Sunnuntai 20.1.2019

Linnanmäen tj:n pomonpomo: ”En ole ylpeä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
30.6.2011 16:52
Päivitetty: 
30.6.2011 16:59
  • Kuva: Creative Commons / timonoko
    Kuva
    Linnanmäki ilmasta.

Faktakulma

Linnanmäen huvipuisto

- Perustettiin vuonna 1950

- Toimintaa pyörittää Lasten päivän säätiö

- Säätiön omistajat ovat Barnavårdsföreningen i Finland, Ensi- ja turvakotien liitto,Lastensuojelun Keskusliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Parasta Lapsille ja Pelastakaa Lapset.

- Omistajat nimittävät jäsenensä valtuuskuntaan, joka nimittää hallituksen. Säätiön toimitusjohtaja toimii hallituksen alaisuudessa.

- Linnanmäen tuotot ohjataan lastensuojelutyöhön.

Kiukkua, kohua ja närkästystä herättänyt Linnanmäen toimitusjohtaja Risto Räikkösen haastattelu herätti myös huvipuiston omistajat. Tapaus ja se takana olevat seikat tullaan selvittämään "huolellisesti", yhden omistajan edustaja lupaa.

Uuden Suomen tavoittama Lastensuojelun keskusliiton toiminnanjohtaja Seppo Sauro kummeksuu Räikkösen käyttäytymistä.

- Olen ymmälläni, enkä kovin ylpeä. En ymmärrä, minkä takia Ristolta [Räikkönen] paloi hihat, Sauro sanoo.

- Taitava toimittaja. Tuolla tavalla juoksutti päin seinää.

Sauro edustaa Lastensuojelun keskusliittoa Lasten päivän säätiön valtuuskunnassa. Valtuuskunta nimittää säätiölle hallituksen, joka puolestaan on nimittänyt toimitusjohtaja Risto Räikkösen. Lasten päivän säätiö pyörittää Linnanmäen huvipuistoa.

Valtuuskunta ei tee suoria päätöksiä siitä, miten Linnanmäen päivittäinen toiminta hoidetaan.

"Taitava toimittaja. Tuolla tavalla juoksutti päin seinää."

- Ihan varmasti tämä haastattelu ja sen taustalla olevat asiat tullaan käsittelemään huolellisesti. [Lasten päivän säätiön] hallituksella on erittäin hyvä toimintakulttuuri, joten valtuuskunta tulee saamaan tästä selvityksen.

Valtuuskunnan jäsen Sauro sanoo, että Linnanmäki maksaa kesätyöntekijöille alan normaalin työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Se on Lastensuojelun keskusliiton vaatimus, mutta:

- Toinen kysymys on se, että sopimus on huono, Sauro lisää.

Toimitusjohtaja Räikkönen saa kuitenkin Saurolta tukea toiminnassaan huvipuiston esimiehenä.  A-studion jutussa Linnanmäen entiset kesätyöntekijät moittivat ex-työpaikkaansa liiasta kurista ja tiukoista säännöistä.

Sauro tukee tässä toimitusjohtajan linjaa "täysin":

- Siellä on tiukat säännöt. Pitää ollakin. On kaikkien etu, että säännöt ovat selkeät.

Toiminnanjohtaja Sauro uskoo, että A-studion jutun taustalla oleva tyytymättömyys voi johtua osin nuorten kesätyöntekijöiden vähäisestä kokemuksesta työelämässä.

Helsingin Nuorten Ääni -toimitus teki kesäkuussa Ylen A-studioon jutun, joka käsitteli Linnanmäen kesätyöntekijöiden työoloja ja palkkausta.

Faktakulma

Linnanmäen huvipuisto

- Perustettiin vuonna 1950

- Toimintaa pyörittää Lasten päivän säätiö

- Säätiön omistajat ovat Barnavårdsföreningen i Finland, Ensi- ja turvakotien liitto,Lastensuojelun Keskusliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Parasta Lapsille ja Pelastakaa Lapset.

- Omistajat nimittävät jäsenensä valtuuskuntaan, joka nimittää hallituksen. Säätiön toimitusjohtaja toimii hallituksen alaisuudessa.

