Lauantai 19.1.2019

Tappoi psykoosissa, terve 10kk kuluttua? ”Äärimmäisen harvinaista”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.8.2011 13:18
Päivitetty: 
16.8.2011 14:52
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Helsingin käräjäoikeuden päätös vapauttaa tappaja ihmetyttää suomalaisia.

Faktakulma

Ior Bock (lähde: Wikipedia)

Ior Bock (1942–2010) oli suomenruotsalainen pakanahenkinen eksentrikko ja taiteilija, joka tunnetaan julkaisemastaan Bockin perheen saagasta ja urastaan Suomenlinnan museolinnoituksen oppaana. Bock kuoli 23. lokakuuta 2010 puukotuksen uhrina kotonaan Helsingissä. Taposta tuomittu intialaismies asui Bockin asunnossa ja työskenteli tämän henkilökohtaisena avustajana.

Helsingin käräjäoikeuden päätös vapauttaa Ior Bockin tappaja alle vuosi teon jälkeen ei uppoa kansalaisten oikeustajuun. Psykiatrisen vankisairaalan ylilääkäri Hannu Lauerma pitää tappajan näin pikaista toipumista mielenterveyden häiriöstään mahdollisena, mutta äärimmäisen harvinaisena.

Oikeuden mukaan intialaismies syyllistyi raakaan tappoon viime syksynä ollessaan harhojen vallassa. Hänen katsottiin mielentilatutkimusten perusteella olleen tekohetkellä syyntakeeton, minkä vuoksi rangaistusta ei voitu antaa, mutta parantuneen mielenterveydellisestä häiriöstään oikeudenkäyntiin mennessä. Näin olleen myöskään pakkohoidolle ei oikeuden mukaan ollut perusteita.

Kihlakunnansyyttäjä Anssi Hiivala, joka vaati tappajalle tuomiota murhasta, harkitsee valituksen tekemistä erikoisesta päätöksestä.

–Harvinaista tämä on. En ole aiemmin tällaiseen törmännyt, sanoo Hiivala Uudelle Suomelle.

–Odotan kirjallista tuomiota ja perusteluita ja harkitsen sitten, valitanko päätöksestä.

”On mahdollista, että tällainen psykoottinen tila uusiutuu”

Hiivala ei voi kommentoida sitä, miten oikeus perusteli miehen pikaista paranemista mielentilahäiriöstään. Mielentilatutkimus on salassa pidettävää aineistoa. Käräjäoikeuden tuomiosta julkaisemassa tiedotteessa kuitenkin todetaan tekijän kärsineen tekohetkellä "akuutista monimuotoisesta psykoottisesta häiriöstä, johon oli liittynyt akuutti rasitetekijä". Tästä häiriöstä hän oli toipunut mielentilatutkimuksen alkuun mennessä.

Mielentilatutkimuksessa tuli oikeuden mukaan esille, että tekijä toimi työssään Bockin henkilökohtaisena avustajana "epätavallisissa ja äärimmäisissä työ- ja elinolosuhteissa". Poikkeuksellisten olosuhteiden vuoksi tappoa ei pidetty törkeänä, vaikka teko itsessään oli raaka.

Tutkimusprofessori, Psykiatrisen vankisairaalan ylilääkäri Hannu Lauerma pitää nopeaa toipumista mahdollisena. Hänen mukaansa tällainen on kuitenkin äärimmäisen harvinaista.

– Itselläni ei ole tiedossa toista vastaavanlaista tapausta. Mutta on mahdollista, että rajusti suhteellisuudentajua vääristävästä psykoottisesta häiriöstä voi toipua jo kuukausien aikavälillä, Lauerma sanoo Uudelle Suomelle.

– Täytyy kuitenkin korostaa, että asetelma on äärimmäisen harvinainen.

Lauerma on vakuuttunut, että oikeus on vakavasti ja pitkään harkinnut päätöstään.

