Sunnuntai 22.10.2017

Perussuomalainen näkee toisin: ”Vuonna 2030 euroa ei ole”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.9.2011 15:45
Päivitetty: 
7.9.2011 16:55
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Miapetra Kumpula-Natri, Jaakko Kiander, Teija Tiilikainen, Vesa-Matti Saarakkala ja Alexander Stubb keskustelivat Eurooppa-politiikasta.
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Pääministeri Jyrki Katainen puhui tänään Euroopan tulevaisuudesta.

Euroopan unioni on vielä olemassa vuonna 2030, sillä on yli 30 jäsentä ja valtaosassa jäsenvaltioista käytetään edelleen yhteisvaluutta euroa. Näin kiteytyi Wanhassa Satamassa keskiviikkona käyty paneelikeskustelu Euroopan tulevaisuudesta.

- Lähes 40 jäsentä, joista suurin osa kuuluu euroon, kuului Ilmarisen johtajan Jaakko Kianderin optimistinen arvio Euroopan unionin tilasta 19 vuoden kuluttua.

Kansanedustaja Miapetra Kumpula-Natri (sd.) arvioi, että vuonna 2030 jäseniä on reilut 30, ja euroon kuuluu noin 20 valtiota.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen on samoilla linjoilla. Hän uskoo unionin olevan ehdottomasti olemassa, ja siihen kuuluuvan 33 jäsentä, joista kaksi kolmasosaa on mukana eurossa.

Kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala (ps.) sen sijaan on uskollinen puolueensa linjalle. Hänen mielestään 19 vuoden kuluttua euroa ei ole eikä Euroopan unioniakaan nykyisessä muodossa. Saarakkala ennustaa, että unioni muuttuu enemmän löyhäksi yhteistyö- tai vapaakauppajärjestöksi.

- Uskon, että paluu kansallisvaltioihin tulee tapahtumaan. Euroopan unionissa on jäseniä, mutta niiden painoarvo on huomattavasti kevyempi, Saarakkala sanoi.

Saarakkala myös esitti keskustelussa, että hallituksen pitäisi tehdä kriisisuunnitelma sen varalta, että euro hajoaa.

- Se on kuitenkin mahdollista, asiantuntijoistakin suurin osa tunnustaa sen [hajoamisen]. Kysymys on ehkä tulenarka, eikä vaihtoehtoa haluta tuoda relevanttina keskusteluun. Pitäisi kuitenkin tuoda, Saarakkala sanoi.

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) teki puheessaan selväksi, että on Suomen etujen mukaista kuulua edelleen Euroopan unioniin. Hänen mielestään Suomen ja Euroopan haasteita ei ratkaista sillä, että palataan menneisyyteen.

- Suomen suunta ei voi olla poispäin Euroopasta, Katainen totesi.

Katainen: Kilpailukykyerot euroalueen kriisin taustalla

Katainen peräänkuulutti Euroopan unionin kilpailukykyä. Hänen mielestään kasvu edellyttää talouden rakennemuutoksia ja toimivia Euroopan-laajuisia sisämarkkinoita. Kilpailukyky on myös nostettava uudella vakavuudella Eurooppa-neuvoston pysyväksi teemaksi, Katainen linjasi.

Kataisen mielestä eurooppalaisilla on yksi merkittävä hidaste verrattuna esimerkiksi amerikkalaisiin kilpailijoihin.

- Kun Kalifornian Piilaaksossa toimivalla pienelläkin yrityksellä on välitön pääsy yli 300 miljoonan kuluttajan markkinoille, meillä Euroopassa törmää edelleen kansallisiin rajoihin.

Katainen pohti myös mahdollisuutta langettaa sanktio jäsenmaalle, joka ei kykene parantamaan kilpailukykyään.