- Linnanmäen tuotot ohjataan lastensuojelutyöhön.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Rigor

Jos työelämää ymmärtämätön nuori laittaa nimensä alle sopimukseen jossa palkka on banaani/pv, niin se on sinusta laillista?
Jos katsoo tuon ohjelman, niin ymmärtää että Räikkönen itsekin tietää kuinka härskiskisti hän hyväksikäyttää nuorten ymmärtämättömyyttä.

Nuorten täytyy päästä työelämään mahdollisimman varhain, mutta reiluin ehdoin.

kusu

Lainaus:
"Jos työelämää ymmärtämätön nuori laittaa nimensä alle sopimukseen jossa palkka on banaani/pv, niin se on sinusta laillista?"

Ei. Banaani päivässä on laittoman pieni palkka. Tessin mukainen minimipalkka tai sitä suurempi palkka taas on laillista. Laillinen ei ole sama asia kuin reilu mutta harva työnantaja maksaa juurikaan minimipalkkaa enempää. Eniten väärin tuossa IMO on se että, vessassa ei pääse käymään riittävän usein ja taukotilat ovat niin kaukana että niissä ei ehdi käydä. Saavatkohan jonkinlaisen korvauksen niistä 11h työpäivistä?

Lainaus:
"Nuorten täytyy päästä työelämään mahdollisimman varhain, mutta reiluin ehdoin."

Mikä on tarpeeksi reilua? Mitkä on ne minimi palkka ja työehdot jolla voidaan sinun mielestäsi palkata nuoria?

Jouko Heyno

TESn mukainen minimi on laillista, samoin sitä suurempi - jos alalla on voimassa oleva sopimus ja se on yleissitovaksi vahvistettu. TESn yleissitovuus, silloin kun se säädettiin, oli nimen omaan työnantajien vaatimus.

keskikiukkuinenmies

Eri asia on että jos alalla on yleissitova työehtosopimus on sitä noudatettava. Eli useimmilla aloilla minimipalkka on sopimuksen vuoksi olemassa.

10 pisteen kysymys: osaatko arvata miksi maassa on porvareita ja EK joiden mielestä työehtosopimusten yleissitovuus on "ikävä juttu"?

kusu

Et ole väärässä.

Suomessa ei ole laissa säädettyä minimipalkkaa. Laissa on säädetty että TESsin vähimmäispalkkaa alhaisempaa palkkaa ei saa työntekijälle maksaa.

Kaikilla aloilla ei ole TESsiä. Linnanmäellä sovelletaan Huvi teema ja elämyspuistojen TESsiä.

En koe vääräksi sanoa että TESsiä pienempi palkka on laittoman pieni eli, banaani/pv on laittoman pieni palkka.

http://www.tyosuojelu.fi/fi/palkanmaksu

Brainless

Siinä on sellainenkin, että jos ensimmäinen/ensimmäiset työpaikat on tarpeeksi surkeita, niin se saattaa latistaa intoa työntekoon yleensäkin. Jos aina saa pelkkää kakkaa niskaansa, niin miksi sitä edes yrittäisi?

En tarkoita että olisi oltava valtava palkka ilman mitään ehtoja.

Allekirjoittanut

"Toiminnanjohtaja Sauro uskoo, että A-studion jutun taustalla oleva tyytymättömyys voi johtua osin nuorten kesätyöntekijöiden vähäisestä kokemuksesta työelämässä."

Tästä juuri on kysymys. Linnanmäki käyttää härskisti hyväkseen nuorten tietämättömyyttä työelämän säännöistä. Kuulemma Linnanmäen työsuhde-edut ovat hyvät kun saa käydä ilmaiseksi heidän härveleissään, mutta esim.työterveyshuoltoa ei ole järjestetty!

Vähän samanlainen kusetuksen maku kuin ilmaisjakelulehtien jakelussa ja puhelinmyynnissä. Aina löytyy hölmöjä joita voi vedättää raskaasti. Muitakin kuin J.Katainen.

