Maanantai 17.6.2019

Jyrki Katainen hämmästelee suomalaisten hinkua: ”En ymmärrä”

Luotu: 
12.4.2011 07:37
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Jyrki Katainen.

Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen ihmetteli eilen Yleisradion vaalitentissä useaan otteseen suomalaisten halua velkajärjestelyihin Euroopan kriisimaiden kohdalla.

Katainen otti monta kertaa esille sen, että suomalaiset hänen mielestään haluavat viestittää kriisimaille, että velat voi jättää maksamatta. Tämä on Kataisen mielestä kova ja epäsuomalainen viesti.

- En ymmärrä sitä, minkä takia suomalaiset ovat hinkuamassa sitä, että huonosti taloutensa hoitaneet maat jättäisivät vielä velkansa maksamatta. Oikea linja on se, että näille maille tehdään tiukka talousohjelma, vedetään henkselit ja vyö kireälle, Katainen sanoi.

Esimerkiksi Kreikan velkajärjestely on ollut esillä aiemmin ja SDP ajaa Portugalin hallittua velkajärjestelyä. Kataista tentattiin siitä, miksi kokoomuslainen Sauli Niinistö kannattaa Kreikan velkasaneerausta mutta Katainen ei. Kataisen mukaan Niinistö ei ole tarkoittanut, että Kreikassa pitäisi juuri nyt tehdä velkajärjestely.

- Ei mene minun ymmärrykseen se, että suomalaiset sanoisivat Kreikalle, että jättäkää velkanne maksamatta. Jos velkojen anteeksianto tehtäisiin tässä vaiheessa, on erittäin suuri riski, että eläkeyhtiöt ja pankit lopettaisivat muiden valtioiden lainoituksen, Katainen sanoi.

Tämä johtaisi Kataisen mukaan vastaavan tilanteeseen kuin finanssikriisin aikana 2008–2009, jolloin suomalaisten eläkeyhtiöiden sijoitusten tuotot olivat 17 miljardia euroa pakkasella.

Katainen korosti vaalitentissä nimenomaan edellisen finanssikriisin vaikutuksia Suomen eläkeyhtiöille. Katainen oli samoilla linjoilla kuin Uuden Suomen aiemmin haastattelema Nordean Roger Wessman: velkajärjestely johtaisi suurempaan kriisiin. Katainen noudatteli Wessmanin näkemystä huomauttaessaan, että viime marraskuussa puheet velkasaneerausta jouduttivat Irlannin kriisiä.

- Enpä halua leikitellä näillä asioilla, Katainen sanoi.

Eilisillan vaalitentti on katsottavissa Yle Areenassa 31 päivän ajan.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

tim

Jos Katainenen antaa väärää tietoa kansalaisille niin onko mikään ihme, että kansalaiset antavat palautteen tässä muodossa. Eikä tuo puoluekokouksessa ollut pakko Ruotsin torppaaminenkaan vastoin enemmistön äänestys tulosta nosta hänen pisteitään piirun vertaa..........

Ola

Jutta Urpilainenhan on kova velkasaneerauksesta puhuja. Tajuamatta yhtään mitä se käytännössä tarkoittaa. Demarikuoro huutaa sitä Jutan mukana.
Ihmiset, joilla ei ole harmainta aavistustakaan mitä se käytännössä tarkoittaa, toitottavat sitä näiden talouden realiteeteista tietämättömien perässä. "Kyllä kansa tietää." Voi kysyä mitä, kenen manipuloimana ja millä perusteilla.

k56

No minä kysyn, että miksi meidän pitää lainata ja taata velkoja maalle joka on ilmiselvästi menossa velkasaneeraukseen? Sittenhän ne ovat meidän lainaamat rahat, jotka jäävät maksamatta takaisin.

En minä ainakaan lainaisi tai takaisi velkoja naapurille, joka on menossa velkasaneeraukseen.

No, en odota saavani vastausta. Nähtävästi meidän lainarahoillamme maksetaan niiden nykyisten velkojien saamiset, ja eihän sellaista voi ääneen sanoa.

Kiusallinen muisti

Kun vakuusvelvoitteet (eli takaukset)kaatuvat Suomen maksettavaksi, eivät pelkät leikkaukset riitä.

Silloin on korotettava veroja merkittävästi, eli imettävä kansantaloudesta miljardeja maksettavaksi ulkomaille, jolloin kansantalous hidastuu kuusinkertaisella voimalla. Joten veroja on edelleen kiristettävä, niin palkka kuin yritys ja omaisuusveroja, kaikkia veroja, myös alvia.

Kun veroaste nousee voimakkaasti kilpailu kyky heikkenee ja teollisuus ja yritykset siirtävät kaiken mahdollisen toiminnan pois Suomesta.

Tästä seuraa Suomeen massatyöttömyys.

Kun euro heikkenee Suomen vienti kasvaa voimakkaasti euron ulkopuolisiin maihin.

Euroopan ostovoima "marginaalinen" muuhun maailmaan verrattuna, eikä sekään lopu kokonaan vaikka millainen lama maailmaa kohtaisi. Se laskisi korkeintaan 30 %, joka vaikuttaisi Suomessa vähentävästi vientiä 5 % ja kansantaloutta 2 %.

Tuon vajeen oikean arvoinen valuutta kompensoisi välittömästi moneen kertaan!

pajuoja

Jutta ja muu oppositio on sitä mieltä, että velkajärjestely on hyvä ja ongelmaton ratkaisu velkamaille.
Jos se on niin ongelmatonta, suosittelen, että myös Suomi hoitaa lainansa 100 prosenttisella velkasaneerauksella. Päästää veloista kerta heitolla ja jatketaan tyhjältä pöydältä ihan kuin ei olisi tapahtunut mitään.

Ehkä parempi ratkaisu olisi se, että kakki Euroopan maat saneeraavat velkansa, niin ollaan samassa veneessä. Hukutaan tai ei - se nähdään.

Kiusallinen muisti

Euroalueelle vienti on 12,1% BKT:stä.

Viennin osuus BKT:stä on 38 %.

Suomi tarvitsee oikein arvostetun valuutan voidakseen kasvattaa vientiään euro- ja EU-alueen ulkopuolisiin maihin.

Kreikka, Portugali, Irlanti, Saksa, Ranska, Italia ja espanja tarvitsevat yliarvostettua euroa, välttyäkseen ylisuuren velkataakan kasvamiselta kestämättömäksi näille valtioille ja niiden maiden pankeille.

Suomi pärjää ilman euroa ja EU:ta, Suomi ei pärjää jos mene mukaan maksamaan toisten hirveitä lainoja. Joita niiden kansantaloudet eivät kestä, vaikka ne ovat moninkertaisia Suomeen verrattuna.

Kiviniemi raivostui kun Ålandsbanken Asset Managementin johto puhuu totta. Kreikka raivostui kun totuus tuli lopullisesti julki. Lontoon pankkiireille jaetaan Super Bonuksia niistä rahoista joilla Kreikkaa ja Irlantia lainoittaneet pankit pelastettiin. Kreikan, Espanjan, Italian ja portugalin harmaat taloudet ovat moninkertaisia Suomeen verrattuna. Heidän harmaat taloudet tuottavat pimeätä hyvinvointia ja elintasoa kotimaissaan, vaikka ei kasvatakaan varsinaista kansantaloutta ja näkyvää elintasoa kotimaissaan.
Kaikki EU maksut ja velvoitteet määräytyvät tämän näkyvän kansantalouden ja elintason/asukas mukaan, myös nämä Kataisen kylvämät tuki miljardit näille harmaantalouden maille. Suomeksi sanottuna, Katainen syytää tukeaan maille jotka, kuten Kreikka on paljastanut, on antanut tahallaan väärää tietoa tilastaan ja maksaa kaikki EU maksunsa alimittaisina suurien harmaiden talouksiensa vuoksi.

Jonka lisäksi ne saavat myös ylimitoitettuja tukia EU:lta johtuen näistä suurista harmaista talouksistaan.

Suomi on mukana systeemissä, jossa sitä kusetetaan molempiin suuntiin, lailliset tuet Suomeen määräytyvät liian alhaisina ja maksut liian korkeina, johtuen näistä huijaavista maista joita Katainen on nyt avokätisesti tukemassa.

Katainen paljastuttuaan vaalirahoitus kuvioista totesi, nyt ei vaaleja voi järjestää kun on paha lama, jonkun täytyy kantaa vastuu ja ei ole aikaa järjestää vaaleja.
Todellisuudessa Katainen jäi pitämään vallasta kiinni ja jakamaan rahaa kavereilleen, piittaamatta mitään varsinaisesta vastuullisuudesta politiikan moraalia kohtaan.

Kun muistellaan vaalirahoitus sotku läpi ja muu mädännäisyys hyvä veli kuvioineen, niin vääjäämättä joudun epäilemään sitä mahdollisuutta että Jyrki Katainen ja Mari Kiviniemi ovat rikollisjärjestöjen johdossa joita ylimmät laillisuuden valvojat maassamme suojelee.
Suomi voi pärjätä samoilla sopimuksilla kuin esim. Norja, Sveitsi ja Ruotsi, omalla valuutalla!
Kun Euro kaatuu, Suomeen ei tule työttömyyttä ja lamaa!
Kun Euro alueiden yliarvostettu valuutta lakkaa olemasta, Eurooppa alkaa
ostaa Eurooppalaisilta ja EU:n ulkopuolelta tuleva tuonti vähenee
rajusti.
Vienti Euroopasta Aasiaan ja Amerikkaan ja muualle kasvaa voimakkaasti
Euroopan kulutus ei juurikaan vähene, vaan se tuotetaan Euroopassa, kuten
Suomessa. Joten EU alueen työttömyys vähenee alle puoleen, josta johtuen
Euroopan alueen ostovoima kasvaa useita prosentteja niillä aloilla jotka heijastuvat suoraan työllisyyteen ja valtaosan kansalaisista hyvinvointiin.
Kansantaloudet tervehtyvä voimakkaasti, ja yli suuret hallinto-organisaatiot voidaan puolittaa rasittamasta valtioiden taloutta.

Ruotsi menestyy omalla valuutalla paljon paremmin kuin Suomi eurollaan, Norja ja Sveitsi menestyvät EU:n
ulkopuolella ja omilla valuutoilla paljon paremmin kuin Suomi jopa paremmin kuin Ruotsi.
Euron kaatuminen ei ole tuhoisaa kansoille Euroopassa vaan pankkiireille ja Heitä hännysteleville poliitikoille.
Jos pelastetaan moraalia vailla olevat sijoitus hurjastelijat, mikään ei muutu vaan sama toistetaan uudestaan ja uudestaan pitkin Eurooppaa ja
jopa koko maailmaa.
Nyt on aika laittaa tälle kansalaisten kusetukselle ja uhkailulle piste.
Suomi on aivan liian pieni, jotta sen omat edut otettaisiin tasapuolisesti huomioon EMUN jäsenenä. Kun sääntöjä, joihin Suomi sitoutui, ei noudateta Suomen edut kärsivät oleellisesti ja pysyvästi!

Hallitus luulee Euroopan vakausrahaston 80 miljardia tulevan pilven päältä!
Pankki- ja yritystoimintaa ei voi rinnastaa suoraan kansantalouteen.
Kansantaloudella on aivan omat lainalaisuutensa.

Eli 2 miljardia euroa, (vakausrahaston alkupotin summa), vaikuttaa kotimaisessa kansantaloudessa yli kymmenellä miljardilla eurolla, luoden työpaikkoja ja lisäten hyvinvointia siten että veroja kertyy enemmän ja työttömyyskorvauksia ja toimeentulotukia tarvitsee maksaa vähemmän. Hyvinvointi kasvaa!
Kun tämä 2 miljardia kerätään veroina yhteiskunnasta, jotta se voidaan maksaa ulkomaille, on sillä sama vaikutus kun yllä, mutta negatiiviseen suuntaan, se heikentää kansantaloutta yli 10 miljardilla vuodessa.
Näiden toimien vaikuttavuus ero, delta, on 20 miljardia euroa. Eli 2 miljardia ulkomaille esiintyy kotimaisessa kansantaloudessa jopa kymmenkertaisen eli 20 miljardina.

Näin koska, kun kansantalouteen sijoitetaan rahaa, toimeentulotukien, työllistämistukien, työttömyyskorvausten, lapsilisien, yritystuilla pienille- ja mikroyrityksille, tämä raha tekee työtä taloudessa. Kansantalouteen sijoitettu raha kiertää siinä, ostajalta myyjälle, kuusi kertaa vuodessa. Joka kerta kun raha vaihtaa omistajaa, siitä kuulu maksaa veroja, vähintään alv:n 23 %.
Keräämänsä verot valtio palauttaa kansantalouteen, palkoina, tukina, korvauksina, valtionosuuksina j.n.e, näin kierto jatkuu.
Tämä pätee kaikkeen maasta pois vietävään rahaan.
EU maksut, laittomat ja lailliset, kehitysapu, pankkituet, rauhaan pakottaminen, rauhanturvaaminen, lähialue tuet, maahanmuuton ulkomaille suuntautuva osuus, yli suuret YK:n ja sen alajärjestöjen maksut (USA ja Britannia ei maksa alkuunkaan kaikkia osuuksiaan), yli paisunut ulkomaan edustustojen kustannukset, yli suuret maailmankauppajärjestöjen maksut, ETYJ jäsenmaksu osuus tarkistettava oikeaksi, Nato operaatioihin ja rauhaan pakottamisen kustannukset j.n.e.
Kun näistä leikataan 2 miljardia ja sijoitetaan Suomen kansantalouteen, niin se näkyy 20 miljardina kansantaloudessamme.
Kun suunnitellut 16 miljardin takuut Euroopan vakuusjärjestelmään realisoivat maksettavaksi, se rasittaa Suomea todellisuudessa 160 miljardilla kansantalouttamme heikkenemisenä.
Kun lopullinen 80 miljardin takuut Euroopan vakuusjärjestelmään realisoivat maksettavaksi, se rasittaa Suomea todellisuudessa 800 miljardilla kansantalouttamme heikkenemisenä.

Tässä selvä syy miksi vain Perussuomalaisten leikkauslista toimivat, kun rahat leikataan ulkomaan maksuista!

kyy

Katainen välttelee puhumasta Portugalin velkasaneerauksesta, koska pelkää että "markkinat hermostuvat".

Sitten, vaalien jälkeen kun velkasaneeraukseen mennään, hän selittää asian juuri noin, siis että valehtelu olikin vastuullista toimintaa.

Ja kannattajat hurraavat: onpa pätevä mies, osaa valehdellakin oikein. Ja rehelliset saavat painua hevon kuuseen. Sauli Niinistökin, joka työnnetään virattomaksi presidentiksi koristamaa kokoomuksen kaakkua.

IsoKimppuLimppuja

tietävät jo tasan tarkkaan, mitä tuleman pitää. Nyt pitäisi hölmöt kansalaiset vain saada uskomaan, että parin vuoden rahastusaika velkojille on veronmaksajien etu. Sitten 2013 kosahtaa ja eläkerahatot ym. ovat saaneet omansa pois ja vauriot jäävät puhtaasti euro-veronmaksajille.

Tämä kuvio on nähty jo silloisessa itsenäisessä Suomessa 90-luvulla. Sitäkään ei ole tässä provinssissa kunnolla perattu.

P3P

Jutta Urpilainen 2009:
https://www.op.fi/media/liitteet?cid=151142484&srcpl=3

"Kansainvälisten talousjärjestöjen toimintakykyä
on parannettava ja valtioiden sitoutumista
yhteistyöhön tehostettava."

"Luottamuspulan vallitessa lainapaperien
ja niiden johdannaisten haltijat eivät voi
myydä omistuksiaan tulipaloalennuksella
menemättä konkurssiin."

"Paniikin uhatessa ja markkinoiden
oman säätelyn pettäessä valtio on toiminut
viimekätisenä takaajana."

"Varsinainen valuvika syntyi
siitä, ettei uusia markkinoita edes uskallettu
ajatella siten, että valtiolla olisi viimekädessä
vastuu ja säätelyvaltuudet."

Vyötiäinen

Näin vaalien alla Katainenkin heittäytyy suomalaiseksi. Kuulemma häiriköinti ei ole suomalaista.

Muuten suomalaisuus ei ole kovin suuressa huudossa Kokoomuksen svekojohdon piirissä.

Katainen on kerännyt ympärilleen kaikki puolueen pahimmat pakkoruotsittajat Sasista Stubbiin.

Entinen sinivalkoisin puolue on muuttunut sinikeltaiseksi. Tosin VAIN johdon osalta.

Kokoomusta äänestävien suomalaisten pitää valita sinivalkoiset ehdokkaat. Niitä puolueessa on enemmistö.

Mila F

Velkajärjestelyssä velkoja annetaan anteeksi jokin sovittava määrä ja korkoja leikataan. Minusta Katainen sanoi selvällä suomenkielellä asian.

Viesti on päivänselvä: Rötöstelkää ja eläkää yli varojenne ihan tahallanne ja me annamme teille velkanne anteeksi. Sekö on sitten vastuullista meitä veronmaksajia kohtaan?

Jouko Heyno

Kutvosen ymmärrys on tunnetusti heikko.

Velkajärjestely tarkoittaa nimen omaan sitä, että velat järjestellään. Se tarkoittaa tiukkaa talouskuuria, massojen kulutuskysynnän lisäämistä yhteiskunnan sisäisin tulonsiirroin suurituloisten verotuksen rajulla kiristämisellä ja velkojen maksun uudelleen aikatauluttamista ja korkojen tarkistamista.

Se EI tarkoita velkojen "anteeksiantamista".

Se EI tarkoita sitä, että suomalaiset maksavat portugalilaisten velat.

