Torstai 23.5.2019

Nyt riitti kokoomuslaiselle: ”Pikavipit pitää kieltää”

Luotu: 
3.9.2011 11:39
Päivitetty: 
3.9.2011 11:45
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Kokoomuksen varapuheenjohtaja Sampsa Kataja vaatii vastuullista markkinataloutta.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Sampsa Kataja vaatii pikavippien kieltämistä lailla. Kataja perustelee yllättävää avausta sillä, että pikavippejä tarvitsevalla ihmisellä ei ole varaa niihin.

–Jos ihminen ei saa muuta luottoa kuin pikavippejä, hänellä ei voi olla varaa niihin. Jos taas on varaa pikavippeihin, on mahdollisuus myös edullisempaan lainaan. Pikavippibisnes perustuukin siihen, että ihmisen hätää tai heikkoa harkintakykyä käytetään hyväksi, sanoo Kataja kannanotossaan.

–Ei ole ihme, että pikavippi houkuttaa, jos jääkaapissa palaa vain valo ja lompakko on tyhjä. Sivistysvaltiossa keinot ongelman korjaamiseen on kuitenkin löydettävä ilman, että ongelmat syvenevät entisestään.

Katajan mukaan pikavipit ”houkuttelevat velkaantumaan kevytmielisesti ja lisäämään velkataakkaa yli lainanottajan maksukyvyn”. Tämä ajaa lainananottajat syrjäytymiseen tai harmaan talouden piiriin, Kataja katsoo.

Ulostuloa voinee pitää erikoisena kokoomuslaiselta. Kataja perusteleekin vapaan markkina-ajattelun vastaista avausta vastuullisuudella.

–Vastuullisessa markkinataloudessa tulee olla rohkeutta kieltää toiminta, jonka sosiaaliset ja kansantaloudelliset haitat ovat paljon suuremmat kuin henkilökohtaiset hyödyt. Pelkästään kysyntä ei saa määrätä mitä tuotteita ja palveluita voi tarjota, toteaa Kataja.

Eri rajoitusehdotukset, esimerkiksi ikärajat, merkitsevät Katajan mukaan vain osittaista epäkohtien korjaamista.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

salakankee

mm. Kokoomuksen edustajia kannan saamiseksi. Ei saatu ketään sanomaan mitään! EI KETÄÄN!
Esimerkkinä käytettiin yritystä jonka jäljet johtivat Viroon. Ei siis mitään järkeä puolustella sellaista millä ei ole kotimaisen yrittämisen kanssa mitään tekemistä. Sehän on kuin kansainvälistä rikollisuutta?

Samsalle hatun nosto! Olet ainoa puolueesi suoraselkä.

leoaho

Kauanpa kesti ennen kuin järjen, kohtuuden ja oikeudenmukaisuuden taju heräsi. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan...

Nyt vaan pika-pikaa sanoista tekoihin: eli Eduskunnassa demareita painostamaan lakiesitys vireille. Vai jääkö Sampsan ajatus pelkäksi media-tussahdukseksi.

pkarvone

Riittää kun asettaa ylärajan perintäkuluille ja koroille.
Esimerkiksi puolitoistakertainen olisi passeli.
Satasen vipistä kun on maksanut 150 euroa kaikkine kuluineen niin velka on kuitattu.
Ja joku yläraja olisi muutenkin paikallaan, niin "tilinhoitokustannuksille" kuin perintäkuluillekin.

attila

Kataja on lakimies, jopa asianajaja.
Tässä hän on ihan oikeasti ryhtynyt kansan edustajaksi.
Oikeusolot ovat muuttumassa täysin villeiksi, osin senkin takia että Brax virkamiehiä miellyttääkseen lopetti valitusoikeuden alle 10 000 eur jutuissa. Perintäsyöttejä markkinoidaan ja rahastetaan.
Sietäisi vaan tarkastella perintä- ja pankkitoimintaa vähän laajemminkin.
Kohta oikeuslaitos on omistautunut Wincapitalle, Directalle, pikavipeille ja Afrikassa matkustelulle.Kukahan sitä johtaa näillä tuloksilla ?

TSV

Ei niitä voi kieltää. Lailla voi säädellä pikavippien korkoa mutta kieltää? Ja taas näkyy että suomalaiset ovat sankoin joukoin jälleen kerran kieltämässä kaikkea.
Kyllä pistää ihmetyttämään miten typerää jengi täällä oikeasti on. Jos joku apina haluaa lainata 100e että saa lisää kaljaa hänellä on täysin OIKEUS tehdä näin.

"Katajan mukaan pikavipit ”houkuttelevat velkaantumaan kevytmielisesti ja lisäämään velkataakkaa yli lainanottajan maksukyvyn”. Tämä ajaa lainananottajat syrjäytymiseen tai harmaan talouden piiriin, Kataja katsoo."

