Maanantai 16.7.2018

Täyslaidallinen valittajille: Sunnuntaipalkka 175% – Eikö kiinnosta?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.9.2015 15:59
 • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
  Kuva
  - Sunnuntaisin ei palkansaaja saa enää 200 % palkkaa, ja mietitään kiinnostaako enää ketään mennä sunnuntaisin töihin, pienyrittäjä hämmästelee.
|

Tilitoimistoyrittäjä Harri Vuorenpää (ps.) avautuu Puheenvuoro-blogissaan hallituksen eilen esittelemien toimien aiheuttamasta kritiikistä. Hän tuo keskusteluun pienyrittäjän näkemyksen.

- Sunnuntaisin ei palkansaaja saa enää 200 % palkkaa, ja mietitään kiinnostaako enää ketään mennä sunnuntaisin töihin. Leikkaus oli kuitenkin 25 %, eli saattaa se jotain kiinnostaa tuolla 175 % palkallakin. Pien-, mikro- tai yksinyrittäjän sunnuntailisä on vertailun vuoksi 0 %. Sitä on huono enempää tiputtaa, Vuorenpää kirjoittaa.

Hallitus kertoi eilen myös aikovansa leikata yli 30 päivän vuosilomia.

- Julkisten lomien vähentäminen se vasta radikaalilta tuntuukin! Palkallinen kesäloma on enää viitisen viikkoa! Ehtiikö siinä ajassa kaikkia kesäfestareita edes kiertämään? Jälleen vertailun vuoksi: pienyrittäjällä on palkallista lomaa tasan nolla päivää, Vuorenpää kirjoittaa.

”Palkallinen kesäloma on enää viitisen viikkoa! Ehtiikö siinä ajassa kaikkia kesäfestareita edes kiertämään? Jälleen vertailun vuoksi: pienyrittäjällä on palkallista lomaa tasan nolla päivää.”

Hallitus haluaa myös muuttaa ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomaksi. Seuraavilta 2-9 sairauslomapäivältä saa 80 prosenttia palkasta.

- No, yrittäjällä menee kaikki lyhytaikaiset sairaslomat ”omaan piikkiin”. Huolimatta siitä onko yrittäjä itse vai yrittäjän lapsi sairaana. Ja jos työ on sen luonteista, että se täytyy nimenomaan sinä päivänä saada tehdyksi, se käydään tekemään. Kyllä, sairaana. Ja on hyvä muistaa, että tällaisissa yrityksissä missä työ pitää saada tehdyksi, palkansaajan sairastuessa hyvin suurella todennäköisyydellä yrittäjä käy häntä tuuraamassa. Se, onko yrittäjä myös sairaana, on yhdentekevää, Vuorenpää avautuu.

Hänen mielestään valitusta kuuluu nyt paljon.

- Nykyään kuulee usein, että yrittäjät valittavat jatkuvasti. Tällä hetkellä se ei kyllä ole yrittäjät, jotka valittavat. Tällä hetkellä suurin valitus kuuluu ryhmältä, joka väittää että kaikki revitään heidän selkänahoistaan, Vuorenpää kirjoittaa.

Hän myöntää, että yrittäjyys on niin sanottu valintakysymys, mutta ”samalla logiikalla kukaan ei voisi valittaa”.

- Kaikki me olemme työmme valinneet. Olisi vain hyvä huomata, että omien etujen huonontuessa maassa saattaa olla niitä, joilla ei kyseisiä etuja ole ikinä ollutkaan, Vuorenpää kirjoittaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
      Harri Vuorenpää
Harri Vuorenpää
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pani Jaakki

Jaahas..minuu on siis kusetettu jo pitkään kun en ole saanut sunnuntai työstä kuin 100% korotettua palkkaa...vai katsotaanko sunnuntaina kaikki palkka jotenkin ihan ylimääräisenä vaikka töihin tullaan sunnuntaina työnantajan vaatimuksesta jatkuvassa kolmivuoro töissä...noh..saadaanhan se tälleinkin näyttämään niin pirun kauhealta nuo sunnuntai korotukset.

Jani Miettinen

Eikö se ollut, että sunnuntaina korvaus tippuu 75 % ja ylityö korvaus puolittaa eli sunnuntai yli työ tippuu 100% sinne 50%. Joten minun laskuni mukaan sunnuntaista saisi 125% ja alasta riippuen viikkoylitökorvauksen (100%) jos on ollut edellisen arkiviikon (ma-pe) töissä ja lauantaina töissä. Mutta myös lauantai ylityökorvaus 50% tippuu 25%

Henry Raita

Harri voi tulla kokeilee sieltä tietokoneen takaa kuinka leppoisaa duunia hoitajan hommat on. Hapa kun menee duuniin kipeänä niin ei vaaranna kuin itsensä mutta hoitaja vaarantaa sairaana työskennellessään ihmishenkiä.

Tuija Jauhiainen

Kirjoittajalla on aika yksipuolinen näkemys asiasta. Hoito-, pelastus- ja turvallisuusalan palkkauksen iso osa on juurikin lisät, peruspalkan pienuutta on aina perusteltu sillä, että saahan he lisiä.

Olen enemmän kuin pahoillani hoito-, pelastus- ja turvallisuusalan puolesta, heihin nämä leikkaukset napsahtaa pahiten, kun heidän työaikansa ajoittuu ajalle 24/7.
Rahallinen menetys on valtava n. 30% sekä sitten vielä supistetaan lomaoikeutta siihen kaupan päälle, niin että "kiristetään ruuvia" oikein kunnolla.

Kyuu Eturautti

Mikroyrittäjän asema yhteiskunnassa on hieno. Hallitusohjelmaan ne eivät mahdu.
- Kepu ymmärtää jos on maatilayrittäjä muttei muuten
- Kokoomus puhuu kauniita ja puukottaa selkään
- Persut eivät oikein ole varma mitä ajatella
- Demarit vihaavat
- Vassarit vihaavat vähän demareita enemmän koska he ovat sentäs oikeaa vasemmistoa
- RKP nauraa kaikille wannabe-porvareille
- Vihreät vaativat tekemään työt pimeässä ettei luontu tuhoudu

Niin. Ja Suomen Yrittäjät iskee naulat ranteen ja nilkan läpi ajamalla yhä vahvemmin vain suurimpien yritysten etuja.

Ihan hyvä että joku sai nyt sanomaa näkyville. Ja muistutetaan: eivät yrittäjät kieltäydy talkoista, eivät yrittäjät vaadi mitään massiivisia lisäetuja vaikeina talousaikoina, tässä lähinnä muistutetaan valittajille että suhteellisuudentaju on keksitty.

Tapio Lehtimäki

Yksinyrittäjällä ei ole sen koommin palkkatuettuja kuin tukemattomiakaan työntekijöitä. Harva pienyritys kykene myöskään näyttämään voittoa. On siis ihan sama onko yhteisövero 0 vai 100 prosenttia.

Kerrotko vielä mitä muita tukia pienyrittäjät saavat, kun tunnut olevan asiasta perillä? Oma putiikkini täyttää juuri 26 vuotta eikä tukiaisten saati verohelpotusten tynkääkään ole vielä näkynyt.

