Perjantai 24.5.2019

”Hallituksen ja ay-liikkeen sota?” – Ay-johtaja vastasi heti

Luotu: 
14.9.2015 14:20
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen nosti esiin pörssiyhtiöiden osakkeenomistajilleen maksamien osinkojen kasvun. –On tulossa osinkojen supersyksy, hän totesi.
|

Johtamisen kehittämiseen erikoistuneen Stratebilityn toimitusjohtaja Minna Isoaho arvostelee perjantaina järjestettävää suurmielenilmausta blogissaan.

Hän kysyy ammattiyhdistysliikkeiden johtajilta tiukkoja kysymyksiä. Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen vastasi heti Isoaholle.

–Miksi luotte kansalle mielikuvan hallituksen ja ay-liikkeen välisestä sodasta, Isoaho kysyi Puheenvuoron blogissaan.

–Ainakaan ne järjestöt, joissa itse olen ollut mukana (OAJ, JUKO, Akava) eivät ole julistaneet mitään sotaa. Hallitus sinällään on haastanut ammattijärjestöjä ilmoittamalla lähtevänsä rajaamaan sopimusoikeuksia. Kaikkien kansainvälisten linjausten mukaisesti työtä ja työehtoja koskevilla määräyksillä on tavoitteensa ja tarkoituksensa suojella heikompaa eli työntekijää. Hallitus on kääntämässä tämän asian päälaelleen. Siitä on perjantain mielenilmaisussa kysymys, Luukkainen vastaa blogin kommenteissa.

Isoaho haluaa myös tietää, mitkä ovat Suomen kilpailukyvyn kannalta tärkein korjattava ongelma. Luukkainen vastaa kysymykseen ja nostaa esiin pörssiyhtiöiden osinkojen kasvun.

–Viennin kannalta kaikkein tärkeintä on uusien tuotteiden innovointi, tuotteistaminen ja myynti. Talouselämän ennakkotietojen mukaan on tulossa osinkojen supersyksy, ei investointien syksy. Investointien ja uusien tuotteiden kautta työtä Suomeen, Luukkainen vastaa.

Myös kansanedustaja Li Andersson (vas.) nosti viikonloppuna esiin, että pörssiyhtiöiden omistajilleen jakamien osinkojen osuus yritysten tuloksesta ovat suurempia kuin koskaan Helsingin pörssin historiassa.

Isoahon mielestä on huolestuttavaa, että ay-johtajien puheissa ei viitata huoleen Suomen velkaantumisesta.

–Kommenttienne perusteella teitä huolestuttaa yhteiskunnassamme lähinnä, se että ay-liikkeen päätösvalta on vähenemässä. Presidenttikin on luopunut valtaoikeuksistaan sen mukaan miten maailman kehitys on luontevasti edellyttänyt. Kai nyt ay-liikekin voi tarkastella omia vaikuttimiaan ja rooliaan globaalin menon mukaisesti, Isoaho kirjoittaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Kettunen

Ei työllistäminen ole koskaan kannattavaa, se on ihan aina menoerä. Kysehän onkin siitä ollaanko keksitty niin fiksua tekemistä että siitä saataville tuloilla maksetaan palkkaa. On täysin mielenvikainen ajatus että jos palkkakulut putoavat puoleen firmat palkkaavat tuplamäärän henkilöstöä. Ei se niin mene. Firmat palkkaavat just sen ehdottoman minimin millä tulevat toimeen ja hoitavat loput ylitöillä.

Kai Schleutker

Hetkinen kukahan nyt kääntää päälaelleen ja mitä.
'Hallitus sinällään on haastanut ammattijärjestöjä ilmoittamalla lähtevänsä rajaamaan sopimusoikeuksia. '
Isossa kuvassa hallituksen tavoite on nimenomaan vapauttaa sopimista ja suosia paikallista sopimista.
Vielä isommassa kuvassa hallitus puuttuu vihdoin siihen historialliseen suureen kummajaiseen että yrittäjän ja työnantajan pitää joka vuosi maksaa työntekijöille isompaa palkkaa, vaikka firman taloudessa tapahtuisi mitä.