Kutvonen ei ole vieläkään kertonut, miksi vastuu Portugalin munauksista ei ole portugalilaisten. Eikä tule kertomaan.

Koska ei "ymmärrä".

Mila F

Lue tästä yleiset osat: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1993/19930057

Nyt sinulla pitäisi olla käsitys siitä, mitä Suomessa tarkoitetaan velkajärjestelyllä. Jos SDP:llä on asialle jokin oma sisältö, rupeaisi olemaan aika tuoda se esiin.

Velkajärjestelyssä on olennaista, että:
- velallinen on joutunut velkaan ilman omaa syytään
- ohjelma vahvistetaan maksukyvyn mukaan eli osa veloista joudutaan antamaan anteeksi

- ja totta hemmetissä suomalaiset kärsivät, jos Portugali joutuu velkajärjestelyyn: siellä on suomalaisten pankkien, vakuutusyhtiöiden ja eläkevakuutusyhtiöiden "sijoituksia" eli turvallisina pidettyjä valtion liikkeelle laskemia velkapapereita.

Jouko Heyno

Jos termi "voidaan" on sinulle tuntematon tai muuten käsittämätön, tarkista sen merkitys Nykysuomen sanakirjasta.

Ja tämä on todella kiinnostavaa: "jos Portugali joutuu velkajärjestelyyn: siellä on suomalaisten pankkien, vakuutusyhtiöiden ja eläkevakuutusyhtiöiden "sijoituksia" eli turvallisina pidettyjä valtion liikkeelle laskemia velkapapereita."

Siellä? Ovatko siis valtiolle lainanneet? Ketkä? Kuinka paljon? Mihin Portugalin valtio on nuo lainarahat sijoittanut? Ja miksi suomalaisten veronmaksajien nyt pitäisi taata ja lopulta maksaa nuo Portugalin valtion velat suomalaisille veromaksajille?

Mila F

Luulin, että sinulla on edes rahoituksen perusasiat hallussasi, kun täällä palstalla pauhaat niin kovasti asiasta.

Portugalin valtio on laskenut liikkeelle Portugalin valtionvelkakirjoja saadakseen rahaa käyttöönsä muualta. Niin Suomikin tekee jatkuvasti lainaa tarvitessaan. Suomalaiset vakuutusyhtiöt, pankit ja eläkevakuutusyhtiöt ovat ostaneet noita Portugalin valtionvelkakirjoja, koska valtiot ovat yleensä turvallinen sijoitus: Velkapääoma ja korot maksetaan säännöllisesti. Kuten olet ehkä huomannut, tilanne on muuttunut nopeasti.

Tuo sana "voidaan" siinä lakitekstissä tarkoittaa sitä, ettei jotakin asiaa suljeta pois. Jos jotakin voidaan, se ei tarkoita sitä, että niin pitää tehdä.

Minä en enää tätä höpötystä kanssasi jatka, koska et ilmiselvästi hallitse edes sitä, miten valtiot hankkivat lainarahansa tai keihin ne lainat vaikuttavat. Eurooppalaisten valtioiden taloudet ovat niin kietoutuneet toisiinsa, että kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Jouko Heyno

Olen ollut sen verran kauan opettajana, että kaltaisesi hormonimyrskyn vallassa kirjoittavat murrosikäiset ikiteinit eivät minua saa hermostumaan. Sääliksi kuitenkin käy, että sinulle on näköjään termin "voidaan" lisäksi hukassa myös termi "keskustelu". Voin avata sitä tässä. "Keskusteluun" liittyy olennaisesti se, että vastataan kysymyksiin kielen konventioiden mukaan. Olet jäänyt ihanteesi, kakosossun, perikuvan koukkuun, ja vastaat jotain, mitä ei kysytty.

Asiaa valaissee kertauskysymys: Miten esittämääni:

"Siellä? Ovatko siis valtiolle lainanneet? Ketkä? Kuinka paljon? Mihin Portugalin valtio on nuo lainarahat sijoittanut? Ja miksi suomalaisten veronmaksajien nyt pitäisi taata ja lopulta maksaa nuo Portugalin valtion velat suomalaisille veromaksajille?"

liittyy vastauksesi:

"

Luulin, että sinulla on edes rahoituksen perusasiat hallussasi, kun täällä palstalla pauhaat niin kovasti asiasta.

Portugalin valtio on laskenut liikkeelle Portugalin valtionvelkakirjoja saadakseen rahaa käyttöönsä muualta. Niin Suomikin tekee jatkuvasti lainaa tarvitessaan. Suomalaiset vakuutusyhtiöt, pankit ja eläkevakuutusyhtiöt ovat ostaneet noita Portugalin valtionvelkakirjoja, koska valtiot ovat yleensä turvallinen sijoitus: Velkapääoma ja korot maksetaan säännöllisesti. Kuten olet ehkä huomannut, tilanne on muuttunut nopeasti.

Tuo sana "voidaan" siinä lakitekstissä tarkoittaa sitä, ettei jotakin asiaa suljeta pois. Jos jotakin voidaan, se ei tarkoita sitä, että niin pitää tehdä.

Minä en enää tätä höpötystä kanssasi jatka, koska et ilmiselvästi hallitse edes sitä, miten valtiot hankkivat lainarahansa tai keihin ne lainat vaikuttavat. Eurooppalaisten valtioiden taloudet ovat niin kietoutuneet toisiinsa, että kaikki vaikuttaa kaikkeen."

No, ei mitenkään.

Jotta asia paljastuisi jopa sinulle, avaan tilanteen:

Minä kysyn (MK): Ovatko siis valtiolle lainanneet?
Sinä vastaat (SV): Mercedes Bentz on hyvä auto.
MK: Ketkä?
SV: No kyllähän sen kaikki tietää.
MK: Kuinka paljon?
SV: No niimmaapaljo.
MK: Mihin Portugalin valtio on nuo lainarahat sijoittanut?
SV: Mistä mää sen tiiä.
MK: Ja miksi suomalaisten veronmaksajien nyt pitäisi taata ja lopulta maksaa nuo Portugalin valtion velat suomalaisille veromaksajille?
SV: Ku muute tapahtuu kaameit.

Mutta sitten, kun alat kasvaa mielestäsi aikuiseksi, voinet vastata esittämiini kysymyksiin, jotka nyt alla rautalangasta väännettyinä:

Ovatko siis valtiolle lainanneet, onko kyse siis VAIN valtion obligaatioista?

Ketkä tarkkaan ottaen ovat lainanneet? Mitkä eläkesäätiöt?

Kuinka paljon kukin?

Mihin Portugalin valtio on nuo lainarahat sijoittanut? Investointeihin vai korruptioon?

Ja miksi suomalaisten veronmaksajien nyt pitäisi taata ja lopulta maksaa nuo Portugalin valtion velat suomalaisille veromaksajille? Mitä tarkkaan ottaen tapahtuu, jos ei taata ja makseta?

Ei siis mitään yleistä höpinää, vaan tarkkoja ja selviä vastauksia - jos pystyt.

Jos et pysty, ilmoita, ettet tiedä, mistä puhut, niin voimme kaikki unohtaa sinut ja kommenttisi.

Filemon

Täällä jossakin ketjussa oli erinomainen kirjoitus, jossa todettiin, että eikö olisi yksinkertaisempaa korvata Suomen valtion toimesta mahdolliset eläkesijoitusten tappiot eläkeyhtiöille suoraan kierrättämättä niitä kriisimaiden kautta :-/

Äläkä vastaa tähän, että mehän vain takaamme näitä yhteisiä lainoja!

Kukaan asioita seuraava ei enää ole muuten kuin virkansa puolesta sitä mieltä, että nämä maat eivät ajautuisi velkasaneeraukseen. Ja silloin kun ajautuvat, menevät sijoitukset ja niitä pelastamaan tarjotut takauksetkin ns. hevon p.....n.

Rommeli

Nyt ihan täysien pöljien hoidossa ole.

Miksi ne olisi viime vuoden aikana sijoittaneet merkittävästi enemppän varoja PIIGS-maihin.?

Koronkiilto silmissä? Vai myöhässä niinkun Hämeessä tapana on? Kun muut on jo kotiuttamassa niin Suomi-poika lisää jälkilöylyä kiukaalle...ja lopuksi jää luu käteen.

MURSU

Valtiohan on "me", siis me korvaamme itsellemme! Nyt vaan juttu simmonen, että niitä rahoja ei tartteis ulos riskeerata, vaan parempaan kontrolliin kotimaahan sijoittaen (muuta sitten ulko-sijoituksiin). Ei eläkerahoilla tarvii mennä ulkomaan casinopeleihin.

Nythän ensin on heitetty omat rahat pelipöytään, ja lainataan kaverille. Nyt ollaan sitten kusessa. Hiffaatko missä vika?

Mila F

Millaista konkreettista apua tähän tilanteeseen tuo se, että jälkikäteen heristelemme sormea? Jos eläkeyhtiöt ovat ostaneet velkakirjoja vuosikausia sitten, muuttuuko tilanne toiseksi, kun sinä heristät sormea ja kerrot, mitä olisi pitänyt tehdä?

Nyt olemme tässä tilanteessa ja se on hoidettava. Se ei muutu toiseksi sillä, että kerrotaan, mitä olisi pitänyt tehdä.

Jouko Heyno

Helppo hoitaaa: Pääomitetaan velat nykyhetkeen ja sovitaan maksusuunnitelma kohtuullisella korolla. Kaikki tulee takaisin, eikä mitään menetetä. Portugalilaiset maksavat velkansa, ja muttavat systeeminsä enemmän tulonsiirtoja ja taloutta tukevaksi nyisen nallevaalruusideologian sijaan.

Sitä se "velkajärjestely" tarkoittaa.

Nemo2

Tämä ei ole mikään velkajärjestely eikä auttaisi mitään Portugalin tilanteessa, vain korot laskisivat ja Portugali joutuisi sitoutumaan lyhennysohjelmaan, josta se ei selviäisi.

Kysymys on siitä, että Portugalin valtion budejetti on niin alijäämäinen, että se tarvitsee lisää lainaa.

Jos Portugali ei saa lisää lainaa se on likviditeettikonkurssissa eikä mikään pääomitus siinä auta, kun virkamiesten palkat jää maksamatta.

Asialla ei ole mitään tekemistä Nalle Wahlroosin kanssa enkä pätkääkään usko, että opetat kenellekään mitään, korkeintaan käsitöitä, niin yksinkertaisia ovat kommenttisi.

Jouko Heyno

"Tämä ei ole mikään velkajärjestely eikä auttaisi mitään Portugalin tilanteessa, vain korot laskisivat ja Portugali joutuisi sitoutumaan lyhennysohjelmaan, josta se ei selviäisi."

Velkajärjestlyn tarkoitushan on nimen omaan laatia lyhennysohjelma, josta velallinen selviää. Miten Portugali mka ei selviäisi ohjelmasta, joka on laadittu sellaiseksi, että Portugali siitä selviää?

Onko sinulla hajuakaan, mitä "velan pääomittaminen" tarkoittaa?

Mainitskinko Nalle Wahlroosin? Ai niin, en. Ja mitä tulee opettamisiini, rakas lapsi, uskosi on sinun asiasi, niin kuin jokaisen muun osko on jokaisen oma asia. Tosiasiat ovat sitten jotain ihan muuta.

Ehkä sinun kannattaa sittenkin opetella lukemaan. Ja sen jälkeen ymmärtämään lukemasi. Se helpottaisi stressiäsi ja laskisi verenpainettasi.

ernoh

Velkajärjestely tarkoittaa velkojen osittaista anteeksiantoa ja niiden maksuaikojen pidennystä. Parempi kai antaa portugalilaisille ja muille ainakin mahdollisuus hoitaa velkansa. Jos se ei onnistu, on edessä sitten velkajärjestely.

Koska talous on jo aikaa sitten globalisoitunut, ei ole oikein mahdollista pitää toisistaan erossa eri maiden pankkeja ja niiden saatavia ja velkoja, koska niitä on ristiin rastiin. Valvonta on kuitenkin jäänyt pitkälti kansalliselle tasolle. EU:ssa on nyt (vihdoin) vireillä erilaisia järjestelyjä, joilla voidaan markkinoita säännellä ja valvoa. Mukaan lukien vakausrahasto. Mutta nämäkään eivät näille persuille kelpaa. Epäselväksi jää, miten he kuvittelevat hoitavansa kansainvälisiä rahoitusmarkkinoita edelleen vain kansallisella valvonnalla ja vakaustoimilla. Rahamarkkinoita ei enää saada takaisin kansallisiksi.

Jouko Heyno

"Tarkoittaa velkojen osittaista anteeksiantoa"

Ei tarkoita. Se tarkoittaa velkojen kokonaisvaltaista uudelleenjärjestelyä, mikä VOI sisältää osittaisia kuittaamisia, muttei sellasita edellytä. Velkajärjestely voi olla myös pelkkä lainojen uudelleen ryhmittelyä, maksamattomien korkojen pääomittamista ja maksuaikatalun ja koron uudelleensopimista.

"Anteeksianto" ei ole mikän velkajärjestelyn automaattinen osa, eikä siihen Portugalin kohdalla ole mitään syytä. Mitä nyt se, että Kutvonen luulee Suomella olevan liikaa rahaa.

nimperi

Velat kaatuvat kuitenkin takaajille, siis osaltaan myös meille. Velkajärjestelyllä meillä on vähän vähemmän maksettavaa. Tulevaisuutta ajatellen se opettaa velan antajia katsomaan kelle lainaavat ja paljonko. Ei velkajärjestelyä tarkoittaa ei vastuuta velan antajille, jotka ovat tässä vähintään yhtä syyllisiä kuin velan ottajat ja käyttäjät.

Sillä onhan se selvästi sanottu, että Portugali selviää, ja Espanja ei edes tarvitse apua. Ja kokemuksesta tiedämme mitä tämän sanominen tarkoittaa... Takailtavaa ja pelastettavaa tulee lisää täysin varmasti, joten säästellään jotain myös muille maille, eurooppalaisen yhteisvastuullisesti!

Mila F

"Velkajärjestelyllä meillä on vähän vähemmän maksettavaa."

Ei kun päinpastoin: Velkajärjestelyssä he joutuvat maksamaan vähemmän, joten mekin saamme takaisin vähemmän.

Velkajärjestely = velat pannaan läjään ja katsotaan, miten paljon on varaa maksaa niitä takaisin. Loput annetaan anteeksi.

Rommeli

Tosissaan siihen että noita lainoja koskaan täysmääräisenä takaisin saadaan. Lisälainallahan ne niitä vanhoja velkoja makselee.

Hyvä jos Kreikka pystyy edes osan maksamaan lainojen koroista. Sen talous menee ihan kuralle noilla koroilla&eurolla.

Joten kyllä se velkajärjestely on edessä aivan varmasti. Vetkuttelu asian kanssa antaa toki mahdollisuuden pelailla Mustalla Pekalla pari vuotta ennen kuin rysähtää. Kenellä se kortti on silloin, varmasti veronmaksajilla ympäri Eurooppaa.

MURSU

Nythän jo laina aikaa pidennetään, korkoja alennetaan (alussa Katainenkin kehui että ihan hyvällä korolla). Seuraavaksi aletaan velkoja antamaan anteeksi ja AAA:t maksamaan "yhteiseen hiileenpuhaltaen yhteishyväisesti" osin remumaille, "meidän kaikkien parhaaksi".

Jotkut velkaantujat, maat tai yksittäiset henkilöt, velkaantuvat heti uudestaan kun kortissa taas limiitti auennut ja luotto suhisee, mennään taas "tää on elämää..ei sen enempää".

MURSU

"nyt on niin tiukkaa...on puhallettava yhteiseen hiileen..vyötä on kiristettävä..pääomaa ei kyllä saa kiristää koska hermostuvat ja vievät työt pois..nyt pitää yritystulkia (=yritys-sossu-toimeentulotuki)lisätä...tämä on vähävaraistenkin etu..kyllähän kaikki ymmärtävät..palkkamalttia ehdottomasti.." (Kokoomuslaista liturgiaa)

Yhteisestä hiilestähän sitä.

JJ75

Euromaitten ois kannattanu jo ilman sanomistakin tajuta tuo kukkaron nyörien kiristäminen. Tottakai kaikki lyödään läskiksi kun päästään EU:hun. On pöljät, jotka sen tekee heidän puolestaan toisten rahoilla. Katainen kuvittelee, että noin vain holhoukseen otetaan joku noin vain, jotai ei voi sitte kontrolloidakaan tarpeeksi. Tahallaan ne sen velan on ostaneet roskapankit jo ennakkoon ja sitte silmät kirkkaina väitetään, että, kaikki hoidetaan kun saa rahaa! Kyllä ne on sen tienneet, että joku heitä koittaa pelastaa, uunot!

Nythän kysymys on siinä, miksi Suomen pitää olla loputtomassa suossa polkemassa lisää tahtia maasta toiseen! Vastaa nyt vaan siihen kysmykseen niin tästä päästään. Keksi edes niin fiksu vastaus, ettet sinäkin saa pataan vielä tuola kadulla, luulisi housuissa haisevan jo. Sielä on jo kokoomuksen teltoilla ja vaalilappuja jakaessa rähisty urakalla. Oletko ummistanut silmäsi?

Htalk

Kansalaiset eivät usko että Kreikan ja Portugalin tukeminen olisi muuta kuin mahdollisuus pankeille saada riskitön liiketoiminta vuoteen 2013 asti.

Kreikan ja Portugalin väliaikaisella vakauttamisella ransakalaiset ja saksalaiset pankit saavat mahdollisuuden minimoida riskinsä vuoteen 2013 asti mm. suomalaisten veronmaksajien rahoilla.

