Lauantai 21.10.2017

Suomi ”nöyryyttänyt” Viron presidenttiä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
6.9.2011 19:17
  • Kuva: EPA/All Over Press
    Kuva
    Presidentti Toomas Hendrik Ilves tuo tuoressa kirjassaan esiin yllättäviäkin asioita suomalaisista. Elokuun 20. päivänä hän oli juhlamielellä, kun Viron uudelleen itsenäistymisestä oli kulunut 20 vuotta.

Faktakulma

Toomas Hendrik Ilves (s. 1953) valittiin Viron presidentiksi vuonna 2006 ja jatkokausi alkoi tänä syksynä. Tätä ennen hän on toiminut muun muassa suurlähettiläänä Yhdysvalloissa, ulkoministerinä ja europarlamentaarikkona. Hän on syntynyt Ruotsissa ja opiskellut maisteriksi Yhdysvalloissa.

Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves esitteli tänään iltapäivällä uutta kirjaansa Omalla äänellä maansa Helsingin-lähetystössä merkittäville suomalaisille ystävilleen ja medialle toverillisessa hengessä. Yleisön joukossa olivat ministeri Max Jakobson, poliitikko-viihdemies Lasse Lehtinen, entinen europarlamentaarikko Henrik Lax, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto EJ Penttilä ja monet muut.

Hän ei sanonut Suomesta pahaa sanaa. Suomalaisyleisö taputti kirjaesittelyn jälkeen pitkään ja siirtyi tarjoiluhuoneeseen Kaivopuiston kauniissa lähetystörakennuksessa.

Politiikan tutkija Iivi Anna Masson kokoamassa ja toimittamassa Omalla äänellä -kirjassa (WSOY, 2011) hiljattain uudelleen presidentiksi valittu Ilves ei ole kaikilla sivuilla aivan yhtä diplomaattinen kuin tänään kasvokkain.

Viron presidentti tuo kirjassa esiin suomalaisten ylenkatsovatkin asenteet eteläistä pienempää naapuria kohtaan. Asenteet ovat tulleet esiin niin kansainvälisillä politiikan kentillä kuin arkisesti rajatarkastuksissa.

Eräs kansainvälispoliittinen välikohtaus hänelle tuntuu erityisesti jääneen mieleen. Tapaus liittyy Etykin Viron mission raporttiin vuonna 1994, kolmisen vuotta maan uudelleen itsenäistymisen jälkeen. Ilves oli noihin aikoihin Viron Washingtonin-suurlähettiläs.

- Se oli suomalaisen virkamiehen kirjoittama ja alkoi lauseella: ”Puna-armeijan Tallinnan vapauttamisen 50-vuotispäivänä ei esiintynyt etnisiä kahakoita”, Ilves kirjoittaa.

Lokakuussa sen jälkeen pidettiin Unkarissa Etykin huippukokous. Raporttiin kirjatusta lauseesta kimmastunut Viro esitti asiasta siellä diplomaattisen nootin.

"Vaikka suhteemme Suomen kanssa ovat läheiset, jotkut asiat muuttuvat hitaasti, ja vieläkin kohtaamme välillä tiettyä asenteellisuutta."

- Sen jälkeen eräs suomalainen virkamies suorastaan huusi Viron edustajille: ”Ilves kirjoitti tämän nootin!”, presidentti Ilves kummastelee kirjassa.

Hän kertoo tulleensa samassa yhteydessä haukutuksi ”fennofobiksi”, eli Suomi-kammoiseksi.

- Vaikka suhteemme Suomen kanssa ovat läheiset, jotkut asiat muuttuvat hitaasti, ja vieläkin kohtaamme välillä tiettyä asenteellisuutta, Viron presidentti harmittelee kirjassa.

Suomen rajalta hänellä on myös huonoja kokemuksia, joskin lähes 15 vuoden takaa vuodelta 1997. Hän tuli Viron passilla Suomeen kymmenvuotiaan poikansa kanssa, jolla taas oli Yhdysvaltain passi. Poika pääsi suoraan läpi, mutta ulkoministeri-isä jäi passeineen pitempään tarkasteluun. Ero kohtelussa oli ollut silmiinpistävä.