- Kilpailukykyerot ovat yksi keskeisimmistä syistä euroalueen kriisiin, Katainen totesi.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Brainless

Siinä kun tietoisuus lisääntyy Kiinassa ja ihmiset vaativat oikeuksia, niin tilanne tasaantuu paljon. Kiinalaiset ihannoi länsimaalaisten elämää. Euroopassa on myös köyhiä alueita ja maita, joita voisi hyvin kehittää ja parantaa kilpailukykyä. Myös eurooppa ei ole väkiluvultaan mikään pieni. Toinen seikka on sitten milloin ihminen lopettaa kilpailun itseään vastaan pyrkii yhteistyöhön. Taidetaan olla liian primitiivisiä siihen vielä.

Htalk

"Katainen pohti myös mahdollisuutta langettaa sanktio jäsenmaalle, joka ei kykene parantamaan kilpailukykyään."

Riittäisi kun noudatettaisiin sopimuksia EMU jäsenyyden edellytykseksi eikä valehdeltaisi taloustietoja ihan Kreikkana. Tulisi hieman ennustettavuutta. Eli sääntöjen noudattaminen tulee olla EMU jäsenyyden edellytys.

Nyt vain Suomi ja Luxemburg ilmeisesti täyttävät nipin napin EMU kriteerit.

Luottamus täytyy EMU-jäsenyyteen ansaita sitä ei voi vaatia.

raven

Vapaakauppa-alueita, enemmän kahdenvälisiä sopimuksia ja vaikka mitä. Puolustus jokseenkin entiseen tapaan, koska tavoitteenahan on näyttää vain siltä, että Suomen miehittämisestä olisi enemmän kiusaa kuin hyötyä. Kuten itse Isä Aurinkoinen Suomesta sodan jälkeen totesi: "Mitä me sillä ampiaispesällä olisimme tehneet".

Ei pidä nähdä asioita niin mustavalkoisesti (EU tai turmio). Aina asiat ovat järjestettävissä siten, että vähintään raha ja tavarat liikkuvat. Siitä pitävät kapitalistiset pyrkimykset huolen.

Henkilökohtaisesti uskon, että EU ilman muuta säilyy, mutta muoto voi muuttua (ja nimikin, toki).

raven

Luulin ensin otsikosta unohtuneen jotain. Mitä se 2030 euroa ei ole? Hyvä palkka?
Edit: Kiitos toimitukselle sanan "Vuonna" lisäämisestä.

"Suomen suunta ei voi olla poispäin Euroopasta"

No ei ainakaan maantieteellisesti (vai miten nuo mannerlaatat ovat liikkumassa), mutta entä jos muut päätyvät ajan myötä löyhemmän liiton kannalle. Yhdennytäänkö me yksikseen? Yksin kohti yhtenäisempää Eurooppaa. Siinä Kataiselle uusi hokema.

Bone

Voihan noita arvioita esitellä suuntaan jos toiseenkin, mutta eivätpä ne siitä sen luotettavammiksi muutu. Nuokin jakautuivat oikein sopivasti puoluekannoittain...

J. Cash sohii vahingossa vähän totuuden suuntaan sanoessaan, että "meillä Euroopassa törmää edelleen kansallisiin rajoihin" ja vertaa Piilaakson pienyrityksiin, joilla markkina-alue on hetimiten 300 miljoonaa ihmistä. Joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta vapaa liikkuvuus kuitenkin Euroopassa toimii - toisinaan liiankin hyvin.

Se ongelma onkin ennen muuta siinä, että Eurooppa tappaa yritteliäisyyden byrokratialla ja joka pahuksen asian liian pikkutarkalla normittamisella tavoitteena poistaa kaikki riskit ihmisten elämästä. Toisin sanoen ennen kuin saat mitään tuotetta edes markkinoille rahaa ja vaivaa on mennyt tolkuttomasti. Amerikassa ei joka asiaa normiteta yhtä pilkuntarkasti, vaan homma pelaa tuote- ja vahingonkorvausvastuun kautta. Se on yritteliäisyyden kannalta paljon parempi tapa, joskaan ei ongelmaton sekään.

