Keskiviikko 26.6.2019

Kaleva: Herätysliike tunnusti 70 uutta pedofiliatapausta

Luotu: 
7.4.2011 11:41

Vanhoillislestadiolainen herätysliike on myöntänyt olleensa tietoinen jopa sadasta pedofiliatapauksesta liikkeen sisällä. Aiemmin noin 30 tapausta on käsitelty oikeudessa, kertoo Kaleva.

Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys SRK on tunnustanut, että 1980-luvulta lähtien 10-15 liikkeen puhujaa on käyttäneet seksuaalisesti hyväkseen lapsia. Kalevan mukaan useat seksuaalirikokset ovat kohdistuneet puhujien omiin sukulaisiin.

Viime kuussa eteläsuomalainen lestadiolaisyhteisön johtohahmo tuomittiin vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Mies oli tehnyt seksuaalisia tekoja lähisukulaiselleen toistuvasti useita vuosia. Mies oli katunut ja pyytänyt anteeksi uhriltaan, mikä katsottiin uskonyhteisössä riittäväksi sovittamaan teon.

SRK on Kalevan mukaan lähettänyt puhujille, eli niin kutsutuille maallikkosaarnaajille, kirjeen, jossa korostetaan kunkin henkilökohtaista vastuuta hyväksikäytön ennaltaehkäisyssä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

ristoi

Nythän ei olla uutisoitu esim. ateistien pedofiliataajuutta, mutta tuo luku 70 on kuitenkin sen verran iso, että ei voi puhua yksittäistapauksesta. Eikä edes tunnu uskottavalta, etteikö pedofiilien osuus olisi kohonnut lestadiolaisten keskuudessa, ainakin puhujien kohdalla.

Tässä ei siis mielestäni voi puhua pelkästään "lahkolaisten" silmätikuksi joutumisesta, jos sitäkin on tämäkin aiheen tiimoilta esiintynyt, vaan selvitystä vaativasta ongelmasta, johon on myös viranomaisten tartuttava lastensuojelullisessa mielessä. Lestadiolaistaustainen sosiaalivirkailija voi olla vaikeiden valintojen äärellä, kun pitäisi (aiemmin) arvostamansa saarnaaja saada edesvastuuseen.

intrigööri

Lestadiolaiset kuuluvat tähän ev.lut. kirkkoon. Eiköhän kansankirkon olisi jo vihdoinkin aika siivota nurkkansa hihhuleista, sekä homojen ja naispappien vihaajista. Käsitteet kansan kirkko ja valtion kirkko joutaisivat jo muutenkin romukoppaan. Verotusoikeus pois, kerätköön rahansa kannattajilta, omaisuuttakin riittäisi myytäväksi.

TAITO TURTIAINEN

"Mitä kirkkaammat valot sen synkemmät varjot", tässäkin asiassa.Lestadiolaiset ovat hyvin sukkelia vetämään rajaa heidän itsensä ja muiden "suruttomien" välille.Teologisessa tiedekunnassakin sanovat toisille pappisopiskelijoille suoraan, että taivastenvaltakunnan raja kulkee meidän ja teidän välillä tässä ja nyt.Mitä se Vapahtajamme sanoikaan itsensä ylentäjistä? Viina on kielletty mutta tupakkia saa polttaa kun kerrran itse lapin suuri Lestadius sitä tuprutteli. Omat säännöt tosin luovat turvaa kai heillekin.

Kallevi

Katumuksen osoittaminen katsottiin riittäväksi toimenpiteeksi uskonyhteisössä? Juuri näin kiihkouskovaisuus sumentaa harkintakyvyn.

Kai se on helppo raiskailla, kun tietää, että lopulta pääsee pälkähästä vetoamalla armoon ja vetämällä avuksi muutaman raamatunkappaleen. Lisäksi suljettu uskonyhteisö pyrkii viimeiseen asti suojelemaan itseään huonolta maineelta ja siksikin näitä hyväksikäyttötapauksia siunataan hiljaisuudessa.

Ihmisen surkeimmat piirteet pääsevät esiin uskonnollisissa yhteisöissä, joissa massa-ajattelu sivuuttaa kaiken järjen ja moraalin.

J.M.K

"Mies oli katunut ja pyytänyt anteeksi uhriltaan, mikä katsottiin uskonyhteisössä riittäväksi sovittamaan teon."

Missä on sanottu, että uskonyhteisö katsoi anteeksipyynnön riittävän? US voisi kertoa tämän, koska väite koskee yhteisöä, ei pelkästään yksilöä.

Ylen juttu: http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2011/03/lestadiolaisvaikuttajalle_4_vuotta...

"YLE Uutisten tietojen mukaan oikeudenkäynnissä on ollut kyse hyvin suppean ja tiiviin henkilöpiirin välisistä tapahtumista."

eve_avolin

Eipä voi juuri moittia niitä, jotka päättelevät, että tämä on uskoville tyypillistä käyttäytymistä. Minäkin ajattelen, että ateistista tulee helpommin murhaaja, koska kouluampujista oli 100 prosenttia ateisteja.

puutarhamies

Höpösetä pyytää ison rahan tunnilta. Tasapainoinen ihminen ei tarvitse höpösetien palveluksia.

Tämä koskee sekä psykologeja että muita saarnaajia.

Erityisesti uskovaisten kiihkoliikkeiksi muodostuneet lahkot suosivat näitä mm. pedofiilejä ja muuten toisten hyväksi käyttäjiä.

Ei minulla ole mitään uskovaisuutta vastaan, jos se ei ole osa mielisairautta tai sen syy.

eve_avolin

Kuitenkin hyväksikäyttäjät saavat useammin vapaasti häärätä uskonnollisten yhteisöjen ulkopuolella kuin sisäpuolella. Tietysti kun katolisen kirkon ja lestadiolaisen liikkeen sisällä tulleet tapaukset on nostettu esille, tuntuu siltä, ettei ilmiötä ole olemassakaan kuin näiden yhteisöjen sisällä.

kiurua

Asian käsittely kuvaa hyvin uskonnollisten yhteisöjen tapaa toimia. Teet pahojasi ja kiinni jäädessäsi pyydät anteeksi ja esität katuvaa. Kaikki on sen jälkeen lakaistu maton alle. Paha on vain toteuttanut itseään tuon kunnollisen henkilön kautta. Se siitä. Ei puhuta enempää niin kaikki on hyvin. Uhrillakin.

Ikävää tässä systeemissä on, että varjellaan yhteisön ja yksilön mainetta niin tarkkaan ettei tekijää ilmianneta. Ei uskon pidä suojella rikoksen tekijää vastuusta millään verukkeella. Mielestäni teosta tietävä ulkopuolinen osallistuu kyseiseen rikokseen, jos peittelee sitä. Näissä yhteisöissä todennäköisesti ryhmäpaine maineen ylläpitämiseksi on niin suuri, että voidaan vaikka uhrata uhrin mielenterveys.

Molemmat sekä uhri että rikoksen tekijä tarvitsevat varmasti apua päästäkseen eteenpäin. Ammattimaista apua pitää hakea yhteistön ulkopuolelta. Jos soppaa hämmennetään yhteisön sisällä ei siitä koskaan päästä eroon. Vaikutukset saattavat olla kauaskantoiset ja yksilön kannalta jopa tuhoisat.