Tiistai 21.5.2019

Rasismi jakaa koululaiset tiukkoihin ryhmiin

Luotu: 
29.3.2011 06:40
Päivitetty: 
29.3.2011 06:44
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Rasismi näkyy Suomen kouluissa.

Rasismi on arka aihe Suomen kouluissa, osoittaa tuore väitöstutkimus. Kasvatustieteen maisterin Anne-Mari Soudon joensuulaisessa koulussa tekemän tutkimuksen mukaan rasismi myös pitkälti määrittelee, kenen kanssa oppilas voi ystävystyä ja liikkua.

Väitöskirjan mukaan nuorten mahdollisuudet eri ryhmien välillä liikkumiseen ovat usein hyvinkin rajattuja ja vääränlaisesta käytöksestä, kuten seurustelusta eri kulttuurista ryhmää edustavan kanssa, saattaa seurata rangaistuksena nimittelyä tai väkivaltaa. Esimerkiksi venäläistaustaisten nuorten syrjinnässä näkyy myös niin sanottu ”väritön rasismi”.

Soudon väitteen mukaan rasismiin liittyvät kysymykset on sivuutettu monikulttuuristuvan koulun haasteiden tarkastelussa. Kouluissa kysymykset rasismista ja sen seurauksista häivytetään usein näennäisesti neutraalin kulttuurieropuheen alle. Rasismin neutralointi on koulun epävirallinen käytäntö.

–”Maassa maan tavalla”- periaatteeseen vetoamalla tukahdutetaan keskustelua kulttuurisesti joustavista pelisäännöistä, jotka huomioisivat myös muunlaisia tapoja olla ja elää, kritisoi Souto.

Väitöskirjan mukaan suomalais- ja maahanmuuttajanuorten kohtaamiset eivät yksistään riitä lisäämään nuorten keskinäistä vuorovaikutusta, ymmärrystä ja suvaitsevaisuutta. Myös jännitteisiin pitäisi puuttua.

Anne-Mari Soudon väitöskirja tarkastetaan Itä-Suomen yliopistolla 1. huhtikuuta. Soudon väitöskirja on toistaiseksi seikkaperäisin koulussa ilmenevää rasismia tarkasteleva tutkimus Suomessa. Tutkimusaineisto on kerätty vuosituhannen vaihteen alussa.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

PT

Että kaltaistensa kanssa viihdytään paremmin?

Tuo on tiedetty aina ilman tutkimistakin.

Ei silti ole syytä alkaa haaskata veroeuroja siihen, että kouluissa aletaan järjestää pidä-mamua-kädestä-teemalla.

Ei ole mitään syytä olla tekemisissä ihmisten kanssa, jotka ilmoittavat lapselle, että sinun äitisi sitten joutuu helvettiin ja vie sinut mukanaan (helluntailaiskommentti) tai että vasen kätesi on saastainen (muslimikommentti).

Eivät kotoisetkaan ryhmät keskenään viihdy, ja eriytymistä haluaa juuri se vähemmistöryhmä, tahtovat olla keskenään ortodokseja, koska ovat oikeammassa kuin muut.

Eräs isä

Kansalliset ryhmät taatusti kertyvät yhteen (ja ovat ehdottomasti sulkemassa pois kaikki ulkopuoliset) aina kun jotakin kansallisuutta (esim. venäläistä, somalia, irakin kurdia) on samalla koulun pihalla enemmän kuin 2. Tämä on erittäin inhimillistä käyttäytymistä.

Tämän nimittely rasismiksi on naurettavaa.

Bircitta

voisikohan taustalla olla tämä 25 vuotta salaisiin asiakirjoihin suljettu teksti, että mamujen lapsille jaetaan 50e viikkorahaa. suomalaiset lapset kokevat tämän olevan epäreilua, koska heidän vanhempansa käyvät töissä, eikä heillä siltikään ole varaa 50e viikkorahaan. tutkimus on ihan turha ja siinä ei kysytä oleellisia asioita. lapset vertailevat vaatteita ja kännyköitä, mitä tällä 50e saa.

Sulo Hytonen

Vihreitten nenä haistaa persun. Demarit ovat allergisoituneet kepulaisille erityisesti ja savolaisille ja muille lantelaisille yleensä. Köyhät seurustelee keskenään ja rikkaat valokolivat porukkaansa vain vähintään rikkaita. Uusrikkaat tuntevat yhteenkuuluvuutta Venäläisten vastaavien kanssa jne. Homot hakeutuvat homojen seuraan. Lespot samoin. Täällä päin ei ennenmuinoin tullut kuuloonkaan poikkinaiminen. Aviopuoliso löytyi jos löytyi omasta sosialiryhmästä. Lapset tiesivät heti kävelemään opittuaan kenen porukoissa oli sopivaa leikkiä. Näissä asioissa ei ole mikään muuttunut, eikä tule muuttumaankaan. Joka muuta väittää ei ymmärrä mitään, eikä ole oppinut mitään.

