Maanantai 20.5.2019

”Valkoisten pako” Helsingissä: Tätä perheet pelkäävät

Luotu: 
29.4.2011 16:15
  • Lasten oppimistuloksia selittää ensisijaisesti oppilaiden oma sosiaalinen tausta, ei koulun antaman opetuksen taso.

Koulut ovat kenties ratkaisevin solmukohta pääkaupunkiseudun asuinalueiden eriytymisessä, joka on johtanut niin sanotun ”valkoisen paon” alkamiseen myös Suomessa.

Kun kantaväestö muuttaa pois alueilta, joilla asuu paljon maahanmuuttajia, ovat ensimmäiset lähtijät usein lapsiperheitä ja muuton syy huoli opetuksen tasosta lähikoulussa, jossa maahanmuuttajalasten osuus on suuri.

Pahimmillaan ”ghettoutumiseen” johtava kierre on valmis, sillä koulujen eriarvoistuminen linkittyy suoraan asuinalueiden yleiseen eriytymiseen. Koulujen rooli valkoisen paon ilmiössä on ”pahimmillaan todella suuri”, sanoo kaupunkimaantieteen tutkija Venla Bernelius Helsingin yliopistosta Uudelle Suomelle.

–Ja lapsiperheiden muuttopäätöksissä koulujen rooli on iso, hän sanoo.

"Rahaa"

Bernelius on tutkinut pääkaupunkiseudun alueellisen eriytymisen ja koulujen eriytymisen välistä suhdetta muun muassa väitöskirjassaan ja parhaillaan MetrOP-hankkeessa.

Hänen mukaansa kouluissa tiedetään kyllä, miten tilannetta voitaisiin parantaa: rahalla. Sillä saisi lisää opettajia, jotta ongelmakoulujen oppimis- ja käytösongelmiin ehdittäisiin puuttua. Lisärahan avulla voitaisiin myös panostaa houkutteleviin erityispainotuksiin opetuksessa.

–Tämä on resursseista kiinni, ja raha olisi ihan toimiva konsti. Investointi myös kannattaisi, sillä meillä on edessä valtavia ongelmia, jos tämä tilanne pääsee todella räjähtämään, sanoo Bernelius.

Pääkaupunkiseudun kouluille jaetaan ns. positiivisen diskriminaation määrärahaa sosiaalisten ongelmien kasautumisen ehkäisemiseksi. Summa oli vuonna 2010 yhteensä noin 1,7 miljoonaa euroa, ja yhden koulun saama keskimääräinen tuki on ollut 50 000 euron kieppeillä.

–Se on suhteellisen pieni raha. Eihän sillä palkkaa edes yhtä kokopäiväistä opettajaa, sanoo Bernelius.

Helsingin kaupunginvaltuutetut pyrkivät lisäämään määrärahaa vuodelle 2011, mutta heikkoon taloustilanteeseen vedonnut opetuslautakunta piti nykyistä määrää riittävänä.

"Huono-osaisuuden kasautuminen näkyy maahanmuuton myötä"

Venla Bernelius korostaa, että vanhempien huoli lasten saaman opetuksen tasosta on osittain turha. Koulujen oppimistulosten erot ovat todistetusti kasvaneet,  mutta oppimistuloksia ei selitä ensisijaisesti koulun antaman opetuksen taso vaan oppilaiden oma sosiaalinen tausta. Suomessa ”hyvät” ja ”huonot” opettajat eivät ainakaan toistaiseksi valikoidu ”hyviin” ja ”huonoihin” kouluihin, kuten maailmalla.

–Oppimistulokset heikkenevät juuri siksi, että hyväosainen kantaväestö muuttaa pois alueelta, sanoo Bernelius.

–Toistaiseksi ei voida osoittaa, että mikään pääkaupunkiseudun koulu olisi ”haitaksi” oppilaalle.

Bernelius ymmärtää kuitenkin kehityksen: vanhemmat tekevät ratkaisuja, joiden ajattelevat olevan lapsilleen parhaita.

Bernelius uskoo lisääntyneen maahanmuuton kiihdyttävän alueiden eriytymistä lähinnä siksi, että huono-osaisuuden kasaantumisesta on tullut näkyvää.

–Ei lähiöissä ole esimerkiksi aiempaa turvattomampaa, mutta huono-osaisuuden kasaantuminen näkyy ”näkyvien” maahanmuuttajien myötä, hän sanoo.

Kouluissa, toisin kuin lähiöiden kaduilla, ongelmat sen sijaan ovat todellisia. Opettajalehden helmikuisessa kyselyssä 41 prosenttia opettajista kannatti kouluihin kiintiötä maahanmuuttajille, koska näiden suuri osuus vaikeuttaa opettamista.

–Koulujen osalta muutos on selvä. Maahanmuutto asettaa kouluille suuria haasteita etenkin pääkaupunkiseudulla, sanoo Bernelius.

Toisaalta koulujen eriytyminen on vain osa kierrettä, joka alkaa asuinalueiden yleisestä jakautumisesta hyväosaisten ja huono-osaisten alueisiin. Tähän on johtanut maahanmuuton lisäksi yleinen tuloerojen kasvu, joka ajaa samaan vuokralähiöön sekä huono-osaiset maahanmuuttajat että huono-osaiset kantasuomalaiset.

"Valkoiseen pakoon" puututtava nyt

Esimerkiksi Espoon Suvelassa vieraskielisten osuus on kasvanut 7,6 prosentista 20,7 prosenttiin vuosina 2000–2009, kertoi Helsingin Sanomat tänään. Tutkijoiden mukaan kehitykseen on pakko Helsingin seudulla puuttua nyt; kun vieraskielisiä on vaikkapa Tukholman Tensta-lähiön tavoin 70 prosenttia alueen väestöstä, on tilannetta mahdoton muuttaa.