Väliaikaisen vakauspaketin avulla ei voida taata sitä että Kreikka tai Portugali ei mene velkasaneeraukseen. Siksi kansa haluaa että nämä maat menevät ennen suomalaisten veronmaksajien tukea velkasaneeraukseen.

Italian velaantumisaste on 120% BKT stä eli sama kuin Kreikalla. Italialla on n. 2000 mrd velkaa eli 3. suurin velka maapallolla USA ja Japanin jälkeen. Nyt pelataan jo Espaniaa ja Italiaa... ja näitä rahoittaneiden pankkien rskejä veronmaksajille.

Vesa Puttonen, Rahoituksen professori, Helsingin kauppakorkeakoulu totesi EU pankeista seuraavaa:

"Deutsche Bankin analyysin mukaan Euroopassa pankkien velat ovat 3.5 kertaa bruttokansantuote, vastaava tunnusluku Yhdysvalloissa on suurin piirtein yksi.

Vastaavasti amerikkalaisten pankkien korkomarginaali on keskimäärin 300 basis pointia kun se on Euroopassa 150 basis pointia. Tämä tarkoittaisi sitä, että Euroopassa koetaan todennäköisesti kovempi pankkikriisi kuin Yhdysvalloissa. Kun rapakon toisella puolella ollaan jossain vaiheessa kääntymässä kohti parempia aikoja, meillä tunnelin valon päässä näkyy valo – vastaantulevan veturin etulamppu. "

Linkki Vesa Puttosen kolumniin 21.1.2009:
http://www.arvopaperi.fi/kolumnit_blogit/article207558.ece

Htalk

Lainaus Pauli Vahteralta:

"Kun valtiot tulevat takaamaan holtitonta velanottoa, sijoittajat riemuitsevat. Kreikan 10 vuoden lainojen korot ovat nousseet 13 %:iin, Irlannin 10:een, Portugalin 9:ään. Me suomalaiset lyömme rintoihimme, kun korot lähestyvät vasta neljää prosenttia.

Yksi prosentti korkoihin lisää tarkoittaa Suomessa yli miljardia euroa valtion ja kuntien menoihin. Jos emme maksa korkoja velaksi, on raha otettava kansalaisilta joko veroina tai palveluja vähentämällä. Jos meille tulee näin kurjaa, miten joku voi kuvitella, että Kreikka, Irlanti ja Portugali pystyisivät lyhentämään velkojaan, tai edes maksamaan korkoja."

Rommeli

Erinomaisesti pyöritelty ja suhteutettu lukuja. Missä mennään, mikä maa, siinäpä miettimistä. Ei ole hurraamista Suomellakaan vaikka AAA-luokassa.

Ehdottomasti liikaa asiaa ministerismiehille. Parempi uskoa ja toivoa vaan....

ristoi

Vahteralla näyttää olevan asiaa.

Pienenä miinuksena mainittakoon, että hän käyttää tuhaterottimena saksalaiseen pankkityyliin pistettä. Suomessa kuitenkin normin mukainen tuhaterotin on väli ja piste esiintyy usein desimaalipilkun paikalla angloperäisenä virheenä. Tämä piste siis voi hämätä luulemaan, että persukohtainen velkamme olisi 14,289 €, kun se todellisuudessa onkin 14 289 €, siis luokkaa 15 tuhatta.

Vaan meneehän ne ihmisilä miljarditkin biljooniksi, eikä tunnu missään. Molemmathan ovat ainakin henkilökohtaisena velkana melko saman kokoisia lukuja. Tarkoittaa, että takaisinmaksuaika menee pitkäksi.

Niin, mitä Portugalin velat tai huono taloudenhoito meille kuuluu. Lissabonin sopimus kieltää sekaantumisen, eikö vain? Jos he ajautuvat velkasaneeraukseen, niin sehän on heidän valintansa, ei suomalaisten äänestäjien valinta.

hoikkapoika

Suomen arvojohtaja Niinistökin on varovasti yrittänyt neuvoa,ettei saneeraustilaan joutuvia maita pidä velka elvyttää.Vaan pitää suorittaa hallittu saneeraus.Nyt rahat valuu pankeille ja sijoittajille ja velkamaiden tilanne pahenee.Lisäksi Suomi menettää kansallisvarallisuuttaa.Onneksi meillä on vaalit ja ainakin kolme puoluetta,jotka ei tule hyväksymään EU tukia.

tha

Antaa velat anteeksi velkajärjestelyllä? Ei Niinistö kai niin ole sanonut?

No totta kai se portugalilaisten raha ennen pitkää valuu niille sijoittajille (joiden joukossa suomalaiset eläkeyhtiöt), hehän ne käsittääkseni ovat Potugalille lainanneet?

Spinnu

Kun Kokoomuksessa koti, uskonto ja isänmaa on vaihdettu vuosien saatossa käsitteisiin sateenkaari, islaminkumartelu ja monikulttuurisuus, ei ihme että äänestäjät kaikkoavat. Pakkoruotsikysymyskin on ohitettu olankohautuksella.

Vaikka kokoomusta olenkin ennen aina äänestänyt, äänestän jatkossa puoluetta joka pitävät tavallisten suomalaisten puolta. Kokoomus ei ole enää sellainen.

Enpä ole muuten ikinä ennen näin innokkaasti odottanut eduskuntavaaleja!

ernoh

Kun Kokoomuksessa koti, uskonto ja isänmaa on vaihdettu vuosien saatossa käsitteisiin sateenkaari, islaminkumartelu ja monikulttuurisuus, ei ihme että äänestäjät kaikkoavat. Pakkoruotsikysymyskin on ohitettu olankohautuksella.

Vaikka kokoomusta olenkin ennen aina äänestänyt, äänestän jatkossa puoluetta joka pitävät tavallisten suomalaisten puolta. Kokoomus ei ole enää sellainen.

Ei kokoomus varmaan ole koskaan ollutkaan oikea paikka näin sekavasti ajattelevalle. Mkä ihmeen "islaminkumartelu"? Miten ruotsin opiskelu kuuluu tähän velkaongelmaan?

POJ

Kataisen puheet alkavat ottaa suoraan sanoen päähän. Hän hokee samaa mantraa joka ei pohjaudu mihinkään tosiasiaan vaan ajaa vain rikkaiden sijoittajien asiaa. Sijoittajat ja pankit ovat lainanneet rahaa pienellä korolla ja nyt on tullut takaisinoton aika EKP:n koronnosto oli ensimmäinen signaali. Velkaiset maat ovat kierrättäneet lainarahaa mutta nyt alkaa kierrokset olla täynnä ja sijoittajilla korkotaskut tyhjinä. Todelliset rahan omistajat kyselevät rahojensa perään ja pitää olla selityksiä sille että onko pääomat tallella. Nehän ovat nyt tietämättömissä, ainakin osa veroparatiiseissa. Tilanne on vakava koska on merkkejä että rahanpiilottajia ollaan paljastamassa. Rikkaidenkaan valtioiden talous ei kestä enää jatkuvia verojen kiertämisiä.
Nyt ollaan kuppaamassa kansalta rahaa tavallaan jo toiseen kertaan samaa velkaa. On tämä politiikka ja varsinkin EU:n rahapolitiikka kummallista ja täysin kaikkia kapitalismin perussääntöjä vastaan, mutta taidammekin olla aivan uudenlaisessa sosialismissa jota emme vain huomaa.

629073222

Velka on veli nostettaessa ja velipuoli maksettaessa ! Vasemmistolainen politiikkahan on sitä, että velkoja ei tartte maksaa ! Sitähän soossut ja koko vasemmisto on tehnyt kokoajan. Päivähoitojärjestelmä ja moni muu on kotomaassa rakennettu velalla ! Ei vasemmisto aio maksaa koskaan mitään vaan ajaa "konkkaan" koko suomen kansa ja siirtää itäraja länsirajan paikalle ! Sitten olis varmaan juhlavat olot ! Jykä-boy on 100 nolla oikealla asialla ja piste. Ainoastaan tässä asiassa.

Heikki K

Ongelmana on kansakunnan tuotto. Jos Kreikka ei nytkään tuota tarpeeksi, miten se rahojen maksun jälkeen tuottaisi paremmin. Kreikka joutuu käyttämään velkarahaa korkojen maksuun. -Hullua annetaan lisää velkaa, että saadaan korot.
-Oliiveilla ja viinillä ei miljardi-lainoja takaisin makseta.

salakankee

silti ymmärtää.

"Kun Suomi takasi suomalaisten sijoitukset Islannin roskapapereihin, voi vain ihmetellä, miksi maksoimme myös sijoitusten saamat ylikorot. Sama virhe tehdään euromaita rahoittaneiden sijoittajien kanssa. Sen sijaan että ne menettäisivät latinkiakaan, niille maksetaan korkeammat korot. Voiko tyhjäpäisempää suomalaisten edunvalvontaa EU:ssa olla. Ollaan samassa pöydässä ja eletään kuin ellun kanat."

salakankee

"Sijoituksille on määrättävä koko EU:n kattava transaktiovero. Veron avulla voidaan saada sijoittajilta edes jotain takaisin siitä, että veronmaksajat ovat joutuneet heidän ahneutensa maksamaan. On kohtuutonta, että kansalaiset maksavat välttämättömistä hankinnoistaan kuten isommasta asunnostaan varainsiirtoveron, mutta pelurit saavat touhuta verovapaasti ja veronmaksajien takaamina mitä lystäävät."
"Ministerit puhuvat vastuunkannosta. Mitä se on? Jos suomalaiset joutuvat yli varojen eläneiden eurooppalaisten velkojen maksumieheksi, ei yksikään ministeri kanna henkilökohtaista vastuuta mistään. Ministerin elämä on turvattu, vaikka kansa ei heitä enää äänestäisi eduskuntaan. Vastuun kantavat aina veronmaksajat. Liian usein tulevien sukupolvien nettoveronmaksajat."

eestlane

Kataisen mukan pankit lopetaisivat valtioiten lainotuksen. Miksi ihmessa kun se on niin hyvä pisnes? Nyyt pelotellan eläkeilä ja asuntolainolla. Entäs eurosta erotaminen? Kataisen takki on kääntynyt parin viikon sisällä niin monta kerta että siitä ei ole kohta enä mitän jäljellä. Kyllä uskotavus on luisunut alamäkeä siitä " Ei koske Suomea" lähtien.

Old Fargo

Tämä kai on jo selvä asia?

Muistelen, että Etelä-Amerikassa olisi Argentiina taannoin saanut velkojaqn anteeksi mm. IMF:ltä. Samoin tulee käymään Kreikan kanssakin.

Joku voisi laittaa viime päivien tiedot, paljonko Kreikan lainakorko on (1, 5 ja 10 vuotta) sekä BK:n kehityksen viimeisiltä kolmelta vuodelta - jos viitsii. Kiitos.

Sitten se toinen juttu, joka ei Kataisen päähän uppoa, mutta minkä sanomatta jättäminen toivottavasti merkitsee vain Kataisen valehtelemista:

**************
Kreikka, Irlanti ja Portugali vetävät Suomi-neitoa hanuriin oikein huolella. Katainen vain lisää liukuvoidetta, ettei tuska tunnu.
**************

Kreikkalaiset ja portugalilaiset EIVÄT RUPEA suomalaistyyliseen kovaan talouskuuriin. Suomessa 1990-luvulla riehui joukkotyöttömyys, konkurssitsunami ja talouslama. Siitä selvittiin, tosin moni kaatui kovissa oloissa. --> Kreikan mellakat ja Portugalin hallituksen kaatuminen jo osoittavat, että siellä ei aleta koville säästökuureille! Tässä suhteessa Katainen on täysin väärässä, kun hän on pälpättänyt "Portugalin vyön ja henkseleiden kiristämisestä matokuuria varten".

Ei Katainen Kreikkaa ja Portugalia ohjaile, Katainen on vain pullisteleva pikkupoika noiden maiden rinnalla. Kyllä sitä Suomessa leuhkitaan pakottamisilla, mutta Keski-Euroopassa vieraillessaan Kataisella on vain yksi missio: lompsa auki ja setelit pöydälle isoja poikia varten.

Eikä Irlantikaan ole sitä yritysveroaan nostanut. Piut paut sanovat kataiselle.

Från Öresund

Vuonna 2009 Suomen valtio lainasi ja maksoi Kreikalle 392 miljoonaa euroa. Tänä vuonna (5.4. mennessä) on Kreikalle lainattu 395 miljoonaa euroa. Yhteissumma on siis 793 miljoona euroa.

Lainojen laina-aika on enintään 5 vuotta ja korko 3 kuukauden Euribor lisättynä 3 prosenttiyksiköllä. Jokaiseen nostoerään liittyy myös 0,5 prosentin hoitopalkkio, joka vähennetään lainaerän määrästä.

Tähän mennessä Kreikka on maksanut maksuohjelmansa mukaisesti korkoja Suomelle runsaat 50 miljoonaa euroa.

Salon Petri

Hallituksemme lienee kohtuullista viimeinkin antaa paikkansa pitävä tietopaketti aiheesta. Euroopan velkojen verkostosta on saatava esille ainakin seuraavat perusasiat. Tekstiselostein ja kaavioin varustettuna:

1. Kuka lainasi Euroopassa alunperin kenellekin?
2. Kuinka paljon ja minkälaisin sopimuksin sekä vakuuksin?
3. Miksi vakuudet eivät riittäneet? Mihin lainatut varat lopulta menivät?
4. Kenelle nämä nyt vapaana vellovat euromaiden tuet lopulta päätyvät?
5. Ajetaanko jättitukien piiriin koko ajan sinne kuulumattomia velkoja?
6. Miten takuuvelkojen takaisinmaksua voi seurata?
7. Euromaiden valtapuolueiden ja niiden edustajien vaalirahoittajat koko 2000-luvulta?
8. Mihin yksilöityihin lakeihin tai juridisiin sopimuksiin Suomen loputtomalta tuntuva roikkuminen tässä jatkuvasti pullistuvan eurokuplassa pohjautuu?
9. Ketkä henkilöt käytännössä euron pelastustehtävää hoitavat? Suomessa? EU:ssa?
10. Ovatko muut euromaat joutuneet muuttamaan perustuslakejaan Suomen lailla?

Tausta kohta numerolle 10 netistä hakusanoilla:
HE 60/2010 toimivalta

Nämä perustiedot saatuamme mekin tiedämme; mikä tilanne on ja miten siihen on jouduttu?

Mila F

Olen samaa mieltä noiden asioiden julkistamisesta. Koko homma täytyy perata juuriaan myöden ja selvittää veronmaksajille.

Vaikka olenkin sitä mieltä, ettei kriisimaiden velkoja pidä ruveta antamaan anteeksi velkajärjestelyin, tilanteen syyt täytyy saada näkyviin.

Minusta tilanne valtakunnassa on älytön: Kaikki ovat sitä mieltä, ettei yli varojensa tahallaan eläneille pidä antaa tästä helppoa ulospääsyä, mutta eri toimintatapojen seurauksia on liki mahdoton päätellä.

Itse näen asian niin, että velkajärjestelyssä luvataan heti kättelyssä antaa anteeksi ne velat, jotka ylittävät jonkun laskennallisen maksukykyrajapyykin ja sitten suomalaiset ovat kusessa menetettyjen eläkesijoitusten, pankkitalletusten yms. takia. En usko hetkeäkään, etteivätkö kyseiset tappiot siirtyisi täysimääräisinä veronmaksajien maksettaviksi.

Nykyinen takaussysteemi taas toimii tasan tarkkaan niin kauan kuin ongelmamailla on edes rippeet kansallisesta itsekunnioituksesta jäljellä. Ainakaan noiden maiden velkapapereita omistavat suomalaisyritykset eivät joudu ongelmiin.

Suo siellä, vetelä täällä ...

Kiusallinen muisti

Euroalueelle vienti on 12,1% BKT:stä.

Viennin osuus BKT:stä on 38 %.

Suomi tarvitsee oikein arvostetun valuutan voidakseen kasvattaa vientiään euro- ja EU-alueen ulkopuolisiin maihin.

Kreikka, Portugali, Irlanti, Saksa, Ranska, Italia ja espanja tarvitsevat yliarvostettua euroa, välttyäkseen ylisuuren velkataakan kasvamiselta kestämättömäksi näille valtioille ja niiden maiden pankeille.

Suomi pärjää ilman euroa ja EU:ta, Suomi ei pärjää jos mene mukaan maksamaan toisten hirveitä lainoja. Joita niiden kansantaloudet eivät kestä, vaikka ne ovat moninkertaisia Suomeen verrattuna.

Hallitus luulee Euroopan vakausrahaston 80 miljardia tulevan pilven päältä!
Pankki- ja yritystoimintaa ei voi rinnastaa suoraan kansantalouteen.
Kansantaloudella on aivan omat lainalaisuutensa.

Eli 2 miljardia euroa, (vakausrahaston alkupotin summa), vaikuttaa kotimaisessa kansantaloudessa yli kymmenellä miljardilla eurolla, luoden työpaikkoja ja lisäten hyvinvointia siten että veroja kertyy enemmän ja työttömyyskorvauksia ja toimeentulotukia tarvitsee maksaa vähemmän. Hyvinvointi kasvaa!
Kun tämä 2 miljardia kerätään veroina yhteiskunnasta, jotta se voidaan maksaa ulkomaille, on sillä sama vaikutus kun yllä, mutta negatiiviseen suuntaan, se heikentää kansantaloutta yli 10 miljardilla vuodessa.
Näiden toimien vaikuttavuus ero, delta, on 20 miljardia euroa. Eli 2 miljardia ulkomaille esiintyy kotimaisessa kansantaloudessa jopa kymmenkertaisen eli 20 miljardina.

