Sunnuntai 26.5.2019

”Mari Kiviniemi – Suomen viimeinen keskustalainen pääministeri?”

Luotu: 
24.4.2011 12:00
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Vakaumusten tasa-arvon puheenjohtaja Petri Karisma pitää keskustan ja Mari Kiviniemen vaalitappiota perussuomalaisten voittoakin merkittävämpänä vaalituloksena.

Viime sunnuntaina käydyissä vaaleissa "jytkyä", eli perussuomalaisten vaalivoittoa huomattavampi tulos oli keskustan vaalitappio, arvioi Vakaumusten tasa-arvon ry:n puheenjohtaja Petri Karisma Uuden Suomen Puheenvuorossa.

- On mahdollista, että keskustan valtakausi päättyi näihin vaaleihin ja Mari Kiviniemi oli Suomen viimeinen keskustalainen pääministeri, Karisma arvioi.

Keskusta sai Helsingin vaalipiiristä läpi yhden kansanedustajan ja Uudenmaan sekä Pirkanmaan piireistä kummastakin kaksi. Näissä vaalipiireissä oli tarjolla yhteensä 64 edustajapaikkaa. Hän huomauttaakin, että muissa Pohjoismaissa agraaripuolueiden kannatus on viiden prosentin luokkaa.

- Keskusta yritti luoda nahkansa liberaaliksi city-keskustaksi ja päästä kaupunkilaisten suosioon. Tämä ei onnistunut. Samalla keskustan vanhoilliset agraariäänestäjät antoivat rukkaset tälle cityhöpötykselle ja siirtyivät äänestämään perussuomalaisia, Karisma pohii.

Karisma katsoo, että keskustalla on kaksi vaihtoehtoa: palata agraarijuurilleen tai yrittää kovemmin päästä kaupunkilaisten suosioon. Vakaumusten tasa-arvon puheenjohtaja ei usko, että kumpikaan vaihtoehto toisi keskustalle jatkossa yli kymmenen prosentin kannatusta.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ray

Silloin ei persut hajoa. On hallituksessa ollut hurjempiakin tapauksia, varsinaisia ammattikumouksellisia kuten Suonpää ja Tuominen

Kepu varmasti kutistuu pienehköksi puolueeksi. Keskustassa on jo niin monta vaihtoehtoa aina vasemmistosta kokoomukseen, ettei kepulle ole tilaa.

Peruskansalaisten äänet voi jatkossakin kerätä persut tai muiden puolueiden persureunat.

Väitän, että hyvin laajasti muidenkin puolueiden kannattajien oikeat arvot sivuavat persujen ajatuksia. Eliiteistä on saatu ajat sitten tarpeeksi ja poliitikkojen kieli on ollut puhdasta kekkulointia, joka useilla on peittänyt omien ajatusten puuttumista.

On väitetty, ettei vaihtoehtoja ole. Niitä on aina. Kunhan on kusetettu.

Hyvä persut!

tuomonet

Maanviljelijöitä on tällä hetkellä Suomessa vain reilut 50000. Maanviljelijöiden "parempi osakin" on muuten kokoomukselaisia. Keskusta on SAK:n jäsenkyselyn mukaan miljoonajäsenisen liiton toiseksi suosituin puolue. Maanviljelijät ovat siis vain hyvin pieni osa keskustan äänestäjistä, suurin osa on työläisiä ja toimihenkilöitä, jotka asuvat kehä kolmosen ulkopuolella. Puoluekartastahan on poistumassa demarit hitaasti mutta varmasti. Kannatus laskee tasaisesti ja nuorten keskuudessa se on olematonta.

VILENIN

Jäsenkortti lähetettiin niille jotka koskaan eivät olleet anoneet perusjärjetön jäsenyyttä, puhumattakaan siitä, että heidät olisi hyväksytty sääntöjenmukaisesti perusjärjestön jäseniksi.Nuorisojärjestöjen jäsenet lisääntyivä varmaankin valtavasti,koska valtionavut on jaettu ilmoitettujen jäsenmäärien mukaan ollenkaan asioita tarkistamatta.Kepun kourat ovat jokapaikassa olleet yhteiskunnan kukkarolla se on kulkutaudintavoin tunkeutunut yhteikuntamme eri sektoreille aina poliisia,syyttäjiä ja oikeuslaitostamme myöten.Nyt riittää kepun valta ja puolueterrori.

KMa

niitä valtion apuja ei jaettu jäsenmäärän mukaan sillä jos niin olisi ollut, olisi kepun saama summa ollut huomattavasti isompi.

