Keskiviikko 20.2.2019

Tyly purkaus: ”Nordea ja UPM auttavat taantumaa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.9.2011 09:58
Päivitetty: 
3.9.2011 10:02
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala (alla) haukkuu Nordean ja UPM:n.
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva

Faktakulma

Nordea ilmoitti tällä viikolla irtisanovansa vuosina 2011 ja 2012 Suomessa noin 500–650 työntekijää.

UPM ilmoitti, että sen henkilöstömäärä vähenee noin 1170 henkilöllä. Irtisanomiset kohdistuvat Suomeen, Ranskaan ja Saksaan.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala ryöpytti laajoista irtisanomisista ilmoittaneita metsäyhtiö UPM:ää ja finanssikonserni Nordeaa rajusti Ylen aamu-tv:ssä lauantaina.

Vanhalan mukaan UPM ja Nordea antoivat Suomelle ”pahan signaalin” potkimalla työntekijöitä ulos nyt. Vanhala viittasi metsäyhtiö Stora Enson toimitusjohtajan Jouko Karvisen äskettäiseen arvioon, jonka mukaan paperitehtaat tulevat sulkemaan Suomessa ovensa, mikäli taantuma tulee.

–Ja nyt UPM ja Nordea tekee nää päätökset juuri siihen vaiheeseen kun maassa pohditaan, tuleeko taantuma, niin kyllähän ne ainakin edesauttoivat sen taantuman tulemista, sanoi turhautuneen oloinen Vanhala.

UPM:n ja Nordean aikainen ratkaisu kertautuu alihankkijoilla, joihin supistukset myös kohdistuvat.

–[Taantuma] on ovella. Jos voittoa tekevät yhtiöt alkavat käyttäytyä näin, niin miten ne alihankkijat, jotka oikeesti elättää itsensä ja viisi kuusi työntekijää, ne alkaa tehdä nopeasti negatiivista tulosta ja joutuvat tekemään kovia liikkeitä – siitä se ketju purkautuu, jatkaa Vanhala.

–Kyllä tämä paha signaali minun mielestä oli tähän maahan.

Siitä Vanhala ainakin on varma, että ”meidän alalla tehtaiden lopettamiset eivät lopu tähän”. Hän toivoi, että pääministeri Jyrki Katainen astuisi esiin ja kutsuisi kaikki metsä- ja muun vientiteollisuuden toimijat kokoamaan ”teollisuuspoliittista ohjelmaa”.

–Kysytään, millä hinnalla me pidetään tätä perusteollisuutta Suomessa? Jos se on täysin mahdotonta, niin sitten tämä maa on ihmeissään, totesi Vanhala.

Vanhalan johtaman Paperiliiton kannalta viime vuodet ovat olleet karmeita: UPM päätös sulkea Myllykosken tehdas on Vanhalan mukaan kahdeksas ”iso ruumis” vuoden 2006 jälkeen.

Faktakulma

Nordea ilmoitti tällä viikolla irtisanovansa vuosina 2011 ja 2012 Suomessa noin 500–650 työntekijää.

UPM ilmoitti, että sen henkilöstömäärä vähenee noin 1170 henkilöllä. Irtisanomiset kohdistuvat Suomeen, Ranskaan ja Saksaan.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

ricardo

valtio tarjoaa sosiaalipalvelut rahoittamalla toiminnan tarjoamalla työtä jolla tuotetaan esim ulkomaille myytävää tavaraa, näin ei sosiaalipalveluita tuoteta ainoastaan halvalla, vaan siitä voi jäädä jotain yli?

paska ajattelumallihan tuo on, siitä ei jää esim nallelle käteen ku kuihtunut vanhan miehen meisseli

luuserius

Ettei työuraa pidennetä, eikä julkissektorin työntekijöiden etuihin kosketa. Kuntaliitoksissa palkanmaksu jatkuu 5 vuotta on politrukin viesti. Ja velkaa otetaan jälkipolville.

velkakello.fi

Nytkö se on vastuullisen yrityksen syy, että he joustavat ja varautuvat tulevaan BKT;n romahdukseen. SAK on jo vuosia ajanut suomalaisomistusta maasta. Ja suomalaissijoittajien pitää olla kasvottomia. Sitten puhutaan isänmaallisuudesta.