Get out.. pikavippi ei aja ketään harmaantalouteen ja velkoihin, kyllä ihminen on jo sillä tiellä.

"–Vastuullisessa markkinataloudessa tulee olla rohkeutta kieltää toiminta, jonka sosiaaliset ja kansantaloudelliset haitat ovat paljon suuremmat kuin henkilökohtaiset hyödyt. Pelkästään kysyntä ei saa määrätä mitä tuotteita ja palveluita voi tarjota, toteaa Kataja."

Vastuullisessa markkinataloudessa? Minkäs takia alkoholia ei kielletä? Tai tupakkaa? Hyvin heittää "sosiaaliset ja kansantaloudelliset" haitat, tämä on pelkkä poliittinen bullshit heitto jolla ei ole toden kanssa mitään tekemistä. Vapaassa yhteiskunnassa pyritään antaa yksilölle mahdollisimman paljon vapautta samalla suojellen yritysten kusetuksilta.
Kauppojen hinnat kahden suuren takia on hyvä esimerkki missä valtio ei ole suojellut kuluttajaa.

intrigööri

Toivottavasti tämä ei ollut vain poliittinen pikaheitto. Köyhätkin ihmiset tarvitsevat joskus pientä lainaa ja siihen tarpeeseen voisi kehittää sosiaalista luototusta. Myös Arhinmäen taannoin esille nostaman köyhien pankin perustamista jossain muodossa voisi harkita.
Pikavippeihin liittyy sellainenkin ikävä ilmiö, että jos köyhä asiakas ei maksa, eikä ulosotosta ole mahdollista saada mitään, saatavat jätetäänkin ikiajoiksi pyörimään perintätoimistoihin. Silloin pikku pikavippi kasvaa nopeasti moninkertaiseksi, eikä se kasvava saatava vanhene koskaan.
Velkojen vanheneminen 15 vuodessa koskee vain ulosottovelkoja. Harkitsematon nuori voi joutua loukkuun loppuiäkseen. Harkitsemattomuus kuuluu aika usein nuoruuteen, jos vanhempaankin ikään.

Hannu Mikael

Ruotsissa ja Baltiassakin on huomattavasti vähemmän tyhmiä, ja kuitenkin kansalaisten etua ajattelevia poliitikkoja, kun älysivät sentään asettaa pikavipeille korkokaton 80%, mutta Suomessa laillisesti kiskotaan jopa 300%. Hyöty menee Virosta toimiville epämääräisille hämäräfirmoille. Edes pimeän viinan velaksi myyjät eivät kisko korkotuottoja, jotka Suomessa laillistettiin pikavippifirmoille.
Silkkaa hädänalaisten tilan hyväksikäyttöä, jolla on jo pilattu tuhansien nuorien tulevaisuus kauas tulevaisuuteen - edesvastuuttomien kansanedustajien mahdollistamana ja sallimana.

jrmtuominen

suorastaan värähdyttävää lukea, että Arkadianmäellä on ainakin yksi ihminen, joka analyyttisesti pystyy katsomaan, mitä tässä maassa todella tapahtuu. Vielä, kun tämän kanssa tekee juhantalot eli koplaa yhteen perintäfirmojen tolkuttomien "kulujen" kanssa, ollaan lähellä monen tuskan ydintä. Jossakin kerrottiin, että kaksi kolmasosaa maamme kunnista käyttää perintätoimistoja; näppärä keino vähentää omaa väkeä,säästöinä, ja saattaa heikoimmat asukkaat pohjattomaan liemeen.
"Ihminen" on kuntaa varten, vaikka käsittääkseni sen pitäisi olla päinvastoin. Nykyinen tilanne on kuin Neuvostoliitossa, lukekaa Tauno Tiusasen kirjoja.

totuuden torvi

varsin tavallista hankkia pikavippi huvitteluun. Mielestäni tällaisessa vippailussa mennään ojasta allikkoon.

Vipin korkoprosentit ja muut vippiin liityvät kustannukset täyttävät koronkiskonnan tunnusmerkistön, jonka valmiiksi varattoman on jostain yskäistävä esiin eräpäivän tullen.

On järkyttävää että nuorten ihmisten luottohistoria voi mennä kuralle vuosiksi hetken mielenjohteen vuoksi.

Pikavippitoiminta toimii Sellaisella alueella, jossa nuorten ja osattomien hädänalaista tilannetta hyväksikäytetään arveluttavalla tavalla.On sanomatta selvää, että koko toimiala tulisi viranomaisten toimesta kartoittaa, sekä sen toiminta säädellä huomattavasti tarkemmin, mitä tänä päivänä tapahtuu.

commentaattori

Olen jo vuosia samaa asiaa puhunut. Pikavipit pitäisi lailla kieltää. Liian monen nuoren ja vähän vanhemmankin luottotiedot on menneet näiden pikavippi firmojen vuoksi. Itse olen työskennellyt ko. kohderyhmän kanssa ja nähnyt minkälaiseen ahdinkoon ihmiset itsensä saa.
Hyvä Sampsa, asiaa!

joukahinen

________bisnes perustuukin siihen, että ihmisen hätää tai heikkoa harkintakykyä käytetään hyväksi.

–Ei ole ihme, että _______houkuttaa, jos jääkaapissa palaa vain valo ja lompakko on tyhjä. Sivistysvaltiossa keinot ongelman korjaamiseen on kuitenkin löydettävä ilman, että ongelmat syvenevät entisestään.