Arto_Luukkainen

"Tästä juuri on kysymys. Linnanmäki käyttää härskisti hyväkseen nuorten tietämättömyyttä työelämän säännöistä. Kuulemma Linnanmäen työsuhde-edut ovat hyvät kun saa käydä ilmaiseksi heidän härveleissään,
mutta esim.työterveyshuoltoa ei ole järjestetty "

No millähän lailla Linnanmäki toimii väärin?

Missä on määrätty, että työterveyshuolto olisi pitänyt järjestää? Sellainenhan on osa palkkaa eikä mitenkään mikään automaatti. Ja millä lailla keskimääräisen kausityöntekijän elämässä näkyy se, että työterveyshuoltoa ei ole? Eipä mikään tärkeä etu.

Kristiina K.

Oikeasti, joku roti kommentointiin. Työterveyden järjestäminen on määritelty laissa. Se ei siis ole mikään työnantajan järjestämä ylimääräinen etu vaan velvoite.

Lainaan työterveyslaitoksen sivuilta: "Työterveyshuoltopalvelujen järjestämisvelvollisuus koskee kaikkia julkisia ja yksityisiä palvelussuhteita riippumatta työnantajan yhtiömuodosta, palvelussuhdemuodosta ja sen kestosta. Työnantajan palveluksessa olevat henkilöt voivat pitää oikeutenaan saada työterveyshuoltolain (12 §) mukaisia työterveyshuoltopalveluja. Työterveyshuoltolaissa (1383/2001) säädetään työterveyshuollon sisällöstä ja toteuttamisesta sekä työnantajan velvollisuudesta järjestää työterveyshuolto."

Lainaan yllämainittua Työterveyshuoltolakia (Työterveyshuoltolaki 21.12.2001/1383): "Lain tarkoitus

Tässä laissa säädetään työnantajan velvollisuudesta järjestää työterveyshuolto sekä työterveyshuollon sisällöstä ja toteuttamisesta." Siitä vain tutkimaan tarkemmin, ettei pääse vastaavanlaisia aivopieruja jatkossa.

Kausityöntekijyydellä ei ole mitään väliä.

Arto_Luukkainen

Juu, myönnän virheeni. Kiitos oikaisusta!

Pitää kuitenkin ottaa huomioon seuraava:

---------
Työterveyshuolto tulee järjestää ja toteuttaa siinä laajuudessa kuin työstä, työjärjestelyistä, henkilöstöstä, työpaikan olosuhteista ja niiden muutoksista
johtuva tarve edellyttää
---------

ja

--------
työterveyshuollolla työnantajan järjestettäväksi säädettyä työterveyshuollon ammattihenkilöiden ja asiantuntijoiden toimintaa, jolla edistetään työhön liittyvien sairauksien ja tapaturmien ehkäisyä, työn ja työympäristön terveellisyyttä ja turvallisuutta, työyhteisön toimintaa sekä työntekijöiden terveyttä ja työ- ja toimintakykyä;
--------

Melkoista lätinää siis mutta siltikin: työterveyshoito ei tarkoita vapaata oikeutta vierailla lääkäriasemalla työnantajan laskuun esimerkiksi vapaa-ajan onnettomuuksien yhteydessä tai muuten työhön liittymättömien vaivojen vuoksi.

Tästä on varmaan kysymys. Eli vasemmistolaiset vaativat sitä, että Linnanmäellä pitäisi tarjota samat hulppeat edut kuin esimerkiksi YLE tarjoaa työntekijöilleen. Ei tarvitse. Aivan varmasti Linnanmäen työntekijät saavat hoitoa Linnanmäen laskuun, jos työssä tapahtuu jokin onnettomuus esimerkiksi.

Eli mikä onkaan vialla?

