Torstai 27.6.2019

Suuri muutos löytyikin paperista: Näin Suomen maahanmuuttolinja kiristyi tänään

Luotu: 
11.9.2015 15:43
Päivitetty: 
11.9.2015 16:42
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) ja sisäministeri Petteri Orpo (kok.) tutustuivat vastaanottokeskuksen elämään Helsingissä äskettäin. Hallitus päätti tänään neuvotteluissaan uusista maahanmuuttopoliittisista toimista.
|

Faktakulma

Hallituksen tiedotteen mukaan Suomeen on tullut kuluvan vuoden aikana, 8.9. mennessä, 8400 turvapaikanhakijaa. Koko viime vuoden hakijamäärä oli 3651. Pelkästään elokuussa turvapaikanhakijoita tuli yhteensä 2894, mikä on 715 prosenttia enemmän kuin edellisvuoden elokuussa.

Jos tämän vuoden kokonaishakijamäärää arvioidaan koko alkuvuoden hakijamäärän perusteella, vuoden loppuun mennessä on odotettavissa lähes 10 000 hakijaa. Jos sen sijaan otetaan huomioon kesästä lukien yhä kasvaneet määrät, päädytään 25 000-30 000 hakijaan.

Suurimmat yksittäiset syyt tilanteen kärjistymiseen ovat Syyrian kriisi ja Pohjois-Afrikan tilanne. Euroopan lähialuilla on käynnissä suuri humanitaarinen kriisi. Eurooppaan arvioidaan saapuvan tänä vuonna jopa miljoona pakolaista. Hallituksen mukaan Eurooppaan suuntautuva muuttoliike on tällä hetkellä hallitsematonta ja näin suuri haaste suomalaiselle yhteiskunnalle.

Suomen maahanmuuttopoliittinen linja vaikuttaa kiristyneen merkittävästi tänään hallituksen neuvotteluissa. 

Suomi on ottamassa ”aktiiviseen keinovalikoimaan” muun muassa Schengenin sisärajatarkastukset pistokokeineen ja tiukentamassa perheenyhdistämisen ehtoja entisestään. Suomi kannattaa myös turvapaikkahakemusten käsittelyä etänä Etelä-Euroopassa tai EU:n ulkopuolella, kun tällä hetkellä hakemuksen voi jättää vain fyysisesti maassa, josta turvapaikkaa hakee. Tarkoituksena on hillitä muuttoliikettä niiden turvapaikanhakijoiden osalta, joiden hakemus hylätään.

Valtioneuvoston sivuilla julkaistiin perjantaina iltapäivällä lista hallituksen maahanmuuttopoliittisista toimenpiteistä, jotka hyväksyttiin aamun neuvotteluissa. Maahanmuuttopolitiikkaa kiristävien toimenpiteiden takana on Suomeen asti etsiytyvien turvapaikanhakijoiden määrän voimakas kasvu.

– Hallitsematon muuttoliike on saatava hallintaan ja ihmiset on ohjattava laillisille ja turvallisille reiteille, hallitus linjaa presidentti Sauli Niinistön sanomaa mukaillen.

Lista sisältää sekä kansallisia, EU:n laajuisia että kansainvälisiä toimia, joita Suomi kannattaa. Osa toimista tähtää Suomen houkuttelevuuden vähentämiseen, osa esimerkiksi kotoutustoiminnan tehostamiseen. Poimintoja alla.

Kansallisia eli Suomen omia toimia ovat esimerkiksi:

– Aktiiviseen keinovalikoimaan otetaan Schengenin sisärajatarkastukset, mukaan lukien väliaikaiset pistotarkastukset.

– Laivayhtiöiden tulee tarkistaa lipunmyynnin yhteydessä Suomen maahantuloon tarvittavat asiakirjat samaan tapaan kuin lentoliikenteessä.

– Tiedottamalla viestitään lähtömaihin Suomen mahdollisista maahanmuuttopolitiikan muutoksista.

– Perheenyhdistämisen kriteereitä tiukennetaan EU:n perheenyhdistämisdirektiivin mukaisesti. Esillä on ollut muun muassa niin sanotun toimeentuloedellytyksen laajentaminen nykyisestään.

– Käynnistetään välittömästi selvitys, jonka päämääränä on [turvapaikanhakijoiden] vastaanottorahan tason laskeminen. Vastaanottoraha on tällä hetkellä 30% pienempi kuin yleinen toimeentulotuki, koska turvapaikanhakija saa majoituksen ja perusterveydenhoidon vastaanottokeskuksen toimesta.

