Maanantai 20.5.2019

Työttömyydessä synkkä yksityiskohta

Luotu: 
23.8.2011 10:26
  • Kuva: mborowick
    Kuva
    Nuoret ovat olleet tänä kesänä viime kesää useammin työtä vailla.

Suomalaisten työttömien määrä meni alle 200 000:n heinäkuussa, eli kehitys oli hyvin myönteistä. Tästä huolimatta nuorisotyöttömyys oli kasvussa.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli heinäkuussa kaikkiaan 192 000, mikä oli 14 000 vähemmän kuin vuosi sitten.

Työttömyysaste oli 6,9 prosenttia mikä oli 0,6 prosenttiyksikköä pienempi kuin vuotta aiemmin. Miesten työttömyysaste oli 7,2 ja naisten 6,6 prosenttia.

15–24-vuotiaiden nuorten työttömyysaste oli heinäkuussa 13,7 prosenttia, mikä oli 1,1 prosenttiyksikköä suurempi kuin edellisen vuoden heinäkuussa. Työttöminä työnhakijoina työ- ja elinkeinotoimistoissa oli 37 000 alle 25-vuotiasta työtöntä. Heidän määränsä oli 5 000 pienempi kuin edellisen vuoden heinäkuussa, vaikka työttömyysprosentti heidän osaltaan siis kasvoi.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Lempi

työttömyyskorvauksen tilalle pitäisi vaihtaa vähätyöllisyyskorvaus ja työttömät voisivat työllistyä oman alan työtehtäviin.

Ei ole kenellekään mielekästä, että ihmisille maksetaan toimettomuudesta, joka johtaa syrjäytymiseen. Mielummin voitaisiin maksaa siitä, että tekee vähän oman alan töitä, kehittyy ammatissaan ja säilyttää samalla sosiaalisen vuorovaikutuksen työelämään.

Konkreettisesti esimerkiksi timpuri saisi 1000 euroa/kk siitä, että viikon kuukaudessa kunnostaa vanhainkoteja, sairaaloita tai kouluja sen sijaan, että on neljä viikkoa toimettomana tai filosofian maisteri tekemään yhteiskunnalle hyödyllistä tutkimusta, lääkäri hoitamaan muutaman vastaanoton kuukaudessa jne.

Nuoret vielä kouluttamattomat voisivat päästä ulkoiluttamaan vanhuksia vanhainkoteihin ja tekemään muuta tärkeää työtä, mahdollisesti myös omien mielenkiinnon kohteiden mukaisesti.

Kun työttömyyskorvauksen määrää muutettaisiin työtunneiksi ihminen siis vähätyöllistyisi toimettomuuden sijaan. Koska korvaukselle olisi vasteena työtä, ehkä ansiotasoakin voitaisiin hieman nostaa verrattuna pelkkään työttömyyskorvaukseen. Tämä olisi järkevää niin yhteiskunnan kuin yksilön näkökulmasta.

DolbyC

Työttömyyden syy ei ole toimettomuus vaan se on sen seuraus. Työttömyyden syynä on työn puute. Yhteiskuntaan ei synny lisää työtä laittamalla työttömät askartelemaan tai tekemällä heistä pysyvä halpatyöläisten yhteiskuntaluokka. Työstä pitää saada sellainen korvaus, jolla pystyy elättämään itsensä suomalaisessa yhteiskunnassa.

Lempi

ihan esimerkiksi sairaalat ja vanhainkodit ränsistyvät silmissä ja vanhukset ovat yksin eivätkä pääse ulos kun ulkoiluttajia puuttuu. Ongelmana on, että ei ole varaa palkata ihmisiä ko. töihin.

Jos kuitenkin työttömille maksetaan toimettomuudesta niin olisi varmasti mielekkäämpää kaikille, että vastineeksi siitä tehdään töitä. Ja mieluiten tietysti oman alan töitä.

Olen toki samaa mieltä, että ihmiset olisi tärkeää saada täystyöllistettyä ihan normaalitöihin. Välivaiheena vähätyöllisyys on kuitenkin järkevämpää kuin toimettomuus ja lisää myös kannattavuutta sekä nostaa vähän tulotasoa, joka osaltaa edistää välillisesti myös työllisyyttä.

Suurten ikäpolvien jäädessä eläkkeelle töitä toivottavasti on muutekin enemmän sen lisäksi, että esimerkiksi yrittäjien työllistämismahdollisuuksia lisätään yms.