Lauantai 25.5.2019

Dragsvik-väittely: ”Ruotsinkieliset hermostuivat turhaan”

Luotu: 
22.4.2011 13:02
  • Kuva: Puolustusvoimat
    Kuva
    Dragsvikin varuskunnassa koulutetaan Uudenmaan Prikaatin rannikkojääkäreitä. Kuva vuoden 2006 kansainvälisestä harjoituksesta.
  • Kuva: Jussi Niinistö
    Kuva
    Jussi Niinistö.

Faktakulma

Uudenmaan Prikaati on Suomen puolustusvoimien ainoa ruotsinkielinen joukko-osasto. Prikaati kouluttaa vuosittain lähes 1500 varusmiestä sekä reserviläisiä. Prikaati sijaitsee Dragsvikissa, pari kilometriä Raaseporin ydinkaupungista Länsi-Uudellamaalla.

Perussuomalaisten turvallisuuspoliittinen asiantuntija, tuore kansanedustaja Jussi Niinistö katsoo ruotsinkielisten hermostuneen turhaan hänen Dragsvik-linjauksestaan. Niinistö, sotahistorian dosentti, sanoi tällä viikolla, että Dragsvikin ruotsinkielisen varuskunnan olemassaololle ei ole kuin kielipoliittisia syitä.

Niinistön väite suututti RKP-taustaisen tutkija Charly Salonius-Pasternakin Ulkopoliittisesta instituutista. Kuten Uusi Suomi eilen kertoi, Salonius-Pasternak syytti Jussi Niinistöä henkilökohtaisen kielipolitiikan tekemisestä.

Niinistö sanoo Uudelle Suomelle, että hänen mielestään asia on juuri päinvastoin.

– Ei kielipoliittisista syistä tulla lakkauttamaan mitään varuskuntaa. Ei tässä ole kyse minun kielipoliittisista näkemyksistäni, vaan siitä, että Dragsvik on säilytetty lähinnä kielipoliittisista syistä. Se on ollut lakkautuslistalla jo pitkään, sanoo Niinistö.

–Tuntuu, että RKP:lla ei ole muita argumentteja kuin kielipolitiikka tässä asiassa.

Niinistö korosti väittelyn aloittaneessa Ylen haastattelussa, että perussuomalaiset säilyttäisi kaikki varuskunnat. Jos joku varuskunta kuitenkin pitäisi lakkauttaa, olisi Dragsvik ensimmäisenä listalla, koska sille ei ole ”sotilaspoliittisia perusteita”.

Salonius-Pasternakin mukaan tämä on ”täyttä lumetta”, koska Dragsvikin varuskunta on hänen mukaansa yksi puolustusvoimien tehokkaimmista yksiköistä. Osoitukseksi tästä hän nosti esiin muun muassa sen, että Dragsvikissa 1,3 prosenttia puolustusvoimien kantahenkilökunnasta kouluttaa 4,8 prosenttia varusmiehistä.

–Johtuisiko se siitä, että sinne ei saada tarpeeksi kouluttajia, vastaa Niinistö.

”Ei tässä ole kyse minun kielipoliittisista näkemyksistäni”

–Ei tämä ole se peruste, millä varuskunnan tehokkuutta mitataan.

Niinistö, Helsingin yliopiston Suomen historian ja Maanpuolustuskorkeakoulun sotahistorian dosentti, katsoo Dragsvikin varusmiesten saaman koulutuksen olevan yhtä hyvää kuin muissakin Suomen varuskunnissa. Varuskunnan toiminta voitaisiin kuitenkin hänen mielestään helposti siirtää esimerkiksi läheiseen Upinniemeen.

”Jos kuitenkin jostain tulee varuskunta lakkauttaa, niin se tulisi tehdä ruuhka-Suomesta, jossa varuskuntaverkko on muutenkin riittävän tiheä ja monilla joukko-osastoilla on ongelmia harjoitusalueiden suhteen”, Niinistö kirjoitti varuskuntia käsittelevässä blogikirjoituksessaan maaliskuussa.

Koulutus järjestettäisiin yhä ruotsin kielellä.

–Ruotsin kielellä pitää jatkossakin saada suorittaa varusmiespalvelus, Niinistö toteaa Uudelle Suomelle.

Niinistöllä ei ole valmiita laskelmia siitä, millaisia säästöjä Dragsvikin yhdistämisellä Upinniemeen voitaisiin saavuttaa. Blogissaan hän kuitenkin arvioi, että ”puolustusvoimien tai valtion kokonaistalouden näkökulmasta lakkauttamalla kaksi tai kolme varuskuntaa ei saavutettaisi käytännössä juurikaan säästöjä”.

Niinistö kritisoi voimakkaasti Suomen viime vuosien puolustuspolitiikkaa. Tarve varuskuntien lakkauttamiselle johtuu hänen mukaansa tehdyistä ”järjettömistä päätöksistä” kuten maamiinoista luopumisesta Ottawan kansainvälisen sopimuksen mukaisesti.

Toinen esimerkki järjettömyyksistä on Niinistön mukaan ”niin sanottu” kaluston massavanheneminen.

–On luovuttu täysin käyttökelpoisesta kalustosta kuten panssarivaunu T-72:sta tai venäläisperäisestä tykistöstä vain siksi, että ne eivät ole Nato-yhteensopivia. Niiden ammuksetkin olisivat halpoja kuin saippua, Niinistö ihmettelee.

Niinistön mukaan tehdyt virheet ja liian kalliit hankinnat ovat osaltaan johtaneet siihen, että puolustusvoimien johto haluaa pienentää reserviä. Hän on huolissaan tällä vaalikaudella alkavasta puolustusvoimien jättiremontista, jota hän ei halua luovuttaa pelkästään puolustusvoimien johdon omiin käsiin.

–Ensin tulee valikoiva asevelvollisuus, sitten Ruotsin tie eli yleisen asevelvollisuuden lakkauttaminen ja palkka-armeija. Ja sitten osallistutaankin enää kansainväliseen kriisinhallintaan ja  liitytään Natoon, luettelee Niinistö.

Niinistö ja perussuomalaiset uskovat perinteiseen linjaan: vahvaan kotimaan puolustukseen ja liittoutumattomuuteen.

Faktakulma

Uudenmaan Prikaati on Suomen puolustusvoimien ainoa ruotsinkielinen joukko-osasto. Prikaati kouluttaa vuosittain lähes 1500 varusmiestä sekä reserviläisiä. Prikaati sijaitsee Dragsvikissa, pari kilometriä Raaseporin ydinkaupungista Länsi-Uudellamaalla.

Jaa artikkeli:

Kommentit

jussi vaarala

tuskin olisi tehnyt niinistön kuvaamia panssarivaunupäätöksiä

tuo päätöshän on ollut puolustuskyvyn alasajamista ja kun se on lienee ollut kokoomuksen linjaa niin kokoomus on itse asiassa ollut asiassa maanpuolustukselle vaarallisempi kuin tuomioja olisi ollut

Ola

Vanhat T72:t oli halvempaa romuttaa kuin lähteä niitä modernisoimaan. Tietysti ne olisi voitu kaivaa maahan odottamaan "sitä jotakin". Kuka olisi silloin ja millä rahalla ylläpitänyt ja huoltanut niitä.

Kukahan se pani hanttiin lisämäärärahojen myöntämiseksi vanhenevan kaluston modrnisoimiseksi; Kepu, Demarit, vasurit ja viherhöperöt.

