Lauantai 19.1.2019

Hankkivatko maahanmuuttajat enemmän lapsia kuin valtaväestö?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.9.2011 09:49
  • Kuva: EPA/All Over Press
    Kuva
    Somalinaisten keskimääräinen lapsiluku Somaliassa yli 6. Suomessa se on tippunut kohti suomalaista tasoa ja on nyt 4,2.

Hankkivatko maahanmuuttajat enemmän lapsia kuin valtaväestö? Tähän kysymykseen ja muihin maahanmuuttajiin liittyviin pinttyneisiin käsityksiin yritetään etsiä vastauksia Väestöliiton tuoreessa tutkimusyhteenvedossa.

Väestöliiton mukaan netin keskustelupalstoja ei tarvitse kauaa selata, kun törmää osin rasistiseen mielikuvaan ”villisti lisääntyvistä” maahanmuuttaperheistä.

–Äärinationalistisessa ajattelussa tummaihoisten tai ei-suomalaisten lisääntyminen koetaan uhkana kansakunnan olemassaololle, todetaan ”Perheet muuttoliikkeessä” -teoksessa.

Tilastot osoittavat, että Suomeen ulkomailta muuttaneet naiset hankkivat keskimäärin noin ”kolmasosan lapsen” enemmän kuin Suomessa syntyneet naiset. Suomalaisten naisten kokonaishedelmällisyysluku on 1,86, kun kaikkien Suomeen ulkomailta muuttaneiden naisten vastaava luku on 2,1.

Suurin osa Suomeen ulkomailta muuttaneista naisista tulee kuitenkin Euroopan maista. Jos tarkkaillaan kehitysmaista tulleita, usein pakolaistaustaisia naisia, on luku tilastojen mukaan huomattavasti korkeampi.

Eniten lapsia syntyy somalin ja arabiankielisille naisille. Suomeen tulleiden somalinaisten kokonaishedelmällisyysluku on ollut vuosina 1991–1995 jopa 6,6. Sittemmin somalinaisten lapsiluku on kuitenkin alkanut ilmentää yleistä väestötieteellistä trendiä, jonka mukaan maahanmuuttajien lapsiluku alkaa aikaa myöten muistuttaa uuden asuinmaan perheiden lapsilukua.

Vuosina 2006–2009 somalinaisten kokonaishedelmällisyysluku oli Suomessa enää 4,2, kun se Somaliassa on 6,7.

–Monissa poliittisesti epävakaissa kehitysmaissa lapsia synnytetään paljon, eikä ole ihme että noista maista kotoisin olevat naiset synnyttävät paljon lapsia myös Suomeen tultuaan. Esimerkiksi Somaliasta tai Irakista tulevien lapsiluku kuitenkin alkaa laskea sikäläisten lukujen alle, toteaa Väestöliitto.

Monet runsaslapsiset perheet tulevat muslimimaista, mutta islam ei sinällään saa aikaan isoa perhettä, Väestöliitto katsoo. Esimerkiksi Iranissa ja Tunisiassa lapsiluku on laskenut kahteen lapseen.

–Keskeisempää kuin uskonto on lähtöyhteiskunnan maatalousvaltaisuus, köyhyys ja epävakaat olot.

Ulkomailta Suomeen muuttaneille naisille syntyvien lasten osuus kaikista syntyvistä lapsista on yhdeksän prosenttia. Helsingissä somalinkielisille naisille syntyy kaikista alueelle syntyvistä lapsista vain 1,6 prosenttia, vaikka somalinaisten lapsiluku on keskimäärin noin kolminkertainen verrattuna kotimaankielisiin.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

TakojaIlmarinen

Uutinen menee asian ytimeen. Ihmiset katkeroiuvat siitä, että väestönosa, joka ei käy töissä (ei saa töitä) synnyttää ison lapsikatraan, joka johtaa yhteiskunnalle lisääntyviä kustannuksia lyhyellä aikajaksolla.
Omalle kulttuurillemme tämä on nykyisin hieman vierasta, jokin yhden suomalaisen uskontokunnan jäsenillä saattaa olla jopa kymmenenkin lasta! Heistä tosin harva elää sosíaalituen varassa.

snr

Parhaiten lapsiluku vähenee, kun korkean syntyvyyden maista muuttaneet naiset otetaan työelämän pariin - eli nimenomaan suomalainen tasa-arvoinen kulttuuri toimii parhaiten.