Näin koska, kun kansantalouteen sijoitetaan rahaa, toimeentulotukien, työllistämistukien, työttömyyskorvausten, lapsilisien, yritystuilla pienille- ja mikroyrityksille, tämä raha tekee työtä taloudessa. Kansantalouteen sijoitettu raha kiertää siinä, ostajalta myyjälle, kuusi kertaa vuodessa. Joka kerta kun raha vaihtaa omistajaa, siitä kuulu maksaa veroja, vähintään alv:n 23 %.
Keräämänsä verot valtio palauttaa kansantalouteen, palkoina, tukina, korvauksina, valtionosuuksina j.n.e, näin kierto jatkuu.
Tämä pätee kaikkeen maasta pois vietävään rahaan.
EU maksut, laittomat ja lailliset, kehitysapu, pankkituet, rauhaan pakottaminen, rauhanturvaaminen, lähialue tuet, maahanmuuton ulkomaille suuntautuva osuus, yli suuret YK:n ja sen alajärjestöjen maksut (USA ja Britannia ei maksa alkuunkaan kaikkia osuuksiaan), yli paisunut ulkomaan edustustojen kustannukset, yli suuret maailmankauppajärjestöjen maksut, ETYJ jäsenmaksu osuus tarkistettava oikeaksi, Nato operaatioihin ja rauhaan pakottamisen kustannukset j.n.e.
Kun näistä leikataan 2 miljardia ja sijoitetaan Suomen kansantalouteen, niin se näkyy 20 miljardina kansantaloudessamme.
Kun suunnitellut 16 miljardin takuut Euroopan vakuusjärjestelmään realisoivat maksettavaksi, se rasittaa Suomea todellisuudessa 160 miljardilla kansantalouttamme heikkenemisenä.
Kun lopullinen 80 miljardin takuut Euroopan vakuusjärjestelmään realisoivat maksettavaksi, se rasittaa Suomea todellisuudessa 800 miljardilla kansantalouttamme heikkenemisenä.

Tässä selvä syy miksi vain Perussuomalaisten leikkauslista toimivat, kun rahat leikataan ulkomaan maksuista!

Kiviniemi raivostui kun Ålandsbanken Asset Managementin johto puhuu totta. Kreikka raivostui kun totuus tuli lopullisesti julki. Lontoon pankkiireille jaetaan Super Bonuksia niistä rahoista joilla Kreikkaa ja Irlantia lainoittaneet pankit pelastettiin. Kreikan, Espanjan, Italian ja portugalin harmaat taloudet ovat moninkertaisia Suomeen verrattuna. Heidän harmaat taloudet tuottavat pimeätä hyvinvointia ja elintasoa kotimaissaan, vaikka ei kasvatakaan varsinaista kansantaloutta ja näkyvää elintasoa kotimaissaan.
Kaikki EU maksut ja velvoitteet määräytyvät tämän näkyvän kansantalouden ja elintason/asukas mukaan, myös nämä Kataisen kylvämät tuki miljardit näille harmaantalouden maille. Suomeksi sanottuna, Katainen syytää tukeaan maille jotka, kuten Kreikka on paljastanut, on antanut tahallaan väärää tietoa tilastaan ja maksaa kaikki EU maksunsa alimittaisina suurien harmaiden talouksiensa vuoksi.

Jonka lisäksi ne saavat myös ylimitoitettuja tukia EU:lta johtuen näistä suurista harmaista talouksistaan.

Suomi on mukana systeemissä, jossa sitä kusetetaan molempiin suuntiin, lailliset tuet Suomeen määräytyvät liian alhaisina ja maksut liian korkeina, johtuen näistä huijaavista maista joita Katainen on nyt avokätisesti tukemassa.

Katainen paljastuttuaan vaalirahoitus kuvioista totesi, nyt ei vaaleja voi järjestää kun on paha lama, jonkun täytyy kantaa vastuu ja ei ole aikaa järjestää vaaleja.
Todellisuudessa Katainen jäi pitämään vallasta kiinni ja jakamaan rahaa kavereilleen, piittaamatta mitään varsinaisesta vastuullisuudesta politiikan moraalia kohtaan.

Kun muistellaan vaalirahoitus sotku läpi ja muu mädännäisyys hyvä veli kuvioineen, niin vääjäämättä joudun epäilemään sitä mahdollisuutta että Jyrki Katainen ja Mari Kiviniemi ovat rikollisjärjestöjen johdossa joita ylimmät laillisuuden valvojat maassamme suojelee.
Suomi voi pärjätä samoilla sopimuksilla kuin esim. Norja, Sveitsi ja Ruotsi, omalla valuutalla!
Kun Euro kaatuu, Suomeen ei tule työttömyyttä ja lamaa!
Kun Euro alueiden yliarvostettu valuutta lakkaa olemasta, Eurooppa alkaa
ostaa Eurooppalaisilta ja EU:n ulkopuolelta tuleva tuonti vähenee
rajusti.
Vienti Euroopasta Aasiaan ja Amerikkaan ja muualle kasvaa voimakkaasti
Euroopan kulutus ei juurikaan vähene, vaan se tuotetaan Euroopassa, kuten
Suomessa. Joten EU alueen työttömyys vähenee alle puoleen, josta johtuen
Euroopan alueen ostovoima kasvaa useita prosentteja niillä aloilla jotka heijastuvat suoraan työllisyyteen ja valtaosan kansalaisista hyvinvointiin.
Kansantaloudet tervehtyvä voimakkaasti, ja yli suuret hallinto-organisaatiot voidaan puolittaa rasittamasta valtioiden taloutta.

Ruotsi menestyy omalla valuutalla paljon paremmin kuin Suomi eurollaan, Norja ja Sveitsi menestyvät EU:n
ulkopuolella ja omilla valuutoilla paljon paremmin kuin Suomi jopa paremmin kuin Ruotsi.
Euron kaatuminen ei ole tuhoisaa kansoille Euroopassa vaan pankkiireille ja Heitä hännysteleville poliitikoille.
Jos pelastetaan moraalia vailla olevat sijoitus hurjastelijat, mikään ei muutu vaan sama toistetaan uudestaan ja uudestaan pitkin Eurooppaa ja
jopa koko maailmaa.
Nyt on aika laittaa tälle kansalaisten kusetukselle ja uhkailulle piste.
Suomi on aivan liian pieni, jotta sen omat edut otettaisiin tasapuolisesti huomioon EMUN jäsenenä. Kun sääntöjä, joihin Suomi sitoutui, ei noudateta Suomen edut kärsivät oleellisesti ja pysyvästi!

ernoh

Tullin viimeisten tilastojen mukaan Suomen vienti oli tammikuussa 2011 4 420 miljardia euroa, josta EU:n osuus 2 590 euroa ja euroalueen 1 375 auroa. Näin nopeasti päässä laskien EU:n osuus viennistä oli siis noin 60 prosenttia. Ei nyt siis aivan mitätön osuus.

Ei se nyt mitään herkkua ollut markan ja pakkodevalvaatiodenkaan kanssa. Korkeasta korkotasosta puhumattakaan.

Talouspolitiikassa on kysymys yleensä vähiten huonon vaihtoehdon valinnasta.

Kiusallinen muisti

Kansantalous toimii hyvin monivaiheisesti!

Aina tarvitaan monia toimenpiteitä, kun siihen halutaan vaikuttaa halutun lopputuloksen aikaan saamiseksi.

Koskaan ei valittavana vain yhtä vaihtoehtoa, vaan aina pitää toteuttaa useampi vaihtoehtoinen toimi, eli toimenpide ketju.

Kun euron arvo asettuu oikealle tasolle nykyiseltä yliarvostetulta tasoltaan, niin Eurooppa alkaa ostamaan eurooppalaisilta. Vienti Euroalueelle saattaa Suomesta heikentyä, mutta kasvaa merkittävästi euroalueen ulkopuoliseen Eurooppaan.

Samalla Suomen vienti kasvaa voimakkaasti muualle maailmassa.

Euroopan ulkopuolinen maailma on kooltaan yli kymmenkertainen Eurooppaan verrattuna!

ETA-sopimus riittää Suomelle hyvin, kun vaihtoehtona on kymmenien miljardien takausvastuiden maksattamisesta Suomen kansalla!

Hesekiel

sellaisen miehen, joka tietää enemmän kuin lobbarit? Siis tulevista kansanedustajista. Eduskuntaan valitaan sellaista porukkaa, joista 99,9 % ei tajua EU:n touhuista tämän taivaallista.
Toisekseen, ihmettelen sitä, miksi tämän "besserwisserin" tulee olla mies ? Persujen hapatusta tämä miesten ylivertaisuuden korostus !!! Häpeäisit, jos edes ymmärrät hävetä !!

Htalk

Taloussanomat:
"Deutsche Bankin Euroopan pääekonomisti Thomas Mayer käsittelee EU:n neuvoston viime kuun huippukokouksen saavutuksia – tai paremmin saavuttamatta jättämisiä – kriittisessä artikkelissaan Political risks to EMU rising.

Artikkelin otsikko on vihje pahaenteisistä johtopäätöksistä. Suomeksi sanottuna otsikko väittää, että poliittisen kriisin riski kasvaa rahaliitossa. Artikkeli perustelee väitteen perinpohjaisesti.

Mayer katsoo euromaiden väliaikaisen vakausrahaston EFSF:n (European Financial Stability Mechanism, suomeksi ERVV) myös vaikutuksiltaan tilapäiseksi. Sen keinoilla ei velkakriisi hellitä saati taltu, vaan pitkittyy ja pahenee.

Tilapäisen vakausrahaston jälkeen vuonna 2013 aloittava pysyvä vakausmekanismi ei sekään taltuta kriisiä. Päin vastoin ESM on jo nyt Mayerin mukaan ratkaisevasti pahentanut kriisiä.

Laaja artikkeli ei jätä arvailulle sijaa, vaan sanoo hyvin suoraan, että

♦ Velkakriisin pitkittäminen vuoteen 2013 ja ESM:n aloittamiseen asti on turhaa ajan ja rahan tuhlaamista, sillä väistämättömät velkasaneeraukset ovat jo nyt markkinoiden tiedossa, ja

♦ ESM:lle kaavaillut saneerauskeinot yhdessä väistämättömänä pidettyjen saneeraustarpeiden kanssa estävät tehokkaasti kriisimaiden paluun rahoitusmarkkinoille, ja suistavat kriisimaat näin ollen pysyvästi ESM:n hoteisiin.

Tässä näkymässä on Mayerin mukaan ainekset rahaliiton poliittiseen kriisiin – josta ensi merkit näkyvät esimerkiksi Suomen sisäpoliittisissa äkkikäänteissä...."

Lähde.
http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/04/10/nain-eu-pahentaa-vel...

salakankee

sanomisistaan ja korkea ministerineläke odottaa jos bäd-mäihä käy.
Suomen edun nimellä myydään nyt vaikka mitä!
Mahtaako vain myyjä itsekään ymmärtää, mitä kaupittelee.
Me sen ymmärrämme, hän kaupittelee kurjuutta meille kuin matalaotsaisille. Ei mitään omahyväisyyttä raha-asioiden hoidossa, omien rahojen suhteen.
Toisia pitää niin kovasti mielistellä! Miksi!
Nyrkkiä pöytään! Sanokaa siellä EU-pöydissä suorat sanat niinkuin kuuluu!

Htalk

Miten suomalaisten veromaksajien tuki ranskalaisille ja saksalaisille pankeille maksimoidaan?

Vastaus: Ensin tuetaan väliaikaisella rahastolla vuoteen 2013 asti ja sitten velkasaneerataan kun nämä pankit pitävät korot 12.% tasolla.

Suomen kaltaisella valtiolla 1% velkojen korkon nosto esim.3,7% sta 4,7% on lainanantajalle tuloa n. 1 mrd. "tasoa".

Kreikan ja Poetugalin, Espanja ja Italian velkatasoilla homma toimii varmasti kuin junan vessa pankeille...

Mila F

Mitä kertovat Bilderberg-kokouksissa käyneet demarit? Kaikkina aikoina noihin kokouksiin on kutsuttu pääministerit ja/tai valtiovarainministerit. Kysy Heinäluomalta, mitä siellä käydään läpi. Ai niin, mutta Heinäluoma ei kerro, koska ne ovat pohtivia ja epävirallisia, mutta luottamuksellisia kokoontumisia.

aretee

Artikkeli Kreikan ensimmäisen kvartaalin talouskehityksestä:
http://www.reuters.com/article/2011/04/11/greece-budget-idUSLDE73A25L201...
Huolestuttavinta on tuon tulopohjan pettäminen. "Budget revenue was 776 million euros below target... Net ordinary budget revenue fell 8.1 percent year-on-year to 11.14 billion euros, mainly due to a deeper-than-projected recession."

Lisäksi viime vuoden budjettialijäämää joudutaan korjaamaan ilmoitetusta 9,4 prosentista yli 10 prosentiin.

puutarhamies

hallitusrintaman kannattaman vapaan pankkituen jakamisen ja nykyisen opposition välillä.

SDP teeskentelee vastustavansa suomalaisten rahan ulos lahjoittamista v 2013 asti. Mikä lienee totuus vaalien jälkeen?

Nyt, jos koskaan, kannattaa äänestää!

Tuen vastustajat ja SDP: PS + SDP yht. 40 % + Vas 9 % + KD 4 % = 53 % ?

luuserius

Ei ole enää varaa velkaelvyttää. 1929 olisi nyt huono vaihtoehto, niin suomalaisille kuin koko Euroopalle ja maailmantaloudelle.
Hallituksen linjalla ei tällä kertaa oikeasti ole vaihtoehtoa.
Jos joku, jotkut euromaat järjestelevät velkojaan, se ei ole Suomen eduskunnan vallassa vaan normaalia velallisen ja velkojien välisiä neuvotteluita.

Tarkkalijat

Kysynkin, miksi poliitikot (=Katainen) eivät ole hoitaneet tehtäväänsä (=valvonta) jo vuosia sitten?? Poliitikot ovat laiminlyöneet tehtävänsä. Nyt huutavat sitten veronmaksajien rahoja.

Sitäpaitsi Katainen puhuu roskaa. On olemassa ekonomistien mukaan MONIA erilaisia vaihtoehtoja. Jyrki, vain sinä itse olet sanonut että muka saneeraajat vaativat lopettamaan lainojensa maksun. Höpö, höpö. Pelottelua ja pelkkää roskaa.

Vastuullista olisi, Jyrki, että puhuisit totta !

eestlane

En ymmärrä sitä, minkä takia suomalaiset ovat hinkuamassa sitä, että huonosti taloutensa hoitaneet maat jättäisivät vielä velkansa maksamatta. Oikea linja on se, että näille maille tehdään tiukka talousohjelma, vedetään henkselit ja vyö kireälle, Katainen sanoi.

SUOMALAISET EI HALUAA MAKSA MUITEN VELKOJA.

KYLLÄ MINÄ SEN YMMÄRRÄN ETTÄ SINÄ EI YMMÄRRÄ.

aretee

"Keva on sijoittanut Kreikan lainamarkkinoille 450 miljoonaa euroa. Nyt Kreikan lainojen arvo on pudonnut rajusti, kun sijoittajat ovat myyneet valtionlainoja. Kevan talousjohtaja Tom Kåla kertoi Ilta-Sanomille, että kuntien nykyisten ja tulevien eläkeläisten rahaa on laskennallisesti menetetty 75 miljoonaa euroa huhtikuun loppuun mennessä. Kevan sijoitusjohtaja perustelee sijoitusta IS:lle sillä, että Kreikan lainapapereista sai jopa kolminkertaisen juoksevan tuoton Saksan papereihin verrattuna."

Kolminkertainen tuotto merkitsee kolminkertaista riskiä. Eiköhän vakuutusyhtiöt sen tiedä.

Mila F

Sinulla on asuntolaina ja tällä hetkellä sen korko on muihin Euroopan maihin verrattuna ihan kohtuullinen, koska Suomi on AAA-luottoluokituksen maa.

Pistetäänpä vähän säpinää Eurooppaan ja pannaan muutama maa velkajärjestelyyn. Rahoitusmarkkinat panikoivat ja korot nousevat. Mikä on sinun kipurajasi koronnostolle?

salakankee

so what! On eletty Suomessa aikoja jolloin korot olivat jopa 16 % ja silti asuntoja ostettiin ja myytiin! Ja iloisia omistajia heistäkin on tullut kuin muistakin!
Tämä pirujen seinälle maalaaminen on erikoista tässä asiassa, mutta rahanmättäminen p-aukisille - siinä ei ole mitään outoa!
Erikoinen maailmankuva, erikoinen näkemys oikeasta ja väärästä ja oikeudenmukaisuudesta! Kaikenkaikkiaan kummallinen koikkelehtija - ihmiseksi!
(Sinulla on naisen nimi nimimerkkinä, mutta kumpi oikeasti olet?)

intrigööri

En ymmärrä noita Käteisen kovia ja epäsuomalaisia todisteluja maailman suurimpien pankkiirien vedätyksien puolesta. Suomi ei voi maksaa toisten euromaiden velkoja. Silti Suomi ottaa toisten velkamiljardeja yhtä enemmän vastatakseen, jos uskomme Käteistä, turkisrouvaahan ei usko kukaan.
Kriisimaiden velanmaksukyky ei riitä nyt, miten se riittäisi jatkossakaan, vaikka sitä kuinka uskoteltaisiin? Suomalaisilla pitää todellakin olla alkavalla vaalikaudella hyvät henkselit, jotta pöksyt pysyvät ylhäällä, koska vyöstä loppuvat reijät.