Tom B

Tappaa vain jos on tarpeeksi tehokas tykki! Irakilaisten T-72:n kranaatit eivät vanhingoittaneet M1 Abramseja jos etäisyyttä oli yli 2000 metriä. Kun taas Abramsin Rheinmetallin valmistama 120 millinen teki selvää jälkeä T-72:sta noin 2,5 kilometrin päästä. Saksasta ostetuissa Leopard 2:ssa on sama Rheinmetallin 120 millinen. T-72:n tulinopeus on 8 laukausta minuutissa latauksen aikana piippu on siirrettävä pois maalista. Leopardin tulinopeus on suurempi. T-72 on pienempi ja ahtaampi, ammukset on sijoitettu kylkiin ja jos tulee osuma joka muuten ei olisi kohtalokas niin omien kranaattien räjähdys tekee selvää jälkeä. Leopardissa kranaatit on omassa osastossaan teräsluukun takana. Jos siihen osuu nin räjähdysvaikutus on suuattu ulospäin sillä ulkopuoli on heikompi kuin sisäpuoli.

amakela

Niin. Sodassa kuolee ihmisiä ja täydellista suojaa ei kannata tavoitella. T-72 suorasuuntaustulella kohti jälkaväkeä on tuhoisa.

Edes jenkit ei ole täydellisesti varusteluja, saatikka sitten venäläiset. Sotamateriaalin kallistuminen koskettaa kaikkia, mutta eritoten nato maita. Ja jos venäjä hyökkää suomeen, niin siellä on vaillinaisesti varustettua sotaväkeä rutosti. Suomen ei siis kannata tähdätä täydelliseen vaan riittävään varusteluun.

tha

Ja oikeanlainen kranaatti tekee selvää myös panssarivaunusta. Etenkin sellaisesta, jonka ammunnanhallintajärjestelmät ovat 60-luvun neuvostokamaa... ja panssarivaunut nyt joutuvat varsin usein toisiaan vastaan. Eli tuo kommenttisi nyt on ihan tuubaa.

Jos esim 90-luvulla vielä käytössä olleet T-55M (ruotsalaisella elektroniikalla Suomessa tuunattu) ja T-72 olisi laitettu vastakkain, niin uudemmassa T-72:ssa ei ehditä kissaa sanoa, kun T-55M laittaa jo murkulaa tulemaan.

Eli se modernisointi on must ja se maksaa.

Juhani Putkinen

Se Suomessa (Varkaudessa) modernisoitu T-55M on täysin käyttökelpoinen panssarivaunu edelleen. Toivottavasti kukaan idiootti ei rupea niitä hävittämään.

Mistä h:tistä niitä idiootteja riittää, jotka hävittävät täysin käyttökelpoista puolustusmateriaalia. Minä epäilen, että kyseessä on Haloskan p:n nuolijat, jotka tienaavat ylennyksiä ja kunniamerkkejä Suomen kustannuksella.

Siihen idioottimaisuuteen pitää saada loppu.

kallevirtanen

oman edun tavoittelu, hyväveli/sisko-järjestelmä, NATO. Taustalla voi olla suurempiakin kuvioita kuin Tarjan ylennykset ja mitallit. Ehkä se vielä selviää.

Vaikea ymmärtää niin Suomen edun vastaista toimintaa kuin käyttökelpoisten kaluston hävitystä. Oma hallitus tuhosi Suomen armeijan materiaalia enemmän kuin vihollinen viime sodassa.

Juhani Putkinen

"Oma hallitus tuhosi Suomen armeijan materiaalia enemmän kuin vihollinen viime sodassa."

Hallitus EI Suomessa päätä puolustusvoimain linjoista. Suomessa presidentillä on erittäin suuri valta puolustusvoimien ylitse - hän nimittää ja ylentää upseerit - oikeastaan mitään ei tapahdu puolustusvoimissa ilman presidentin hyväksyntää.

Eduskunta on tietenkin elin, joka päättää puolustusmäärärahoista - mutta niihinkin vaikuttaa presidentin nimittämät upseerit.

Nimenomaan Haloska on ollut ja on katastrofi Suomen Maanpuolustukselle. Ennen Haloskaa vielä hankittiin runsasti puolustusmateriaalia Suomen puolustamiseksi.

Tavallinen maisteri

Enpä olekaan kuullut, että joku maa olisi joutunut luopumaan käyttökelpoisesta kalustosta sillä perusteella, että se ei ole Nato-yhteensopivaa. En ole kuullut, että edes puolustusliitto Naton jäsenmaat olisivat joutuneet tekemään sellaista.

Voitko siis kertoa lisää? Muuten tulee mieleen, että kyse on taas huhusta. "Hevosmiesten hevonkenkäosaston varusvaraston hoitaja oli kuullut, että keittiömiehet olivat kuulleet, että autonkuljettajat olivat kuulleet, että on luovuttu liian itäisistä aseista".

Tavallinen maisteri

Siis miten asia liittyy puolustusliitto Natoon?

P.S. Lähdetietojesi antaminen on samaa tasoa kuin Hesarin palstojen tunnetun Moskovan Tiltun rasittava lässytys ja valehtelu ja kun siltä kysyy, mistä löytyisi perusteita lässytykselle niin se vastaa: "Kysy Ranskan presidentiltä" tai "Katso ABC, BBC ja CCCP" ja "en ole sihteerisi".

Tavallinen maisteri

Kerrataan:

Enpä olekaan kuullut, että joku maa olisi joutunut luopumaan käyttökelpoisesta kalustosta sillä perusteella, että se ei ole Nato-yhteensopivaa. En ole kuullut, että edes puolustusliitto Naton jäsenmaat olisivat joutuneet tekemään sellaista.

Onko "Jussi Vaaralalla" siis jotain tietoa tähän liittyen? Vastaukseksi ei oikein kelpaa, että lue jonkun dosentin tekstejä. Tai anna sitten edes se teksti, joka pitää lukea.

jussi vaarala

onko ne sulle sama kuin sanomalehtien sarajkuvat että luet ne vain

autan sinua lainaamalla pätkän siitä mitä dosentti ja poliitikko ja nykyään kansanedustaja sanoo uutisessa - siis hän on osaltaan alansa asiantuntija joka väittää noin ja sen lisäöksi poliitikko - mutta näkyvästi eikä niinkuin täällä asiantuntijana häärivä Puistola joka on piilopoliitikko asiantuntijuuden takana:

"Toinen esimerkki järjettömyyksistä on Niinistön mukaan ”niin sanottu” kaluston massavanheneminen.

–On luovuttu täysin käyttökelpoisesta kalustosta kuten panssarivaunu T-72:sta tai venäläisperäisestä tykistöstä vain siksi, että ne eivät ole Nato-yhteensopivia. Niiden ammuksetkin olisivat halpoja kuin saippua, Niinistö ihmettelee.

Niinistön mukaan tehdyt virheet ja liian kalliit hankinnat ovat osaltaan johtaneet siihen, että puolustusvoimien johto haluaa pienentää reserviä. Hän on huolissaan tällä vaalikaudella alkavasta puolustusvoimien jättiremontista, jota hän ei halua luovuttaa pelkästään puolustusvoimien johdon omiin käsiin.

–Ensin tulee valikoiva asevelvollisuus, sitten Ruotsin tie eli yleisen asevelvollisuuden lakkauttaminen ja palkka-armeija. Ja sitten osallistutaankin enää kansainväliseen kriisinhallintaan ja liitytään Natoon, luettelee Niinistö.

Niinistö ja perussuomalaiset uskovat perinteiseen linjaan: vahvaan kotimaan puolustukseen ja liittoutumattomuuteen.

Tavallinen maisteri

Väitit siis, että Suomi on luopunut jostain aseistuksesta sillä perusteella, että kyseinen aseistus ei ole Nato-yhteensopivaa.

Ja perustelet väitteesi Perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokkaan Jussi Niinistön mielipiteillä.

Oliko lisää naurettavia argumentteja?

Ja edelleen kysyn, miten väitteesi liittyvät Suomen jäsenyyteen Euroopan puolustusliitossa Natossa.

jussi vaarala

onko ne sulle sama kuin sanomalehtien sarajkuvat että luet ne vain

autan sinua lainaamalla pätkän siitä mitä dosentti ja poliitikko ja nykyään kansanedustaja sanoo uutisessa - siis hän on osaltaan alansa asiantuntija joka väittää noin ja sen lisäöksi poliitikko - mutta näkyvästi eikä niinkuin täällä asiantuntijana häärivä Puistola joka on piilopoliitikko asiantuntijuuden takana:

"Toinen esimerkki järjettömyyksistä on Niinistön mukaan ”niin sanottu” kaluston massavanheneminen.

