Torstai 27.6.2019

Yleinen harhaluulo: Tämän laskun joudut maksamaan

Luotu: 
18.7.2011 11:34

Suomen isännöintiliitto muistuttaa, että taloyhtiön vesimaksun joutuu maksamaan, vaikka viettäisikin kokonaisen kuukauden yhtäjaksoisesti mökillä.

– Tämä on todella yleinen harhaluulo. Ihmiset soittavat lomien alkaessa isännöitsijälle ja ilmoittavat, että nyt olen poissa kuukauden. He odottavat, etteivät vesimaksua tarvitse maksaa, mutta se harhaluulo heille joudutaan oikaisemaan, sanoo Isännöintiliiton lakimies Marina Furuhjelm.

Kaikki eivät isännöitsijän sanaan usko ja liitto on saanut tänäkin kesänä lukuisia yhteydenottoja vesimaksusta. Furuhjelmin mukaan vesimaksuista on joskus riidelty aina käräjillä saakka.

Lakimies Furuhjelm muistuttaa, että paras ratkaisu tällaisissa tilanteissa on huoneistokohtainen vesimittari, jolloin lasku maksetaan kulutuksen mukaan.

– Tavallisin vesimaksun peruste on kuitenkin edelleen asukkaiden lukumäärä tai asunnon pinta-ala, kertoo Furuhjelm.

Sen sijaan varusmiespalvelu on sellainen syy, jonka nojalla taloyhtiön hallitus voi halutessaan myöntää vapautuksen vesimaksusta. Pakollista se ei kuitenkaan ole.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Viha

sen sijaan voinee siirtää kirjansa mökkikuntaan, maksella sinne verojaan jne... ja samalla kaupunkiasunnossa asukkaiden määrä on 0. Josta siis koituu maksua 0e.

Sitten jos oman kunnan äyri on 18 ja mökkikunnan on 21, ja tulot joku 3keur/kk.. eli säästöä tuli 20e, mutta lisäveroa 90e, voi miettiä miten fiksu sitä olikaan :D

SIMO PERTTULA

Miten eri maksuissa menetellään. Yhtiöjärjestys ei saa olla ristiriidassa kahden ensin mainitsemani lain kanssa. Kun näin on, on sen säännöt määrääviä!
Kyllä monen asunnon taloissa ristiriitoja riittää paljonkin. Esim. Kun talo on vaikka 5 rappuinen, mutta vain kahdessa on hissit, maksavat hissittömienkin rappujen asukkaat hisseistä tulevat kulut. Autopaikka maksut ovat yhtiön Hallituksen määräämät. Autottomat asukkaat pitävät aina maksuja liian pieninä. Ja päinvastoin. Vanhemmissa yhtiöissä, joissa on yhteinen sauna vuoroteltuna tarkasti päivinä ja kellon aikoina, ovat maksut aina erimielisyyttä aiheuttavia. Maksetaanko per nuppi, vai perhemaksuna, on kiistana? Jne, jne.

Matti Pihkala

Uutisen otsikko on harhaanjohtava ja kääntää asian ihan päälaelleen:

"Yleinen harhaluulo: Tämän laskun joudut maksamaan"

Siis ei kai se ole harhaluulo, että ko. laskun joutuu maksamaan? Harhaluulo lienee se, että ko. laskua ei joudu maksamaan..

de comments

että vesimittareiden mukaan maksettu vesimaksu on todelliseen käyttöön perustuva. Tällöin ei ole "riidan aiheita".

Henkilölukuun perustuvana vedenkulutus lieneekin mm. vuokralaisten kohdalla suosivaa. Samoin niissä talouksissa joissa on huoneistokohtainen sekä astianpesukone että pyykinpesukone, jotka taas toisista huoneistoista puuttuvat. Kaikenmoisia eroja eri huoneistojen kohdalla löytyy vedenkulutuksessa, joten huoneistokohtaiset vesimittarit näissä tapauksissa ovat paikallaan.

SIMO PERTTULA

21 e/kk/nenä! Vesi-ja säkölaitoksissa jne.,on Tampereella ollut valttina yhtiöittäminen. On Tampereen Vesi OY jä Tampereen Sähkö OY.
Sähköstä laskutetaan taloyhtiötä yleisten tilojen kulutuksesta, ja osakasta oman asunnon kulutuksesta. Sähkön hinta muodostuu kolmesta osasta: perus- ,kulutus- ja sähkönsiirto maksuista.Vesimaksut muodostuvat perus-ja kulutus, sekä jätevesi maksuista. Suunnilleen puhdas vesi ja jätevesi maksavat saman verran kumpikin.
Kaikkiaan taloyhtiön suurimmat kulut muodostuvat kaukolämpö- ja huoltoyhtiön maksuista. Osakkaan vesimaksu onkin lähinnä maksu lämpimästä vedestä!