Perjantai 19.7.2019

Asukas raivostui Elisalle – Tamperelainen: ”25 €:n työ myydään 1800 €:lla”

Luotu: 
25.9.2011 12:26

Tampereen Ristinarkussa kytee valokaapelisota. Paikallinen internet-operaattori Elisa on vetänyt omakotiasukkailta pois vanhan kuparikaapelin ja tarjoaa nyt entisen adsl-yhteyden sijaan nettipalvelua valokuitukaapelilla.

Paikallislehti Tamperelaisen haastattelema omakotiasukas on uudistuksesta raivoissaan.

Elisan asiakkaille uudistus tarkoittaa verkkoyhteyden nopeuden huimaa kasvua, mutta niin kasvaa myös internetyhteyden hinta: omakotitalon kiinteistön liittyminen valokuituverkkoon maksaisi lehden haastattelemalle asiakkaalle 1 800 euroa.

Asukas kertoo saaneensa eräältä teleoperaattorilta tiedon, että valokuitukaapelin vetämisen kustannus rakentajalle on 5 euroa metriltä. Elisa on jo tuonut valokaapelin - "tonnin tarjouskela", kuten asukas piuhaa kutsuu - asukkaan omakotitalon viereen. Matkaa asuntoon on kotitien varrelta noin viisi metriä.

- Meikäläisen tapauksessa [kaapelin vedon] hinta olisi 25 euroa, asukas sanoo.

Tamperelainen kertoo, että Tampereen kaupunki on tukenut valokuituyhteyttä siten, että se on maksanut kuitukaapelin asennuskustannuksista kaksi kolmasosaa. Elisa on lehden mukaan maksanut kustannuksista kolmasosan.

Samassa remontissa kaupunki vaihtoi asukkaan kotikadun katuvalotolpat. Tällöin Elisa kääri alueelta talteen myös aiemmin asennetun kuparikaapelin, eli vanhan puhelinjohdon.

- Vastustan sitä, että teleyhtiö voi poistaa kiinteän, kertaalleen maksetun piuhan yksipuoleisella päätöksellä ja tarjoaa vastineeksi kuitua sillä verukkeella, että sen kautta minulla on mahdollisuus palveluihin, mitä en kaipaa, asukas sanoo Tamperelaiselle.

Lue Tamperelaisen koko juttu täältä.

Yritykset: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

ristoi

Sähköverkon ja sähköenergian voi ostaa eri yrityksiltä. Elisan tapauksessa (ja ilmeisesti muidenkin kaapelin vetäjien paikkakuntakohtaisesti) jos valokaapeli on Elisan, myös kaapelinettiyhteys pitää ostaa Elisalta. Asia voisi olla toisinkin, kaapelimaksu erikseen ja palvelumaksu erikseen.

Artikkelin mainitsemassa tapauksessa Elisa kuitenkin rahastaa suhteettomasti "tilaamatta ja yllättäen" tehdystä kaapelin vedosta. Mutta maksut Elisalle eivät loppuisi tähän, jos sitä kaapelia aikoisi käyttää.

Positroni

Kun posti ja tele vieroitettiin toisistaan, tele sai kaapelin. Se oli karkea virhe. Olisi pitänyt jättää postille. Silloin operaattorina olisi voinut olla kuka tahansa ja asiakkaat kilpailuttaa operaattoreita keskenään.

Kärsimme tänä päivänä ympäri maata ylikorkeista hinnoista kaapeliverkossa. Langattomalla puolella on sentään kunnon kilpailua.

Yksityisellä puolella yhtiöt/osuuskunnat olivat alunperin asiakkaittensa omistuksessa. Tyhmyyttään asiakkaat myivät osuutensa ja firmat vietiin pörssiin. Nyt sitten hinnat ovat rahastusta ja voitot menevät suurelta osin ulkomaille.

samiketola

25 eurolla ei saa edes viittä metriä kuitua. Sen lisäksi se pitäisi kaivaa maahan ja päättää eli hitsata. Voi olla että 1800 euroa on ylihinta moisen kytkemisestä, mutta on melko törkeää vaatia että oikeasti satojen eurojen kustannusten kaapelin vetäminen pitäisi saada 25 eurolla.