– Selvitetään pikaisesti, voidaanko sosiaaliturvajärjestelmät muuttaa siten, että myönteisen oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat eivät kuulu asumisperusteisen sosiaaliturvajärjestelmän piiriin, vaan heillä on oma kotouttamisjärjestelmä.

– On myös varmistettava, että kaikki myönteisen oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat osallistuvat kotouttamistoimiin. Tätä ei voida jättää henkilön itsensä päätettäväksi vaan viime kädessä tämä on asetettava erilaisten sosiaaliturvamuotojen ehdoksi.

– Tukijärjestelmän on oltava aktivoiva ja edistettävä integraatiota yhteiskuntaan. Käytännössä ensivaiheessa tämä tarkoittaisi osoitusta aktiivisesta kielenopiskelusta. Kielitestien läpäisyllä on mahdollisuus saada kielibonus. Lisäksi velvoitetaan osallistumaan työllisyyden edistämiseen tähtääviin toimenpiteisiin, kuten esimerkiksi työharjoittelun luonteiseen yleishyödylliseen työhön esimerkiksi kunnissa.

Lisäksi kansainväliseksi toimeksi kirjattu mutta osin kansallinen päätös on seuraava:

– Suomen tulee solmia kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden osalta palautussopimukset Irakin ja Afganistanin kanssa muiden Pohjoismaiden tavoin. Lisäksi palautussopimus tulisi neuvotella myös Somalimaan kanssa, joka joillakin Pohjoismailla jo on. Suomessa tämä edellyttää ulkoasianministeriön ja sisäministeriön yhteistyötä ja myös näihin maihin suunnattujen tukitoimien kytkemistä neuvotteluihin.

EU:n sisäisistä toimista mainitaan muun muassa:

– Suomi kannattaa sitä, että Etelä-Eurooppaan (tai EU:n ulkopuolelle) perustetaan vastaanottokeskuksia, joissa turvapaikkahakemukset otetaan vastaan, käsitellään ja vasta sen jälkeen myönteisen luvan saaneet turvapaikanhakijat siirrettäisiin jäsenmaihin.

Muutos olisi toteutuessaan merkittävä, sillä tällä hetkellä turvapaikkaa voi hakea vain siitä maasta käsin, josta turvapaikkaa hakee, mikä on yksi tekijä tämänhetkisen kansainvaelluksen takana.

EU:n sisäisiin linjauksiin kuuluu myös:

– Komission viimeisimmät esitykset pitävät sisällään muun muassa turvallisten alkuperämaiden listan, johon kuuluvista maista tulevien turvapaikanhakijoiden hakemukset voidaan katsoa lähtökohtaisesti perusteettomiksi. Suomen lainsäädäntö sisältää jo mahdollisuudet nopeutettuun turvapaikkamenettelyyn, jota jo Balkanin maiden osalta käytetään. Suomi kannattaa turvallisten maiden listan laatimista.

LUE MYÖS: Ministeri veti esiin laskelman  vaatii turvapaikanhakijoille omaa tukijärjestelmää

Faktakulma

Hallituksen tiedotteen mukaan Suomeen on tullut kuluvan vuoden aikana, 8.9. mennessä, 8400 turvapaikanhakijaa. Koko viime vuoden hakijamäärä oli 3651. Pelkästään elokuussa turvapaikanhakijoita tuli yhteensä 2894, mikä on 715 prosenttia enemmän kuin edellisvuoden elokuussa.

Jos tämän vuoden kokonaishakijamäärää arvioidaan koko alkuvuoden hakijamäärän perusteella, vuoden loppuun mennessä on odotettavissa lähes 10 000 hakijaa. Jos sen sijaan otetaan huomioon kesästä lukien yhä kasvaneet määrät, päädytään 25 000-30 000 hakijaan.

Suurimmat yksittäiset syyt tilanteen kärjistymiseen ovat Syyrian kriisi ja Pohjois-Afrikan tilanne. Euroopan lähialuilla on käynnissä suuri humanitaarinen kriisi. Eurooppaan arvioidaan saapuvan tänä vuonna jopa miljoona pakolaista. Hallituksen mukaan Eurooppaan suuntautuva muuttoliike on tällä hetkellä hallitsematonta ja näin suuri haaste suomalaiselle yhteiskunnalle.