Olis kyllä aika poistaa orjuus uudestaan Suomesta.
Torpparilaitos tarjos sentään edes asunnon ________- ei sitäkään - tili ei riitä.

Suomessa on jo valtion ylläpitämä työnvälitystoimisto
satoine virkamiehineen - pankaa ne töihin. Ei tarvita kaupallisia välistävetäjiä.

Ella Salmon

Tai sitten kommentti on kokoomuslaisen opportunistin,populistisen oikeistolaisen sumutus jolla saadaan MUUTAMA ääni lisää sekoomuksen laariin tulevissa vaaleissa.
Tosiasiassa pikkurosvoukseen vain kannustetaan kokoomuksen piirissä.

AmandaSvarti

Poliittisia pisteitä kansan parista tuolla vain yritetään kalastella, ei mitään muuta. Jotenkin säälittävää. Mikäli tuo pikavippien täyskielto todella hyväksyttäisiin, astuttaisiin siinä vahvasti perustuslaissa turvattuun elinkeinonharjoittamisvapauteen. Ja miten tätä edes pystyttäisiin erottelemaan muusta lainoittamisesta? Tulisiko kaikki netissä otettavat lainat kieltää? Siirrytäänkö taas byrokraattiseen ja ketään palvelemattomaan oletukseen, jossa lainanhakijan tulee käydä pankissa ja tai muussa luototuslaitoksessa henkilökohtaisesti hakemassa lainaa, ja joka allekirjoitetaan paperille? Teknologia mahdollistaa nyt lainan hakemisen netin kautta verkkopankkitunnuksilla, joka on hyvin kätevää. Halutaanko siis palata takaisin 80-luvulle? Olen kirjoittanut lisää täällä <a href="http://www.omaraha.org/pikavippien-tayskielto-patenttiratkaisu-ylivelkaa... kieltämisestä</a> ja sen ongelmista.

Jani Kosteanpää

Toimisikohan Sampsa itse pienlainayrittäjänä, jos lainaisi 200 € lainan esim. 2 euron lainakuluilla? Kun vähennetään käytetty työaika ja muut kustannukset, paljonko jäisi käteen? Varsinkin kun osa ei koskaan maksa takaisin.

Lainaisitko itse kaverilla, josta tiedät ettei hän maksa takaisin? Et varmaan. Eivät myöskään pikavippiyritykset halua tappiota tuovia asiakkaita, jotka eivät kykene maksamaan takaisin. Perinnästäkin aiheutuu kuluja.

Eikö ole myös ihan ymmärrettävää, että lyhytaikaisella pikkulainalla on vähän korkeampi todellinen vuosikorko kuin asuntolainalla, jota maksetaan 20 vuotta? Onko 14 päivän lainaa järkevää vertailla todellisella vuosikorolla? Tätä voi jokainen miettiä ihan itsekseen. Pikalaina ei juuri eroa muusta pankkitoiminnasta kun noudatetaan asiallista toimintatapaa. Jos pikalainayrityksiä ei olisi, joutuisi rahaa lainata yksityisiltä henkilöiltä, jolloin koko juttu menee paljon hämärämmäksi heti kerralla. Jos ei ole koskaa kärsinyt rahapulasta, voi tietysti olla hieman vaikea ymmärtää mitä se on odotella tukia kuukausikaupalla että saisi ruokaa ja laskut maksettua, ei se puoli vuotta jälkikäteen tuleva korvaus paljoa auta. Näin ollen on turha huudella, että menkää sossuun tai kelaan.

Uusi laki koskee vain 2000€+ lainoja. Oliko siis tarkoituksena kenties eliminoida muutaman satasen lainat, jotta joudutaankin ottamaan kerralla se 2000 euroa ja vähän päälle?

Tosin eipä noissa lainoissa oikeesti paljon mitään konkreettista muutosta tapahtunut uuden lain myötä, laina-ajat vaan piteni ja summat suureni sun muuta.
Ennen otit lainaa 200 euroa, nyt voit ottaa myös 200€ kun on 2000 euron luottoraja.

Mutta onneksi enää ei tarvitse ottaa pahamaineisen kallista pikavippiä, vaan voi ottaa Sampsan hyväksymän Katajalainan jossa todellinen vuosikorko on oikealla tasolla! http://www.katajalaina.fi/