–On luovuttu täysin käyttökelpoisesta kalustosta kuten panssarivaunu T-72:sta tai venäläisperäisestä tykistöstä vain siksi, että ne eivät ole Nato-yhteensopivia. Niiden ammuksetkin olisivat halpoja kuin saippua, Niinistö ihmettelee.

Niinistön mukaan tehdyt virheet ja liian kalliit hankinnat ovat osaltaan johtaneet siihen, että puolustusvoimien johto haluaa pienentää reserviä. Hän on huolissaan tällä vaalikaudella alkavasta puolustusvoimien jättiremontista, jota hän ei halua luovuttaa pelkästään puolustusvoimien johdon omiin käsiin.

–Ensin tulee valikoiva asevelvollisuus, sitten Ruotsin tie eli yleisen asevelvollisuuden lakkauttaminen ja palkka-armeija. Ja sitten osallistutaankin enää kansainväliseen kriisinhallintaan ja liitytään Natoon, luettelee Niinistö.

Niinistö ja perussuomalaiset uskovat perinteiseen linjaan: vahvaan kotimaan puolustukseen ja liittoutumattomuuteen.

Juhani Putkinen

Valitettavasti Jussi Niinistö on siinä kalustoasiassa aivan oikeassa. T-72 kalusto on romutettu, samoin venäläisalkuperäistä kenttätykkikalustoa, vaikka molemmat olisivat olleet täysin käyttökelpoisia.

Leopard paanssarivaunuhankinta oli erinomaisen hyvä, mutta T-72:t olisi kannattanut jättää esimerkiksi lentokenttien puolustukseen - kyllä ressut olisivat hoitaneet niitä mielellään omaksi SA-kalustokseen.

jussi vaarala

on ääliömäistä tuhota tahallaan tykistövoimaa - jopa sellaista jolla on kaikista paras mahdollinen lavetti - kulkee nopeasti paikasta toiseen pitkin metsiäkin ja sen lisäksi on mitä parhaiten sirpalesuojattu ja joka tykki lavetteineen tuhotaan vain pommin tai ohjuksen täysosumalla

jussi vaarala

" 2007 puolustusvoimat päätti romuttaa 240 taistelupanssarivaunua "

" Yksi Suomen maavoimien näkyvimmistä erityispiirteistä on juuri tykistö, jonka numeromääräinen vahvuus on läntisen Euroopan suurin.[1] Suomen puolustusvoimilla on 1 389 tykkiä ja raskasta kranaatinheitintä. Saksalla on vain 25 tykkiä vähemmän, Ranskalla ja Britannialla on puolestaan yli 500 vähemmän. "

Siis jumalauta hävitettiin maailmanparhaalla lavetilla varustettua tykistövoimaa tosta noin vaan.

Kokoomuslaiset ovat puolustuspolitiikassa täysiä aaseja.

Tynkä-Karjalan Antti

"... mutta T-72:t olisi kannattanut jättää esimerkiksi lentokenttien puolustukseen."

Aivan. - Näin oli Sturmien osalta esim. Lappeenrannan lentokentällä. Ne ja niiden vakinaisesta henkilöstöstä oleva miehistö oli tuolloin osa lentokenttää puolustavien jv-komppanioiden (2) taistelusuunnitelmaa.

Tynkä-Karjalan Antti

"Enpä olekaan kuullut, että joku maa olisi joutunut luopumaan käyttökelpoisesta kalustosta sillä perusteella, että se ei ole Nato-yhteensopivaa."

Meinasi paikat hampaista tippua, kun Puolan Migit tempasivat kaarron Tallinnan taivaalla. - Oli NATO-maa Puolan vuoro turvata Baltian ilmatilaa.

Sitä ymmärsivät myös maan kansalliskieltä osaamattomat.

jussi vaarala

toisesta linkistä

" Varuskuntien lakkauttaminen on pään työntämistä pensaaseen, keino lykätä vaikeita päätöksiä. Lakkautuksia vastustavien poliitikkojen väitetään käyttävän Puolustusvoimia aluepolitiikan välineenä. Mutta olisiko nyt syytä olla huolissaan pikemminkin siitä, käytetäänkö Puolustusvoimia kansainvälistyvän puolustusmateriaaliteollisuuden työkaluna? Romutukset ja ulkoistukset näivettävät asevoimia ja lihottavat liike-elämää. Ovatko asevoimat Suomen kansaa vai teollisuuden osakkeenomistajia varten? "

ja ettei vaan kokoomus ja häkämies kapellimestarina

space

Koko Niinistön ulostulo on vain tunnetun rasistin ja fasistin mediatempaus, jolla hän osoittaa itseään ja persuja äänestäneille rasisteille että han alkaa välittömästi ajamaan suomalaisen yhtenäiskulttuurin asiaa. Välittömästi vaalimenestyksen jälkeen hän tempaisee hihastaan maanpuolustuskortin ja saa porukat suureen ääneen sepittämään tarinoita Mannerheimista ja ties mistä talvisodan veren vuodatuksesta. Aivan kuin olisi kyse olisi Dragsvikista. Ei tällä ole mitään tekemistä Dragsvikin kanssa. Mitäs turhaan ripottelemaan Niinistön agendaa tuleville neljälle vuodelle. Tässähän se on luettavissa Suomalaisuuden Liiton sivuilta:

http://www.suomalaisuudenliitto.fi/?page_id=327

Ensin Dragsvik, sitten FST, ehkä HBL ja rahat sen takana jne. Fyrken finns men inte mera. Lopulta onkin sitten rahat viety niiltäkin tahoilta. Ehkä onkin parempi että Helsingin keskustan korttelit omistaa monikansallinen pääomasijoittaja suomenruotsalaisten asemasta, niin se helpottaisi rasistisia juntteja.

En ole ruotsinkielinen mutta en myöskään tyhmä. En edes usko että on enää mitään mahdollisuutta fasistiseen suomalaiseen yhtenäiskulttuuriin, eikä sellaista ole koskaan ollutkaan. Tiedättekö että pääkaupunkiseudulla asuu jo runsaasti porukkaa, joka ei osaa suomea EIKÄ ruotsia, eikä heidän edes tarvitse niitä opiskella?

Buller

Niinistöhän kannattaa kaikkien varuskuntien, myös Dragsvikin, säilyttämistä. Jos jokin varuskunta kuitenkin joudutaan lakkauttamaan kustannussyistä, mikä sen mielestäsi pitäisi olla? Keuruu? Kontiolahti?

Dragsvik on pitkälti kielipoliittisilla ehdoilla säilynyt, vaikka sen toiminnot olisikin kohtuullisella vaivalla yhdistettävissä Upinniemeen.

Jouko Heyno

Niinistö ei ole kiinnostunut Dragsvikista, vaan ruotsin kielestä. Tyypillisenä ryytinä hän haluaa vain haastaa riitaa ja luoda Suomeen oman "tsetsenian", koska hänen ideologisessa isänmaassaan, neukkulassakin, sellainen on.

Itse ryyti-ideologian tulokset Balkanilla läheltä nähneenä voin vain varoittaa, että jos tarpeeksi toivoo, voi käydä niin huonosti, että Niinistökin saa, mitä haluaa.

jussi vaarala

Rocco Salvatore:
16:25 Jouko Heyno

"Tärkeintä ei ole totuus, vaan oikea asenne."

Ryytien tavoite on haastaa riitaa. Ei mikään muu. Se on maailman helpoin keino peittää todelliset ongelmat. Sitä on käytetty Neukkulassa, Kolmannessa valtakunnassa, USA:ssa jne. Nyt se on tulossa Suomeen, koska oikeista ongelmista ei uskalleta puhua.

Niinistön tavoite on lakkauttaa koko maan kustannustehokkain varuskunta, koska sen ylläpidon syyt ovat kielipoliittiset. Kertonee kaiken. Sekoilu saa maksaa vaikka mitä, kunhan ei sekoilla väärällä kielellä. Ja säästöjäkään ei tarvita, jos kieli on oikea.