Jokaisen kasvatusammattilaisen pakolliseen oppimäärään pitäisi kuulua pakollisena Mark Twainin Hucleberry Finnin seikkailujen alkuperäisen lyhentämättömän version lukeminen ja tenttiminen. Erikoisesti pitäisi tutkia kirjan alkuperäispainoksen kuvitusta. Siitä oppisi enemmän "rasismista" kuin kaikista psyko ja sosioligioista yhteensä

marseille

Hyvä, että tätä asiaa tutkitaan. Toivoa sopii, että seuraisi jotain konkreettisia toimenpiteitäkin.

Asenteita on vaikea muuttaa, mutta toivoa ei saa menettää. Suomalaisissa on paljon rasisteja, mutta kai sen voi ymmärtää sen kautta, että täällä on asuttu lähinnä vain omien kanssa vuosituhansia. Tässä yksi maailmaa kiertänyt tuttu totesi, että eipä hän ole vielä törmännyt maailmalla töykeämpiin ihmisiin kuin mitä suomalaiset ovat. Täytyy muistaa, että suomalaiset ovat tylyjä myös toisilleen.

Nyt voisikin sitten vielä tutkia, käyttäytyvätkö suomalaiset ulkomaalaisia kohtaan vielä töykeämmin kuin toisiaan kohtaan.

HulluJussi

..sillä kyllä he itse tajuavat kun maahanmuuttajat saavat täysin eri kohtelu.
1) Lukujärjestyksessä lukee "Somalian kieli"
2) Lukujärjestyksessä lukee "Islam"
3) Ruokalassa erityisruoat muslimeille
4) Joulujuhlassa ei saa olla mitään perinteistä kristillistä sanomaa
5) Kevätjuhlassa ei saa laulaa Suvivirttä
6) Tietyt maahanmuuttajaryhät aiheuttavat suurimman osan tappeluita & riitoja koulussa
7) Tietyillä maahanmuuttajilla on oikeus liikuntavapauteen tarkkojen pukeutumissääntöjen takia
8) Koulu ottaa ensin huomioon maahanmuuttajien ja islamilaisten vaatimukset. Niihin sitten sovelletaan suomalaisten tarpeet
9) Koulun tiloissa vietetään Ramadanin päättymisen juhlaa
10) Kouluun ei tarvitse tulla jos on jokin islamilaisten oma juhla tms. "vapaapäivä"
Näistä sitten kotona keskustellaan kun lapset kysyy että "Miksi ne saa sitä ja tätä ja miksi asiat on niin ja näin".
Lapsia ja nuoria on aivan turha aliarvioida, kyllä he pystyvät vetämään ihan omat johtopäätöksensä ketä paapotaan ja ketä ei. Se on sitten ihan eri asia miten vanhemmat "myyvät" asiat lapsilleen, suhtaudutaanko niihin objektiivisesti vai subjektiivisesti. Kukin päättäkööt sen itse. Tärkeintä on kuitenkin se että me viisastelevat aikuiset tiedämme mistä puhumme ja vielä parempi jos on omakohtaista kokemusta. Sanottakoot näin että minulla valitettavasti on kaikki yllä olevat koettu ja nähty.

Viha

tuommoista se on, piha ja asuinalueet jakaantuvat jyrkillä rajoilla etnisyyden ja kulttuurin mukaan.

Siksi ei sitä monikulttuuria haluta, ei haluta noita rajoja.

Mutta kun noi mielisairaat kukkahattutädit kuvittelevat että mitä enemmän tuodaan rajoja ja kulttuurisia esteitä, sen väähemmän niitä on.
Vähenee krapulakin dokaamalla, kuulemma. En oo kokeillu.

Eli eikun päänsärkyjä hoitamaan vasaralyönneillä päähän.

Aku

Mitä mitä, eikö kohtaamisteoria muka toimi? PAKKOHAN sen on toimia! Jos ei suvaitsevaisuus uppoa piltteihin hyvällä, niin sitten pahalla.
Auttaisikohan todistuksessa oma arvosana suvaitsevaisuudella, vähän niin kuin ennen oli käytösnumero?

patriootti

Mielenkiintoinen muotoilu tuoreelta maisterilta:

”Maassa maan tavalla”- periaatteeseen vetoamalla tukahdutetaan keskustelua kulttuurisesti joustavista pelisäännöistä, jotka huomioisivat myös muunlaisia tapoja olla ja elää, kritisoi Souto.

Suomeksihan nämä "kulttuurisesti joustavat pelisäännöt" tarkoittavat, että eri ihmisten sallittaisiin toimia eri sääntöjen mukaan - ja nämä erioikeudet vieläpä määrittyisivät etnisen taustan perusteella. Tämä jos mikä on rasismia.

Kylläpä kyseinen rasismintutkija elää mielenkiintoisessa maailmassa.