No tämäkin meni täysin hukkaan, sillä tuon asian on jo aikoja siten voinut uutisista voinut todeta.

Takarivin Taavi

Jos missään voit kaukonäköinen olla niin sitä on jokapäiväisen ravintomme saannin varmistaminen. Mikään muu taho ei takaa sitä kuin me suomalaiset itse. Miksi ajattelemme niin nurjasti suomalaisesta perustekemisestä; suunsoitolla ei mitään synny, päinvastoin.
Ja senkin voi taata, että vain maaseutulaisuus sen sinulle takaa. Siksi ajattele ensin sanoja perä-perää ladellellasi!
HYVÄÄ RUISJAUHOPOHJAISTA MÄMMIPÄÄSIÄISTÄ KAIKILLE!

VILENIN

On turha kuvitella,että vain kepun jäsenkirjalla ja äänestyksellä tuotetaan kotimaista ruokaa sitä on aina tuotettu ja on välttämätöntä tuottaa ilman kepuakin.Miksi muuten kepun Pekkarinen on suurin vastustaja energiaveronpoistamiseksi pieniltä lämpöä ja sähköä tuottavilta ja maaseutua tukevilta pienlaitoksilta,puheet ja käytännötekemiset ovat olleet vahvasti vastakkaiset jo kauan aikaa.

KMa

mutta jostain syystä maatalous ja kepu laitetaan aina samaan koriin mm. kun puhutaan tuista yms.
Tämäkin plokisti iloitsee siitä että kun kepun valta loppuu loppuu myös aluetukien maksatus, ihan kuin kuvittelisi että maakuntien kansanedustajat ovat valmiita potkimaan äänestäjiensä nilkkoja.

Päinvastoin kuin mitä plokisti uskoo niin persut ja kokoomus ovat maakunnassa jo pitkään ratsastaneet sillä että kepu on unohtanut maajussit sekä maaseudun eli jos lupaukset vähänkään pitävät kutinsa pitäisi panostusta maalle päin entistä enemmän lisätä

Takarivin Taavi

Kanssaystävä....peräänkuulutin maaseudulle tulevaisuuden. Huomaatte tai jos ette ole vielä huomanneet, tavallisen ihmisen on tulevaisuudessa vaikea aloittaa suurissa kaupunki-keskuksissa elämänsä, maksaa hankkimaansa tai rakentamaansa asuntoa yli 30 vuotta ja joku hykertelee rahantulonsa kanssa.
Eihän sitä maaseutua kepu rakenna vaan me tavallisuuden hyväksyvät ihmiset.
Olen itse työskennellyt yli 20 maassa ja olen saattanut yli 15 maahan kavereita töihin. Mukava ollut lähteä, mutta vielä mukavampi palata, tänne maaseudulle,
Ajattelen alkiolaisesti ja täällä moni muukin....

jkalervo

Kun täällä ollaan valmiit kuoppaamaan Keskusta jälleen kerran.On nimittäin niin että eipä siitä ole aikaakaan kun eräs J.Urpilainen ilmoitti SDP,n olevan ainoa keskustalainen puolue! Muut puolueet ovat kuulemma oikeistolaisia! Mitä tulee siihen että Keskusta on muka vain ja ainoastaan viljelijöiden puolue niin siinähän ei ole mitään logiikkaa. Kaikissa puolueissa palkansaajilla on ehdoton enemmistö ja niin se on myös Keskustassa. Keputtelijat saavat ruveta nyt sitten ottamaan silmätikukseen nämä "Persut"; sehän se heidän haukkumasana puolueesta on jo nyt. Tosiasia on se että PS,n ja Keskustan äänestäjien ajatusmaailma on samanlainen suurelta osin poislukien nämä äärihörhöt joita löytyy joka puolueesta. No, nähtäväksi jää mitä huominen tuo tullessaan mutta minun veikkaus on edelleen ennenaikaiset eduskuntavaalit. Jos niin ei käy niin sitten joku/jotkut hallituspuolueet ovat syöneet sanansa yli sen kohtuuden mitä vaalienaluspuheet oli. Ja se tietää seuraavissa vaaleissa reipasta äänien menetystä oppositiopuolueille.

luuserius

Vaaleista on jo nyt tullut BB, idols jatke. Kunhan aikaa kuluu niin ilmiö vain kasvaa, eli esiintyminen ja elekieli kasvaa, kuinka pelissä on mukana.
Luulen etteö 90% kansasta ymmärrä mitä politiikko sanoo, mutta miltä hän näyttää ja kuinka esiintyy, sen kansa ostaa.
Suomessa varmasti politiikka muuttuu tulevaisuudessa ja ''vanhat'' puolueet joutuvat etsimään entistä tarkemmin ''kykyjä'' vaaliteeveeseen, joka vaalit ratkaisee.
Pienikin puolue voi siis mennestyä, esim. Arhinmäki nykäistä vassareille 25% kannatuksen, kunhan oikein osaa äänestäjänsä ottaa.