Kauhia_Retku

Se selittää kaiken. Ensiksi poliitikot päättää meidän taloudesta yhdessä pankkien kanssa, sitten maksatetaan meillä niiden virheitä. Ainoa looginen asia tässä on, että itsepä tyhmä kansa äänesti tällaista politiikkaa ajavat ihmiset valtaan. Onko kiva maksella pankkien virheistä?

Ihmisillä riittää hirveästi juttua Kataisen puolesta, asiasisällön laita on vähän niin ja näin. Toki täällä on paljon talousneroilta vaikuttavia kataisen puolustajia, mutta yksikään niistä ei sano tätä: kokoomus etunenässä koittaa ratkaista velallisten tilanteen pakottamalla ne ottamaan lisää velkaa. Tekosyynä on "talouden kestämättömyys" eli suomeksi se että pankit menettävät yöunensa. Ajatellaan että talous on ihmistä suurempi, vaikka se on ihmisten tuotos ja ihmisten ohjaksissa. Lähes aina nämä ihmiset on sijoittajia, suurempien yhtiöiden omistajia, pankkiireja ja poliitikkoja. Kerran muutaman vuoden välein talouden valta siirtyy ainakin näennäisesti kansalle, pieneksi hetkeksi. Mutta kansaa on helppo johtaa harhaan niinkuin Jyrkiä uskovien määrästä näkee, eli todellinen valta palaa juurilleen.

luuserius

Tuskin kukaan nyt kaipaa Euroopassa. Paitsi suomalaiset populistit, jotka haluavat jatkaa velkarahan jakamista sossuissa. Pahimmatkin kommunistit rytäävät nyt äänestämään urpilaisen kaltaista talousneroa, joka alkaa yksin Niinistön kanssa järjestellä Portugalin lainoja(suomen talous on alle 1% EU:n taloudesta).
Niinistö on ilmiselvästi riidoissa Kataisen kanssa, kun eivät kavereita ole.
Toinen suuri talousnero Uuspaavalniemi on kadonnut kuplahallistaan kokonaan.
Onneksi persuilla ja demareilla on sentään Niinistö.
Kyllähän sen nyt sokea erkkikin tietää että Euroopassa ja Suomessa eletään yli varojen. Tästä kun on mennä vuosina puhunut, niin lähinnä se on muita naurattanut. Valtiot voivat kuulemma velkaantua rajattomasti.

Ilkka Luoma

Solidaarisuutta vai maakohtaista vastuuta kulutusjuhlinnasta?

(Kokoomuksen ennustettu tuleva pääministeri Jyrki Katainen maalaa ei-suomalaisesti kulutusjuhlasta rapulaansa kärsiville euromaille solidaarista velkahuolehdintaa - ja peräänkuuluttaa uhkauksin vastuuta meiltä suomalaisilta)

[ ... pankinjohtaja oli jameloinut maksamattomien velkojen vuoksi syliin tulleen komean omakotitalon tuttavalleen - itse "omistaja" oli hirttänyt itsensä - velkataakka oli ylittänyt maallisten kärsimysten sietokykyrajan. 1990-luvun alun lama, jonka syiksi sanottiin mm. pankkisektorin vapauttamista, oli tuon aikaista hallittua riskinottoa*] - ent. Kokoomuksen pääministeri Harri Holkeri ... ]

Kansan enemmistö sanoo, ettei meillä ole velvollisuutta ottaa osaa Jyrki Kataisen "hallittuun riskinottoon" ja taata erilaisin järjestelyin itsellemme mahdollisuutta omaan velkasaneerauksen uhkaan, joka oli muuten lakiuudistus, jolla kahlasimme osin pois 1990-luvun alun laman jälkipuhureista - tuolloin velkajärjestely tehtiin pelastamaan inhimillisesti tavallisia ihmisiä - suomalaisia ihmisiä.

Jyrki Katainen huutaa ei-suomalaisuutta, koska kehotamme hänen mukaan olemaan maksamatta velkoja - kannattaessamme velkajärjestelyjä. Velka syntyy, kun halutaan hankkia jotain nopeasti, kun ei ole aikaa odottaa. Hallitsematon velka syntyy silloin, kun otetaan yli maksukyvyn velan kuukausieriä, joille ei ole tulopuolen reaalivastaavuutta. Näin kävi yksityisille ihmisille Suomessa ja näin on käynyt nyt euromaille, jotka elivät yli varojensa. Velanantajallakin on riskinsä ja vastuunsa, siksi niitä korkoja vastapainoksi otetaan.

Katainen kantaa vastuuta tavallisten suomalaisten selkänahasta ja -nahalla

Katainen kantaa solidaarista vastuuta muiden veloista perustellen uhkauksilla, joissa suomalaisilta viedään eläkkeet ja huomisen hyvinvointi - dominopelinä. Peli on ainut oikea sana - Katainen käy samaa uhkapeliä, kuin jouluna 2007, jolloin hän maalasi kansalle turvallista huomista 1] , jossa ennusti amerikkalaisperäisen sub-primekriisin ajavan Suomen ohi. Ei ajanut ohi, vaan osui - talous romahti, ja syntyi todellisuudessa työttömien armeijat, jotka ovat edelleen olemassa - osa erilaisille loputtomuus-kurssituksilla ja pätkätöissä.

Miksi Katainen ei ole selittänyt virhesammakkoaan joululta 2007?

Miksi Jyrki ei huomioinut Suomen Pankin varoitusta, jossa samaisena jouluna 2007, erityisesti alleviivaten varoitettiin julkisesti amerikkalaisten roskalainojen tulevasta 'tsunamista' - joka nousikin meille Suomeen maihin jo keväällä 2008. Oliko demarijohteinen Suomen Pankki liian kova pala nieltäväksi ja tunnustettavaksi uudelle innokkaalle markkinatalouden loputtomaan kasvuun uskovalle valtiovarainministerille? Nyt on vastuunkannon aika, vaalit ovat ovella.

Euro takasi meille ylihalvoilla koroilla materiaalisen ylielämisen mahdollisuuden

Euro on pitänyt maamme korot alhaalla, synnyttäen harhaluulon helpoista lainoista, joita maksetaan kuin 'tanssi' - olemattomalla korolla. On vain reaaaliomaisuuslyhennyksiä ja näin asuntojen koot ja laatutaso ylittivät perheen tai henkilön todellisen reaalimaksukyvyn. Euro on (ainakin ollut) vakauspeli. Euron kummisetä on suurin nettomaksaja Saksa. Saksan sanoessa kyllä omalle rakkaalle D-markalleen, on se euron tarun loppu. Tällöin Suomikin saa takaisin oman pelivälineensä - devalvaatiomarkan, jolla säädellään meille elintärkeää vientiä.

Jyrki pelottelee surutta kansaa!

Katainen pelottelee kansaa leviävästä talouslamasta, jos euromaa toisensa perään kaatuu. Muistamme hirsipuuhun kaatuneet 10.000 yrittäjää/ylivelkaista Suomessa 1990-luvun yltiökulutuslaman jälkilaineissa. Harri Holkeri tiesi pääministerinä kahvia juodessaan, että riski voi olla hallittua - todellisuudessa se muuttui hallitsemattomaksi - jälkipyykkiä maksetaan vielä vähintään 10 vuotta tästä eteenpäinkin. Kallis hinta - elämän mittainen hinta.

Mikä on Kataisen hallittu riski?

Mikä on Kataisen hallittu riski, kun hän, ei-suomalaisesti, syyttää meitä "älkää maksako velkoja" viestinnästä mm. portugalilaisille, jos kansa sanoo vaaleissa suuren ein eurotakauksille ja lainoituksille? Jaksaako tuleva, pääministeri Holkerin "jälkeläinen", Jyrki Katainen juoda kitkerän vastuukahvinsa? Jyrki ei ole vieläkään kantanut vastuuta onnettomista lausunnoistaan joululta 2007 - voisiko mies muuttua, vai kulkeeko Katainen Holkerin jalanjäljillä?

Tietääkö Katainen, että Kiinassa on mielenkiintoa auttaa tavallansa kulutusjuhlaeuromaita?

Katainen "unohtaa" [?] maailman toiseksi suurimman rahavallan - Kiinan "loputtomat" kassavarat, joista suuri osa on tosin kiinnitettyinä mailman vakauden turvaksi USA:han - luvattuun maahan, jossa syntyy ylikulutuksella talous- ja ympäristöongelmia vienniksi saakka. Kiinan osallistuminen voisi vähentää "vakaiden" euromaiden taakkaa pelastettaessa Etelä-Eurooppaa.

Kiina on kiinnostunut "pelastamaan hulabaloo-euromaita" omalla lainoituksella - erillisehdoin. Kiina tekee totaalista maihinnousua kaupallisesti Eurooppaan (kuten Afrikkaankin), luottaen erityisesti kahteen maahan: Saksaan ja yllätys - Suomeen! Mikä onkaan kiinalaisten pelastusoppi kiinalaisten tavaroiden kulutusmaille?

Suomi elää viennistä - nyt on meneillään totaalinen työn uudelleenjaon taistelu!

Elämme totaalista ja maailmanlaajuista työn uudelleenjaon taistelua. Kiinankin on työllistettävä kansansa, jos aikovat nostaa itsensä suhteelliseen maapalloluokkaan, joka on suhdeluku 1,35/6,2 - väkilukunsa suhde maapallon väkilukuun. Kiinalainen oikeudenmukaisuus jakaa maapalloa juuri tällä väkilukusuhteella - oikeudenmukaista?

Vedenjakajavaalit ovat ovella, "kansa päättää"

Nyt vaaleissa ratkaistaan "islannit", sillä erolla, että me emme jätä velkojamme maksamatta, vaan katsomme onko meillä oltava solidaarisuutta muita kohtaan, vai huolehdimmeko ensin itsemme - joka tuntuisi oikeudenmukaiselta. Miksi me kannamme vastuuta, jos autettavien maiden omat kansalaiset eivät kantaneet kulutusjuhlaa viettäessään omaa vastuuta? Me kävimme oman taistelumme 1990-luvulla - Holkerin perintönä. Millaisen perinnön me mahdollisesti saamme, jos valitsemme Jyrki Kataisen pääministeriksi?

Kun Suomi oli selvitystilassa

Lopuksi on hyvä muistaa eräs 1990-luvun alun työpäivän aamu, jolloin suomalaisissa pörssisaleissa kaikui huuto: "Otto on tullut apuun" - tämä tarkoitti sitä, että Suomelta olivat valuutat lopussa, olimme syöneet itsemme ähkyyn ja oli syntynyt puolipaniikki - olimme selvitystilassa ja Maailmanpankki kolkutteli oviamme.

Valuuttojemme loppuessa 1992, Saksan Pankki avasi tilin Suomelle. Tehtiin sopimus, jolla Suomi pelastettiin, kuten Saksa teki sen jo kolme kertaa aiemminkin - 1918,1940 ja 1942-1944. Saimme rahoitusjärjestelyt todelliselta aseveljeltä, kaupallisin ehdoin. Maksoimme velkamme Saksalle, määräajassa korkoineen. Tuolloin kannoimme todellista vastuuta ystävillemme. Suomea autettiin ja pelastuimme.

--------------------------------------------------------------------------------

*] "Hallittu riskinotto", kuuluisa Harri Holkerin lausuma, kun talouttamme vapautettiin voimakkaasti 1980-luvun lopulla. Rahaa tarjottiin kansalaisille kottikärrymainoksin (mm. eräät Säästöpankin, joista tuli myöhemmin ruumiita) - LINK 1 ja LINK 2
--- http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/54749-politiikan-luovuuskato ---
--- http://niklasherlin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/42567-painakaa-paniikkinapp... --- [lainaus US-Niklas Herlin, LINK 2]

1] Joulun jälkeen 2007 valtiovarainministeri (kok.) Jyrki Kataisen ollessa "varma", että amerikkalaisten aiheuttama sub-primekriisi menee turvallisesti Suomen ohi - ohjasi Kokoomus ja Katainen verotuksen linjauksen oikealla periaatteella, mutta väärään aikaan. Verotusta muutettiin tasaverojen suuntaan, vastuullisiksi "ympäristö- eli kulutusveroiksi" - juuri tuolloin ei pitänyt puuttua verotukseen, piti aloittaa valtakunnallinen työllisyysmobilisaatio niillä vapautetuilla verovaroilla (työveron alennukset), jotka siirtyivätkin kulutuksen sijasta "hyväosaisten" sijoituksiin ja tileille - "pahan päivän varalle".
...

Ilkka Luoma

Sent:
Cc: [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected]
Sent: Tuesday, April 12, 2011 9:42 AM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE - "Velka veli otettaessa - velipuoli maksettaessa"
...

271 - Uusimaa.

Jouna Pyysalo

Eräässä kommentissa - jota tässä lupaa kysymättömänä nimettömästi lainaan - asia tiivistettiin paremmin kuin missään milloinkaan:

"Jaa. Mun mielestä suomalaisessa vastuullisessa kulttuurissa on ollu tapana pistää maksukyvyttömät konkurssiin eikä pelastaa niiden velkojia verorahoilla. Velkaongelman syntyyn kun tarvitaan kaks."

Professori

Tämän takaushomman ongelma on siinä, ettei sen eneempää Kreikka kuin Portugalikaan tule koskaan maksamaan ottamiaan lainoja. Taattiin niitä tai ei. Eli mitä enemmän tuemme näitä maita, sitä suuremman laskun maksamme aikanaan.

Näissä tämä asia on selitetty kahdelta eri kantilta:
<a href="http://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2011/04/10/portugali-ja-suomi-s... Suomi ja Portugali Samassa vuotavassa veneessä</a>
<a href="http://professorinajatuksia.blogspot.com/2011/03/ensimmainen-merkki-euro... Ensimmäinen merkki Euroopan vakausrahaston seurauksista?</a>

Perheenäiti

Lyhyesti:

Kun perustettiin väliaikainen vakausväline (ERVV), jota kutsutaan myös tilapäiseksi vakausrahastoksi, se olisi ollut artiklan 125 näkökulmasta laiton eikä sitä siksi voitu perustaa EU:n rakenteisiin, Niinpä jäsenmaat perustivat EU:n ulkopuolelle luxemburgilaisen yhtiön, joka ei ole EU:n elin, tämän tilapäisen takausjärjestelyn käytännön hoitoa varten. Tällä valtioiden välisellä sopimuksella kriisimaille annettavista takauksista kierrettiin EU:n perustuslain yhteisvastuu-kieltoa.

Jos jäsenmaat kiertävät 440 miljardin takausyhteisvastuulla EU:n perustuslain määräyksiä valtioiden välisin sopimuksin, EU:n oma osuus 60 miljardin tilapäisistä takauksista on saman artiklan 125 mukaan laiton. Siinä yhteydessä on lakia kierretty artiklalla 122:

"Jos luonnonkatastrofit tai poikkeukselliset tapahtumat, joihin jäsenvaltio ei voi vaikuttaa, ovat aiheuttaneet tuolle jäsenvaltiolle vaikeuksia tai vakavasti uhkaavat aiheuttaa sille suuria vaikeuksia, neuvosto voi komission ehdotuksesta tietyin edellytyksin myöntää kyseiselle jäsenvaltiolle unionin taloudellista apua. Neuvoston puheenjohtaja antaa Euroopan parlamentille tiedon tehdystä päätöksestä."

Tässä EU:n itsensä antamien laittomien takausten tapauksessa maiden velkaantuminen on tulkittu luonnonkatastrofiksi!

Laitonta – eikä edes luonnonkatastrofilla perusteltua - on niin ikään artiklan 123 mukaan se, että Euroopan Keskuspankki (EKP) ostaa jäsenmaiden velkapapereita.

Lisää:
http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/69005-helvetin-perkeleet-k...

Koskisorsa

Tähän lisäksi vielä ...

Kun euroaluetta perustettiin, vain kolme maata (Luxemburg, Ranska, Suomi) tarkalleen ottaen täytti edes EU:n omat liittymisehdot. Hanke perustui Komission toiveajatteluun. Lopulta mukana oli maita Kreikkaa myöten, joka ei koskaan mitään ehtoja täyttänyt.

Tähän mennessä on myös rikottu kaikkia mahdollisia EU:n omia sääntöjä koskien euromaiden luvallisia budjettivajeen ja valtionvelan määriä. Kirjanpitoa on väärennelty. Sakntioita rikkomuksista on säädetty, mutta edes niitä ei ole ilmeisesti toimeenpantu. Valvonta näemmä "unohtunut".

Koko EU on näemmä huijareiden ja sääntöjenrikkojien klubi. Ja silti Katainen nyt vaatii meitä suomalaisia vastuuta kantamaan muiden munimisista. Aika psykedeelistä.

luuserius

Niin kuka sitten meillekin lainaa enää rahaa?
Miten sossut saavat sitten rahansa virastoista?

Talousnerot luulevat että Suomi ja suomalaiset selviävät lainakorkojen kovasta noususta naurusuin, kunhan vaan Kreikka ja Portugali, ynnä Saksan ja Ranskan pankkijärjestelmät (ja maiden taloudet) kaatuvat.

Olen aivan varma että mm. Kreikan lainoja tullaan uudelleenjärjestelemään. Sillä ei taas ole mitään tekemistä Suomen eduskuntavaalien alla.

Jos demarit olisivat nyt olleet hallituksessa, ei mikään olisi toisin.

Luuleeko joku ettei persudemarihallitus ala leikkauslistoja laatia.

Kiusallinen muisti

Hallitus luulee Euroopan vakausrahaston 80 miljardia tulevan pilven päältä!
Pankki- ja yritystoimintaa ei voi rinnastaa suoraan kansantalouteen.
Kansantaloudella on aivan omat lainalaisuutensa.