Ellei Eurooppa muuta filosofiaansa tältä osin, se tukehduttaa itse itsensä vuoteen 2030 mennessä.

r.laine

ui jo niin syvällä, että sitä ei enää voi auttaa. Siksi
takuita ei pidä antaa edes vakuuksia vastaan, jotka eivät
kuitenkaan vastaa takuuvastuita.
Kun Kreikka sortuu, sortuu paljon muutakin ja Euro poksahtaa
ja EU:kin horjuu
Tämän jälkeen Euroopan vanhinta kulttuuria tulee voimakkaasti tukea, jos vain pystytään.

nikke

Eiköhän kansallisvaltio ole vitsi maailman yhtyessä kuin sosialistisessa manifestissa konsanaan. Kansallisvaltio on ollut lyhyt vaihe historiassa, jota leimasivat suursodat ennen EU:n rauhanliikettä.

Sitä ennen tunnettiin ruhtinaskunnat ja kaupunivaltiot. Miksi?
Yhteydet olivat hitaita ja kommunikaatio vaivalloista.

jounihalonen

Belgia lienee jonkinlaisessa hajoamistilassa. Miten lie Italia? Espanja? Suomikin viimein on irrottautumassa Ruotsista, rkp ja sen tytärpuolueet vain laittavat hanttiin. Eivät ymmärrä, mikäli pysyvät EU: jäseninä, että itsenäisyys vähenee Saksan, Ranskan sanelun alla.

hanari

Puolustuyhteistyö ei ole pitkään aikaan ollut näin avoimesti yhteistoiminnallista. Yhdessä harjoitellaan Afganistanissakin. Molempien maiden armeijat ovat NATO yhteensopivia. Ruotsin parlamentissa ei ole aiemmin ollut niin montaa suomalaista kuin nyt. Kulttuuripiireissä suomalaisuus on muodissa. Ruotsissa on nyt hyvä olla suomalainen.

Meillä persut haluavat erota länsisuomalaisuudesta ja liittyä takaisin äiti Venäjän huomaan. Eu euroa, ei eu:ta ei natoa, eikä korkeakulttuuria. Itä-Suomen maakunnat voisivatkin hakea kuntaliitosten sijaan sudeettialueeksi Venäjän yltäkylläisyyden ja huipputekiniikan piiriin.

pilari

että PerSut ovat vuonna 2030 ylivoimaisesti suurin puolue itsenäisessä ja eristäytyneessä Suomessa. Euroopan Pohjois-Korea on syntynyt.

Ettekö jo usko että seuraavat kunnallisvaalit tulevat olemaan varsinainen PerSujen läpimurto. Sen jälkeen paalutus paikallistasolla on niin luja, ettei keskenään riitelevästä Keskustasta eikä muista puolueista ole haastajaksi. PerSut saavat oppositiossa mellastaa miten tahtovat, ja aina vaan sataa heidän laariinsa. Sillä ei enää ole mitään väliä kuinka hyvin hallituspuolueet leiviskänsä hoitavat.

Toivottavasti ei kuitenkaan...

N_L

EUvostoliitossako haluaisit elää vähemmistökansana ja jatkaa rahan lappamista Välimerelle? Suomi voisi miinoittaa Itärajan varusmiesten voimin ja ottaa mallia SVEITSISTÄ. Onko Sveitsi kuin P-Korea?
Mallia tulisi ottaa Ruotsista, irti eurosta, entistä paremmat maatalous jne. tuet ja kerjääjät vaikka vironlaivaan. Jos vaatimuksiin ei löydy ymmärrystä, niin jätetään maksamatta kuten Kreikka tekee yhä edelleen.

pilari

siitä mihin PerSut voisivat tätä maata viedä. Samanhan ne siellä Pohjois-Koreassa ovat tehneet. Sveitsillä ei tietääkseni ole miinoitettuja rajoja.
Funtsaappa vähän miksi Sveitsillä on sellainen erityisasema kuin on. Heillä sattuu olemaan melko lailla omanlaiset pankkilait, jotka suojaavat tallettajan omaisuuden aikas hyvin. Oli jo yli 70 v sitten. Samoihin aikoihin kun Ruotsi rikastui viemällä teräksestä tehtyjä tuotteita eri puolille maailmaa. Suomen vertaaminen kumpaan tahansa on absurdia utopiaa. Muut maat eivät ole riippuvaisia Suomesta millään lailla. Kopioimalla muita emme tule pärjäämään, vaan on löydettävä oma tie.

kyy

...tarkoittaa heikentyviä työehtoja, kiristyvää vyötä ja alasajettavia palveluja. Sitäkö tässä Katainen hakee?