Jani Pulkki

Taksikuskeihin ei onneksi napsahda yhtään koska ei koskaan olla saatu mitään tollasia lisiä, paitsi ehkä paperilla.
Tämä taas johtuu siitä ettei lvm tunnusta pyhäpäivien tuplapalkkaa. Huvittavaa/säälittävää että taksit(autot) saavat 3ecua/kyyti, oli sitten kilsan tai sadan kyyti lisää mikäli lähtö tapahtuu 20-06 välisenä aikana tai pyhänä. Mihin ihmeeseen tuo perustuu? Kun taksien kuluista 70% omn palkkakuluja niin eikö pyhälisän pitäisi olla 1,0*(0,7+0.7)=1,4'päivätaksa? Iltalisän vastaavasti jotain ehkä euron ja lauantai lisän samaa luokkaa. kuskit haastaa autoilijoita oikeuteen maksamattomista pyhälisistä kun 70% maksaminen kahteen kertaan on hiukan mahdotonta.
Valtio siis estää lain noudattamisen, tietenkin tilanteeseen on keksitty erilaisia oikeudellisia jargoneita peittelemään tilanne, mutta tämä on totuus.
Tuli vaan mieleen.
Tiedät ettei taksikuskit ansaitse ihmisarvoa ja heidän pitäisi työskennellä 24/7 paikallisbussin hinnalla per kyyti, mutta silti.

Markus Vuorivirta

Luulisi nyt tilitoimistoyrittäjänkin ymmärtävän sen asian, ettei yritykset millään tyhjällä pyöri. Olen nähnyt tänään pöyristyttäviä kannanottoja asioiden tiimoilta. Mm. erään yrittäjäjärjestön puheenjohtaja oikein ilakoi, miten nyt yrittäjät saa fyffeä ja duunarit saa piskaa... Naurettavaa.

Nyt tähän asti tässä maassa piiskaa saa eläkeläiset, opiskelijat, työttömät ja nyt viimeisimpänä duunarit... Herra tilitoimistopomo voisi katsoa vähän pidemmälle sinne metsään niiltä puilta ja voisi korvata näiden kaikkien tilalle sanan "ASIAKAS". Niin. Se mikä tuo sitä hiekkaa sinne yrityksen lattioille ja tuo tulot niin yrittäjälle, yrityksen työntekijöille kuten vaikka sidosryhmille - esim. tilitoimistolle! Vain ASIAKKAAT näitä pyörittää ja se on se AINOA paikka mistä sitä rahaa tulee (erilaisten tukiaiskoplailujen lisäksi mitä pienyritykset aika vähän harrastaa).

Joten nyt kun valtio vie tuota käytettävissä olevaa OSTOVOIMAA asiakkailta pois. Miten herra tilitoimistoyrittäjä edes voi kirjoitella tuollaista soopaa? Miten kohta millään yrittäjällä on varaa ylläpitää niitä työntekijöitään tai koko yritystään kun potentiaalisella asiakaskunnalla ole tässä maassa enää varaa kuin ostaa lidlin hernekeittoa ja maksaa sitä ylikallista vuokraa, ylikallista bensaa ja ylikalliita veroja??? Muista, että se satanen tai tonni voi kuulostaa herra tilitoimistoyrittäjältä pikkurahalta. Mutta se saattaa olla se viimeinen raha, mitä asiakkailla enää on käyttää suomalaisiin palveluihin tai tuotteisiin!

Yksi yrittäjä selitteli asiaa sillä että "pitäähän teidän ymmärtää, se raha ei kasva puissa". Ei totta vie kasva ei. Ja sen te arvoisat yrittäjät tulette vielä oppimaan! Se raha kasvaa meidän lompakoissa ja allekirjoittanut pisti juuri nyt lompakon kiinni suomalaisilta tuotteilta ja palveluilta. Ostan vain sen suomesta mitä on pakko. Tyyliin sähkö ja netti. Muissa asioissa - pitäkää tunkkinne jos teidän mielestä meidän pitäisi vain ANTAA... Saatte pitää loppiaisenne, saatte pitää helatorstainne. Nauttikaa hiluistanne. Mutta minä pidän ne käytettävissä olevat ostosrahat itselläni vastapainona tai sijoitan ulkomaille!

Sen sanon että tämä on ehdottomasti huonoin hallitus koskaan ikinä tässä maassa. Ei saakeli vain tehdä niitä oikeasti tärkeitä asioista. Nyhrätään lahjottelemassa EK:lle sitä sun tätä sun tota. Ihan samaa sontaa mitä aikaisemmatkin hallitukset harjoitti. Kymmeniätuhansia työpaikkoja phyh. Mistäs niitä tulee? Taikakeijumaasta vai. Jos ei ole asiakkaita ulkomailla eikä nyt kohta kotimaassakaan niin mistäs niitä työpaikkoja tulee? Saa leipäjonot vielä kohta kasan pöyhkeitä yrittäjiä jonon jatkoksi. Muut sielä odotteleekin jo.

Kai Schleutker

Erikoinen näkemys. Harri kirjoitti yrittäjän näkökulmasta. Yritykset ei todellakaan pyöri tyhjällä - ne pyörii yrittäjän panoksella. Ei tainnut ollenkaan mennä jakeluun.

Puhut palkansaajista niin kuin palkansaajat olisivat yrityksenvastakohta. Vastakkainasettelu on kaikkein typerintä mitä voi tehdä. Mutta jos siihen lähdetään niin rehellisyyden nimissä todettakoon sekin, että se mistä meillä (ja missä tahansa) aina on pula , on yrityksiä pystyyn laittavat yrittäjät. Palkansaajista ei ole pulaa, paitsi ehkä jonkun spesiaalialan kuten koodarit. Mutta usein hekin laittavat pystyyn yrityksen.