Sami

JIMI-00

Entistä kaapelia käytetään vetonaruna siinä putkituksessa joka siellä joa on, ei tarvitse kaivaa kuin siellä missä kuitu liitetään "runkoverkkoon", eli ainakaan koko matkalta ei tarvitse kaivaa auki. Ei se kyllä 25 egellä valmistu sittenkään.
Ainakin PK-seudulla voi ottaa minkä vain ISPn riippumatta kenen verkko se on, ainakin ADSL puolella, kuidusta en sano kun en tiedä.

Nimimerkki

Jos se entinen kaapeli on jo hurraamalla vedetty pois, on jo myöhäistä. Tosin epäilen, että tuskin edes tuota on joka paikassa tehty - kaapelin päät on vaan kytketty irti ja siinä kaikki. Se poisvetäminenkin maksaa.

Pääkaupunkiseudulla on valinnan varaa, mutta tuskin jokaisella operaattorilla on omaa kuitua joka paikassa ja ei ole varmaa, kannattaako jokaisen edes tuohon ryhtyä - ensimmäinen, joka saa sen tehtyä, saa selvän kilpailuedun.

Sen lisäksi on toki se pääkaupunkiseudun ulkopuolinen alue ja ihan pohjoisempi seutu, jossa ei hetkellä ole mitään valinnan mahdollisuutta, kun kerran kiskurihintaan voi saada yhteyksiä tasan tarkkaan yhdeltä operaattorilta.

Muste

Huomaa kommentoijista ketkä ovat lukeneet tekstin kokonaan tai ainakin ovat ymmärtäneet lukemansa. 5€ hinta perustuu siihen, että kaupunki on maksanut jo 2/3 osaa kustannuksista.

Elisa on todistetusti yrittänyt riistää jo kuparipiuhojen kytkennästä vuosia jo valmiiksi vedetyistä piuhoista 1000€, kun kilpailevat yhtiöt tekevät sopimuksen yhteydessä kytkennän ilmaiseksi(samaa tekee myös sonera). Valmiiksi vedetyn piuhan kytkentä on maksimissaan puolen tunnin homma asentajalta ja tästä elisa yrittää veloittaa tietämättömiltä asiakkailtaan 1000€ euroa. Kytkentämaksusta ei välttämättä ilmoiteta sopimuksen yhteydessä vaan se yritetään ujuttaa asiakkaalle kytkennän yhteydessä tai sen jälkeen. Tällaisen sopimuksen voi purkaa ja kannattaakin välittömästi, jos kyseinen riistoyhtiö sitä yrittää.
Kytkentämaksun puolustukseksi olen kuullut heidän jopa valehtelevan asiakkailleen, että piuhan vetäminen maksaa vaikka kunnallistekniikka on jo maksettu ja kuuluu taloon.

Käsittämätöntä ettei kuluttajaviranomaiset ole puuttuneet elisan toimintaan, vaikka tätä on jatkunut vuosia! Kuluttajaviranomaisilla ei taida olla minkään näköistä valtaa puuttua näin ison firman epärehelliseen toimintaan.
Älkää ihmiset tukeko riistofirmoja, kun tarjolla on kilpailevia yrityksiä jotka tarjoavat saman palvelun edullisemmin ja jopa paremmat palvelut.

JPietilä

Kunnan tuki kattaa "kantaverkon rakentamisesta" aiheutuneista kuluista 2/3, ei kotiin asti viedyistä linjoista. Tuo reilu tonni voi olla yli "tuotantokustannusten" joidenkin kotitalouksien kohdalla, mutta toisaalta joskus kotitalous on vähän kauempana päälinjasta. Luulen että Elisan budjettiin on jouduttu varaamaan rahaa ihan kotiin asti vedettyjä linjojakin varten, vaikka asiakas maksaakin siitä.

TSV

Elisa voi vaatia mitä haluaa, kun ei ole kilpailua muistuttaisin teille kaikille, että verovaroilla ne on Elisan verkotkin rakennettu, Suomessa on kohtuu nopea ja halpa netti jos verrataan länteen, mutta sitten idästä (ei Venäjä) löytyy niin halpoja ja nopeita yhteyksiä, että me ollaan täällä takapajula.

