Maanantai 27.5.2019

Näin Suomessa: 666 000 ihmisen leipäjono

Luotu: 
7.4.2011 12:20
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Suomessa on yhä enemmän ihmisiä, jotka joutuvat turvautumaan ruoka-apuun.

666 000 suomalaista haki ruokaa kirkon diakonia-avun leipäjonoista viime vuonna, kertoo Kirkon tiedotuskeskus. Avustusten hakijoiden määrä on kasvanut selkeästi viime vuosina.

Samaa viestiä on kuuluttanut jo pitkään Laupeudentyö ry:n toimintaa vetävä Heikki Hursti. Helmikuussa hän kertoi Uutispäivä Demarille, että leipäjonojen pituudet ovat toisinaan jo yli kilometrin mittaisia.

Kirkon mukaan yhä useampi suomalainen ei tule taloudellisesti itse toimeen. Kirkko katsoo suomalaisen yhteiskunnan polarisoituvan eli jakautuvan kahtia, huono- ja hyväosaisiin.

–Usein avun hakijalla on kysymys useasta haastavasta elämäntilanteesta samanaikaisesti. Taloudelliset ongelmat ovat yleisimmin yksi niistä. Toiseksi eniten diakonian turvaudutaan terveyteen liittyvien ongelmien vuoksi. Sairaus aiheuttaakin köyhyyttä, sillä perusturvan taso on sairauden yllättäessä sekä perheelliselle että yksinelävälle liian matala, työalasihteeri Tiina Saarela toteaa.

Kirkon diakonia käytti viime vuonna 3,7 miljoonaa euroa ruoka-avustuksiin. Avustusten euromäärä on kasvanut neljä prosenttia edellisvuodesta.

Erityisesti yksinhuoltajaperheiden saama ruoka-apu kasvoi euroissa mitattuna.

Kirkon diakonian antaman muiden taloudellisten avustusten euromäärä paisui 24 prosenttia 3,8 miljoonaan euroon viime vuonna. Yksinhuoltajaperheiden saamat avustukset kasvoivat euromääräisesti yli 26 prosenttia ja kahden huoltajan lapsiperheiden avustukset lähes 37 prosenttia.

Muuhun työttömille järjestettyyn toimintaan osallistui yli 24 000 ihmistä, mikä on 35 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

666 000 leipäjonolaisen luvussa on mukana Myllypuron elintarvikejakelu, jossa ruoka-avustuksia jaettiin 217 000 kappaletta. Myllypurossa jaettavat elintarvikkeet on saatu ilmaiseksi lahjoituksina.

Kirkko on perustanut köyhyysryhmän etsimään ratkaisuja köyhien aseman parantamiseksi. Tavoitteena on esittää yhteinen vetoomus köyhyydessä elävien tilanteen parantamiseksi ja peruspalvelujen turvaamiseksi sekä köyhyyskysymyksen nostamiseksi hallitusohjelman keskeiseksi ohjelmakohdaksi.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jko

660 000 kertaa ei tarkoita että siellä olisi käynyt 660 000 suomalaista.

Todennäköisempää ehkä kuitenkin on että siellä on käynyt sama henkilö/perhe esimerkiksi 15 kertaa vuoden aikana, joka tarkoittaisi 44000 yksittäistä avuntarvitsijaa. Tämäkin määrä on tosin puistattavan suuri.

Vähän jotain järkeä noiden numeroiden "tulkintaan"

hanari

Sieltä haetaan mistä halvimmalla saadaan?

Toinen kysymys on miksi? Sosiaaliturvan taso on niin hyvä, että sillä elää ihan normaalia elämää kunhan käyttää rahansa oikein. Yhden ruoka-annoksen hinta on 2 €, asunnon vuokran saa asumistukena ja sossu antaa rahat isompiin vaate- ja laitehankintoihin.

Leipäjonot on vain paikka missä voi osoittaa mieltään, kun aika tulee pitkäksi. On toki hyvä, että ylijäämäruoka käy kääntymässä jossain kotitaloudessa ennen kuin siitä tulee biomassaa.

Kohtuuton on vaatimus, että köyhien elintaso pitää nostaa samalle tasolle kuin hyvin ansaitsevilla työtä tekevillä.

intrigööri

omaan jonoon! Näin muistivat alikessut rääkyä aina, kun jonotettiin ruokalaan intissä 70-luvulla. Nahkahampaat olivat heitä, joilla oli jo nuorna miesnä tekarit ja heille piti olla pehmeää leipää. Nykyajan leipäjonoissa ei taida olla kuin EU-näkkäriä silloin tällöin, muuten kaikki saavat pehmeetä limppua.
Kyllä meillä menee hienosti! Uskomaton luku, onkohan tuo kirjattu oikein, 666.000 ilmaisen ruoan tarvitsijaa? Fantastista!