Mikko Leinonen

Ymmärsitkö yhtään alkuperäisen kirjoituksen viestistä? Tämä muistuttaa jo kultaista 1970-80 lukua kun neuvostoliitto oli vielä voimissaan. Aatteen miehille ja naisille oli täysin mahdotonta uskoa että Neuvostoliitto ja sen järjestelmä ei vaan toimi. Ei vaikka he kävivät paikanpäällä toteamassa kurjuuden, silti kaikki oli suurta ja mahtavaa. Kovimmat aatteen miehet ja naiset eivät uskoneet edes silloin kun neuvostoliitto kaatui, osa kaipaa vieläkin komminismia ihaillen takaisin. Samantyyppinen laput silmillä kommentti missä kyseenalaistat yrittäjän oman sanan ja kerrot meille kaikille kuinka yrittäminen on yhtä juhlaa ja yrityksiä pyöritetään aina voitolla. Ei ole todellakaan näin, suurta osaa pienistä pyöritetään +-0 tuloksella yrittäjän palkan jäädessä pienituloisten luokkaan. Suurin osa vassareista ei tajua että yritys joka tekee +- tulosta ei ole oikeastaan elinkelpoinen yritys, tälläinen yritys ei tuota voittoa jota se voisi investoida tulevaisuuteen, tälläinen yritys ei kehity ja se kuihtuu pikkuhiljaa pois. Kuitenkin koko ajan kuihtuessaankin tämä yritys tuottaa taloudellemme suunnattomasti, maksaa palkkaa työntekijöille, palkan sivukuluja, generoi ALV tuloa, pakollisia maksuja, vakuutuksia yms. Kaikki muut saavat tästä firmasta edelleen osansa paitsi siihen rahansa sijoittanut yrittäjä joka saattaa jäädä nollille. Kunnon vassari näkee nämä asiat aina laput silmillä eikä osaa hahmottaa suurta kuvaa kuten Neuvostoliiton kanssakin kävi. Ei vaikka kuinka kaikki indikoi sitä että Suomessa kansantalous supistuu koko ajan koska kansantaloutemme ei ole kilpailukyikyinen ympäröivän maailman kanssa. Täälä työn lopullinen hinta on vaan liian kallis ja aino tapa päästä jaloilleen on työn hinnan laskeminen --> muut hinnat laskevat sen perässä ja talous alkaa taas pyöriä. Ratkaisu EI OLE rikkaiden verotuksen kiristäminen eikä mikään muukaan "tasapuolisuuden nimissä" tehtävä päätös. Veroprosenttia nostamalla se meidän työn hinta kun ei laske yhtään minnekään ja rahatkin menevät vain valtion loputtomaan kaivoon.

Martti Johannes Tamppari

"Pienyrittäjällä on palkallista lomaa tasan nolla päivää, Vuorenpää kirjoittaa."
Minäkin olen rakennusalan yksinyrittäjä ja en ole niin tyhmä, että en huomioisi vuosilomarahaa, kun määritän sen tuntihinnan jonka mukaan laskutan asiakasta.

"Demarit vihaavat". Empä ole huomannu vaikka kuulun Lapuan Työväenyhdistykseen.
Pienyrittäjyys on epävarmaa, mutta tarjoaa monta selllaista työtilaisuutta mikä ei verokirjasuhteessa onnistuisi ollenkaan.

Nita Hillner

”Palkallinen kesäloma on enää viitisen viikkoa! Ehtiikö siinä ajassa kaikkia kesäfestareita edes kiertämään? Jälleen vertailun vuoksi: pienyrittäjällä on palkallista lomaa tasan nolla päivää.”

Maatalousyrittäjille maksetaan valtion pussista ( veronmaksajan pussista) loman ajaksi sijainen. Kesto noin kuukauden. Kiinnostaisko muita yrittäjiä?

Miten olisi, voisiko eläkeuudistus koskea palkansaajien lisäksi myös palkkajohtajia, maataloustuottajia, sukupolvenvaihdoksia, kansanedustajia (siis eivät saisi eläkettä kuten nykyisin kun putoavat eduskunnasta, työttömyyskorvausta kuten muutkin).
Sukupolvenvaihdosikä on alimmillaan noin 55v. Valtio maksaa 70 % maataloustuottajien eläkkeistä. Aika moinen summa vuosittain. Sekin menee veronmaksajien pussista.

Entä voidaan alentaa maataloustukia, tuulitukia?

Palkansaajat voisivat mielestäni Suomen huonon tilanteen takia laskea palkkojaan 2-3%. Mutta palkkajohtajien pitäisi laskea tulonsa 15%, koska heidän tulonsa noin
300 000 - 1 000000€/vuosi. Kansanedustajien tulot 5% alemmaksi

Eikö yhteiskuntasopimus tarkoita että kaikki yhteiskuntaluokat niihin osallistuisivat?

Eero Mattila

Olen ollut maatalousyrittäjä 10 vuotta enkä ole saanut yhtään päivää palkallista lomaa.
- Mistähän minun pitäisi hakea näitä saamatta jääneitä 10 kuukauden lomakorvauksia?
- Valtio ja yrittäjät maksavat valtaosan eläkkeistä ja myös ansiosidonnaisesta työttömyyskorvauksesta, ehkä kannattaisi perehtyä asioihin eikä kadehtia ainakaan maatalousyrittäjän eläketurvaa... sairaspäivärahoista nyt puhumattakaan.
- Ehkä kannattaisi seurata myös uutisia. Suomalaiset maatilat katoavat kovaa vauhtia ilman sinun säästötalkoitasikin. Se ehkä kertoo jotain alan yleisestä kannattavuudesta.
- Aikaisemmin viestiketjussa joku mainitsi että ammatti on oma valinta, se on totta. Itse en kadu valintaani. En tosiaankaan tehnyt sitä eläkkeen tai etuisuuksien vuoksi.

Jokaisen olisi hyvä jossain elämänsä vaiheessa päästä ihan oikeasti kokemaan minkä arvoista oma työ on. Minkä arvoista se paperilappu, mutteri tai mansikka on mitä työaikanaan saa aikaan ja koittaa elää työnsä tuloksella. Sitten voi itse miettiä kannattaako ostaa apuvälineitä, teettää vai tehdä omin käsin. Palkkatyössä tätä ei pääse koskaan kokemaan. Siinä on riskinsä, mutta onnistuminen, vaikka tuo +-0 tuloskin tuo melkoista tyydytystä.

Palkkatalkoissa oleellisin meinaa kuitenkin unohtua - halutaanko Kreikan tielle vai ei? Meillä ei mitenkään pystytä keräämään sellaista veropottia, että olisi varaa pitää nykyistä valtavaa tehotonta julkista sektoria. Onkoonkin että se pitää sisällään tarpeellisia virkoja kuten poliisi, palomies tai sairaanhoitaja... vuosikausien ajan palkat ovat nousseet nyt se ei vaan ole enää mahdollista. Eestissä pudotettiin jotain 7 vuotta sitten esim opettajien palkkoja 20 prosenttia. Nyt Eestissä talous kasvaa.. Suomessa on ulosmitattu palkoissa enemmän kuin mitä työ tuottaa ja mitä valtiolle veroja kertyy jo useita vuosia. Se ei ole mahdollista enää kauaa ja lisäksi on äärimmäisen moraalitonta siirtää ylisuuret palkat velkana tuleville sukupolville.

AY-liike on nyt uuden asian edessä. Sen pitäisi ottaa vastuuta. Eikä ainoastaan esittää vaatimuksia.

Ilkka Korkalainen

Turhaa valittamista pienistä leikkaustoimista. Hallituksen olisi pitänyt poistaa ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeus sekä lopettaa yleissitova kustannuksien paisuttamisautomaatti. Nämä pahinta älämölöä pitävät vastustavat kaikkia säätötoimia, mutta eivät osaa esittää yhtäkään vaihtoehtoa tilalle. Millään näpertelytoimilla tämä maa ei nous tästä lamasta.

Ari-Vesa Parviainen

Kestittämis- eli edustuskulujen verovähenysoikeus jo kertaalleen poistettiin.
Tuo uhkasi hotelli- ja ravintola- alan toimintaa niin pahasti, että muistaakseni valtaosin palautettiin.