Toisaalta pääkaupunkiseudunkin kehityksen kääntäminen on hankalaa. Pelkän asuntopolitiikan keinoin, hallinnollisesti pakottamalla, ei ihmisiä nykymaailmassa pystytä ohjailemaan.

–Jos eriytyminen pääsee liian pitkälle, keskiluokka saattaa muuttaa muualle, vaikka alueelle rakennettaisiin hienompia taloja, sanoo Bernelius esimerkiksi.

Silti tasapainoisiin asuinalueisiin pitäisi pyrkiä. Esimerkkinä uusista, innovatiivisista alueista Bernelius mainitsee Viikin ja Arabianrannan, vaikka mainitut eivät varsinaisia vähäosaisten alueita olekaan.

–Ne pystyvät omilla eko- ja taidekaupunginosien maineillaan houkuttelemaan asukkaita eri tuloluokista, Bernelius sanoo.

Kekseliäitä asuntopoliittisia keinoja tarvitaan, jotta kurssi saadaan käännettyä. Valmiita keinoja ei ole sen enempää Suomessa kuin maailmallakaan.

–Jos osaisin ne luetella, olisin miljonääri, sanoo Bernelius.

Aiheesta kirjoittaa myös lakimes Husein Muhammed blogissaan täällä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

urbanuz

Kaikki vain eivät halua asua omassa "rauhassaan".

Jotkut arvostavat sitä, että kirjastot, ruokakaupat ravintolat, liikuntamahdollisuudet, koulut ja ystävät ovat lähellä ja että niitä on runsaasti mistä valita.

Kaikki eivät halua ajaa autolla toista tuntia joka paikkaan.

Aamuisin näkee sisääntuloväylillä jonottamassa niitä onnellisia jotka ajavat toista tuntia Nurmijärveltä, Mäntsälästä, Porvoosta ja jopa Hämeenlinnasta. Siellä ne "onnelliset" ovat jonossa, joka etenee 15 km/h.

Kaikki eivät halua kuulua pienen pieneen yhteisöön, jossa kaikki "tietävät" toistensa asiat ja joiden elämä näyttää koostuvan seuraavista hokemista: a) maalla on hyvä asua, b) kaupunki on paha paikka ja c) kaikki on EU:n syytä.

Henkinen kuolema on maahanmuuttajia paljon pahempi ongelma.

Asuinpaikkansa saa onneksi vielä valita.

Oranki

> Jotkut arvostavat sitä, että kirjastot, ruokakaupat
> ravintolat, liikuntamahdollisuudet, koulut ja ystävät ovat
> lähellä ja että niitä on runsaasti mistä valita.

Asun noin 50000 asukkaan paikkakunnalla. Täältä löytyy tasokas kirjasto, ruokakauppoja ja supermarketteja sekä muita ketjupaikkoja (terrat, claes ohlsonit, biltemat yms.). Useita ravintoloita (ei tosin misukkatähtiä), kuntosaleja, valtakunnan parhaimpiin kuuluva uimahalli (se on oikeastaan enemmän), kymmenittäin kouluja, kielikylpymahdollisuus ruotsiksi ja englanniksi, tasokas teatteri ja ystävät eivät mitenkään voi olla kaukana näillä etäisyyksillä. Bonuksena kaunis saaristo =) ja pitkä historia. (mm. kirkko yli 200 vuotta ennen helsingin vastaavaa)

> Kaikki eivät halua ajaa autolla toista tuntia joka
> paikkaan.

Täällä ei edes pyörällä tarvitse ajaa varttituntia pitempiä matkoja.

> Aamuisin näkee sisääntuloväylillä jonottamassa niitä
> onnellisia jotka ajavat toista tuntia Nurmijärveltä,
> Mäntsälästä, Porvoosta ja jopa Hämeenlinnasta. Siellä ne
> "onnelliset" ovat jonossa, joka etenee 15 km/h.

Paikkakunnan teollisuuslaitoksiin noin puolet työväestä tulee kesäisin pyörällä. Ruuhkia ei ole. Rannan tehtaisiin pidetään talvellakin pyörätiet erikseen kunnossa. Teollisuusprofiili on erittäin monipuolinen raskaasta metallista IT-puoleen saakka.

> Kaikki eivät halua kuulua pienen pieneen yhteisöön, jossa
> kaikki "tietävät" toistensa asiat ja joiden elämä näyttää
> koostuvan seuraavista hokemista: a) maalla on hyvä asua,
> b) kaupunki on paha paikka ja c) kaikki on EU:n syytä.

Niin uskomatonta kuin se onkin ei 50000 asukkaan joukosta saa millään tuollaista fiilistä. Tietenkään tämä ei ole mikään metropoli ja kunnolla mokaamalla saatat saada naamasi pienen joukon muistiin, mutta käytännön eroja anonymiteetillä tsadiin verrattuna on vain vähän. Tämä ei myöskään ole maaseutua, mutta plussapuolena voin sanoa ettei se myöskään ole kaukana mikäli sinne mielii.

> Henkinen kuolema on maahanmuuttajia paljon pahempi
> ongelma.

Täällä ei ole ongelmia kummastakaan =). Vinkiksi vielä: minä ja vaimoni olemme molemmat yksityisellä töissä. Kolme lasta päiväkodeissa, yksi auto johon tulee 10tmk vuodessa. Oma työmatkani 1km. Vaimon työmatka 5km. Tsadilaiset voivat vain unelmoida tällaisesta. =).

Ai niin: asuntojen neliöhinnat ovat jotain ihan muuta kuin tsadissa. Asumme omakotitalossa reilun kilometrin päässä keskustasta ja kämppähän alkaa olla jo maksettu =).