Suomessa kaikki maksaa, mitäs meni asumaan omakotitaloon? PK-seudulla ei riitä edes tuo 1800e vaan menee enemmän. Tottakai kaupunki ja valtio maksaa osan näistä tukina ja muina maksuina. Ei se merkitse Elisalle mitään, maksetaan valtion kautta kaiken näköisiä eri tukia yrityksille, perhana pankithan saavat melkein ilmaista rahaa mitä lainaavat ulos. Ei se vaikuta millään tavalla mitä ne kuluttajilta veloittavat.

Nimimerkki

Operaattori sanoisi tuohon heti, että otapa sitten mokkula.

Jos ei kerran nopea ja katkoton netti lyhyine vasteaikoineen ole tärkeä ja haluaa vain "vanhan liiton tapaan" käyttää yhteyttä esim. sähköposteihin eikä etätyön kaltaisia juttuja ole suunnitelmissa, voi vastaavassa tapauksessa tuossa olettamassani väitteessä olla jopa perääkin :)

Kun kiinteissä yhteyksissä ollaan pääsemässä melkein paikallisverkon nopeuksiin paikassa kun paikassa, ei ole enää operaatorillekaan mitään järkeä ylläpitää vanhoja lankayhteyksiä, jos langattomilla päästään (ainakin speksien mukaan) jo isompaan kapasiteettiin - puhumattakaan sitten jo ovelle kolkuttelevasta 4G aikakaudesta. Nuo langattoman maailman tukiasemat kun tarvitsee myös toimivan runkoverkon ja tuota ei enää kuparipiuhalla kannata ylläpitää, joten ei ole mitään järkeä pitää yllä kahta rinnakkaista verkkoa - kun lankapuhelimet entisessä muodossa tuskin enää palaa nykymaailmaan. Siinä mielessä voi operaattorien väitteissä ylläpitokustannuksista olla jopa perääkin.

MURSU

Asuinalue, kerrostalorykelmä, ihan se vanhanaikainen kaapeli, TV- kuva nykii ajoittain ja heittää txt "kanava ei saatavilla jne,..." , siis peruskanavilla, puhe myös joskus kuvan kanssa epäsynkronissa. (omat laitteet updated, tsekattu säädöt)

Soitto Elisalle kertomuksella, lupaaavat tulla tutkimaan (ensin tietysti haukutaa asiakkaan todennäköinen osaamattomuus ja hänen laitteensa), mutta kuka maksaa..."SOITTAJA!"...koko taloyhteisölle?..."Kyllä! Voi maksaa paljon jos joudutaan isoon puuhaan!"..eikai..."ottakaa yhteys taloyhtiöön"...ei niitä kiinnosta..."no sitten toimeksiantaja olette te = maksaja"...vaikka vika olisi teidän laitteissa, kaapeleissa?..."ei niissä oikein todennäköisesti yleensä ole, silloin maksava..useita satojakin euroja..olette te"...koko talolle??..."ei kuulu meille"...epäilen että vika voi olla hyvin pieni SÄÄTÖ, signaali säädetty liian alas!..."no laitetaanko työmääräys teidän nimellä ja miehet paikalle?"...miehet?..montako toho tarvitaan?..."riippuu kuin iso korjaus...useitakin..ja kaivurikin jos tarve...pari miestä nyt alkututkimaan"...no nii, antaa sit olla vaa.

Ja tosta saa tv-luvan lisäks maksaa Elisalle 30e korttimaksun/vuosi peruskanavista!

atsoeerikainen

kaapeliverkkoon liittyminen maksoi 10 vuotta sitten euroissa 200 e. Kaapeli omakotitalon nurkalta pylväästä (täällähän ei kaiveta maahan maanjäristysten takia) sisään oli noin 2 m.

Kaapelipaketissa on 160 Mt internet, 100 kanavan digitaalinen High Vision TV, puhelin ja kuukausittainen TV Magazine. Hinta noin 100 euroa kuussa.