Tapanainen

vai mitä. Kyllä jonoa riittää kun ilmaiseksi jaetaan. 20€:n ruokapaketilla saakin jo matkalaukullisen kaljaa.Kas kun persut eivät huolestu siitä että jonossa puhutaan ainakin kahta kieltä, suomea ja venäjää.

Jos Hakaniemen torilla jaettaisiin ilmaista kaljaa niin jono riittäisi persun vaalimökille Jakomäkeen asti.

muuan

Jopa yli kilometrin jonoja... Siinä menee jonottajilla aikaa ja voimia hukkaan. Jaksavatko heikot ja vanhat sitä lainkaan? Ruoanjakelu on järjestettävä paremmin. Ihmisiä ei pidä seisottaa jonoissa ulkosalla, vaan on järjestettävä hakuajat sekä kotiinjakeluja. Kyllä tehokkaat keinot keksitään.
Näin luulen monissa maissa saadun leipäjonot pois.
Lopullinen ratkaisu on tietysti riittävä yhteiskunnan tuki
tarvitseville.

aamu-uninen

Vai ihan ruuan kotiinkuljetus. Leipäjonot kertovat hyvinvointivaltion kriisistä. Hyvä tarkoitus on tehnyt yhteiskunnan rakenteen niin raskaaksi, että kirkon ja Hurstin jakama apu on tarpeen.

Vasemmiston tarkoitus on hyvä, mutta julkista sektoria ja tulonsiirtoja ei pidä enää paisuttaa.. Koneisto on liian iso.

muuan

Papit ja Hursti joutavat ajelemaan leipää huonokuntoisille vanhuksille, ettei näiden tarvitse tulla jonottamaan. Muut voivat käydä noutamassa avun sovittuna aikana jakelupisteestä. Järjestetään niin, ettei jonoja pääse muodostumaan. Työnnetään ongelma näkymättömiin sisätiloihin, kuten ilmeisesti menetellään muissakin maissa.
Hyväntekijöiden sopii harjoittaa tointaan enemmän piilossa, eikä loistaa hyvyydellään jonojen avulla.

MURSU

kansan eriarvoisesta jakaumasta, siitä että toiset köyhtyvät jotta toiset rikastuvat. Häpeällistä on se että maa jota kehutaan yli rajojen vauraimmaksi euroopassa ja parhaimpiin kuuluvaksi koko maailmassa, kuitenkin käyttäytyy näin lyhytnäköisesti ja arvelluttavasti.

Maailmahan on nyt täynnä mellakoita joiden perimmäisenä syynä on eriarvoisuus, köyhyys, sivistyksen harvainvalta, ja sen kasvaminen siihen sietokohtaan jossa sen patouma purkaantuu fyysiseen keinoon saada pahoinvointi loppumaan. Uskonnot ja muut asiat ovat pääosin nyt käynnissä olevan liikehdinnän sivu-käyttösyitä.

Täällaistako porvaristo haluaisi Suomessakin? Voisiko tällaista tapahtua Suomessa? Jatkamalla tähän malliin sen saa kokeiltua mikä vastaus olisi.

Kallevi

Mitä se sellainen omillaan toimeen tuleminen edes on? Mikä kumma yhteiskunta sellaista edes vaatii? Eikö täällä yhdessä eletäkään?

Tämä omillaan pärjäämisen ideologia istuu niin syvällä suomalaisessa psyykessä, että se on kaikkien, niin oikeistoliberaalien kuin vasemmistolaistenkin politiikan ohjenuorana. Ensinmainitut unelmoivat jostain teoreettisesta yhteiskunnasta, jossa jokainen yksilö innovoi itselleen toimeentuloa itsekseen, kukin omalla tahollaan. Jälkimmäiset haluavat pakottaa yksilön tulemaan toimeen omillaan loputtomalla tukemisella ja yksityiselämään kajoamisella.

MURSU

"tulkaa tänne...meillä on kaffetta ja nisua...ja soppaa" huudettiin ennen Neuvostoliiton puolellekin rajan yli, ja tulihan ne..suoraan leiriin piikkilanka-aidan taa.