Tlo

Oulu. 140 tuhannen asukkaan kaupunki. Erinomaiset pyörätiet kaikkialle. 120 neliön rivitaloasunto 4km keskustasta 140.000€. Maksettiin viidessä vuodessa. Työmatkani 8min autolla ja 25min pyörällä.

Kaupungista löytyy käytännössä kaikki kuviteltavissa olevat mukavuudet, mukaanlukien Suomen suurin Verkkokauppa.com -myymälä ja lukematon määrä eri etnisiä ravintoloita: italialainen, turkkilainen, kaksi kreikkalaista, espanjalainen, meksikolainen, bangladeshlainen, thaimaalainen, vietnamilainen, useampi kiinalainen jne. Persoonallisen värinen yliopistokin löytyy, kuten myös runsaasti IT-alan työpaikkoja (tosin asia voi korjaantua kunhan Nokian muutosten todelliset seuraukset selviävät.) Kaupunkialueella on kaikille avoin WLAN.

Ihmiset hymyileviä ja ystävällisiä eivätkä hapannaamoja. Ainoa merkittävä miinus on suunnaton pimeys ja kylmyys talvisin, sekä kesän lyhyys: yleensä lämpimiä kannattaa odottaa vain juhannuksesta elokuun puoliväliin.

Itselleni tuli yllätyksenä että Oulu oli yksi eniten humanitäärisiä maahanmuuttajia vastaan ottanut kaupunki. Eihän heitä täällä ole juuri näkynyt! Ulkomaalaiset ovat lähinnä ravintoloitsijoita tai Nokian ja muiden IT-alan firmojen insinöörejä puolisoineen. Selitys tuli vierailulla Meri-Toppila -nimiseen kaupunginosaan: kaikki hum. maahanmuuttajat oli dumpattu sinne yhteen kasaan ja valkoihoisia sai etsimällä etsiä. Ulos kyseiseltä pieneltä alueelta he eivät mitä ilmeisemmin juurikaan uskaltaudu, koska eivät kaupungin katukuvassa juurikaan näy. Tämä lienee sitä paljon puhuttua suunnattoman rikastavaa monikulttuurisuutta?

TapioTTT

Mutta olisi parempi että he koko ulkomaalaisosiaaliselättisakki pysyisivät kehä kolmosen eteläpuolella ja mieluiten Kauniaisissa tai Sipoossa.
Meinaan Kelan konttorikin on yleensä Kauniaisissa ihan kävelymatkan päässä ilmaisesta "rivarista" eikä tähänkään rahanpummaus matkaan tarvitse pummata kelalta taxirahoja.

Lisäksi Kauniaisissa on muutenkin varakasta ja mukiinmenevää sakkia jotka mielellää avittaa näitä uusia "suomalaisen yhteiskunnan palastajia"

Eli Kauniaista itsekkin näille uusille "siirtolaisille" vilpittömästi suosittelen.

nimperi

Yhdellä luokalla ei saa olla yli 10 % ulkomaalaisia (ihonväriin tms. katsomatta). Jokainen oppilas joka menee luokassaan yli 10% lukeman aiheuttaa kunnalle 1000 euroa sakkoa per koulupäivä per liika-oppilas.

Kunnat saavat hoitaa lopun itse. Tarvittaessa voivat vaikka lopettaa "ghettojen" koulut kokonaan ja pistää oppilaat koulukyytiin ympäröiviin kouluhin, niin että saadaan integroituminen toimimaan.

Tulee meinaan pidemmän päälle halvemmaksi, jos ulkomaalaiset saadaan integroitua suomalaiseen yhteiskuntaan. Jos ei saada, niin jo seuraavaan eduskuntaan alkaa päästä läpi ehdokkaita, joihin verrattuna Halla-Aho on mamuttaja.

Pekka P

Humanitäärisillä maahanmuuttajilla lisääntymisvauhti ylittää kantaväestön kevyesti. Somaleilla 5,8lasta/nainen ja tietysti yhteiskunnan kustantamina. Mitä siinä vaiheessa, kun mamulasten määrä ylittää koko pääkaupunkiseudulla 10%? Ettei tilanne alkaisi olla jo nyt pitkällä.

Laitetaanko Helsingin suomalaisen yhteiskoulun yläasteelle mamukiintiö ongelmalähiöstä? Mitä luulet pysyykö koulu sen jälkeen enää huipputasolla? Entä alkavatko lahjakkaimpien suomalaislasten vanhemmat muuttamaan siinä vaiheessa johonkin oikeaan sivistysvaltioon, jossa löytyy hyviä kouluja ja opiskelurauhaa?

Näitä asioita pitäisi tajuta miettiä todella monelta kannalta.

pilari

niinkään ihonväri, vaan sellainen keskeinen asia kun kielitaito. Ongelmaa pahentaa huomattavasti se ettei lapsi välttämättä saa kotoa samanlaista tukea kuin 'alkuperäisväestö'. Maahanmuuttajavanhempien kielitaito kun on usein huonompi kuin lasten. Tällöin oppimisen edellytykset ovat kaikissa oppiaineissa alhaiset ja siitä kärsii sitten koko luokka kun perinteisen suomalaisen tasa-arvon mukaisesti yritetään vetää koko porukkaa samassa tahdissa. Se on opettajalle ihan mahdoton tehtävä, ja epäreilua muita lapsia kohtaan.
Tätä ei voi korjata prosenttikiintiöillä. Tarvitaan erityistoimia ja erityisopetusta, joka tietty maksaa rahaa. Sikäli tämä on ristiriidassa hajautetun asuttamismallin kanssa että keskittämällä erityisopetusta tarvitsevat samalle alueelle päästäisiin merkittävästi parempaan tehokkuuteen.