Suomen ruotsinkielinen väestö ei ole ruotsalaisia, vaan ruotsinkielisiä suomalaisa. Jos tämä menisi ryytien kaaliin, heidän riidanhaastamiseltaan putoaisi pohja.

Vaan ei mene.

jussi vaarala

somalinkielinen vähemmsitö ei ole somaleja vaan somalinkielisiä suomalaisia, suomen saksankielinen vähemmistö ei ole saksalaisia vaan saksankielisiä suomalaisia, ruotsinkielinen vähemmistö ei ole ruotsalaisia vaan ruotsinkielisiä suomalaisia

suomenkielinen enemmistö ei ole suomalaisia vaan suomenkielisiä suomalaisia

jussi vaarala

suomenkielinen enemmistö ei ole suomalaisia vaan suomenkielisiä suomalaisia

kirjoitin tuolla kaavallasi

suomen kielellä ei ole muuta kotia kuin suomi maana - siksi sen pitää olla suvereeni isäntä talossaan - eli siis sekä äidinkieli että kansalliskieli samalla kertaa

muut kielet voivat olla suomessa asuvien joko eri kansallisuuksien tai muuten vaan eri kieliä

suomi suomen kielelle

joukahinen

Markka lähti kun kuppa töölöstä, vauhdilla, perustuslaki käveltiin yli mennentullen.
Lakien tuleekin vastata aina nykyaikaa, ei menneisyyttä, ruåtsinkieli oli Suomessa tärkeä viimeksi 1700-luvulla.
Korkea aika korjata lain jälkeenjääneisyys.Ruotsi on Suomessa vähemmistökieli ja sille kuuluu vähemmistökielen asema. Miksi päivänselvä asia on niin vaikea ymmärtää?

masat

Opetushallituksestakin voitaisiin 25% ruotsinkielinen lohko supistaa 5% prosentin luokkaan.
FST voisi toistaiseksi sada 5 % ylen siivusta, muusta Ylen toiminnasta voitaisiin tehdä pelkästään suomenkielinen. Höblä tulkoon RKP:n lehdistötuella ja muulla omalla rahoituksella.
Kaiken kaikkiiaan alkajaisiksi pitäisi kaikissa kielipoliittisissa asioissa käyttää 5% osuutta ohjearvona.
Ahvenanmaa voitaisiin yhdistää yhdeksi kunnaksi, siellä kunnat ovat kalliita kääpiökuntia aivan tarpeettomasti.
Paljon on aivan selkeitä säästökohteita kun ruotsinkieliset eivät kiihkoilisi niin paljon.Ruotsin kielinen ummikko-osa mamujen kanssa suomenkielen tunneille.

ecrap

Miten pappa betalar liittyy mihinkään? Voisi olla korkea aika keksiä muitakin "hyviä" suomenruotsalaisuutta kuvaavia heittoja.

Pakkoruotsia emme nykyään tarvitse, mutta tuskin kovin monelle ruotsia tai muitakaan kieliä opiskelleelle on aiheutunut erinomaisen suurta haittaakaan siitä opiskelusta. Tuskaa ja traumoja ilmeisesti monille.

Terppa: suomenruotsalainen alepan kassa.

Ray

Mistähän SYKistä tässä puhutaan, kun näyttää nerolta jääneen oikeinkirjoitus oppimatta? Enkä sitten tarkoita ysinkertaista".

Oliskohan kirjoittajalta nyt menneet paperit vähän sekaisin. Ei sillä että hullunpapereitakaan ihan helposti saisi.

SYK:n oikeasti käyneet osaavat antaa kielille arvoa.

masat

mutta aika tarpeetonta, ollesani aikanaan Tukholmassa töissä englanti oli varsin oiva keskustelukieli. "Ebba bakar bullar små..." kieli sen sijaan aiheutti osaa ottavan virnistyksen ruotsalaisissa. Haitan vastakohtana voitaisiin keskustella myös hyödystä, itärajalla haitta pakkoruotsista ei ole suuri, mutta tarpeetonton opetusmäärärahojen käyttö pakkoruotsiin jättää venjänkielen hyödyntämättä aivan tarpeettomasti. Ei kaikkien tarvitse varautua palvelemaan häviävän pientä ummikkoruotsalaisjoukkoa Suomessa, se satasaus on hölmöä.

Jouko Heyno

Jos sinä et ole oppinut koulussa mitään, se tuskin on ruotsin kielen vika. Katso peiliin. Minä olen pärjännyt ruotsissa(kin) ihan hyvin "kouluruotsilla".

Todellinen koulumäärärahojen syöpä on koululiikunta, a) ei tarvitse kukaan ja b) josta ei ole kellekään hyötyä. Iloa toki, niille. joille opiskelu on "pakkopullaa". On kivempaa pelata potkkupalloa.

Kauko Putki

Se on historiallinen jäänne. Tarpeeton ja kallis. Jos suomenruotslaiset olisivat aikanaan saaneet päättää, niin Suomen kieltä ei olisi olemassakaan.
Siirrytäänpä nyt vain nykyaikaan. On aika suomenruotsalaistenkin tulla osaksi Suomea ja alkaa puhua maan kieltä. Erioikeuksien aika on ohitse.
Kiitos Astridin, joka on avannut silmämme suomenruotsalaiseen todellisuuteen.

Jouko Heyno

Suomessa puhutaan suomea!

Venäjällä puhutaan venäjää!

Yhdysvalloissa puhutaan yhdysvaltaa!

Sveitsissä puhutaan sveitsiä!

Nykyaikaa!

Malli Stalinin neukkulasta!

Kaikkien ryytien isänmaa!

solinaasolinaa

sano mitä sanot, mutta vientiteollisuus, siis talouden selkäranka, sydän ja keuhkot, tarvitsee ruotsinkilistä myyntihenkilökuntaa.
Ruotsi on Suomen suurin markkina-alue, ollut jo vuosikymmeniä.
On etu, että Suomalainen vientimyyjä voi neuvotella ostajan äidinkielellä, ei ainostaan etu, vaan taloudellemme välttämättömyys.

de comments

varten? Kuinka monen luulet suomenkieltä puhuvista tarvitsevan ruotsinkieltä maamme ruotsinkielisiä palveltaessa? Eiköhän ole suuruudenhulluutta pakottaa kaikki opiskelemaan kieltä kielivähemmistöä varten?
Ruotsinkielisetkö eivät lainkaan palvele omaa äidinkieltään puhuvia?

Pakottamisen ajan luulisin olevan vihdoinkin ohi!

de comments

Vastauksesi perusteella ei siis kovin monikaan, sillä eihän täysin ruotsinkielisiä futarijoukkueita ole luultavasti yhtä ainoaa. Kielenä sen sijaan lienee useissa joukkuissakin englanti. Kas kun nuo ulkomailta hankitut eivät hallitse suomea eikä ruotsia.

Kiikunsuora

ja olisiko se nyt niin suuri ongelma. Muutenkin toiset alueet hyötyy, toiset taantuu milloin minkäkin asian vuoksi.

Olisi kumminkin syytä säilyttää ruotsi kaksikielisillä alueilla virkamiesvaatimuksena. Näin ollen, jos saisi rannikkokunnan koulussa opeteltua ruotsia jo peruskoulussa, olisi sitten hyvissä asemissa virkoja haettaessa.

Kristian XI

...vai onko Peter Vesterbacka oikeasti maailman seitsemänneksi vaikutusvaltaisin henkilö?

Nimittäin lähetin noin 1h30min sitten US:lle kommentin, jota ei julkaistu.

Viestini oli:

Drakalla ei ole huolenpäivää sillä maailman seitsemänneksi vaikutusvaltaisin henkilö on Darkan käynyt tykistön reserviupseeri - finlandssvensk.

Muun muassa V. Putin ja B. Obama ovat kaukana takana Suomen raharikkaista ja valtionjohdosta puhumattakaan.