– On mahdollista, että tällainen psykoottinen tila uusiutuu. Olettaisin, että henkilö on kuitenkin äärimmmäisen motivoitunut hoidattamaan tällaista häiriötä. Näitä tiloja voidaan varsin hyvin ennaltaehkäistä antipsykoottisella lääkityksellä.

Faktakulma

Ior Bock (lähde: Wikipedia)

Ior Bock (1942–2010) oli suomenruotsalainen pakanahenkinen eksentrikko ja taiteilija, joka tunnetaan julkaisemastaan Bockin perheen saagasta ja urastaan Suomenlinnan museolinnoituksen oppaana. Bock kuoli 23. lokakuuta 2010 puukotuksen uhrina kotonaan Helsingissä. Taposta tuomittu intialaismies asui Bockin asunnossa ja työskenteli tämän henkilökohtaisena avustajana.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Teppo Vanamo

Miten sosiaalidemokratia ja tämä tapaus liittyvät toisiinsa? Eikö sosiaalidemokratian tavoitteena juuri ole, että kaikkia kohdellaan yhdenvertaisesti.

Se, että oikeusjärjestälmälle ei anneta riitävästi resursseja kansalaisten oikeustajun toteuttamiseen, ei liene sosiaalidemokratian vika.

Mila F

Ja kun mielentilatutkimuksen tekee joku ummikkovenäläinen psykiatri, joka keittelee parantumisenkin kasaan vanhasosialistisen tarveharkinnan perusteella, kansalla ei ole mitään hätää.

Daa, daa!

Espoo 70

"On mahdollista, että tällainen psykoottinen tila uusiutuu."

Ja se on riski jonka "oikeuslaitoksemme" ns. is willing to take!

Kuvitellaanpa, että tämä kävelevä aikapommi iskee seuraavaksi puukon vaikka kadulla vastaantulevan koululaisen rintaan. Eip voi mittää, eletään "oikeus"valtiossa nimeltä Suomi vuonna 2011.

Todellinen Absurdistan.

Espoo 70

se ei enää siinä vaiheessa uhria auta..

Mielestäni virheellisen vapautustuomion antaneiden oikeuden jäsenten tulisi jollain tapaa olla vastuuvelvollisia tekemistään virheistä.

Virheistä, jotka joskus johtavat siis täysin sivullisen ihmisen kuolemaan. Esimerkkejähän Suomesta löytyy.

Jari Katko

Ihmisen arvo Suomessa on käytetyn vessapaperin luokkaa.

Suomi on tullut paskaksi maaksi sosiaalitätien ja muiden viherpiipertäjien takia. Ihmisen saa potkia invaliidiksi satasella, tappaa ilmaiseksi - missä on JÄRKI?

Voisiko kaikkien tuomarien ja muiden huruämmien/-ukkojen osoitteet laittaa tiedoksi, jotta voimme esittää kitkerät terveiset?

T.
Igorin naapuri, jonka haudan raiskasivat Suomen viranomaiset

ristoi

Hullunpaperit myöntänyt lääkäri ei voi olla väärässä, vaikka tutkittava olisi terveysalan ammattilainen ja hyvä näyttelijä.

Mielestäni järjestelmässä on vika. Rikoksesta annettava kakku tulisi aina olla täysikokoinen, mutta sille voisi olla muitakin jakajia, kuin varsinainen tekijä. Hullun tapauksessa mm. hänet vapaalle kirjoittaneella vankilalääkärillä olisi vastuu sen jälkeen lähivuosina tehdyistä rikoksista, mutta pääsääntöisesti tervehtynyt syyllinen saisi lusia lopun rikoksestaan normaalissa vankilassa. Tämä käytäntö tekisi täysin turhaksi näyttelemisyritykset, sen kummemmin hullun kuin terveenkään näyttelemiseen ei olisi tarvetta: vapausrajoituksen kokonaisaika olisi aina sama.

Oscari

Miksi me suomalaiset olemme niin verenhimoista kanssa? En ymmärrä tämänkään palstan perusruikuttajia, se nyt on vaan niin vaikea ymmärtää tätäkään asiaa vaikka sen rautalangasta vääntäisi.

