Maanantai 23.4.2018

Salakuljettajien Suomi-hitit: Tupakka ja khat

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.4.2011 13:40
  • Kuva: Tulli
    Kuva
    Tullin takavarikoima heroiinipaketti.

Savukkeiden ja afrikkalaisen khat-huumeen salakuljettaminen Suomeen ovat kärkipäässä Tullin paljastamien rikosten listalla, tiedottaa Tulli.

Erilaiset tullirikokset lisääntyivät viime vuonna. Tullin tietoon tuli viime vuonna 6497 rikosta, joista entistä suurempi osa oli tupakan salakuljettamisia sekä ajoneuvoihin liittyviä rikoksia. Myös törkeiden huumausainerikosten määrä jatkoi kasvuaan.

Tullin tutkimien rikosten 6080 epäillystä hieman yli puolet oli ulkomaalaisia.

Huumerikoksia Tullin tietoon tuli viime vuonna 1 050, joten määrä on edellisen vuoden tasolla. Huumausaineita takavarikoitiin 3 917 kiloa, josta valtaosa, 3746 kiloa, oli khat-huumetta.

Alkoholia takavarikoitiin 4876 litraa (12 660 litraa vuonna 2009). 927 lääkerikoksesta valtaosa koski ns. potenssivalmisteita, joita tilataan Internetin välityksellä lähinnä Intiasta ja Englannista.

Myös savukkeiden salakuljetus Suomeen tai Suomen kautta muualla Euroopan unioniin jatkuu mittavana. Laittomasti maahantuotuja savukkeita Tulli otti haltuun 10,3 miljoonaa kappaletta. Valtaosa savukkeista tuotiin itärajan kautta kätkettynä kuljetusvälineiden rakenteisiin, erikseen tehtyihin kätkötiloihin tai laillisen tavaran joukkoon.

Savukkeet ovat olleet valtaosin aitoja ja peräisin Pietarin lähellä olevasta tehtaasta. Tullin haltuun ottamista savukkeista ainakin 2,4 miljoonaa on ollut niin sanottuja cheap white-savukkeita. Tuotemerkistä päätellen (Jin Ling) suurin osa näistä savukkeista oli tarkoitus kuljettaa Suomen kautta laittomasti muualle yhteisön alueelle.

Liikennerikoksia Tullin tietoon tuli yhteensä 946, kun edellisenä vuonna niitä oli 757. Tullin tutkimia liikennerikoksia ovat muun muassa liikenneturvallisuuden vaarantamiseen kuten ajoneuvon kuorman sitomiseen ja epäkuntoisiin ajoneuvoihin liittyvät tapaukset.

Ampuma-aserikoksia ja - rikkomuksia paljastui 56. Ampuma-aseita takavarikoitiin 27 ja kaasuaseita 200. Ampuma-aseet löydettiin yleensä muiden rikosten yhteydessä suoritetuissa kotietsinnöissä. Laittomat kaasuaseet taas tuodaan maahan valtaosin matkatavaroiden mukana.

Tullirikostorjunnan yhteiskunnallinen vaikuttavuus oli Tullin mukaan viime vuonna 40,6 miljoonaa euroa (50,2 milj. vuonna 2009). Suurin osa summasta muodostuu haltuun otettujen väärennettyjen tuotteiden arvosta, joka oli 26 miljoonaa euroa (23 milj. vuonna 2009). Kantamatta jääneitä maahantuontiveroja oli 5,5 miljoonaa euroa (7,9 milj. vuonna 2009).Takavarikoidun tavaran arvo oli 5,7 miljoonaa euroa, takaisin saatu rikoshyöty 1,6 miljoonaa ja takavarikoimatta jääneen tavaran arvo 1,8 miljoonaa.

Vuonna 2009 tullirikoksia rekisteröitiin 5906.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Reviisori Nenä

Suomelta jää tupakan salakuljetuksessa veroja saamatta, ja rikollista toimintaa rahoitetaan khat-huumeen osalta verovaroin. Ilman somaliväestöä ei olisi khat-ongelmaa. Heistä hyvin harva maksaa veroa ainakaan työtuloilla.

Suomen pitäisi viime aikojen uutisoinnin mukaan maksaa toisten velkoja ja jatkaa vanhojen velkojen maksamista vastikkeettoman kehitysavun muodossa. Onkohan Suomen tyhmin biisi sanoituksensa puolesta Juice Leskisen Maksamme velkaa? http://www.youtube.com/watch?v=ojv56pp1kMk

Juice kertoili joskus 90-luvulla nolona häpeilevänsä tuota 80-luvun tuotostaan. Sen innoittajana oli tarve tuoda (plagioida) Suomen tarpeisiin mm. Bob Geldofin ja kumppaneiden Live Aid -meininkiä tunnelmia ja sävelkulkuja myöden. Siinä vaan unohtui, että Quid licet Jovi, non licet bovi. Eli että imperialististen ja kolonialististen siirtomaavaltojen jälkeenpäin kokema syyllisyydentunne on väärä tapa herätellä solidaarisuutta Suomessa, joka ei ole koskaan alistanut tai riistänyt muita.

Pohjoismaista vain Tanskalla on ollut siirtomaita, mutta on se totta vie siitä maksanutkin viime vuosikymmeninä. Ruotsi on maksanut liikaakin Suomen, Norjan ja muiden lähialueiden herruudestaan, ja ennen kaikkea väärille tahoille. Maksakoot vielä velkaansa jos siltä tuntuu sellaiset kolonialistimaat kuin Ranska, Britannia, Venäjä, Espanja, Hollanti ja USA, mutta Suomi ei ole ollut eikä ole ulkomaille velkaa. Silti olemme maa, joka on aina maksanut velkansa, siis toisten aloittamien sotien toisille aiheuttamat velat - pääosin Venäjän/Neuvostoliiton aggressioiden vuoksi.

Eli ajatuksessa "maksamme velkaa" sinänsä hyväksyttävä kehitysavun tarve puettiin suorastaan rikollisen epäoikeudenmukaisesti syyllistävään muotoon - Suomi ei ole velkaa kenellekään, mutta vapaaehtoisesti toki voimme auttaa. Valitsemme itse kohteet kaukomailla ja ne, jotka päästetään maahamme ökykuluttamaan ja muutenkin jättämään kehitysmaita suurempaa ekologista jalanjälkeä, varsinkin verovaroin.

On selvää, ettemme ole mitään velkaa myöskään sellaisille vanhoille imperialistisille sivistyskansoille kuten Kreikalle ja Portugalille. Suomella ei myöskään ole muita velallisia kuin upporikas alikehittynyt avustettavamme, itänaapurimme Venäjä. Sen tulee ensi vaalikaudella palauttaa meille kaikki saamansa ns. lähialuetuet ja hieman pidemmällä aikataululla kaikki meiltä riistämänsä sotakorvaukset ja ennen kaikkea ryöstämänsä Karjala. Suomen on karhuttava saataviaan ensi vaalikaudella.