tubbis

Vinkki Keskustalle. Luvatkaa perua teidän tekemät päätöksenne, millä olette kansalaisia kiusanneet useita vuosia. Teidän pitäisi olla maaseutukuntien asialla, mutta olette järjestelmällisesti tehneet maalla asumista kalliimmaksi ja kalliimmaksi, polttoaineet, paskalaki, rakennusmääräykset, jne.

Toinen vinkki, kuunnelkaa kansaa, kuten perussuomalaiset ovat tehneet. Suurin osa ihmisistä eivät halua mamuja joka puolelle, miksi siis olette tässä asiassa kansaa vastaan?

Ei haittaisi yhtään, vaikka otsikko pitäisi paikkaansa.

Muistakaa vaihtaa myös tyhjää täynnä oleva puoluejohtajanne.

Kiikunsuora

Kyllä nyt on keskustalla hyvin, hyvin tukala paikka. Puolue on menettänyt lähes kaikkien luottamuksen. Ponnahtaneeko enää pinnalle?

Maalaisliitto oli joskus hyvä ja luotettava puolue. Sen pilasi Urho Kekkonen. Kekkonen seurailijoineen toi Maalaisliitto-Kepuun salailun ja kieroilun, joka söi kuin syöpä koko puolueen.

Keskustalla on tulevaisuutta vain, jos se kerta kaikkiaan häätää Kekkosen hengen nurkistaan pois.

luuserius

Ollaan tehty virkamiespolitiikkaa. Paskalaki taisi lähteä liikkeelle RKP:n toimesta tai Wallin laittoi alulle virkamiehen ''erheestä''.

Itse joskus vastustin ankarasti liikenneministeriön virkamiesten suunnitelmia tehdä Sonerasta globaali toimija, agressiivisellä kasvulla. Vennamo ja Aura olivat oikeassa. Ollila varoitteli huutokaupoista.

Samoin vastustin Hornet kauppoja ja Olkiluodon rakentamista ranskalaisilla. Itäkaapeli olisi tuonut kilpailua sähkömarkkinoille, Olkiluodon miljardi-investoinnin maksaa kuluttaja. Hassua kyllä, sähkön hintakehitys on mennyt vihreiden piikkiin ja osin kepun.

Nähtäväksi jää persujen politiikka. Viekö virkamiehet vai laittaako ministeri hanttiin hallituksessa. Luulen että etujärjestöjen polibyroolle kasataan taas paineita tärkeissä kysymyksissä.

luuserius

SAK ja EK ottavat ylivallan lopullisesti. Kepu on epäonnistunut ajamaan pk-yrittäjien asemaa. Kokoomus kosiskelee selvästi Soinia, koska pelkäävät kahden ay-puolueen vastavoimaa.
Saa nähdä onko se sinipuna suomalaisten etu. Nyt ei ole Nokiaa, jonka yhteisöverotuotoilla oli Lipposen ja Niinistön ylivertaisia taloussaavutuksia helppo ihastella.

setvertti

Kyllähän kepun kaupunkiin tulo on mennyt suteen. Maajussien puolueena kepu on menettänyt asemansa. Viljelijöistä nykisin suuri osa on suurtilallisia, jotka kokevat Kokoomuksen olevan lähempänä heitä. Kun nouri lähti maalta kaupunkiin, isä sanoi, että et sitten unohda mistä olet lähtöisin ja äänestät Maalaisliittoa (siis kepua). Nyt tuo nuori on aikuistunut ja isän neuvo on mennyttä aikaa. Kepu tulee jatkamaan nykyisessä kokoluokassaan ja hiljalleen pienenemään. Ei olisi pitänyt lähteä EU -tielle. Oltaisiin pienviljelijöitä peräpohjolassa ja tukiaisia tulisi kuten ennen. Kun lähtee Kokoomuksen herrojen kelkkaan, niin siinä aina maamies jää toiseksi. Nyt kun persut voisivat sanoa, että vaihdetaan Portugalin tuki Suomen osalta maataloustuista loppumiseen, niin ne eivät tietenkään sitä tee. Vennamon perinne vaatii viljelijän puolustamista. Persut pelastavat tuet ja kepu saa näpeilleen taas.

zsi

Keskustan kolmas mahdollisuuus on, että liberaalisti ajattelevat keskustalaiset siirtyvät Kokoomukseen, johon he oikeasti kuuluisivat mielipiteidensä perusteella ja änkyrä-agraari-siipi pysyy edelleen Keskustana, joskin paljon pienempänä tai vaihtoehtoisesti siirtyy SDP:n ja PS:n jäseniksi sen mukaan mistä kukin löytää hengenheimolaisensa.