Allekirjoittanut

Ei työterveyshuollossa ole kysymys jostain työtapaturmien hoidosta. Jos sinulla on aamulla nuhaa, niin sinun ei tarvitse jonottaa terveyskeskuksessa, vaan menet työterveyshuoltoon aikaa varaamatta ja työnantajan laskuun. Työterveyshuolto järjestää säännölliset terveystarkastukset ja kiertää työpaikoilla valvomassa työoloja työnantajan laskuun. Kun tarvitset silmälasit tai kuulokojeen, niin ei työterveyshuolto niitä kustanna, mutta antaa kyllä lähetteen julkiselle peolelle, mikä nopeuttaa hoitoonpääsyä. Jne, jne.. Sitä on työterveyshuolto.

Työterveyshuolto ei hoida työtapatumia, vaan ne hoidetaan akuutteina julkisen puolen päivystyksessä. Työtapaturmista pitää tehdä virallinen ilmoitus työsuojelutarkastajille tai mikä lie ely-keskus se nykyään on, eikä tapaturmia saa salailla, koska niistä voi myöhemmin poikia vahingonkorvauskanteita, sairauseläkehakemuksia yms.Se on ihan oma juttunsa.

Arto_Luukkainen

> Jos sinulla on aamulla nuhaa, niin sinun ei tarvitse
> jonottaa terveyskeskuksessa, vaan menet työterveyshuoltoon
> aikaa varaamatta ja työnantajan laskuun. ...Kun tarvitset
> silmälasit tai kuulokojeen, niin ei työterveyshuolto niitä
> kustanna, mutta antaa kyllä lähetteen julkiselle peolelle,
> mikä nopeuttaa hoitoonpääsyä. Jne, jne..

Niin ei laissa kuitenkaan sanota.

Työterveyshuoltolaki, 1§ 2 mom. sanoo:

Työnantaja on velvollinen järjestämään palveluksessaan
oleville työterveyshuolto työhön liittyvien sairauksien ja tapaturmien ehkäisemiseksi, työn ja työympäristön terveellisyyden
ja turvallisuuden, työyhteisön toiminnan sekä työntekijöiden
terveyden, työ- ja toimintakyvyn edistämiseksi työuran eri vaiheissa

http://pre20090115.stm.fi/pr1097754690393/passthru.pdf

Voi kuvitella, että kuvaamallasi tavalla toimitaan julkisella puolella, jossa muut Suomen veronmaksajat maksavat kustannukset. Työnantajan on helppo luvata mitä tahansa, kun ei itse tarvitse maksaa.

Totta kai yksityisellä puolellakin on firmoja, jotka antavat lakia paremmat edut

Allekirjoittanut

"Työnantaja on velvollinen järjestämään palveluksessaan
oleville työterveyshuolto työhön liittyvien sairauksien ja tapaturmien ehkäisemiseksi, työn ja työympäristön terveellisyyden
ja turvallisuuden, työyhteisön toiminnan sekä työntekijöiden
terveyden, työ- ja toimintakyvyn edistämiseksi työuran eri vaiheissa"

Tuossahan on kiteytetty juuri se sama asia mitä sanoin! Ei työterveyshuollossa hoideta työtapaturmia, mutta niiden ennaltaehkäisyä kyllä. Halusin vain täsmentää asiaa, koska levität täällä tällaista virheellistä tietoa:

"Eli vasemmistolaiset vaativat sitä, että Linnanmäellä pitäisi tarjota samat hulppeat edut kuin esimerkiksi YLE tarjoaa työntekijöilleen. Ei tarvitse. Aivan varmasti Linnanmäen työntekijät saavat hoitoa Linnanmäen laskuun, jos työssä tapahtuu jokin onnettomuus esimerkiksi."

Lisäksi korjaan yksityisen ja julkisen puolen työterveyshuoltoa koskevaa juttuasi. Kunta tai valtio on työnantaja siinä missä muutkin ja sen pitää järjestää työterveyshuolto jos työntekijöitä on vähintään joku tietty määrä (en muista tarkkaa lukua). Itse asiassa kunnalliset työterveyslaitokset nykyään kilpailevat yksityisten toimijoiden kanssa työterveydenhuollon järjestämisestä yrityksille. Itse ole työssä pienehkössä yrityksessä jonka työterveydenhuollosta vastaa kunnallinen laitos sopimuksen mukaan.