- Oli tavallista, että virolaisia haastateltiin epäluuloisesti, tosin kuin länsimaalaisia... Nyt tilanne on muuttunut ja nöyryytykset pitäsi unohtaa, mutta se ei tapahdu ihan heti, toteaa kosmopoliitti, joka on itse syntynyt Ruotsissa ja asunut suurimman osan elämästään ulkomailla.

Yksi asia Yhdysvaltain rahoittamassa antikommunistisessa Radio Free Europessa 1980-luvulla toiminutta presidenttiä myös suomalaisissa ihmetyttää.

- Yleisemmin minun on Suomessa ollut vaikea ymmärtää suomalaisten amerikkalaisvastaisuutta, joka kulkee käsi kädessä suomalaisten Amerikan ihailun kanssa.

Totta kai rakkautensa Suomea kohtaan tunnustava Ilves myös kehuu Suomea ja suomalaisia. Hän kiittelee sitä, että tuhannet täkäläiset olivat halukkaita auttamaan virolaisia 1990-luvun alussa, vaikka virallinen Suomi oli vielä pidättyväinen.

- Kun sijoittajat muualla näkivät meidät vain osana ”Itä-Eurooppaa”, suomalaiset uskalsivat sijoittaa ja perustaa yrityksiä tänne - tosin myös itsekkäistä syistä, mutta suomalainen rohkeus vauhditti merkittävästi kehitystämme.

Ilveksen Omalla äänellä -kirjassa eivät Suomi-suhteet ole suinkaan pääosassa, vaikka sivutolkulla tuotakin asiaa löytyy. Pääpaino on erikoisissa historiallisissa olosuhteissa maansa johtoon nousseen miehen ajatuksissa ja puheissa kansainvälisillä areenoilla.

Faktakulma

Toomas Hendrik Ilves (s. 1953) valittiin Viron presidentiksi vuonna 2006 ja jatkokausi alkoi tänä syksynä. Tätä ennen hän on toiminut muun muassa suurlähettiläänä Yhdysvalloissa, ulkoministerinä ja europarlamentaarikkona. Hän on syntynyt Ruotsissa ja opiskellut maisteriksi Yhdysvalloissa.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hietsuarska

Suomalaiset poliitikot nyt olivat, ja ovat edelleen, sellaisia paatuneita itänaapurin pe*seennuolijoita...

Kannattaako sellaisten selkärangattomien otusten sanomisista tai sanomatta jättämisistä itseensä ottaa.

Penttijuhani

olivat niin tottuneita tekemään karriääriä ainoasta tosi aloitteestaan, DDR:n tunnustamisesta ennen Helsingin Etykiä, että kaikki tätä saavutusta häiritsevä julistettiin CIA- yms. -salaliitoksi, joita ilminantamalla karriäärejä tehtiin - ei vähiten UM:ssä, mutta myös PlM:ssä ja SisäM:ssä.

Kun siis NL:n ikuinen olemassaolo, jopa sen blokin ikuisuus, olivat politiikan perusta, niin itse NL:stä eroamisen ajatus oli tietenkin pannaan julistuksen ja inkvisiiton arvoinen asia; eli kuningaspiispa Mauno Henrikin piti olla Kremlin paavejakin paavillisempi.

Sekin on muuten omituista, ettei ainakaan Suomessa nähty sitä pikku juttua, että niin pitkään kun Gorba sanoi olevansa "kommunisti," hän tunnnusti ideaa, että valtio oli vain väline puolueelle sen politiikan ajajana, mihin politiikkaan ei kuulunut "valtion hajoittaminen," pelkästään se tehostaminen.

Tämä asia oli koko NL:n ja sen kommunismin ymmärtämisen pohja, jota ei siis "tiedetty" Suomessa. Uskomatonta, etenkin kun Kepu ja Demarit Kommareiden ohessa ideaa itse näyttivät seuraavan.

Kippari

Kyllä CIA taustaista Ilvestä voi pitää jossain määrin Suomi-kammoisena.
Kirjan kirjoittanut Iivi Anna Masso suhtautuu Suomeen ja suomalaisiin negatiivisesti. Tämä on nähtävissä lukemalla Masson blogeja.
Masson omat asenteet saattavat näkyä kirjassa.