Ja jos todella halutaan pysyä kilpailun kärjessä, siirrytään orjatyövoiman käyttöön, kuten joissakin kilpailukykyään voimakkaasti kohentavissa maissa jo nyt tehdään.

Voi kuinka meillä olisikaan täällä kivaa, jos olisimme tämän kilpailun voittajia!

Kutvonen

"Kun Kalifornian Piilaaksossa toimivalla pienelläkin yrityksellä on välitön pääsy yli 300 miljoonan kuluttajan markkinoille, meillä Euroopassa törmää edelleen kansallisiin rajoihin."

Noin 20 vuotta kauppaa eri Euroopan maihin käyneenä en oikein ihan ymmärrä tätä Kataisen kommenttia yrittääkö kenties kalastella jotain?
En kyllä ole huomannut ainakaan myymässäni tuoteryhmässä, että tuotteet ei pääsisi maan rajojen yli, lainsäädäntökään ei ole ollut ongelmana. Esim. suurilla kauppaketjuilla alkaa olla myymälöitä melkein kaikissa Euroopan maissa ja kyllä niihin kaikkiin tavara kulkee.
Tuote pitää olla haluttu ja kilpailukykyinen ja sitä pitää osata markkinoida.
Ei ole mikään itseselvyys, että jos tuote on Piilaaksossa tehty niin se pääsee levitykseen koko 300 miljoonan ihmisen markkinoille.

Marko Haavisto

Katainen ei tunnu tajuavan... Yhdysvallat on elänyt ja kasvanut VELAKSI. Se pääsy 300milj ihmisen sisämarkkinoille on ollut auvoista koska siellä yhdellä ihmisellä voi olla 20 luottokorttia ja kaikki ns. tapissa. Eurooppaa ei voi verrata hyvänäkään päivänä yhdysvaltoihin siitä pitää huolen isot elintasoerot eri kansallisvaltioiden kesken sekä aivan toisenlainen taloudellinen kulttuuri, sekä kulttuuri ylipäätänsä. Yhdysvaltalaiset ihmisinä ovat ensisijaisesti yhdysvaltalaisia. Euroopassa esim. Saksa ja Ranska ajavat vain ja ainoastaan omaa etuaan. Tässäkin "kriisissä" noiden takuu pakettien tarkoitus on vain ja ainoastaan saada eu maat yhteisvastuuseen saksan ja ranskan pankkein velkoihin. Tämähän on suoraan näiden maiden etu koska eivät joudu itse pääomittamaan pankkejaan. Tyhmä suomalainen taas maksaa ja Katainen vaahtoaa taas kuinka markkinavoimat on selätetty ja pensaspalot sammutettu.

Htalk

"Kun Kalifornian Piilaaksossa toimivalla pienelläkin yrityksellä on välitön pääsy yli 300 miljoonan kuluttajan markkinoille, meillä Euroopassa törmää edelleen kansallisiin rajoihin"

Oliko tämä tarkoitettu päivittäistavarakaupan osalta suomalaisten keskusliikkeiden määräävän aseman ja ulkolaisen kilpailun puutteen kritiikiksi?

A_L

Jokainen tulkoon autuaaksi omassa uskossaan.
Sinisilmäisyys on Suomalainen hyve, joskin myös vitsaus.
Vielä puoli vuotta ennen Neuvostoliiton hajoamista ajateltiin senkin olevan yhtä horjumaton, kuin mitä innokkaimpien mielestä EU on tänään.

