Torstai 18.7.2019

Vaatemainoksista nousi haloo – Tässä Jani Toivolan selitys

Luotu: 
28.3.2011 19:09
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Jani Toivola kertoo Uudelle Suomelle, että vaatekampanja ei liity hänen vaalityöhönsä.

Kansanedustajaehdokas Jani Toivola (vihr.) puolustautuu Uuden Suomen haastattelussa Seppälän mainoskampanjasta nousseeseen kohuun. Toivola esiintyy toisen ehdokkaan, Nasima Razmyarin (sd.) kanssa Luota itseesi -kampanjassa.

Vaateketju Seppälän kahdelle eduskuntavaaliehdokkaalle antama näkyvyys kuumentaa tunteita muun muassa Puheenvuoro-palvelun blogeissa. Köyhien asialla -puolueen ehdokas Juhani Kahelin kirjoittaa blogissaan, että kampanja rikkoo vaaliehdokkaiden tasa-arvoa.

- Kampanja liittyy muuhun julkiseen työhöni, ei vaaleihin. Se pohjautuu henkilön koko elämänkaareen ja liittyy koko persoonaan. Olisin lähtenyt tällaiseen mukaan myös ilman vaaleja. Kampanjassahan minut esitellään näyttelijänä, Toivola sanoo Uudelle Suomelle.

Toivola myöntää, että julkisuuden henkilön lisäjulkisuus voi ärsyttää muita ehdokkaita.

- Onhan se etu, että tästä tulee näkyvyyttä, mutta julkisuudella on myös rasitteensa. Varmasti voi olla turhautumista, ymmärrän sen kyllä, että on iso työ saada julkisuutta, jos ei ole aiemmin ollut julkisuudessa, Toivola sanoo.

Toivolan mukaan hän ei saa kampanjasta merkittävää taloudellista hyötyä.

- Jos tämä olisi vaalitukea, mitä tämä siis ei ole, niin se jäisi alle sen 1500 euron ilmoitusrajan. Minulla on työsopimus ja olen saanut kuvauspalkkioita, Toivola kertoo.

Vaalijohtajalta siunaus

Ehdokkaan näkyminen vaatemainoksissa ei ole vaalilain eikä vaalirahoituslain vastaista, kerrotaan Uudelle Suomelle oikeusministeriöstä ja valtiontalouden tarkastusvirastosta VTV:sta – joskin kierrellen.

Juhani Kahelin vaatii blogissaan mainoskasvoja Jani Toivolaa  ja Nasima Razmyaria jopa luopumaan ehdokkuudesta ja uhkaa lopettaa Seppälässä asioinnin. Viranomaisten mukaan Toivolalla ja Razmyarilla ei kuitenkaan ole hätää.

–Tässä on kyse siitä, että Seppälän vaatemainoksessa on kaksi ehdokasta. En osaa nähdä siinä mitään vaalilain vastaisuutta, sanoo oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen Uudelle Suomelle.

Jääskeläinen toteaa kuitenkin, että vaateketjun ehdokkaille antama laaja näkyvyys juuri vaalien alla on poikkeuksellinen tapaus, jollaista ”ei liene aiemmin tapahtunut”. Onko Seppälän mainos vaalimainontaa?

–Siihen en osaa ottaa kantaa. Heillähän ei näy ehdokasnumeroita eikä vaaleja mainita mainoksessa, mutta muualta tällaisen tiedon toki saa, Jääskeläinen pyörittelee eikä suostu ottamaan tiukempaa kantaa.

Seppälä-ketju ja sen omistaja Stockmann ovat kiistäneet julkisuudessa, että Luota itseesi -kampanjaan liittyisi politikointia. Kampanjan kolmas kasvo on näyttelijä Jenni Banerjee.

Vaalirahoituksen kiemuroita valvoo Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV. Tilintarkastuspäällikkö Jaakko Eskolan mukaan vaalirahoituslainsäädäntö ei rajoita ehdokkaiden toimintaa ”normaaleissa tehtävissä”, vaan vain säätelee ehdokkaiden vaalikampanjaa. Esimerkiksi luennoitsijana toimimisesta voi ottaa vastaan palkkion, eikä sitä tarvitse ilmoittaa vaalirahoituksena.

–En mielelläni lähde kommentoimaan yksittäistä mainosta. Ehdokkaat muodostuvat ilmoitusvelvollisiksi vasta kun pääsevät läpi tai varalle. Tällä hetkellä etukäteisilmoitukset ovat vapaaehtoisia, sanoo Eskola.

