Sunnuntai 26.5.2019

Yllätys: 35 049 äänesti ulkomailla

Luotu: 
16.4.2011 11:29
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Äänestyslipuke.

Kevään eduskuntavaalien äänisaalis ulkomailla on noussut yli 27 prosenttia edellisiin vaaleihin nähden. Ulkoministeriö kertoo, että edustustoissa annettiin tänä vuonna 35 049 ääntä.

Ulkomailla vakinaisesti asuvia suomalaisia on ulkoministeriön mukaan 228 000, eli noin 15 prosenttia äänioikeutetuista käytti kansalaismahdollisuuttaan.

Vilkkain äänestysmaa oli Ruotsi, jossa ääniä tuli hieman alle 9 500. Espanjasta rekisteröitiin 5 100 ääntä ja Saksasta 2 400 ääntä.

Suomessa järjestetään huomenna 17. huhtikuuta parlamenttivaalit, joissa valitaan 200 kansanedustajaa valtiopäiville 15 vaalipiiristä. Äänioikeutettuja ovat kaikki Suomen kansalaiset, jotka ovat täyttäneet 18 vuotta.

Eduskunnaksi kutsutun kansanedustuslaitoksen eniten paikkoja saanut puolue aloittaa hallitusneuvottelut muiden puolueiden kanssa.

Lue kaikki Uuden Suomen uutiset aiheesta täällä.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Från Öresund

Täällä Etelä-Ruotsissa äänestäneenä voin vahvistaa, että jono konsulaattin äänestyspaikalle oli ennen näkemätön. Väki tuntui olevan keskiluokkaista "Volvo, villa och vuvve" -väkeä ja opiskelijoita. Jossakin määrin oli eläkeläisiä, jotka eivät olleet vaivautuneet vaihtamaan kansalaisuuttaan ruotsalaiseksi. Ei tuntunut persujen kannattajilta vaan lähinnä demareiden ja kokoomuksen.

Ja miksi tuntuisikaan. Täällä on ihmetelty, mikä suomalaisiin on mennyt. Viime syksyn Ruotsin vaaleissa Sverigedemokraatit pääsivät nippa nappa 4 %:n äänikynnyksen yli. Talous jauhaa työvoimapulaa ja verotuloja enemmän kuin porvarihallitus ehtii kuluttaa Ruotsiin ja muiden EU-maiden tukemiseen.

Mitä työperäiseen maahanmuuttoon tulee, vain maahanmuuttaja tietää, millaisia jonottamislappu kourassa istumisia persujen ja demareiden maahanmuuttopolitiikka tuottaa. Itse äänestin Kokoomusta, ihan sen vuoksi, että muuttoni Ruotsiin (väestorekisteri- ja veroasiat) hoituivat käden käänteessä ja siksi, että alhaiset verot jättävät enemmän palkkaa käteen kulutusta varten.

Eikä siitä koulussa opitusta ruotsistakaan ollut haittaa, vaikka minun työpaikallani ihan käytäväkieli onkin englanti.

MURSU

eikö siellä ole pakkosuomea? Tuo "jonotuslappu kpurassa- maahanmuuttopolitiikka" nyt kyllä koskee osiota "ilmaismatkustajia sos-rahoille", eikä työperäiseen maahanmuuttoon, niinkuin Kokoomuslaisena propagantistina asian vääristellen "kotiivedolla" ilmaisit.

Meielenkiintoinen tieto olisi, paljonko ulkomailla äänestäneistä on aikanaan Suomen kansalaisuuden saaneet ulkolaiset jotka pysyvästi ulkomaille nyt jääneet joko Suomen tai kaksoiskansalaisina?

semi

Itse hiaman pidemälle muuttaneena voi vain todeta että myös kantaväestö istuu jonotusnumeroineen jonossa ja ihan kiltisti. Enkä nyt kovin pitkälle ole päässyt koska vain yhden valtion länteen jolla on maa rajaa enemmän suomen kanssa kuin ruotsin. Tosin he täällä eivät ihmettele suomen menoa samalla tavalla kuin Ruotsi, ruotsilla ei kyllä pitäisi olla mitään sanottavaa mistään. Ruotsin vaalirauha kun oli jotakin aivan ällistyttävää jossa suomalainen vaalirauha on vielä todella rauhallista menoa ja Ylen epäoikeudenmukaisuus linnunmaitoa verratuna SVT,n linjaan mitä tuli ruotsin vaaleissa kun puhutaan ruotsin demokraateista ja persuksista suomessa.