Nyt ei ole sota...vielä..mutta sama on tahti askelten kotomaassa, rikkaassa ja rakkaassa Suomessa. Työttömiä, sairas ja työkyvyttömyyseläkeläisiä, perus-pieneläkeläisiä, vähävaraisia opiskelijoita, pienipalkkaisia lapsiperheitä....

Kaikille yhteistä: olla syyllistetty, muun yhteiskunnan syyllistämisen kohteena, "luuserit", "vapaamatkustajat", "sossupummit", "itse elämäntilanteensa aiheuttaneet laiskimukset", "kyllä sitä työtä on jos viitsii tehdä...sairaudet häviää työllä",

ja politiikot: "työ kannattaa aina...ei se palkka aina ole tärkeintä, tärkeintä on työ...vaikka pienelläkin palkalla...jos on sairas niin kyllä sitä jotain voi tehdä"...näitä hokee erityisesti Vihreät ja Kokoomus,

Saako noista puolueista jonku paikalle selittämään vuokraisännälle ja sähköyhtiölle, tv-lupatarkastajalle, ja kauppiaalle että:
"olen työssä pienellä palkalla, ja se on tärkeämpää kuin se ettei palkkani riitä noihin laskuihin..voitte kysyä näiltä politiikoilta vieressäni..he todistavat teillesian olevan näin"

hanari

koska ovat äänestäneet itselleen sellaiset poliitikot, jotka ovat tuhonneet yrittäjien mahdollisuudet toimia pitkäjännitteisesti ja kieltäneet onnistumisen ja rikastumisen. Parin seuraavan vuoden aikana 600000 yrittäjää lopettaa toimintansa. Olisi siis tilaisuksia, mutta onko ottajia. Ei, koska on helpompaa olla eri mieltä kaikesta ja syyttää aina jotain muuta omista valinnoistaan. Se on ihan persuusta.

MURSU

valtion taholta "yritysten toimeentulotukena/ yritysten sossutukea" miljoonia. Höpiset olemattomia kuin Katainen. Ei niitä pikku pajoille ja kioskinpitäjille jaella, pitää kuulua "uptrade kerhoon", casinoon jonne ei pikkupakertajilla ole asiaa.

Yrittäjät ovat keskikastissa ja sen alla olevat nykyään nynnyjä, jotka vaikeroivat kun kauppa ei käy ja jotain pitäs tehdä, mutta ei osaa muuta kun tumput suorana valittaa. Valtion pitäis sitte nämä keplokeinoin rikastuttaa. Menkää peilin eteen kysymään itseltänne "mitä minä haluan?" "mitä minä olen valmis tekemään sen hyväksi?" "jollen onnistu niin katson ensin peiliin", jos vielä tökkii, etkä osaa uudistua = "pestä firmasi kasvoja" , niin ota konsultti tekemään se (mutta valmista rikastumista ei tule sittenkään)

Ihme käsitys nyky-yrittäjillä että jos ei kauppa käy niin vika on aina asiakkaissa tai olosuhteissa.

jotainrajaa

Eihän tuo nyt missään nimessä tarkoita että 660 000 ihmistä olisi hakenut ruoka-apua! Jos lukisitte jutun loppuun sieltä selkeästi käy ilmi että kyse on yksittäisistä ruoka-avustuksista:

"666 000 leipäjonolaisen luvussa on mukana Myllypuron elintarvikejakelu, jossa ruoka-avustuksia jaettiin 217 000 kappaletta."

Mihin tämänkin maan media on menossa kun kaikesta pitää vääntää tälläisiä "lööppejä" mitkä antavat tilanteesta aivan väärän kuvan.

Jos ihminen joka todella tarvitsee ruoka-apua ja hakee sitä esimerkiksi kaksi kertaa viikossa, tekee se noin 6 300 ihmistä jotka ovat avustusta hakeneet. Tämä on noin 0.12% Suomen kansasta, ei suinkaan 12% mitä tämä kirjoitus antaa ymmärtää.

Älkää käsittäkö väärin, tottakai hädässäolevia on autettava kaikin mahdollisin keinoin, mutta tälläinen uutisointi pistää vaan vihaksi!

K-Veikko

Jonon pituus on suoraan verrannollinen jaettavan tavaran arvoon.

Miksi juuri vaalien alla jaettavana on poikkeuksellisen arvokasta "einestä", että kannattaa tulla kauempaakin ja jättää lyhyet ruokajonot kiireisemmille.

Piski Uskii

-ovat irrallaan arkielämästä ja unohtaneet todella köyhien toimeentulon-, elämässä selvitymisen pohdinnan.
Relevantti, uskottava köyhistämme keskustelu on mahdotonta kun muiden maiden köyhistä huoltakantaminen ja kriisimaiden selviytyminen on päättäjillemme henki ja elämä.