MadMan

Sinällään mielenkiintoista nykypäivänä on se, että SAK ehdottaa teollisuusstrategioiden luomista Suomelle. Nykyään ei enää erota kuka on työnantajatahon tai kuka on työntekijäjärjestön edustaja.

Olen itse ihmetellyt pitkään sitä, että miksi Suomessa ei tehdä pääosin sellaisia paperituotteita, joihin ei suhdanteet vaikuta lainkaan? Ihmiset käyvät WC:ssä joka ikinen päivä ja ainakin Suomessa suurimmat tuottajat vielä useamman kerran.

Kysymys kuuluukin teollisuudelle (etenkin paperimiehille), miksi en löydä juuri lainkaan kaupasta esim. suomalaista WC-paperia? Onko syynä niinkin yksinkertainen asia, kun teollisuusmuskelien puuttuminen vai onko oma koulumatematiikkani niin huono, etten itse osaa laskea käyttökatteita ja veromomentteja (todennäköinen syy)?

Veromomentteihin ja käyttökatteeseen voinee vaikuttaa sillä, että nostaa rehellisesti kissan pöydälle ja ilmoittaa, että julkiset kulut ovat liian suuret kustannettavaksi yrityksille. Päättäjät julkisella sektorilla eivät yksinkertaisesti hahmota yrityksen omistajariskin käsitettä ja sitä, että kommunismi tai sosialistinen järjestelmä ei tuota todellisia kysyntää tyydyttäviä innovaatioita (vrt. neuvostoliitto tai DDR).

Julkisella sektorilla on osattava laskea mikä on kohtuus kuluissa ja mikä ei, jotta yrityssektorin rattaat pysyvät kunnossa. Suomessa sosialismi on tarttunut vahvasti myös ns. oikeistoon ja etenkin virkakoneistossa. Sosialismi on hyvä järjestelmä omien tappioiden tasaamiseksi, joskaan ei sovellu tahoille, jotka joutuvat laittamaan itsensä avoimesti kilpailulle alttiiksi. Toivoa sopii, että julkinen sektori järkeistää toimintojaan. Konkretia: Tsekatkaa löytyykö esim. Helsingin rakennusvirastosta tai valtiolla opetushallituksesta löysiä?

luuserius

Se on todellinen uhka kaikelle yhteistyölle. Persut tuhosivat Suomen EU politiikan jo täysin. Nyt sinne siirtyneet änkyrät kasvattavat valtaansa ja se luo edelleen vastahakoisuutta kaikkeen yhteistyöhön EK:n ja pääomien kanssa. Soinilaisuus tuhiaa tämän maan. Niinistökin jo puhuu kuinka vakuus on hyvä homma. Ei mene kauaa, kun se löysä on omassa pökässä. IMF ja EU hoitaa Suomen velkakriisiä ja Suomenlahden saarista tehdään vakuuskirjoja ja johdannaisia.

luuserius

Ja Paperiliiton. Nämä ajoivat markan jo aikanaan devalvaatioon. Ja nyt huutavat teollisuutta kaiken maksajaksi. Maine kasvaa mutta talouden pohja romahtaa.
Suomessa asuu viisas kansa. Maalainen, pieni ja köyhä ihminen äänestää persua ja sinipuna vie kunnasta viimeiset killinkit. Soini käy mölisemässä telkkarissa ja kansa hurraa.

hanari

Olen ymmärtänyt, että Myllykoski oli ajettu loppuun. Eli tehdas olisi vaatinut täydellisen remontin. Omistajat haluavat pääomalleen parhaan tuoton, joten ei kannata investoida ylikapasiteettiin huonon työvoimapolitiikan maahan.

