Torstai 23.5.2019

Soini yllätysmiljardista: ”Tsunami pyyhkii”

Luotu: 
13.5.2011 14:14
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Puheenjohtaja Timo Soini tänään eduskunnassa.

Uuden Suomen esiin nostama Suomen takausosuuden nousu Euroopan väliaikaisessa vakausrahastossa ERVV:ssä ei hämmästytä perussuomalaisten puheenjohtajaa Timo Soinia. Ennen eduskuntavaaleja puhuttiin 8 miljardista eurosta ja sitten 16 miljardista, mutta nyt jo peräti 17 miljardista. Luku on noussut siis taas miljardilla.

- Ei tule yllätyksenä. Tätä tulee lisää. Katsokaa (Portugalin) lähimaita. Siellä tsunami pyyhkii seuraavaksi, kiireinen Soini totesi tänään eduskunnassa, missä käsitellään suuren valiokunnan kantaa Portugali-tukeen.

Perussuomalaiset vastustaa tukea, mutta se hyväksyttäneen hallitustunnustelija Jyrki Kataisen (kok.) taakse ryhmittyneiden puolueiden tuella.

ERVV-tukea käyttää Portugalin ohella Irlanti ja jatkossa myös Kreikka. Portugalin naapurimaa Espanja on horjahdellut euromaiden kriisissä pahasti, mutta on kiistänyt tarvitsevansa apua muilta.

 

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Htalk

Tulevan liberaalin hallituksen pitää hommata taskulaskimet heti kaikille jäsenille tai pistää asiassa kansalaiskeräys pystyyn.

440 mrd. rahastosta käytettävissä 250 mrd. Ihan uskottavuuden kannalta voisi joku viisas selvittää tarkasti mistä tämä 190 mrd. ero on tullut ja miksi sitä ei huomattu...

Luulisi että tollasen 190 mrd:n uskottavuuseron huomaisi jo rahastoa tehdessä.

Aika suurpiirteistä toimintaa- vai onko tässä kyse päätöksen ulkoisista perusteluista kansalle ja totuus on toinen.

laskentatavasta riippuen Suomen portugalituki on 16 mrd tai 17,2 mrd. -

1,2 mrd. laskentatavan ero... Tietyille henkilöille voisi ostaa taskulaskimen ei menis nollat sekaisin laskentatapaeroissa.

Ken Haven

"Aivan aluksi haluan kiittää, SDP:tä äänestäneitä ja Jutta Urpilaista!"

No MIKSI?

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/112082-yllatys-suomen-ervv-osuus-hyppaak...

Suomen osuus hyppää YHDESSÄ yössä 17,2 miljardiin, KIITOS HALLITUSNEUVOTTELUJEN, ja SDP:n päätöksen olla mukana tukemassa kaatuvia valtioita, Suomalaisten verovaroin.

Kiitos tästä kuuluu SDP:tä äänestäneille, olkaa niin hyvät!

Ken Haven

Kiitos SDP:tä äänestäineiden Portgalipaketti on nyt meidän sylissä. Eli suomalaiset typerykset uskoivat SPD:n jargoniaan ja antoivat SDP:lle mandaatin "sijoittajan vastuuksille" MY ASS! Tässä on tulos, TSUNAMI PYHKII EURON MEREEN. Suomi ottaa velkaa että saa olla takaamassa kaatuvia valtioita!

Ken Haven

Kuule "tot", SDP ja KOKOOMUS ovat toteuttamassa niitä olemattomia sijoittajan vastuita Portugalipakettiin. ON JO UUTISOITU ETTEI NIITÄ SAADA TÄHÄN VÄLIAIKAISEEN! 17,2 Miljardin kuppaukseen.

Missä on sinun ymmärryksesi? SDP:n äänestäjät ovat eräs ryhmä JOTA TÄSTÄ SAAMME KIITTÄÄ!

tot

Toisaalta on niin, että ei SDP ole tehnyt vielä mitään noiden mahdollisten uusien takuiden tai vastuiden osalta. On vain käyty hallitusneuvotteluja ja niistä on kerrottu jotakin tiedotusvälineille.