Valtioissa ja valtioliitoissa on lopulta kuitenkin kyse ihmisistä ja heidän ratkaisuistaan. Euroopan maiden yhtenäisyys on heikkoa ja kaikissa maissa painitaan kovien sisäpoliittisten ristiriitojen alla. Vaikka EU ei olekkaan Neuvostoliitto, niin ylhäältä alas epädemokraattisesti johdettu suunnitelmatalous ei ilman kansojen ja kansalaisten tukea tule pystyssä pysymään. Poliitikot ja elinkeinoelämän vaikuttajat eivät tätä faktaa kykene kumoamaan.

A_L

Ollaan asian ytimessä. Pysy siinä, äläkä ala mitään häsläämään tässä. Pidä tosta kii !

Tässä vaiheessa muuten kysyisin, että ei sulla olis vipata kahta kymppiä ? .... Paha, paha - ei oo mullakaan yhtään.

"... Näin kiteytyi Wanhassa Satamassa keskiviikkona käyty paneelikeskustelu Euroopan tulevaisuudesta. ..." Toivottavasti tämä keskustelu tilaisuus on tallessa, niin saamme muutaman vuoden kuluttua nauraa sille - vedet silmissä !

Meister

Kovin näkyy olleen jälleen puolueellinen keskustelu; Suomen hallintoon pesiytynyt federalistien tiivis ryhmittymä (Stubb, Tiilikainen & co) vastaan nuori kansanedustaja...

Todellisuus on se, että euro tulee katoamaan. Se on Suomelle hyväksi pitkällä aikavälillä. Me emme tarvitse liittovaltiota, meidän ei ole myöskään tarvetta pyrkiä "ytimeen" sillä meillä ei sielläkään ole tarpeeksi vaikutusvaltaa. Pelottelut eurosta eroamisen negatiivisista vaikutuksista ovat propagandaa.

Meille paras ratkaisu on ETA-järjestelmä. Tällöin toimisimme "kermankuorijoina", eli saisimme järjestelmän parhaat puolet, mutta säilyttäisimme päätösvallan itsellämme. Pystyisimme devalvoimaan oman valuuttamme, mikä edistäisi vientiteollisuuden mahdollisuuksia. Me itse olemme parhaita päättämään omista asioistamme.

Eurokraateilla on kova pyrkimys globaaliin tasapäistämiseen ja euro-indoktrinointiin. Samaan aikaan nationalismia demonisoidaan ja kansallisvaltiot nähdään uhkana "kansainväliselle yhteistyölle". Näin tehdään, koska kansallistunne on uhka euroeliitille.

Muistakaa tämä; EU ei ole demokratia, se on byrokratia. Se ei aja kansalaisten etuja, se ajaa suuryrityksien ja rahaeliitin etuja.

Satunnainen suomalainen

Kunnon perussuomalainen ratkaisu: markka takaisin ja devalvoidaan niin siitä se sitten lähtee...

Mietipä nyt vielä vähän pidemmälle ja aloitetaan vaikkapa ulkomaanveloista. Jos tämä uusi oma raha (markka, soini, oravannahka tms.) alkaisi nykyeuron tasolta ja sitten devalvoitaisiin 20%:lla, miten kävisi euromääräisten velkojen? Aivan, niiden määrä pysyisi samana; nyt vain tarvitaan neljännes eli 25% enemmän niitä markkoja tms. velkojen maksamiseen.

Ja mistä niitä markkoja tms. sitten tulee? Suomi ja suomalainen teollisuus on hyvin riippuvainen viennistä, jota taas ei ilman tuontia juurikaan ole. Ja miten mallissasi kävisikään tuontihintojen? Devalvoinnin vaikutus olisikin loppujen lopuksi vastaava kuin housuihin laskeminen pakkasella, harmitus olisi vain suurempi.

Suosittelen myös tutustumaan ETA:an vähän tarkemmin, läheskään kaikki tuotteet eivät ole vapaakaupan piirissä ja tullirajat ovat edelleen olemassa. Suomen painoarvolla ja rusinat pullasta -meiningillä rajoitukset tuskin tulisivat ainakaan vähenemään, vai mitä arvelet?