Nordean asiakkaana voin sanoa, että vieläkin jää lauma turhakkeita, jotka eivät ymmärrä tämän päivän pankkipalveluista yhtään mitään. Ovapa vain ollet jarruttamassa kaikkea muutosta. Liian kauan. Hyvä kun lopulta alkaa tervehtyä.

Työpaikka on tuotantolaitos, ei viihdekeksus tai päivähoitopaikka.

Just-say-it

Eivät nämä markkinavoimat tässä maassa eikä muuallakaan Euroopassa enää kauaan öykkäröi. "Loppuunajettu tehdas, turha kertakäyttöhyödyke" - tässä sanoma duunareille joiden pomot istuvat pitkät päivät Golf klubeillaan lukemassa Financial Timesia, väärin päin - koska usein eivät sanaakaan lehdestä ymmärrä.
Eurolla ei ole mitään tekemistä tämän pulman kanssa, vaan syypäät istuvat greeniensä ääressä tai klubeillaan. Mielikuvituksen puute tämän maan teollisuuden kaikilla kehityssektoreilla on pääsyy siihen että saksalaiset ostavat kohta kaikki metsämme raaka-ainevarastoksi.
Yksinkertaisesti siksi että täkälläisella myyjä ja sitä seuraavalla tuotantoportaallla ei hurjasta tuotantokapasiteetistä huolimatta riitä ymmärrystä muuhun kuin (käskettyjen?) pikavoittojen iskemiseen juuri nyt kilpailijamaissa kohisten nousevalla puunjalostusalalla. Ei se puun jalostus ole pelkkää sellunkeittoa, kuten täysin neuvostoaikojen tuotannonohjauksessa silloin vanhoina hyvinä aikoina toitotettiin.
Kysymys on kansallisomaisuudestamme, kuten aiemmin vanhoina aikoina horistiin.
Saksalaiset ostavat Suomen vihreät kunnaat mielellään pois koska pitävät jumalattoman tarkkaa omista Schwartzwaldin jne. alueilla kasvavasta omaisuudestaan.
Tämä on todella köyhää ja ulkopuolistakin lannistavaa toimintaa.
Ilmeisimmin alkaa olla sopiva aika siirtyä muille maille hankkimaan henkistä piristystä.

luuserius

Tälle maalle. Siksi ihmetyttää miksi meillä ei kyetä rakentamaan ja uudistautumaan vaan pidetään kiinni vanhasta kuolevasta järjestelmästä.

Tämä kreikkalainen jankkaus vakuuksista on eräs osoitus siitä että olemme täysin hukassa. Johtajuus puuttuu ja selkeät päämäärät. Politiikka toimii vastoin tavoitteita.

Juhani Putkinen

Yrityksen tarkoituksena Ei saa olla mahdollisimman monen henkilön työllistäminen vaan pitää olla:
- vähintään kohtuullinen tuotto sijoitetulle pääomalle (ROI);
- sen varmistaminen, että muuttuvassa maailmassakin yritys säilyy elinkelpoisena.

Siten se, että yritys jonakin hetkenä tuottaa voittoa EI riitä.

Jos tulevaisuus näyttää siltä, että jokin toiminta pitää lakkauttaa ja/tai työntekijöitä pitää vähentää, niin sitten työntekijöitä pitää vähentää - eikä odottaa että yritys muuttuu tappiolliseksi. Ennakointia nääs.

JIMI-00

UPM vaan sattui ostamaan konkurssikypsiä tehtaita ja oli alusta asti selvää että ne laitetaan kiinni. Se että ilmoitus tuli nyt on puhdas sattuma eikä siihen mitkään tulevat lamat vaikuta.

Pitkällä tähtäimellä taas voidaan tuonkin purkauksen järkevyyttä punnita: jos firma on huonossa kunnossa lamaan mentäessä, se ei välttämättä selviä lamasta. Lama ei ole firman itse aiheuttamaa, kuten ei niiden jo huonokuntoisten osien talouskaan.

Maailma muuttuu ja bisnes sen mukana. Ainoastaan poliitikot ja SAK ovat jämähtäneet 60-luvulle.