Perjantai 24.5.2019

Tyly kysymys suomalaisille: ”Kaivetaanko poteroita vai lähdetäänkö liikkeelle?”

Luotu: 
13.9.2015 20:11
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Ekonomisti varoittaa, että työtaistelutoimilla Suomen talous vajoaa vain syvemmälle.
|

Suomella on edessään tiukka paikka heti ensi perjantaille suunniteltujen työtaisteluiden jälkeen. Luottoluokittaja Fitch nimittäin päivittää Suomen luottoluokituksen myöhään perjantaina Suomen aikaa. Kotimaiset ekonomistit odottavat, että luokitus saattaa pudota nykyisestä parhaasta mahdollisesta kolmesta A:sta.

-Viikon päästä lakkoilupäivän lopuksi Fitch luultavasti laskee Suomen luottoluokitusta. Kaivetaanko poteroita vai lähdetäänkö liikkeelle, Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki kommentoi Twitterissä.

Hän varoittaa, että työtaistelutoimilla Suomen talous vajoaa vain syvemmälle.

-Närkästys on ymmärrettävää, mutta näillä toimilla maan talous vajoaa yhä syvemmälle.

Strategiakonsultti ja hallitusammattilainen Minna Isoaho toivoo ay-liikkeeltä selkeitä perusteluja ”järeille keinoilleen”. 

-Toivottavasti ette ihan oikeasti ajattele, että tästä selvitään nollasummapelillä ja sillä, että välienselvittelyn jälkeen hallituksen ja ay-pomojen kokouksissa on aikaisempaa parempi tunnelma. Meidän muiden mielestä on tärkeää, että työn tuottavuus ja työn hinta saadaan oikealle tasolle, Isoaho kommentoi Puheenvuoron blogissaan

”Tämä tahraa varmasti Suomen mainetta”

Lakkoilun vaikutuksista varoitti sunnuntaina myös Metsäteollisuus ry.

-Suomella ei ole varaa astua lakkoilun tielle nykyisessä heikossa taloudellisessa tilanteessa. Työntekijäjärjestöjen vastuuton toiminta heikentää Suomen metsäteollisuuden mainetta vientimarkkinoilla. Samalla se heikentää Suomen houkuttelevuutta uusien investointien kohdemaana, työmarkkinajohtaja Nina Pärssinen Metsäteollisuus ry:stä varoitti.

Myös palkansaajakeskusjärjestö SAK otti asiaan kantaa sunnuntai-iltana. Sen mukaan sopimusoikeuden rajoittaminen on huomattavasti suurempi maineuhka Suomelle kuin kansalaisten halu käyttää oikeuttaan mielenilmaukseen.

-Sipilän hallituksen tiistaina esittämät pakkolait rajoittavat Kansainvälisen työjärjestön ILO:n sopimusten ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaista työmarkkinajärjestöjen vapaata sopimusoikeutta. Tämä tahraa varmasti Suomen mainetta, SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukianen sanoo.

Lue Suomen luottoluokituksen mahdollisesta laskusta lisää täältä.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Ilaskivi

Luottoluokitus perustuuu moneen eri tekijään, ja eräs niistä on luottamus kykyyn hoitaa pois taloudelliset epävarmuustekijät. Tätä luottamusta lakko kiistämättä nakertaa. Eikä se ole ainoastaan Fitch, joka asiaa pohtii vaan saman kysymyksen eteen joutuvat myös kaksi muuta luottoluokittajaa, Moody´s ja S&P. En ihmettelisi, jos kaikki vetäisivät kukin omat johtopäätöksensä. Ja siitä sitten se taloutemme alamäki vaan jyrkkenisi, luottojen hintaa alettaisiin harkita ym ym. Ja kukapa uskoo, että uudet työpaikat syntyvät lakkoillen.
Sitä saa, mitä tilaa - monin eritavoin, toinen toistaan samalla syytellen.

Markku Lehto
Vastaus kommenttiin #10

Niin, devalvaatiohan on perinteinen suomalainen YYA -aikakauden sekä bilateraalisen kaupankäynnin markkinoinnin ja myynnin työkalu, kun muita keinoja ei osata kehittää. Mitenkähän nuo ruotsalaiset ja saksalaiset pärjäävät ja ovat pärjänneet ilman devalvaatiota ?