N_L

Ja näinkö on käynyt vientivetoselle naapurillemme Ruotsille?

Pikemminkin vahva EURO on syönyt Suomen vientiä, vientivetoinen maa hyötyy dollarin suhteen matalasta valuuttakurssista.

Lisäksi ihmettelenkin vihervasemmiston perussuomalaiseen (ja nyt en todellakaan puhu puoluepoliittisesti, vaan yleisesti keskimääräisesti palkatusta, mediaani-ikäisestä, "virtasesta") kohdistuvaa vähättelyä. Juuri "minua" (* katso edellinen sulku) pidetään täytenä idioottina, seniilinä ja vähäpätöisenä "koirana", vain siksi että olen suurimmasta väestöryhmästä.

Mistä revitään teistön kunnostukseen, opintotukiin, eläkeisiin tai maanpuolustukseen jo useaan kertaan luvatut rahat? Eikö ole selvää että jokainen ihminen haluaa itselleen etuuksia (yleistän ihmisen lajityypillisesti), kärjistetty esimerkki: Kuolisitko ventovieraan erikieltäpuhuvan puolesta yhdessä 7 läheisesi kanssa, jotta 1 ventovieras saisi elää vuoden pidempään?
Miksi siis antaa maksukyvyttömälle "kusettaja pummille" lainaa velkarahalla (Kreikka???), seistä tykinruokana ympäri sisällissotia tai antaa kehitysapua (montako siirtomaata oli Suomella, ketä olemme orjuuttaneet, montako sotaa olemme aloittaneet), kun kotimaassakin on syrjäytyneisyyttä, masennusta, KOULUAMPUJIA jne. ääritapauksia yhä enenevissä määrin.

Kun koko KANSAA "edustava" (huomaa edustajia 200 noin 5 300 000 suomalaisesta) vähemmistö on lähes kaikesta yhtä mieltä, niin vain älyllisesti jälkeen jäänyt/ylimielinen ihminen ihmettelee miten PS:n kannatus on noussut median (ainaisesta kartellista) toimista huolimatta.

Vastaappa perustellusti ja kiertelemättä, miksi Suomen pitäisi luopua miinosta ja antaa kehitysapua jatkuvalla syötöllä toisille EU maille (afrikan apuja kannatan itsekin)
Ja mielellään ilman (käteisen keksimiä) argumentteja kuten vastuullisuus (vastuu tulee ottaa ensi sijaisesti itsestään, mitä ajattelisit jos ojassa dokaava sanoisi olevansa vastuullinen) tai Suomen etu (mikä olisi haitta, viennin vetävyyttä voisi vain arvalla)!

Meister

Kuka puhui markasta? Mielestäni järkevintä on muodostaa esim pohjoismainen valuutta tai hätätilassa rikkaiden eu-maiden valuutta. Järkevintä olisi sitoa se kultakantaan.

Puhun ensisijaisesti pitkän ajan ratkaisuista. Suomen velkaantuminen alkoi toden teolla euroon liittymisestä. Hetkellisesti devalvaatio lisää velkataakkaa, mutta pitkällä aikavälillä tilanne tulee korjautumaan. Mitä luulet, että tapahtuu mikäli jatkamme nykyisellä linjalla? Edessä on velkaantumisen kierre, eikä sitä katkaista roikkumalla Keski-Euroopan pankkien talutusnuorassa.

Taikasana euron ulkopuolella selviämiseen on omavaraisuus. Siihen täytyy ryhtyä panostamaan esim teollisuuden rakenteessa ja elinkeinoelämässä. Tämä on pitkän aikavälin ratkaisu ja vaatii myös yhteiskunnallisia muutoksia. Nämä muutokset sisältävät mm. vapaan kilpailun lisäämistä. EU ei tätä ole tehnyt, vaan keskittänyt valtaa suursijoittajille ja suuryrityksille.