Mila F

Muistathan, että humanitäärisiä maahanmuuttajia tulee maahan vuosittain n. 750 henkeä. Anteeksi, jos tuntuu saarnalta, mutta se ei ole tarkoitus. Heillä on YK:n pakolaisstatus toisin kuin näillä turvapaikkashoppaavilla turvapaikanhakijoilla viiksekkäine, isokokoisine alakoululaisineen. Heidät vedetään leireillä kaikenlaisten sopivuusmankeleiden läpi - koulutus, ammatti, suhtautuminen suomen ilmastoon, sairastavatko jotain pitkäaikaissairautta, onko loisia yms. Siis kuvittele! He ovat sentään lähteneet pakoon kuolemaa. Heidän kotoutumisessaankaan ei ole muutaman henkilön poikkeuksia lukuunottamatta mitään ongelmia. Mieluummin hengissä kuin kuin kuollut.

Samaan aikaan kukaan ei pane tuolla rajalla minkäänlaista stoppia, jos tullaan ilman papereita, poljetaan jalkaa - kuten se eräs afrikkalainen homomies, ilmaantuu 10 hengen lauma viimeisissä muotivaatteissa hengaavia nuoria miehiä vaatimaan turvapaikkaa. Kysyttäessä vaimoja ja lapsia on jäänyt sodan keskelle ainakin sata. Tulevat jos noudetaan turvaan Suomen kustannuksella. Ja jälkikäteen, jos valehtelu omista olosuhteista tai perhesuhteista todetaan, ei seuraa karkotusta.

Ihan tolkutonta ja siksi haluaisin, että erotetaan puheessa kokonaan pakolaiset ja turvapaikanhakijat.

Pekka P

Tuollainen tuhoaa muutamassa vuosikymmenessä minkä tahansa valtion. Tuskin tilanne on Suomessa lainkaan valoisampi. Epäilen sitä vieläkin pahemmaksi Suomen huonomman työllisyystilanteen vuoksi.

Ruotsissa kaikkiin maahanmuuttajiin menee budjetista 22% ja palautussuhde on 9%. Tuskin uskaltaisivat edes tutkia asiaa ei-länsimaisten kohdalla.

Ranevaan

... laitetaan kotouttamiskieleksi Ruotsi ja ensisijaiseksi sijoitusmaakunnaksi Ahvenanmaa. Näillä eväillä he pääsevät varsin helposti muuttamaan Ruotsin lintukotoon, jossa kulttuuri on huomattavasti tylyä Suomea ystävällisempi.

TakojaIlmarinen

Pääkaupunkiseudulla asuvista taitaa suurin osa elää sosiaalisen tuen turvin = veronmaksajien piikkiin!

Suomessa on paljon alueita jotka tyhjenevät asukkaista ja on sekä tyhjiä asuntoja ja jopa tyhjiä kerrostaloja.

Jos töitä ei saa, eikä se edes kiinnosta niin eikö olisikin hyvä hoitaa nämä asukkaiksi vaikkapa Kainuuseen!
Siellä paikalliset ihmistet voivat opettaa vaikka marjan poimintaa niin sikäläisetkin kanta-asukkaatkin tekevät!

Kiusallinen muisti

Maahanmuutto ja sen haasteet ovat tärkeä tulevaisuusasia suomalaisille, mutta todellinen uhka tässä ajassa kohdistuu Suomeen Euroopan vakauspaketin kautta. Jonka päätökset ratkaisevat myös sen onko Suomella jatkossa varaa hoitaa maahanmuuttopolitiikkaa inhimillisesti, suomalaisten ja maahanmuuttajien osalta.

Vai tuleeko myös suomalaisista MAANSOSASTA muuttajia, kuten vuosikymmenten ajan 1800 lopulla ja 1900 luvun alussa.

Suomen ottaman velan ensisijainen käyttötarkoitus tullee olemaan, Euroopan huijari pankkien pelastaminen ja rahan kylvö muihin Suomea vahingoittaviin EU/euro projekteihin, herrakansojen käskytyksen mukaan.

Velkamäärän kasvattaminen kiihdytetään lähivuosina kymmen kertaiseksi.

Näin asia on Kokoomuksen puoluetoimistossa päätetty.

Kun muutatte niin huomioikaa tämä Kokoomuksen päätös kun valitsette kohteen ja maan mihin muutatte.

Neuvos

Maahanmuuton puolustajat eivät ole hoitaneet maahanmuuttoa niinkuin kuuluisi.
Kun me Suomalaiset joudumme muuttamaan asuinsijoiltamme, niin olisko syy maahanmuuton leväperäisestä hoitamisesta?
Ei käy Soinia kateeksi, kun joutuu hoitamaan edellisten lepsuilun.
Vähemmistövaltuutettukin tutkituttaa vain Hakkaraisen lausumaa paneutumatta itse ongelmaan.

caballero

Vähemmistövaltuutettu Biaudet pääsi epäpätevänä virkaansa ja sen on kyllä kaikki huomanneet.Biaudetista tehtiin kantelu,kun epäpätevänä valittiin RKP:n painostuksesta virkaan,joka olisi kuulunut pätevälle henkilölle.
Nyt nämä Thors,Wallin,Wideroos ym.liikaa mamuja tänne halunneet pyrkivät taas hallitukseen,saadakseen jatkaa Suvelan ja muiden alueiden ghettoutumista.
Nämä katalat hurrit tahtovat vain pahaa.Varokaa heitä.
Biaudet voisi muuttaa itse vaikka Jakomäkeen.

tarvo

Jopas oli yllättävä uutinen. Tähän ei maailmalla ole ratkaisua keksitty eikä keksitä Suomessakaan.

Ratkaisu ei voi olla se, että ostat kovan rahan asunnon hyvältä seudulta kerrostalosta, josta myös kaupunki ostaa vaikkapas 2 asuntoa samasta rappukäytävästä. Näihin kaupungin asuntoihin laitetaan sitten asumaan 10-henkiset mamuperheet sossun ja Kelan piikkiin. Muista siinä hymysuin seurata mihin veroeurot menevät.