Keijo Lindgren

Hallituksen suunnitelmaan kuuluu miljardien velkaeurojen maahantulon vähentäminen ja se ei voi tapahtua näkymättömästi paitsi ehkä jos ne otetaan pois joutilailta eläkeläisiltä ja työttömiltä harmittomasti ilman lakkoa.
Uskon näin itse eläkeläisenä.

Nita Hillner

Raimo Ilaskivi, miten olisi jos myös maanomistajat osallistuisivat talkoisiin, entä voisiko suuromistajat edes maksaa osingoistaan saman veron kuin piensäästäjät.

Entä tuulivoimatukiaisia saavat? Pekkarinen ja Vanhanen järjestivät Vanhasen hallituksessa nämä tuet. Pekkarisen vävy on mukana tuulibusineksessa. Haiskahtaa!
Voidaanko ajatella, että tuulivoimabusineksessä olevat liikemiehet osallistuisivat talkoisiin?

Raimo Ilaskivi

Hyviä kysymyksiä - tuskin voi olla eri mieltä. Olen muuten - verolippu kun tuli perjantaina - ajatellut, mikä symboolinen merkitys olisi sillä, jos pääomatuloista perittäisiin sama pyöreä lähellä 50 prosenttia oleva vero kuin mitä ns. parempiosaiset eläkeläiset jo nyt - 6 prosentin raippojen seurauksena - maksavat. Ja kyllä siitä eurojakin julkiseen kassaan kilahtaisi.

Markku Lehto

Mitäpä, jos täällä "kansan budjettiriihessä" tarkasteltaisiin valtion tulevaa talousarviota vuodelle 2016. Löytyisiköhän sieltä kansalaisen ja pk -sektorin yrittäjän näkökulmasta joitakin tarkistamisen paikkoja ? Pk -sektorihan on ensimmäisenä kärsimässä, jos duunarilla ei ole varaa ostaa porvarin kaupasta ( vrt. Paasikivi jo ennen sotia ).

ks linkki:

http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2016&lang=fi&maindoc=/2016/...

ja sieltä kohta määrärahat. En nyt pelkästään osoita sormella Maa- ja metsätalouden hallinnon haaraan. Esimerkiksi kannattaa tutustua myös Työ- ja elinkeinoministeriön hallinnon haaraan ja siellä uusiutuvien energioiden osuuteen.

Nita Hillner

Ja vielä,
Palomies/ensihoitaja Lindholm kirjoitta HS/mielipide 13.9.15:

"Toimenpiteiden yhteen laskettu tuotto valtiolle on arvioitu olevan 64 miljoonaa euroa (HS 11. 9.). Jos kaikkien palkansaajien lomaraha puolitettaisiin, työnantajat saisivat noin kahden miljardin euron säästöt.

Kaikkia työntekijöitä koskettava "talkootyö" aiheuttaisi vähemmän katkeruutta kuin esimerkiksi nyt muutaman vuorotyötä tekevän työntekijäryhmän kurittaminen. Hyvätuloisia ryhmiä ei ole kuritettu HS:n kielikuvista huolimatta (HS Pääkirjoitus 11. 9.).

Vuorotyötä tekevien työntekijöiden edellytetään nyt kantavan kortensa yhteiseen talkookekoon yli edellä mainitun puolikkaan lomarahan suuruisella summalla sekä lisäksi luopuvan osasta lomiaan."

Miten palomies/ensihoitaja Lindholm keksii melko oikeudenmukaisen tavan jakaa taakkaa oikeudenmukaisesti palkansaajien kesken? Ministerit esikuntineen eivät siihen pystyneet. Näiden tapahtumien jälkeen näen että ihmisyys ja järki on jossain ihan muualla kuin valtaapitävien kabineteissä

Marko Saarinen

Nita hyvä. Hyvätuloisia ryhmiä on Suomessa kuritettu melko lailla kiitettävästi. Sitä kutsutaan progressiiviseksi tuloverotukseksi, joka on vieläpä ankarimmasta päästä tällä maapallolla. Olen samaa mieltä siitä, että vuorotyötä tekevien (usein pienipalkkaisten) työntekijäryhmien kurnuuttaminen ei myöskään ole ostovoiman kehittymisen näkökulmasta fiksua.