Penttijuhani

Masso siis suomalaisia! Jos nyt asialliset jutut niin haluaa tulkita. Suomen johtajile oli aikaisin tarjolla tieto, että NL tulee todennäköisesti luhistumaan, ja että tässä yhteydessä Balttian itsenäisyyksiä yritetään palauttaa. "Maan isät," pitkäaikaisen impotenssin alla, eivät voineet sellaista uskoa. "Lukutaito" oli unohtunut. Ja eihän Suomessa mikään koskaan heidän oma syynsä ollut!

salakankee

"propagandaradiona". Totuus mahtaa ola juuri päinvastoin. RFE lähetti nimenomaan tietoa rautaesiripun taakse maihin joissa tiedotusvälineet eivät olleet mitään muuta kuin propagandavälineitä.
Mutta kellään ei ole tässä maassa kanttia korjata sitäkään väärinkäsitystä. Vanha laulu raikaa yhä vanhoissa viemäreissä.
Toki. Suomen tv:n lähetyksiä pidettiin Viron kommunistipuolueen mielestä myös propagandana. He väittivät ettei Väiskin makkarat mitään oikeita olleet vaan muovia..
Lihatiskin näkeminen Virossa oli äimistys kun omien kauppojen hyllyt ammottivat tyhjyyttään

Nimimerkki

Radio Vapaa Eurooppa ja Amerikan Ääni (Voice of America) oli Neuvostoliitossa leimattu niin "propagandistisiksi", että niiden vastaanoton häirintää tehtiin ilman mitään huomiota siihen, miten tuo häirintä vaikutti häirintälähettimien lähellä elävien terveyteen - keskellä kaupunkia oli lähetystehot sellaisia, että ei mikään nykyajan normit voisi vastaavaa sallia, mutta "aatteen asialla" ei se mitään virallista tahoa kiinnostanut.

Rey Carlos

Tuli tuosta mieleen, että ainakin yhden tarinan mukaan saksalaiset kuuntelivat II MS:n loppupuolella BBC:n lähetyksiä, jotta saivat edes jonkinlaisen käsityksen sodasta.

Arto_Luukkainen

Toivottavasti Ilves on tietoinen siitä, että hän on ollut tekemisissä Suomen vasemmistolaisten virkamiesten kanssa. Heitä voisi symboloida vaikkapa Tarja Halonen ja Erkki Tuomioja.

Järkyttävää että vasemmistolaiset poliitikot ja virkamiehet ovat saaneet pilata Suomen mainetta ja jatkavat sillä asialla edelleen.

Mielenkiintoista sekin, että Ilves on havainnut käsittämättömän USA-vihamielisyyden Suomessa. Aika harva suomalainen tajuaa, että hänen vihamielisyytensä johtuu vuosikymmeniä jatkuneesta vasemmistolaisten toimittajien propagandasta.

Juhani Putkinen

"Hän kiittelee sitä, että tuhannet täkäläiset olivat halukkaita auttamaan virolaisia 1990-luvun alussa, vaikka virallinen Suomi oli vielä pidättyväinen."

Näin se oli.

Esimerkiksi Viron maanpuolustuksen rakentamiseen osallistui melkoinen joukko suomalaisia vapaaehtoisia - samaan aikaan virallinen Suomi ei suostunut myymään edes isolla rahalla romutukseen meneviä ylijäämäaseita ja ammuksia Virolle.

Se oli todella raskasta aikaa. Hävettää Suomen puolesta, mutta olen ylpeä meistä, jotka toimimme vapaaehtoisina ja heistä jotka lahjoittivat jotakin Viron maanpuolustuksen rakentamisen hyväksi.

TSV

"- Yleisemmin minun on Suomessa ollut vaikea ymmärtää suomalaisten amerikkalaisvastaisuutta, joka kulkee käsi kädessä suomalaisten Amerikan ihailun kanssa."

Se johtuu siitä, että osa ihailee Amerikkaa ja osa ei. Mikä siinä on niin vaikea ymmärtää? Älykäs ja koulutettu mies.

Vähän sama kun sanoisin (no ei aivan mutta menköön), että minun vaikea ymmärtää miten osa virolaisista tulee tänne tekemään rikoksia ja osa tulee tänne töihin?

Ilves syyllistyy klassiseen esimerkkiin missä omilla kokemuksillaan tuomitsee koko maan tai kansan.

Kyllä täällä kansa on pääsääntöisesti aika neukkuvastainen vaikka muutama poliitikko ei Virosta pitänytkään. Valitettavasti känniapinat eivät tuota Suomi kuvaa Virossa ainakaan paranna.