Jos jotain ongelmia sattuisi (kerran 10 vuodessa)kaapeliyhtiön palvelu (mies tai nainen) on korjaamassa vikaa parin tunnin viiveellä soitosta.

asa

1800 euroa on vastaava liityntämaksu kuin on esim. vesi- ja viemäriliittymissä. Vesi- ja viemäriliityntämaksulla ei saa muuta kuin luvan itse kaivaa putkensa kadulla oleviin vesilaitoksen putkiin kiinni. Puhelinpuolen liityntämaksulla piuha tulee sentään vähnitään talon seinään asti.
Jos kadulla on sähkölaitoksen pylväät ja samoissa pylväissä on vanhanaikaiset puhelinjohdot, lähtee ne puhelinjohdot myös pois, kun sähkölaitos vie pylväänsä.

Liityntämaksulla katetaan kustannukset tai osa niistä, jotka tulevat talon ja lähimmän valokuitu"keskuksen" välisen kuidun vetämisestä. Toisilla se kaapelireitti on pidempi ja toisilla lyhyempi. Hinta on sama kuten vaikka postimerkillä kotimaassa.

Näin homma selitettiin kun asiaa kyselin.

lintukoto

Jos tamperelainen Olli haluaa entistä vastaavat palvelut, hän käy hakemassa suosiolla itselleen kännykän ja mobiililaajakaistan.

Valokuituyhteys on investointi tulevaisuuteen ja 1800 euroa on halpa hinta siitä. Vanhalla omakotitaloalueella kupariverkko on tuskin kovinkaan käyttökelpoinen 50-100 vuodeksi muuta kuin peruspalveluiden osalta, jotka saa myös langattomasti eli vaikka kupariverkon jättäisi maan alle niin operaattori todennäköisesti sen haluaisi kytkeä irti omista laitteistaan. Jokatapauksessa tuossa on ilmeisesti vain "siivottu" kadun sisältöä samalla kun valotolpat on vaihdettu -- järkevää.

Itse maksaisi vaikka 5000 euroa siitä että joku toisi tänne valokuidun kuparin sijaan.

Uusille asuinalueille tai edes pienille rivitaloillehan ei enää kupariyhteyksiä edes vedetä.

Suomessa teleoperaattoreita on pidetty aika hyvin kurissa ja nuhteessa ja jos vain intoa riittää niin on oletettavaa että jossain vaiheessa myös kuituverkkoihin tulee mahdollisuus saada muidenkin kuin kuidun omistajan palveluita. Jokatapauksessa Suomessa kilpailu pitää palvelut hyvin vertailukelpoisina.

Timo Kirvesmäki

Meillekin Tampereelle Risuharjunkadulle lupasivat ilmaiseksi sähköjohdon vaihdon yhteydessä asentaa valokuidun ja ottaa sitten kuparikaapelin pois. Soitin saamaani numeroon, että ilman muuta tänne vaan ilmaiseksi valokuitu taloon. Autoin vielä lapiohommissakin kavereita kaivamaan kaapelin talon viereen.

Yhtenä aamuna heräsin, kun äijät kelailivat tolppakaapelia pois talon seinästä. Nopeaa hyvää toimintaa!!!!

No, siihen se ilmainen asennus sitten loppuikin. Hetken odottelin ja aloin ihmettelemään, että milloinkahan se ilmainen liittymä taloon kytketään...... No, ei kytketty. Sitten aloin Elisalle soittelemaan, että milloinkahan se talon nurkalla oleva kaapeli kytketään, kun on jo tuo maakin jäässä. Ihmettelivät kovasti Elisalla, että eikö sitä ole vielä kytketty!!! No ei ollut. Sitten tuli asiakaspalvelusta soitto, että pitäisi tilata nettiliittymä netistä. Miten se tilataan, kun ei ole nettiä? No, sitten vielä sanoivat, että nyt se kyllä sitten maksaa sen 1800€! Olin kuulemma myöhässä tilaamaan sitä ilmaista liittymää ja määräaika on jo mennyt. Siihen loppui nopea palvelu, kun kuparikaapelin saivat pois vedettyä!!! Huijarifirma koko Elisa! Älkää nyt ihmeessä vaan ottako tuollaisen rosvofirman liittymiä itsellenne!