Helsingin asukkaista on 25% mamuja vuonna 2025. Tämä tarkoittaa sitä, että kouluissa ovat prosentit vielä korkeammat. Miten meinataan rajoittaa mamujen määrää kouluissa? Kiintiöillä? Pakollinen suomalaiskiintiö 30% vai, hehheh?

Eräs isä

Hajasijoitetaan sossun varassa elävät mamut tyyliin 1 perhe/kylä, niin pitkälle kuin mahdollista (jos kylät/lähiöt loppuvat kesken, täytyy aloittaa kierros alusta). Suomessa on vielä paljon mahdollisuuksia hajasijoitukseen. Tämä saattaisi nopeuttaa myös sopeutumista suomalaiseen kulttuuriin.

heikkileivo

Miten minusta tuntuu jotenkin hirtehiseltä, että tämä on olevinaan joku uutinen Uudessa Suomessa? :-D Eiköhän nämä ole asioita, joita ihan tavalliset ihmiset joutuu kokemaan omassa arkielämässään. Tuskin jonkun Halla-ahon valtaisa äänisaalis on syntynyt ihan tyhjästä. Uskon, että monia pääkaupunkiseudun lapsiperheiden vanhempia tilanne ja sen kehitys ottaa toden teolla aivoon.

Pera666

Alkoi täällä Myyrmäessä mennä meno hieman liian monikultuuriseksi. Ostin tontin johon rakennan perheelleni kodin, sellaiselta alueelta joka on 100% omakotialuetta. En todellakaan halua lapsieni joutuvan kouluun jossa opetustaso laskee kun osa oppilaista ei osaa edes kunnolla Suomea. Siinä koulussa mihin lapseni tulevaisuudessa menevät ei ole YHTÄÄN mamua. Muut saa tehdä mitä haluaa, minä en halua ottaa osaa monikulttuuriseen Suomeen.

peweste

Mitä turhia huolestua .Tämä ongelma on helppo ratkaista.Kaikki maahanmuutoa kannustavat ja ihannoivat henkilöt muutavat perheineen näihin lähiöihin asumaan.Valtio tukee muutto- ja asumiskustannuksissa.Ratkeaa samalla monta ongelmaa.

Pekka P

Ei pitäisi olla mitään riemun aihetta, jos yhteiskunta oli päärahoittaja.

Lisääntymisoikeus pitäisi ansaita omalla työllään, eikä sitä oikeutta pitäisi jakaa yhteiskunnan tuilla kenelle tahansa. Vielä vähemmän vapaamatkustajina tulleille vierasmaalaistaustaisille.

Nokian ulkomaalaiset insinöörit ym. oikeat huippuosaajat eivät kuulu mielestäni tuilta poissuljettavien joukkoon. Tuskin tosin tarvitsisivatkaan tukia.

pykatron

Humaanina esiintyvä Niclas allekirjoitatko sinä tämän lehtesi kirjoituksen ?

Viitaten tähän lehtesi kommenttin, en ymmärrä, miksi pelkäät ja halveksit Perussuomailaisia ?

Viime sotien aikaan suomalaiset eivät pelänneet eivätkä halveksineet, mm. tataareja, mustalaisia, juutalaisia, ruotsalaisia, jotka taistelivat Suomen puolesta.

Haloo Niclas, jos et ole vielä huomannut Suomen kansa on kyllästynyt rikkaiden diktatuurista.

Minulle on aivan sama mitkä puolueet voittivat ja pääsevät hallitukseen, koska ennen pitkään he unohtavat köyhistä köyhimmät (myös perussuomalaiset), kuten minut.

Terveisiä Raimo Qvistbackalle- suortaselkäiellse poliisille.

Oxensuxenstjärna

kansanvaihto on jo liian pitkällä mitään ei ole tehtävissä....antakaa periksi ,liehuparrat ovat helsingissä liki enemmistönä jo. Muu maa tulee perässä sehän on niin että muu maa mustikka, kansanviisaus väärinymmärretty geenivirheellisten vihreiden ansiosta.

nipa3

Palkankorotuksien linjalle on aivan turha lähteä, koska kotitalouksien ostovoima ei ole merkitystä yrityksien liikevaihdolle. Näin ei myöskään synny työpaikkoja, koska kotitalouksien ostovoima kohdistuu yksinomaan kaupanalalle ainoastaan hintatasoa nostaen.

Hietsuarska

Nämä suvaitsevaisina esiintyvät voisivat muuttaa itse näihin mamulähiöihin. Näin mamut saisivat tarvittavia kontakteja suomalaisten kanssa ja kaikki olisi kuin paratiisissa konsanaan.

Miksi suvaitsevaisina esiintyvät suvaitsevat aina jonkun toisen kustannuksella, ei koskaan omalla?

Matti O Koskela

Perussuomalaisten tietämällä ja hoitamalla ratkaisulla kukaan ei todellakaan rikastu. Todella tyhmää kommentointia vastuullisen viranomaisen taholta.

Chettoutumisen vääjäämätön kehitys voidaan toki pysäyttää järkevällä kansallisella itsetuntoisella politiikalla. Jussi Halla-ahon johtamalla valtiollisella politiikalla asetetaan rajat suomalaisten ehdoilla tähän vihreälle ja muiden tukemalle vinoutuneelle hulabaloo politiikalle.

Olin itse 60-luvulla maahanmuuttajana Ruotsissa, jossa tavat olivat vielä kohdallaan. Oli mahdoton ajatus mennä ilman työpaikkaa millekään luukulle kruunuja ruinaamaan. Tätä eivät nykyinen ammatti-idioottien suvaitsevaisto halua muistella ja ymmärtää, että me suomalaiset määräämme täällä ihan itse, eikä mikään globaali viherstalinismin haarakonttori.