Itse kunkin pitää miettiä mitä tarkoittaa vaalirauha ja siinä ruotsalaiset ovat nyt viimeinen kansa sanomaan mitään skandinaaviassa.

Mikko500

Ruotsin valtiolla edelleen 1000 mrd kroonia velkaa, kunnat tuplaten velkaisempia kuin Suomessa, kansa yli tuplaten velkaisempi kuin Suomen kansa. En oikein löydä katetta tuolle hehkutuksellesi.

En myöskään ymmärrä miksi teillä ulkomaalaisilla ylipäätään on äänioikeus Suomen asioihin.

LT

Miksi ihmeessä joku äänestää Kokoomusta ja oikein Ruotsista käsin? Vihaatkö köyhiä vai mistä on kysymys? Ruotsissa asuvat eivät joudu kärsimään Suomen oikeistopolitiikasta. Painajaismainen ajatus, että sama hallitus istuisi täällä edelleen tuhoamassa (ex)hyvinvointivaltiota. Muuten Sverigedemokraterna ja Perussuomalaiset eivät ole samanlaisia puolueita. Tutustu perussuomalaisten puolueohjelmaan. Olet propagandan uhri.

pogens

Valitettavasti Suomen ulkopuolella asuvat suomalaiset tarkkailevat maamme asioita niin kaukaa, etteivät ehkä ymmärrä, kuinka puolueellista uutisointi täällä on. Osa heistä toisaalta elää monikulttuurisen todellisuuden liepeillä, mikä saattaa ajaa heitä uurnille äänestämään *järkeviä* ehdokkaita, jotka ovat lähinnä perussuomalaisia, joiltain osin kokoomuslaisia. Vaikka ryhmäkuri onkin Kokoomuksen vitsaus - ja paha sellainen.

Toisaalta ne suomalaiset, jotka asuvat vaikkapa Britanniassa, haluavat Suomen osallistuvan vakausrahastoihin, koska brittiläisillä pankeilla on paljon rahaa pelissä - Suomea vakausrahastot eivät sanottavasti hyödytä. Todennäköisesti EMU-valtioita menee joka tapauksessa velkasaneeraukseen ja julkinen sektori ajetaan alas rahapulassa. Kriisi pitkittyy, mutta lopulta seuraukset ovat samat tai jopa pahemmat.

Yhteinen ohjauskorko ja vientivaluutan arvo nyt eivät vain istu esimerkiksi Portugaliin ja Saksaan. Euro on poliittinen - ei taloudellisesti mielekäs - valuutta, jolla yhdennetään keinotekoisesti Eurooppaa.

Från Öresund

Niin siis Suomessahan ulkomaan kansalaiset eivät osallistu Suomen eduskuntavaaleihin. Suomen maahanmuuttajista vain osalla on äänioikeus Suomen eduskuntavaaleissa.

Vastaavasti ulkosuomalaiset äänestävät vain Suomen eduskuntavaaleissa, mutta eivät asuinmaansa parlamenttivaaleissa.

Minusta tämä systeemi voitaisiin muuttaa sellaiseksi, että EU:n alueella pysyvä asukas saisi valita, äänestääkö passinsa vai asuinmaansa mukaan. Ihan niin kuin jo nyt asia on järjestetty euroopan parlamenttivaaleissa.

MURSU

"Niin siis Suomessahan ulkomaan kansalaiset eivät osallistu Suomen eduskuntavaaleihin. Suomen maahanmuuttajista vain osalla on äänioikeus Suomen eduskuntavaaleissa."

Toisaalta jos he ovat saaneet Suomen kansalaisuuden ja äänioikeuden, niin esim. he muuttaneet pysyvästi pois vaikkapa toiselle puolelle maailmaa, niin he voivat käyttää äänioikeuden Suomen lähetystöissä, vaikka eivät ehkä tiedä enään Suomen asioista mitään. Sama tilanne kaksoiskansalsaisuuden omaavilla, jos toinen kansalaisuus Suomen.

Kuntavaaleissahan on sitten ihan "vapaavuorot", kuka missäkin vakinaisesti asuu (niissä maissa ja EU:ssa joissa tämä käytäntö).

No vielä melko pieniä marginaali juttuja nuo...paitsi jos yksi ääni sattuu ratkaisemaan.

