Lauantai 25.5.2019

Yllättävä esitys: ”Kodinturvajoukot Suomeen”

Luotu: 
16.6.2011 11:31
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Kansanedustaja Jussi Niinistö (ps.)

Kansanedustaja, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) esittää vapaaehtoisten kodinturvajoukkojen perustamista Suomeen, nyt kun Puolustusvoimien rahat ovat loppumassa ja virkoja vähennetään.

- Muissa pohjoismaissa Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa vapaaehtoinen maanpuolustus on järjestetty kodinturvajoukoiksi. Samantyyppistä toimintaa löytyy myös Virosta. Olisiko Suomenkin syytä seurata naapureiden esimerkkiä? Kodinturvajoukot olisivat tässä konseptissa kiinteä osa puolustusvoimia. Ne olisivat osa puolustusvoimien sodan ajan joukkoja, jotka keskittyisivät erityisesti alueelliseen ja paikalliseen puolustukseen. Joukot sitoutuisivat harjoittelemaan vapaaehtoisesti, ja rauhan aikana niille voitaisiin antaa virka-aputehtäviä, Niinistö pohtii blogissaan.

Lue koko blogikirjoitus täältä.

Filosofian tohtori Jussi Niinistö on Maanpuolustuskorkeakoulun Suomen sotahistorian dosentti ja Helsingin yliopiston Suomen historian dosentti. Armeija-asioihin perehtynyt tuore kansanedustaja toimi Vapaussoturi-lehden päätoimittajana 2006-2011.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

hanari

Putinilla on omat "kodintuvajoukot". Puuttuvat voimakeinoin kaikkeen isänmaata halventavaan toimintaan. Gayparade on yksi kohde. Persujen tarve omille joukoille on johdonmukainen askel kohti aitoa kansan demokratiaa! Yksi kansa yksi ääni, Soinin!

hanari

Nyt on kesä parhaimmillaan. Lämpötila +12 ja hyttysiä, paarmoja ja kärpäsiä. Jos joku on niin hullu, että tänne pyrkii ihan väkivalloin, antaa tulla vaan. On hyvin todennäköistä, että on jo syntynyt suomalaisia, jotka näkevät uuden jääkauden ja joutuvat muuttamaan etelämmäs. Sikäli kuin persut eivät ole polttaneet kaikkia siltoja ja joku maa heidät ottaa vastaan.

Kaikkien aseellisten joukkojen ongelma on johtaminen. Hullu johtaja voi terrorisoida pienenkin joukon avulla suurta aluetta. Sellaisten salliminen on kuin kaivaisi verta nenästään. Onhan meillä jo moottoripyöräjengit. Niiltä voi ostaa "suojelua".

pZ

<p>Nyt on kesä parhaimmillaan. Lämpötila +12 ja hyttysiä, paarmoja ja kärpäsiä. Jos joku on niin hullu, että tänne pyrkii ihan väkivalloin, antaa tulla vaan.</p>

<p>---</p>

<p>Geopoliittinen asema on sellainen, että jos Venäjän ja Euroopan välillä ei ole konfliktia tai sen uhkaa, niin Suomi on kiinnostava ja tunnettu kuin Kroatia, mukavaa siitä mikään ei tee, muuten tuille tulijoita olisi paaaaljon enemmän.</p>

IsoKimppuLimppuja

onko tämä nykyinen reserviläisarmeija, johon käytännössä kaikki kykenevät miespuoliset suomalaiset kuuluvat, jokin ruskeapaitajoukko? Tätä ruskeapaitajoukkoa ollaan ilmeisesti NATO-pyrkimysten takia ja rahapulassa supistamassa kehä-III ammattimaiseksi suojajoukoiksi, jotta silmäätekevät ja muut lahjattomat lahjojat ehtivät karkuun vihulaista. Suomessa on vieläkin ihmisiä, jotka arvostavat maan itsenäisyyttä, karvan väriin katsomatta.

Mila F

... kodinturvajoukot voisivat ylläpitää alueillaan myös järjestystä poliisin tueksi. Ilkivalta ja paikkojen sotkeminen voisivat vähentyä, kun verekseltään kiinnijääneet saisivat saippuaämpärit ja korjausvälineet käsiinsä ja kotiin pääsisi vasta, kun sotkut on siivottu.

Musta Nuoli

Ehdotus on sikäli kannatettava, että Suomen armeijahan on romuttamassa säästöillään alueellisen puolustuksen.