Eli 2 miljardia euroa, (vakausrahaston alkupotin summa), vaikuttaa kotimaisessa kansantaloudessa yli kymmenellä miljardilla eurolla, luoden työpaikkoja ja lisäten hyvinvointia siten että veroja kertyy enemmän ja työttömyyskorvauksia ja toimeentulotukia tarvitsee maksaa vähemmän. Hyvinvointi kasvaa!
Kun tämä 2 miljardia kerätään veroina yhteiskunnasta, jotta se voidaan maksaa ulkomaille, on sillä sama vaikutus kun yllä, mutta negatiiviseen suuntaan, se heikentää kansantaloutta yli 10 miljardilla vuodessa.
Näiden toimien vaikuttavuus ero, delta, on 20 miljardia euroa. Eli 2 miljardia ulkomaille esiintyy kotimaisessa kansantaloudessa jopa kymmenkertaisen eli 20 miljardina.

Näin koska, kun kansantalouteen sijoitetaan rahaa, toimeentulotukien, työllistämistukien, työttömyyskorvausten, lapsilisien, yritystuilla pienille- ja mikroyrityksille, tämä raha tekee työtä taloudessa. Kansantalouteen sijoitettu raha kiertää siinä, ostajalta myyjälle, kuusi kertaa vuodessa. Joka kerta kun raha vaihtaa omistajaa, siitä kuulu maksaa veroja, vähintään alv:n 23 %.
Keräämänsä verot valtio palauttaa kansantalouteen, palkoina, tukina, korvauksina, valtionosuuksina j.n.e, näin kierto jatkuu.
Tämä pätee kaikkeen maasta pois vietävään rahaan.
EU maksut, laittomat ja lailliset, kehitysapu, pankkituet, rauhaan pakottaminen, rauhanturvaaminen, lähialue tuet, maahanmuuton ulkomaille suuntautuva osuus, yli suuret YK:n ja sen alajärjestöjen maksut (USA ja Britannia ei maksa alkuunkaan kaikkia osuuksiaan), yli paisunut ulkomaan edustustojen kustannukset, yli suuret maailmankauppajärjestöjen maksut, ETYJ jäsenmaksu osuus tarkistettava oikeaksi, Nato operaatioihin ja rauhaan pakottamisen kustannukset j.n.e.
Kun näistä leikataan 2 miljardia ja sijoitetaan Suomen kansantalouteen, niin se näkyy 20 miljardina kansantaloudessamme.
Kun suunnitellut 16 miljardin takuut Euroopan vakuusjärjestelmään realisoivat maksettavaksi, se rasittaa Suomea todellisuudessa 160 miljardilla kansantalouttamme heikkenemisenä.
Kun lopullinen 80 miljardin takuut Euroopan vakuusjärjestelmään realisoivat maksettavaksi, se rasittaa Suomea todellisuudessa 800 miljardilla kansantalouttamme heikkenemisenä.

Tässä selvä syy miksi vain Perussuomalaisten leikkauslista toimivat, kun rahat leikataan ulkomaan maksuista!

Mila F

Nimenomaan demarit käyttävät sanaa hallittu velkasaneeraus. Minusta demareiden pitäisi rehellisesti kertoa, miten he hallitsevat tilannetta sen jälkeen, kun eri valtioiden velkapapereita ostaneet sijoittajat tajuavat, että a.d. 2011 aiotaan kriisivaltioiden valtionvelkakirjoille antaa arvoksi tahallaan 0,- euroa velkasaneerauksessa?

Eikö niin, että jokainen pyrkisi heti paikalla eroon tuollaisesta arvottomasta roskasta? Minä ainakin yrittäisin myydä ja saada edes jotakin takaisin. Sillä hetkellä, kun esim. Kreikan valtionvelkakirjojen arvoksi annetaan 0,- euroa velkasaneerauksessa, kaikki yrittävät päästä eroon vähänkään kriisiltä haiskahtavista valtionvelkakirjoista eli Espanjan, Italian yms. velkakirjoista. Sitä kutsutaan paniikiksi ja paniikki ei käsitykseni mukaan ole koskaan hallittu tila.

intrigööri

punnitaan velkajärjestelyssä. Velallinen maksaa sitten takaisin osan veloista ja loput ajan kanssa mitätöityvät. Valtio ei voi mennä konkurssiin, joten kun valtio ei enää suoriudu veloistaan, on järjestely ainoa järkevä vaihtoehto. Kreikan, Irlannin ja kai myös Portugalin suhteen tähän on pakko mennä. Pankkiparat ja muut pelurit joutuvat kärsimään.
Enpä voi väittää tietäväni tarkemmin, miten IMF ja muut isot pojat menettelevät hoitaessaan kokonaisen maan velkajärjestelyä. Siitä on kuitenkin kokemuksia mm. Argentiinasta, eivätkä ihmiset ole siellä nälkäänsä kuolleet. Mikä sitten lienee se viimeinen tappi Suomen velansietokyvylle? Käteinen varmaan kertoo sen meille, kunhan sen ensin ymmärtää. Sitä odotellessa, hankitaan henkselit!

Kauhia_Retku

Ei varmasti mitkään köyhät ihmiset, ellei heidän eläke tms rahoja ole joku mennyt näihin uhkapelaamaan. Paniikki tulee jos on tullakseen, mutta mielummin niin kuin että maksatetaan näiden ihmisten toiminta taas kerran sivullisilla, pienempiosaisilla.

Kyllä tästä voi tulla joka tapauksessa tosi paljon sontaa meidänkin niskaan, tehtiin mitä tehtiin. Mutta mitä enemmän ottaa lainaa, sitä enemmän joutuu maksamaan takaisin ja isompien korkojen kera. Ajatellaan että tehdään nyt näin ja myöhemmin se sitten maagisesti korjaantuu, myöhemmin velanmaksukyky syystä tai toisesta paranee. Nimenomaan maagisesti, taianomaisesti, vailla todellisuuspohjaa. Vai onko Katainen esittänyt jotain syytä miksi asiat olisivat myöhemmin paremmin, miksi valtioiden olisi parempi maksaa näitä velkojaan myöhemmin kuin nyt? Katainen esittää ettei ymmärrä, mutta onko mahdollista että Suomen valtiovarainministeri on niin tyhmä?

Yksi nykytalouden perusvääristymä on, että markkinat ja pörssit elävät omaa, kansan elämästä irrallista elämäänsä. Katainen näkee Suomen ja sen kansalaisten edun tämän haamutalouden etuna, mutta miten niin pienen väestönosan etu voi olla koko kansan etu, jos kansa joutuu maksamaan niiden takia taas lisää?

Mila F

Yleensä sellaiset tahot ovat hankkineet valtioiden velkakirjoja, jotka ovat halunneet turvallisia sijoituskohteita. Valtioiden velkakirjoja on aina pidetty turvallisina sijoituksina ja näidenkin velkapapereiden ostajat ovat saattaneet ostaa noita lainoja jo vuosikausia sitten silloin, kun kaikki näytti olevan kunnossa.

Eli omistajia ovat vakuutusyhtiöt, eläkevakuutusyhtiöt, pankit, isot säätiöt, piensäästäjät rahastojen muodossa yms.

Kauhia_Retku

Suomessa on ollut asiat liian hyvin, saa äänestäjät passivoituneiksi, välinpitämättömiksi. Usko siihen että hölmöjen poliitikkojen puheita voi uskoa koska niillä on korkeakoulututkinto ja istuvat isoissa pöydissä, kyllä meillä menee hyvin vaikka uskottaiskin?

Politiikka on likaista peliä, ja lokaa heittävä poliitikko on vain askelen lähempänä totuutta, kuin asioita kaunisteleva valehtelija, vaikka loanheitto rumaa ja löysämoraalista onkin.

Mauri T Taavitson

Suomalaiset haluavat persaukiset maat pois Eurosta.
Meitä ei liioin kiinnostaa maksaa heidän velkojaan,
johon nykyinen hallitus meitä kaikin tavoin rohkaisee.
Vakausrahasto on avoin piikki valuuttakeinotteijoille.
He myös käyttävät sitä maksimiteholla, jos sinisilmäiset
Kokoomus ja ruotsalais poliitikot niin haluavat.

Perheenäiti

Jo Tammikuussa: Taloussanomista poimittua.
Vielä viime tammikuussa keskeiset euro- ja EU-johtajat vakuuttivat Saksan liittokansleria Angela Merkeliä ja EU:n pääkomissaaria Jose-Manuel Barrosoa myöten, että euromaat ja EU ovat valmiit "kaikkiin tarvittaviin" toimiin tämän kriisin ratkaisemiseksi.

Kriisin pitkittymiseen ja ratkaisun lykkäytymiseen yksi syy on sekin, että europäättäjät kaihtavat edelleen tarttua kriisin kenties kaikkein tärkeimpään syyhyn – eurokriisin todelliseen "kuumaan perunaan". Pankkeja tässä pelastetaan.

Jokainen vaaleilla valittu – ja alituisesti seuraavista vaaleista huolestunut – europäättäjä varoo tarttumasta tai edes viittaamasta eurokriisin tärkeimpään ydinkysymykseen kuin sen ääneen lausuminen irrottaisi saman tien kielen suusta.

Kriisin poliittinen kuuma peruna on itse asiassa niin tulikuuma, että se voi kaataa hallituksia yhtä hyvin ylivelkaisissa kriisimaissa kuin tukitoimia rahoittavissa maissa.

Tulenaraksi kriisin todellinen syy on muuttunut siksi, että sen tunnustaminen paljastaisi todellisen syyn myös jopa satojen miljardien eurojen tukitoimiin – ja mihin nuo verovarat lopulta päätyvät.

Rahoitusmarkkinoiden tiedossa tukimiljardien lopullinen määränpää on ollut hyvän aikaa, ja kansalaisetkin alkavat päästä asiasta jyvälle. Silti europäättäjät eivät ole vielä kertaakaan ääneen myöntäneet, että:
-meneillään eivät ole suinkaan ylivelkaisten eurovaltioiden eivätkä varsinkaan kriisimaiden kansalaisten pelastustalkoot, vaan meneillään ovat kaikkien aikojen pankkitukitalkoot.

Minä haluaisin kuulla oikeista ratkaisuista, kun nämä vakausrahastot eivät ratkaise mitään.

Katainen valtionvarainministerinä tietää ihan tarkkaan mistä on kyse.

Htalk

Vesa Puttonen, Rahoituksen professori, Helsingin kauppakorkeakoulu totesi EU pankeista seuraavaa:

"Deutsche Bankin analyysin mukaan Euroopassa pankkien velat ovat 3.5 kertaa bruttokansantuote, vastaava tunnusluku Yhdysvalloissa on suurin piirtein yksi.

Vastaavasti amerikkalaisten pankkien korkomarginaali on keskimäärin 300 basis pointia kun se on Euroopassa 150 basis pointia. Tämä tarkoittaisi sitä, että Euroopassa koetaan todennäköisesti kovempi pankkikriisi kuin Yhdysvalloissa. Kun rapakon toisella puolella ollaan jossain vaiheessa kääntymässä kohti parempia aikoja, meillä tunnelin valon päässä näkyy valo – vastaantulevan veturin etulamppu. "

Linkki Vesa Puttosen kolumniin 21.1.2009:
http://www.arvopaperi.fi/kolumnit_blogit/article207558.ece

salakankee

eikä kukaan halua sun Mustaa Pekkaas! Saat pitää sen ja pistää raameihin.
Nyt on syntynyt käsitys että laupiassamarialainen (Suomi) kuitenkin tulee ja pelastaa nämä onnettomat luuserit ja ostaa jopa korkeilla koroilla takaisin nuo baskatapettipaperit kuten oli tehnyt kuulemma Islannissakin! (nauravat vieläkin siellä että Atlantin selät raikaa 300 merimailin leveydeltä

JussiManHki

Porukat ei tajua että jos tulee tämä velkasaneeraus niin Suomalaiset eläkeen saajat siitä kärsii heti. Kuntien eläkevakuutuksella on suurin potti liossa eli kun nämä on pitänyt pistää "turvallisiin " kohteisiin eli valtion papereihin niin sitten SDP ja Persut ovat järjestämässä yllärin. Katainen kertoi että vain 23% prosenttia näistä veloista on pankeilta. Eläkevakuut yhtiöt yms ovat niitä myöntäneet kun ne ovat olleet turvallisia.

Miten ihmiset voivat ollä niin typeriä etteivät ymmärrä omaa parastaan, että ehdoin tahdoin yritetään hommata lama Suomeen ja Eurooppaan? Sikikö että Soini ja Jutta saavat valtaa? Typeryys on nousut arvoon arvaamattomaan!

Rommeli

Että kaikki suomalaiset osallistuu vielä kunnallisverojen lisäksi kustantamaan kuntien virkamiesten eläkkeet kun Kuntien eläkevakuutus on tehnyt huonoja sijoituksia??

No way. Maksakoon vähemmän eläkettä jos rahat meni kankkulan kaivoon.

Paljonkos se Kuntien eläkevakuutus saa korkotuja Kreikan valtiolta, vai maksaako ne mitään?

Kauhia_Retku

Hah! Uhkapeli on uhkapeliä vaikka voissa paistaisi. Kysytäämpä, onko kukaan omia eläkkeitä maksaessaan myöntänyt tämän pakollisen maksun saajalle luvan sijoittaa eläkevaransa? Itse en ainakaan mitään lupalappua saanut. Kohta varmaan meidän verorahatkin pelataan pörssissä ja kokoomus menee vastoin linjaansa nostamaan veroja, köyhimmästä päästä alkaen tietty eli ALVin nostolla. Paremminvoivat eivät huomaa mitään joten voivat ihmetellä tällaisia "vihaa lietsovia kokoomusvastaisia kommentteja" suu auki.

Noh, ainakin kokoomuksen propagandakoneisto äänenkannattajineen toimii, heh.

Sokarates

Ompas taas pojalla känkkäränkkä, joku vei tikkarin?

Älä huoli, Suomen kansa on niin tyhmää että äänestää sinut vaalivoittoon ja sitten voit jakaa meidän rahoja ympäri maailmaan ja korottaa täällä veroja ja leikata suomalaisilta.

gerhouggonen

Jyrki Katainen väittää, että suomalaiset haluavat viestittää kriisimaille, että velat voi jättää maksamatta. Ainakin minä suomalainen haluan viestittää kriisimaille, että hoitakaa itse omat sotkunne ja ennen kaikkea haluan viestittää osallisina oleville pankeille että pelurilla on aina riskinsä ja nyt on käsillä se hetki, että riskit ovat realisoituneet.

Vakavampaa tosin on, että Jyrki Katainen on sitä mieltä, että suomalaisilla ei ole oikeutta ottaa vastuuta teoistaan äänestämällä vaaleissa aiemmasta konsensuslinjasta poikkeavasti vaan että Kokoomus olisi jälleen kerran valittava "vastuunkantajaksi". Tämän vastuunkannon jälkiähän me veronmaksajina jo nyt saamme maksaa pitkään. Samaan aikaan verovaroin kustannetut palvelut heikkenevät ja toisella kädellä syydetään rahaa Suomen rajojen ulkopuolelle missä lieneekään kabineteissa sovittujen huterien, jopa epätoivoisten euron pelastusyritysten tukemiseen. Tosiasiassa ainoat voittajat - jos Suomi jatkaa Kokoomuksen suunnan mukaan - ovat pankit ja niiden taustalla olevat korporaatiot. Ja tämähän onkin Kokoomuksen aatteen ydin ja pyhin.

Kokoomus sanoo EI pienyrittäjille, veronmaksajille, eläkeläisille, lapsiperheille, vammaisille!
Kokoomus sanoo EI suomalaisten itsemääräämisoikeudelle!
Kokoomus sanoo EI demokratialle!

ÄÄNESTÄJÄ! Muista tämä äänestyskopissa:
ÄLÄ äänestä Kokoomusta (tai Kokoomuksen apupuoluetta Keskustaa)!
On viimeiset hetket vastustaa EU-liittovaltion syntyä!
Vain äänestämällä voit vaikuttaa!

P.S. En sanonut, että äänestäkää persuja. On niitä muitakin vaihtoehtoja. Mutta saa äänestää persujakin, sieltä on todennäköisimmin tulossa aito muutosvoima, jos gallupit realisoituvat vaalitulokseksi...

Filemon

Eipä tuohon Joukon tekstiin tarvitse paljon lisätä. Noinhan se juuri menisi, jos tehtäisiin hallittu velkasaneeraus.

Asia, mistä minä olen huolissani on, että Katainen koko ajan puhuu siitä, että sijoittajien vastuu voidaan ottaa mukaan vasta myöhemmin - näin on sovittu.

Tämähän tarkoittaa todellisuudessa sitä, että annetaan heille aikaa vetäytyä roskakohteista ja pelastaa riskokoroilla saalistamansa rahat. Tämän jälkeen hommat voidaankin kaataa kansalaisten maksettaviksi. Mutta tähänhän varmasti porvarit pyrkivätkin! Veli pelastaa veljen, kansalaisista viis!

Bone

Sillä, että holtittomasti talouttaan hoitaneiden valtioiden velkoja ei taata eikä makseta muiden valtioiden toimesta, viestitetään seuraavia asioita:

- Jokainen vastaa omista veloistaan
- Luottolaitosten on hinnoiteltava raha riskin mukaan
- Valtioiden tulee hoitaa talouttaan järkevästi eikä holtittomasti

Jos taas holtittomasti talouttaan hoitaneiden valtioiden velat taataan tai maksetaan muiden toimesta, viestitetään seuraavia asioita:

- Omia velkojaan ei aina tarvitse maksaa
- Luottolaitokset voivat tehdä riskitöntä bisnestä (ilmaista rahaa) lainatessaan valtioille
- Valtiot saavat jättää taloutensa hoitamatta

Ei tämä tän vaikeampaa ole.

