Sunnuntai 21.4.2019

Kauppojen hyllyiltä 65 miljoonaa kiloa ruokaa roskiin

Luotu: 
4.7.2011 11:56

Yli 65 miljoonaa kiloa ruokaa päätyy vuosittain kauppojen jäteastioihin, selviää Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) tuoreesta tutkimuksesta. Määrä vastaa noin 12–14 kiloa jokaista suomalaista kohti.

Eniten jätteeksi päätyy tuoretuotteita kuten hedelmiä, vihanneksia ja leipää, mutta myös jätesaaviin häviää myös tuoretta lihaa, kalaa ja maitotuotteita sekä eineksiä.

MTT toteaa, että kauppojen ruokahävikki on viime vuosina pienentynyt ja kotitaloudet heittävät roskiin noin kaksi kertaa enemmän ruokaa kuin kaupat.

Jaa artikkeli:

Kommentit

hanari

Liikalihavuus on yleinen ongelma suurella osalla väestöä. Sen aiheuttamat sairaudet ja tapaturmat maksavat yhteiskunnalle valtavasti. Ehkä suurin menoerä terveydenhuollossa?

Ruoka on vain yksinkertaisesti liian halpaa.

MURSU

ruoan voi kyllä hyvin ostaa vasrastoon niinkin että peruspohja on säilyvää...vaikka huoneen lämmössä, ja jääkaapissa "akuuttikäyttö-tuoretavavara" mitoitettuna niin että vaihtuvuuskierto käy yksiin "viim.käyt.pv"- kanssa. Monasti ihan organisointi-järkeily-tottumiusasia, jonka voi vaihtaa toiseksi, se on kyllä itsestä kiinni.

Kaupassa sensijaan juttu törkeetä, kun lähes sulkemisaikaan poistokärryjä lastattiin seuraavana päivänä yp:ksi menevistä tuotteista niin menin tarjoomaan että otan jotain jos laitat -50% lapun (nyt oli -30%)...ei käyny, on kuulemma järkevämpää poistaa kuin myydä -50%!!

Orion

Todennäköisesti kaikissa isomissa ja pienimissäkin kaupungeissa on työttömien yhdistyksiä, tai uskonnollisia, jotka hakevat vanhoiksi meneviä ruokatuotteita kaupoista ihan säännöllisesti ja jakavat niitä edelleen avuntarvitsijoille. Vähävaraisille, työttömille jne. Hurstikin jakaa tonneuttain ruokaa viikossa.

Ruokakaupat vaan kirjaavat ne "jätteiksi" kirjanpidossaan, vaikka ihan kelpo tavaaraa on. Siinä on sellainen pointti, että kun viimeinen myyntipäivä lähestyy, niin on edullisempaa antaa ruokatarvikkeita ilmaiseksi pois, kuin maksaa niistä biojätemaksua. Tarpeeseen ne menevät, ja hyvä niin.

Tosin kauppojen sisäänostajat ovat joskus niin epäpäteviä, että tilaavat liikaa tuotteita hyllyyn. Heitä pitäisi kouluttaa enemmän tässä asiassa.

MURSU

siinä se ongelman ydin jonka itsekin kohtasin Prismassa (lainaan osan yllä olleesta kommentistani):

"Kaupassa sensijaan juttu törkeetä, kun lähes sulkemisaikaan poistokärryjä lastattiin seuraavana päivänä yp:ksi menevistä tuotteista niin menin tarjoomaan että otan jotain jos laitat -50% lapun (nyt oli -30%)...ei käyny, on kuulemma järkevämpää poistaa kuin myydä -50%!!"

Hirveetä katsella kun esim. hedelmiä (banaanissa vai ruskeat pilkut!) , kalliita 20-40e kakkuja (laskin kerran yli 2okpl juhlapyhän jälkeen), makkaroita jne jne ...kaikki vielä syömäkelpoa (vain osa menee leipäjono-jakelulle...oon kysyny)...sitten kauppa hilaa hintoja ylös, että muka ei mee tappiolle (poisto-edut huom! fuulausta!)