Hannu Riikonen

Hallitus käyttää juuri sitä valtaa, jota sen kuuluu käyttää ja suorittaa juuri sitä tehtävä, jota sen täytyy suorittaa. Tässä tapauksessa hallitus on uudistamassa työaikalakia tavoitteenaan Suomalaisen kilpailukyvyn ja sitä kautta valtiontalouden parantaminen. Hallituksen tehtävä on turvata Suomalaisen yhteiskunnan hyvinvointi pitkällä tähtäimellä.
Elvytystä jo kokeiltiin. Sen seurauksena kauppaliikkeet myivät vanhaan malliin Kiinalaisia sukkahousuja ja muuta roinaa. Tietenkin kaupan täteille riitti töitä, mutta kauppataseen vaje kasvoi ja valtion velka aloitti ennennäkemättömän paisumisen.

Ellei todellisia korjaavia toimenpiteitä tehdä nyt, niin voimme toivottaa tervetuloa pahoinvointiyhteiskunnalle.

Perjantain mielenosoitus ja työtaistelu on vastuuntunnoton voimainosoitus globaalista todellisuudesta irtautuneelle ay-liikkeelle.

Pekka de Groot

Mikä estää kilpailijamaita tekemästä samaa temppua kuin me? Entäs sitten, kun tulee eteen seinä palkanalennusten kanssa? Kuinka suuri osa kustannuksia palkkamenot ovat vientisektorin kuluista? Jne. Kysymyksiä tästä "työaikalain uudistamisesta suomalaisen kilpailukyvyn ja valtiontalouden parantamisen" nimissä tehdyistä tempuista kyllä riittää. Mikään taloustieteen oppi ei kyllä puolla yksiselitteisesti hallituksen linjaa, jos tämä on tarkoituksena.

Ja elvytystä ei ole se, että pidetään yllä yhteiskunnan normaalia toimintaa. Ei, vaikka hallitus niin väittäisi. Eikä varsinkaan silloin, kun elvytetään toisella kädellä hieman ja sitten leikataan toisella kädellä roimasti. Ei ihme, että tuloksia ei synny.

Nämä "korjaavat toimenpiteet" johtavat ostovoiman ja kysynnän leikkautumiseen kotimarkkinoilla ja vientiin tarkoitettu tulonsiirto pientuloisilta ja vuorotyöläisiltä ja eläkeläisiltä päätyy vientiyritysten omistajille ja johtajille.

Kukahan tässä lienee todellisuudesta vieraantunut? Ikävä kyllä, se selviää pian, kun talous ei kohene, vaan heikkenee. Mutta nämä hallituksen epelit ja heidän ideologiset hengenheimolaisensa/hyödylliset hölmöt saavat siitä luultavasti vain vettä myllyynsä ja mylvivät lisää leikkauksia. Tulee mieleen keskiaikaiset puoskarit, jotka kuppaavat potilasta lisää, vaikka vointi huononee.

Sepetius Kangas

Tämä perjantainen mielenilmaus ei suinkaa ole ay liikkeev vaan pientn ihmisten hätätähuuuuto jossa tietty määrä kiukkuakin on. En ymmärrä miten siitä tehdään AY- liikkeen moimanosoitus. Toki työntekijät ovat usein järjestätäytyneitä.n niinkuin pitääkin Se on ollut hyvä muutenhan palkkaneuvotteluissa joutuisi jokaisen työntekijän kanssa sen tekemään ja siitä kerrassaan ei tulisi mitään. Nykyinen hallitus on viimeaikaisten maltillisten palkkasopimusten vuoksi irtaantunut todellisuudesta ja uskoo työntekijöiden suostuvan mihin tahansa.

J Ranta

Kyllä kansa äänesti oikein. Tosin kansalle vaalipuheissa luvattiin ja puhuttiin aivan muuta kuin mitä hallitus sitten tekee. Kilpailukykyä ei tällä saada, saadaan kotimarkkinat sakkaamaan entistä pahemmin. Mutta kai saatiin, mitä tilattiin?

Seppo Harkönen

Aivan samaa mieltä, että kansa oikein äänesti. Vaalipuheista kyllä kansakin oivalsi, että kovat ajat ovat edessä. Erityisesti keskustan Juha Sipilä toi tämän kirkkaasti esille, eikä kokoomuksen Alexander Stubb näistä tosiasioista laistanut. Perussuomalaisten vaalitaistelun keihäänkärki saattoi olla jossain muualla. Yksittäisten ehdokkaiden lupauksiin en osaa ottaa kantaa. Ns. politiikan tutkijat kertovat sitten aikanaan.
Mutta kuka tilasi mitä? Oppositioon jäänyt vasemmisto näköjään suurta kalabaliikkia. Enemistöön äänestänyt valitsijajoukko varmaa suosta nostamista - suuret kustannukset tiedostaen - ja vakaata kehitystä parempaan. Quo vadis Finlandia?