Ensimmäkin uhria ei saa takaisin minkäänlainen rangaistus, ei edes kuolemantuomio. On vain hyvä jos ko. henkilö on motivoitunut toimimaan ohjeiden mukaan. Tämänhän kertoo Lauermakin, jolla on varmaan vankin kokemus maassamme vankien ja vastaavien teoista.

Partiohavyton

marko.lehti kirjoitti: kiitos tästäkin liberaalista päätöksestä sosiaalidemokratialle.

Demokraattiset lakimiehet katsovat läpi sormien ja painavat villaisella. Esim. petollinen leski on AINA jätetty syyttämättä. Asianajajat ovat pesseet kuolinpesiä. Kaupunkiviskaali Jorma Seise laiminlöi syyttämisen. Rikoksen uhrista on tehty syyllinen. Mauno Koivisto esti syyttämistä. Jutun siirtäminen taas eteenpäin auttaa lypsämään lisää rahaa. Epäsiveellistä käytöstä ei voida ikinä hyväksyä tai pahimmassa tapauksessa jopa siunata. Tarja Halosesta päästyä tulee kaikilla tasoilla koko maan ryhdistäytyä. Me olemme oikeusvaltio, jonka paikka on Natossa, yhdessä oikeiden maiden kanssa. Juristien tulee ryhdistäytyä ja vihapuheiden loppua. Vaikka paha ei hyväksy ihmisoikeuksia ja demokratiaa, ovat Naton arvot päinvastoin meille kaikille täysin pyhiä.

Olisi makeaa, jos rikolliset olisivat kiinni toisissaan pitkissä lujissa ketjuissa ja kaikkialla tienvarsilla siivoamassa roskia pois. Tämä vähentäisi rikoksia ja nämä tuomiota kärsivät olisivat tukemassa puutarhatyöntekijöitä. Roskaaminen on törkeä teko.

Huligaanien pääsy valtaan pystytti Leninin patsaat. Pakeneminen länteen jatkuu virallisesti kaikilla tasoilla. On korkea aika oikeuslaitoksesta saada törkeiden tekojen ymmärtäjät pois. Parantuakin voi ja päästä eroon pahasta. Vastenmielisestä ei voi kuitenkaan tulla länsimielinen rakas Naton kannattaja. Umpikierolle on tärkeää kumartaa rikollista, vaikka me muut vedämme maton pahan alta hallitusti pois.

Rohmar

- Omituinen reaktio kommentoijilta. Tämä henkilö ei Vihreiden oppien mukaan olisi paruntunut vankilassa. Sen vuoksi on mahtavaa, että hän parani jo ennen vankilaa.

- Samaa menettelyä voisi mielestäni soveltaa rattijuoppoihin. He ovat kännissä rikosta tehdessään, ja siten syyntakeettomia. Kun he ovat krapulassa, he ovat jo parantuneet, jolloin ajokortti pitää luovuttaa takaisin.

Ray

En ole psykoosien asiantuntija, mutta et ole sinäkään. Jos henkilö on toipunut spsykoosistaan, niin se on aivan erinomainen asia. Ei vankila kenenkään muunkaan, kuin vihreiden, oppien mukaan psykooseja paranna. En ole kuullutkaan, että heilläkin on tällainen oppi.

Rattijuoppovertaus taas on varsinainen neron leimahdus.

REXILEX

Olen kertonut vastauksissani Uuden Suomen artikkeleihin, jotka käsittelevät jotain oikeusjuttua Suomessa, kuinka järjenvastaisia tuomiot, voivat olla. Erityisesti olen kiinnittänyt huomion valan ja lainvastaisiin tuomioihin, joista olemme kertoneet monta esimerkkiä.

Ior Bock, oli tunnettu kannabiksen käyttäjä sekä asian puolestapuhuja. Tutkiessamme vastaavanlaisen maineen omaavien henkilöiden, ennenaikaisia kuolemia, on asioissa aina ollut, jotain hämärää.