Från Öresund

Luulen, että kaksoiskansalaisia ei ole paljoakaan, ainakaan länsieurooppalaisia. Jossakin vaiheessa sitäpaitsi uuden kansalaisuuden saanut menetti vanhan eurooppalaisen kansalaisuutensa, eli kaksoiskansalaisuuksia pyrittiin minimoimaan.

Kansalaisuudellahan ei ole enää oikeastaan mitään muuta merkitystä kuin ääni- ja vaalioikeus valtiollisissa vaaleissa. Toinen merkitys on se, että oman maan kansalaista ei luovuteta toiseen maahan rikoksen johdosta.

Siis tavalliselle kaduntallaajalle on ihan sama, vaihtaako kansalaisuutensa asuinmaansa kansalaisuuteen vai ei. Jos nyt ei välttämättä halua äänestää asuinmaansa eduskuntavaaleissa tai presidentinvaaleissa taikka asettua niissä ehdokkaaksi.

Kuntavaaleissa kukin äänestää uudessa asuinkunnassaan kansalaisuudesta riippumatta, mutta ei toista kertaa Suomesta muuttamiskunnassaan.

haapavaara

Haluaa lopetaa Ruotsin Suomalaisen kulttuurin? Kieltää heiltä juurensa. KKalevi taitaa olla sverige demokraternan kannattaja, joka haluaa heittää ulkomaalaiset ulos, noin 500 000 suomalaista pakolaista olisi tällöin.

Oletko nyt ihan tosissaan?

jukkaheinonen

No tulihan se sielta, eika tarvinnut kauan odottaa.

Vahan samoilla linjoilla kuin takavuosina oli eras nimeltamainitsematon punikkikansanedustajanainen TPSL nimisesta puolueesta, joka kovalla kiihkolla ajoi merimiehille ylimaaraista veroa silla perusteella, etta merimiehet nakevat ulkomaita tyonsa yhteydessa.

haapavaara

Olin aamulla väsynyt, siitä varmaan johtuu kommenttini poisto. Olen vähän pirteämpi nyt.

Demareilla on koneisto Ruotisssa, ja epäilen suuresti yhdenkään vikinglinen pakolaisen äänestävän muita kuin demareita.

Jos nyt on 7000 äänestä kasvanut 9000 ääneen, niin demarit on liikkellä.

Hyvää huomenta Suomi, hyvin pyyhkii. Poikas valveilla on, jopa svea mamman padalla.

hoikkapoika

Suomen talouden karmeaa tilaa,velan määrää,jatkuvia tukianomuksia,saneeraustilassa olevilta EU mailta.He eivät tiedä valmiista leikkauslistoista,joilla taloutta yritetään pelastaa.Kaikesta huolimatta me nautimme hyvästä vaali säästä ja äänestämme,tietäen Suomen tilanteen.

eeronen

Kyllä me ulkosuomalaisetkin kotimaan uutisia seuraamme, enemmän tai vähemmän aktiivisesti. Talouden tila on selvä, sekä kotimaassa että muualla, ei täällä umpiossa elellä. Niinikään on käynyt selväksi demareitten vastuuton ns. oppositiopolitiikka (lähinnä räksyttämistä ilman omia vaihtoehtoja) ja Soinin koominen populismi joka näyttää purevan peräkammarin poikiin ympäri maan. Leikkauslistat pitää joka puolueella olla valmiina, onhan selvääkin selvempää että niitä on tehtävä jotta talous saadaan kuntoon - massiivisia leikkauksia on tehty mm. Englannissa ja Saksassa aivan samasta syystä, miksi Suomi olisi poikkeus?

Professori

Minusta on hienoa, että myös ulkopsuomalaiset ovat nyt aktivoituneet.

Täytyy toivoa että tämä tarkoittaa myös kotimaassa olevien aktiviteetin nousua. Lopultahan valta kuuluu Suomessa kansalle, ja olisi tyhmää jättää oma osansa tästä vallasta käyttämättä.

Eli hopi hopi, kaikki äänestämään.

pekkahjelt

Ulkomailla äänestämisen lisääntymiseen on yksinkertainen syy: suomalaiset turistit. Huhtikuu on erittäin yleinen lomakuukausi, koska vanhat lomat on pidettävä silloin pois, ja siksi moni sattuu olemaan muussa maassa kotimaisina ennakkoäänestys- ja vaalipäivinä.

Ilmeisesti lehtien toimituksissa ei olla edes tästä selvillä, vaan kirjoitetaan ihan huuhaata.