No, jos Toivola tai Razmyar pääsevät läpi, kuuluuko Seppälän mainospalkkion näkyä ilmoituksessa?

–Siihen en ota kantaa, sanoo Eskola.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

TakojaIlmarinen

Stockmann/Seppälä on ottanut voimakkaasti kantaa sekä maahanmuuttajiin, sukupuoliseen vähemmistöön, että myös sen ohessa ihonväriin!
Stockmann on valintansa tehnyt ja "kansa päättää" kuinka tähän vaalimainontaan tulee suhtautua.
Stockmannin johtoa emme valitse, mutta kansaedustajat kyllä!
Taitaa tämäkin Seppälän linjanvalinta sataa ääniä PerSujen laariin sen verran ärsyttävä se on.
Suomalainen siis ihonväriltään ja syntyperältään oleva suomalainen ei kelpaa Seppälän vaalimainokseen!

Stockannin johdolle "ONNITTELUT" valitsemallaan tiellä!
Asiakkaana saan päättää mistä liikkeestä teen ostokseni.
Stockmann se ei ole!

jj.annala

Ministeri joutuu tottakai vastaamaan, kun häneltä kysytään hänen toimialaansa liittyvistä kysymyksistä. Sehän on päivänselvää. Samoin puoluejohtajat ovat useinkin uutisissa vastaamassa erilaisiin median esittämiin kysymyksiin. Sekin on päivänselvää. Samoin se, että vaalitenteissä kaikki saavat äänensä kuuluviin. Ja yhtälailla esimerkiksi Uutisvuodossa, vaikkakin vuorotellen.

Sen sijaan Stockmannin ja Seppälän mainoksissa on nähty vain kaksi ehdokasta. Tämä ei ole tasapuolista. Lisäksi se on rasistista, koska vain tietyt etniset ryhmät ovat päässeet esille.

Htalk

"Ehdokkaan näkyminen vaatemainoksissa ei ole vaalilain eikä vaalirahoituslain vastaista, kerrotaan Uudelle Suomelle oikeusministeriöstä ja valtiontalouden tarkastusvirastosta VTV:sta – joskin kierrellen."

Arvoisa Juhani Kahelin nimessäsi vaikuttaisi olevan yksi n- kirjain liikaa...

TV-pappa

superlatiivi-muoto, jos kerran on joukostaan juuri kaikkeist sitä. Ja puheetkin miestä myöten.
Ja kyllähän se eräskin duuriturpa on päässyt aika hyvin esille hoilauksineen entisessä työpaikassaan. Alivaltiosihteerin päätöslaulunkin piti kuuluttajan oikein mainita erikseen, esittäjän nuimeä myöten.

Power

Muuten Toivola on ihan hauska tyyppi, mutta mix pitää tuota homouttaan tuoda esille niin henkeen ja vereen.
Ja vielä vaatia muita ymmärtämään ja vaatia muita puhumaan omia ajatuksiaan. Tämähän on kuin muslimivaltio ja media pyörittää juttua ja "ymmärrystä" on pakko olla, muuten sä oot aivan taukki

Mä oon luullu että persreikä on paskoomista varten, eikä....

haapavaara

Politiikkaan. Toivola on edustuja joka takaa tuotteesi näkyvyyden valtiopäivillä.

Maksettua arvovaikuttamista ja laadukasta lainsäädäntää, jo vuodesta 2011. Tämä on sitä politiikan avoimuutta. Ei enää salaisia suhmurointeja kabineteissa taikka perunamontuissa. Vaan päätökset ostetaan ja näytetään maikkarilla parhaaseen katselua aikaan.

Bonetos

Merisaloa syytettiin siitä ja tästä viime keväänä. Nyt kyseiset edustajat kiertävät vaalitukia avoimesti ja häikäilemättömästi. - Jutussa on yksi ero: vähemmistöjä ei saa haukkua.

