Lauantai 25.5.2019

Jumissa turistina ulkomailla? – ”Huolenpitovelvollisuus”

Luotu: 
11.10.2011 10:33
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Arkistokuva.

Kreikan lennonjohtajien lakko viivästytti suomalaisturistien lentoja viikonloppuna. Osa matkustajista passitettiin Kreikassa lentokentältä takaisin hotelliin odottamaan tietoa paluulennon ajankohdasta.

Kun matkanteko viivästyy, on matkanjärjestäjän ja lentoyhtiön huolehdittava matkustajista niin, että heille aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa. Kuluttajaviraston ylitarkastaja Satu Toepfer kertoi Ylen aamu-tv:ssä, että käytännössä nämä ovat velvollisia tarjoamaan matkustajille esimerkiksi aterioita ja virvokkeita kohtuullisessa suhteessa odotusaikaan.

– Lisäksi jos on välttämätöntä järjestää hotellimajoitus, lentoyhtiön on se tehtävä ja järjestettävä kuljetus lentokentän ja hotellin välillä. Matkustajille on myös tarjottava mahdollisuus viestiä sähköpostilla tai matkapuhelimella ja heille on kerrottava näistä oikeuksista.

Jos matkanjärjestäjä ei pysty vaikuttamaan viivästykseen eli syynä on esimerkiksi lakko, ei se ole velvollinen maksamaan matkustajille vahingonkorvauksia. Sen sijaan matkustaja saattaa saada viivästyksen takia hinnanalennusta valmismatkastaan.

Toepferin mukaan yleisissä valmismatkaehdoissa on määritelty, että hinnanalennusta voi saada, jos viikon matkan lähtö viivästyy yli 16 tuntia. Paluulennon osalta ei ole samanlaista virherajaa.

Suomen matkatoimistoalan liiton apulaisjohtaja Päivi Laatikainen-Mattson kertoo, että Kreikan lennonjohtajien lakko on aiheuttanut joitakin yli 16 tunnin viivästyksiä.

– Hinnanalennuksia on jo maksettu osalle asiakkaista, Laatikainen-Mattson kertoo.

Toepferin mukaan omatoimisesti matkaavien on jonkin verran vaikeampi saada korvauksia.
 
– Esimerkiksi mahdollisuus hinnanalennukseen samoilla edellytyksillä jää pois tai on hiukan erilainen. Lentoyhtiöllä on kuitenkin huolenpitovelvollisuus.

Jaa artikkeli:

Kommentit

theaxmancometh

Joskus nämä kuluttajan oikeudet ovat kyllä perin akateemisia. Teoriassa pitää ehkä paikkansa, että lentoyhtiön tai matkanjärjestäjän kuuluu pitää huolta matkustajista, mutta käytäntö kentällä on usein jotain aivan muuta. Jos siellä kenttäedustaja sanoo että tuossa on kahvikuppi (jos edes sitä) ja siihen piste, niin vaikea sitä on ruveta vastaan vänkäämään; se menee helposti 'juupas eipäs' väittelyksi, ja viime kädessä kuitenkin operaattorin on helppo vain kävellä pois ja jättää kiukkuinen asiakas polkemaan jalkaansa. Varsinkaan, kun asiakas on tilanteessa muutenkin hieman alakynnessä, eli pitäisi olla liikaa suututtamatta henkilökuntaa, jos mielee saada edes jonkinlaista kohtelua. Ja jos sitten kotona kuukauden päästä ja monien valitusten jälkeen selviääkin, että 'joo, olisi todella kuulunut saada ateria jne', niin mitäs se enää sitten lämmittää.

(Huom: en siis yritä tässä sanoa, että asiakas olisi aina oikeassa ja että kuluttajille kuuluisi rajattomasti kaikki mahdolliset oikeudet ja etuisuudet mitä vaan keksii ja kehtaa vaatia, vaan että käytännön tilanteissa voiman tasapaino on olemassa olevista säännöistä huolimatta kuitenkin vielä usein operaattorin puolella.)