Keskiviikko 22.11.2017

TS: Poliisi epäilee kolmea Botellónin järjestämisestä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
28.7.2011 07:15
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Espanjassa ja Keski-Euroopassa Botellón-juhlia on järjestetty jo monta vuotta. Alkunsa ne saivat Espanjasta ja nimi Botellón tarkoittaa suurta pulloa. Tältä jälki näytti Granadassa vuonna 2006.

Turun poliisi on esitutkinnassaan katsonut, että kolmea henkilöä voidaan epäillä aiemmin kesällä pidetyn Botellón puistopiknikin järjestäjiksi. Poliisi arvioi, että henkilöitä tullaan kuulustelemaan ensi viikolla, kertoo Turun Sanomat.

Lehden mukaan järjestäjät voivat saada korkeintaan sakkorangaistuksen, mikäli syyttäjä päättää viedä tapauksen edelleen oikeuteen, ja oikeus toteaa järjestäjät syyllisiksi.

Kupittaanpuiston Botellónin tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jaakko Haukka toivoo, että tapahtumasta tulisi ennakkotapaus. Syyttäjän ja mahdollisesti vielä oikeuden päätös auttaisivat poliisia linjaamaan, kuinka sen tulisi suhtautua internetissä koolle kutsuttaviin massatapahtumiin.

Poliisi kertoi heti Botellónia seuranneena päivänä tapahtuman aiheuttaneen runsaasti häiriökäyttäytymistä ja järjestyshäriöitä. Tämän vuoksi Botellónin kaltaisilla tapahtumilla tulisi olla nimetty järjestäjä.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

richardjarnefelt

Hetkinen, kyllä kansalaisen perusoikeuksiin kuuluu kokoontumisvapaus, ja mikäli Botellónilla ei ollut mitään ohjelmaa, kyse ei totiseti ole tilaisuudesta, vaan vain ihmisten kerääntymisestä yhteen.

Ollaanko Suomesta tekemäsä eliittiä suojelevaa poliisivaltiota???

Itse olen järjestämäsä Helsinkiin, Eduskuntatalon eteen, pakkoruotsin ja valhekaksikielisyyden vastaista kokoontumista, 6.9., tiistai, n. klo 12 alkaen. Tehtäisiinkö siitä Helsinki Botellón, eli kaikille pullot mukaan, jotta ääntä irtoaa enemmän, ja kun uudet kansanedustajat kävelevät täysistuntoon klo 14:ksi (silloin on eduskunnan syysistuntokauden avaus, hassu päivämäärä on valittu siksi), niin kerromme äänekkäästi, mitä mieltä olemma pakkoruotsista ja hirveän kalliista vaikka epätodellisesta kaksikielisyydestä.

Helsinki Botellón ja Kielenosoitus 6.9. !!!

nimperi

Toisaalta mellakointi tai mellakan järjestäminen ei kuulu kansalaisten perusoikeuksiin. Ja raja siistin massapicnicin ja mellakan välillä on täysin liukuva. Ei ole mitään tiettyä määrää esim. rikkomistarkoituksessa heitettyjä lasipulloja, jonka jälkeen picnic muuttuu ilkivallaksi tai mellakaksi. Nyt kun ilmiö on rantautunut Suomeen, näille pitää kuitenkin kehittää rajat kansalaisten taspuolisen kohtelun nimissä. Ja ainakin uutisen mukaan juuri sitä poliisi on tässä hakemassa, tosin voi miettiä tekeekö poliisi sen tässä kovin reilulla tavalla.

jussi vaarala

Nuoremmat baila baila -sukupolvet ovat oppineet tekojensa seurausten vapaamatkustajiksi.

Se alkaa siitä että heitetään karkkipaperi tai tyhjä limsapullo lainkaan roskakoria etsimättä tai kenen vaan nähden häpeilemättä maahan. Pelataan maahan heitetyllä pullolla jalkapalloa ja jätetään se sitten maahan lainkaan tajuamatta että se on roska ja että joku pitää palkata sekin roska pois poimimaan.

Sitten se jatkuu sillä että järjestetään kaljakellunnan tapainen tapahtuma jonka kustannukset kyseisille kunnille on kymmenien tuhansien luokkaa roskista joita bailaajat jättävät jälkeensä.

Ja edelleen se jatkuu sillä että järjestetään Facebook-bileet massiivisin roskauksin kenenkään taas piittaamatta vähääkään juuri hänen itse tuomistaan ja tekemistään roskista. Eikä siinä kaikki - tapahtuu kuten Turussa niin raiskauksia kuin pahoinpitelyjäkin eikä poliisia edes päästetä saati että se uskaltaisi mennä bailausalueelle. Syntyy suorastaan baila baila -porukoiden sisäisten rikosten suojeluilmiökin.

Ja sitten on nämä baila-jalkapallohuligaanit joita varten kaitsemaan pitää kutsua poliiseja joita muutenkin on vähän - ja kuka maksaa poliisien palkkakustannukset - ei ainakaan bailaporukat.

Ja edelleen bailaporukat kännisekoilujensa jälkeen täyttää terveyskeskusten vastaanotot itseaiheutettujen kännivammojensa vuoksi - ja senkin maksaa yhteiskunta eikä kännääjät - vaikka nekin kustannukset kaikkien muiden yhteiskunnalle koituvien kännikustannusten lisäksi pitäisi lisätä takautuvasti vuosittain suoraan viinan hintaan baila baila -porukoiden itse ne maksaa.

Ja edelleen periaatteella kun on helppo oikein porukalla varastaa niin toisen työn tulos kuin ammattikin niin se oikeuttaa baila baila -sukupolvet tekijänoikeuksien rikkomiseen ja piratismiin - ja senkin baila baila -epäeettisyyden maksaa aivan joku muu kuin baila baila -sukupolvet.