Odota nyt edes ensi viikon antia Brysselin suunnalta. Sitten vasta tiedämme, mihin kaikkeen Suomi mahdollisesti nyt sitoutuu. Lisäksi kesäkuussa ehkä pidetään uusi neuvottelukierros Kreikan tilanteen osalta, mutta siitä ei ole kuin arvauksia.

Mutta olipa niin tai näin, niin olen käsittänyt Kataisen johtaneen hallitusneuvotteluja ja samalla lisäksi toimineen Portugali-paketin hyväksymisen puolesta. On aika outoa syyttää asiasta SDP:tä ja sen äänestäjiä.

MURSU

etpä ollut Perussuomalaisisia ja muuta kansaa tähän kusetukseen johdattamassa.

Demari käänsi takit, sukat, liivit...kaiken, ja DEMARI-KAMELEONTTI feikkaa väriä vaihtamalla taustan ja ympäristön mukaan. Ne pitäs rauhoittaa jollekkiin autiolle saarelle luonnonvaraiseen elämään. Sääli paria poliitiikkoa siellä joukossa.

Kauhia_Retku

Maanantaina sen näkee. SDP:n kannattaa tosissaan miettiä mitä Jykä tekee kun Kreikka tulee uudestaan käsi ojossa meidän luukulle. Loppuviimeksi velkamaat joutuvat joko uskomattomalle säästökuurille tai saneeraukseen ellei me anneta niille ilmaista rahaa ja paljon. Rahahan ei meille ole ilmaista ja meillä on jo Suomessakin rikottu miljoonan köyhyysrajan alapuolella elävän rajapyykki. Näillä toimilla valtio velkaantuu ja peruspalveluista supistetaan entisestään. Tulee pula-aika, jollaista ei ole ennen nähty. Pula rahasta, vaan ei ruuasta ja asunnoista. Kovat paikat tiedossa jos leivänjakajien vuokrapaikatkin suljetaan kun jonot "aiheuttavat kosmeettista häiriötä" naapureille.

Suuri osa kansasta näkisi varmaan mielummin PS:n kuin kokkarit hallituksessa, vaikka ne vaalit voittikin.

Htalk

Minusta on myös tosi kieroa Soinilta saada muut puolueet tukemaan saksalaisia ja ranskalaisia pankkeja suomalaisilla verovaroilla sekä antaa muiden puolueiden selittää uskottavuus- ja laskentaeroilla Suomen osuuuden nostoa vakausmekanismien tuista.

Kaikkein kierointa on se että Soini on laittanut Deutsche pankin Euroopan toimintojen pääekonomistin Meyerin suuhun sanat kun kun hän toteaa että vakausmekanismit eivät toimi.

"Deutsche Bankin Euroopan pääekonomisti Thomas Mayer käsittelee EU:n neuvoston viime kuun huippukokouksen saavutuksia – tai paremmin saavuttamatta jättämisiä – kriittisessä artikkelissaan Political risks to EMU rising.

Artikkelin otsikko on vihje pahaenteisistä johtopäätöksistä. Suomeksi sanottuna otsikko väittää, että poliittisen kriisin riski kasvaa rahaliitossa. Artikkeli perustelee väitteen perinpohjaisesti.

Mayer katsoo euromaiden väliaikaisen vakausrahaston EFSF:n (European Financial Stability Facility, suomeksi ERVV) myös vaikutuksiltaan tilapäiseksi. Sen keinoilla ei velkakriisi hellitä saati taltu, vaan pitkittyy ja pahenee.

Tilapäisen vakausrahaston jälkeen vuonna 2013 aloittava pysyvä vakausmekanismi ei sekään taltuta kriisiä. Päin vastoin ESM on jo nyt Mayerin mukaan ratkaisevasti pahentanut kriisiä.

Laaja artikkeli ei jätä arvailulle sijaa, vaan sanoo hyvin suoraan, että

♦ Velkakriisin pitkittäminen vuoteen 2013 ja ESM:n aloittamiseen asti on turhaa ajan ja rahan tuhlaamista, sillä väistämättömät velkasaneeraukset ovat jo nyt markkinoiden tiedossa, ja

♦ ESM:lle kaavaillut saneerauskeinot yhdessä väistämättömänä pidettyjen saneeraustarpeiden kanssa estävät tehokkaasti kriisimaiden paluun rahoitusmarkkinoille, ja suistavat kriisimaat näin ollen pysyvästi ESM:n hoteisiin."

