Keskiviikko 17.7.2019

1,6 €/tunti Olkiluodossa – ja potkut: ”Surkuhupaisaa”

Luotu: 
7.9.2011 12:55
  • Kuva: TVO/Hannu Huovila
    Kuva

Faktakulma

Sosiologi Anna Kontula kuvasi viime syksynä ilmestyneessä Näkymätön kylä Eurajoella -pamfletissaan Olkiluodon ydinvoimalaa rakentavien siirtotyöläisten elämää ja oloja. Hän esitti tuolloin väitteen, jonka mukaan siirtotyöläiset saisivat pahimmillaan vain noin kahden euron tuntipalkkaa.

Olkiluoto 3:n rakennuttaja Teollisuuden Voima tuntuu yhä katselevan sormiensa välistä työmaansa räikeitä työehtorikkomuksia ja palkkaongelmia, sanoo Sähköliiton työehtoasiamies Hannu Luukkonen Uudelle Suomelle.

Jo vuosi sitten esitetty väite Olkiluodon pahimmillaan kahden euron tuntipalkoista sai lisäpontta, kun Sähköliitto kertoi Helsingin Sanomille tietoonsa tulleesta puolalaisen sähköasentajan tapauksesta. Wavenet-yhtiö on maksanut puolalaiselle asentajalleen 1,59 euron tuntipalkkaa. Summa on kymmenesosa alan työehtosopimuksen mukaisesta minimipalkasta.

Hannu Luukkonen kertoo asian selvinneen työntekijän palkkakuittien perusteella, kun tämä liittyi liiton jäseneksi ja paljasti tilanteensa. Järjestäytymisen seuraus oli, että asentaja sai potkut.

–Hänet irtisanottiin huhtikuussa, koska hän liittyi liiton jäseneksi, sanoo Luukkonen.

Samankaltaisia palkkaongelmia on yhä muilla yrityksen työntekijöillä, joita on noin 25. Sähköliitto on viemässä Wavenetin rikkomukset oikeuteen pikapuoliin.

3 miljoonan palkat saamatta?

Toisen alihankkijayrityksen, puolalaisen Elektrobudowa Spolka Akcyjnan, palkkarikkomuksista Sähköliitto on jo jättänyt haasteen Satakunnan käräjäoikeuteen. Sähköliitto edustaa liiton jäseninä olevia 115 puolalaista sähköasentajaa ja vaatii heille saatavina lähes 3 miljoonaa euroa.

Sähköliiton mukaan yritys on puolalaisille sähköasentajille velkaa noin 2 704 906 euron summan vuosina 2009–2011 maksamatta jääneitä palkkoja, vuosilomarahoja, ylityötyökorvauksia ja kulukorvauksia.

Elektrobudowan työntekijöille on maksettu palkkaa keskimäärin 8–13 euroa tunnilta, kun alan TES:n minimi on 15,03 euroa tunnilta.

TVO kiistää vastuunsa

Molemmat yritykset ovat Olkiluodon kolmosreaktorin rakennuttajan eli Teollisuuden Voiman palkkaaman pääurakoitsija Arevan alihankkijoita. TVO, joka on julkisuudessa kiistänyt kategorisesti kaikki työmaalla epäillyt laiminlyönnit, vetoaa Sähköliiton mukaan voimattomuuteensa Arevan alihankkijoiden suhteen.

–Heidän [TVO:n] reaktionsa on ollut sen tyylinen, että he ovat ostaneet urakan avaimet käteen -sopimuksella, eivätkä he pysty alihankkijoihin vaikuttamaan mitenkään, kertoo Luukkonen.

Mikä on Sähköliiton mielestä TVO:n vastuu työmaansa/alihankkijoidensa rikkomuksista?

–Se on hyvä kysymys. Voisi kuvitella, että TVO:n kaltainen tunnettu yritys kunnioittaisi suomalaisia työehtoja, sanoo Luukkonen.

–Tuntuu, että siellä katsotaan sormien välistä. Nämä rikkomukset ovat olleet TVO:n tiedossa jo keväästä – TVO on neuvottelupöydässä meidän kanssa.

Mutta yhteistyö kyseisten alihankkijoiden kanssa jatkuu?

–Kyllä joo.

Puhtain käsin ei selviä myöskään viranomaisten työsuojelutoiminta. Työsuojeluviranomainen alkoi viime syksynä tutkia Olkiluodon yrityksiä, mutta ei löytänyt räikeitä rikkomuksia.