Ja tähänkin on tultu - ennen vanhaan nuoret alle 20-vuotiaat oli joka kesä töissä ja melkein koko kesän. Nykyään nuoret bailaa joka kesä festivaalista toiseen - ja isi maksaa. Eivät he itse.

Ja näin ainakin pari sukupolvea on opetettu baila baila -sukupolviksi vailla sen enempää kunnon tietoisuutta kuin haluakaan tietoisuuteen tekemistensä seurauksista, vastuista ja kustannuksista.

Elämän pitää tietenkin olla pääosin hauskaa - mutta jos sen kustannukset maksaa ja seuraukset kantaa joku muu vastuuntunnon ja vastuuntietoisuuden vievällä tavalla kuin bailaaja itse niin silloin ollaan ajattelutavoissa aika pahasti vinossa.

Asia vaatii selvästikin keskustelua.

Jussi Vaarala
eettis-realistisen aatteen kehittäjä
Somerniemi

JAK

"...Poliisi kertoi heti Botellónia seuranneena päivänä tapahtuman aiheuttaneen runsaasti häiriökäyttäytymistä ja järjestyshäriöitä. Tämän vuoksi Botellónin kaltaisilla tapahtumilla tulisi olla nimetty järjestäjä..."

Eli jos poliisi ei saa järjestystä aikaan ja syyllisiä kiinni, niin laitetaan syytön/syyttömät vastuuseen?

Appi

Ei kai kukaan tuollaiseen tapahtumaan osallistunut voi väittää olevansa täysin syytön. Kysymys on ennemminkin syyllisyyden asteesta ja tekojen vakavuudesta. Kokoontuminen sinällään ei vielä ole kovin suuri synti vaikka kokoontumisiakin säätelevät lait. Jos yllyttää tai innostaa muita kokoontumaan, voidaan jo pohtia, toimiiko kokoonkutsujana, joka on jo hyvin lähellä järjestäjää. Roskaaminen on jo sakon arvoinen asia, josta löytyy selkeitä säädöksiä. Tappeleminen, pahoinpitely ja raiskaus, joita tapahtumassa erilaisten medioiden tietojen mukaan tapahtui ovat jo sellaisia asioita, joita tapahtuman järjestäjän pitäisi ennakolta ehkäistä. Ne eivät ole yksin poliisin asia. Kysymys tietysti on siitä, kuka on järjestäjä. Jos minut kutsuttaisiin jonnekin, niin uskoisin, että kutsujalla on edes jonkinlainen oikeus kutsua minut paikalle. Yleiselle paikalle muutaman ihmisen kutsuminen tuskin on ongelma, mutta jos kutsuu satoja ihmisiä, ollaan jo lähellä kokoontumisen järjestämistä.

Kun niin moni tuntuu suhtautuvan välinpitämättömästi ympäristön likaamiseen tällaisessa tapahtumassa kaikenlaisilla roskilla, pulloilla ja tölkeillä, herää itsessänikin jonkinlainen anarkisti. Mitä jos lähitalojen asukkaat tai kunta tilaisivat muutaman oikein hyväntuoksuisen sianlantakärryn kokoontumispaikan eri puolille. Hajuhaitta ehkä hajoittaisi kokoontumisen ja kärryt voitaisiin jo muutaman tunnin kuluttua kärrätä sinne minne ne kuuluisivatkin (eli biovoimalaan). En usko, että tuollainen kaupunkilaisnuoriso kestäisi luonnontuotteiden hienoa aromia. Lähitaloillekin haitta olisi lyhytaikainen ja sittenkin pieni verrattuna tapahtuman muihin haittoihin.

Kaino

Minä ainakin voin väittää olevani syytön tapahtumaan: nautin muutaman siiderin ja voileivän Kupittaanpuiston nurmella, siivosin lähtiessäni roskani, en melunnut enkä ördännyt, en hakenut riitaa, tarpeeni tein bajamajaan jne. Eli Appi, kyllä minä olin täysin syytön mm. roskaamiseen, raiskauksiin ja pahoinpitelyihin.

p.S. missäs mun toinen viesti on?

hanari

Tapahtumaan osallistui 3000 henkilöä ja siivous maksoi 6000 euroa. Pieni summa henkeä kohden? Veronmaksajien kuuluu saada jotain vastinetta rahoilleen.

Näiden spontaanien kokoontumisten kieltäjien motiivi on bisnes. Vain maksullisia tapahtumia saa järjestää ja järjestäjän tulee olla "sopiva".

Ehdotan, että tyhjät pullot ja purkit toimitetaan kaupungintalon portaille. Ei tule veroseuraamuksia ja panteilla kaupunki voi palkata yhden "sopivan" siivoojan lisää.

MOT

Poliisi kirjoittaa: "Kupittaanpuiston Botellónin tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jaakko Haukka toivoo, että tapahtumasta tulisi ennakkotapaus. Syyttäjän ja mahdollisesti vielä oikeuden päätös auttaisivat poliisia linjaamaan, kuinka sen tulisi suhtautua internetissä koolle kutsuttaviin massatapahtumiin."

Rikoskomisario Haukalle tiedoksi. Jo vuodelta 2009 on ennakkotapaus Vantaan käräjäoikeudelta ns. kaljakellunta -tapauksesta. Tosin se ei miellytä poliisia, koska kaikki tekaistut syytteet hylättiin.

Toiseksi tässä artikkelissa poliisi käyttää tarkoitushakuisesti väärää termiä tästä Turun botellonista. Kyseessä ei ole massatapahtuma. Kyseessä oli vain samanhenkisten ihmisten kokoontuminen kyseiseen puistoon. Sellainen ei ole yleisö- tai massatapahtuma.