Lauantai 25.5.2019

Tyly palaute Sipilälle tv:ssä – ”Tuntui että isä ojentaa”

Luotu: 
17.9.2015 21:26
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Kätilö Millariikka Rytkönen laski, että hallituksen ehdottamat säästöt leikkaisivat kätilön vuosipalkkaa noin 3000 eurolla.

Kätilönä työskentelevä Millariikka Rytkönen kertoo, että hallituksen suunnittelemat työelämäuudistukset leikkaavat kolmivuorotyötä tekevän kätilön palkkaa 3000 euroa vuodessa.

Hallitus on esittänyt muun muassa ylityö- ja sunnuntailisien leikkaamista sekä helatorstain ja loppiaisen muuttamista palkattomiksi arkivapaiksi. Rytkösen mukaan pääministeri Juha Sipilän (kesk.) peräänkuuluttamissa talkoissa on nyt ”muutama nainen haravan varressa”.

– Se on aika kova se kuorma, jonka me kätilöt kannamme. Meillä on hyvin vaativa työ ja terveydenhuoltoalan pisin koulutus, 4,5 vuotta, ja sitten meiltä otetaan noin 3 000 euroa pois vuosipalkasta. Se on kova ostovoiman heikennys yrittäjille, Rytkönen sanoo Ylen A-Studiossa.

– Kaivoin vanhat tilinauhat. Nykyään olen edennyt ravintoketjussa ylöspäin ja olen esimiestehtävissä, mutta kaivoin kolmivuorotyöajalta tilinauhat ja se olisi noin 3 000 euroa vuodessa, hän kertoo.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) tv-puhe herätti hänessä lähes vastenmielisiä tunteita.

– No kai se on nyt soveliasta sanoa ääneen, mutta minulle tuli sellainen tunne, että isä ojentaa: kuule Milla, ymmärräthän sinä sen, että rahat on loppu. Ymmärrän sen ihan hyvin, Rytkönen toteaa.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) sanoo ymmärtävänsä kätilöiden tuskaa ja myönsi avoimesti, että hallituksen toimet osuvat kipeästi työntekijöihin. Hän perusteli leikkauksia kuitenkin Suomen julkisen talouden sopeuttamisella ja kilpailukyvyn parantamisella.

– Meidän täytyy muistaa se asia, että joka minuutti Suomi velkaantuu aivan valtavaa vauhtia. Hallitukselle keinot eivät ole pääasia, vaan se lopputulos.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Mattila

Tuleeko palkkarahat seinästä?
- Ettekö ymmärrä että teidän palkat maksaa seuraava sukupolvi jos tämä sukupolvi maksaa palkat lainarahalla. Kukaan ei kiellä etteikö työ olisi tarpeellista, hyvää jne. siihen ei vaan ole valtion kassassa rahaa. Rahaa on lainailtu jo mm. kreikkalaisille, tuhlailtu kaiken maailman soteselvityksiin ja kuntauudistuksiin, näistä toimista ei kuitenkaan ole syntynyt euroakaan säästöä! Säästökään ei lisää rahan määrää. Mitä siis jakaa tai keneltä ottaa pois?

- Vasemmistolaisilla ammattiyhdistysliikkeillä tulee nyt ihan oikeasti seinä eteen kuten paperiliitolla aikanaan. Märisemisen sijaan tulisi ottaa vastuuta siitä, että tuotanto siirtyy ulkomaille ja verorahat siinä samalla. SDP:llä ja SAK:lla oli tuhannen taalan paikka näyttää mitä vastuunkanto on viime hallituksen aikana, mutta mitään ei saatu aikaan. Ainoastaan menetettiin aikaa..

- Ja lakko auttaa asiaa todella paljon, onnee vaan vasemmistolle!

Teppo Vanamo

Niin, ammattiyhdistysliikkeiden vikahan se on kun puolet Suomalaisten julkisesta omaisuudesta on siirtynyt ulkomaille. Sekin on ammattiyhdistysliikkeiden vika, että Euroopan Unionin on sallittu harjoittaa finanssipolitiikkaa, jonka seurauksena Saksan on sallittu lihota reuna-alueiden kustannuksella. Sekin on ammattiyhdistysliikkeiden vika, ettei Suomessa ole kyetty tekemään hallittua rakennemuutosta verotuksen suhteen, siis siirtämään painopistettä pääomiin.

Olet varmaan myös sitä mieltä, että on ammattiyhdistysliikkeet ovat syyllisiä siihen, että lapset eivät synny kello 10 ja 18 välillä. Ja myös sitä mieltä, että kaikista potilaista voidaan huoleti ottaa letkut irti virka-ajan ulkopuolella. Kuule, toivon todella, ettet koskaan joudu sairaalaan, siellä saattaa nimittäin tapahtua yllättävä sähkökatkos, ellet muista ottaa omaa aggregaattia kainaloon!

Jaakko Aalto

Eikös se ollut ay-liikettä lähellä oleva työväenpuolue SDP, joka sitä julkista omaisuutta innokkaimmin möi. Ja eikös se ollut ay-liikettä lähellä oleva työväenpuolue SDP joka siihin rahaliitton halusi innokkaimmin ankkuroitua.

Sepetius Kangas

Onhan sekin mahdollista että rahaan tehdään mutka nostetaan sairauskulujen hintaa niin paljon että hoitajien palkoista voidaan maksaa nuo valtion haluamat leikkaukset. Jos sairailla tai synnyttäjillä ei ole mistä maksaa menköön kotiin synnyttämän tai sairastamaan. Ja myös tukiaiset poi joilla yksityisä esim Attendoa tuoetaan.Tämähän on voimassa meidän ihannevaltiossa USA:ssa Tosin Obama on voimakkaasi ollut puoltamassa tällaista valtion tukemmaa järjestelmää millaisia on muualla maailmassa. Tulevassa sote uudistuksessa sekin voi olla hallituksen käsissä.Kyllä näissä asioissa voidaan edetä miten tahansa.

Sepetius Kangas

Meistä terveistä on monen mielestä väärin, että valtio tukee sairastamista. Kaikki tuet pois. Siinä on montakin hyötyä esim elinikä eläkkeellä tippuisi nopeasti alas. Sairaita ja raihnaita ihmisiä olisi vähemmän, Heikkoja ja vammaisia lapsia ei läheskään niin paljon edes syntyisi. Tosi silläkin on varjopuolensa. Ihmisten omatunto (tosin sekin vaivaa vain osaa kansasta). mutta miksi me yleensä muutenkaan haluamme mitä hemmetin hyvinvoitivaltakuntaa sehän tulee niin pirun kalliiksi kaikille.