Isolta osalta tämä johtuu siitä, että yritykset eivät yksinkertaisesti antaneet vaadittuja tietoja, sanoo Luukkonen.

–Viimeinen pöytäkirja oli muistaakseni sellainen, että näitä tietoja oli pyydetty, mutta niitä ei koskaan tullutkaan. Sitten se on ehkä unohtunut, Luukkonen kertoo.

–Tämä on surkuhupaisaa, hän lisää.

Puolalaiset valuvat nyt liittoon

Sähköliitolle palkka-asiat ovat selvinneet työntekijöiden kautta, kun puolalaiset ovat alkaneet liittyä. Koska yhtiöt eivät anna pyydettyjä selvityksiä, onko asia pakko selvittää oikeusteitse.

Elektrobudowalla on Olkiluodossa kaikkiaan noin 360 työntekijää, joista noin 115 on tähän mennessä liittynyt Sähköliiton jäseneksi.

–Päivittäin tulee lisää.

Metalliliitto, jonka kanssa Sähköliitto tekee yhteistyötä ongelmien selvittämiseksi, vetosi maaliskuussa työn tilaajan eli TVO:n vastuuseen, jotta harmaa talous ei pääsisi rehottamaan Olkiluodossa.

Faktakulma

Sosiologi Anna Kontula kuvasi viime syksynä ilmestyneessä Näkymätön kylä Eurajoella -pamfletissaan Olkiluodon ydinvoimalaa rakentavien siirtotyöläisten elämää ja oloja. Hän esitti tuolloin väitteen, jonka mukaan siirtotyöläiset saisivat pahimmillaan vain noin kahden euron tuntipalkkaa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

jukkav

10% laatu vaikuttaa jopa optimistiselta arviolta.

TVO pitäisi saattaa jonkinlaiseen vastuuseen siitä että ovat tuollaista likaista pommia rakentamassa. Nykypäivän ydinvoimalat ovat suhteellisen turvallisia mutta välillä tuntuu siltä että olkiluodosta ollaan tarkoituksella rakentamassa huonoa.

Phil Decker

Olkiluoto kolmonen piti kytkeä valtakunnan verkkoon kesäkuussa 2009. Erilaisten rakennusvaiheen ongelmien vuoksi valmistus on lykkääntynyt useaan otteeseen. Tällä tietoa sen pitäisi valmistua 2013-14, mutta mikä ainakin minua hämmästyttää, niin voimalan ohjaus- ja automaatiojärjestelmän SUUNNITTELUKIN on vielä kesken.

Vierailija

Puolassa...

"Solidaarisuudella ei ole tarjota juuri muuta kuin uskoa markkinavoimiin sekä puolalaiseen patriotismiin ja katolisen kirkon oppeihin...

Touhukkaan ammattiyhdistysmiehen sanoma on selvä. Poliitikot haluavat kaataa Gdanskin telakan, vaikka sen tuotanto on kannattavaa. Työläiset halutaan saada lähtemään vapaaehtoisesti työpaikastaan ja maastaan.

Työläisillä menee huonosti Gdanskissa. Heitä sorretaan eikä aina pidetä oikein ihmisinäkään.

Eikä Solidaarisuudellakaan mene hyvin. Se on yksi ammattiliitto 300:n joukossa. Puolalaisista vain vajaa viidennes kuuluu ammattiliittoihin..."

http://hannu.puheenvuoro.uusisuomi.fi/41152-timo-soinin-rehellinen-tunnu...

mattimies

Eipä tämä työmaa anna mitenkään myönteistä kuvaa ydinvoimasta, sen rakennuttajasta ja alihankkijoista saati tilaajasta. Vielä kun Puolalaisia "orjia" on rakentamassa parin euron tuntiliksalla tätä "Iisakin kirkkoa". Miten mahtaneekaan käydä, kun höyrypannuun ladataan moxia...

luuserius

Ovat suurenmoisia suurille ikäluokille. 1980-luvulla oli velaton valtio, jolla oli suuri omistus teollisuudessa.
Nyt alkaa etujen valvonta olla lakipisteessä.

Valitettavasti tämä ehdottomuus ja mustavalkoisuus pyörittää jo koko Eurooppa hallituksesta käsin. Me emme anna periksi, me ajame ''etuamme''. Hinnalla millä hyvällä.