Torstai 27.6.2019

Vakava ilmiö Suomessa: 60 000 nuorta ”ulkona”

Luotu: 
24.3.2011 11:42
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Työelämän ja koulutuksen ulkopuolella oli vuonna 2008 lähes 60 000 nuorta. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun.

Työelämän ja koulutuksen ulkopuolella oli vuonna 2008 lähes 60 000 nuorta, ilmenee Pekka Myrskylän koko Suomen kattavasta tilastotutkimuksesta.

Ulkopuolisuudella tarkoitetaan sitä, että nuoret eivät opiskele eivätkä ole työssä. He eivät myöskään ole työttöminä työnhakijoina, eläkkeellä, varusmiespalveluksessa tai perhevapailla. Siten he putoavat myös yhteiskunnan palveluiden ulkopuolelle.

Tutkimus luovutettiin tänään työministeri Anni Sinnemäelle (vihr.) ja kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallinille (r.).

Työmarkkinoiden ja koulutuksen ulkopuolella olevista 15–29-vuotiaista nuorista 32 000:lla oli vain perusasteen tutkinto. Vajaat 40 prosenttia heistä oli viiden vuoden seurantajakson jälkeen edelleen samassa asemassa.

Tutkimuksen perusteella peruskoulun jälkeinen koulutus vähentää ulkopuoliseksi tai työttömäksi joutumisen riskejä selvästi. Pelkän perusasteen koulutuksen varassa olevan nuoren riski jäädä ulkopuoliseksi on lähes kolminkertainen verrattuna ammatillisen keskiasteen koulutuksen saaneisiin.

Niistä ulkopuolisista ja työttömistä, joilla ei 25-vuotiaana ole perusasteen jälkeistä tutkintoa tai kesken olevia opintoja, näyttää 90 prosenttia jäävän kokonaan vaille jatkokoulutusta.

Tutkimuksen mukaan ulkopuolisuus ei ole ilmiönä irrallinen vaan kumpuaa usein nuorten heikoista lähtökohdista. Ulkopuolisuus ja työttömyys myös siirtyvät ainakin osittain sukupolvelta seuraavalle.

Suuri osa ulkopuolisista on maahanmuuttajia. Maahanmuuttajien ulkopuolisuusriski on moninkertainen muihin nuoriin verrattuna, eikä suomalaisella yhteiskunnalla näytä olevan keinoja saada ulkopuolisia takaisin työhön ja opiskeluelämään.

Vuoden 2003 kouluttamattomia ulkopuolisia ja työttömiä 18–29-vuotiaita seurattiin vuoteen 2008 ja katsottiin mihin he olivat päätyneet. Viiden vuoden kuluttua reilut 60 prosenttia oli siirtynyt pois ulkopuolisten ja työttömien joukosta.

Pekka Myrskylän tutkimukseen Nuoret työmarkkinoiden ja opiskelun ulkopuolella (työ- ja elinkeinoministeriön julkaisuja 12/2011) pääset tutustumaan täällä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

ar

"Suuri osa ulkopuolisista on maahanmuuttajia."

Kuinkakohan kauan tietoa tästä törkeän rasistisesta, väärästä tutkimustuloksesta saa levittää? Eihän oikeasti voi olla niin, että tulevaisuutemme rikkaus ja voimavara kumpuaisivat peruskouluasteen jotenkuten suorittaneesta, töissä käymättömästä kansanosasta - joten tämä ei voi pitää paikkaansa.

Brainless

Myös maassa on paljon vialla. Amiksessa ei nuoret mitään taitoja opi kuin näennäisesti. Eli Suomessa opiskellaan monia aloja turhaan ja se vain passivoi nuoria. Opettajat on niitä jotka eivät siellä varsinaisessa työelämässä koskaan pärjänneet ja mikä parasta opetuksen taso on säästösyistä alhainen. Metalli/raksa koulutuksessa ei pidetä fysiikan ja kemnian tunteja esimerkiksi! Miten fyysisen alan ammattilainen ei opi 3 v aikana fysiikan perusteita joita samaan aikaan lukiolainen opiskelee? Kumpi enemmän tarvitsee?

Toinen seikka on että jos 2 hakee töitä vaikka oppisopimukseen. On samat paperit ja toinen on vaikkapa pakolainen tai peräti Venäjällä syntynyt. Niin väittäisin että kovin usein se ulkomaalaisperäinen jää ulos.

Turhat "koulutukset" ja ajan hukka pois. Ammatillinen tutkintokin voisi olla 1v mittainen tai maks. 2v mittainen tiivistelmä nykyisestä. Ei siellä pajalla mitään todellisuudessa opita vaan työelämässä.

Sitten vielä sellainen (salaisuus) Meidän poliitikot ovat kaikessa hiljaisuudessa hyväksyneet halpatyövoiman Suomeen. Eli vaikka olisi halua, niin ei se takaa töitä jos EI MAMUT siis ne jotka ovat vain töissä Suomessa vievät työt harmaantalouden turvin.