Nykymuotoinen Keskusta on liian hajanainen lukuisine puoluetta keskinäisiin erimielisyyksiin hajottavine kuppikuntineen säilyäkseen Suomen poliiittisessa kentässä tulevaisuudessa.

UppiNiskanen

Kepu on vieläkin liian suuri puolue Suomeen. Oikeasti maanviljelijöitä ja muita maaseudun luontaisia kepuleita on ehkä noin 7% koko kansasta. Siis niitä, joille Kepun ministerit ovat perinteisesti järkänneet siltarumpuja tai ohitusteitä.

Jokaisessa suomalaisessa kirkonkylässä on pirusti kiertoliittymiä yms infraa, ja komeat kunnantalot. Siellä, missä ihmiset asuvat, tiet ja muut rakenteet rapautuvat. No, ehkäpä tähän nyt vihdoinkin saadaan muutos.

Toivotan Kepulle kaikkea hyvää, mutta Helsingissä ei taida ystäviä olla. Pitää mennä sinne missä tykätään.

Pera Pertsa

Urho Kaleva Kekkonen kuoli vuonna 1986 31. elokuuta. Tuosta ajasta on kulunut liki 25 vuotta. Ja tähän vaalin asti Keskusta on ammentanut Kekkosen kuolemansa jälkeistä perintöä. Mutta ennen vaalia havahduttiin, että ei eduskuntavaalin käyntiä varten voi varoja ihan tuosta vaan perinteisesti vetää Keskustan kansanedustajaehdoikkaille esim. yhteisistä eläkevaroista.

Mutta pientä vilppiä on varmaankin perinteisesti suvaittu puolueiden kesken, mutta kun Keskusta mahdollisesti yritti kähmiä liikaa varoja puolueensa kannatuksen jatkumiseksi, että sitten muiden puolueiden taholta peli vihellettiin poikki.

Mutta pelihän ei suinkaan ole ohi Keskustan taholta, sillä perinteisestihän osa Keskustaa äänestäneistä äänesti Perussuomalaisia. Että tilanne elää ja en niinkään olisi varma perinteisen Keskustan vallan halun päättymisestä tähän vaaliin. Onhan keskustalaismieliset ennenkin äänestäneet muuta kuin Keskustaa.

Toivottavasti perussuomalaiset olisivat vakaampi puolue kuin entinen SMP.

Jarko Häkkinen

-Suurista puolueista Keskusta suhtautuu myönteisimmin kristinuskoon (joskin Perussuomalaiset tulevat roomalaiskatolisen Soinin johdolla hyvänä kakkosena)
-Kristinuskoa vastustavan järjestön puheenjohtaja vakuuttaa Keskustan olevan menneen talven lumia.

Liittyvätkähän nämä mitenkään yhteen?

Hymiö

Kepun pääministerikaudet jättivät Suomelle karmeat vastuut ja velvoitteet. On nimeä huiskittu jos jonkinlaisen paperin alle kunhan ovat itse saaneet luvan maksaa 'vapaaehtoisia' tukia kotomaassa ruoan tuotannolle meidän verorahoistamme miljoonia ja miljardeja.

Nyt on Jyrkin koura syvällä jöötissä ja Kepu nauraa oppositiossa. Ei ikinä takaisin tuollaista omanedun puoluetta. Hyvästi maailman suurimmat mokailijat ja töpöt.

jkalervo

Tuo Keskustan arvostelu edellisen hallituksen tekemisistä ja tekemättäjättämisistä. Eihän siellä Keskusta yksi ollut vaan siellä oli myös Kokoomus ja RKP. Miksi Keskustan kannatus laski niinkin paljon kuin laski? Kyllä suurin selittäjä on se että suuri määrä entisistä Keskustaa äänestäneistä siirtyi Perussuomalaisia äänestämään. Siinä on miettimistä mitkä olivat ne syyt että näin kävi. Ihan kaikkea ei selitä tämä populistisuus mikä tuntuu vaalien alla olevan erityisesti oppositiolle vastustamaton ase. Ja sitä asetta nyt käytettiin härskisti. Kansa sai sellaisen eduskunnan kuin ansaitsi ja pulinat pois!