Lähde: Taloussanomat

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/04/10/nain-eu-pahentaa-vel...

eurostoliitto

ei ihme, että soinia ja persuja vastaan käydään tällä hetkellä mediassa kovaa kampanjaa. soinin ei tarvi muuta kuin sivusta seurata ja huudella - eurostoliitto tekee nyt työn persujen puolesta.

jossain vaiheessa löytyy muistakin puolueista senverran täysjärkisiä kansanedustajia (tai ymmärtäävät, että uppoava laiva pitää omane edun nimissä jättää), että tuki nykyiselle eu-politiikalle murenee. samoin hallituspohja.

ei urpilainen turhaan näyttänyt erittäin tyytymättömältä, kun kommentoi persujen oppositioon jäämistä. takinkääntö tässä tilanteessa on demareilt melkoista uhkapeliä.

Turtunut

Ei voi muuta sanoa kuin että morjens vain suomi. Nuo kaikki velat tulee kaatumaan suomen niskaan seuraavan viiden vuoden aikana. Siinä sitä sitten ollaan ihmeissään että oltiinpa tyhmiä kun äänestettiin pankkien juoksupoika puoluetta kokoomusta.

HeimoV

Jollain lailla ymmärrän Soinia ja Persujen ratkaisua. EU on pahemman kerran sotkenut rahamarkkinat ja sama meno vaan jatkuu. Vastuu on niillä, jotka rahotuskuplan on synnyttäneet.

Kokoomus ja demarit ovat hyvä kombinaatio juuri tässä vaiheessa, niiden ansiosta EU on Suomessa mitä on.

Valitettavasti Soini ei tule näkemään vielä isompaa jytkyä neljän vuoden päästä, sillä kokoomus ja demarit ehtivät myydä Suomen moneen kertaan rahamarkkinoilla. Samalla hoituu romanikerjäläisongelma, sillä heidän ei kannata kohta tulla tänne enää kerjäämään kun ei ole keneltä kerjätä.

Ken Haven

Kok
Autto Heikki
Eestilä Markku
Harkimo Leena
Hemmilä Pertti
Häkämies Jyri
Kanerva Ilkka
Kauma Pia
Kiuru Pauli
Lauslahti Sanna
Lehti Eero
Matikainen-Kallström Marjo
Männistö Lasse
Orpo Petteri
Ravi Pekka
Salolainen Pertti
Satonen Arto
Toivakka Lenita
Vikman Sofia
Virkkunen Henna
Zyskowicz Ben

SDP
enriksson Anna-Maja
Nylander Mikaela
Backman Jouni
Eloranta Eeva-Johanna
Feldt-Ranta Maarit
Filatov Tarja
Gustafsson Jukka
Guzenina-Richardson Maria
Hiltunen Rakel
Huovinen Susanna
Ihalainen Lauri
Jungner Mikael
Karhu Saara
Kiljunen Anneli
Kiuru Krista
Koskinen Johannes
Kuusisto Merja
Kymäläinen Suna
Lindtman Antti
Myller Riitta
Ojala-Niemelä Johanna
Paatero Sirpa
Peltonen Tuula
Piirainen Raimo
Rajamäki Kari
Saarinen Matti
Salonen Kristiina
Skinnari Jouko
Urpilainen Jutta ------VIELÄ KERRAN:" Aivan aluksi haluan kiittää SDP:tä äänestäneitä ja Jutta Urpilaista!"
Viitamies Pauliina
Viitanen Pia
Väätäinen Tuula

Pexi

ja huomenna Euroviisut. Kuukauden päästä ollaan jo kesälomalla ja ollaan autuaasti jo unohdettu tämäkin sotku. Eihän me muutenkaan niin kauhean kiinnostuneita olla oltu Suomen omistakaan veloista. Se on kuulkaas hirmuinen määrä. No. Sauna kutsuu ja kohta on grilli taas punasena. Hauskaa kevät viikonloppua!

JoonasTurunen

ERVV:n todellinen lainanantokapasiteetti on määrä nostaa 440 miljardiin euroon. Suomen laskennallinen osuus tästä on edelleen 7,92 miljardia euroa.