Oxensuxenstjärna

hulmuhelmaa ja liehupartaa liukuu katkeamattomana jonona maasillalta Rewelliä kohti joka päivä.Seinämäjellä niitä ei paljoa näy...muutamia aasialaistaustaisia siellä asustelee...ja ainoat tummat on jotain haagertteja ja koivistoja.Mielestäni niidenkin kotouttaminen on pahasti vaiheessa jotta ei tarvittis lisää ottaa ennenku saa niitten asiat ojennukseen.

Ville T

lähiöistä on muutettu pois paremmille alueille jo pitkään. Kyllä ne ihan kantasuomalaiset syrjäytyneen ovat suurin pulma. Itse opetan ja minulla on myös maahanmuuttajataisia oppilaita ilman mitään sen kummempia ongelmia. Suurimmat murheet itselläni on syrjäytyneiden kantaväestön lasten kanssa.
Ihonvärin heittäminen tähän juuttuun on rasismia. Ihonvärillä ei ole merkitystä oppimiseen tai elämiseen millään tavalla. Tunnen henkilökohtaisesti 8 ihonväriltään tummaa ihmistä,jotka ovat kulttuuriltaan ja kieleltään täysin suomalaisia ja joista useimmilla ei ole muuta kulttuuria. Toisaalta suurin osa ulkomaalaistaustaisista on vaaleaihoisia. "Valkoisten pako" on huono käännöstermi kun puhutaan ilmiöstä, jossa köyhimpien ja syrjityimpien elämä käy keskiluokkaisille liian epämiellyttäväksi ja suorastaan vahingolliseksi. On harhaluulo, että maahanmuuttopolitiikka olisi syy tai ratkaisu kokoomuksen johdolla tarkoituksella kasvatettuihin tuloeroihin.

MURSU

vaan se mitä vaaditaan! Köyhiä ollut ennenkin, MUTTA OPETTAJIEN ASENNE NYT: luetteloa harva se viikko mitä pitää ostaa ja olla, uhrheilu tamineet "ne, nuo, ja sun mitä", sitten "rahaa siihen ja tähän" lapsen mukaan laittakaa.

Huippuna (TOTTA!) opettaja luvannut vanhemmilta kysymättä "palkitsemis viikkorahaa/ per joka viikko jos oppiminen sujunut" vähint.5e/vk - ylöspäin viikko-ohjelman mukaisesti!

Nämä "rotu" kastimiset ei katso minkämaalainen lapsi on,siis myös suomalainen, vaan sosiaalinen luokkajako, vieläpä ylimielisellä "muka" ymmärtämättämällä "tottakai rahaa on" asenteella opettajan/koulun taholta!! (paikka: Espoo)

Masa Lahti

Mainio aviisi tämä N.Herlinin nettilehti. Julkaisijan piti käydä ulkomailla ymmärtääkseen että me kirjoittajat ollaan pääsääntöisesti idiootteja.
Kyllä se laita ilmeisen tasan tosi on.
Ei se nyt Niklaksen viaksi voida katsoa.
Suomalaisten yleissivistyksen taso on vaan kohta Idolsbaariaa.
Lärväilkää vappupahvit!

nivala

Onkohan aivan varmaa että alueilta muutetaan pois vain lasten koulumenestyksestä huolestumisen takia? Väittäisin että monessa tapauksessa syy on vanhemmissa jotka eivät halua asua muutenkaan alueilla joissa kohta joka toinen vastaantulija on jollakin tavalla "eksoottisen" näköinen. Lasten menestyksestä huolestuminen on vain hyväksytympi syy muutolle. Ymmärrän näitä vanhempia oikein hyvin. Ei ketään voi pakottaa asumaan jossakin vain ns.monikulttuurisuuden tai minkään muunkaan syyn vuoksi.Tässäkin äänestetään jaloillaan. Kyllä päättäjien pitää älytä tehdä johtopäätöksiä tällaisista merkeistä.

järkevästi ajatellen

heille sitten tarvitavat kieli tunnit muiden tuntien jälkeen kun Suomen kieliset jo lähtee kotiin.
Jos koulun toiminta alueella on liikaa vieras kielisiä heidät siirretään asumaan toisen kouluna lueelle.
Kaupunki on tässä avain asemassa kun nuo tulokaat yleisesti asuu vuokralla eli heille ei vuokrata asentoa alueelta jos koulun kiintiö on täysi.

Pentti Perusinssi

On se kumma kun keskustellaan mistä tahansa ongelmassa maassamme ilmaantuu tätejä jotka kertovat että homma on pelkkä pankkisiirtoprobleema. "Jos vain annatte pari miljoonaa järjestöllemme on kaikki poispyyhkäisty". Toinen loppuun kaluttu luu on jatkuva itku "resursseista". Tässäkin totuus on se että puhutaan asian vierestä karu totuus on että seuransa saa valita, niin koulussa kuin muuallakin. Kukaan tai mikään ei voi pakottaa ketään käymään vain tiettyä koulua vaan suomessa sen voi valita. Kyse on aivan normaalista oman lapsen parhaan tavoittelusta mikä on täysin kunnioitettava päämäärä. Näitä "eriarvoisia" kouluja on ollut aina, ilman maahanmuuttajiakin. Muistan jo 60-luvulta kuinka räikeän eriarvoisia koulut olivat ainakin Helsingissä (kuten tänäänkin). Ja kaikkiin ei ole todellakaan helppo päästä eikä pidäkään olla. Pitkällä tähtäimellä häirikön osa on hävitä sanoivat kukkahatut mitä hyvänsä.