Eihän tälle voi kukaan mitään - eihän? ;-)

Ray

Kaikkien meidän sielunmaisema rakentuu erilaisista asioista ja tarinoista. Jonkun sisällä seikkailee Robin Hood ja jonkun Jeesus.

Minäkin, vaikka en kaipaa kuvitelmaa kuoleman jälkeisestä elämästä, tajuan hyvin niitä jotka kaipaavat. On tärkeätä, että ihmisellä on ehjä mieli ja sielussa rauha.

En ymmärrä helposti niitä, jotka ilmiselvästi asettavat ihmisen äidinkielen vähättelyn kohteeksi tai eivät tajua kielen olevan tavallaan kaikki.

Ruotsinkielisen elämän tärkeitä asioita ovat koulut, omat lehdet, radio-ja tvohjelmat, ruotsinkielinen varuskunta, teatterit, omat yhteisöt jne. Niihin kohdistuvat uhat uhkaavat koko olemassaoloa. Ne ovat enemmän kuin säästökohteita.

Kaikille opetettava ruotsi on osa tätä kokonaisuutta. Jos se lopetetaan, uhkaako se koko pakettia. Voi olla, onko pohdittu kunnolla? Itse tajuan hyvin Nils Torvaldsin ja Kirsi Virtasen ajatuskulkuja. Torvaldsin perusteluja luin Ny Tidistä aikoinaan, ja vakuutuin herran älykkyydestä.

Varuskuntakohu on osa pitkään jatkunutta agressiota suomenruotsalaisuutta kohtaan. Perustellut näkemykset kouluruotsista ovat aivan muuta. Puolesta ja vastaan.

Risto EJ Penttilä on todennut, että raha ei ole peruste.

Uusi hallitus ei tule puuttumaan ruotsin asemaan. Toivottavasti persuissa saadaan kitkettyä näitä vähemmistöjä vastaan suuntautuvia hyökkäyksiä. Ne ovat persujen tympein puoli.Hyviä puoliahan heissä on vaikka kuinka paljon.

Vyötiäinen

Nimenomaan maamme svekomaanit vähättelevät pääväestön kielellisiä oikeuksia. Suomalaisilla on oikeus kielivapauteen kuten on kaikilla muilla vastaavilla kansoilla.

Missään muussa maassa ei pienen vähemmistön oikeuksia ylläpidetä sortamalla pääväestön oikeuksia.

Perussuomalaiset eivät ole kenenkään eikä minkään vähemmistön oikeuksia vastaan, mutta yhden vähemmistön etuoikeuksia vastaan kyllä.

Huvittavaa lukea, kuinka kehtaat puhua ruotsinsuomalaisista muiden vähemmistöjen mukana. Muiden vähemmistöjemme oikeuksien pahin vihollinen on RKP ja svekot. Heidän ansiostaan suomenruotsalaiset imevät kaikki vähemmistöresurssit itselleen jättäen muille vain muruja.

RKP:n ja muiden svekojen tympein puoli on ahneus, röyhkeys ja itsekkyys. Hyviä puoliahan heissä on vaikka kuinka paljon.

Jouko Heyno

"Tärkeintä ei ole totuus, vaan oikea asenne."

Ryytien tavoite on haastaa riitaa. Ei mikään muu. Se on maailman helpoin keino peittää todelliset ongelmat. Sitä on käytetty Neukkulassa, Kolmannessa valtakunnassa, USA:ssa jne. Nyt se on tulossa Suomeen, koska oikeista ongelmista ei uskalleta puhua.

Niinistön tavoite on lakkauttaa koko maan kustannustehokkain varuskunta, koska sen ylläpidon syyt ovat kielipoliittiset. Kertonee kaiken. Sekoilu saa maksaa vaikka mitä, kunhan ei sekoilla väärällä kielellä. Ja säästöjäkään ei tarvita, jos kieli on oikea.

Suomen ruotsinkielinen väestö ei ole ruotsalaisia, vaan ruotsinkielisiä suomalaisa. Jos tämä menisi ryytien kaaliin, heidän riidanhaastamiseltaan putoaisi pohja.

Vaan ei mene.

E. Lankinen

Todistelet että jotkin ihmiset ovat Suomalaisia.

Kukahan se nyt oikein kylvää riitaa ja piilohaukkuu ihmisiä rasisteiksi ja ties miksi?

Kuka se on se pikku trolli kuka haukkuu rasistiksi jos olen rehellisesti sitä mieltä että en tahdo opetella ruotsia, enkä mitään muutakaan kieltä pakolla?

Kuka se haukkuu impivaaralaiseksi kun olen avoimesti sitä mieltä että kenenkään muunkaan ei pitäisi olla pakotettu hajoilemaan peruskoulun älyttömään pakkopullaruotsiin?

Ettei vaan ole Heyno itse?

Vyötiäinen

Usein pieni tositapahtuma kertoo tilanteen kaikkein parhaiten. Ehkä jopa sinullekin! Siis:

Vasabladetissa eräs toimittaja pari vuotta sitten alkoi kutsumaan suurinta kielivähemmistöämme ja siten myös itseään ruotsinkielisiksi suomalaisiksi. Seurauksena oli vihainen palauteryöppy lehden lukijoilta!
Toimittajalle tehtiin erittäin selväksi, että heitä ei saa kutsua (ruotsinkielisiksi) suomalaisiksi, vaan suomenruotsalaisiksi. Toimittaja joutui taipumaan ja kutsui sitten itseäänkin ruotsalaiseksi.

Tämä tarina on täysin tosi. Alkuperäistekstit julkaistiin netissä ruotsiksi.

Voit kommentoida juttua, jos viitsit. Mutta yritä olla kerrankin asiallinen.

jussi vaarala

somalinkielinen vähemmsitö ei ole somaleja vaan somalinkielisiä suomalaisia, suomen saksankielinen vähemmistö ei ole saksalaisia vaan saksankielisiä suomalaisia, ruotsinkielinen vähemmistö ei ole ruotsalaisia vaan ruotsinkielisiä suomalaisia

suomenkielinen enemmistö ei ole suomalaisia vaan suomenkielisiä suomalaisia

Jouko Heyno

"17 §
Oikeus omaan kieleen ja kulttuuriin

Suomen «kansalliskielet» ovat suomi ja ruotsi." Lukutaidon puutetta? Jos tuossa on jokin sana tai sanayhtymä, jota et ymmärrä, kerro. Yritämme kaikki yhdessä auttaa.

Jouko Heyno

" 17 §

Suomen «kansalliskielet» ovat suomi ja ruotsi."

Toisaalta, jos kannatat henkisen isänmaasi, Neuvostoliiton, kielipolitiikan tuomista Suomeen, niin se on tietysti oma asiasi. Mutta siinä tulee sittten mukana myös muuta.

Jouko Heyno

potkia päähän kansallista vähemmistöä. Todella eettistä. Neukkula väittikin olevansa kosmopoliittinen - jossa enemmistön kieli oli määrävässä asemassa, kosmopoliittisesti, ja vähemmistöjä potkittiin päähän. Tuokset näkyvät mm. Tsetseniassa. Eettis-realistisesti.