Täällä tulee nyt sen verran paljon virheellisiä väittämiä työterveydenhuollosta, että kehoitan varsinkin nuorempia lukjoita itse ottamaan asioista selvää ja kyselemään esim. yrityksen luottamusmiehiltä siitä, miten asiat on järjestetty juuri siinä firmassa, ennenkuin allekirjoittaa mitään työsopimuksia. Työsopimukset kun tehdään henkilökohtaisesti. Linnanmäen toimitusjohtaja saa todennäköisesti työsuhdeauton, vapaaehtoisen lisäeläkkeen, bonuksia tuloksesta yms. ja nuori työntekijä surkean pohjapalkan ja ilmaiset vaipat pissataukojen välttämiseksi.

Arto_Luukkainen

Paljon lätinää sinulta, mutta se asia ei muuksi muutu, että seuraava kommenttisi ei liity siihen, mitä laki vaatii:

> Jos sinulla on aamulla nuhaa, niin sinun ei tarvitse
> jonottaa terveyskeskuksessa, vaan menet työterveyshuoltoon
> aikaa varaamatta ja työnantajan laskuun. ...Kun tarvitset
> silmälasit tai kuulokojeen, niin ei työterveyshuolto niitä
> kustanna, mutta antaa kyllä lähetteen julkiselle peolelle,
> mikä nopeuttaa hoitoonpääsyä. Jne, jne..

Tuollainen toiminta ei ole mitään "sairauksien ehkäisyä", mutta esimerkiksi työergonomiasta huolehtiminen sellaista olisi.

Eli: laki ei vaadi sitä, että työnantaja järjestää työntekijöille yksityistä lääkäriasemaa vastaavan palvelun.

Mutta jos työtapaturma tapahtuu, on melko varmaa, että sen kokenut ei joudu odottelemaan terveyskeskuksessa vaan työnantaja maksaa viulut nopeammasta palvelusta. Sitä en tiedä, mitä laki siitä sanoo.

Sille en mahda mitään, että vasemmistolaiset valehtelevat asiasta. Jossain paperiteollisuudessa he varmaan ovatkin onnistuneet kiristämään YLE:n tasoiset edut tässä asiassa.

Entäpä jos lopettaisit väärän tiedon jakamisen?

Allekirjoittanut

Suhtautukaa varauksella tämän imagokonsultin väittämiin. Ottakaa itse asioista selvää, niin tiedätte enemmän ja luulette vähemmän.

> Entäpä jos lopettaisit väärän tiedon jakamisen?

Päivän paras!

valo

Niin ei laki kuitenkaan sano
30.6.2011 23:03 Arto_Luukkainen
> Jos sinulla on aamulla nuhaa, niin sinun ei tarvitse
> jonottaa terveyskeskuksessa, vaan menet työterveyshuoltoon
> aikaa varaamatta ja työnantajan laskuun. ...Kun tarvitset
> silmälasit tai kuulokojeen, niin ei työterveyshuolto niitä
> kustanna, mutta antaa kyllä lähetteen julkiselle peolelle,
> mikä nopeuttaa hoitoonpääsyä. Jne, jne..

Työterveyshuoltolaki, 1§ 2 mom. sanoo:

Työnantaja on.... edistämiseksi työuran eri vaiheissa

Voi kuvitella, että kuvaamallasi tavalla toimitaan julkisella puolella, jossa muut Suomen veronmaksajat maksavat kustannukset. Työnantajan on helppo luvata mitä tahansa, kun ei itse tarvitse maksaa.

Totta kai yksityisellä puolellakin on firmoja, jotka antavat lakia paremmat edut

Kuvitelmasi on todellakin kuvitelmaa.
Julkisen sektorin työterveyshuolto ei ole kuin "pakollista" tasoa.

Useilla yksityisillä on huomattavasti kattavampi työterveyshuolto.

On todella halpahintaista panettelua väittää veronmaksajilla maksatettavan "liian" hyvää tasoa olevaa työterveys huoltoia.

Arto_Luukkainen

"Nuorilla karu tapa oppia miten työnantaja kohtelee nyky-Suomessa työntekijöitä, ainaista kusettamista ja polkemista."