Raimo Ilaskivi

Tässä lieneekin suurin epäkohta. Yhteiskunnan peruspalveluista vastaavat poliisit, pelastuslaitosten palomiehet ja ensihoitajat, sairaanhoitajat ja päivystävät lääkärit, jotka tekevät työtä 24/7, ovat paljon kovemman kohtelun alaisena kuin tavalliset päivätyön tekijät. Olen kommentoinut mm. Iltalehdessä otsikon "IL kysyi Lindströmiltä" yhteydessä. Ja nyt sitten poliisitkin ovat liittymässä perjantain mielenosoitukseen protestina kosketellulle.

Jarmo Lius

Lomapalkan leikkaus ei sopinut AY liikkeelle. Tuota palomiehen neuvoa on jo koeteltu mutta "kansa" tyrmäsi sen yhteiskuntasopimusneuvotteluissa.

Voisitko ehdotella jotain uutta, sellaista jonka osapuolet vapaaehtoisesti hyväksyisivät? Aivan. Sellaista ei ole. On vain pakon tie.

Kalevi Hautala

Jos mennään pudottamaan kuluttajien ostovoimaa, niin se kostautuu Suomalaisille tuottajille ja yrittäjillä. Pakko ostaa halvempaa. Sitähän tuottajat ja yrittäjät ovat tilanneet, kuten Raimo Ilaskivi tuossa ensimmäisessä kommentissa mainitsee.

Jaakko Aalto

Jos pudotetaan kotimaisen tuotannon kustannuksia, se parantaa kotimaisen tuotannon kilpailuasemaa kotimarkkinoilla.
Jos pudotetaan kotimaisen tuotannon kustannuksia, se parantaa vientiteollisuuden kilpailukykyä, tuo lisää työpaikkoja ja lisää ostovoimaa.
Jos ostovoimaa ylläpidetään velalla, se johtaa luottoluokituksen laskuun, korkojen nousuun ja ulkopuolisesta pakosta tehtäviin leikkauksiin sekä ostovoiman laskuun.

Ilkka Korkalainen

Ay-liike käyttää liittojen jäseniä pelinappuloinaan ay-pamppujen valtapyrkimysten toteuttamiseksi. Ay-liikkeestä on tullut vallantäyteinen öykkäri joka uhmaa ja kapinoi maan laillista hallitusta vastaan. Nyt kun hallitus on ottanut sille kuuluvan vallan käyttöön pelkää ay-liike menettävänsä sille sosialidemokraattisjohtoisten hallitusten aikoina luovutetun vallan. Kolmikantaisella järjestelmällä ay-liike on voimut käyttää valtaansa ja hallitukset ovat olleet lähes kumileimasimen asemassa. Korporaatiovalta ei ole demokrataa.

Pasi Harjamäki

Mitä valtapyrkimyksiä ay-pampuilla on? He eivät saa edes osinkoja tai bonuksia, toisin kuin ne vallankäyttäjät, jotka majailee Etelärannassa ja uhkailevat hallitusta tuotannon ja /tai pääkonttorin ulosliputuksilla, ellei heidän vaatimuksiinsa suostuta.
Eri ammattiliittoihin kuuluu lähes kaksi miljoonaa jäsentä, joiden asiaa nämä ay-pamput ajaa.

Kalevi Hautala

Samatenhan EK:n takana on ne jotka nyt yrittävät ajaa omia etujaan. Mutta niitä harmittaa suunnattomasti se että ammattiyhdistysliikkeiden takana on valtava joukkovoima. Ja se on tosiasia. Sipilän aikaa verrataan nyt Ahon aikaan. Samat kuviot olivat silloinkin, mutta Aho kompastui siihen hiihtoliiton doping sotkuihin ihan lopullisesti. Mikähän mahtanee olla Sipilän doping sotku .

