Torstai 19.10.2017

Yliopisto poisti Juha Sipilä -linkin: Moni hermostui ja huolestui

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.9.2015 16:41
Päivitetty: 
23.9.2015 17:08
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilän uskonnollis-poliittista retoriikkaa ei saanut analysoida yliopiston kanavissa.

Suomen tutkijayhteisöä kummastuttaa Jyväskylän yliopiston päätös poistaa kanavistaan linkki oman tutkijansa analyysiin pääministeri Juha Sipilän tv-puheesta.

Historian ja etnologian laitoksen tutkijatohtori Jouni Tilli kuvaa Politiikasta.fi-sivuston analyysissään Sipilän puhetta rakenteeltaan tyypilliseksi raamatukselliseksi ”pelastuskertomukseksi”. Tilli, uskonnon ja politiikan suhteen sekä uskonnollisen retoriikan tutkija, käy läpi Sipilän tv-puheen yhtäläisyyksiä pelastuskertomusten kanssa.

– Keskeinen osa pelastuskertomusta on pelastaja. Sipilä pyrkiikin nokkelan vaivihkaa luomaan itsestään kuvaa sekä pelastajana että uhrina! Pääministeri on johtaja, joka ministerikollegoidensa kanssa on tekemässä ratkaisuja, jotka pelastavat kansakunnan mutta joiden äärellä hän joutuu suorastaan riutumaan, Tilli kirjoittaa.

– Pilke silmäkulmassa voitaneen yhteenvetona todeta, että pääministeri Juha Sipilän televisiopuhe on kuin stereotyyppinen luterilaisen papin saarna: esitystapa on asiallinen, suorastaan puisevahko, ja syntiosa on melkoisen pitkä armo-osaan verrattuna.

Yliopisto julkaisi linkin tekstiin sosiaalisen median sivustoillaan, mutta poisti sen myöhemmin. Tutkijayhteisö älähti Facebookissa ja blogeissa.

Yliopiston perustelukaan ei tyydytä kaikkia.

– Poistimme itse julkaisemamme linkin, koska linjamme mukaan kanavissamme ei oteta poliittisesti kantaa. Oma arviointivirhe, Jyväskylän yliopisto kommentoi Twitterissä Politiikasta.fi-sivuston kysyessä asiasta.

Muun muassa yliopiston professori Mika Ojakangas huomautti Facebook-sivullaan Tillin saaneen ”pari vuotta sitten saman yliopiston väitöskirjapalkinnon väitöskirjalla, jossa analysoidaan uskonnollis-poliittista retoriikkaa ja joka näin ollen, ainakin yllä olevan selityksen näkökulmasta, sisälsi uskontoa ja politiikkaa”. Tutkija Tilli puolestaan kyselee Helsingin Sanomien mukaan yliopistolta, missä kohtaa hän otti poliittisesti kantaa retorisessa analyysissään, ja ihmettelee politiikan tutkimuksen tulevaisuudennäkymiä.

Yliopistosta kommentoidaan Helsingin Sanomille, että kukaan ulkopuolinen taho ei ole ollut yliopistoon yhteydessä tekstistä.

Twitterissä yliopiston löylytys jatkui. Alla esimerkkejä.

 

 

 

 

 

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Lehtonen

Mielenkiintoista kehitystä näyttää tapahtuneen suomalaisessa mediassa.

Olisi toki vaihtelun vuoksi edelleen kiinnostavampaa ja jopa uskottavampaa, jos toimittajat ja asiantuntijat ottaisivat arvosteltavakseen esimerkiksi vihreiden tavoitteet talouden näkökulmasta tai vasemmiston vaihtoehdon hallituksen esitetyille leikkauksille.

Valitettavasti vain näyttää siltä, että maamme toimittajista suuri osa on jakaantunut vain muutamaa oppositiopuoluetta kannattavaksi "piilomainostajaksi".

Arvo Tammela

Ilmeisesti palkittu tutkija Jouni Tilli on jäänyt jostakin syystä julkisuudelta paitsioon ja huomasi tilaisuutensa tulleen. Kuinka ollakaan Yliopisto poisti linkin ja näin tavalliselle tallaajalle täysin tuntematon Tilli pääsi parrasvaloihin ja on varmasti jokaisen arvonsa tunteman median haastatteluissa seuraavat viikot.

Paavo Ojala

Tillin analyysi on enemmänkin vain liian pitkä pakina, jossa hyvin mielikuvituksellisesti vedetään yhtäläisyyksiä. Jos Tilli ei näe tuota analyysiaan poliittisesti värittyneenä ja kantaaottavana, niin on sokea omille vinoutumilleen.

Eikä kyseessä ole sensuuri, vaikkei tutkijan poliittiseen pakinaan yliopiston fb-sivulla linkitetäkään.