No kerropa millä tavalla Linnanmäen työntekijöitä on huijattu.

Anna pari esimerkkiä ensi alkuun.

Allekirjoittanut

Ja voihan sitä käyttää vaippoja kun pissataukoja ei Linnanmäen työntekijöille sallita. Tai kesätyöntekijöille voisi leikata avannepussin, joka sitten tyhjennetään omalla ajalla työpäivän jälkeen. Tässä vain muutema idea, joiden avulla Lasten päivä säätiö voi paremmin hyväksikäyttää lapsia ja nuoria.

Pitäisikö säätiön toimista tehdä virallinen tutkinta? Ja pitäisikö tämä säätiö laittaa verolle, koska se vääristää kilpailua alalla? Minusta pitäisi ja pitäisi.

Allekirjoittanut

Nyt tulee tältä kaverilta sen verran paksua juttua, että jätän hänen kommenttinsa omaan arvoonsa.

Jokainen voi itse päätellä, onko asialla trolli vai Lapsen päivän säätiön palkkaama imagokonsultti, joka epätoivoisesti yrittää paikata Linnanmäen menetyttyä mainetta, kuitenkin vain pahentaen tilannetta omalla tietämättömyydellään.

Arto_Luukkainen

Sinua taitaa harmittaa se, että ns. vessagate lysähti kasaan.

Linnanmäen työntekijät ovat sen ikäisiä, että pystyvät pidättämään pari tuntia kerrallaan. Ei ihmisen tarvitse käydä vessassa koko ajan.

Vaatisi melkoisen sijaisarmeijan se, että työntekijät saisivat mennä vessaan aina niin halutessaan. Varsinkin kun sitä oikeutta käytettäisiin herkästi esimerkiksi tekstareiden lähettämiseen jne.

Huomaatkos, että minä uskallan kirjoittaa omalla nimelläni. Sinä et.

Allekirjoittanut

Tämän kaverin jutut vaan paranee! Yllä on annettu sellaisia NEUVOJA, joita EN SUOSITTELE KETÄÄN NOUDATTAMAAN.

Mitä jos Linnanmäen työntekijän virtsarakko repeytyy pitkän pidättelyn seurauksena. Maksaako Linnan päivän säätiö jotain kuolleen omaisille? Vai maksatko sinä, antaessasi omalla nimelläsi tällaisia neuvoja Linnanmäen nuorille työntekijöille?

Allekirjoittanut

Ettet ihmettele jos osa tästä viestiketjusta mahdollisesti poistetaan, niin syynä on se että laitan ylläpitoon virallisen pyynnön poistaa tämän osan keskustelua, jossa kehoitat pidättelemään virtsaamista.

Kyseessä on hengenvaarallinen neuvo, enkä ainakaan minä halua olla missään tekemisissä tämän neuvon tai sen antajan kanssa.

Hyvää illanjatkoa.

keskikiukkuinenmies

Kuinka ruusuinen kuva sinulla mahtaakaan olla työelämästä?
Ihan normaali menettely ettei palkka vastaa vaativuutta, taukoja ei ehdi pitää ja homma on huonosti organisoitua.

Kaikki eivät ole vakituisissa valtion viroissa.

totuuden torvi

on käyttäytynyt turhan kulmikkaasti. Toisaalta voisi kysellä nykynuorison työmoraalin perään. Itselleni on syntynyt vaikutelma, ei pelkästään tästä tapahtumasta, vaan yleisesti, että nykynuoret ovat valistuneita ja tietoisia oikeuksistaan ja nopeita vaatimaan työnantajalta sitä sun tätä.

Kesätyöpaikka on hyvä kokemus nuorelle oppia työelämän vaatimuksiin. Työpaikalle tullaan ajoissa, tauot ovat sovitu pituisia, annettua tehtävää hoidetaan, asiakkaita kohtaan käyttäydytään sopivasti jne.

Tuntuu välillä että varsin monelle nuorelle nämä perusasiat ovat epäselviä. En tiedä mistä johtuu, ehkä eivät olleet kotona kasvatusta jaettaessa.