Teemu Terava

Olisihan näitä säästökohteita, mistä valita: lomarahat, pekkaspäivät, jäsenmaksujen verovapaus, kuntavirkamiesten 5v (ikuinen) palvelussuhdeturva jne jne... Työehtosopimusten sisällä niitä olisi vielä moninkertaisesti.
Kaikki säästöt ovat epäoikeudenmukaisia jonkun kannalta.
Nyt valituissa säästökohteissa on se haastava piirre, että monet ammattiryhmät tekevät tilinsä juuri lisillä. Peruspalkka on lähinnä korvaus vapaa-ajan menetyksestä ja lisät ovat olleet osa kokonaispalkkaa. Lisien menetys kirpaisee näitä ryhmiä enemmän kuin säännöllistä työpäivää tekeviä.
Jää nähtäväksi paljonko mielensä pahoittaneiden järjestöjohtajien kiukuttelu meille tällä kertaa maksaa. Hallitus on aina ennen antanut periksi. Kestääkö sen selkä nyt?

Jarmo Lius

Yleensä köyhät ovat nöyriä ja ottavat vastaan työmahdollisuudet. Mutta Suomessa köyhät menevät lakkoon. Joko ei olla vielä tarpeeksi köyhiä jotta nöyrrytään tosiasioiden edessä, tai sitten ollaan vain oman tien kulkijoita kunnes tie nousee pystyyn pakkopysähdykseen.

Vaikka ongelmaan syyllisiä ovat lähes kaikki yhteiskunnan tasot, siinä kuitenkin olen Hjalliksen kanssa samaa mieltä, että turhan työväestön lisäksi heikosti menestyvien yritysten "hallitusammattilaiset" tulee potkia tehtävistään epäonnistujina.

Nita Hillner

Hei Raimo Ilaskivi,

Raimo Ilaskivi kirjoittaa:"Tässä lieneekin suurin epäkohta. Yhteiskunnan peruspalveluista vastaavat poliisit, pelastuslaitosten palomiehet ja ensihoitajat, sairaanhoitajat ja päivystävät lääkärit, jotka tekevät työtä 24/7, ovat paljon kovemman kohtelun alaisena kuin tavalliset päivätyön tekijät. Olen kommentoinut mm. Iltalehdessä otsikon "IL kysyi Lindströmiltä" yhteydessä. Ja nyt sitten poliisitkin ovat liittymässä perjantain mielenosoitukseen protestina kosketellulle."

Raimo Ilaskivi: "Hyviä kysymyksiä - tuskin voi olla eri mieltä. Olen muuten - verolippu kun tuli perjantaina - ajatellut, mikä symboolinen merkitys olisi sillä, jos pääomatuloista perittäisiin sama pyöreä lähellä 50 prosenttia oleva vero kuin mitä ns. parempiosaiset eläkeläiset jo nyt - 6 prosentin raippojen seurauksena - maksavat. Ja kyllä siitä eurojakin julkiseen kassaan kilahtaisi."

Kirjoitat viisaasti! Olen pitkälti samaa mieltä siitä että palkansaajien ja eläkeläsisten verokohtelu on järkyttävää! Periaatteessa korottamalla veroja kaikenlainen toimeliaisuus yhteiskunnassa vähenee. Se saattaa jopa johtaa asuntojen hintojen romahtamiseen. Toisaalta myös palkkojen rajulla alentamisella on samankaltaisia vaikutuksia

Sipilän hallitus on usuttanut työntekijöitä toisiaan vastaan. Uskon että se on tarkoituksellista. Vuoro- ja ylitöitä tekevät vastaan muut palkansaajat. Olemme nimittäin kaikki samassa veneessä.

Minua pistää eniten vihaksi se että puhutaan AY-liikkeen (eli miltein kaikkien palkansaajien yhteisö) pysähtyneisyydestä. Tosiasiallisesti Suomen Keskusta on paljon vanhakantaisempi. Keskusta jakaa mielellään miljardeja tukiaisina ydinkannattjilleen. Esimerkiksi maataloustukeen ja tuulitukeen (muitakin tukimuotoja on paljon esim. fossiilinen energia, kaivosteollisuus ym).

Ymmärrän pienmaanviljelijöiden tuet, ne ovat ikään kuin toimeentulotukea köyhille ihmisille. Mutta suurmaanomistajien pitäisi voida kehittää sellaista yritystoimintaa, joka olisi kannattavaa ja elleivät he siihen pysty, pitäsi heidän myydä toimintansa jollekin joka tähän pystyy. Näin myös maatalous Suomessa kehittyisi ja maatalouden piiristä saattaisi nousta ihan uudenkaltaisia menestyviä yrityksiä.