Sama ilmiö on myös Somaliassa ja muualla - lapsiluvut pienenevät globaalisti sitä mukaa, kun naisten osuus työssäkäyvistä kasvaa, terveydenhuoltopalvelut kehittyvät ja perhesuunnitteluun on mahdollisuus.

Lestadiolaistenkin olisi pitänyt varmaan jo tähän päivään mennessä tulla Suomen pääuskonnoksi, jos kehitys olisi lineaarista. Kuitenkin loppujen lopuksi monikaan ei ole niin uskonnollinen, ja nykyaikainen kulttuuri muuttaa kaikkia vääjäämättä.

Kaikkein hölmöintä on lähteä rakentamaan tarkkaa vastakkainasettelua, koska se ei hyödytä ketään. Suomalaisen yhteiskunnan yhdenvertaistavaa voimaa pitäisi vakaasti ja päättäväisesti tehdä selväksi kaikille.

Haamu

Ehkä pitäis säätää laki, että tästä päivästä eteenpäin voi synnyttää vain kaksi lasta ja saada heistä lapsilisää. Kolmannesta ei saisi. Jos haluaisi vielä kärjistää tätä, säädettäisiin lapsivero, jota kolmannesta pitäisi maksaa. Tämä vero ei tietenkään koskisi jo syntyneitä lapsia. Tätä voisi perustella eräänlaisena ilmastoverona, koska väestö länsimaissahan kuluttaa maailman varoja eniten. Maahanmuutto voimistaa tätä eksponentiaalisesti ja etenkin mamujen voimakas syntyvyys länsimaissa. Muutenhan länsimaiden väestö olisi kääntynyt laskuun.

Jyrki Kataisen on muuten ihan turha puhua mistään kestävästä kehityksestä tai etenkään ekologisista asioista. Ihmisiä on liikaa. Piste.

Länsimaissa pitäisi jo säännöstellä syntyvyyttä ja kehitysavun voisi lopettaa. Köyhien maiden infraa voisi tukea vaikka aineellisesti, ei rahallisesti, koska ne rahat menee vaan aseisiin. Mutta tehtäisiin nyt ainakin meillä lännessä se, mitä tehtävissä on.

Pentti Perusinssi

Muammar Gaddafi sanoi jo vuosia sitten eurooppalaisia tyhmiksi koska nämä eivät tajua että euroopassa on sata miljoonaa muslimia jotka tekevät keskimäärin 4 lasta per perhe. Hän mainitsi että eurooppa on sillä tahdilla muslimivaltio 50 vuodessa tai nopeamminkin. Vaikka sanoja olikin Gaddafi on viesti vakava.

Pentti Perusinssi

Matemaattinen fakta noilla about oletuksilla käytännössä. Laskeskelin että pelkästään Turkissa on 60-70 miljoonaa muslimia jos se lasketaan mukaan. Minä lasken vaikkei se olekaan "virallisesti" EU:ta. Ja kyllä Gaddafi niin BBC:llä sanoi kun itse katsoin. Mielestäni on oikeassa.

kaarna

koska tuet senkun kasvaa ja mikä hankkiessa kun ei itse tarvitse kustantaa saatikka oikeasti käydä jatkuvasti töissä sen eteen+halpaa asumista ja elämistä kantaväestöön verrattuna,kyllähän meillä rahaa on kun katainenkin niin kovasti lisää tänne mamuja haluaa ja se osa porukoista jotka jotain töitä tekee niin pääsee halpa työvoimaksi työnantajien riisto ehdoin,eri asia sitten taass nämä mamut jotka ns.firmojaan pyörittävät jotka pitkälti harmaata sellaista koska veroja ne ei valtiolle tuota...hyvin menee

John Galt

Olennaista ei ole lasten määrä sinänsä, vaan kuka ne lapset elättää ja kuinka hyvät eväät kotoa saa maailmassa pärjäämiseen. Somalien kohdalla elätysvastuu on pitkälti suomalaisella veronmaksajalla.

Hassua kuinka tutkimuksen tekijöillä on kova tarve selittää asiat parhain päin: "Sittemmin somalinaisten lapsiluku on kuitenkin alkanut ilmentää yleistä väestötieteellistä trendiä, jonka mukaan maahanmuuttajien lapsiluku alkaa aikaa myöten muistuttaa uuden asuinmaan perheiden lapsilukua."

Millä tavalla 4,2 muistuttaa 1,86:tta?

Tilastojen ulkopuolelle jää kokonaan keskimääräinen lastenhankkimisikä. Suomalaisnaiset tekevät ensimmäisen lapsensa kolmenkympin tietämillä. Siinä vaiheessa somalinainen on jo tehnyt ne neljä tai viisi. Ajan mittaan tuo kiivaampi vauhti näkyy väestökehityksessä.