jussi vaarala

ettei prinsessan alla tartte olla kymmeniä patjoja estämään herneen painamisen tuntua alimman patjan alta

jaetaan patjat tasaisemmin kaikille ja opetetaan prinsessa olemaan prinsessoimatta

eikä tällä ole mitään muuta tekemistä koko keskustelun kanssa kuin periaatteellinen linjaus

ja tuo neuvostliitto yms argumentointisi viittaa mitä käteen sattuu ja sylki suuhun tuo argumentoinnilta - jolla saa helposti löyhän kytkennän mille asialle tahansa mistä asiasta tahansa

oletko muuten koskaan tullut tietämäänb että tosielämän prinsessoijat ovat usein hyvin yksinäisiä tosielämästä vieraantuneita ja joskus jopa kommunikointikyvyttömiä molempiin suuntiin

minä pidän suomenruotsalaisista, heidän erilaisesta kulttuuristaan ja mm yhteislaulu- yms perinteestään - ja ruotsin kielikin on kaunis - sen lisäksi pidän erittäin paljon monesta ruotsalaisesta musiikista - mutta aivan ehdoton suosikkini for ever on tämä yksi ainokainen kappale joka on paitsi kaunis niin myös jotenkin kertoo kauniisti sen mikä ruotsalaisuudessa on parhaimmillaan kaunista

mina damer och herrar - Jan Johansson

http://www.youtube.com/watch?v=LMgitKv-78I

jussi vaarala

prinsessan kimakkuutta kommentissasi

" että pyh minunko . siiiiiiis MINUUUUUUUNKO pitäisi vastata asiallisesti "

ei sun tartte - vastaa vaan koomisesti kuten tähänkin asti

ja opettele Björn Wahlroosin kahvikupposasento a la nukkekoti niin alat olla perfect - ruotsiksi pärvert

amakela

Kukaan ei halua murtaa sitä, että kansalliskieliä on kaksi vaan sen, että kansalliskieliä on pakko opiskella. Otetaan mallia sveitistä ja kandasta joissa ei myöskään tartte opiskella muita kansalliskieliä ja he pärjäävät vallan mainiosti.

Kristian XI

...Heyno ja Vaarala!

Katsokaa kirjoituksianne ja miettikää - sen jälkeen hävetkää!

Tätä kaksinkamppailua EI OLE mukava seurata. Muutenkin ihmettelen teidän aktiivisuutta. Minulla on työ joka rajoittaa(=en ehdi) netti-kirjoittelemista päivät pitkät - eikö teillä vai miten tämä on mahdollista? (en tarkoita ainoastaan tätä pyhäpäivää.)

Kaksi Moraa jne. olisi hyvä, mutta mitä antaa hengissä selvinneelle? Ihan hypoteettisesti tietysti...

space

En osannut kunnolla matematiikkaa koulussa. Nyt työssäni tarvitsen sitä todella harvoin. Myös monet matematiikassa hyvät ihmiset ovat nyt hyvätuloisia insinöörejä, fyysikkoja yms. Kadehdin heitä. Ehdotan nyt siis että lopetetaan pakko-matematiikka Suomessa. Sitäpaitsi osaavathan tietokoneet laskea puolestamme. Matematiikka on vain muinaisjäänne.

Kiikunsuora

Kummallinen aihe tämä ruotsinkieli! Keskustelu aiheen tiimoilta nousee näköjään vääjäämättä sellaisiin sfääreihin - tai vajoaa sellaiselle tasolle - ettei lähtökohtana olleesta argumentista pian ole enää jälkeäkään. Ja Heyno ja Vaarala - te vaikutatte ihan fiksuilta kavereilta, mutta kirjoituksenne ainakin tässä ketjussa ovat tasoltaan ala-arvoisia - olisiko mahdollista ylläpitää kunnioittavaa ja asiallista keskustelutapaa?

Kysehän oli siis nyt ruotsinkielisestä varuskunnasta. Eiköhän siitä saada ihan kiihkottomat selvitykset ja laskelmat aikaan. Voi hyvinkin olla, että ruotsinkielisen koulutuksen yhdistäminen Upiniemeen on järkevin vaihtoehto. Ruotsinkielistä varusmieskoulutusta tarvitaan ehdottomasti. Ihan kiihkottomasti voisi sitäkin pohtia, olisiko tasavertaisuuden nimessä myös Ahvenanmaan väestölle mahdollista järjestää jokin asevelvollisuutta vastaava palvelus.

On karmeaa kuullua, että käyttökelpoista panssarikalustoa on romutettu! Onhan esim. Puolan armeijalla yhä, NATO:ssa, vanhaa venäläistä kalustoa käytössä, sikäli kuin se on ajantasaista ja toimintakykyistä.

Mutta tästä huolimatta on äärimmäisen huolestuttava näkymä se, että ilmeinen tuleva demari-persuhallinto tulee lyömään Suomen NATO-oven entistä lujemmin kiinni. Kammottavaa oman oksan sahaamista. Talvisodan ihme oli todellakin ihme -nykyaikaisella sotateknologialla se ei tule toistumaan. Persut hakkaavat poikki Suomen kytkökset vapaaseen länteen ja ajavat Suomen Venäjän vasalliksi. Isänmaallistako? Mitähän Veikko Vennamo sanoisi?

Ruotsinkielestä vielä. Keskustelussa menevät jakuvasti sekaisin pakkoruotsi ja ruotsin kielen virallinen asema. Maanlaajuisen pakkoruotsin poistuminen on vain ajan kysymys. Se tulee poistumaan, olipa persuja tai ei. Mutta Suomessa ikiajat asuneet ruotsinkielisen väestön kielioikeudet on turvattava. Vaasassa, Turussa ja Helsingissä asiakkaita palvelevan virkamiehen on osattava ruotsia. Näkisin parhaana sen, että pakollinen ruotsinkielen opiskelu säilytetään niissä kunnissa, joissa ruotsinkielisiä on yli 10% väestöstä. Näiden kuntien koululaiset saavat siis hyvät asemat kilpailtaessa virkamiespaikoista kaksikielisissä kunnissa. Muille taas tulisi mahdollisuus lukea peruskoulussa vaikka englantia ja ranskaa.

Epätasa-arvoista? Ehkä. Mutta jokainen saisi jotakin. Ja ainahan sitä ruotsia voi vapaaehtoisena lukea, jos kuopiolaispoika haluaa vaikka terveyskeskuslääkäriksi Helsinkiin.

Ei Suomea muutenkaan pitäisi kohdella yhtenä möykkynä. Nastarenkaiden vaihtoaikojenkin pitäisi olla erilaiset eri osissa Suomea.

Meillä on iso maa, eletään sen mukaan!

Jouko Heyno

ollut niin asiallinen, kuin asiattomuuksien kohteena voi olla.

Mutta asiaa:

Ahvenanmaalaisilla on peräämäsi mahdollisuus. Ei sitä ole kukaan kieltänyt. Se, että Ahvenanmaa on demilitarisoitu, on suurvaltojen sopimus, jossa Suomelta ei ole mitään kysytty. Molotov kutsuikin Suomea osuvasti "täivaltioksi".

Toinen kysymys on Dragsfjärdin lakkauttaminen. Miksi se ylipäätään pitäisi lakkauttaa? Koko maan kustannustehokkain varuskunta! Ainoa syy Niinistöllä on, niin kuin hän on ITSE todennut, ruotsin kieli. Ei mikään muu. Ei raha, ei strategia, vain kieli.

Fasismi on vihan ideologia. Saadakseen kannatusta pitää löytää uskottava vihan kohde, joka on kylli pieni, ettei ole pelkoa, että siltä saa heti turpaansa. Ruotsinkieliset suomalaiset ovat fasisteille sopiva vihan kohde.

Kun valittua vihan kohdetta sitten aletaan vihata, pitäää keksiä syitä vihalle. Siinä ei totuudella ole merkitystä, vaan tärkeintä on oikea asenne, kuten Rocco Salvatore opettaa. Samalla täytyy muistaa Mein Kampfin opetus: omaa kantaa pitää toistaa tosiasioista piittaamatta, kunnes tarpeeksi suuri määrä hölmöjä uskoo sen olevan totta. Tällaisia tekosyitä ovat mm. ruotsinkielisten "herra-asenne", johon täälläkin on viitattu (mikä "herra-asenne närpiöläisellä silakanpyytäjällä muka on?), kuvitteellinen Suomen valloitus ja alistaminen 800 vuotta sitten (jota, kuten tiedetään, ei koskaan ole tapahtunut) tai Suomen mennyt siirtomaa-asema (joka sekin on täyttä puppua).

Fasistit ovat yrittäneet saada Kepusta sopivan kohteen, mutta se ei toiminut, sillä puoluetta voi vaihtaa. Äidinkieltä taas ei, joten siinä oiva uhri.