Oxensuxenstjärna

tää on nykyaikaista miehitystä. Tämän takia meidän isät ei takuulla vertaan vuodattaneet.Nämä kaikki hyysääjät ja vähemmistövaltuutetut ovat tämän maan kupanneet ja raiskanneet sallimisineen.Meidän vaan pitää hyväksyä tämä miehitys ja ymmärtää että me ollaan vielä apinan tasolla kun ei suvaita.

Reino Alho

Käytännössä asia kuitenkin on niin, että jokainen ylhäältä käsin jäjestetty etuus on toisilta pois! Tässä tapauksessa tavallisilta suomalaisilta viedään pois heidän tuttu ja tuvallinen elinympäristönsä. Se on oikeastaan kaikkein suurin etuus, mikä suomalaisessa yhteiskunnassa on ollut. Ja tämä on myös kansaivälisesti pantu merkille ja on ollut esimerkiksi monen amerikkalaisen ihastuksen kohteena.

Olen tarkoin kuunnellut maahanmuuttoa liiaksi suosivien esittämiä mielipiteitä. Niiden perusteella olen saanut sen käsityksen, että muualla monissa maissa syntyneiden epäkohtien heidän mielestään kuuluukin levitä myös meille. Ja että meidän suomalaisten täytyy vain alistua kohtaloomme. Mutta prkle, me emme alistu koskaan, ei sitten ikinä! Ja senhän nyt olette näkemässä.

Jonathan

Se, että tulonsiirtojen varassa elävät ja heikon integroitumisennusteen omaavat siirtolaiset sijotetaan paremmille asuinalueille, on äärimmäisen epäoikeudenmukainen ja hävyttömän kallis ratkaisu, josta ei voi seurata mitään hyvää. Ja millä perusteella osa edellämainituista siirtolaisista sitten sijoitetaan paremmille alueille, kun osa kuitenkin täytyy jättää rapistuviin lähiöihin? Onko tämä oikeudenmukaista edes sosiaalisen siirtolaisen kannalta?

Suomi on liian moderni ja monimutkainen yhteiskunta kehitysmaista tuleville, jo peruskoulu on useille ylivoimainen suoritettava.

Yhteiskunnan tulisi kannustaa huonosti integroituvaa siirtolaista muuttamaan sinne, missä hänen kulttuurilliset taustansa sijaitsevat. Sopiva kotiuttamisraha olisi hyvä porkkana myös suomen passin jo saaneille.

Jokatapauksessa monikulttuurisen suomen rakentamisessa kannattaisi nyt ottaa aikalisä. Aikalisä siksi aikaa, kun keinot oikeanlaiseen kotouttamiseen on löydetty ja jo tänne päässeet sosiaaliset siirtolaiset integroitu. Maahanmuuttajien pisteytysjärjestelmä pitäisi kuitenkin ovet auki suomea hyödyttävälle maahanmuutolle.

Tähänastinen katukuvan "kansainvälistäminen" on ollut täysin järjetön projekti ja se on nyt oikeasti keskeytettävä.

Kim Lindblom

Lehtiä lukemalla ihminen saa hyvän käsityksen oman ymmärryksensä pienuudesta. Viime viikon (17) lehdissä kerrottiin mm. siitä kuinka Ranskan ja Italian viranomaiset ja poliitikot väittelivät siitä kenen vastuulle kuuluvat ne kymmenettuhannet Italian kautta EU:n alueelle tulleet arabimaahantulijat ja siitä kuinka ns. whiteflight-ilmiö on totta myös Suomessa. Itseäni näissä uutisoinneissa ihmetytti ainakin seuraava:

Jos kerran maahanmuutto ja monikulttuurisuus on niin suuri rikkaus ja voimavara kuin juhlapuheissa kerrotaan, niin miksi Ranska ja Italia eivät pidä kynsin ja hampain kiinni saamistaan rikkauksista ja voimavaroista vaan epäitsekkäästi tarjoavat heitä muille? Voiko yksikään valtio olla noin epäitsekäs, pitäisikö meidän ottaa mailla moisesta epäitsekkyydestä ja esim. lakata lennättämästä jokaista serkun kaimaa joka vain keksii sitä pyytää ns. perheenyhdistämisohjelman nimissä veronmaksajan rahalla Suomeen? Pitäisikö jättää jotain muillekin?

Suomeenkin rantautuneessa whitefligt-ilmiössä on taas kyse siitä, että kantaväestö (valkoinen) muuttaa kiihtyvällä tahdilla pois asuinaluilta heti kun maahanmuuttajien osuus ylittää kipupisteen. Ilmiö esiintyy joka paikassa missä valkoiset ja muun väriset ihmiset kohtaavat. Mikä itseäni tässä ihmetyttää on se, että eikö virallisen ja ainoan hyväksytyn totuuden mukaan ns. rasismi johdu vierauden pelosta ja eikö sen pitänyt hävitä heti kun opimme tuntemaan toisemme? Eivätkö lähiöistä pois muuttavat ole oppineet tuntemaan naapurissaan asuvia maahanmuuttajia riittävästi vai miksi juuri he, joiden pitäisi eniten ymmärtää iloita ja arvostaa maahanmuuton arkipäivää rikastuttavista kokemuksia niitä vähiten haluavat?
http://lindblomkimi.blogit.kauppalehti.fi/

Juha_Vuorio_Oulu

Kannustan kaikkia äänestämään puolueita, jotka tähtäävät Kanadan tyyppiseen valikoivaan maahanmuuttoon. Tuossa pisteytetään hakijat sen perusteella että kuinka paljon heistä on hyötyä tulevalle isänmaalleen. Sopeutumiskyky on oleellinen mittari.

Tällä hetkellä esimerkiksi somalien määrä lienee laskettavissa kymmenissä tuhansissa. Yksinkertaisella laskuopilla voi laskea että vuosisadan loppuun mennessä pelkästään somaleja on Suomessa satoja tuhansia.