Periaatteessa yksinyrittäjät ovat Suomen järjestelmässä suuria hävijöitä. Kukaan ei ole kiinnostunut heistä. Esimerkiksi partui/kampaaja ei saa mitään tukiaisia. Parturin lomasijaisen palkkaa ei maksa kukaan. Maatalousyrittäjien lomasijaisen palkka maksetaan kokonaan valtion kassasta (eli veronmaksajien kasssasta ).

Palomies/sairaanhoitaja Lindholm kirjoitti fiksusti kun hän ehdotti että kaikki palkansaajat osallistuisivat talkoisiin puolittamalla lomaltapaluurahansa. Se olisi tasapuolinen ja koskisi kaikkia palkansaajia samalla tavalla. Ainoa ongelma siinä on, että kaikkien pientuloisimmat kärsisivät siinäkin mallissa liikaa. Mutta hallitus voisi kompensoida pientuloisten menetyksen, nostamalla työtulovähennystä verotuksessa.

Palomies/sairaanhoitaja Linholm osoitti että palkansaaja on valmis talkoisiin kunhan talkoot toteutetaan oikeudenmukaisesti. Myös muiden yhteiskuntaluokkien on osallistuttava Suomen pelastamiseen! Suuromistajat voisivat esimerkiksi luopua viideksi vuodeksi alennetuista osinkoveroistaan. Eli kaikki maksaisivat osingostaan saman prosentin mukaan kuin piensäästäjät.

Keijo Lindgren

Olet ottanut esiin hyviä ehdotuksia jotka oikeastaan kuuluisivat SAKn ehdotettavaksi.
Jos nyt on kansalla tahtoa lopettaa miljadien vuosittaisella velanotolla nykyisen elintason ylläpitämiseen jossa vastikkeetonta rahaa on jaossa kulutukseen tarvittaisiin todella hyviä ehdotuksia niiltä joilla valtaa on.
Ymmärrän että hallituksella on eniten valtaa ja yrittää näköjään kokeilla valtansa rajoja velkaantumisen vähentämiseksi.
Tuottavuuden lisäystä yrittävä kaikki maat maailmassa joten sieltä avun hakeminen on kuitenkin lottoa.
Työajan lisäämiseen ei aasialaiset pysty vastaamaan kun vuorokaudesta loppuu tunnit.

Pasi Tikka

Ihan naurettavaa syyllistämistä. Jos sopimuksessa on joku perusoikeudellinen ongelma, niin allekirjoittaisitko? Vai tulisko mieleen ajatus että tää on äkkiä vaan hutastu? Joitakin selityksiä kiireelle: koetaan että nyt on oikea hetki polkee jopa vaalilupaukset tiukkaan kuraan. Toinen selitys löytyy ajatuksesta, että jos sopimuksen läpimenoon oikeudellisten tarkastelujen jälkeen uskottais, ni toki niin tehtäis. Ja jos joku vähän mietityttää senkin jälkeen, ni onko kummankaan syytä kirjottaa? Yhtä kaikki, panoksena ei ole vain pikku notkahdus, vaan kansan repeäminen kahtia ja asenne vihjaa myös siihen,että perus- ja ihmisoikeudet tulee oleen tiellä? Pannaanko romukoppaan nekin? Pitkälti ovat jo vain pelkkiä pykäliä.....joutaa mennä. Jokaikinen lusikan tohon soppaan laittanu taho muka isänmaan asialla ja toinen ei ole, ainakaan mitä syyllistämisiin tulee. Puhukaa arvoista! Niitä te tulette puolin ja toisin romuttaa, just niitä mitkä pätee yli puoluerajojen. Jos ihan yhtä hurskaasti olisivat isänmaan asialla niinku nyt antavat ymmärtää, ni silloin koko sakki istuis suljetussa tilassa tätä isänmaata miettimässä ja pois pääsis ku nimet paperissa. Kunnon yöunilla,ni ei tulis jälkipuheita että joku käytti pimeitä tunteja hyväkseen. Yhteenkään osapuoleen ei ole luottamista. Joidenkin mukaan demokratia on synonyymi vaalitulokselle. Ilmeisesti sen jälkeen demokratia on historiaa niinku vaalituloskin, ja armeijaa voi alkaa tuhota sisältäpäin. Täydellinen arvojohtamisen puuttuminen näkyy jo kansalaisen jokapäiväisessä elämässä. Jos päättäjät ei ole selvillä arvoista, niin ne on äkkiä kansalta haastateltu. Johtaminen kysyy nöyryyttä. Ei o kyl näkyny missään. Koko tää soppa näyttää niin käsikirjoitetulta, kansalla on inhimillisistä ja sivistysvaltion lähtökohdista statistin osa. Päättäjät joka penkilllä ovatkin ne pahimat kotiterroristit, ja kohteena on yhteiskuntarauha ja sivistysvaltio. Niiden arvo on korvaamatoj.