Onko hallituksen maahanmuuttopoliittinen toimenpidelista hyvä?

4140 ääntä annettu
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tommi Niela

Huippu juttu kaikkien kannalta! Jopa mamujen, kun ei tarvii tulla tänne asti tietääkseen pääseekö maahan. Eipähän tarvitse tehdä turhaa reissua. Tämä myös mahdollistaa oikeasti huonoimmassa asemassa olevien pääsyn Suomeen. Karsii myös joitakin Isis-taistelijoita ja muita äärijärjestöjä pääsemästä tänne. Toki silti vielä kuullaan räjähdyksistä ja ampumavälikohtauksista vielä lähitulevaisuudessa.

Kai Auvinen

Suunta on oikea. Nyt vain nopeita toimenpiteitä. Otetaan edelleen pakolaisia, mutta vain niitä jotka eniten kärsivät sodasta. Lapset,naiset, ja vanhukset.
Nuoret miehet jätettäköön järjestämään maansa asioita turvalliseksi että siellä voivat kaikki asua.

Reino Jalas

>- Perheenyhdistämisen kriteereitä tiukennetaan
> EU:n perheenyhdistämisdirektiivin mukaisesti.
> Esillä on ollut muun muassa niin sanotun
> toimeentuloedellytyksen laajentaminen nykyisestään.

Ihan hyviä ja kaiken lisäksi EU-säännösten mukaisia toimenpiteitä.

Noista muutoksista pitää lisäksi vielä tiedottaa lähtömaihin Irakiin, Syyriaan ja Libyaan. Käytännössä Suomen hallitus ostaa puolen sivun kokoisia ilmoitustiloja useista sikäläisistä päivälehdistä. Ilmoituksissa kerrotaan että perheidenyhdistämiset Suomessa ovat merkittävästi kiristyneet.

USA on käyttänyt samanlaista lehti-ilmoittelua Etelä-Amerikan ja myös Afrikan lehdistössä. Ilmoituksissa kerrotaan käännytettyjen määrät, ja muut maahantuloa kiristävät toimenpiteet.

Ei pitäisi olla edes suomalaisilla ns. "suvakeilla" mitään napisemista asian suhteen. Täysin YK:n ja EU:n keskinäisillä säännöillä edetään.

Leo Korhonen

Mistähän moinen täyskäännös Kokoomukselta ja Kepulta?

SPR:n ylläpitämistä pakolaiskeskuksista on virrannut rahaa Sveitsiin salaiselle pankkitilille enemmän, kuin majoituksen kulut? SPR:n kaikki rahat kiertävät Sveitsin kautta, aina.

Sipilän vaimoa alkanut kaduttaa? Nyt pakoloisten määrä minimoidaan ennen 1.1.2016, jolloin Sipilä voi todeta, etteivät turvapaikanhakijat tarvisekaan enää hänen asuntoa.
Se päätös toki purkautuu automaattisesti myös, jos hallitus hajoaa ennen 1.1.2016.

Heikki Tala

On todella korkea aika yhdenmukaistaa pohjoismaiden käytännöt turvapaikanhakijoiden korvauksissa. Suomi on ollut jälkijunassa ja tulokset näkyvät - nuoria miehiä tulvii maahan, koska Suomessa saa eniten rahaa. Jostain syystä Suomeen tulevista turvapaikan hakijoista 78 % on nimenomaan miehiä ja kuvista päätellen nuoria.

Tilastokeskuksen tiedostoista voi kuka tahansa katsoa, mitkä ryhmät eivät työllisty pitkälläkään aikavälillä.

Tarvittiin perussuomalaiset hallitukseen, ennen kuin näitä asioita aletaan selvittää. Sen jälkeen nopeat päätökset. Meillä on riittävästi ongelmia kantasuomalaisten hyvinvoinnin ylläpitämisessä, emmekä todellakaan kaipaa tänne lisää vapaamatkustajia. Toivottavasti ministeri Hanna Mäntylä saa asioihin vauhtia. Jos perustuslaki on esteenä, niin siitä vain muuttamaan - ei sitä ole kiveen hakattu!

Sami Heinonen

Suunta on oikea, mutta pieniä on silakat juolukaloiksi. Sisäministetinä toimii mies jonka intohimona on mokutus. Tuo herra tekee kaikkensa että maa olisi täynnä muslimeja "työvoimareservinä" ja reservinä he tulevat pysymään vuosikymmeniä sukupolvesta toiseen kuten heidän 25 vuotta sitten saapuneet uskonveljensäkin. Onko suomella varaa tähän ihmiseen ja hänen unelmahöttöiseen mokutuspolitiikkaansa ?.