Rey Carlos

aina nousee tuo "good war" eli toinen maailmansota esiin. Eiköhän se kritiikki ole USA:n sodanjälkeisistä toimista. Kaikki maan harrastamat interventiot on hyvin dokumentoitu, mutta aika hiljaa niistä ollaan Suomessakin.

Sitäpaitsi ranskalaiset ovat hyvin "antiamerikkalaisia" (omista syistään, joita tässä on turha eritellä), mitä tuo termi sitten ikinä tarkoittaakan. Tulee mieleen "neuvostovastaisuus". Kritiikki hiljennetään yhdellä leimalla.

salakankee

konflikteissa yrittää hakea se aseeton ahtisaarelainen ratkaisu. Sodilla on puolensa. Varsinkin kauppasodilla.
Mutta täytyy muistaa muaan seikka; sota on aina helppo polkaista käyntiin mutta hyvin vaikea lopettaa.
Selaile lehtiä, mitä tapahtuu Afganistanissa, Irakissa...
Olisi luullut, että USA otti jotakin opikseen Vietnamista siinä, ettei sissejä koskaan voi voittaa vaikka olisi kuinka tekninen armeija. Mutta ei...
Tulee mieleen, että sotia masinoi maailmassa aseteollisuus, joka haluaa pitää kysynnän tasaisena ja varmana.

Smerd

- sitä että kaikki paha maailmassa on Yhdysvaltain syytä ?

- kenenkään ei milloinkaan pidä sotia? Missään tilanteessa ?

- Vietnamin kommunistihallinto, Saddam Husseinin hallinto ja Talibanin hallinto ovat / olivat demokraattisempia ja miellyttävämpiä kuin Yhdysvaltain hallinto?

- Väärä osapuoli voitti kylmän sodan ?

- Neuvosto-Virossa asiat olivat sentään paremmin kuin nyky-Virossa?

- Yhdysvalloista pitäisi päästä eroon YK:n päätöksellä?

- Ilves haisee pidemmälle kuin Gorbatshov?

Appi

Suomalainen tullimies ja rajavartija on aina ollut tarkkana. Ihan varmasti suurimmalla osalla vähän vanhemmillä suomalaisilla on muistikuvia paluusta kotimaan kamaralle. Monesti on tullut mietittyä, että joutuuko punaselle linjalle tarkastukseen ja joskus on niin käynytkin. Schengen muutti tilannetta radikaalisti. Rajamuodollisuuksien osalta on mielestäni hyvä, että kaikkia käsitellään samalla tavalla, joten jos Ilveksellä ei ollut diplomaattipassia, oli varmasti syytä tutkia mikä hän oli miehiään. Ei myöskään voida ohittaa sitä, että Viron passit olivat käsittääkseni melko helppoja väärentää vielä tuohon aikaan. Korostan, että minulla ei ole mitään virolaisten maahan tuloa vastaan. Minulla on monta tuttua sieltä päin, mutta tiedän myös heidän omien kertomustensa perusteella tarinoita väärennöksistä ja vilpistä. Niitä en hyväksy olivatpa tekijät mistä maasta tahansa vaikka siten Suomesta. Tullin tehtävä on nuo epäselvyydet tutkia.

Diplomaattisia tölväisyitä on minun tiedoillani vaikea mitenkään arvioida. Turhat remuajat ovat itsekeskeisiä idiootteja tulevat ne mistä maasta tahansa. Tälläisia suuri egoisia tyyppejä Suomesta kyllä löytyy, vaikka soisi löytyvän paljon vähemmän. Joillakin todella virka voi nousta nuppiin. Esimerkkejä kyllä löytyy, mutta onko kusipäisyys Suomen linja on ehkä vähän eri juttu.