Soinilla on tuhannen leiviskän paikka ja poliittinen kompetenssi laittaa tämä köyhien kyykyttäminen joten kuten kuntoon.
Luulenkin, että näistä köyhistä on muodostunut suurin toivottomuuteen alistuva ryhmä, joka ei jaksa raahautua äänestyskopeille.
Vahinko vaan tahoille, joilla todella olisi mahdollisuus puuttua tähän vuosikymmenien kipeään ongelmaan.

MURSU

Tietsikka alkaa olla jo pakollinen, kela, pankki, lukuisat muut toimistot pyytävät jo paikoin menemään sivustoille, myös kaupunki ja sos-toimi, eli on myös oltava 9.90e/kk nettiyhteys vähintään. Jos henkilö vielä liikuntarajoitteinen tai esim vanhus, niin a)netissä asiointi helpompaa, b) halvempaa kuin lähteä matkojen päähän toimistoihin. Jos taas lapsiperhe, niin koulut jo olettavat että lapsi voi harjoitella ja oppia käyttämään tietokonetta.

Pitäsikö köyhien olla erarvoisessa, ja jälkeenjääneesä asemassa yhteiskunnan toiminnoissa joita ilman et pysty ennään muutoin saamaankaan?

MURSU

silloin tuo jonoluku olis vähä isompi jos "jokainen", mikset sinä sitten hae ylipäiväys tuotteita sieltä, voit ihmetellä samalla miksi monia ei naurata jonossa. Spurkut kyllä varmastikin käyttävät rahat kaljoihin/viinaan, mutta jos taas käytät sanaa "kaikki", niin kyllä olisi loisto bisnestä pitää pubia kulmilla!

Hesekiel

Seurakuntien jakama leipäapu on EU:n ruoka-apua ja paikallisten kauppiaiden antamaa "vanhenevaa leipää" seurakunnalle jaettavaksi.
Kävijöitä ei rekisteröidä vaan tilastoidaan kävijät, joilla on "kirkon antama leipäkortti". Luku 660000 on siten annettujen avustusten määrä, ei avustusta saaneiden määrä.

salakankee

se on ikävä todeta! Kun ei muka tiedä, ei tarvitse huolestua mistään. Suomalaisen arki on muuttunut heille epätodellisuudeksi. Mainostetaan parempivointiyhteiskuntaa mutta mitä sillä tarkoitetaan? Että ne joilla jo on hyvin, menisi vielä paremmin, niinkö? Ja niillä joilla jo menee päin bärzettä, menisi vielä huonommin!

Nyt on aloitettava uusi suunta tässä maassa. Menon pitää muuttua! Jo maassa makaavaa ei pidä enää potkia eikä kiikun kaakun eläjiä ruoskia! Pitää tulla asennemuutos! Suomi ensin!

Hesekiel

Eikö sekin, että jaetaan leipää ja vielä ihan ilmaiseksi, osoita, että asutaan hyvinvointivaltiossa.
No, huumori tai ei tuo edellinen lause, niin nämä leipäjonot ovat osoitus siitä, että seurakunnat ovat tulleet korvaamaan kuntien sosiaalitoimistojen kelvotonta asiakaspalvelua. Siis palvelua, joka lain mukaan kuuluu kunnille. Kyllä kunnilla on rahaa hoitaa sosiaalitoimiston palvelut kuntoon, mutta halua tähän ei ole. Valtuustossa istuvat päättäjät ovat tähän epäkohtaan syyllisiä, ei siitä muita voi syyttää.

hanari

Kannattaa mennä kysymään kaljakuppiloista, onko asiakkailta "unohtunut" ruokapusseja narikkaan. Jaettavan ruokakassin siältö on korkeintaan 20 euron (=4 tuoppia) arvoinen. Sisältää makaronia, jauhoja, viimeisen myyntipäivän leipiä. Jos ihminen käyttää saman ajan oman taloutensa suunnitelemiseen kuin mielenosoitukseen leipäjonossa, elämän laatu voi parantua lopullisesti. No saahan siellä leipäjonossa päästellä höyryjä ja tavata lajitovereita.

kaijakuopila

Tunnen matalapoalkka-alojen perheitä, joissa vanhemmat tekee jopa kahta työtä ja silti joutuvat seisomaan leipäjonossa. Afrikan turvapaikka turistit eivät seiso leipäjonoissa, mutta itä-rajan taikaa tulee kokeneita pummeja siivestämään parhaat päältä. No tämähän ei saa häiritä hyvinvointivaltio Suomen presidenttiä, tai ulkomisteriä, mainoksen pitää hyvinvointivaltiosta pyöriä.

