Lauantai 23.9.2017

Poliisi sakotti hississä pierryttä – ”Virhe”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
1.4.2011 15:42
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Hississä pierun päästänyttä mieshenkilöä ei saanut sakottaa, on eduskunnan oikeusasiamies todennut tuoreessa ratkaisussaan. Oikeusasiamiehen mukaan poliisi teki virheen.

Mies oli pieraissut täpötäydessä hississä Helsingissä heinäkuun helteillä viime kesänä. Pierun voimakas haju aiheutti poliisin mukaan matkustajissa paniikinomaisia reaktioita. Vanhempi rouva oli saanut hengenahdistusoireta ja painoi hälytysnappia.

Samassa hississä matkustanut komisario katsoi, että miehen tarkoitus oli pierullaan aiheuttaa hämminkiä muissa ihmisissä. Näin ollen poliisi katsoi, että mies oli syyllistynyt tahalliseen ilkivaltaan pakottamalla muut matkustajat pyytämään apua hissikeskuksesta.

Komisario määräsi pierreelle teosta 35 euron suuruisen rikesakon.

Hälytysnapin painaminen turhaan hississä on lain mukaan rangaistava teko, poliisi muistutti oikeusasiamiehelle toimittamassaan vastineessa.

Poliisin mukaan piereminen oli kyseisessä tilanteessa erityisen tuomittavaa, koska hississä ilmanvaihto oli muutenkin puutteellista helteen takia. Poliisi perusteli sakkoa myös sillä, että ulostaminen ja virtsaaminen yleisellä paikalla ovat rangaistavia tekoja.

Pierryt valitti asiasta eduskunnan oikeusasiamiehelle. Tämä ei nähnyt laissa perusteita pieremisestä sakottamiselle.

Komisario sai toimiensa takia huomautuksen. Oikeusasiamiehen koko ratkaisun voit lukea täältä.

Päivitys: Kaikille lukijoille tiedoksi, että tämä uutinen on aprillipila (kuten jutussa olevasta linkistä käy ilmi). Todellisuudessa Uudella Suomella ei ole tiedossa, että kukaan olisi saanut sakon hississä pieremisestä. Uusi Suomi kuitenkin kysyi eduskunnan oikeusasiamiehen toimistosta, voiko pieremisestä saada sakon. Vastauksen voit lukea tästä.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

danielewski

Mutta siitä huolimatta olisi syytä harkita sananvapauslainsäädännön muuttamista pääneutraaliksi.

Vai vertautuuko tämä klassiseen, täydessä elokuvateatterissa yläpäästä päästettyyn "Tuli on irti" -äännähdykseen.

TakojaIlmarinen

Muinoin kauan kauan sitten kävin rippikoulua Lauttasaaressa.
Vieressäni istui Raimo, jota tönäisin kyynäpäällä kertoakseni jonkin asian.
En tiennyt, että Raimo pidätteli isoa pierua, joka pääsi valloilleen kyynärpää tökkäyksen myöstä!
Seuraus: Pappi erotti meidät riparista ja ajoi saman tien ulos! Sen ajan hölmöjä kun olimme jäimme kadulle odottamaan kristillisen tilaisuuden päättymistä.
Anelimme takaisin pääsyä! Pääsimme takaisin rippikouluun.
Olisi jo silloin pitänyt ymmärtää erota "yhdistyksestä" eikä vasta aikuisena!
Silloin nuoret elivät vielä "Herran pelossa"!

Tapanainen

Ranskassa vaikutti Le Petomane taiteilijanimellä esiintynyt Joseph Pujol. Hän oli ranskalainen flatulisti eli pierutaiteilija, jonka esityksiin kuului olennaisena osana piereskely.

Kaverihan oli hississä menossa persujen taidetapahtumaan ja viritteli hississä vain instrumenttiaan. Piereskely on persuohjelman mukaan hyväksyttävää taidetta.

hemohessu

ei siellä niin lukenut kuitenkaan. Tarvittaisiin nyt päivystävää desanttia ratkaisemaan tämä dilemma. Miksei pieraisu täydessä hississä voisi juuri nimenomaan olla yllättävä ja radikaali kaupunkitilan haltuunotto, urbaani postmoderni performanssi?! Muistutus useimpien helsinkiläisten ruraaleista juurista. Persulaista siinä on toki kaipaus impivaaraan jossa ei voi, kenties ristiriitaisesti, edes äänestää Soinia, koska Soinia voi äänestää vain Uudellamaalla.

Maa muuttukoon

Mikäli kaveri painoi itse hissin nappia ja sai sen sitten uudelleen liikkeelle niin hän oli ajoneuvon kuljettaja. Poliisin olisi kuulunut puhalluttaa hänet ja mikäli puhalluksen, joka järkytti kanssamatkustajia, alkoholimäärä olisi ollut (esim. sahdin) jälkeen yli 0,5 promillea, poliisin olisi kuulunut sakottaa häntä ajoneuvon kuljettamisesta päihtyneenä. Mikäli tuhnupoliisi ei puhalluttanut niin eikö hän tehnyt silloin virkavirheen ja sakot kuuluisivatkin hänelle?

Mikäli ohjeet hissin tuuletuksen vajavuudesta eivät olleet myös suomenkielellä hissin tyyppikilven vieressä, jossa hätäkatkaisin on, niin sakot kuuluisivatkin isännöitsijälle rasistisesta ja suomalaisia syrjivästä toiminnasta edellyttäen, että talo sijaitsee pääasiallisesti ruotsinkielisellä paikkakunnalla.

Tapanipa

Kaikki jotka tietävät Jonkan piintyneeksi hernekeiton ja näkkileivän ystäväksi, voivat todistaa hänet jääviksi käsittelemään tällaista tapausta. Kantajan kannattaisi ehdottomasti viedä se EY-tuomioistuimeen, vaikka Universumin kohtuus-virastoon asti. Jonkka, nyt ylitit rajan!