Partiohavyton

Radio Liberty oli tärkeä kun huligaanit miehittivät Viroa. STT:n uutisetkin onneksi kuuluivat miehitettyyn veljesmaahan. Pitää myös muistaa, että Venäjä on miehittynä, mutta Viro on meille kaikille äärimmäisen rakas. Tarja Halosesta pääsemme ensi vuonna. Yhtä poikkeusta lukuunottamatta kaikki Suomen presidentit ovat olleet kunniavieraina Vapaussodan juhlissa. Virossa oli ennen sotia korkeampi elintaso kuin Suomessa, mutta rikolliset tulivat varastamaan ja surmaamaan. Miehitystä kesti 50 vuotta. Se oli kovin pimeää aikaa. Onneksi Viro vapautui. Yhdysvallat, Viro ja Suomi kunnioittavat ihmisoikeuksia ja demokratiaa. Tästä on parhaana esimerkkinä hirveän tärkeä voimistuva Nato. Viipuri on yhtälailla miehitettynä kun Venäjä, mutta kaikki kääntyy vielä hyväksi ja köyhyys poistuu. Kohti osoitettua päämäärää. Hyvinvointia kaikille ihmisille.

salakankee

mielistelemällä voimme säilyttää itsenäisyytemme.
Siihen malliin ei sitten mahtunut oikein mitään muuta. Ei veljeskansan kanssa kauheasti veljeilyäkään.
Vaikka uskonkin, että Kekkonenkin tunsi aina piston sydämessään kun ajatteli virolaisveljiemme kohtaloa.
Se tuntui meistä kaikista suomalaista pahalta, että pala nousi kurkkuun kun sitä ajattelikin.
Siitäkin syystä - olemme hyvin onnellisia nyky-Viron tilanteesta, ja siitä että maa on taas itsenäinen.

Jon Hellevig

Kun katsoo miten virolaiset kohtelevat venäläisiä sekä omia apatheid venäläisiään että Venäjän kansalaisia jotka sinne pyrkivät kylään, jälkimmäisiä vaikka ihan passintarkastuksissa, niin voi vain ajatella kuinka moni potentiaalinen Venäjän presidentti kerää näitä nöyryyttäviä kokemuksia. Kumma kun tämä Ilves ei ole lainkaan oppinut omasta kokemuksestaan että miten naapuria pitää kohdella.

Jon Hellevig

Partiohavyton

"-potentiaalinen Venäjän presidentti kerää näitä nöyryyttäviä kokemuksia". Hyvät länsimieliset ja vapauden kaipuu tuomitsevat rikollisen katujätkän, jolla ei ole mitään valtakirjaa sadoilta kansoilta. Ymmärrettävän kohtelun ansiosta on satoja tuhansia venäläisiä saatu muuttamaan vastenmielisinä pois Viron tasavallasta. Viimeisenkin Leninin patsaan kaaduttua tilanne normalisoituu ja vapaat kansat onneksi jakavat keskenään tommosen varastetun alueen. Virolaiset saavat äänestää Virossa. Suomessa eivät venäläiset saa äänestää.

Partiohavyton

Yhdysvallat on todella suuressa arvossa ja ihailun kohteena myös Venäjällä. Suomea usein pidetään jopa maailman amerikkalaisimpana maana. Suomi ja Yhdysvallat ovat korkean teknologian ja osaamisen maita. Saksa ja Virokin ovat meidän täyttä luksusta. Oikeusvaltiot voittivat sen pahan. Kyllä meidän kelpaa taas. Tuomme raaka-aineita ja energiaa Venäjältä. Tilanne kehittyy sovitusti hyvään suuntaan. NL hävisi meille.

Juna kulkee kiskoilla...

totuuden torvi

ovat aina hämmentäneet minua. Jollain lailla jää vaikutelmaksi että Ilveksellä on jotain hampaankolossa meitä suomalaisa kohtaan.

Muistelen tässä Eestin omaa rajavalvontaa ennen itsenäistymistä ja heti sen jälkeen. Aika nöyryyttävää oli tuntitolkulla seistä passijonossa kunnes pääsi rajavartijan ankaran tujottelun ja passin kääntelyn kohteeksi.

Suomalaiset tukevat Eestin kansataloutta monella tavalla. Miljoonat turistit käyvät Tallinnan -talousalueella jättämässä euronsa paikallisille, jolla sitä hyvinvointia rakennetaan. Uskallan väittää että varsin moni palvelutarjoaja ajautuu vaikeuksiin mikäli turistivirta suomesta tyrehtyisi.

Suomalaiset yritykset ja valtiovalta on auttanut Eestiläsien yhteiskuntainfrastruktuurin rakentamisessa, enemmän kuin mikään muu kansakunta.

Ilveksen kommentit tuottavat pettymyksen lohkaisten pienen palan siitä myötätunnosta jota Eestiläisä kohtaan tunnen. Ehkäpä se johtuu tuosta rusetista.