Osmo Marttila

Todellisia aitoja pakolaisia otamme vastaan auttaaksemme heitä parhaamme mukaan kestokykymme rajoissa, mutta on tärkeää tutkia keitä he ovat tuossa suuressa ihmistulvassa, jossa mukana on myös heitä, joita ei ole syytä ottaa vastaan.

Hannu Korpilampi

Oli aivan uskomaton onni että ehdimme juuri parahiksi saamaan perussuomalaiset hallitukseen ennen turvapaikanhakijakriisin puhkeamista.

Jos siellä olisivat olleet PS:n sijaan Vas., RKP ja Vihr., hallitus olisi ollut täysin kykenemätön pysäyttämään tulvaa, koska nuo puolueet olisivat estäneet kaikki turvapaikanhakijoiden määrän vähentämiseen tähtäävät toimet. Heille jokainen turvapaikanhakija on vain potentiaalinen äänestäjä ja nykyisellä sadantuhannen tulijan tahdilla vasemmisto (ja RKP) olisivat jälleen voimatekijä tässä maassa.

Nyt toivotaan että nykyhallituksella on kykyä ja uskallusta toimia tarpeeksi päättäväisesti asian suhteen – Orvon RKP-kytköksistä sekä Vas./Vihr./RKP:n edustajien mediassa ulvomisesta huolimatta. Muuten Suomi on hyvin erilainen paikka elää jo muutaman vuoden kuluttua.

Eikä muutos ole parempaan.

Kimmo Koskela

Ongelma on vain se, että nyt Suomesta on jo pitkään annettu kuva ihmemaana jossa kaikkia hyysätään kuka tänne vain tuleekaan. Mikäli nyt edes osa noista tiukennuksista tosiaan toteutuisi, menee siihen aikaa niin että täällä on jo satojatuhansia pakolaisia. Vielä kauemmin menee siihen, että tieto tiukennuksista ehtii pakolaisten keskuuteen.

Tämä pääministeriä kätellyt "pakolaispoika" ei todellakaan ole 17v vaan vanhempi. Kaveri on myös melkoisen hyvin ravittu kun katsoo lihasamassaa. Facebookissa on kuvia niistä maista joiden läpi tämä sama jantteri on kulkenut aina vaihtaen maata parempien tukien perässä ja poseeraa vielä näissä eri "turistikohteissa". Nimeä ja stooryä on vaihdettu varmaankin muutaman kerran , jotta on aina uudessa kohteessa uutena pakolaisena. Tällaiseen retkuun sitten meidän pääministeri menee yhdessä median edustajien kanssa. Mahtaa Sipilää nyt vähän hävettää kun tämä asia on nostettu todistettavasti pinnalle.

Raimo Ilaskivi

Miten olisi - loistavan asiakokonaisuuden lisäksi - Ruotsin suurlähettilään kutsuminen Ulkoasianministeriöön antamaan selvitystä siitä, miksi maa ei noudata Dublinin sopimusta ja monin eri tavoin sallii/edesauttaa pakolaisvirran pohjoisen kautta Suomeen! Vastaavaa menettelyähän Ruotsikin on käyttänyt mm. Venäjän kommenteista selvää saadakseen

Kalevi E. Tikkanen

Kyllä tuossa pari älytöntä kohtaa oli. Vastaanottorahan pienentämisessä ei ole järkeä. Leveästi sillä ei elä nytkään. Sen lisäksi pienentämisestä saatava säästö on olematon, vailla mitään merkitystä. Käsittääkseni se on listassa vain persujen rasistisiiven lepyttämiseksi.

Samaa voidaan sanoa uuden kotouttamisjärjestelmän luominen turvapaikan saaneille. Mitä hyötyä on kenellekään, että maahan luodaan ryhmä, jonka tulotaso on selvästi muita alhaisempi? Kuitenkin sosiaaliturvajärjestelmä on luotu ihmisten tarpeisiin, eikä mieltä ole erotella ihmisiä sen mukaan, millä perusteella maassa asuu. Niin kuin monet oikeusoppineet ovat todenneet, tämä luultavasti on myös perustuslain vastaista. - Tämäkin ehdotus on epäilemättä tehty persujen ja ilaskivien suosion saavuttamiseksi.