Fasismia pitää lyödä aina, kun tilasuus tulee. Ei siis fasisteja, sillä eihän ihmisiä saa lyödä.

J.Ryyti

Ahvenanmaan demilitarisoi Venäjä Krimin sodan jälkeen.

Ahvenanmaan maakuntana on puolestaan Pohjoismaiden ainoa virallisesti muukalaisvihamielinen maakunta. Ovat kuulema siitä kovasti ylpeitä.

Siellä on ollut "perusahvenanmaalaiset" ilmeisesti vallassa mikä tietenkin on eeeeri asia kuin perussuomalaiset.
Edellinen hyvä pakkoruotsittajan mielestä-jälkimmäinen paha.

Perustietoa Ahvenanmaasta:

http://ryyti.blogspot.com/search/label/Ahvenanmaa

MURSU

J.Ryyti: "Ahvenanmaan maakuntana on puolestaan Pohjoismaiden ainoa virallisesti muukalaisvihamielinen maakunta"

-Paitsi jos kyse rahaa tuovista turisteista. Yleensä kun johonkin laitetaan kyltti "EI LÄPIKULKUA", niin Ahvenanmaalla "VAIN LÄPIKULKUA".

Onhan näitä hostile-stateja esim USAssakin, jonne ulkopuoliselle ei pahemmin viipymistä käyntiä pidempää. Local sheriffi tulee kytikselle jo county-rajalle pysäyttään "mihin matka?..eksynyt?...tuota toista tietä pääsee paikkaunnan ohi...turvallista matkaa ETEENPÄIN"

matti_jarvinen

...ahdistaa? Onko Ahvenanmaa uhka mannersuomalaiselle identiteetille? Viekö Ahvenanmaan uhka yöunet? Siellä asuu vain vähän enemmän väkeä kuin Helsingin Lauttasaressa. (Onkohan muuten Lauttasaaressa kaikki asiat kunnossa?)

Onko Ahvenanmaa muukalaisvihamielinen? Ei oikein siltä näytä, sillä asukkaat ovat kotoisin 82 maasta:
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Ahvenanmaan+asukkaat+ovat+kotoisin+82...

J.Ryyti

Elisabeth Rehnin (isä ruotsalainen maahanmuuttaja) ollessa puolustusministeri hän vastusti siviilipalveluskeskuksen sijoittamista Pohjois-Karjalaan tai Kainuuseen kielipoliittisista syistä.

Pohjois-Karjala tai Kainuu olisivat tarvinneet valtion työpaikkoja kipeästi,mutta Rkp:lle ja Rehnille kielipolitikointi on tärkeämpää.

Niinpä siviilipalveluskeskus sijoitettiin Rehnin ja Rkp:n vaatimuksesta Lapinjärvelle Helsingin kupeelle Uudellemaalle.

Elisabeth Rehn on maahanmuuttajataustainen henkilö,mutta se ei estänyt häntä etenemästä puolustusministeriksi asti suvaitsevassa Suomessa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Elisabeth_Rehn

Erik IX

Dosentti Niinistön korkea oppineisuus ei ole yhdistynyt sellaiseen avarakatseisuuteen, jota akateemisilta ihmisiltä on tottunut odottamaan.

Ruotsi on toinen maamme kansalliskielistä. Dragsvikin varuskunnassa komentokieli on suomi, mutta koulutuksen kieli voi olla ruotsi. Tämä takaa meille hyvin koulutettuja ruotsinkielisiä reserviläisiä, ja näin toteutuu oikeuksien ja velvoitteiden tasa-arvo maanpuolustuksen alueella, jos kerran yleistä asevelvollisuutta haluamme ylläpitää.

Tämän dosentti Niinistö olisi nyt valmis poistamaan. Mitä tästä seuraisi - ensisijaisesti ruotsinkielisen väestönosan maanpuolustustahdon heikkenemistä. Äärettömän tyhmä ja harkitsematon, vastuuntunnoton tokaisu! Toivottavasti hänen eduskuntaryhmänsä ei jaa dosentin ajatuksia.

Luoja varjelkoon meitä saamasta puolustusministeriksi (johon tehtävään hän kuulemma kaipaa) Jussi Niinistöä, jonka esiin tuoma säästötavoite vähentäisi maanpuolustustahtoa osassa Suomen kansaa.

J.Ryyti

Lähde: Isänmaan puolesta. Suomalaisten taistelujen tiet ja tappiot 1939-1945. Tarmo Metsälä.

Vähiten kunnan miesmäärästä laskettuna kaatuneita talvi- ja jatkosodassa. (Kuntia oli silloin 550 kpl)

550. Jomala
549. Lemland
548. Hammarland
547. Mariehamn
546. Bergö
545. Iniö
544. Korpo
543. Kronoby
542. Karleby/Öja
541. Nagu
540. Nykarleby
539. Pedersöre
538. Övermark
537. Houtskär
536. Maksmo
535. Terjärv
534. Hiittis
533. Nedervetil
532. Närpes
531. Hangö
530. Munsala
529. Brandö
528. Paattis
527. Esse
526. Kaskö
525. St. Karins
524. Västanfjärd
523. Kristinestad/Tjöck
522. Snappertuna
521. Pargas
520. Lapfjärd
519. Jeppo
518. Korsnäs
517. Säkylä
516. Bromarv
515. Piikkiö
514. Hongonjoki
513. Pojo
512. Jacobstad
511. Oravais

http://ryyti.blogspot.com/search/label/sotaveteraanit

J.Ryyti

517 Säkylä

Ahvenanmaalta osallistui talvisotaan 2 (kaksi) vapaaehtoista:

Eino Alarik Suominen,Jomala,kaatui 15.2.1940 Summa

Bertel Santaniemi,Hammarland,kaatui 12.3.1940 Tervajoki

Lähde: Vapautemme hinta, talvisodan 1939-1940 sankarivainajioen muistojulkaisu,Suomen Kuvalehti, 1941

Metsälällä on mukana myös jatkosota. Ehkä se oli suositumpi sota ahvenanmaalaisille?

MURSU

Ei tossa mitään hauskaa ole, lista surkeudesta!

"Totuus", absuluutista sellaista olisi vain yksi. "Käytännön totuuksia "taas on useampia joka muuntuu, paikan, ajan, ympäristön, ja muiden olosuhteiden vaikutuksesta/-mukaan, kuin myös näkemyserojen / -katsantokantojen mukaan/-värittäminä.

J.Ryyti

Kun Adolf Ehnrooth avasi kohteliaasti oven Kannaksella Jorma Gallen-Kallelalle, jonka seurauksena Gallen-Kallela astui ensin tutkittavaan taloon ja sai surmansa siinä yhteydessä, niin voinee katsoa,että henkiinjäänyt oli viisaampi ja parempi taistelija. (ironiavaroitus)

pur

Sulla on tässä loogisesti väärä tilasto. Jos on tarkoitus kuvata sotilaallista panosta, niin pitää olla tilastoja tuhotuista vihollisista / panssareista / tykeistä / lentokoneista / otetuista vangista jne. Kaatuminen on sankarillista, mutta kaatuneiden määrä ei korreloi annetusta tehtävästä suoriutumisen kanssa mitenkään, korkeintaan käänteisesti. Sodassa kaatuu erityisen paljon niitä, jotka juoksevat silloin kuin täytyisi pitää asemansa.

J.Ryyti

Suomessa ulkomainen vaalirahoitus ei ole kiellettyä.

Vuoden 2008 kuntavaaleissa puolustusministeri Jyri "Yhdessä Ruotsin kanssa Natoon" Häkämies sai ruotsalaiselta pankkiiriliike Öhmanilta vaalitukea 4000 €.

Verkkouutisissa 16.5.2008 olevien vaaliavustustietojen puolustusmisteri Jyri Häkämiehen ulkomaalaisomistus on 8,5 %:n tasolla.

Se ylittää 5 % liputusrajan selvästi. Valtion omistajaohjausyksikkö ei ole ottanut kantaa ministerien ja kansanedustajien ulkomaalaisomistukseen eikä siihen onko kyseessä strateginen omistajuus valtion kannalta.

