Perjantai 24.11.2017

”Häkellyttävä” tieto Helsingin kouluista

Jaa artikkeli:
Luotu: 
29.8.2011 18:05
  • Arkistokuvassa luokkahuone. Vain majoituskouluilta edellytetään palovaroittimia tai muuta varoitinjärjestelmää.

Kaikissa Helsingin kouluissa ei ole palovaroittimia tai muuta automaattista varoitusjärjestelmää. Osassa kouluista tulipalon havaitseminen riippuu siis ainoastaan ihmisen havainnosta.

Helsingin opetusviraston työsuojelupäällikkö Timo Ilmarinen vahvistaa asian Uudelle Suomelle. Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Tuomas Kurttila on täysin yllättynyt tiedosta.

- Todella yllättävä tieto. Suorastaan häkellyttävää, Kurttila hämmästelee kuullessaan asiasta.

Myös Helsingin opetuslautakunnan puheenjohtaja Pia Pakarinen (kok.) on ihmeissään.

- Hyvin erikoista, jos näin on, hän sanoo Uudelle Suomelle.

Ilmarisen mukaan selitys asialle on ”toiminnallinen”. Kysymys on myös kustannuksista.

- Joka paikassa ei ole automaatteja, hän vahvistaa.

"Haluaisimme selvityksen siitä, voidaanko turvallisuus taata esimerkiksi yökouluissa, iltapäiväkerhoissa ja muussa koulujen iltakäytössä"

- Eikä se ole mahdollistakaan. Meillä on niin valtava kiinteistömassa. Silloin vaadittaisiin jopa 50–60 palovaroitinta per kiinteistö. Se alkaa olla jo kustannuskysymys, perustelee Ilmarinen.

Palokunta edellyttää palovaroittimia tai muuta järjestelmää sellaisissa kouluissa, joissa järjestetään majoitustoimintaa.

Isännöitsijä Marita Aronen Helsingin kaupungilta kertoo Uudelle Suomelle, että majoituskouluja on Helsingissä noin 10–15 kappaletta. Ylipäänsä ilta- ja tapahtumakäyttöä on reilussa sadassa helsinkiläiskoulussa.

Vanhempien edustajat vaativat nyt opetusviranomaisilta selvitystä asiasta. Helsinkiläisten vanhempainyhdistys Helvary odottaa selvitystä Opetusvirastolta, kertoo puheenjohtaja Tuija Tikkanen Uudelle Suomelle.

- Haluaisimme selvityksen siitä, voidaanko turvallisuus taata esimerkiksi yökouluissa, iltapäiväkerhoissa ja muussa koulujen iltakäytössä, hän sanoo.

Vanhempainliiton Kurttila puolestaan toivoo, että Opetushallitus selvittää, onko tilanne samanlainen muuallakin Suomessa.

- Tämä on todellinen laiminlyönti, jos tällaisessa säästetään. Kyse on opettajien työpaikasta ja paikasta, jossa lapset viettävät arkeaan. Näitä tiloja ei saa aliarvioida. Todella surullista, Kurttila sanoo.

Uudella Suomella ei ole tietoa siitä, kuinka monesta koulusta palovaroittimet tai muut vastaavat järjestelmät puuttuvat kokonaan. Joka tapauksessa palokunta edellyttää niitä vain majoituskouluissa. Ilmarisen mielestä koulujen turvallisuus on kuitenkin täysin riittävä.

- Meillä on vaihtoehtoisia järjestelmiä, kuulutusjärjestelmät ovat sitä varten. Lisäksi poistumisharjoituksia on säännöllisesti, Ilmarinen sanoo.

Pitäisikö kouluihin määrätä palovaroittimet pakollisiksi? Vastaa täällä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Smerd

Perussuomalaisten puoluetuki maksetaan valtion varoista. Palovaroitinvarat koskevat kokoomusjohtoisen kaupungin päätösvallassa olevia asioita.

(Besides, perussuomalaiset ovat vastustaneet puoluetuen maksamista, ja ovat monta kertaa tehneet aloitteita että puoluetuet ajettaisiin kaikilta alas.)

Smerd

Lue alkuperäinen kommenttini ylempää.

Kyse on siitä, että valtio pakko-ottaa ihmisten rahoja (kutsutaan veroiksi). Niillä pitäisi ostaa kouluihin palovaroittimia, mutta sen sijaan ne on sijoitettu islamin opettajien ja tulkkien palkkoihin kouluissa.