Jeesmies

Jokohan se vihdoin osattaisiin nähdä että
Keynesiläiset korporatistit ovat ajaneet EU:n tähän tilaan.

Olihan se kiva syödä lobbareiden kampaviinereitä ja taputella toisia selkään.

Toivottavasti sille tuli nyt loppu.

MURSU

on SYVÄSTI huolissaan huonovointivaltioiden hyvinvoinnista. Merta edemmäksi kalaan eksyneenä hän ei paremminvoinnista sokaistuneena näe pahoinvoinnista kärsiviä oman kotimaansa kansanosaa.

Eikä tietysti ole tarkoituskaan, koska yhtälö on: jotta jotku voivat voida NIIN PALJON paremmin hyvinvointivaltiossa, niin vastaavasti toisten on voitava SEN VERRAN HUONOMMIN hyvinvointivaltiossa- kun kakku on vakio josta jaetaan.

Tirehtööri Katainen selventää asian näin: "se on kaikkien etu, se luo sitä hyvinvointia, ja jos tuo kakku kasvaa niin tottakakai sitä paremmin se takaa työtä joka tuo hyvinvointia."

SEKOSELInä: Kuta enemmän varakkakkaat rikastuvat tekemälläsi "kuta-halvemmalla-työllä" saadulla rikastumisella, se kasvattaa vauraiden kakkua josta innostuneena he teettävät lisää "kuta-halvempaa-työtä" joka tuo vaurautta lisää...heille. (Tirehtööri Katainen: "työ on se josta tulee vaurautta") Siksí vauraille kannattaa antaa etuisuuksia ja pitää "verohuojennettuina" jotta he rikastuessaan vaurastuttavat sinut työllä(kauppa apulainen, pätkätyöläinen, varastomies,jne). Jotta vauraat tuntevat yhdenvertaiseksi itsensä sinun vähemmän vauraan kanssa, niin heillekin on maksettava sama lapsilisä kuin sinulle...että he tuntevat itsensä tasavertaisiksi.Jotta meillä vaurastuminen jatkuisi, niin siksi meidän on vaurastettava muut huonovointivaltiot että hevaurastuvat että se vaurastuttaa meidän vaurauden.

Ymmärsikö nyt kaikki huonompivointiset suomalaiset?....minä nyt en ihan..?!?

balidomi

kuinka täydellinen tietämättömyys, tai sanotaanko ymmärtämättömyys jaksaa kukkia täällä suloisessa Suomessamme.
MILA F sanoi asian oikein ja niin simppelisti, että sen olisi pitänyt kirkastua myös tyhmimmälle neljännekselle kuten
Jouko Heyno & Co.:lle.
Ei vaan tunnu menevän jakeluun, ei sitten millään.
Alkaa tuntua siltä, että olisi parempi jos Persut, Demarit ja Kommarit vetäisivät oikein tuntuvan vaalivoiton niin nähtäisiin millaista jälkeä sitten tulisi. Olisiko Suomi kuinkakin kauan AAA-luokiteltu, nousussa oleva valtio.
"Eppäillä tuota saattaa".

Hesekiel

selvitystilassa, jos päätösvalta talousasioissa olisi persuilla ja vasemmistolla. Talousosaaminen samaa luokkaa kuin Uusipaavalniemellä tai kuin sillä rakennusmiehellä, jolle ehdotettiin tuntipalkkaan kolmasosan korotusta. Äijä tuumas, että en hyväksy niin pientä korotusta vaan vaadin ainakin viidesosan korotusta.

Mila F

Otsikoin tarkoituksellisen raflaavasti. Mutta niinhän rahoitusmarkkinoilla eletään: Yksi huono huhu ja kaikki myyvät.

Sosialistit kautta Euroopan ruokkivat nyt huhua, jonka mukaan velkataloudet joutuvat velkasaneeraukseen = velkojen osittaiseen anteeksiantoon. Heillä on asialleen tarkoitus, he haluavat yhä kaataa markkinoihin perustuvan rahajärjestelmän.

Yli varojensa tahallaan eläneelle valtiolle velkasaneeraus viestittää: Eläkää yli varojen, me annamme velat anteeksi.

salakankee

"Heillä on asialleen tarkoitus, he haluavat yhä kaataa markkinoihin perustuvan rahajärjestelmän."

Kuulehan demagogi! Kaikille sopisi, että rahoittajat hoitelivat hommansa ja eivät olisi hattu kourassa kinuamassa veronmaksajien rahoja! Onko se muka vaikea ymmärtää häh?
Sinulla on kummallisia oletuksia kaikesta! Oletko jotenkin asianosainen koska juttusi haiskahtavat

Jouko Heyno

On hauskaa lukea tuollaisia juttuja: "Sosialistit kautta Euroopan ruokkivat nyt huhua, jonka mukaan velkataloudet joutuvat velkasaneeraukseen = velkojen osittaiseen anteeksiantoon."

Ensinnäkin velkojen anteeksiannon ja velkasaneerauksen on keskustelussa sotkenut nimen omaan valtionvarainministeri Kutvonen. Onko Kako siis sosialistinen puolue? Ja kun tuollaista esittää henkilö, joka ei ole sivunkaan vertaa tutustunut sosialismiin, on Mila F:n vitsi valmis.

Ketä naurattaa?

Hesekiel

mutta kreikkalaisetkin kokevat nyt kantapään kautta, että heidän "paratiisimaansa" ei ollutkaan se todellinen paratiisi. Veroja aletaan perimään tosissaan ja julkisen sektorin menot on saatava kuriin mm. palkkoja alennetaan(normalisoidaan) luopumalla ylimääräisistä kuukausipalkoista(nyt 14 kk palkka vuodessa).
Laitanpa lisää näistä kreikkalaisten hullunkurisista taloudenpidoista:

"Jos ontuu tulopuoli, niiin erikoinen on budjetin menopuolikin. Uutistoimisto Reuters keräsi äskettäin otteita Kreikan julkisten menojen ihmeellisyyksistä.
Kreikan julkisella sektorilla työskenteleville maksetaan vuodessa palkkaa 14 kuukaudelta. Pääsiäisenä ja kesällä maksetaan ylimääräinen puolen kuun palkka, jouluna kokonaisen kuukauden.
Virkamiesten naimattomat ja eronneet tyttäret saavat nostaa isänsä eläkettä tämän kuoltua. Etuisuutta nauttii 40 000 naista ja se maksaa valtiolle 550 miljoonaa euroa vuodessa.
Julkisella sektorilla maksetaan bonusta, jos saapuu ajoissa töihin, osaa käyttää tietokonetta tai osaa jotain vierasta kieltä. Metsurit saavat bonusta työskennellessään ulkona.
Virkamiestä ei voi erottaa. Eläkkeelle voi päästä jo 50-vuotiaana."
Näiden epäkohtien korjaamisessa olisi töitä varmaan minulle ja ehkä jollekin avustajallekin.

Jouko Heyno

Kreikka selviäisi veloistaan ja velvoitteistaan käden käänteessä perimällä maksamattomat verot. Mutta miksi periä, kun Kutvonen & Co. maksaa kaiken?

Niin minäkin toimisin. Ei siitä Kreikkaa ja kreikkalaisia voi moittia.

JIMI-00

muuten et voisi olla enempää väärässä.
UP on nimenomaan kritisoinut rahoitusjärjestelmiä ja velkataloutta.

Vain vasemmiston märissä unissa rahaa painamalla kaikki haluttu voidaan hankkia tekemättä mitään. Sittenkään vasemmisto ei olisi tyytyväinen, koska jollakin olisi enemmän.

Tottapuhuen, UPn ainoa miinus on epäuskottavuus, vaikka mies puhuu täyttä asiaa.

Totuuden puhujille on tunnetusti ollut vähän kuulijoita.

Jouko Heyno

Opi.

Tervetuloa ensi syksynä kansantaloustieteen peruskurssilleni "for dummies like you". Ei ole liian vaikeaa, pitäisi antaa sinullekin yllykettä ottaa selvää, mistä on kyse ja mitä puhut.

jkalervo

On paljon vartijana sillä ainokaisellaan joista kertyy jonkin ehdokkaan laariin riittävästi ääniä.Jumala meitä varjelkoon näiltä veneen keikuttajilta joita äänestämään erehtyneittenkin korot nousevat; eikö suurimmalla osalla kuitenkin ole jonkinlaisia lainoja/velkoja joiden hoitaminen kävisi monille ylivoimaiseksi.Yritysten toiminta taantuisi jos ei peräti loppuisi kun rahoituskulut nousevat yli kipurajan.Erikoista aikaa eletään; SDP ja PS ovat tänä päivänä niitä puolueita joita kannattaa äänestää niiden joilla on suuria talletuksia ja korkeat korothan tuovat rahoille tuottoa paremmin kuin alhaiset!! Ja vielä esiinnytään köyhän asialla, hyi helvetti!

Kauhia_Retku

Velanottaja voi kuitenkin myydä omaisuutensa JOS saa sen kaupaksi, vuokralla asuvalla ei ole sitäkään. Velanottajan kannattaa miettiä elämän suuruisia kysymyksiä pikkasen pidemmälle eikä odottaa että kyllä joku muu aina auttaa jos hoidan asiani huonosti. Totuus kuitenkin on, että monen velanottajan omaisuus menee kaupaksi jos hintaa laskee tarpeeksi alas. Tämä on markkinoilla vain hetkittäinen notkahdus, sillä sen korjaavat suuryhtiöiden liian halpojen omaisuuksien ostajat ja myyjien loppuminen. Pitää vaan uskaltaa mennä eteenpäin eikä jämähtää paikalleen siinä vaiheessa kun korot nousee. Ja jos korot nousee epäinhimillisiksi niin luuletteko tosissanne että niin moni entinen keskiluokkaan kuuluva jäisi tyhjän päälle infrastruktuurin ollessa paikallaan niinkuin ennenkin? Järki käteen, ratkaisuja kyllä voi aina löytää ihmisen tekemästä järjestelmästä. Omien velkojen maksattaminen sivullisilla on huono juttu, samoin pankkien ja sijoittajien vastuusta päästäminen, oli EU:n perustuslaissa sun muissa papereissa sanottu mitä hyvänsä.

intrigööri

pelastaa suurten euromaiden pankit ennen kuin kriisimaat on pakko kuitenkin päästää siihen kamalaan velkajärjestelyyn. Velkajärjestely on tietenkin tylyä kohdemaan maan kansalaisille ja ko. maahan sijoittaneille. Samalla järjestely on hyvinkin hallittu prosessi, missä valtio pakotetaan maksamaan veloista se osa, minkä se suinkin voi maksaa.
Velkajärjestelyssä ei maksateta yhden maan velkoja toisilla.
Toisin voi olla, jos mennään jo ennakolta takaamaan kriisimaiden velkoja. Silloin rokotetaan myös takaajia, ensin niitä, joilla vielä on maksukykyä. Takaukset pysyvät joka tapauksessa voimassa. Mikähän tässäkin on vaikeata ymmärtää?

army

Jyrki poi on todella vielä vähäpätöinen poikanen!Ei kys ole huudosta;älkää maksako velkojanne, vaan velkojen saneeramisesta ja ulos eurosta
Jyrki puhuu koko ajan pelkkää paskaa;"hyvinvointiyhteiskunta,suomalaiset eläkeyhtiöt, vastuullisuus,kehuskelee Rehnin sekaantumista Suomen vaaleihinjne,,,,
mutta vieläkään ei ole kansalle kerrottu totuutta, ovatko kaikki muut EU-maat mukana, mm boy sanoi, että Ruotsi harkitsee vielä, kun ei ole euromaa..
JOS ON KYSYMYS MAHD.LAMASTA, NIIN KYLLÄ SITTEN KAIKKIEN TODELLA PITÄISI OLLA MUKANA; NIIN RUOTSI; NORJA KUI BRITANNIAKIN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kertoisko joku todella totuuden!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Demokraatti

Jyrki Kataisen väitteet eivät ole uskottavia. Tähän astihan EU:n ja Kataisen linja on ollut, että pankit(ennen kaikkea Saksan, mutta myös Suomen) on pelastettava veronmaksajien rahoilla hinnalla millä hyvänsä. EU-johtajat eivät uskaltaneet kirjata kovia päätöksiä maaliskuun huippukokouksessa. Syynä oli pelko, että perussuomalaiset saavat liian paljon ääniä huhtikuun eduskuntavaaleissa. Tästä kertoo EU-Observerin kolumnisti Edin Mujagic:

The Germans and/or the Dutch. Those were, according to many observers, the Europeans that stood most likely to rock and probably capsize the euro rescue boat. The former guilder and mark owners would balk at paying tens of billions of euros in order to save the profligate European nations from a default. A default which many Dutch and Germans view as caused by the reckless economic policy in countries such as Greece and Portugal.

In the end, it were neither the Dutch not the Germans that have rocked the boat (which does not mean they are indifferent, it only means they and their politicians did not follow those feelings through) but the Finnish. The Finnish? Yes, indeed. Who would have guessed that?

It was the Finnish anger and the increasing popularity of an anti-euro party that caused the European summit to deliver much less than was promised and expected.

The what is called a ‘comprehensive package’ to save the euro will be approved in June instead of March, as was hoped. The European leaders have agreed in principle, but to put that in writing was a step too far. They fear that would lead to a victory for the anti-euro Finnish movement in the forthcoming elections in the Scandinavian country.

http://blogs.euobserver.com/mujagic/2011/03/30/et-tu-finland/

kai45

Katainen haluaa kenties ymmärtää väärin, sehän on politiikan tekoa. Kukaan tuskin haluaa velkajärjestely-tilannetta, jos se on vältettävissä, tuskin Urpilainenkaan.

Mistä äänestäjien sen sijaan tulisi olla selvillä, on millaisilla ehdoilla Suomi on väliaikaisen tai pysyvän rahoitusjärjestelyyn liittynyt tai liittymässä, jolla vakauttamista siis pyritään hankkimaan. Kyse on ensijaisesti sen ymmärtämisestä, miten järjestelyyn osallistuvien maiden keskinäinen panos määritetään ja keitä siihen osallistuu. Miksi se olisi vain EMU-maiden asia tai edes pelkästään EU-maiden?
Siihen liittyy myös sijoittavastuu ja sen järjestäminen. Siksi olisi järkevää, että myös sijoittajapuoli olisi osallisena sopimuksessa, koska riskin toteutuessa (= ko. valtiolla ei ole keinoa selviytyä tilanteesta) nämä osapuolet voisivat neuvotella riskin rajoittamisesta kun ja jos Suomi ja muut osallistuvat valtiot antavat takuita.

Valitettavasti asioista esitetään vain ylimalkaisuuksia ja ikäänkuin salataan missä mennään. Erityisesti hallituspuolueiden tulisi olla avoimempia myös taustoista.
Myöskään selvää käsitystä ei ole siitä keitä EU:n, IMF:n tai muiden puolelta asioiden valmisteluun on osallistunut tai osallistuu ja miten Suomi näissä pöydissä saa äänensä kuuluviin.

LT

No joo. Kyllä kai kaikille on käynyt selväksi mitä tahoja Katainen puolustaa. Meille tavallisille työssäkävijöille hän tarjoaa maksajan osaa. Pelottelut eivät nyt auta. Pankit ja muut sijoittajatahot maksakoot itse virhearvioistaan. On aivan normaalia, etteivät kaikki sijoitukset tuota. Sitäpaitsi kapitalismihan voitti niin että eläkööt sijoittajat nyt kapitalismin ehdoilla. Turha tulla ruikuttamaan yhteiskuntaa apuun silloin kun on hätä. Vain äänestämällä oppositiossa olevia puolueita saamme tähän sotkuun jotain tolkkua.

Professori

Äänestämällä Suomen takausvastuiden suuruuskin lopulta ratkaistaan. Jos uskot, että Kreikka/Portugali/seuraava kriisiin ajautua maa maksavat lainansa, kannattaa äänestää vihreitä, kepua, ruotsalaisia tai kokoomusta. Jos taas et usko kriisimaiden kykyyn/haluun hoitaa lainat, kannattaa äänestää persuja, vassareta, kristillisiä tai demareita.

Kas tässäpä meille kansanäänestystä kerrakseen. <a href="http://professorinajatuksia.blogspot.com/2011/04/portugalin-valtionvelka... on tämä omituista.</a>

Hakkuri

Ei kukaan ole halunnut tai ehdottanut kriisimaille velkojen jättämistä maksamatta. Onneksi on ihmisiä joilla asiat ovat kirkkaina mielessä ja osaavat myös ajatella, joka ei selvästikään ole Kataisen parhaita ominaisuuksia.

Kyse on siitä, että maat ovat menossa velkasaneeraukseen joka tapauksessa. On kova vaatimus, että suomalaisten rahat halutaan laittaa likoon jotta kriisimaat voivat lisävelkaantua ja sen jälkeen jättää velat maksamatta.

Kataisen tapa pelotella on tuttua Kekkosen ajalta. Silloin mörkö oli idässä rajan takana. Nyt Eurooppa romahtaa markkinavoimien suuttuessa ellei Suomi toimi vaatimusten mukaan sen sijaan, että toimisi omien intressiensä mukaisesti.

Kumma ettei Ruotsia ole syytetty impivaaraisuudesta vaikka noudattaa politiikkaa jota Suomessakin yhä enemmän ja suurempaan ääneen vaaditaan. Impivaara-Ruotsi ei ole vielä yhteisvaluutassa edes mukana.

Muukalainen

Lyhytaikainen lainatuki ei ratkaise ongelmamaiden syviä rakenteellisia ongelmia.

Portugalilaiset luottavat suomalaisiin, mutta tuskin Ruotsin pääministeriin Fredrik Reinfeldtiin.