AY- jäsenmaksujen verottomuus tuo tietysti jäsenelle ostovoimaa, mutta vain heille. Tasapuolistako?

Jorma Harkonen

Suomalaisia kouluja on pidetty maailman huippuina, mutta sieltä putkahtelee kuitenkin tällaisia tyyppejä jotka eivät edes ymmärrä mitä eroa on palkansaajalla ja yrittäjällä. Jos perustiedot ovat tuolla pohjalla niin ei kannata ihmetellä miksi hommat yrittäjänä menevät päin seiniä.

Kikka Mykrä

Olisin paljon mieluummin perheeni kanssa sunnuntaisin, kuin olisin töissä. Siitä odotan korvausta, etten perheeni kanssa saa viettää aikaa, toisaalta se kävisi, jos koululaisetkin laitetaan tekemään "vuorotyötä", ehkä joku vuoro osuisi "yksiin" hänen kanssaan. jos sunnuntaisin ei kaupat olisi auki, moni perhe viettäisi aikaa yhdessä. Ostovoima ei ole lisääntynyt, raha vain jakaantuu muille päiville. Laitetaan kaupat sunnuntaisin kiinni, heti säästyy myyjien sunnuntailisät. Sairaanhoitajille, poliiseille, yms. lisät kuuluvat. SSS-ryhmä ei elä tavallisen ihmisen arkea ja siksi nämä ehdotukset ovat kuin sisällissodan ajoilta, kohta kai tehdään heille taksvärkkipäiviä. Miksi ehdotettu sairasloman karenssipäivä ei koske heitä ja haloo mitä teen työterveyshuollolla mahdollisen irtisanomisen jälkeen, käyttänyt viimeksi 2 vuotta sitten, samalla mainitakseni, että työkaverini on ollut 13 vuoden aikana 4 päivää sairaslomalla, todella hyödyttävää. Avatkaa silmänne..

Arto Isomäki

Nita Hillner; Aukkoja tiedoissa maatalousyrittäjien lomista ja eläkkeistä; Lomaoikeus 26 päivää, joista 3 sunnuntaita. SPV-Eläkkeelle pääsee 58-vuotiaana, mikäli jatkajan edellytykset ovat riittävät. Talkoisiin olen jo osallistunut EU,n ja Suomen päättäjien päätösten mukaisesti tänä vuonna siten, että viivan alle jäävästä verotettavasta tulosta lähti 18%. Tänä vuonna uuden ohjelmakauden siirtymävuosi aiheuttaa myös sen, että tukipotista lähti tänä vuonna 40% ensi vuodelle maksettavaksi. Verottaja kiittää ja kumartaa ensi vuonna. Näin saadaan joutilaiden ja virkakunnan ylläpitoon rahaa. Joukon jonka suurimmat tuotokset tulevat silloin kun he laskevat housunsa. Tämän lisäksi hintojen halpuutus on vienyt teurastilistäni tänä vuonna 12%. Tässä kohtaa palattiin vuoden 2007 tuottajahintatasoon. Tässä ruokasektorin arvoketjussa ei kukaan muu ole vielä joutunut luopumaan yhtään mistään ja nytkin edessä olevat muutokset tulevat voimaan vasta vuoden päästä aikaisintaan. Vähän on etukäteen sairastamista tämä märiseminen.

Panu Peltonen

Pienyrittäjänkin on aivan turha jeesustella. Oli reilut kymmenen vuotta sellainen itsekin ja muistaakseni minullekaan pienyrittäjänä kukaan ei tarjonnut työvaatteita tai työvälineitä ilmaiseksi. Mutta mutta... laskua ei myöskään laskettu niin, että itselle kymppi ja palkan sivukulut plus alv siihen päälle. Ehei, laskutustuntiin piti laittaa sen verran lisää, että se kattoi välttämättömät kulut ja vielä jäi jotain, että pääsi edes kerran vuodessa muutamaksi päiväksi tuulettumaan. Ja mieluusti vähän siihenkin päälle. En usko, että Harrikaan pyörittää firmaansa siten, ettei viivan alle jää mitään oman palkkansa ja pakollisten kulujen jälkeen. Palkansaajan kohdalla esimerkiksi nämä arkipyhävapaat ovat osa palkkaa, joka on työntekijää palkatessa otettu huomioon. Toisin sanoen näiden korvausten poistaminen on suora tulonsiirto työntekijältä yritykselle. Ei siinä mitään, olkoon niin, mutta sitä suuremmalla syyllä yrittäjänkin kannattaa pysyä hiljaa.

Markus Vuorivirta

Jeps mutta Panu. Lohdutukseksi voin sanoa, että käänteisesti taas käy se mitä yrittäjät ei nyt ollenkaan ajattele. Että se mitä palkansaajilta on pois, on myös yrityksen asiakkailta pois. Ja olkoot ne numerot sinne viivan alle mistä tahansa tullut, jos ne numerot tulee suomalaisilta asiakkailta. Joita siis edustaa aika paljolti nämä miltä nyt silmänkääntötemppumaisesti rahaa otetaan... Voi käydä niin että se mitä kirjanpidossa otetaan työntekijöiltä pois, näkyy sielä kassalaatikon puolella sitten reilusti suurempana vähenevänä kilisemisenä. Että kyllä se yrittäjäkin tässä häviää. Ehkä jopa niin paljon, että joutuu laittamaan lapun luukulle. Ja yrittäjäjärjestökin oikein juhlii vielä! voi käydä skumppajuhlat lyhkäsiksi kun huomaavat mikä virhe tuli tehtyä.

Ari Panu

Sunnuntailisä -25% ja ylityölisät -50%, kokonaivaikutus on _vähän_ suurempi kuin tuo -25% sunnuntailisästä laitapa silmälasit päähän siellä. Jos yrittäminen on niin perkuleen rankkaa, niin miksi et mene johonkin konepajalle haalarihepuksi vuolemaan kultaa ja lomailemaan??

Kai Schleutker

Ihmettelen kovasti näitä 'turha pienyrittäjään piipittää' -mielipiteitä. Vaikea ymmärtää mistä positiosta oikein kirjoittelette ..?? Onko teillä siis leipä leveänä ja selvänä hamaan tappiin ? Jopa trolliajatus hiipii mieleen...
Tulee melkein kuva että elämä on kuin valintamyymälä jossa jotkut 'valitsevat' loppuelämäkseen palkansaajan roolin, jotkut 'herran' roolin ja jotkut 'piipittävän pienyrittäjän paikan.
Itse olen toiminut perheyrityksessä, toisten palveluksessa ja omassa yrityksessä. Nämä ovat olleet elämän ja työtilanteiden ohjaamia valintoja, enkä vieläkään tiedämistä hommissa olen 5 saatikka 10 vuoden päästä.
Sen tiedän, että yrittäjän ääni ei todellakaan ole liikaa kuulunut tässä maassa ..! Nytkin uutissyötteissä media uskollisesti toistaa liittojen 'mikään ei saa muuttua' -viestejä. Katsokaa vaikka kahden viimeisen päivän amppareita. Maa on kuin kuhiseva ampiaispesä jossa aika harvalla näyttää olevan rakentavia ajatuksia.
Suomeen tarvitaan lisää yrityksiä, ei vähemmän.

