Tiistai 21.5.2019

”Pikavippimainokset laittomia – maksakaa 50000€”

Luotu: 
2.11.2011 08:38

Kuluttaja-asiamies vaatii, että markkinaoikeus määrää pikaluottoyhtiö OPR-Vakuuden maksamaan 50 000 euron uhkasakon laittomien pikavippimainosten takia.

ORP-Vakuudelle asetettiin uhkasakko jo maaliskuussa 2011, koska ne olivat puutteellisia. Mainoksista puuttui muun muassa tieto luoton korosta sekä siitä, mitä luotto ja muut siihen liittyvät kustannukset tulevat yhteensä maksamaan.

- OPR-Vakuus otatti mainokset pois ja sitoutui siihen, että se ei enää toista vastaavanlaista kampanjaa. Pian tämän jälkeen yritys kuitenkin aloitti uuden kampanjan, jonka kadunvarsimainokset olivat hyvin samankaltaisia kuin aiemminkin. Mainoksissa kerrottiin nyt luoton ehdot, mutta mainoksen alareunassa niin pienellä tekstillä, että niitä ei käytännössä voinut lukea normaalilta katseluetäisyydeltä, kuluttaja-asiamies kertoo.

Koska OPR-Vakuus on kiellosta huolimatta jatkanut edelleen lainvastaista markkinointia, kuluttaja-asiamies vaatii, että markkinaoikeus tuomitsee yrityksen maksamaan 50 000 euron uhkasakon ja pitää yritykselle määrätyn kiellon edelleen voimassa korottaen uhkasakon määrää. Toinen vaihtoehto on, että markkinaoikeus määrää OPR-Vakuudelle uuden vastaavanlaisen kiellon ja tehostaa sitä 100 000 euron uhkasakolla.

OPR-Vakuus on vain yksi esimerkki pikaluottoalan piittaamattomasta ja vastuuttomasta toiminnasta, kuluttaja-asiamies toteaa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Mikael

ja etenkin nuorison taloudellisen tulevaisuuden tuhoamista ilmoituksien kirjainkoosta riippumatta.
Baltiassa ja Ruotsissa asetettiin pikavipeille lakisääteinen korkokatto 80%, mutta Suomessa eduskunta sallii pikavipeissä vapaan ja villin yrittäjyyden hengessä jopa 300% koron kiskottavaksi.
Ovatko Suomen lainsäätäjät ylipäätään kansalaisten, vai kenen asialla?

Hytsky

Ensinnäkin mainos oli laiton, kun "ohiajavasta autosta ei nähnyt tai ehtinyt lukea lainan ehtoihin liittyviä yksityiskohtia".

Toiseksi kommentoijille!

Tilastokeskuksen tilastojen mukaan ns. pikalainojen kustasnnus lainaajalle oli kesäkuussa 2011 kokonaisuudessaan 25,4 prosenttia.

Kolmanneksi. Jos maksu myöhästyy, niin velallisen ei tarvitse maksaa kuin viivästyskorko, joka on suomessa lailla säädetty. Lain määräämä viivästyskorko on tällä hetkellä 8,5% jos muusta ei ole sovittu. Vuoden päästä korkoa satasen lainalle on kertynyt 8,5 euroa, joka on hiukan vähemmän kuin 80% ja selvästi vähemmän kuin 300%.

Eli normaalista yhden euron pikalaina ottaja maksaa takaisin 1,25 euroa. Pankille kulutusluotosta joutuu maksamaan vähintään 1,5 euroa takaisin, eikä asuntolaina ole sen halvempaa, kun katsotaan mitä euro todella maksaa.