Ruotsissa näyttää olevan järkevä pääministeri.
*
HBL 10.4.2011
Otsikko etusivulla: Portugalilaiset luottavat suomalaisiin

<li>
Tekstistä: ”Olen kuullut suomalaisesta puolueesta, joka ei halua tukea Portugalia. Sehän on kauheaa, sanoo eläkeläinen Antonio Pinho” </li>
*

Kauppalehti.fi 24.3.2011
Portugalin pääministeri ilmoitti eroavansa tehtävästään sen jälkeen kun parlamentti oli kaatanut hallituksen esittämän säästösuunnitelman.
*
<li>
Suomessa Kokoomus ja Keskustapuolue ajavat Portugalin tukemista jopa ilman ehtoja.
Miksi Ruotsin pääministeri on toisella linjalla: Portugalin on ensin autettava itse itseään ehtona tukipaketille. </li>
*
Jy
rki Katainen maalailee kauhukuvia siitä, mitä seuraisi Suomen jäämisestä pois Portugalin tukemisesta.
Suomeen tulisi hänen mukaansa hillitön taantuma.
Ruotsi on varsin riippuvainen viennistä, kuten Suomikin on. Ruotsin viennistä varmasti suuntautuu merkittävä osa EMU-alueelle, esimerkiksi Saksaan.

On kummallista, ettei Ruotsin pääministeri ole samalla tavoin huolissaan Portugalin tukipaketin kaatumisesta, kuin Jyrki Katainen on.

HS 11.4.2011 :
<li>
Reinfeldt korostaa, että lyhytaikainen lainatuki ei ratkaise ongelmamaiden syviä rakenteellisia ongelmia.
"Viime kädessä muut eivät voi korjata ongelmia, jotka johtuvat siitä, että taloutta ja kilpailukykyä ei ole kehitetty. Se työ pitää tehdä kyseisessä maassa", Reinfeldt sanoi tiedotustilaisuudessa Espoossa. </li>

*
http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Reinfeldt+Ruotsin+osallistuminen+P...

<li>
Reinfeldt: Ruotsin osallistuminen Portugali-tukeen täysin auki </li>

Ruotsin pääministerin Fredrik Reinfeldtin mukaan maan mahdollinen osallistuminen Portugalin tukipakettiin on täysin auki. Hänen mukaansa asiaa voidaan harkita vasta, kun Portugalin ehdoista on keskusteltu muun muassa kansainvälisen valuuttarahaston kanssa.
Reinfeldt ei halua arvailla, löytyisikö osallistumiselle riittävä poliittinen tuki.
Ruotsi ei kuulu euroon. Maa oli mukana tukemassa Irlantia, mutta ei osallistunut Kreikan tukemiseen.
Reinfeldt korostaa, että lyhytaikainen lainatuki ei ratkaise ongelmamaiden syviä rakenteellisia ongelmia.
"Viime kädessä muut eivät voi korjata ongelmia, jotka johtuvat siitä, että taloutta ja kilpailukykyä ei ole kehitetty. Se työ pitää tehdä kyseisessä maassa", Reinfeldt sanoi tiedotustilaisuudessa Espoossa.
Ruotsin pääministeri vierailee pääkaupunkiseudulla sisarpuolueensa kokoomuksen valtiovarainministerin Jyrki Kataisen luona ja käy muun muassa kokoomuksen vaaliteltalla Helsingissä.

jussi vaarala

Ensin oli reaalitalouden tarpeet ja sitten tavarat - sitten oli tavaroiden vaihto kuten munakilon vaihto leipään - sitten tuli vaihdannan välineeksi raha merkkaamaan tietyssä rahamäärässä sitä että sillä sai joko munakilon tai leivän tai jotain muuta jolla oli sama arvo rahana.

Näin raha sai identiteetin osittain irti tarpeista ja tavaroista tai palveluista - eli siis raha sai identiteetin osittain irti reaalitaloudesta.

Sitten ahneus keksi kasvun - mutta kun kasvu alkoi edellyttää että ihminen söisi 10 leipää päivässä joka on siis mahdoton epäreaalitaloudellinen asia niin irrotettiin raha kokonaan reaalitaloudesta - asetettiin rahaan kasvuodotus - sijoitetun pääoman tuotto-odotus - optio-odotus - odotus että tietyillä ehdoilla rahalla olisi suurempi kasvu sijoitettuna kuin joillain toisilla ehdoilla.

Näin luotiin rahalle markkinat - raha alkoi elää omaa elämäänsä reaalitaloudesta irrallaan - taivastaloutena. Pankit reaalitaloudessa eläen lainasivat rahaa reaalitalouden takuita vastaan eli että oli lainaa vastaan asunto tai sitten yrityksille että yrityksillä oli markkinat ja tulos ja kiinteä omaisuus jota vasten rahaa lainattiin.

Mutta pankkien rahanluontioikeus johti siihen että se loi rahaa enemmän kuin oli edes seteleitä olemassa saatikka sitten reaalitalouden vastinetta sille. Ja näin syntyi taivastalous - joka ryöpsähti mm valuuttakeinottelun järjettömiin mittoihin vailla mitään reaalitalouden vastinetta mihinkään.

Näin siis valtaosa nykyisen maailmantalouden rahasta on pelkkää kuplaa jolla ei ole sen enempää setelivastinetta kuin reaalitalouden vastinettakaan - siis kiinteää omaisuutta tai vaikkapa yritysten kysyntä-tarjonta bisnestä.

Sitten tullaan nykyiseen valtioiden rahoituskriisiin - jos kerran valtaosa rahasta maailmassa on ilmaa niin silloinhan se ilma realisoituu todeksi vaan jos velkaantuneet valtiot maksaa velkansa - jos ei maksa niin silloin kupla poksahtaa - ei ollutkaan rahaa olemassakaan - oli vaan valtioille syötetty velkataakka jonka takaisinmaksulla valtiot olisivat vasta tekemästä ko kuplarahasta totta.

Toisaalta reaalitalouden valtit on aina valtioiden käsissä - koska niillä on reaalitalouden peruselementit hallussaan - siis maa ja kansa.

Siksi se että jos Islanti ei maksa velkojaan jonka pankkisekoilijat ovat aiheuttaneet on sama kuin islantilaiset sanoisivat

" meillä on Islannin saari, geyshirit, meri kaloinen, Islannin kansa reaalitaloutena - kun emme maksa velkoja joita emme edes ottaneet jää teille taivastalouden keinottelijoille turhat paperit käteen vailla mitään arvoa. Ja oma vikanne - miksi rakensitte taivastaloutenne reaalitaloudesta irralleen. Meillä on reaalitaloutemme ja maksamme pankeille kotomaassamme velkamme jonka olemme mm asuntoja vastaan ottaneet kuten ennenkin - maksamme siis korkoa ja pääomaa oikeasta reaalitaloudesta - mutta taivastaloudesta emme halua maksaa sen enempää pääomia kuin korkojakaan. Koska sitä rahaa joka lainana vaaditaan maksettavaksi ei edes ollut sen enempää rahana kuin minä reaalitalouden vastineenakaan - ja sen lisäksi taivastalous on kieroja vehkeilijöitä täynnä ja emme halua heitä millään tavalla sotkemaan maamme reaalitalouden elämää. Näin on - sytyttäkää turhilla taivastalouspapereilla takkanne."

Näinkö on - tämäkö on tilanne että taivastalous tipahtaa kuin kuplahalli josta ilmapumppu hajosi.

Jussi Vaarala

eettis-realistisen aatteen kehittäjä

Somerniemi

quantum

Se, että Katainen ei ymmärrä suomalaisia, ei ole ainoa asia, jota Katainen ei ymmärrä. Listaan on lisättävä velkasaneeraus ja kestävyysvaje sekä euromaiden väliaikaisen vakausrahaston EFSF:n (European Financial Stability Mechanism, suomeksi ERVV) mukanaan tuomat riskit, joita Katainen ei tunnista lainkaan.

Katainenko pääministeriainesta ?
Tuskin nykyasenteilla ja -tiedoilla.

joukahinen

-Ei tullu taaskaan tällä vaalikaudella massiivista työvoimapulaa vaikka JK niin ennusti

-Harmaa talous rehottaa ja kukoistaa kokoomuspolitiikan seurauksena

- Lisää moniosaajia toivotetaan tervetulleiksi afrikan sarvesta ja kausikerjääjiä romaniasta. Pikakäännytyksestä ei tietoakaan, matkarahoja sen sijaan jaellaan auliisti

-Demokratiaa halveksitaan avoimesti muiden "suurten" tavoin;
pakkåruotsilla ruoskitaan ja "sivistetään" kansaa vastoin enemmistön tahtoa ja tarvetta.

JIMI-00

että velkajärjestely on velkojen uudelleen järjestelyä, joihin laaditaan maksuaikataulu, ei suinkaan velkojen anteeksi antamista.

Lisäksi, rahoittajat eivät enää muutenkaan rahoita konkurssivaltioita, tässä pelataan ainoastaan aikaa vastaan että suurpankit saavat pääomansa takaisin, siihen loppuu niiden mielenkiinto rahoittaa niitä sen jälkeen.

Rafael84

Kiinnostaisi tietää, mikä puolueiden kanta on Suomessa rehottavaan harmaaseen talouteen, jonka seurauksesta valtion menetykset ovat miljardiluokkaa?

Porvarihallituksella on ollut neljä vuotta aikaa kitkeä maassa rehottava harmaatalous etenkin rakennusalalla, jossa ulkomailta tullut työvoima jättää pääsääntöisesti verovelvoitteensa suorittamatta. Miksi tähän ei olla puuttuttu vaikka näin vaalien alla ollaan suomalaisen työntekijän puolella?

Mm. kokoomuksen Jyrki Katainen on puolustellut Portugalin pankkiirien rahoittamista suomalaisten työpaikkojen säilymisellä. Valtion alijäämäksi on arvioitu noin 10 miljardia euroa seuraavalle vaalikaudelle. Ratkaisuksi on ehdotettu mm. ALV:n korotusta, joka iskee pahiten pienituloisen kukkaroon. Eläkeikää ollaan nostamassa ja palveluja tehostetaan ulkoistamalla ja kuntakokoja kasvattamalla.

Onko nyt niin, että harmaseen talouteen, josta valtion kukkaroon kilahtaisi heti noin miljardi euroa, ei haluta puuttua, koska tämä tarkoittaisi rikkaille halvan työvoiman poistumista markkinoilta? Toisinsanoen porvaripuoleet eivät itse asiassa edes halua ajaa pienituloisten työläisten asiaa, eivätkä he tavoittele oikeudenmukaista yhteiskuntaa. Sillä jos näin olisi niin uskoisin, että neljässä vuodessa tämäkin ongelma oltaisiin ratkaistu valvontaa lisäämällä ja lainsäädäntöä muuttamalla. Pelkkä käänteinen alv on silmänlumetta eikä ole alkuunkaan riittävä keino harmaantalouden torjunnassa.

Harmaatalous on romuttanut tarjousjärjestelmän, jossa rehellinen yrittäjä häviää aina. Eikö tähän oravanpyörään todella ole koko neljävuotisen porvarihallituskauden aikana löytynyt lääkeitä. Moni yrittäjä on ajautunut konkurssiin taikka siirtynyt itsekin ulkomaisen harmaan työvoiman käyttäjäksi, koska yksinkertaisesti edes AY liikeiden vähimmäispalkoilla ei voi kilpailla harmaata työvoimaa vastaan. Näin ollen suomalainen työmies on useimiten kortistossa kun taas virolainen työmies on ilman verokorttia työmaalla.

muuan

Minusta polttavin ongelma on jatkuva velaksi eläminen. Voi vain toivoa, että vaalien jälkeen uskalletaan asioihin puuttua kaikenalisia etuja ja tukia leikkaamalla. Mutta varsinkin etujärjestöt tekevät sen hyvin vaikeaksi saman tapaan kuin mitä on nähdään eurokriisimaissa.

Paha vain, että Rafael84:n edellä harrastaman kaltainen asiapohdiskelu ei voi saada paljonkaan huomiota näillä nettipalstoilla, jotka on tarkoitettu vain kansalaisten varoventtiileiksi. Kuten huomataan, turhaumia ja kaunoja voi purkaa jokseenkin vapaasti. Tosin nämä ovat samalla myös kiihotus- ja yllytysvälineitä, joista (tähän saakka) pieni poliittinen väkivalta saa kasvuvoimaa.

Rommeli

Eero Lehden (kok) master plan: Suomi, velkavivulla sijoittamisen Suurvallaksi!

http://ukkolamedia.fi/index.php?option=com_content&view=category&layout=...

Samaa Eero tarjoilee omassa painetussa lehdessä aamukaffin painikkeeksi.

Perskutarallaa, kun ei ole Norjan käteisiä niin lainataan maailmalta halvalla ja sitten kätevästi lainaillaan ja pörssisijoitellaan. Välistä saa mukavan siivun.

Pikku riskit mutta Elämä ON.

jussi vaarala

Perustuslain pykälään 94 ehdotetaan seuraavaa lisäystä:

“Jos ehdotus (siis eduskunnalle annettava) koskee Suomen täysivaltaisuuden kannalta merkittävää toimivallan siirtoa Euroopan unionille, kansainväliselle järjestölle tai kansainväliselle toimielimelle, se on hyväksyttävä päätöksellä, jota on kannattanut vähintään kaksi kolmasosaa annetuista äänistä.”

Tässä on selvä yritys siirtää demokratia eli kansanvalta syrjään perustuslain muutoksen kautta.

Voisihan kansainvälinen järjestö kuten IMF kiristää ylivelkaantuneen maan kansanvallan ulkopuolelle.

Se olisi perinteisten pyhien kansanvallan arvojen häpäisemistä ja teloittamista.

Jussi Vaarala

eettis-realistisen aatteen kehittäjä

Somerniemi

salakankee

konkurssintehnyttä yrittäjää voidaan kiusata loppuelämä, ilman että miehelle annetaan koskaan toista mahdollisuutta.
Edes murhamiestä ei niin kovasti kohdella.
Hänelle tarjotaan jopa lämmin selli jossa väri-tv ja internet ja kännykät ja kaksi kertaa päivässä lämminruoka + valipalat ja kahveet ja mahdollisuus veistotööihin työsalissa tai kuntoiluun punttisalilla.
Onnellista elämää ja Samantha hymyilee vielä vähissä pukeissa seinällä. Onnellista elämää

muuan

Yrittäjäksi ryhtyminen merkitsee yrittäjänriskin ottamista. Toteutuessaan se saattaa todella merkitä täydellistä romahdusta ja elinikäistä velkaorjuutta. Mutta ulkopuoliset ajattelevat, että oma oli vikansa.
Rikollisen uralla riskinä on kiinni ja vankilaan joutuminen. Sinun mielestäsi se ei ole niinkään riski kuin mahdollisuus.
Näin varmaan monen kohdalla onkin.
Täysihoito kuuluu vapaudenriistoon väistämättä, mutta entinen yrittäjä joutuu "vapaudessaan" yrittämään selviytymistä omin neuvoin.

Jouko Heyno

"Velkaorjuus" kestää yrittäjällä 3 vuotta, jos hankkii velkajärjestely, 15 vuotta lainvoimaisesta velkomustuomiosta, jos ei. Sen jälkeen on taas velaton, ja voi jatkaa yksityisyrittelijänä.

Jos sen sijaan on perustanut osakeyhtiön, ja toimii siis sijoittajana, yrityksen velat kuoleentuvat konkurssin yhteydessä kerralla.

jussi vaarala

Kyllä kansalla pitää maassaan olla oikeus demokratian kautta ja perustuslain sitä mitenkään edes läheltä liipaten kyseenalaistamatta päättää omasta kansastaan ja omasta maastaan.

Siitä ei pidä tinkiä missään olosuhteissa eikä etenkään perustuslain tasolla.

AiLin

Siis velat järjestellään ja osin anteeksiannetaan velalliselle. Mutta - takaaja maksaa kaiken takaamansa, näinhän on velkasaneerauksissa yksityishenkilöiden kohdallakin käynyt! Olenko muka väärässä?

Rune Berg

"Joka ottaa taatakseen, ottaa maksaakseen". Tuota (sinänsä oikeaa) hokemaa pankinjohtajat jankuttivat 90-luvun laman aikoihin takausvelkoihin joutuneille. Eikä tuo totuus ole tässä välillä miksikään muuttunut.

Nyt pitäisi kaikille selvittää, että tuo koskee myös poliitikkojen koko maan nimissä tekemiä sitoumuksia ulkomaille.

Suomea ollaan sitomassa takauksiin, jotka lauetessaan riitäisivät raunioittamaan valtiontalouden vuosikymmeneksi. Saako Suomi jotain reaalivakuuksia sen varalle, että takaukset laukeaisivat? Ei mitään, EI MITÄÄN! Mitä jos ongelmavaltiot (Kreikka, Portugali jne.) yhtenä päivänä ilmoittavat että 'ei meitä nyt oikein huvita maksaa velan lyhennyksiä'? Kuka silloin maksaa, Katainenko?

On jo vihdoin uskottava, että eurossa on valuvika: euron piiriin on otettu maita, jotka eivät sinne kuuluisi. Anteeksiantamaton virhe on tehty silloin, kun rahaliittoa luotaessa ei sovittu menettelyä sen varalle, että joku eurovaltio ei pysyisi 'ruodussa'.

Euro on pantava uusiksi. Rahan lapioiminen ongelmamaille on housuun kusemista. Turha kuvitellakaan, että muutoksia tehtäisiin, kun 'tilanne on rauhoittunut'. Härkää sarvista, aitoja muutoksia on tehtävä nyt.