Se on vain kylmä fakta, että nykyarmeijalla ei koko Suomea ja ihmisten kotiseutuja puolusteta, vaan armeija soveltuu lähinnä vain "tärkeiden strategisten kohteiden" (poliitikkojen kaavailuissa varmaan lähinnä Helsinki) suojeluun sillä aikaa kun mahdolliset vihollisjoukot pistävät "landea" tuhannen p****n päreiksi, tappavat ja raiskaavat.

Toisaalta myös sekin on fakta, että jos isompi rähinä syntyy ja armeijan tilanne on sellainen, että se keskittyy vain Helsingin ja parin tukikohdan puolustukseen, niin minähän en pane tikkua ristiin Hesan eteen enkä vaaranna henkeäni puolustaakseni pääkaupunkiseudun monikulttuurisen värinän jatkumista saatika poliitikkojen selustaa. Eri asia, jos SA olisi asianmukaisessa kunnossa ja sekä miehiä että kalustoa riittäisi koko maan puolustamiseen, silloin sitä voisikin mennä sinne minne käsketään.

Siinä mielessä kodinturvajoukot olisivat järkevä lisä maanpuolustukseen, sillä moni ihminen olisi varmasti motivoituneempi puolustamaan omia kotiseutujaan ja ylläpitämään siellä järjestystä. Toki kodinturvajoukkojen perustaminen edellyttäisi, että systeemi olisi valvottu ja kurinalainen.

Jäsenille voisi myöntää porkkanana automaattisesti myös aseenkantoluvat käsiaseisiin.

Juhnis

taitaa arkadianmäen väki tietää jotta jossain vaiheessa taittuu kamelin selkä ja siksi on hyvä palkata turvamiehiä ympärille.
Nimittäin ei nämä "kodinturvajoukot" tulee mitään teinitöhrijöitä tai somaliraiskaajia valvomaan... LOL

Siinä vaiheessa kun kansa alkaa äänestämään kadulla tätä toimintaa vastaan , niin eliitillä täytyy olla oma palkka-armeija käytössä jotta pystyvät jatkamaan rauhaisaa elämäänsä rantatontillaan....

Groenendael

Mutta saadakseen mahdollisimman suureen kannatuksen kansalaisten keskuudessa kodinturvajoukkoja voisi olla useampia. Esimerkiksi nämä: valkokaarti, punakaarti, viherkaarti, persukaarti ja kai näin globaalina aikana myös mamukaarti

Orion

Onhan noita ns. "kodinturvajoukkoja" organisoitu jo pitkään. Ne kylläkin ovat toisella nimellä. Muistaakseni maakuntajoukot. Paikalliset reservilaisyhdistykset organisoivat asiaa.
Kuitenkin armeejan pitkänajan suunnitelemassa on nimeenomaan keskittyä massa-armeejasta alueelliseen puolustuksen. Siinä siis käytetään maaston ja paikallistustemusta hyväksi. Hyvä näin.
Sveitsin kanssa on tästä asiasta tehty paljonkin konsultaatiotyötä. Näin kertoi mm. Ruotuväki lehti viime vuonna. Ja armeejan joukkoja käytetään jo mm. pelastus- ja etsintätehtävissä.

Jussi Niinistö ei nyt taida olla ihan ajan tasalla puolustusvoimien tilanteesta ja suunnitelmista kustanusten säästämisestä.

Olen Rereviläisliiton jäsen, ja jotain tiedän asiasta kuitenkin. Niinistö voisi liitosta kysellä tästäkin asiasta ja jo nyt tapahtuvasta reserviläisten mm. ampuma-ase koulutuksesta. Nyt kesällä näitä tapahtumia järjestetään useilla paikkakunnilla liiton jäsenille.

http://www.reservilaisliitto.fi/uutiset_ja_blogit/ampuma-asekouluttajien...

" Aselain muutos edellyttää reserviläisyhdistyksiltä ampuma-asekouluttajien nimittämistä. Poliisi kouluttaa nämä henkilöt maakunnallisissa koulutustilaisuuksissa. Reserviläisliitto korvaa koulutukseen osallistujien matkakulut sekä perittävät suoritemaksut."

Onhan tästä eduskuntakin myöntänyt tuohon lisämäärärahan. Lisälainaus:
"Reserviläisliitto ja Suomen Reserviupseeriliitto ovat saaneet eduskunnalta lisämäärärahan ampuma-asekouluttajaverkoston rakentamiseen.