Mark2

"Ulkopuolisuudella tarkoitetaan sitä, että nuoret eivät opiskele eivätkä ole työssä. He eivät myöskään ole työttöminä työnhakijoina, eläkkeellä, varusmiespalveluksessa tai perhevapailla. Siten he putoavat myös yhteiskunnan palveluiden ulkopuolelle."

Tuossa ei puhuttu mitään siitä, etteivät he hakisi sosiaalitoimistosta toimeentulotukea.

Mark2

Linkki on jutussa. Sivu 113. Toimeentulotuki, asumistuki, lapsilisät (Saavat omista lapsistaan).

Keskimäärin näillä oli puoli työkuukautta ja 1,2 työttömyyskorvaus kuukautta vuodessa. Lopun aikaa, 10,3 kuukautta, vuodessa he olivat muun toiminnan piirissa.

Jos he eivät ilmoittaudu työkkäriin työnhakijoiksi, heitä ei kiinnosta ilmeisesti työnteko. Yhteiskunnan tukien täytyy olla liian hyvät heille.

keskikiukkuinenmies

toimeentulotukea ei myönnetä ellei ilman työtä oleva hae työttömyyskorvausta, vuokraansa asumistukea tms
Eli jos et ole noiden muiden tukimuotojen piirissä, et saa myöskään toimeentulotukea (joka on viimesijainen ja täydentävä).

Eli nämä 60.000 nuorta todennäköisesti elävät
a) vanhempiensa rahoilla, kotona
b) pimeitä töitä tehden
c) rikollisuustuloilla
d) omilla perintörahoillaan jopa

Onhan noita selittäviä vaihtoehtoja.

Htalk

"Suuri osa ulkopuolisista on maahanmuuttajia. Maahanmuuttajien ulkopuolisuusriski on moninkertainen muihin nuoriin verrattuna, eikä suomalaisella yhteiskunnalla näytä olevan keinoja saada ulkopuolisia takaisin työhön ja opiskeluelämään."

Oilisiko hyvä ottaa vastuu tästä asiasta ja sitten vasta ottaa lisää porukkaa Suomeen...

jussi vaarala

wahlroosifaalinen ilmiö - kun ei ole rahalla eikä yrityksillä moraalia niin osalla kansasta ei ole ns yritys- eikä talouskäyttöä

"emme voi huolehtia enää rikkinäisistä perheistä" edeltää lausetta

"emme voi huolehtia syrjäytyneistä nuorista"

nuin - muistakaa OLLA ÄÄNESTÄMÄTTÄ kataistrofaalista ja wahlroosifaalista kokoomusta

jussi vaarala

Työelämän ja koulutuksen ulkopuolella oli vuonna 2008 lähes 60 000 nuorta, ilmenee Pekka Myrskylän koko Suomen kattavasta tilastotutkimuksesta.
Ulkopuolisuudella tarkoitetaan sitä, että nuoret eivät opiskele eivätkä ole työssä. He eivät myöskään ole työttöminä työnhakijoina, eläkkeellä, varusmiespalveluksessa tai perhevapailla. Siten he putoavat myös yhteiskunnan palveluiden ulkopuolelle.

Kysymys kuuluu - ovatko vanhemmat järjestäneet heidät suojaan pahalta maailmalta. Haluavatko vanhemmat lapsilleen paremman elämän kuin mitä virallinen yhteiskunta kykenee tarjoamaan.

Onko tämä aivan uudenlainen perheiden huolenpidon malli - että kun ennen lapset huolehtivat vanhemmistaan niin nyt vanhemmat huolehtivat lapsistaan heidän kyvyttömyytensä vuoksi vastata monelta kohdin mahdottomiin vaatimuksiin yhteiskunnassa - kuten esimerkiksi järjetön ajatus että ihmisen pitäisi elämänsä aikana hankkia useampi ammatti.

Jussi Vaarala
eettis-realistisen aatteen kehittäjä
Somerniemi

Mark2

Jutussa on linkki tutkimukseen. Näiden ulkopuolisten pääasialliset tulonlähtet ovat toimeentulotuki, asumistuki ja lapsilisät.

Jutussa on harhaanjohtavasti sanottu, että nämä olisivat jääneet "yhteiskunnan palveluiden ulkopuolelle."

Työnsaaminen näitä ei vain kiinnosta.

Maa muuttukoon

Olen lähes sanaton. Kauhea luku. 60.000 ja siihen 700.000 työtöntä, pitkäaikaistyötöntä tai työttömään verrattavaa tilastoihmistä kaupan päälle. Luulisi EK:n työvoimapulan jo hellittävän.

Toisessa yhteydessä kirjoitettiin, että "Suomesta on kadonnut perinteiseen sekatyömieheen verrattavat työpaikat." Tätä tietoteknistä, huippukoulutuksella hankittua jatkuvaa kasvua ei pysäytä enää mikään. Oliko niitä akateemisiakin työttömiä joku 30.000 - mokomia laiskimuksia?

Mutta ei hätää, järjestelmässä pärjäävät parhaiten ne, jotka osaavat hyödyntää järjestelmää.