Tilanne, jossa meillä ei ole mahdollisuuksia tehdä omia peliliikkeitä, on pitkällä aikavälillä kestämätön. Minusta on säälittävää, että tästä ei käydä edes keskustelua, vaan kriitikot leimataan populisteiksi ja ties miksi.

pogens

Euron tavoitehinta oli 1,2 dollaria, kun euro perustettiin. Jos näiden suurpankkien annettaisiin mennä konkurssiin tai vaihtoehtoisesti nauttia omien valtioidensa kustantamaa pankkitukea, pääsisimme todennäköisesti lähemmäksi tätä tavoitearvoa. Se olisi hyvä suomalaisen viennin kannalta - euroon liittyminen on muun muassa syönyt metsäteollisuutemme kilpailukyvyn ylihintaisen euron vuoksi.

Euro perustettiin aikanaan poliittisin perustein, eikä se taloudellisesti olekaan järkevä; riskit ovat eri EMU-maissa erilaiset ja myös niiden vientirakenne sekä suhdanneherkkyys ovat erilaiset. On selvää, että suurien pankkien pankkitukia halajavat ekonomistit ovat tämän hullutuksen kannalla, koska se hyödyttää heidän etupiiriään ts. pankkisektoria.

Olisiko aika viheltää peli poikki ja miettiä järjellä? Onko velkavankeus sopiva hinta siitä, että voimme matkustellessamme välttää Forex-reissut?

hypex76

"Suomen suunta ei voi olla poispäin Euroopasta"

"Suomen ja Euroopan haasteita ei ratkaista sillä, että palataan menneisyyteen."

Pääministerimme lauseet ovat argumentointivirheitä (mm. ad novitatem).

Menneisyys ei itsessään tarkoita huonompaa tai parempaa. Jos on valittu jossain välissä väärin, voi "menneisyys" olla parempi. Olennaista on siis kertoa, miksi nykyvalinta on menneisyyttä parempi, eikä kertoa, että nykytila on parempi, koska se vain on sitä. Pikkulapset keskustelevat noin.

Ylempi lause taitaa täyttää useammankin argumentointivirheen määritelmät (sanakikkailua, assosiaatioilla pelottelua)? Mitä oikeasti tarkoittaa "poispäin Euroopasta?"

Valitaanko täydellinen poistuminen Euroopasta, jos kaikkea tarjolla olevaa "Eurooppaa" ei otetakaan? Voivatko tarjolla olevat "Euroopat" olla muutakin kuin se yksi tähän mennessä tarjottu?

Matti O Koskela

Olen lopettanut toivoni, että Kataisesta vielä joskus kasvaisi valtiomies. Hän on jo ylentynyt niin korkealle oman kyvyttömyytensä yläpuolelle.
"Hänen mielestään Suomen ja Euroopan haasteita ei ratkaista sillä, että palataan menneisyyteen."
Todella jääräpäistä kiukuttelevaa jorinaa. Olen työelämässäkin huomannut, että nuoret leijonat touhustelevat hiki hatussa korkealla intensiteetillä eteenpäin, kun ongelma tulee, kädet on pystyssä ja ammattimiesten pitää paikata näiden kakaroiden sotkuja. Mitään muita suuntia ei tunneta. Ja sehän on tyhmyyttä tai kokemuksen puutetta.

Hallituksessa ei ole ilmeisesti ainuttakaan, joka ymmärtäisi mitä päällä leijuvalle uhalle pitäisi tehdä. Intetään sokeina ja hädissään.
Vaikka toisin toivoin, Katainenkin vaikuttaa olevan näitä putkinäköisiä kellokkaita. Vaikka näitä perinteisiä kielikuvia nykyihmiset tuskin ymmärtävätkään, niin vain valitettavasti on.

"- Suomen suunta ei voi olla poispäin Euroopasta, Katainen totesi."
Tottakait voi. Jos Kataisella ei ole, Suomella kyllä on vaikka mitä suuntia jos ja kun kansalaiset niin haluavat. Pässit ovat puremassa narujaan poikki.