupääomalla, josta Suomen osuus on 1,44 miljardia euroa. Puolet Suomelta vaadittavasta pääomasta maksetaan EVM:n perustamisvaiheessa kesällä 2013 ja loppuosa erissä kahden vuoden kuluessa tämän jälkeen.

Maksetun pääoman lisäksi EMV muodostuu yhteensä enintään 620 miljardin euron korotusvaltuudesta ja takauksista, joista Suomen osuus on 11,14 miljardia euroa. Suomen osuus koko potista on siis 12,58 miljardia euroa.

EVM:n tosiasiallinen 500 miljardin euron lainakapasiteetti turvataan valtiovarainministeriön mukaan näin ollen yhteensä enintään 700 miljardin euron kokonaispaketilla.

Valtiovarainministeriön mukaan maanantain neuvottelut keskittyivät etenkin mekanismin pääoma­rakenteeseen ja jakoavaimeen, jonka perusteella määräytyy kunkin jäsenmaan enimmäisvastuu EVM:n toiminnasta. Suomi on ministeriön mukaan torjunut tässä yhteydessä yhteisvastuulliset takaukset, joiden perusteella kunkin jäsenmaan vastuu olisi kattanut viime kädessä EVM:n kaiken toiminnan.

Helsingin Sanomien mukaan valtiovarainministeri Jyrki Katainen pitää päätöksiä Suomen tavoitteiden mukaisina.

Suurimman euromaan Saksan osuus on suurin myös EVM:ssä, sen osuus maksetusta pääomasta on 21,8 mrd. euroa. Seuraavina tulevat Ranska (16,4 mrd. euroa) ja Italia (14,4 mrd. euroa).

Korotusvaltuus aktivoituu Suomen talousarvioon vain siitä tapauksessa, että sitä tarvitaan EVM:n toiminnan turvaamiseksi.

–Suomi on pitänyt tärkeänä, että Suomen kokonaisvastuun enimmäismäärä on tarkasti tiedossa siitä huolimatta, että kyseessä on varsin teoreettinen luku, jonka realisoituminen edellyttäisi kaikkien EVM:ltä lainaa saaneiden maiden päätymistä täydellisen maksukyvyttömyyden tilaan, tiedottaa valtiovarainministeriö.

Maanantaina tehdyistä periaatelinjauksista huolimatta EVM:n osalta jää edelleen avoimeksi merkittäviä "oikeudellis-teknisiä kysymyksiä", minkä johdosta EVM-prosessi saataneen päätöksen kesällä 2011.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Filosofi

luulisi Siilinjärven matemaatikon käyneen Pohjanmaalla, mutta tuskin sekään halvemmaksi olisi tullut ainakaan rouva Pääministerin ilmeestä päätellen. Toisaalta onhan hänkin itseään ekonomistiksi tituleerannut ja hänhän "puhuu niin totta kuin osaa". Kansa armahtakoon meitä tällaisilta "johtajilta" vajaan kuukauden kuluttua.

anssihraty

mattaa? Kun Suomessa kysytaan kenelta tulisi kerata varoja niin yhteisesti aina huudetaan etta rikkailta. Kun EU'ssa on koyhia valtioita niin eiko saman logiikan mukaan EU'n rikkaiden tai rikkaampien valtioiden pitaisi tukea koyhempia.

Jaa etta ovat itse ongelmansa PIIGS-maissa aiheuttaneet. Samalla tavalla opintonsa keskeyttanyt tai tekematta jattanyt on valinnallaan valmistanut ankeampaa tulevaisuutta.

Minua vt-uuttaa suuresti PIIGS-maiden tukeminen. Samoin en voi ymmartaa ansiosidonnaista tyottomyysturvaa (eli parin vuoden kattoonrakimislisenssia), mamujen alytonta tukemista, Suomalaisen paaoman halveksuntaa, elamantapaopiskelua jne.

haapavaara

Ihan omalla rahalla maksettu, mitä nyt valtio siihen tulee mukaan peruspäivärahan mukaisella summalla.

Mutta kun olet noin kateellinen työttömille, niin eikun otahan lopputili, hyvä Herra Räty. Niin ei tarvitse sitten kadehtia niitä köyhiä ja työttömiä.

Niin helppoa se on, tee hyvä mies, älä kadehti.

Mutta muuten pidän analogiaasi ansiokkaana. Ihan Jyrki Käteisen matematiikkaa.

http://haapavaara.wordpress.com/2010/06/09/yleista-matematiikkaa-linnako...

Maa muuttukoon

Voi jee, kyllä me olemme hyviä herra Katainen, emmekö olekin?

Jätä vähän pussin pohjalle, että riittää minun työmarkkinatukeen eläkkeelle joutumiseen saakka, kun nuo työpaikat ovat niin tiukassa. Olisin ottanut mitä tahansa työtä 7 eurolla tunti.

kiuru

eihän tässä ole edes sovittu siitä, miten pankit ja muut sijoittajat ottavat sitä vastuuta eli kantavat itse tappionsa. Kiviniemi puhui että ratkaisu tehdään kokonaispakettina. Tosin sijoittajat ennättävät hyvin vetää sijoituksensa ja voittonsa pois ennenkuin tämä järjestelmä astuu voimaan. Tietty edellytyksellä että pankit myös vastuuseen pistetään. Mitä en hevin usko.