Euromaat haluavat, että ERVV:n liikkeelle lasketuilla velkakirjoilla on paras mahdollinen luottoluokitus. Tämän vuoksi euromaat haluavat antaa ERVV:n liikkeelle laskemille velkakirjoille ylitakauksen. Kun ylitakaus annetaan sekä varainhankinnan pääomalle että koroille, Suomen laskennallinen takausosuus on 17,2 miljardia euroa.

Ylitakaukset eivät kuitenkaan kasvata Suomen vastuita. Suurin teoreettinen luottotappio Suomen osalta on edelleen tuo n. 8 miljardia euroa. Tämä edellyttäisi kolmea asiaa:
- Euromaat sopisivat koko 440 miljardin euron lainaamisesta yksimielisesti
- Suomessa eduskunta hyväksyy uudet lainapäätökset 440 miljardiin euroon saakka
- Yksikään ERVV:ltä varoja lainanneista maista ei maksaisi euroakaan ikinä takaisin.

Pidän edellä kuvattua skenaariota äärimmäisen epätodennäköisenä. Tämän lisäksi Suomi vaatii valtioneuvoston EU-ministerivaliokunnan kannan mukaisesti reaalivakuuksia lainaosuudelleen, mikäli ERVV:tä on tarvetta käyttää vielä Portugalin jälkeen. Tällöin Suomen enimmäisvastuu ERVV:n kautta jäisi Portugalin jälkeen n. 1,7-1,8 miljardiin euroon.

Tällä hetkellä markkinoilla vallitsee vahva luotto siihen, että sekä Irlanti että Portugali kykenisivät lainaohjelman päätteeksi palaamaan markkinaehtoiseen rahoitukseen (ks. esim. Bloombergin laskelmat cds-sopimusten hinnoista). Kreikan tilanne näyttää vastaavasti heikommalta.

Htalk

Kiitos hyvästä kommetista yllä.

Se että Suomen osuus "ERW velallisten korkojen takauksesta" 1,2 mrd... jätettiin pois alkuperäisestä kansalle kerrotusta on silti aika huolimatonta ja ylimieliseltä tuntuvaa viestintää veronmaksjien suuntaan.

"Laskentatapaero" selitys on keinotekoinen kun kyse on siitä että ERW-velalisten korkojen takaus jätetiin kertomatta kansalle.

Olennaista on että nyt puhutaan ERW.mekanismista joka ei Deutsche pankin Euroopan toimintojen pääekonomistin Meyerin mukaan toimi, vaan pahentaa tilannetta.

"Deutsche Bankin Euroopan pääekonomisti Thomas Mayer käsittelee EU:n neuvoston viime kuun huippukokouksen saavutuksia – tai paremmin saavuttamatta jättämisiä – kriittisessä artikkelissaan Political risks to EMU rising.

Artikkelin otsikko on vihje pahaenteisistä johtopäätöksistä. Suomeksi sanottuna otsikko väittää, että poliittisen kriisin riski kasvaa rahaliitossa. Artikkeli perustelee väitteen perinpohjaisesti.

Mayer katsoo euromaiden väliaikaisen vakausrahaston EFSF:n (European Financial Stability Facility, suomeksi ERVV) myös vaikutuksiltaan tilapäiseksi. Sen keinoilla ei velkakriisi hellitä saati taltu, vaan pitkittyy ja pahenee.

Tilapäisen vakausrahaston jälkeen vuonna 2013 aloittava pysyvä vakausmekanismi ei sekään taltuta kriisiä. Päin vastoin ESM on jo nyt Mayerin mukaan ratkaisevasti pahentanut kriisiä.

Laaja artikkeli ei jätä arvailulle sijaa, vaan sanoo hyvin suoraan, että

♦ Velkakriisin pitkittäminen vuoteen 2013 ja ESM:n aloittamiseen asti on turhaa ajan ja rahan tuhlaamista, sillä väistämättömät velkasaneeraukset ovat jo nyt markkinoiden tiedossa, ja

♦ ESM:lle kaavaillut saneerauskeinot yhdessä väistämättömänä pidettyjen saneeraustarpeiden kanssa estävät tehokkaasti kriisimaiden paluun rahoitusmarkkinoille, ja suistavat kriisimaat näin ollen pysyvästi ESM:n hoteisiin."

Lähde: Taloussanomat

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/04/10/nain-eu-pahentaa-vel...