N_L

Syntyvyys luvut eivät huomioi synnytys frekvenssiä tai tosiasiaa että neljä on kaksi potenssiin kaksi. Toinen luku on yli kaksinkertainen eli ne eivät muistuta toisiaan, mutta miten kävi vaikkapa Kreikan kohdalla? Käteinen uhosi selkävoittoa vuosi sitten, siitä tilanne on vain huonontunut. Kyseessä on Suomessa ja muualla vallitseva "enemmistö aina oikeassa muut väärässä olijat pitäköön turpansa tukossa" mentaliteetti.

Spinnu

Taas on suloisesti niputettu maahanmuuttajat yhteen kasaan. Saahan sillä tavalla laskemalla keskiarvon sopivaksi. Varmasti löytyy maahanmuuttajaperheitä, joiden kulttuuriin kuuluu isot kymmenpäiset lapsiperheet. Sitten on olemassa toisista maista tulevia maahanmuuttajaperheitä, joiden arvomaailmaan kuuluu että lapsia hankitaan yksi tai kaksi.

Joten taas kerran meillä on nollatutkimus maahanmuutosta. No, voidaanhan nyt todistaa että "ei niillä maahanmuuttajaperheillä ole isoja perheitä, katso vaikka!". Tosin se Virtanen jonka yläkerrassa oikeasti asuu kymmenpäinen perhekunta, ei ole yhtä vakuuttunut...

Makkonen

Kiitos tästä Uusi Suomi. Ehti taas jo ottaa päähän kun jossain mediassa sotkettiin sopivasti, ja toki tarkoituksella, maahanmuuttajat yhdeksi köntäksi. Kirjoitin sinne kommentin, mutta välillä se tuulimyllyjä vastaan taisteleminen on vaan niin raskasta. Joskus on hienoa kun uutisjutussa on jo valmiiksi avattu taustoja oleellisilta osin.

richardjarnefelt

Meidän suomalaisten keskuudessa on tosiaan ollut vallalla sellainen täysin käsittämätön ajatus, että lapsia ei tehdä, jos niihin ei ole varaa.

Mutta rikastaja-kultamunat tietävät tämänkin paremmin!

Muistakaa ikuisesti sen erään etiopialaisen maahanmuuttajan lausunto oikeuden istunnossa: "Päätimme muuttaa perheinemme Suomeen, koska Suomessa eläminen on ilmaista."

Niin on, mutta ei suomalaisille.

TakojaIlmarinen

Meille on tehty ongelma. Asioista ei voida puhua niiden oikeilla nimillä. "Kukkahattutädit" ovat kurkku suorana huutamassa RASISTI ja tähän kuoroon yhtyvät vihreät (kommarit)
Hirmuisen rohkeasti sanottu tästä etiopialaisesta, pian senkin lausunnon joku tuomitsee!

Ajatushautomo

Kirjoitin jo pari vuotta sitten että tuohon sosiaalipolitiikkaan pitäisi saada jokin omavastuuosuus. Eli sosiaaliturva pitäisi rakentaa esim. niin että 3-lasta olisi tiukka raja johon lapsilisät ja muut sosiaaliturvaetuudet päättyvät. Poikkeuksena voisivat olla syntyneet kaksoset yms. Tämä kolmen lapsen raja koskisi myös viimesijaista sosiaaliturvaa.

Tuo 3-kertainen syntyvyys-ero Afrikan sarvesta saapuvien ja suomalaisten välillä on hurja. Tämä ei luonnollisestikkaan kiinnosta näitä itsekkäitä tässä ja nyt eläviin pro-maahanmuuttoihmisiä ja asioista vastaavia politiikkoja pätkääkään. Kun oma elämä tässä maailmassa on turvattu. Lisäksi kyvyttömyys nähdä tilannetta johonkin 30-50 vuoden päähän on suorastaan hämmentävä.

Pentti Perusinssi

Asiaa puhut. On se merkillistä kun meillä ei saisi keskustella näistä asiallisestikaan. Perusvirheitämme on parikin: olemme luoneet ensinnäkin yhteiskunnan missä ei tarvitse tehdä työtä ellei "huvita". Tämä on väärin. Sitten mikä koskee niin omia kuin kutsuttujakin on se että jos elät sosiaaliturvalla isohkossa asunnossa vaikka kolmen lapsen kanssa ja sähköstä alkaen kaikki maksetaan sinun ei "kannata" mennä töihin ainakaan mihinkään perusduuniin. Tällaisen systeemin voi luoda vain pölkkypää. Miksi sitä ei myönnetä ja korjata tilannetta? Kyseessä on tahdon asia.