Mikäli henkilöllä on huumerekisteri, ei sairaalaan ole otettu, vaikka on ollut kyseessä kuolemanvaara. Näin on käynyt esimerkiksi Timo Kurki nimiselle miehelle taannoin.
Häntä ei otettu Jorvin sairaalaan hoitoon, vaikka oli verenmyrkytys, päästyään liian myöhään HYKS:iin hän kuoli seuraavana päivänä, vaikka yritti ajoissa Jorviin. Tässä on vain yksi esimerkki tapahtumista, jotka hyväksytään, eikä viranomaiset, ole kuin tyytyväisiä tapahtuneesta.

Ior Bockin murhanneen miehen, on laittanut asialle, jokin muu, kuin sekopäisyys; Minkä vuoksi hän on mielentilatutkimuksissa, todettu terveeksi. Mikäli olisi kysymys, jonkin poliittisen johtajan tai poliisin murhaajasta, ei vapautumisesta, olisi puhettakaan.
ASIA ON NIIN, EIKÄ VASTAAN OLE SYYTÄ VÄITTÄÄ.

TAIVAS ORGANISAATIOT, lain, luomakunnan ja intersubjektiivisen edun valvoja.
Ilkka V T Juutilainen - Juudaan Leijona, 16.08.2011.

REXILEX

Olen kertonut vastauksissani Uuden Suomen artikkeleihin, jotka käsittelevät jotain oikeusjuttua Suomessa, kuinka järjenvastaisia tuomiot, voivat olla. Erityisesti olen kiinnittänyt huomion valan ja lainvastaisiin tuomioihin, joista olemme kertoneet monta esimerkkiä.

Ior Bock, oli tunnettu kannabiksen käyttäjä sekä asian puolestapuhuja. Tutkiessamme vastaavanlaisen maineen omaavien henkilöiden, ennenaikaisia kuolemia, on asioissa aina ollut, jotain hämärää.

Mikäli henkilöllä on huumerekisteri, ei sairaalaan ole otettu, vaikka on ollut kyseessä kuolemanvaara. Näin on käynyt esimerkiksi Timo Kurki nimiselle miehelle taannoin.
Häntä ei otettu Jorvin sairaalaan hoitoon, vaikka oli verenmyrkytys, päästyään liian myöhään HYKS:iin hän kuoli seuraavana päivänä, vaikka yritti ajoissa Jorviin. Tässä on vain yksi esimerkki tapahtumista, jotka hyväksytään, eikä viranomaiset, ole kuin tyytyväisiä tapahtuneesta.

Ior Bockin murhanneen miehen, on laittanut asialle, jokin muu, kuin sekopäisyys; Minkä vuoksi hän on mielentilatutkimuksissa, todettu terveeksi. Mikäli olisi kysymys, jonkin poliittisen johtajan tai poliisin murhaajasta, ei vapautumisesta, olisi puhettakaan.
ASIA ON NIIN, EIKÄ VASTAAN OLE SYYTÄ VÄITTÄÄ.

TAIVAS ORGANISAATIOT, lain, luomakunnan ja intersubjektiivisen edun valvoja.
Ilkka V T Juutilainen - Juudaan Leijona, 16.08.2011.

Niskavuori

Igor pyöritti taikauskoista kulttia tarinoillaan ja hyväksikäytti ihmisiä ympärillään.

Hänet oli jo aikaisemmin puukotettu halvaantuneeksi. Yksi hänen seruaajansa teki itsemurhan ja tämän sukulainen puukotti Bockkia niin että tämä halvaantui.

Nyt hänellä oli köyhä orja/avustaja Intiasta suomessa. Tämänkään mielenterveys ei varmaan kestänyt sosiopaatti Bogin julmuutta ja lopulta tultiin tähän.

Nyt kun psykoosin syy ei ole enää joukossamme, ei ole mitenkään ihme että tämä Intialainen tyyppi on vähän terveempi.