Petri Ollila

Osingot ovat tulos menneeltä ajalta. Nyt puhutaan tulevaisuudesta. Jos menneen ajan tulosta ei kannata investoida tulevaisuuteen, se kannattaa jakaa omistajille, jotka varmasti keksivät sille tuottavampaa käyttöä. Yritystoiminnassa ei rahanjako voi perustua tarvehankintaan.

Minna Isoaholla on hieno kirjoitus. Luukaiselle se ei ole mennyt perille.

Eero Liukkonen

Jos yrityksissä on syntynyt tulosta, niillä on mennyt hyvin ja kilpailukyky on myös ollut kunnossa. Luulin, että yrityksillä on mennyt huonosti, kun niiden kilpailukykyä pitäisi nyt parantaa. Mielestäsi ei siis kannattavan yrityksen kannata sijoittaa tulevaisuuteen?

Petri Ollila

Tottakai kannattaa. Mutta ei yrityksen kannata sijoittaa vanhojen, kilpailukvyttömiksi käyneiden rakenteiden tukemiseen ja samalla tuhota kannustimet muutokseen. Jos taas työntekijät ja verottaja ovat ulosmitanneet kilpailukyvyn jo etukäteen, rahat kannattaa vetää pois, sijoittaa paremmin tai pistää säästöön parempia aikoja odottamaan.

Pasi Harjamäki

"Presidenttikin on luopunut valtaoikeuksistaan sen mukaan miten maailman kehitys on luontevasti edellyttänyt."

Osa presidentin tehtävistä siirrettiin pääministerille. Kenen kanssa ay-liikkeen pitäisi jakaa työläisten oikeuksien puolustaminen? Hallituksen? EK?

Vesa Huhtanen

Luukkaisen porukassakin lienee piensijoittajia, jotka haluavat lisäturvaa vanhuuteensa. Suomessa on lähes miljoona osake- tai rahastosijoittajaa, jotka saavat pieniä osinkoja, joista maksavat kohta 34% veroa, joilla pönkitetetään paisunutta hyvinvointivaltiota. Luukkaisen porukalla on myös pitkät lomat, joten saordiino päälle Luukkainen.

Jarmo Lius

OAJ on epäonnistunut. Suomen koulutusjärjestelmä on epäonnistunut. Se tuottaa velkaantumista, köyhyyttä. Jopa osinkojen maksaminen omistajille voittojen sijoittamisen sijaan kertoo yhteiskunnan siirtyneen lypsyvaiheeseen.

Nyt kaikki osapuolet ottavat itselle sen mikä irti on. Jos valtio saa velkaa, se otetaan, se maksetaan työntekijöille palkkaetuna, jos firma tuottaa voittoa, se maksetaan omistajille investointien sijaan.

Suomen sivistys on päättynyt. Pisa tulokset putoavat. Opettajat muuttumisen sijaan nousevat barrikadeille puolustamaan omia etujaan. He maksattavat laskun oppilaillaan kasvavana velkana. Häikäilemätön oman edun tavoittelu on saavuttamassa lakipisteensä ja sitten alkaa syöksy Kreikan perässä.

Nyt on tehtävä niin, että valtion ja kuntien velkaantuminen on katkaistava. Se ei käy nostamalla veroja, vaan pienentämällä kuluja. Kun kulut pienenevät, se näkyy koko suomalaisen yhteiskunnassa laskevina hintoina pois lukien ulkomaalaiset tuotteet. Kotimainen kysyntä elpyy, kotimainen tuotanto virkoaa. Me rikastumme.

Miksi OAJ vastustaa kansan hyvinvointia. Miksi OAJn puheenjohtaja Olli Luukkainen keskittyy vielä rohmuamaan etuja omilleen muiden kustannuksella? Häikäilemätön käytös sammuttaa kansalta valon. Me kuljemme pimeään.

Ilkka Korkalainen

On täysin arvostelukyvyttömien ay-pamppujen touhua lähteä taistelemaan maan laillista hallitusta vastaan. Se on kapinointia. Yhtään käyttökelpoista vaihtoehtoa ei ole yksikään ay-pamppu esittänyt. Pelkkää valtapolitiikkaa ja rettelöintiä.