Kati Soininen

Juu paska homma se on yrittäjälläkin, mutta tässä ei vastakkainasettelu auta ja kisailu mitä kenelläkin on, vaan eikö pitäisi kaikkien osallistua näihin talkoisiin MAKSUKYVYN mukaan?? Pienipalkkasilta vähän, keskipalkkasilta keskiverroin ja isopalkkasilta vähän enemmän. Säästöä tulisi paljon enemmän kun nyt otetaan vaan pienipalkkasilta työläisiltä ja eläkeläisiltä?? Julkisen sektorin lomia on turha kenenkään kadehtia ne on aikanaan vaihdettu palkankorotuksiin! Tuntuu että ihmiset kadehtii su lisää, joka muuten on vaan 100% mutta kuka oikeesti haluaa olla erossa perheestään "vapaapäivänä" mutta on pakko kun peruspalkka on niin pieni. Näiden alojen pientä peruspalkkaa on aina perusteltu niillä isoilla "lisillä"? Mites kansanedustajien lomat tai palkankorotukset, niillä ei ikinä mikään laske?

Mikko Leinonen

Kenenkään ei pidä osallistua näihin talkoisiin maksukyvyn mukaan vaan työn hintaa on laskettava, mitään muuta keinoa ei ole. Toimimme globaalissa maailmassa ja suomessa eletään yli varojen ihan joka päivä. Valtion kestävyysvaje on JOKA VUOSI 6-9miljardia, joka vuosi. Ainoa tapa on laskea työn hinta vastaamaan sen tuottavuutta sillä tällä hetkellä muu maailma ei halua maksaa meidän työstä sitä hintaa mitä pyydämme. Pyydetty hinta ei vastaa siitä takaisin saatavaa panosta. Porukka kun ei vaan tajua. Taidat olla Kati itsekkin julkisella sektorilla töissä kun kerran niitä lomia ei voi kadehtia. Valtio on noussut suomessa palkkajohtajaksi joten niiden lomiksi vaihdettujen palkankorotusten sijaan näköjään valtiolla niitä palkankorotuksiakin on saatu riittävästi. Miten sinä tasa-arvon nimissä perustelet että julkisella sektorilla on sekä loma että palkkajohtajuus? Ymmärrätkö miten irvokasta tämä on? Ymmärrätkö miten irvokasta on että edes tästä etuudesta ei olla valmiita luopumaan. Julkisen sektorin laskun maksaa yksityinen sektori joten ei voi olla niin että laskun maksaja tulee perässä palkassa ja lomissa? Vai onko se sinusta oikeudenmukaista? Ainoa oikea ratkaisu on laskea maassamme työn hintaa ja pienentää julkista sektoria. Työn hinnan laskua päätettiin jo tehdä, vielä oikeampi päätös olisi palauttaa julkinen sektori sinne minne se kuuluu, eli palkka ja lomaoikeudessa yksityisen sektorin taakse. Julkisen sektorin lomat samaan kuin yksyisilla ja palkat -10-20% ja valtiomme talous on taas tasapainossa ja kasvu voi alkaa. Mutta sehän ei julkisen sektorin työntekijälle kelpaa vaan mieluummin koko muu maa maksaa heidän elintasonsa ja päälle otetaan vielä velkaa 6-9 miljardia vuodessa.

Kai Schleutker

Olen itse julkisen sektorin työntekijä ja samaa mieltä Mikko Leinosen kanssa. Jokaiselle suomalaiselle pitäisi olla selvää, että julkisen sektorin palvelut (sote, kunnat, valtio) rahoitetaan yksityisellä kulutuksella ja sen johdannaisveroilla, sekä yritysten maksamilla veroilla. Kaiken ytimessä on siis yritystoiminta: kun se pärjää markkinoilla, se työllistää lisää, ja valtion verokertymä kasvaa monesta tuutista (ansiotuloverot, kulutusperäiset verot, yritysverot) .
Täten on nurinkurista jos julkinen sektori toimii palkkajohtajana ja säilyttää itsellään merkittävästi erilaisia etuuksia kuin yksityissektorilla on.
Itse uskon että monet tasapuolisuuden nimissä tämän ymmärtävätkin. Pääasiassa korporaatioiden ylläpitämä vastakkain asettelu on tässä asetelmassa jälkijättöistä.

Jarkko Hietala

Ite huomannu sen et paremmin jääny käteen ku ei mee töihin. Ja ku ei mee töihin ni ei tässä tartte noista leikkauksista valittaa mutta pienessä mielessä mietin et miks se on aina veronmaksaja keneltä nipistetää siitä pienestä käteen jäävästä siivusta vielä vähän lisää? Miks ei arkadianmäen väki olis sen verran nohevaa ja näyttäis mallia leipomalla omia menoja?

Kati Soininen

Mikko, ensinnäkin en ole huolissani omista asioistani eikä sinunkaan tarvitse sitä siis tehdä. Toiseksi, irvokasta tässä on ainoastaan se että nämä leikkaukset, työnhinnan alennukset, osuvat nyt näihin ammattiryhmiin jotka työnvaativuuteen nähden ottavat isoa vastuuta pienellä palkalla. Niin heidänkö yksin pitää kantaa vastuuta monet isolla panoksella? Lue joku laskelma joita kyllä löytyy, paljonko yksilötasolla menettää parhaassa tapauksessa (lisät+lomat) Siinä on moni ihminen pulassa. Siihen pari sairaslomaa (työperäistä vaikkapa) vuodessa niin avot. Ainiin eläkeläiset on mukana talkoissa. Reilua se olisi, ei irvokasta, jos leikkaukset koskisivat kaikkia tasapuolisesti :) Eikö se työnhinta silloin laske?

Kimmo Koskela

No eipä meiltä yrittäjiltä kukaan myöskään kysy jos kauniina päivänä päättää lähteä vaikka golfaamaan, töihin voi mennä kun huvittaa tai palkata sijaisen jne. Varmaan myös tiedät monia muitakin etuja joita yrittäjillä on. Eli ei voi rinnastaa suoraan , muutoinhan kaikkien kannattaa sitten siirtyä yrittäjiksi eikä siitä mitään tulisi.

Sivutoimisen yrittäjän, joka on kuitenkin palkkatyössä toisella tilanne on kaikkein älyttömin. Työttömyys ja kaikki muu sosiaaliturva on täysin 0. Moni kuitenkin voisi aloittaa palkkatyössä ollessaan yritystoimintaa joka voisi elättää hänet kokopäiväisesti tai antaa töitä jollekin toiselle. Tähän pitäisi kiinnittää huomiota.

Jari Lievonen

Minusta Vuorenpään kirjoitus on ymmärrettävä jos yrittäjä on joutunut pakosta yrittäjäksi. Monella alalla palkkatyö on ulkoistettu siten, että palkkatyöläiselle on annettu vaihtoehdoksi joko ryhtyä tekemään töitä yrittäjänä tai sitten hakeutua muualle. Tällaisessa tilanteessa ottaa varmasti pannuun kun muut valittelevat menettämiään etuja.