Judgement Day

Alaikäisten turvapaikanhakijoiden sijoittamiseen liittyvä lisämääräraha ja tuloarvion muutos hyväksyttiin kuluvan vuoden talousarvioon. Mänttä-Vilppulan kaupunki, Siivet Oy ja ELY-keskus ovat sopineet 20 lapsen sijoittamisesta. Hoitovuorokauden hinta on 260 euroa, mikä kokonaisuutena tietää 1 898 000 euroa vuodessa.

Muita kustannuksia on tulossa 21 000 euroa. Toiminnasta aiheutuvat ja kaupungin perimät hallinnointikustannukset ovat 10 000 euroa. Tuloksi kaupungille arvioidaan näin ollen 1 929 000 euroa.

http://www.demari.fi/arkisto?id=14910
http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=457744&page=3

Takarivin Taavi

On täysin ymmärrettävää, että olemme tässä tilanteessa! Lapsesta huolehtiminen tapahtuu viranomaisen taholta, joidenkin mielestä huostaanotto, peräti koulukotiin ohjaaminen sekä muutkin vastaavat toimet tapahtuvat liiankin helposti. Mitä sitten tämän jälkeen?

Lapsen täysi-ikäseksi tulo jättää tällaisen nuoren oman onnensa nojaan, jolla ei ole yhteyttä kotioloihin, tuskin niitä on koskaan ollutkaan. Varmasti jokin nostaa "niskavillat pystyyn", kun totean, että osia kumotusta irtolaislaista tulisi ottaa käyttöön. Siinähän puhuttiin työn vieroksunnasta, mutta myös "pelastavista tekijöistä", jolloin henkilö ominaisuuksiensa perusteella vapautettiin työhön ryhtymiseen. Mutta niille, joilla ei tällaista estettä ole, voidaan ottaa viranomaisen ohjaukseen.

Toimeentulotuki sekä muut tuet tulee saattaa velvoitepohjaiseksi, joka tulisi olla "läsnäolo" - koulutusta tai työtä.Varmaan suurin vaikutin nuoren käyttätymiseen on kuitenkin helppo raha, joka näin toimittuna saataisiin kontrollin piiriin. Ja mikä tärkeintä, opitaan velvoittavaan elämiseen.

Vierailija

Tämä asia havaittiin jo 90-luvulla, tuskimpa se siitä mihiinkään on muuttunut:

"Kannustetut nuoret
katosivat jonnekin

Työttömien kannustamisesta ja työttömyysturvan vastikkeellisuudesta ensimmäisiä esimerkkejä olivat vuosien 1996 ja 1997 uudistukset, joilla nuorten oikeutta työttömyysturvaan leikattiin. Ensin evättiin ensimmäistä kertaa työmarkkinoille tulevilta alle 20-vuotiailta, sitten alle 25-vuotiailta oikeus työmarkkinatukeen, jos heillä ei ollut ammatillista koulutusta eivätkä he osallistuneet työvoimapolitiikan toimenpiteisiin.[...]

Lakimuutoksella oli monta hyvää tavoitetta. Työttömyyden piti laskea henkilöiden aktivoituessa ja aktiiviseen työvoimapolitiikkaan osallistumisen lisääntyä.

Sen sijaan osa lain kohderyhmästä siirtyikin kokonaan työvoiman ulkopuolelle. Työttömäksi työnhakijaksi ei enää kannattanut ilmoittautua, koska työttömyysturvaa ei ollut saatavilla ja jos aktivointitoimet koettiin rangaistukseksi."

http://hirvasnoro.blogspot.com/2006/01/tyt-vailla-on-400-000-suomalaista...

Judgement Day

työttömyyskorvaus tai Pekkanen.
Viimeiset 40 vuotta on puhallettu kaikissa länsimaissa tätä vappupalloa. Olemme siis ostaneet 80 MRD arvosta illuusiota.

Ja poliitikot ovat meille antaneet ”ilmaista kivaa”

Kohta tulee takaisinmaksun aika.

Eipä näitä jenkkienkään velkoja ole otettu takaisinmaksutarkoituksessa

Katso tätä P Y R A M I D I N kärkeä ja sen valvovaa silmää

98% kansalaisista ei ymmärrä tästäkään yhtään mitään, ymmärtäjät ovat voimattomia
- valitettavasti –

http://www.google.co.th/images?hl=th&q=one+dollar+bill+illuminati&um=1&i...

PahaLukki

Me tiedetään, että töitä olisi, mutta me ei pystytä demokraattisesti päättämään tehtävistä töistä, koska niiden teettämiseen ei ole rahaa, koska valtio ei hallitse rahan luomista vaan yksityiset pankit hallitsevat sitä. Onkin melko perverssiä, että valtio on renki rahalle, eikä raha valtion renki. Sen vielä kestäisi, että valtio olisi ylin päättäjä toiminnasta, koska se on demokraattinen. Mutta jos pankit ja sijoittajat ovat kaikkein ylimpiä, se on rikkaiden harvainvaltaa.

Nythän valtio ei yksinkertaisesti pysty teettämään töitä ilman velanottoa. Asiaan on tietysti olemassa mutkaton ratkaisu...