Martius

Kokoomuksen Jyrki Kataisen muodostama mielipide EU:n ja Euro-maihin toimii hyvin ent. pääministeri Mari Kiviniemen kanssa (luulivat voivansa vaalien jälkeen vain vaihtaa paikkaa hallituksessa).

Eivät kertoneet EURO-maiden takuiden ja kriisivastuiden määrää
ja myös media piti hyvin suunsa kiinni: muutoin Perussuomalaiset ja Timo Soini olisivat mitä ilmeisimmin olleet suurin puolue vaaleissa ja hallitusneuvottelijan ja pääministerin paikka Timo Soinilla.

Vaalien jälkeen on käynyt ilmi, että tässä ollut edellisen hallituksen salaiset sopimukset kyseessä eli Suomen valtiolle sovitut "Osta sika säkissä"-sopimukset.

Nyt SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen on menossa "kokemattomuuttaan" ja kritiikittömänä Paavo Lipposen ihailijana todelliseen ansaan hallitusheuvotteluissa Kataisen kanssa.

Suosittelisin stoppia SDP:n neuvotteluissa, koska muutoin ensi vaaleissa on todellinen "jytkytappio" tulossa SDP:lle.

SIMO PERTTULA

-Hän valitsi väärän neuvottelujärjestyksen.
-Hän ilmoitti pohjan jolle muodostaa hallituksen.
-Kaikki asiat olisi pitänyt ottaa heti käsittelyyn.

EU:lle on 16.5 ilmoitettava, että Suomen kantaa mm. Portugalin tukeen ei täällä käytyjen vaalien vuoksi voida ilmoittaa. Asian ytimenä olevat hallitusneuvottelut ovat pahasti kesken! Suomi palaa asiaan, kun se parlamentaaristen sääntöjensä perusteella voi.

Kataisen väärästä taktiikasta johtuen, hänen hallituspohjansa on jumissa, jopa mahdoton. Joten Katainen voisi luopua tunnustelijan tehtävästä?

de comments

tilanne hallitusneuvottelujen osalta ymmärrettävissä. Luulenpa maanantain koittaessa Urpilaisen ilmoittavan Kataiselle "kihlauksen" purkautuvan ja samalla myös keskinäisesti soviteltu tukisopimuspaketti. Mikäli näin käy, pesee Urpilainen puolueensa kanssa kasvot äänestäjien silmissä. "Ratsastihan" SDP osittain Soinin vanavedessä tässä tukipaketti ja vakuusrahastoasioissa.

MURSU

mutta mitä Jyrki itse lateli että "kansa selkeästi myös ilmaissut haluavansa muutosta, ja tuo on otettava huomioon"

No toi oli kyllä taas sitä jotakin, kun johtovedossa sitten "huomioi" että saatte tulla mukaan ja ehdot on entiset. Noista uusista Demarienkin nuolemista "uutuus ehdotuksista" oli jo osa kirjattu EU:ssakin esityksenä tulevaksi (en ole itse kyllä nähnyt/lukenut k.o. esitystä, muutakuin julkisiin medioihin pitäytyen), ja jotkin kuulemma kovempina kuin Kataisen esitys...?..

Demarit käänsi takin vallanhimossa, Perussuomalaiset ei, eikä ainakaan vielä Vasemmistoliitto.

MURSU

on tietysti pysyä kannassaan, kun sen on niin yksiselkoisen täsmällisesti ennen vaaleja julkaissut. Jos toisin, niin silloin olisi pitänyt jättää pyörtämisvara ennen vaaleja äänestäjille tiedoksi. Toki viimemainitussakin tapauksessa moni olisi vielä äänestänyt Perussuomalaisia, jos lupauksena olisi ollut EU-tukien kovemmat ehdot ja säännöt (kovemmat kuin nyt). Turhaa jossittelua, tällä mennään nyt.

Tarkkalijat

Kyllä luulisi nolottavan kun vedetään lipan alta ihan noin vain! Todella noloa!

Epäilen, että ei Kataisen hallituspohjasta tule mitään vaan hallituksen pohjaksi otetaan seuraavat 3 puoluetta ja Kokoomus joutaa lepäämään.