Niinistön pitäisi kyllä nyt skarpata siellä, ja ottaa asioista selvää ennen tuollaisia typeriä, nuka "uusia" "ehdotuksia", koska ne muutokset ovat jo menossa hyvää vauhtia pienillä määrärahoilla ja talkoovoimin maanpuolustuksen hengessä.

Satunnainen suomalainen

Persujen sisäinen. Isänmaan etujen vaalijoissa on sen verran asepalveluksen(kin) muille ulkoistaneita, että tarvitaan omat joukot. Näin ansioituneet ja vakaumukselliset siviilipalvelusmiehetkin pääsevät käsittelemään aseita - muuallakin kuin blogeissaan.

Orion

Tosiaan. Kyllä tuollaisen Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan pitäisi olla ajantasalla Suomen sotilaspoliittisesta nyky tilanteesta, ja mitä missä mennään.

Oikein karvat nousivat pystyyn, kuin luin tuon jutun. Mitä tietämättömyyttä osoittaakaan tuollaiset lausunnot.

Jos ei sitten filosofian tohtori Jussi Niinistö, Maanpuolustuskorkeakoulun Suomen sotahistorian dosentti ja Helsingin yliopiston Suomen historian dosentti tiedä asiasta, niin mennään kyllä täysin hakoteille.

Onhan se niinkin, että historiaahan hän vain tutkii. Eli jos ei nää nykyisyyttä, ei silloin osaa ennustaa tulevaisuutta. Historian tuntemus on kylläkin eduksi, mutta se aika ei enää koskaa palaa. Huh, huh!

IsoKimppuLimppuja

tarvitse skarpata. Nuo, mitä esittelit, ovat vain uuden typerän aselain seurauksia, jota lakia esim. res.liiton puheenjohtaja ja tästä syystä ex. kansanedustaja oli runnomassa läpi. Reserviarmeijaa ajetaan koko ajan alas ja vapaaehtoista reserviläistoimintaa kantapeikot hädin tuskin sietävät, henkilöstä riippuen, vaikka puolustusvoimien voima onkin reserviläisyydessä.

Maakuntajoukot ovat muutaman kymmenen tai sadan hengen porukoita per maakunta. Ne saattaisivat olla armeijan reserviä pienennettäessä hyvä pohja laajemmalle sitoutuneelle, vapaaehtoiselle toiminnalle. Ja koko maan kattava aluepuolustusjärjestelmä on ollut käytössä ainakin 60-luvulta lähtien.

http://www.res.fi/foorumi/
http://www.reservilaisliitto.fi/

TAITO TURTIAINEN

Israelissa ja Sveitsissä reserviläisillä on aseet kotonaan.Eikä niistä maista ole vielä kuulunut , että joku olisi tehnyt massamurhia aseellaan.Palikkatestit lienevät pätevät.Suomessa ei enää uskalleta antaa varusmiehelle asetta vartioon.Toisin oli vielä 1980-luvulla.
Reserviläisille ( 250.000 kpl) aseet koteihinsa ja joitakin harjoituksia per vuosi/paikkakunta,niin kodinturvajoukot ovat valmiit.Se olisi hyvä viesti mahdolliselle maahantunkeutujalle mitä on siellä Suomessa vastassa.Eikä niitä aseta tuhota myöskään täsmäohjuksin varastoihinsa.Afganistan on hyvä esim.miten hankalaksi vieraalle vallalle saadaan oltavat pelkillä käsiaseilla.Suursijoituksia armeijaan ei tarvitsisi tehdä niin paljoa kun rahaa pitää lainata ulkomailta jo muutenkin.Kenraaleita on Suomessa kuin jossakin banaanivaltiossa , aivan liikaa.

Orion

Tuo on totta, että Sveitsin puolivakinaisella armeejalla on hekilökohtaiset aseet kotona, mutta niihin ei anneta luoteja. Ne saa sitten kokoontumispaikoista. Tosin yksi ikävä tapahtuma on tiedossa.
Rajoituksena on kuitenkin, että ainakaan sinkoja ja ohjuksiin sopivia aseita ei ole kotitiloissa. Yleensä vain rynnäkökiväreitä. Israilin jutuista en tiedä mitään.