Kukin kansalainen saa itse lahjoittaa rahojaan jos haluaa. Mielestäni kukin saisi myös majoittaa maahanmuuttajia kotiinsa.

Eli veroilla ja lahjoituksilla on eroa.

Jarkko0

Joissakin Helsingin kouluissa ei ole senttiäkään ylimääräistä rahaa ollut vuosiin. Kaikesta mahdollisesta on tingitty. Tämä on se hinta minkä Helsingin pitää maksaa siitä, että maaseutu kuntia joudutaan tukemaan miljardilla Helsingistä kerätyllä veroeurolla joka vuosi.

Helsinkiläisten verot siirretään maaseutukuntiin, jotta he pääsevät jonottamatta hammaslääkäriin toisten maksamilla veroilla samalla kun helsingissä on puolenvuoden krooniset poistumattomat jonot ja Helsingin koulut rapistuvat käsiin.

Satunnainen suomalainen

Juurihan tuossa yläpuolella todistelit, miten ainakaan PerSujen miljoonien puoluetuki ei rasita oikeastaan ketään, sillä sehän maksetaan valtion varoista. Ns. logiikallasi ei siis myöskään kammoamiesi islamin opetuksen tai tulkkien pitäisi olla rasite, vai mitä?

Smerd

eivät muka tajua asiaa :-)

Raha on rajallinen hyödyke. Ja nollasummapeli. Yhden islamilaisen uskonnon opettajan palkalla saa monta, monta koulua palohälytysjärjestelmän kuntoon. Mutta se on vain niin että Hgin kaupunki, Jussi Pajunen ja opetusvirasto ovat nykyisellä tavalla päättäneet.

Jos teillä olisi lapsia Hgin kouluissa niin ette ehkä pelleilisi vakavalla asialla.

Jarkko0

Puhumattakaan siitä, että monessa HKI kaupungin rakennuksessa olevat palovaroitin järjestelmät eivät toimi kunnolla, eikä rahaa niiden korjaamiseen tai säätämiseen toimintakuntoisiksi ole. Jos niitä edes on ollenkaan.

Ainakin silloin kun vielä itse tein kiinteistöhuolto töitä joissakin kohteissa automaattiset palovarotin järjestelmät oli kytketty kokonaan pois päältä jatkuvien väärien hälytysten takia, jotta kaupungille ei tule vääristä hälytyksistä sakkomaksuja. Huoltajaa ei saanut paikalle kutsua, koska rahaa ei ollut.

Infrastruktuurin hoito on HKI:ssa jätetty ihan retuperälle, koska sieltä säästämistä ei heti näy missään sitä voi laiminlyödä pitkäänkin ilman, että kukaan huomaa mitään. Vesijohto ja viemäriverkot mätänevät käsiin, samoin rakennukset ja niiden ilmastointi ja palovaroitin järjestelmät.

Rakennusten energiatehokkuus on äärettömän huono ovet vuotavat ja ikkunat joissakin HKI koulussa tukka humisee talvella ja sisälämpötila luokassa saattaa olla 10C. Rahaa korjauksiin ei ole ollut vuosiin. Toisaalta pian ei enää kannata korjata, koska rakennukset menevät purkukuntoon.

demarien vihollinen no1

..koko juttu on kuin ovela testi kysymys. Kaikki vastaajat ovat hyvin "opetusvirastomaisia" tai yleensäkkin valtion virkamiehiä: ei ole haisun vertaa ajatustakaan tietoa mistä on kysymys.
Kun kouluja rakennetaan, on silloin huomioitava paloturvallisuus ja miten se hoidetaan. Monissa kouluissa hyvä automaattinen hälytysjärjestelmä ja sprinkleri järjestelmät.Monissa uusissa kouluissa ollaan kilpailutuksessa otettu halvin vaihtoehto ja rakentajat virosta, venäjältä jne. lopputulos surkeaa. Katot vuotavat ja home koulut valmiita tapauksia 10 vuoden sisällä.
Mutta tuo palohälyttimien määrä, jos koulussa asuu esim. 400 lasta pari-neljä yötä, on oltava hälyttimet. ne voidaan sinne asentaa ihan itse.
Mutta, opetusviraston huoltotoiminta on järjettömän kallista ja järjettömän ammattitaidotonta.Kukaan ei viitti moista asiaa pohdiskella, lopulta joku rehtori saa vastata kaikesta!
Mikä on kustannuskysymys..tuo heitto oli apukoulutasoista, sori vaan...ei rakenneta ikkunoita, hei se on kustannus kysymys...tai, säästetään kouluissa siitä, että ei rakenneta liitutauluja tai muitakaan tauluja..