salakankee

nyt se loppu, alkoi matokuuri!
Maataloustuet nyt uuteen syyniin. Jos muilta leikataan pitää katsoa myös muita eli maajussia kaa!
Jollei maatalous kannata, pillit pussiin ja Ruotsiin töihin.
Opetelkaa ensin se ruotsi, nii saatte muutakin duunia sieltä kuin metronvessojen siivoamista

tuomonet

Eräs tuttu maanviljelijä löi pillit pussiin ja luovutti tilan jatkajalle. Meni sitten työttömyyskortistoon vaimon kanssa. Kertoi, ettei koskaan näin hyvin ennen rahallisesti pärjännyt. Joutui tosin joskus vähäksi aikaa joihinkin työttömyystöihin, se tietenki vähän rasitti muuten mukavaa elämää. On edelleen vankka kokoomukselainen. Että kyllä se tuki kelpaa kokoomukselaisellekin.

MURSU

mutta muistettava että Persujen geeneissä virtaa muistumia SMP:stä.

Kaupunki maaseutu? Espoo kyllä on kuin maaseutumainen kaupunki / kokoelma pieniä kyliä siellätäällä peltojenkin reunustamana, ratsutallia keskustassa jne. Ja Espoostahan, Soinin kotikaupungista Persut ponnisti jytkyimmin.

luuserius

Jos meillä olisi Ruotsin verotasot, joita Urpilainenkin ihailee, niin eikö kaikki ruotsalaiset ryntäisi tänne töihin?
Teollisuus ainakin tykkäisi sähköveron poistosta ja minua ilahduttaisi lahja-ja perintöveron poisto.

Ympäristöverot ovat korkeammat, esim. diesel maksaa n.1.7 euroa litra. Mutta se on halpaa, kun työstä jää enemmän käteen.

Tapio Arjo

Kepu on kepuloinut kahteen kertaan jäsentenvälisissään Suomelle pääministerin. Se, jos mikä on saavutus.

Mannaa korville ja sielulle on se, jos kepu todellakin jäisi lopullisesti noin 2,7 prosentin puolueeksi.

Jos katsotaan kokonaisuutta, niin olen sitä mieltä, että kepu on puolue, joka on kautta aikain tehnyt eniten pahaa suomalaiselle demokratialle ja kansalle.

Kiikunsuora

Pahuus tiivistyy erityisesti Urho Kekkoseen ja Paavo Väyryseen. Olihan siellä välissä mm. Johannes Virolainen, vioistaan huolimatta aito demokraatti ja isänmaan mies.

Mutta Kekkosen-Väyrysen linja toi Kepuun syövän, joka levisi kaikkialle. Se oli kierouden,salailun ja kähminnän syöpä. Neuvostoliitosta tuotiin paha henki Suomen maaseudulle. Tämän pahan hengen tuloksena Kepu on pettänyt niin omat kuin vieraat. Pystyykö enää parantumaan?

Väyryset ja muut kieronlierot ulos kepusta ja heti - muuten riittää pian yksi numero kannatuksen mittaamiseen.

Mindpeace

Imago
Marin valinta vaalimainosten keulakuvaksi oli viimeinen niitti. Kuka mahtoikaan tuon ratkaisun tehdä. Tekikö itse puheenjohtaja. Nimittäin voiko joku sanoa Marin habitusta katellessa, että tässä naisessa on vetoa, tämä nainen hurmaa meidät vaikkei asiaakaan olisi. Päinvastoin, Marin karsima on luotaantyöntävää, myötähäpeää synnyttävää.
Tämän varmaan kepulaisetkin tunnustavat nyt, jonka äänestäjät näki vaaleissa.

Asia
Yhtenä muiden joukossa tuo teema koko Suomen asuttuna pitäminen on todellinen virhe. Näillä asutuilla alueilla ei välitetä yhtään kaataa rahaa jonnekin Ämmänsaaren Kinahmon Savukoski Salla suunnalle. Missä asumiselle ei ole luontaisia edellytyksiä.
Ja kun ei sillä asu niitä äänestäjiä, vaikka viestistä innoissaan olisivatkin. Lapissa missä Kepu ei edes hävinnyt vaaleja saatiin vain 2 kansanedustajaa kahdestasadasta.
Kuvitelma siitä, että maa on hallussa, johtuu siitä, että keskusta maaseudulla hallitsee kunnallista politikkaa, siis alue on hallussa hyvinkin, mutteivät ihmiset. Jossakin simossa asuu vähemmän ihmisiä, kuin helsingissä yhdellä kadulla. Maanhallinnasta ei anneta mandaattia ihmisten hallintaan.

Kyllä keskusta on työnsä tehnyt keskusta saa mennä.