ErkkiS

Juuri eilen viisas pääministerimme sanoi:

"- Oma väkemme vanhenee vauhdilla, joten me tarvitsemme uutta verta."

Mysteeriksi jää miten Katainen aikoo estää maahantuotettua väestöä vanhenemasta.

TSV

Miksi valtio maksaa enemmän mitä enemmän lapsia tekee aina 5n lapseen asti?

Sanoisin, että valtio maksaa kahdesta lapsesta ja jos haluat enemmän niin on parasta että on varaa, miksi Suomessa "palkitaan" siitä, että jotkut tekevät tyhmänä nuorena lapsia ja sitten jäävät näiksi legendaariksi YH-äideiksi? Miksi mamuja pitää rahallisesti kannustaa tekemään paljon lapsia?

Jälleen kerran elämme aikoja joissa lapset koulutetaan ja huolehditaan kohdusta hautaan, niin se maksaa paljon rahaa jos yhtäkkiä joku jonka vanhemmat ovat esimerkiksi "maksaneet" kahdesta lapsesta, niin nyt heitä onkin kuusi. Nämä rahat pitää repiä jostain tai sitten selvitään samoilla rahoilla isoimmissa luokissa.

Opetukseen on pakko panostaa koska muuten emme pärjää tässä maailmassa, mutta joku järki pitää olla kaiken maailman tuissakin.

joukahinen

Monet sentään jo ymmärtävät , että maapallolla on liikaa ihmisiä. Siis jo nyt on liikaa. Sen sijaan kun puhutaan koto-Suomesta ( tai euroopasta) kääntyy ajatukset täysin päälaelleen. Hehkutetaan muuttovoitosta tai kehutaan kaupungin ( valtion) kasvavaa väkilukua. Jotain täysin päätöntä logiikkaa tässä on.
Paljon terveempää olisi kehua väkiluvun pitämisessä ennallaan. Kun väkiluku kaupungeissa kasvaa, kasvaa pääsääntöisesti aina myös sosiaalimenot; enenevä osa ihmisistä syrjäytyy, jää ilman työpaikkaa. Jatkuvaa kasvua ei ole olemassa, se on täysin kaikkien luonnonlakien vastaista, vaikka ihmiset lisääntyvät luonto tai luonnonvarat eivät lisäänny. EU:n tasolla tätä ei vielä mitenkään ole ymmärretty tai haluttu ymmärtää; väestönkasvua ja muuttoliikettä Eurooppaan tulee rajoittaa, eikä suinkaan suosia kuten nyt on tehty.

kaarna

tulee ovista ja ikkunoista joista turku nyt yksi ja vähäisempi esimerkki;

Turun kaupunki on yrittänyt salata itse teettämänsä selvityksen maahanmuuton kaupungille aiheuttamista kustannuksista, kertoo Turun Sanomat.

Selvityksen keväällä tilannut apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä (kok.) päätti luokitella sen luottamukselliseksi.
– Siinä vaiheessa kun se tilattiin, haluttiin ensin tilaajan saavan se, Kyttä kommentoi.
Hänen mukaansa selvitys on sittemmin laitettu kaupungin sisäiseen asiakirjajärjestelmään. Turkulaisille tai medialle tuloksista ei ole tiedotettu.

Kyttä kiistää, että se johtuisi aiheen poliittisesta arkaluonteisuudesta.
TS:n haltuunsa saaman tutkimuksen mukaan maahanmuuttajien ja vieraskielisten käyttämien palveluiden kustannukset olivat vuonna 2009 hieman alle 37 miljoonaa euroa. Valtaosa tästä meni koulutukseen ja sosiaali- ja terveysmenoihin.
Summasta reilut seitsemän miljoonaa liittyi maahanmuuttajien kotouttamisen erityspalveluihin kuten tulkkaukseen, koulutuksen tukitoimiin ja Turun ulkomaalaistoimistoon.
10 vuotta sitten tehdyn vastaavan tutkimuksen mukaan vuotuiset kustannukset olivat kymmenen vuotta sitten noin 14 miljoonaa euroa.

Silloin tutkittiin vain alle kolme vuotta maassa olleita maahanmuuttajia, joten selvitykset eivät ole vertailukelpoisia.