Jos yrittäjä on ryhtynyt hommaan vapaaehtoisesti niin silloin päätöksen taustalla on varmasti vetovoimatekijöitä jotka painavat enemmän kuin palkkatyön antamat edut. Tällaisia voivat olla esim yrittäjän taitoihin perustuva markkinarako, työn suunnittelun ja toteuttamisen vapaus, mahdollisuus yrityksen arvon kasvattamiseen jne. Tässä tapauksessa yrittäjän on mieletöntä verrata itseään palkkatyöntekijään.

Yrittäjän etu on, että kustannukset ovat mahdollisimman alhaiset. Tässä suhteessa yrittäjän rooli on luonnollisesti pyrkiä vaikuttamaan siihen, että työehdot mahdollistavat yrityksen tulevaisuuden. Argumenttina se, että yrittäjällä ei ole sitä tai tätä palkansaajan saamaa etua on kuitenkin vain ärsyttävä, koska koko yrittämisen idea on saavuttaa jotakin sellaista mikä ei ole mahdollista palkkatyössä. Vuorenmaan kirjoituksesta voisi päätellä, että yrittäjän tärkein voimavara on kateus. Uskoisin kuitenkin, että yrittäjän motivaatiotekijät ovat huomattavasti rakentavampia. Jos näin ei ole, niin paikallinen sopiminen voi osoittautua mielenkiintoiseksi harjoitukseksi.

Teo Virtanen

Vertaus on huono. Eihän tässä ongelmana suurimman osan kohdalla ole se, että lisät vähenevät, vaan peruspalkan huonous. Joillakin aloilla palkka muodostuu siedettäväksi nimenomaan lisien kautta, sillä normipalkka on poljettu niin alas, ettei sillä elä. Toki jos näillä aloilla peruspalkka tarkistettaisiin, ei ongelmaa olisi, mutta se tuskin tulee tällä hetkellä tapahtumaan. Enkä nyt yhtään yritä sanoa, että yrittäjän elämä olisi helppoa, koska ei se ole. Näitä kahta ei vain voi verrata näin suoraan.

Taru Paananen

Pien-, mikro- ja yksityisyrittäjät ja näistä varsinkin kaksi viimeksi mainittua ovat heikossa asemassa ja silti näistä yrityksistä löytyy vielä niitä, jotka arvostavat ja haluavat pitää huolta työntekijöistään. Tyytyväinen työntekijä, joka kokee itsensä arvostetuksi tuottaa enemmän kuin työntekijä jolle kaatuu koko ajan enemmän ja enemmän vastuuta ja silti palkkapussi vaan pienenee ja pienenee. Työntekijä joka näännytetään työmäärällä ja imetään kuiviin on toki tuottavampi alkuun, mutta voimavarat loppuvat aikaisemmin kuin työntekijältä jonka työtaakka on ollut kohtuullinen.

Jokainen yrittäjä varmasti tietää että uuden työvoiman hankkiminen on monesti työläs ja kallis prosessi, ellei reservissä satu olemaan joku tuttu, jonka voi palkata suoraan ja perehdyttämättä. Pelkästään hakuprosessi syö aikaa varsinaisen työn teolta ja hakemusten läpikäyminen, puhelinkyselyihin vastaaminen ja haastattelut vaativat hirveästi työtä. Sitten kun löydetään se rekrytoivalle yritykselle sopiva työntekijä niin menee aikaa että hän oppii talon tavat, pääsee kunnolla jyvälle työstänsä ja alkaa tuottaa vastaavaa tulosta kun esim. 5v talossa ollut. Näitä turhia kuluja välttääkseen ja työntekijät sitouttaakseen työnantajan kannattaa ehdottomasti pitää huoli työntekijöistään. Työntekijät palkitsevat panostuksen ja reilun, mutta jämäkän johtajuuden olemalla tuottavampia ja lojaaleja.

Kuitenkin hallitus aikoo sitoa työnantajien kädet. Enää yrittäjä ei saisikaan sopia työehtosopimusta parempia ehtoja, vaan laki sanelee kuinka ne asiat tulee hoitaa. Tämä on huono asia yrittäjällekin.

Eikö tässä kohtaa kannattaisi vetää yhtä köyttä yhdessä ja sanoa: "EI KÄY!". Mikä on pois yhdeltä ryhmältä on ennen pitkää pois toiseltakin, siksi nämä leikkaukset ja huononnukset ovat meidän kaikkien asia! Eliitin, suuryritysten ja kansanedustajien olisi syytä osoittaa solidaarisuutta ja näyttää esimerkkiä, heiltä ei vielä olla viemässä mitään, muilta kyllä tilanteesta riippuen enemmän tai vähemmän.

Joukkovoima, sillä joukossa on voimaa! www.joukkovoima.com

Aleksi Mustakallio

Eritellään aluksi kaksi täysin eri asiaa,: Työntekijä ja Yrittäjä.

Yrittäjä ottaa itse tietoisen riskin luodessaan liiketoiminnan. Syitä siihen voi olla monia. Joillakin saattaa olla pelkästään rahan kiilto silmissä, jotkin persoonat kokevat voivansa antaa parempilaatuista palvelua kuin kanssakilpailijat. Oli syy mikä tahansa niin yrittäjä on itse päättänyt astua "epävakaalle" pohjalle eli sijoittaa joko säästetyt rahat siinä toivossa, että ne myös tuottevat voittoa ja antavat yrittäjälle valtaa, rahaa jne. mitä ikinä kukin toivoo, taikka esimerkiksi sijoittaa pienen osan vapaa-ajastaan yrityksen rakentamiseen jotta joku kaunis päivä olisi mahdollisuus päästä tekemään jotain sellaista mistä on aina haaveillut, taikka yksin kertaisesti käskyttää muita.

Jokatapauksessa yrittäjä on päättänyt ottaa askeleen pois turvallisuus alueelta. Jos sairas päiviä tulee niin silloin ne maksetaan omasta pussista, mutta samaten voitoista suurin osa jää omaan taskuun. Se on päätös.

Mitä työntekijä on. Ihminen joka ei välttämättä omaa himoa haalia mammonaa taskut täytteen taikka sitten kokonaan elämään kyllästynyt tavallinen suomalainen (tähän voi joku heittää vaikka huvikseen jonkin kommentin rasismista, sorrosta etc...) työntekijä. Saattaa olla, että joku ihminen ei halua vastuuta itselleen yrityksestä taikka liikaa stressiä. Jokatapauksessa työntekijä taas käyttäytyy kuin prostituoitu. Myy kallista omaa aikaansa lyhyestä elämänlangasta kalliiseen hintaan. Suoraan sanottuna vaihtaa palveluksia hyödykkeeseen. Jokainen vaihdettu tunti tarkoittaa sitä että työntekijä on suostunut antamaan omista unelmistaan palasen pois, jotta voi ( luultavasti juoda pään täyteen ( taas yleistävä rasistinen ja täysin asiaton kommentti) kirkkaita) vaihtaa hyödykkeet esim turvaan, ruokaan, viihdykkeeseen.