LT

Kyllä tuntuu upealta kuulua euroon ja EUn ytimiin. Pääsemme nyt tukemaan ainakin saksalaisia ja ranskalaisia pankkeja. Meidän suomalaisten veronmaksajien täytyy olla valtavan rikkaita kun voimme osallistua tällaiseen kapitalistien tukemiseen. Nyt varmaan rikkaatkin innostuvat veronmaksusta kun pääsevät kavereita tukemaan.

intrigööri

Painetaan salaa kaiken varalta semmoiset sata miljardia euroa. Saavathan huijaripankkiiritkin kuulema luoda rahaa tyhjästä. Miksei sitten Suomen Pankki, semmoinenhan se vielä on nimeltään vai onko? Voitais sitten Pfrysselissä mainita, että meiltä sitä pesee Socrates, Zapatero ja Berlusconi.

Vastauksia

Katainen lupasi lähes 13 miljardia Suomelta ulkomaisten pankkien tukemiseen (Saksalaiset pankit rahoittaneet Kreikkaa ja briti Irlantia jne). Pankkien ei tarvitse kantaa vastuuta liiketoimintansa riskeistä - se siirretään suoraan kansalaisille.
Pankkien on - fantastista - kääriä rahat vielä näistä valtion lainojen järjestelyistä. Kermat päältä heti!
Ei ihme että Lontoon pankkiirit jakoivat 7 miljardia vuoden vaihteessa bonuksia itselleen. Piikki on pistetty auki, eikä loppua näy. Pankkikriisit olisivat olleet juuri niitä saumoja, joissa EU:n poliittinen johto olisi voinut ottaa tilanteen haltuun ja luoda pelisäännöt pankeille ja niiden tuotteille. Näin ei tapahtunut.
Nämä Kataiset romuttavat Suomen talouden, syytävät suomalaisten rahat pohjattomaan kitaan ja ilmoittavat samaan hengenvetoon kyseessä olevan vain TEKNISEN SUMMAN !!!!!

intrigööri

oli taannoin totaalinen takaus, muistanpa sen elävästi. Siltä otettiin, jolta saatiin. Sama se, vaikka lainapapereissa oli takaajia kuin kansalaisadressissa. Sellainen on vielä Suomenkin kohtalo, jos täällä enää silloin on jotain ottamista.
Ei ainakaan lakkauteta omia puolustusvoimia. Armeija on viimeinen turva ylikansallisia huijareita ja pakkolunastajia vastaan. Vastuu on poliitikoille yhtä turha juttu kuin nunnalle nännit.

rosari17

Jep jep, Jykän ja Kokoomuksen mielestä Saksan ja Ranskan pankkien tappioiden kaatopaikka on suomalaisen veronmaksajan niska. Lisää vaan kiellon päälle, heh.

Jykä ja Kokkarit on pettänyt euroa äänestäneitä totaalisesti.

Jykän kipparoiman rahan juoksutuksen pysäyttää enää ilmeisesti Kokkarien kanveisiin lyönti kevään vaaleis.

intrigööri

niillä pankkien lainasaamisilla muka on? Aina on olevinaan ihan hirmu hätä pönkittää verorahoilla yksityisiä pankkeja, jotta plaa, plaa, plaa... Jos pankeilla on rotia työntää kymmeniä ja satoja miljardeja rahaa hurlumhei-valtioille, pitää olla myös kanttia odotella saamisiaan.
Vaikka kuinka yrittäisi viitata salaliittofriikeille kintaalla, kyllä tämä epäilyttää jo tosi paljon. Kaavakin on aina sama: Luottoluokittaja raivaa tien ja hyeenat käyvät kiinni. Tässä häviää kokonaan uskottavuus normaalilta terveeltä taloudelta. Systeemin romahdus on ilmiselvää, vain aikaväliä ei osaa ennustaa.
Vakausmekanismeista höpiseminen on sama kuin todistelisi sitä, että Afganistaniin saadaan rauha, kun tapetaan kyllin monta talebania. Paljonko se afgaanien väkiluku on, jotain 30 miljoonaa. Ja naapurimaista pukkaa aina vain lisää turapartaisia kiilusilmiä kivääreineen. Se voima ei lopu koskaan kesken. Sitä riittää kuin höttörahaa maailmassa.

Reissumies evp

Ruotsalaiset eivät nytkään saaneet istua herrojen pöydässä vääntämässä nimeään kaikenmoisiin laina- ja takuupapereihin, kun eivät aikanaan tajunneet liittyä euro-kerhoon. Eivätpähän kylläkään ole maksaneetkaan kruunun kruunua. Niin siinä käy, kun pihistelee, ei pääse Euroopan ytimeen.

MarkkuMatias

Suomessa laitetaan joka vuosi veronmaksajien rahaa 2,1 miljardia € maataloustukiaisiin ja jatkossa myös 300 - 500 miljoonaa € risupaketteihin ja tuulimyllytukiaisiin. 1,44 miljardin kertapaukku on siihen verrattuna pientä tässä kepulaisten vuosikymmenien aikana rakentamassa tukiais-landiassa.

