Keskiviikko 26.6.2019

Suomen velkaongelmat: ”Luottoja tyrkytetään”

Luotu: 
4.7.2011 15:05

Luottojen voimakas markkinointi on erittäin suuri syy velkaantumiselle, arvioi 70 prosenttia velka- ja talousneuvojista Kuluttajaviraston kyselyssä.

Kyselyyn vastasi 72 talous- ja velkaneuvojaa, mikä on hieman yli puolet kaikista neuvojista.

Neuvojat olivat myös sitä mieltä, että voimakkaan markkinoinnin lisäksi velkaantuneiden tilannetta pahentaa usein se, etteivät luotonantajat selvitä asiakkaidensa maksukykyä.

Kuluttajavirasto huomauttaa, että joulukuussa 2010 voimaan astuneen lain mukaan kuluttajia ei saa yllyttää ottamaan luottoa ilman harkintaa, eikä luottoja saa myöntää, ennen kuin luottokelpoisuus on tarkistettu.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouko Heyno

"voimakkaan markkinoinnin lisäksi velkaantuneiden tilannetta pahentaa usein se, etteivät luotonantajat selvitä asiakkaidensa maksukykyä."

Laki kuitenkin velvoitta luotantajaa tähän. Miksi siis RATA ei toimi asiassa?

Tuonelan Lautturi

Pankista asuntolainaa kyselevä nuoripari johdatellaan viihtyisään ja rauhalliseen huoneeseen. Asuntolainan neuvottelijaksi on usein palkattu miellyttävä keski-ikäinen nainen, joka ikään kuin huolehtivana äitihahmona juttelee niitä näitä. Hän syöttää nuorille masun täyteen pullaa, juottaa kahvia ja ohjaa keskustelun kuin huomaamatta pariskunnan tulevaisuuden suunnitelmiin. Yhdessä maalaillaan kuvaa autereisesta huomispäivästä. Uusi omakotitalo, auto ja kesämökki järven rannalla luovat onnen edellytykset. Luotettavan ja turvallisen tuntuisen pankkitädin kanssa kaikki tuntuu yhtäkkiä täysin mahdolliselta ja vieläpä kovin helpolta. Nimi vain paperiin ja kaikki on sillä selvää. Niin helppoa se on.

Pesänrakennusvaihetta elävät nuoret ihmiset lankeavat lähes poikkeuksetta ansaan. Vasta kun asuntolainan paino tuntuu konkreettisena niskassa, alkaa totuus hiljalleen paljastua. Jatkuva pelko työpaikan ja siten velan vakuutena olevan omaisuuden menettämisestä tekee työntekijästä alistuvan ja nöyrän. Velasta ja kiireestä johtuva stressi tekee ilmapiirin kotona kireäksi, mikä heijastuu parisuhteen laatuun. Arki muodostuu pian säännöllisiksi rutiineiksi ja vuodet kiitävät ohi sen suurempia oivalluksia tuottamatta......

http://resurssipohjainentalous.blogspot.com/search/label/velkaruuna

MURSU

Kohta mekin päästään mellakoimaan "F--k säästöt" kaduille, ja ottamaan apupuketteja joita Jutta pääsee hilaamaan EU:sta. Kyllä kannattaa olla EU:n jäsen, on kaikkea kivaa äksonia tiedossa...iha sormet syhyy jo.

Kanaloistakin laitetaan kohta joka kolmas kiinne, kun EU:sta (esim Saksasta) saadaan noitakin mielenosoitus välineitä. Kivaa, kivaa!

Orion

kuin -90 luvun taitteessa. Pankit tyrkyttivät valuuttakorilainoja edullisesti. Minäkin ATK-alan yrittäjänä haksahdin halpaan. Tuli lama, ja korot pomppasivat. No oli realivakuudet, ja kaikki meni.

Mutta eihän nykysukupolvi muista edes noita aikoja. Rahaa palamaan vaan ja seurauksista ei välitetä. Pankki saa aina lainarahat takaisin muodossa tai toisessa aina rahansa tai sitten perustetaan uusi valtion roskapankki, joka verovaroin maksaa velat pankeille.

Varokaa nuorempi sukupolvi pankki- tai muitakaan lainoja. Ne ovat todellisia loukkuja!

Hakkuri

Niidenkin jotka ovat raskautettu asuntolainoilla, on syytä muistaa ettei velka-asunto ole vaurautta. Velka muuttuu turhan helposti köyhyydeksi työttömyyden, avioeron, kuoleman tai sairauden seurauksena. Perheen kasvaminen tekee melkoisen loven perheen käytettävissä kk-tuloihin myöskin. Siinä sitä on riskiä kerrakseen.

ilkkapellervo

Minulla on ollut 50 vuotta koko ajan velkaa. Kaikki on ollut asunnoissa. Ensin omissa ja sitten niitä on osteltu vuokralaisia varten. Arvopn nousu parhaimissa on ollut 500 %. Valtio on suojellut omaisuuttani ja hyvittänyt kaikki korkoni verotuksen vähennyksinä. Ilman velkaa ei voi vaurastua. Ainoastaan köyhtyä ja seurata kuinka rahan reaaliarvo laskee ilman velkaa.

MURSU

jos nimittäin tekee bisnestä, on uskallettava satsata...vaikka velallakin...stabiilina jää muumioitumaan.

Mutta nyt on huomautettava että asia onkin toinen jos puhutaan "hihhuu-törsäilyvelasta", siinä kaikki mikä on rahkeiden/kapasiteetin yli on polku kohti tuhoa (josta kylläkin joku muu taas nettoaa toisen tuhosta ihan kivastikin,niinkuin 80-90 luvulla).

ilkkapellervon toimi taas on sitä ns hyvin organisoitua riskiä ja onnistumista/menestystä.

Janne Väyrynen

Nyt ainakin pikaluotot ajetaan eduskunnan toimesta alas, jos eivät keksi keinoa kiertää tulevaa korkokattoa. Käykö sitten niin, että kulutusluotot tulevat suositummiksi, vaikka hinta niissä onkin aika kova esim. 1000€ laina maksaa aina vähintään 1100€ sama millä maksuajalla ( Lähde: Kulutusluottovertailu http://www.kulutusluottovertailu.net/2012/03/1000e-kulutusluotto-ilman-v... ). Kulutusluottojen myötä sitten kokonaisvelkamäärä nousee, kun pieniä luottoja ei ole helposti saatavilla.