Tästä syystä en rehellisesti ymmärrä marttyyri asennetta pienyrittäjillä lomien jne. suhteen. Omasta mielestä yrittäminen on helkutin hienoa ja kunnioitettavaa, koska sitä kautta saadaan jossain välissä kehitystä aikaiseksi ja ehkä luotua jotain pysyvää. Ja itse uskoisin jokaisen yrittäjän tienneen alussa, että helppoa yrittäminen ei ole. Jokainenhan sen tietää.

Summa summarum työntekijä myy aikansa toiselle ja tästä syystä ansaitsee enemmän etuuksia jne. tasapainottamaan vaihdosta. Yrittäjä ostaa toiselta ajan, koska omat kädet eivät riitä toteuttamaan omia unelmia ja maksaa kovan hinnan siitä, mutta käärii lopussa voiton itselleen. Ja rehellisesti yli 95% yrittäjistä ei varmana ole ajatellut, että yritys jää "pieneksi" vaan tavoittelee niitä hienoja autoja millä ihmiset Bond elokuvissa ajaa eteenpäin. Ja siitä kun mennään askel eteenpäin vielä niin näiden yrittäjien kesälomat saattavat venähtää reilumman mittaisiksi, kun on onnistuttu ulkoistamaan itsensä täysin toiminnasta.

Muutenkin jos tutkitaan tarkemmin sunnuntaipalkkaa, niin ( kyllä kastettu, mutta en sinäänsä usko kasaan paperia, minkä ihmiset on kirjoittanu menneisyydessä ja mitä on muutettu ajamaan kenenkin etuja ) muistaakseni sunnuntai oli lepopäivä taikka joku vastaava ja se piti pyhittää levolle. Korjatkoon kuka kokee aiheelliseksi.

Itseäni vituttaa Suomen tilanne tällä hetkellä tarpeeksi paljon jo muutenkin, ja se, että politiikka kusee sen vielä pahemmin sahaamalla edestakaisin asioissa, että asioilla ei ole henkilökohtaisella kannalla mitään kiinnostusta. Pääsinpähän sentään kerrankin johonkin jotain hienoa kirjoittamaan.

Todellisuuteen on vain niin helkutin paska herätä. Ei itse en luota eduskunnan kykyyn hoitaa asiat taikka oikeastaan mihinkään kaiken Telluksella tapahtuneen jälkeen, mutta jos päättäjillä on visio hoitaa asia oikeasti kuntoon ja usko siihen, että näillä asioilla saadaan käännettyä varma tappio voitoksi niin antaa mennä vaan. Suurin osa ihmisistä ei kuitenkaan tiedä kokonaiskuvaa ja tilannetta, joten sitä on mahdotonta ruveta sivustakatsojana arvailemaan.

Se minkä MINÄ ITSE haluaisin nähdä on suora lupaus KIRJOITETTUNA että kaikki muutokset mitkä nyt tehdään ovat VÄLIAIKAISIA. Eikä samanlailla VÄLIAIKAISIA kuin edelliset vastaavat päätökset vuosien varrella.

Ja lopuksi kevennys http://memegenerator.net/instance/57955827

Mirja Hirvaskari

Harri Vuorenpää! Olen tehnyt 40 vuotta töitä sairaanhoitajana ja teen edelleen. 200%:n sunnuntaikorvaus on minulle täysin vieras. Uskon vilpittömästi, että yritit sanoa jotakin rakentavaa tähän soppaan. Valitettavasti ylimielisyydellä ei rakenneta mitään.

Sini Hirvonen

Esim. Seinäjoella täysipäiväistä työtä tekee pääosin naiset. Palkka 9,15€ per tunti. Sunnuntain lisät ovat kompensoineet huonoa palkkaa hieman. Tiedän monia joilla ei ole varaa pitää päivääkään lomia koko vuonna. Myös työtunteja eri avustajilla voi olla 60 tuntia kuussa että edes jotenkin pärjäisivät. Työterveyshuoltoa ei ole. Laskekaa hyvät ihmiset miten PALJON näiden elämä taloudellisesti heikentyy. Moni tulee menemään sairaana töihin ja samalla tartuttaa muita. Työnantajan, eli avustetta voi olla hyvin sairas - hänelle sairaana töihin meno voi olla kohtalokasta. Joku voi nyt sanoa että vaihda ammattia. Näitä vammaisia ja sairaitakin on jonkun hoidettava ja työvoimapula suuri. Työ on psyykkisesti ja monilla fyysisesti hyvin raskasta. Kuka lähtee, ellei tunne ole mukana, näiden heikennysten jälkeen enää tällaiselle alalle??????

Joni Mantila

Mulle kelpaisi kyllä myös viikonlopputyöt ja voin tulla sairaanakin töihin jos on pakko kun siitä maksetaan, tosin ei mulle koskaan olla tarjottu töitä vaan sitäkin enemmän harjoittelua josta sai ainakin ennen 180€ kuukausi ihan täysipäiväiset 8t viitenä päivänä viikossa. Jo ajatuskin sanasta harjoittelu nostattaa oman verenpaineen nousemaan, vajaakuntoiselle se 8t päivässäkin on jo paljon ja jos siitä tulee käteen 9€ päivä niin kyllä siinä meinaa aina itku tulla turhautumisesta.

Kari Härkönen

Tässä yhdenlainen näkemys, mitä yrittäjyys Suomessa on: se on sitä, että katseessa on Rockyn Eye of the Tiger - Tiikerinsilmä, ja mielessä silmitön onnistumisen pakko - kuten pakko herätä vaikka sunnuntaiaamuna ilman ylityökorvauksia tekemään töitä asiakkaalle, joka odottaa valmista maanantaiaamuksi -> lue koko tarina: https://www.linkedin.com/pulse/eye-tiger-kari-h%C3%A4rk%C3%B6nen?trk=pro...

Niemi Seppo

Ay laskenta on tähtitiedettä, sitä näköjään ei blokin kirjoittajakaan tajua.
Onnellinen, joskus tehnyt lauantaina sekä sunnuntaina ylitöitä , ja saanut moisen korvausen.
Sunnuntaista pelkästään sillä alalla sai sadalla prosentilla korotettua palkkaa.
Uskallan kehoittaa menemään pääministeri Stubb in laskentakouluun.
kohta mäet liukastuu kun lumi saapuu maahan.

Niemi Seppo

Ay laskenta on tähtitiedettä, sitä näköjään ei blokin kirjoittajakaan hallitse.
Onnellisena, joskus tehnyt lauantaina sekä sunnuntaina ylitöitä , ja saanut moisen korvauksen.
Sunnuntaista pelkästään sillä alalla sai sadalla prosentilla korotettua palkkaa.
Uskallan kehoittaa menemään pääministeri Stubb in laskentakouluun.
kohta mäet liukastuu kun lumi saapuu maahan.