Pasi Tikka

Tiedättekö te mikä on inhimillinen seuraus esim.eläkeläisten asumistuen leikkaukselle? Parisataa kuussa tarkoittaa toisille kodin lähtöä alta ja toisille vanhuksille siirtymistä eka kertaa toimeentuloturvan puoleen. Itse asiassa tuo jäljimmäinen kuvaa hyvin miten eläkeläisiä on nyt tullut potkittua. Hyvinkin elämän ehtoopuolelle asti Suomi on kohdellut eläkeläistä niin,että on pärjännyt omillaan ja nyt saa kokea nöyryytyksen kun on näistäkin päättäjistä huolehtinut...

Mikä on jo alle 10- vuotiaana jopa lastensuojelun hylkäämäksi tulleen lapsen todennäköinen kohtalo? Miltä tuntuis sivistys- ja muka hyvinvointisuomessa kuulla asuvansa kun käy noin? Viranomainen petti sen luottamuksen,joka oli lapselle viimeinen kantava orsi. Arvonäkökulmasta, pitäkää miljoonanne ja miljardinne, mutta pitäkää myös kiinni joka puolueen vaalilupausesta,joka ilmeisesti pakko aina luvata kun on yksi sivistysvaltion määre: sivistysvaltio pitää huolta heikommistaam. Ens kerralla kun lupaatta, niin muistakaa että tällä,kella tuli vain raiskattua/ hyväksikäytettyä saadakseen sen tärkeimmän palan demokratiaa. Ei nämä osapuolet tunne enää toisiiaan tai kansaakaan. Kannattaisko tutustia?

Pasi Tikka

Ay-liike ei ole moneen vuoteen välittäyt suomalaisesta duunarista. Se on katsonut vierestä kun työpaikat on menny m.Baltian maista tuleville vuokratyöläisille. Tullessaan pyyyhkivät turvasaappaansa siihen TES:een, jota olisi pitänyt nähdä puolustaa n.10 vuotta sitten jo. En tiedä, olisko nyt tarkoitus saada takasin menetettyä jäsenistöä? Anti mennä, menetettyä neuvottelussemaa ei tule kuin heikentämään tulevaisuus. Nimet historian kirjoihin on kaikille taattu ja tulevaisuus todistaa että yhtenäisen Suomen näkökulmasta muisto todennäköisesti negatiivinen.

Ainoa hyvä asia, koska pakkohan sellainen kaikessa on olla, on se että päättäjät tulevat oppimaan uusia arvoja ja uusia pelaajia. Ay-liikkeellä ei ollut oikeasti halua edes neuvotella. Kaikki on laskelmoitua. Tuskin kannatti. Jos ei tuo päättäjien viesti tullut vielä selväksi, niin luuleeko Ay-liike että lakkoa vastaan pitkittyessään ei löydy aseita? Harkitsitteko edes kääntymistä takaisi kun pöydästä lähditte? No,parempi voikin olla kerran rysäys enneminkuin ainainen narina.
Suomi on täynnä ikäviä esimerkkejä, kipuilua ja huolta, siitä kuinka vähän kannatti teidän antaa itseään edustaa ja kynsin hampain pitää kiinni siitä että paikallisia sopimisia ei tulisi. Nyt ainoa toive on,että temppuilunne syövyttäisi päättäjien muistiin arvojen tärkeyden. Sama kuinka paljon leikataan,se hyväksytään ja kestetään jos se on toteutettu arvolähtöisesti. Ei ole leikkauslistakaan sitä, kaikkea muuta. Olis kiva tietää mitä teidän arvot on,johtavatko ne lopulta koko kansan parhaaksi?