Sveitsin mallia yritetään nyt soveltaa Suomeenkin. Eli kolmen kuukauden peruskoulutus, sitten kotiin. Joka vuosi lyhyt kertausharjoitus täydellä palkalla, joka työnantaja maksaa, saaden valtiota kompensaatiota.
Siksi Suomen puolustusvoimat ovatkin kiinostuneet tuosta malllista. Toisaalta Sveitsi on kiinostunut Suomen mallista, jossa on pakollinen ja yleinen asevelvollisuus pienellä päivärahalla. Näitä nyt yritetään sovittaa Suomeen sopiviksi. Eikö Niinistö muka tiennyt tästäkään asiasta? Olen pettynyt. Minä kannatan kyllä tuota Sveitsin mallia, ja alueellista maanpuolustusta.

Piiska

Jos poliisi ei pysty hoitamaan tehtäviään niin silloin on aivan loogista perustaa kodinturvajoukot..
Kansallinen rekisteröity kattoorganisaatio.
Maakuntatason organisaatio ja kyläjaostot..
Vapaaehtoispohjalta ja lakia noudattaen..
Kommunikaatio kännykällä..
Kansa alkaa kyllästymään näitten poliitikkojen saamattomuuteen..
Bidee'kin jo alkaa pitämään kiertokoulua turisteille...

kaikaehki

...minkä katsoo välttämättömäksi.

Jos poliisia ja puolustusvoimia jatkuvasti ajetaan alas, yritetään kai supistaa pois kokonaan, niin pitäisikö kansalaisten vain seistä tumput suorina, ja antaa anarkian vallata maa.

Varsinkin, kun selvästi on niin, että rikollisuutta yritetään tarkoituksella lisätä maassa.

Orion

Onhan mm. Helsingissäkin kortelin asukkaitten muodostomia partioita, jotka pistävät kuriin oman alueensa huligaaneja.

Eli ei ns. koditurvajoukot tarvitse olla välttämättä suoraan Puolustusvoimien alaisuudessa toimiva. Muuallakin se toimii sisäministeriön alaisuudessa, tai ainakin sen valtuuttamien vastuullisten henkilöitten/tahojen kautta.

Ei noilla ns. kodinturvajoukoille anneta aseita, vaan ovat vaan hyvin organisoituja joukkueita eri tehtäviin. Lähinnä pelastustoimiin erikoistuneita. Tarvittaessa myös järjestyksenvalvontaan isoissa argessiivissa tapahtumissa. Mm. väkivaltaiset mielenosoitukset, joita kohta puolin nähdään myös Suomessa eduskuntatalon lähettyvillä. Vedin tuon kyllä ihan "hatusta :-)

Donkey Hot

Persuprikaati jossa sotahistorioitsijat komentavat Hakkaraisista muodostettuja komppanioita. Soini toki olisi sutki vääpeli. Valitettavasti Halla-aho ei edes jaksa nostaa pystykorvaa.

Urpo ajatus, taakse ...stu!

s_k_

Minkä takia Suomessa yhtäkkiä tarvitaan kodinturvajoukkoja? Kun aikaisemmin Suomen armeija oli sitä varten. Eikö jokaisen maan,siis oman henkensä säilyttämisestä kiinnostuneen maan, nykymaailmassa, ei utopia-maailmassa, tulisi omata riittävä puolustuslaitos!?
Ja toinen asia on sitten se, että tänään saa pelätä kotinsa ja omaisuutensa puolesta tavalla, josta ei niin kauaakaan sitten ollut tietoakaan. Minkä vuoksi todelliset kodinturvajoukot - oman maan sisällä tapahtuvaa rikollisuutta vastaan olisivat tarpeelliset. Jolloin herää kysymys, miksi asiat on päästetty tähän? Eikö turvallisuuden tunne omassa maassa ole tärkeimpiä todellista elintasoa määritteleviä tekijöitä!?
Suomalaisten rahat menevät poliitikkojemme, Eu-virkamiesten, pankkiirien, kaikenlaisten EUn ja Euron inspiroimien huijareiden, ulkomaalaisten rikollisten, ja tänne tuotujen ulkomaalaisten taskuihin. Ja Suomi ja suomalaiset jätetään suojatta - rajat avoimina, poliiseille, eikä puolustusvoimille ole varaa maksaa - kuin vapaaksi riistaksi - maksamaan kuitenkin lisää veroja, jotka taas käytetään, niin mihin!?