Kuvittelen että ainakin Vihreitä näissä vaaleissa äänestäneet ovat tyytyväisiä viimeisen parinkymmenen vuoden aikana tapahtuneeseen ja nytkin edistyvään kansainvälistymiseen.

Sen sijaan esimerkiksi Kokoomuksen kannattajat eivät ainakaan aina ymmärrä että Kokoomuksen tavoitteena on saada halpatyövoimaa Suomeen. Se, että osa tästä porukasta jää sosiaaliturvan hoiviin, ei haittaa koska eihän rikkaiden ole tarkoitus maksaa veroja.

RKP:n äänestäjiä asia ei luultavasti liikuta; heillä kun on omat koulut ja muut instituutiot, niin rahvaan piirissä ei ole ennenkään tarvinnut liikaa luuhata.

Vihreiden, Kokoomuksen ja RKP:n lisäksi viimeisen parinkymmenen vuoden aikana hallituksissa ovat olleet Keskusta ja SDP, en ala arpomaan mitä näiden äänestäjät ovat asiasta ajatelleet, luultavasti ei ole tullut mieleen ajatella asiaa paria vuotta pitemmälle.

matti_olkinuora

"Tällä hetkellä esimerkiksi somalien määrä lienee laskettavissa kymmenissä tuhansissa"

No onhan se laskettavissa, jos käyttää muotoa 0,7*10^3. Ruotsalaisia on Suomessa enemmän kuin somaleja, ja ainoat kansallisuudet, jotka Suomessa voidaan laskea kymmenissä tuhansissa ovat virolaiset ja venäläiset.

http://www.stat.fi/tup/suoluk/suoluk_vaesto.html

"Yksinkertaisella laskuopilla voi laskea että vuosisadan loppuun mennessä pelkästään somaleja on Suomessa satoja tuhansia."

Mikäli somalien määrä kasvaa joka vuosi samalla henkilömäärällä on somaleja Suomessa vuosisadan loppuun mennessä 97 640

Mikäli somalien määrän kasvunopeus on sama, niin vuonna 2100 heitä on Suomessa 6593*(1,184^89) = 19 215 102 092
Tuskinpa heitä 19 miljardia täällä silloin asuu.

Mitä tulee Suomen kansalaisuuden saaneihin henkilöihin, niin somaleille myönnetyt kansalaisuudet ovat olleet laskussa.

a-tapio

80% Suomeen tulevista somaleista on luku-ja kirjoitustaidottomia ja enemmistö elää suomalaisten veronmaksajien rahoilla ? !

Herää kysymys mitä tasoa on se joukko suomalaisia päättäjiä jotka ovat tästä hulluudesta vastuussa ?

Itselleni tulee mieleen, he ovat lähes samantasoista sakkia näiden tulijoiden kanssa, eikö löydy tästä maasta miestä pysäyttämään tätä mieletöntä kehitystä ?

Puidaan vaan loputtomasti näillä palstoilla näitä asioita, eikä mitään kehitystä parempaan tapahdu, täällähän ollaan kohta samassa tilanteessa kuin näissä arabimaissa, tarvitaan kansannousu diktatuuria vastaan !!

Olaf17

Lainaus jutusta: "Toisaalta pääkaupunkiseudunkin kehityksen kääntäminen on hankalaa. Pelkän asuntopolitiikan keinoin, hallinnollisesti pakottamalla, ei ihmisiä nykymaailmassa pystytä ohjailemaan."

Kun yhteiskunta maksaa asumisen, koulutuksen tms. niin yhteiskunta voi myös määrätä maahanmuuttajan ihan sinne minne yhteiskunta sen haluaa määrätä.

Mielestäni on käsittämätöntä, että hesaan pakkautumisen vuoksi tyhjiä asuintaloja puretaan. Miksi ei niitä resursseja huomioida näissä asioissa? (esim.)

Olenko maahanmuuttovastainen? Varmasti ajattelee joku vihervasurisvedu, mutta tosiasiassa minä jopa kannatan työperäistä maahanmuuttoa ja suon mielelläni turvapaikan niille ketkä pakenevat sotaa, nälkää tms.

Ehdot vaan tulisi olla oikeasti asialliset jokaisen osapuolen kannalta.

Timo Göös

Suurin osa pakolaisista eivät osanneet asua ja elää omissa kotimaissaan, ei siis ihme etteivät monet Suomalaisetkaan halua/osaa elää heidän kanssaan meidän omassa kotimaassa. Rotuun ja uskontoon perustuvat julmat käyttäytymismallit on kylvetty, enään odotellaan niiden versomista ja täyteen mittaan kasvamista.

Timo Eriksson

...eikä tässä vielä kaikki... yllättävän suuri osa opettajista on tuskastunut olosuhteisiin joita on juuri kouluissa joissa on huomattava määrä pakolaistaustaisia oppilaita. Kulttuurierot ja sopeutumisvaikeudet tuottavat opettajille sellaista "tuskaa" että osa on vaihtanut koulua ja jopa vaihtaneet ammattia. Suomi on valumassa tuota pikaa hallitsemattomaan "syöksykierteeseen " jota on erittäin hankala enää oikaista. Seuraava menetys Suomelle on nuorten koulutettujen "aivovuoto" jolloin Suomi valuu kohti Kehitysmaa -statusta.

Rauno Kujala

Lopetetaan tämä idiotismi nimeltä mamutus, sillä oikastaan pahin vaje....vai haluaako suomalaiset ruotsalaisten kohtalon ?? Nämä eduskunnan maanpetturit on Islannin tapaan heitettävä eduskunnasta pihalle niskapers-otteella, ei tämä idiotismi muuten lopu.