Yhteiskuntamme on sairastunut - julkkishöpötykset lisääntyvät asiakeskeisyyden sijaan.

ihminen

Jani Toivola sairastaa tautia nimeltä julkisuuden kipeys.Ensin tultiin kaapista ,sitten hurahdettiin uskoon,seuraavaksi iso meteli adoptointiasioista.Harmitti niin,kun ei heti saanut vauvaa kainaloonsa,kun oli asia keksinyt.Seuraavaksi sitten oltiin niiiiin rakastuneita ja sitten erottiin tekodramaattisesti kirkosta ja nyt sitten ollaan niin vihreitä että....ja selitystä riittää koko puolueen ja seurakunnan edestä,vain uskottavuus puuttuu.

ihminen

Jani Toivola sairastaa tautia nimeltä julkisuuden kipeys.Ensin tultiin kaapista ,sitten hurahdettiin uskoon,seuraavaksi iso meteli adoptointiasioista.Harmitti niin,kun ei heti saanut vauvaa kainaloonsa,kun oli asian keksinyt.Seuraavaksi sitten oltiin niiiiin rakastuneita ja sitten erottiin tekodramaattisesti kirkosta ja nyt sitten ollaan niin vihreitä että....ja selitystä riittää koko puolueen ja seurakunnan edestä,vain uskottavuus puuttuu.

space

Ei tämä ole oikein. Oikea järjestys vaalimainoksille on:

- liikemies antaa rahaa poliitikolle
- poliitikko laittaa mainoksen lehteen
- lehti saa poliitikolta rahaa
- lehti tekee paljastusjuttuja liikemiehestä vuosien ajan
- lehti vaatii poliitikkoa maksamaan rahat takaisin liikemiehelle
- lehti ei maksa mitään kenellekään vaan odottaa uusia mainoksia poliitikolta
- suuri yleisö saa huutaa iskusanoja kuten: korruptio, kepuli ja peruna
- valitun poliitikon politiikasta ei välitä kukaan

Jani Toivola ja Nasima Razmyar ovat nyt selvästi käsittäneet vaalityön järjestyksen aivan väärin. Näin postmoderni asenne vaatemainoksineen saakoon osakseen syvän paheksunnan.

HulluJussi

...että tämän ehdokkaan anti Suomen kansalle on homo -kortin heiluttaminen? Olisi niin suotavaa että ehdokkaalla olisi jotain muutakin annettavaa omasta takaa (älkää ottako kirjaimellisesti=)). On valitettavaa että ihmisen seksuaalisuudella ratsastetaan eduskuntaan ja homoutta pitää korostaa. Kuinka monta kertaa olet kuullut jonkun esittelevän itsensä heteroksi? Veikkaan että et kovinkaan montaa. Miksi homoutta pitää korostaa ja alleviivata? Eikö monet monet muut asiat tule ennen sitä kun ajatellaan kansan edustamista? Toki puolue antaa aiheita mutta missä on tietotaito edustaa koko kansaa?
Ja asia jota olen miettinyt: Jani, miksi vaadit suvaitsevaisuutta homoudelle esimerkiksi kirkolta kun et itse ole kirkolle suvaitsevainen? Kirkko ei ole politiikkaa joka muuttuu ajan myötä. Kirkko on uskonto. Yrität muuttaa 2000 vuotta vanhaa institutiota mutta et itseäsi? Tällä en tarkoita sitä että sinun pitäisi olla hetero vaan sitä että anna kirkon olla kirkko ja ole sinä homo mutta ole samalla suvaitsevainen. Ihmisen, myös homon, on niin paljon helpompi ottaa kuin antaa, vaatia suvaitsevaisuutta kuin olla itse suvaitsevainen. Amen.

Vili Nieminen

Mutta korostavathan oikeiston Timot ja Jamekset omaa heterouttaan joka välissä niin alleviivaavasti, että alkaa väkisinkin mietityttää, että saunailta-romantiikka lienee saanut uusia ulottuvuuksia.

paulavainikka

Aiemmin on ollut kaikenlaisia juoksijoita ja missejä poliitikkoina ja heidän työnsä siis ei ole ollut vaalimainontaa, mutta sitten kun on värillinen vaatemainoksessa niin se on heti vaalimainontaa, vaikka mainoskuvaukset kuuluisivat ehdokkaan tavalliseen työhön. Samaa linjaa vetäen kukaan ehdokas ei saisi vaalivuonna tehdä muuta työtä kuin vaalityötä, ja jokainen sentti olisi toimeentulosta tilitettävä kateellisille ja katkerille kansalaisille , jotka sitten ruotisivat onko makkaranpala liikaa vai liian vähän ehdokkaan leivän päällä.
Ihmiset kuin korppikotkia.
Tsemppiä kaikille eteenpäin ponnistaville tässä kitkerässä maailmassa.