Kataisen suunnitelma nyt on täysi irvikuva kansan vaaleissa osoittamalle tahdolle. Suunniteltu hallituspohja merkitsee todella kylmää kyytiä pieni- ja keskituloisille. Tuloerot vain kasvavat ja kahtiajako syvenee Suomessa.

hoikkapoika

sotkeutumista maan talouteen.Siilijärvellä ei koskaan tarvinnut laskea ja ymmärtää isoja lukuja ja nollien merkitystä.Sattuma vei Eu kokouksiin ja salamavalojen sokaistessa,ei huomannut mihin nimensä laittoi.Sopimuksessa luki Suomen verovarojen ja valtion omaisuuden siirto Eu käytettäväksi,rajoituksetta.Nyt Urpilainen on viemässä SDP apupuolueeksi,oikeisto hallitukseen,ilman mahdollisuutta vaikuttaa mihinkään.

Aicos99

"Ainut EU-asiantuntija jolle annan 10+ pistettä on meppi Sirpa Pietikäinen"! Kyllä englanti sujuu loistavasti ja myös
asiat"!

Puoluejohtaja Kataisen on kyllä oman edun nimissä väistyttävä hallitustunnustelijan paikalta-tietojen panttaamisen-,itsekeskeisen valtapelin-,väärien tietojen
ilmoittelijana ja sitten tämä EU:n talouspaketti-sen 1.osa 8 miljardia sitten 16miljardia ja nyt 17 miljardia??

--ja Suomen suurivaliokunta hyväksyy tämän,eihän se niin ole että Katainen taklaa hallitustunnusteluissa SDP:N,Perusuomalaiset,kosii kaikki pienemmät puolueet-
ja ryssii vielä EU:n vakausrahaston-häikäilemättömästi--!

--Mielestäni hänet pitää saattaa vastuuseen konkreettisesti
ennakkolupauksistaan yhdessä Mari Kiviniemen kanssa.

--Ei Suomi ole yhden itsevaltiaan saneluun alistuva maa-
--sanelija saa luvan häipyä hallitustunnustelijan paikalta
ja pois valtiovarainministerin tehtävästä--eikä häntä pidä
laskea pääministeriksi-se on vaikkapa Alexander Stubb:in paikka.

Katainen älä lipeä mandaateista jotka Teille on annettu!
Liittovaltio eiole vielä valmis-kyllä niihin kekkereihin vielä ehtii.

Ottakaa aikalisä 16.05.2011 (2 kuukautta)-muuten ei järkevää tulosta tee ainakaan Katainen saati pienet puolueet.

Suomn vastuita on pienennettävä reilusti 17 miljardia miinus 9 miljardia ja siitä vielä maamme taseeseen 4 miljardia-silloin ollaan juuri ja juuri siedettävässä
summassa ko. vilpiliseen tukijärjestelmään.

Me olemme vain n. 10%:in osuuden arvoinen EU maa joten
on turhaa kukkoilla liikaa-vaikka ex. hallitus selvisi nippa nappa maliin asti-EU-ja EU:n tuet,puutullit,maatalouden tukirahat ym...mutta moni asia
meni pieleen "lepsuilun ja sisäpolitiikkamme takia"!

Aicos99

"Oikotietä onneen on nykyisen poliittisen tilanteen "profiili ja soundi"!

Mielestäni Perussuomalaisten on oltava hallituksessa-riippumatta EU-asioista.

Vaikuttaminen on tärkeää-ja on hieman outoa että PS:n Timo Soini ole mukana hallitusneuvotteluissa?

Tunnustelija voisi hieman keskustella lisää ko. tahon kanssa
ja näyttää-onko hänestä hallituksen muodostajaksi?

Nykyisellä pohjalla ei ole! So sad!

pogens

Pahoin pelkään, että suurin osa takuista jää maksamatta takaisin. Korot - myös valtionlainoissa - tulevat todennäköisesti nousemaan, mikä tarkoittaa vuosittaista jättikulua Suomelle. Väestö Suomessa ikääntyy, todellisia innovaatioita tai uutta yritystoimintaa ei ole, ja suuryritykset ulkoistavat Aasiaan ja Etelä-Amerikkaan. BKT laskee, ja valtionvelka/BKT:llä kasvaa. Julkinen sektori kuihtuu - se lisää kyllä toiveikkuutta.