Puolustusministeriin sijoittaminen on epäilemättä strateginen sijoitus myös sen vuoksi, että puolustusvoimat on suuri ostaja. Mitään laitontahan siinä ei ole, koska Suomen laki ei kiellä poliitikkojen ulkomaisia sponsoreita.

(Ulkomaalaisomistus on laskettu ministerien vaalirahoitusilmoituksista) Kuva: Eduskunta

http://ryyti.blogspot.com/search/label/korruptio

Brandheim

Kyseessä on vain rasistinen keino syrjäyttää Suomenkieliset pois kunta -ja valtionviroista.Myös ammatti-ihmiset jotka taitaa kansainvälisen Englannin on helppo poistaa Ruotsinkielisten alueilta, vaikka olisivat Suomen kansalaisia.

Ruotsissa ja Norjassa vaaditaan englannin kielen taito kansainvälisillä työpaikoilla kuten öljynporauslautoilla tai KaMeWan tehtaalla,koska väliaikainen työvoima on Espanjasta,Puolasta,Suomesta,Englannista etc.

Tämä käytäntö johtuu erittäin hyvästä irtisanomis-suojasta EU:n alueella, joten korkeasuhdanteet korvataan vierastyövoimalla.Kyseessä siis ei tässä tapauksessa ole harmaatalous, vaan maiden keskinäinen verotus-sopimus.

Pakkoruotsi on paskaa suomen kansalle ja rasistinen oikeus suomenruotsalaisille.

Kiikunsuora

"Kyseessä on vain rasistinen keino syrjäyttää Suomenkieliset pois kunta -ja valtionviroista.Myös ammatti-ihmiset jotka taitaa kansainvälisen Englannin on helppo poistaa Ruotsinkielisten alueilta, vaikka olisivat Suomen kansalaisia."

Ensimmäinen väite: Kyllä sinäkin kai tiedät, että ruotsinkielisten on vastaavasti opeteltava suomea niihin virkoihin päästäkseen.

Toisessa väitteessä taas ei ole muuten vain mitään tolkkua.

Brandheim

Minä olen Suomenkielinen , joka en pääse töihin suomen kunta-tai valtionvirkoihin koska en osaa ruotsia.Olen ollut Ruotsissa TÖISSÄ ,mutta osaan vain Suomea ja englantia.Minut on kutsuttu töihin Norjaan,ruotsiin ja USA:han koska taidan ammattini, mutta Suomeen ei, koska osaan vain Suomea ja Englantia.

Niin Suomessa me asumme.Oletko ihan pihalla.En minä pääse Paraisille töihin, koska en osaa Ruotsia.Parainen on Ruotsinkielinen kunta.Hain töitä ,ruotsinkielisestä kunnasta(en Paraisilta) ilmoittaen että en osaa ruotsia, mutta kokemukseni on kansainvälistä ja osaan englantia.En vain päässyt.Kokemukseni oli kansainvälistä.

Jos haluat tietää enemmän työhakemukseni oalta, haluan sinun sitoutuvan julkaisemaan tietosi kaikissa ruotsinkielisissä kunnissa ko.asian osalta.Minulla on siihen vahva näyttö omalta osalta ammatillisesti.On turha huudella täällä, jos ei ole valmis kantamaan vastuutaan.Markku Palonen.Turku.

jussi vaarala

jos ei osaisi suomea mutta osaisi ruotsia - siis olisi vaikka ruotsalainen joka ei osaa suomea tai vaikkapa englantilainen joka osaa tietenkin englantia mutta myös ruotsia - niin saisiko silloin ruotsinkielisistä kunnista töitä

jos kuvaamastasi asiasta on näyttöä ja myös minun kuvaamastani niin silloin ruotsinkielen asemalla ja erityisesti suomenruotsalaisilla seuduilla on niinsanotusti ongelma

salakankee

taivallta vakoilee meitä. Ei muuta kuin Vaalimaantien varsi täyteen tankkeja, näyttää taivaalta mahtavalta armeijalta!
Samaa ideaahan on käyttänyt venäläiset itse luomalla ilmalla täytettäviä muovipanssariajoneuvoja jotka ilmasta näyttävät oikeilta. Niihin tuhoutuu rutosti ja turhaan siten vihollisen kalliita ohjuksia.
Sotaa voi käydä myös vastapuolta näivettämällä

Brandheim

Eli jos olen Suomen kansalainen, enkä osaa muuta kuin Suomea.Enkä saa töitä Suomen alueelta, pois lukien Ruotsinkieliset alueet.Onko Englannissa ko. diskrimisointia eli kielipoliittisia alueita joista Englanninkielinen ei saa töitä vai onko se mahdollisuus lajemmalle työnsaanille??

Vaikuttaa jos ei ymmärrä asioita siltä, että tässä on samassa taloudessa riistetty toiminnan mahdiollisuus kotimaassa.

Entä jos kyseessä on pelkästään hajuun perustuva tieto,kuten koiralla, joka on erittäin laaja, mutta sen toiminta malli on suppea kun teemme politiikkaa,olisiko tarve laajentaa koirien päätäntävaltaa suuremmaksi kuin koko muun populaation.

Miten eroittelemme pienen kielellisen vähemmistön maksimaalisen vallan ,jolla ei ole pääpopulaatioon kuitenkaan mahdollisuutta VAIKUTTAA oikeudenmukaisesti. Missä vaiheessa se toiminta muuttu ja miten.Onko tarkoitus että se vapautuu väkivaltaisesti tai rationaalisesti tai vain oikeudernmukaisesti.Mitä tämä ns.Väkivaltainen pakottaminen kielellisest lopullisesti haluaa.Kertokaa .!!Koska se kuitenkin muuttuu.Minä olen aina valmis muutokseen,mutta en tähän tapaan alistamisen kulttuuriin.KERTOKAA ihmeessä ,sillä näin tämä ei toimi.TE olette vastuussa, en minä, joka olen Suomalainen ummikko Ruotsinkielessä.

Brandheim

Kauanko uskalletaan kansan mielipider ohittaa täällä.Kunnallisvaalit odottaa kuten Presidentin vaalitkin.Häviäjät kannattavat pakkoa myös nurmikoiden tappoa kieltävää kylttiä.

Ray

En ole sotilaspoliittinen asiantuntija. En osaa siltä kannalta ottaa kantaa, mutta kielipoliittiset syyt ovat parempi peruste puolesta kuin vastaan. Jos ei ole erityisiä syitä lakkauttaa juuri Dragsvikia, niin kielipoliittiset syyt puoltavat sen olemassaoloa.

Hyvä kielipolitiikka on sellaista, joka näkyy mahdollisimman vähän, mutta takaa tasapuolisen ja ennen kaikkea oikeudenmukaisen elämän myös vähemmistöille. Silloin on otettava huomioon joitakin suojelullisia asioita, jotka ovat välttämättömiä. Niiden tulee olla järkeviä.

Tankkien tuhoaminen turhaan ei olisi mitään uutta. Sodan aiheuttamat aineelliset tuhot jäivät vaatimattomiksi esim Helsingissä verrattuna siihen, kuinka grynderit päättäjien kanssa pommittivat tuusannuuskaksi kaupungin 60-ja 70-luvuilla. Ja oikeastaan koko maan. Suomea on kuvattu länsi Euroopan rumimmaksi maaksi taajamiltaan.

matti_jarvinen

Dragsvikin kieli ei taatusti ole ongelma vaan kansainvälistä sotilasyhteistyötä helpottava ja puolustustamme lujittava vahvuus. Se on helppo oivaltaa vaikka seuraavaa lähdettä tutkiessa: www.veteraanienperinto.fi/suomi/t_pankki/ryhmat/ulkomaalaiset_vapaaehtoi...
Muistattehan myös, että talvisodassa koko Lapin ilmapuolustus hoidettiin menestyksekkäästi Ruotsin ilmavoimien toimesta:
www.suomensotilas.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=168:ru...