Anttiolavi Salonen

Ei muuta kun kolmeen vuoroon vaan. Juhannukset, Vaput, Joulut ja viikonloput töitä. Kyllä se elämä siitä... Tuolla jo toisaalla puhutaan siitä kuinka ulkomailta tulee sairaanhoitajia pilvin pimein suomeen hoitamaan suomalaisia ihmisiä. Nii-i. No, eikö sieltä ulkomailta voitaisi sitten samaan hengenvetoon ottaa myös lääkäreitä, poliiseja, palomiehiä, insinöörejä ja arkkitehtejä. Piru vie - otetaan muuten sieltä myös eduskunta, joka tekee puolta halvemmalla ja samaan rykäisyyn myös pankinjohtajat! Tulee huomattavasti halvemmaksi moinen. Puhumattakaan eläkeläisistä! Ajatelkaa; ulkomaalaiset eläkeläiset hoitaisivat suomen eläkepommin tulemalla suomeen ilmaisiksi eläkeläisiksi.

Ari-Vesa Parviainen

Miksi sunnuntaityöstä pitäisi maksaa tuplat, jos vastaavasti on arkia vapaana? Ihmiset elää ja toimii kaikkina päivinä.

Sunnuntaina ei voi hoitaa pankki- tai viranomaisasioita, vain kirkonmenot voi jäädä väliin. Tuon korvaamisesta tässä tuskin on kyse? Vaan mistä?

Ari-Vesa Parviainen

Valtion lisävelkaantuminen ei lopu, jos kaikki kyllä myöntävät sen vähentämisen tarpeen, mutta samalla eivät ole valmiita tinkimään mistään. Älli hoi, tehtävä mahdoton.

Virkailijoiden ja muidenkin kustannusten pienenneys ei tietenkään lisää vientiä, mutta vähentää lisävelan tarvetta. Rinne koulun penkille!

Jani Malmberg

Ottakaahan yrittäjät myös siellä tietokoneen takana valittajat myös huomioon se, että kovasti olette halukkaita palkkaamaan palkattomiin työharjoitteluun ja kaikenmaailman palkkatukityöllistetty muotoihin tai 9 euron työtön päivä palkkalaisia. Teetätte täysiä tunteja mielellään ihan ylimääräistä lupaatte kuut taivaalta oppisopimusta ja muuta. Kun koeaika lähestyy niin ei tarvitse syytä sanoa kun purkaa ja ottaa uusia työkkäri / muita näitä orjatyöläisiä käärimään voittoa teille. Onko kirjoittajan mielestä oikein tämänkaltainen toiminta herra yrittäjä kysyn vaan!

Työläinen tekee parhaimmillaan 127 tuntia enemmänkin kolmen viikon jaksoissa joustaa vapaapäivistään ja tulee paikkaamaan sairaslomalaisia kun ulkopuolinen vuokratyövoima on isompi kustannus yritykselle.

Olette vieneet kaikki virkistysedut joku helvetin patalappu (kiinasta tilattu tukku erä euron kappale tai korruptiomainostuotetta haista paskaa millä ei ole mitään hyötyä).

Henkilöstöä piiskaatte ainoastaan ja miestyötunteja nostetaan ja henkilöstöä vähennetään nyt yksi tekee melkein kahden ihmisen työt ja joustaa mistä te yrittäjät puhutte.

Minäkin olen joustanut väsyttänyt itseni työllä ette te yrittäjät ole ainoita, jotka täällä pelaa oman jaksamisensa kanssa. Laskette siellä vain voittoja ja tehostatte toimintaa on hyvä muistaa tämä!

Duunarit tekee tulosta kuitenkin kyllä siitä pitää palkita kun yrityksellä menee hyvin. No tulospalkkiojärjestelmä toki on, mutta niiden mittarit on laitettu niin tiukoiksi, että melkein mahdotonta päästä siihen ja jaatte vain murusia jaettavaksi duunareille. Itse laajennatte toimintaa ja röyhtäilette pöydän toisella puolella.

Ikäni olen joustanut ja tullut töihin jopa lievästi kuumeessa kun olen halunnut tehdä työni mahdollisimman hyvin miten se nyt menikään?

Kummallista puhetta tällä kirjoittajalla ja vertauskuvia menkööt kentälle katsomaan missä kunnossa työntekijät ovat henkisellä tasolla ja fyysisella tasolla?

Harry Ackalin

Nämä yrittäjät lopettakaa jo se typerä nolla prosentti höpötys. Palkan saajan palkalliset lomat kerätään vuoden aikana pikkuhiljaa ja ylityöt ovat heti maksettavia bonuksia ja osinkoja.

Yrittäjät tehkää itsellenne kestävä suunnitelmat vuodeksi miten hoidatte palkat ja lomat. Ne yrittäjät jotka eivät päivääkään muka vuoden aikana pidä lomaa ovat vain ahneitta taikka muuten tykkäävät tehdä töitä koko ajan.

Oletetaan että tes olisi 12 euro, joka on varmasti aika keskiarvo. Tänä päivänä monet joutuvat juuri tekemään tessillä töittä ja on yrittäjän oma valinta, jos on alkanut maksaa työntekijälle enemmän.

Yrittäjä laskuttaa 32 euroa tunnilta (0% alv), joka varmaan ainakin joskus oli jonkun lainen keskiarvo. Vuoden laskutus siis tuollaiset 57 tuhatta.

Tästä jätetään palkan osuudeksi 17 euroa. Työnantajan kulujen jälkeen bruttopalkaksi jää 13,28 euro. Tällöin saadaan jokaiselta tehdyltä tunnilta ylityökorvausta himaan vajaa 11% . Perus vuoden työtunti määrä liikkuu jossain vaikka 1800 tunnin paikkeilla. Näin ollen työläinen ei saa vuodessa senttiäkään ylityökorvausta, mutta yrittäjä on saanut 2304 euroa.

Tunti laskutuksesta jätettiin sivuun 15 euroa. Tästä kertyvä summa vuodessa on 27000 euroa. Tästä summasta otetaan 11% lomiin, niin saadaan se palkallinen kesäloma. Jäävällä 24000 maksetaan sitten muitta laskuja ja kuluja.

Tämä on vain viitteellinen toiminta tapa ja karkealla laskennalla, jos joku summa eli tärkein jäävä 24000 euro ei riitä yrityksen kuluihin, niin jollei voi korottaa tuntilaskutusta aina voi ottaa 10 euroa palkkaa joka ei vieläkään ole palkan saajien minimiä tässä maassa.

Maksakaa itsellenne ensimmäisien parin vuoden aikana vain sen verran palkkaa, että tulette toimeen. Näin alatte huomaamaan miten sitä rahaa jää yritykseen. Sitä sitten voitte maksaa pikkuhiljaa itsellenne lisää taika joulu bonuksen, jos yrityksen tillit jää ylimääräistä tai alkaa tekemään korjaus liikkeen jotta alkaa jäämään. Tärkeintähän on se että ei sokaistu siihen rahaan joka tulee sille tillille, koska se ei ole kokonaan palkkaa. Näin vallitettavasti käy monemme toimarimiehelle.