surffari

yleensä ihmisillä on nenä, joka toimii palovaroittimena hereillä ollessa ja se on paljon tehokkaampi kuin joku kotikäyttöön tarkoitettu "haistelija". nukkuessa palovaroitin on tarpeen, mutta kouluissa ei ole tarkoitus nukkua ja niissä joissa on majoitustoimintaa on myös järjestelmät.

käytännössä myöskään kotipalovaroittimista ei ole mitään hyötyä jos se huutaa yksikseen kun kukaan ei ole paikalla. nuhainenkin nenä haistaa käryn paljon ennen palovaroitinta, ja jos joku itsesammuva sähkölaite vähän kärähtää yöllä, niin moisesta ei ole muuta haittaa kuin laitteen rikkoutuminen. sitten on, jos järjestelmä hälyyttää automaattisesti palokunnan ja henkilökuntaa paikalle. sillä hinnalla saa aika monta tietokoneen virtalähdettä yms.

Juspe

Jos rakennus on vanha ei siinä luonnollisestikaan ole palovaroittimia ja kaikkiin uusiin kouluihin sellainen tulee. Aivan turhaa hälyä taas koitetaan tässä nostaa.

Mikähän se mahtaa olla, mikä historian, ruotsin tai uskonnon luokassa mahtaisi syttyä?

Useissa yleisötilaisuuksissa ja tilapäismajoituksissa annetaan lupa pelkästään sillä persuteella, että ihmisiä liikkuu niin paljon, että varmasti joku huomaa - lue haistaa - jos joku syttyy.

Suomalaisten koulujen ongelma ei todellakaan ola palovaroittimien puutteessa, vaan hemmetin vanhoissa ja homeisissa rakenteissa, joita vaan yksinkertaisesti ei saada korjatuksi.

Ja muuten, niihin palovaroittimiin ei tarvitse vaihtaa paristoja, kyllä ne on kytketty ihan omaan sähköverkkoon.

demarien vihollinen no1

..puhumattakaan muista laitoksista, sairaaloista, vahustenkodeista jne.on ollut vastuuntuntoisia ihmisiä ,jotka ovat palot saaneet sammutetua. Hälytysjärjestelmät ovat toimineet jne.
"Höpö höpö haloo.."
Ajattele höpis, miksi armeijaan laitetaan rahaa hillittömästi, vaikka eihän meillä ole ollut kuin pari sotaa..höhö, ihan hölmööö....

Exact

Sähköasennuskalusteet kuten pistorasiat, kytkimet ja valonsäätimet sytyttävät hyvin usein myös kouluja, lastentarhoja, sairaaloita, toimisto-, ym rakennuksia.

Esimerkiksi aamupäivälä 04.02.2011 klo 09.09 kouluaikaan Jyväskylässä Puuppolan koululla syttyi liikuntasalin valojen liiketunnistin tuleen ja tiputti palavaa muovia lattialle. Huoltomies sai sammutettua palon jauhesammuttimella ( http://www.ksml.fi/uutiset/keski-suomi/liiketunnistin-syttyi-palamaan-pu... ).

11.08.2011 iltapäivällä käryävä sähkökatkaisin aiheutti palohälytyksen Ravintola Kauppayhtiöön Rovaniemellä ( http://yle.fi/alueet/lappi/2011/08/kauppayhtion_kahvilassa_karysi_278467... ). Onneksi tässäkin tapauksessa henkilökunta sai sammutettua palon alkuunsa.

Useissa tapauksissa roskakori, huonekalu tai matto on ollut oven vieressä palamaan syttyneiden sähköasennuskalusteiden alla. Palava muovi on sytyttänyt ne palamaan ja palo on päässyt etenemään lattiatasossa. Palamaan syttyneet sähköasennuskalusteet sytyttävät myös sähköjohdot, muoviset asennuskourut ja palavat seinärakenteet, jolloin palo etenee hetkessä niitä pitkin kattorakenteisiin asti.

Samat tuotteet sytyttelevät paloja niin Suomessa, Ruotsissa kun Norjassakin. Mm eräissä koulurakennuksissa ko tuotteet ovat sytyttäneet paloja jopa useamminkin kun vain yhden kerran.

Ihmettelen miksi tuoteturvallisuuskeskus TUKES ( http://www.tukes.fi/fi/Toimialat/Sahko-ja-hissit/ ) ei puutu tilanteeseen vaikka on siitä hyvin tietoinen.