Ei muuten Kepun puheenjohtaja, Mari Kiviniemi, sanallakaan vaalipuheissaan ole maininnut näistä tukiaisista, vaikka ne ovat Kepulle tärkeintä kaikessa. Niinhän se on, että siitä mitä todella ajetaan, ei hiiskuta sanallakaan. Kaikesta muusta muka hyvästä puhutaan sitäkin enemmän.

Htalk

1,44 miljardia = 1440 miljoonaa.

Suurin piirtein oiskohan toi 0,001440 biljoonaa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Suurten_lukujen_nimet

Kivoja nää nollat ja desimaalit ...

Sitten tulevat Suomelle ne lisäykset väliaikaisiin takuihin 8000 miljoona. ( 8 mrd.) Osuus 440 stä mrd stä jotta nettona voidaan vipata 440 ilman kuluja.

Se väliaikaiset takuut oli niitä saksalaisille ja ranskalaislle pankeille meneviä fyffei... Niissä oli se jännä juttu ett artisti maksaa myös pankkien riskit...

Pysyvässä rahastossa pankki lobbaa riskit ulos vasta myöhemmin vetoamalla siihen että ei EMU maiden ulkopuolisillakaan pankeilla on tällaisia handikappei.

Varjojen mies

Tähän asti kaikki suomalaiset ovat olleet yksimielisiä siitä, että joulupukki asuu Suomessa. Katainen visioi paremmin: pukki ei vain asu Suomessa, vaan Suomi itse on joulupukki. Tästä riemastuivat kaikki Euroopan tontut ja kävivät kuiskuttelemassa Kataiselle lahjatoivomuksensa. Ja sanansa mittaisena miehenä Katainen toteutti kaikkien tonttujen toiveet.

Onneksemme kukaan jo käyneistä tontuista ei keksinyt pyytää maa-alaa, vaan kaikille kelpasi raha.

Tuttu

"Valtiovarainministeri Jyrki Katainen oli kokouksessa sopimassa vakausmekanismista."

Taitaa se hetki lähestyä, kun nämä valtiomiesteot alkavat lopulta näkyä kokoomuksen kannatuksessa.

Eki54

Pankkien voittojen takaamista verorahoin kutsutaan vakauttamismekanismiksi? Kansallisella tasolla kutsuisin tätä toimintaa maanpetokseksi. Eikö tästä suosta ole enää ulospääsyä. Pankit ja eläkelaitokset perustakoot oman vakautusrahastonsa takaamaan riskinsä ylisuurien korkojen kuppaamisesta. Pelehtikööt omalla riskillä kilpailukyvyttömien huijarimaiden velkakirjojen kanssa. Onko tämä EMU lopulta vain huijaus. Kutvosen sopisi kertoa seikkaperäisesti kuinka Suomen talous kaatuu jos tästä typeryydestä kieltäydytään. Ne faktat eikä kuinka hän "uskoo" johonkin. On kyllä kuultu että kaikki pankit kertovat Kutvoselle että maailma kaatuu. Siis se osapuoli joka Kutvosta vedättää ja tästä diilistä hyötyy on saanut Kutvosen vakuuttuneeksi. Mikä vitsi. Kutvonen kuuluukin niihin jotka vaikka kävelee käsillä Brysselliin jos riittävän iso instanssi Kutvoselle vakuuttaa että muuten EU kaatuu. Luulisi savolaisia hävettävän kun omalla pojalla pyyhitään pöytää. Mistä näitä pinokkioita meillä riittää. Pitääkö isojen poikien seläntaputuksilla tervehdyttää heikkoa itsetuntoa niin että jälkipolville jää velkavankeus. Meneekö kasvot jos ei salli maansa kansalaisia huijattavan. Kutvonen teki viimeisen oman maalin ja 17.4 jää pelihousut pukukaappiin.

muuan

Sitten olisi meillä savolaisilla kuin muillakin suomalaisilla, jos Katainen olisi säikähtänyt tämän palstan huutelijoita ja Suomi olisi jäänyt ainoaksi vastavirrankiiskeksi. Puheet "öykkäröinnistä" olisivat siten saaneet todellista katetta.

Koko eurojärjestelmä saisi raueta omaan mahdottomuuteensa, jolloin palattaisiin entisiin hyviin aikoihin. Mutta näin olleen on pysyttävä mukana, vaikka nurkuenkin.

Filemon

Ranskankin osuus näyttää olevan vain 259 €/nuppi.

Mistähän ihmeestä johtuu se, että Suomi joutuu maksamaan enemmän kuin Ranska ja huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi Saksa ja Italia?

Onkohan meillä enemmän rahaa, paremmat palkat, pienemmät verot vai mistä tämä ihmeellisyys syntyy?

Itse arvaisin, että meillä on pienimmät neuvottelijat - kaikilla mittareilla mitattuna;-)

Ihan vakavasti puhuen, tähän pitää kyllä saada vastaus Kataiselta tai joltakin sellaiselta, joka syyn tietää!