Orion

Eli toistan edelleen. Alueelliset maanpuolusjoukkojen koulutus on jo pitkällä maakunittain. Meillä Keski-Suomessa johtokeskus on Jyväskylässä, ja koulutusta mm. Hallin varuskunnassa.

Nyt on koulutettu ensin päällystöä, ja nyt sitten miehistöä. Kaikki ovat armeejan käyneitä. Kyllä siihen homaan sopii myös sivareita ja pasifistejakin mm. muonituspuolelle.

Tämä ei tarkoita mitään sotatilaa, vaan ihan sellaisia partioilaiskomppanioita, joita voidaan kutsua vaikkapa sammutamaan metsäpaloja tai muihin vastaaviin hommiin.

Isojen joukkojen liikuttelemiseen vaaditaan tietyy komentoketju. Muuten mm. pelastusorganisaatio ei toimi, jos sekona ryhtäilään sinne sun tänne. Ei noissakaan hommissa ole aseita mukana. Hyvin ryhmäkuriin sopeutuvia henkilöitä vaan.

Pääosin tuo tapahtuu reserviläis eli vapaaehtoisvoimin, mutta kuitenkin Puolustusvoimien varusteissa. Aseita ei tarvita pelastus/etsintätoimissa.

No ymmärrän sen, että pasifistit ja sivarit tietenkin kammoksuvat asiaa, mutta muistutetaan, että meitä vapaa-ehtoisia tuohon asiaan on Suomessa käsitääkseni noin 100.000.

Terveisin Ilmavoimien res. ylikersantti

Orion

Edustanko yksin täällä tätä Kehä III pohjoispuolta? Stadin, Hesan, Helsingin silmin katsottuna siis korpea.

Tämä ei millään pahalla. Hiukan virnuillen vaan tätä kirjoitaessani.

Kyllä noita asukaspartioita käsitääkseni liikuu Kalliossakin, mutta ilman järjestysmiesoikeuksia, koska kadut ovat vapaita liikkua kaikille. Meillä on mm. Kolmanella linjalla omistusosake. Yksiöhän se tosin on, mutta tuttu paikka kuitekin mullekin.

Meille tänne mm. Keski-Suomeen mahtuu mainiosti työtätekeviä erillaisen etnisen taustan omaavia Suomen kasalaisuuden omaavia muuttajiakin. Haluan tutustua ja olenkin tutustunut eri kulttuureihin. Mielenkiintoista ja mieltä avartavaa.

Tervetuloa.

ps. Äänestin tällä kertaa Perussuomalaisia, mutta ihan vain nykyisiä vallapitäjiä vastaan. Protestiääni. Suhtaudun erittäin myötämielisesti erillaisia etnisiä taustoja omaviin henkilöihin. Täällä Keski-Suomessa voin jopa järjestelläkin jotain juttuja teidän hyväksi. Turvallisuuden taaten :-)

Juhani Putkinen

Ei ole tarkoitus perustaa mitään uusia joukkoja etsimään eksyneitä mummoja, jakamaan vettä tai sammuttamaan metsäpaloja.

Tarkoitus on kohottaa rakkaan Suomemme maanpuolustuskykyä ja varsinkin maanpuolustusvalmiutta - kun valitettavasti puolustusmäärärahamme ovat aivan liian alhaisella tasolla ja siten sekä puolustuskykymme, että varsinkin puolustusvalmiutemme on hyvin heikoissa kantimissa.

Kuka tosiaan haluaa, että imperialistinen roistovaltio Venäjä onnistuu miehittämään Suomen? Tappaa parhaimmiston - ryöstää mitä ryöstettvissä on.

Tom B

Sotahistorian dosentilla on todella huonot tiedot siitä miten kodinturvajoukot ovat toimineet eri Pohjoismaissa. Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa ne eivät aloittaneet vallakumousta kuten Suomessa.

Suomessa on jo toiminnassa järjestelmä joka voidan ottaa käyttöön jos yleisen järjestyksen ylläpitäminen sitä vaatii. Täydennyspoliisit ovat vapaaehtoisia jotka kutsutaan varsinaisen poliisin avuksi jos tilanne sitä vaatii.

http://www.poliisi.fi/poliisi/home.nsf/pages/B0F4A040714B483EC2256BC7003...

Persujen kansanedustajien tiedot ovat todella heikot. Ja nyt kyseessä on sentään sotahistorian desentti!