Entä miten monta vanhusta hyvinvointivaltiossamme tekee vuodessa itemurhia ? montako vuotta he joututvat makaamaan vaipoissaan, ennenkuin noutaja tulee.

MURSU

ja Stubb voisi vastata, viimeksi olen ollut katsomassa paikanpäällä muutaman kerran viime vuonna noita jonoja ja jakoa, itä-ihmiset olivat kyllä aika ammattimaisia ja nopeita hamstraajia verraten suomalaisiin, ja ...tosiaan afro pakolaisia ei siellä juuri näkynyt, vaan...ostarien kaupparykelmissä kyllä.(toisin luulisi)

Brandheim

Tapanainen ei erota juuri persuja romaanikerjäläisistä.Ei taida eroittaa edes itseään ruotsalaisesta Pellestä ilman kankea.Vain jos puhumme pellen poliittisesta uskottavuudesta.
Kaikki Tapanaisen mielipiteet kohdistuu Perussuomalaisia vastaan,Minua hän haukku poliiittiseksi paavinpuolueen kannattajaksi vaikka olen kristitty,mutta taitaa sekin nyt alkaa rakoilla siinä mielessä että Uuusio Suomi tällaisety sallii.Tapanainen jakaa täällä Uuden suomen Netissä sellaista propakandaa johon minäkin olen jollain tavalla provosoitunut.Herlin ei tunnu pitävän minkäänlaista sopimuksista täällä kiinni siitä mikä on sopivaa ja mikä ei.

Brandheim

Haluatteko pilata koko Uuden Suomen vapaan keskustelupaltan yhden typerän ihmnisen takia,Niin on lait
ja politiikka pilattu,onko teillä enään ketään kotona.
Entä vaalien jälkeen onko siltanne kävelykunnossa??

pectus 3

Suomen julkinen kehitysyhteistyö 2011
■yhteensä 1 074 miljoonaa euroa
■varsinainen kehitysyhteistyö 844 miljoonaa euroa (momentti 24.30.66 UM)
■muu julkinen kehitysyhteistyö 239 miljoonaa euroa (UM/kehitysyhteistyön hallintomenot, osuus EU:n kehitysyhteistyöbudjetista, pakolaisten vastaanotto, maksuosuudet muille kv. järjestöille, muut kehitysyhteistyöksi luettavat menot )
■määrärahat 0,58 % bruttokansantulosta
■julkinen kehitysyhteistyö / asukas 200 euroa
■varsinainen kehitysyhteistyö / asukas 157 euroa
Valtion talousarvioesitys 2011: UM

http://formin.finland.fi/public/defa...&culture=fi-FI

pectus 3

ja suomi maksaa

Pakolaiset hakevat oleskelulupaa jopa 20 perheenjäsenelleen

MTV3 - Mari Karppinen

Oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat haluavat yhä enemmän omaisiaan Suomeen. Perheenyhdistämisen perusteella tehtyjen oleskelulupahakemuksien määrä on kasvanut viime vuosina.

Maahanmuuttoviraston mukaan perheenyhdistämishakemuksissa kasvattilapsien määrä on erityisesti kasvanut. Kasvattilapsien lähisuhdetta on vaikea varmentaa esimerkiksi dna-testien avulla, mikä voi Maahanmuuttoviraston mukaan olla yksi syy hakemuksien kasvavaan määrään.

Eniten perheenyhdistämishakemuksia tekevät Somaliasta ja Irakista oleskeluluvan saaneet.

Maahanmuuttovirastossa on tällä hetkellä vireillä reilu kuusituhatta perheenyhdistämishakemusta. Tarkkoja tilastoja tulijoiden taustoista ei ole, mutta tulijoita riittää.

Perheenjäsenten saaminen uuteen kotimaahan helpottaa kotoutumista, mutta ns.huijaus-hakemukset ruuhkauttavat Maahanmuuttovirastoa. Yksi selitys hakemuksien kasvavalle määrälle voi olla se, että Suomi kattaa myös omaisten matkat helpommin kuin muut EU-maat.

Oleskeluluvan saaneiden omaisten matkoihin on budjetoitu tälle vuodelle vajaa miljoona euroa. Budjetti ylitetään kuitenkin jo muutaman kuukauden sisällä.

Katso Mari Karppisen juttu

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.s...010/01/1043325