Maanantai 27.5.2019

”Ruotsista tulevat käännytettävä takaisin” – Vastaus tuli jo Ylellä

Luotu: 
23.9.2015 21:22
Päivitetty: 
23.9.2015 22:48
  • Kuva: Poliisi
    Kuva
    Tornio on muodostunut turvapaikanhakijoiden pääreitiksi Suomeen.
|

Ruotsista tulevat turvapaikanhakijat käännytettävä takaisin, vaati kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.) Puheenvuoron blogissaan tänään puolueensa linjaa noudattaen.

– Nyt Suomen pitäisi tehdä päätös, että emme ota täysin turvallisesta EU-maasta tulevien hakemuksia rajalla lainkaan vastaan, koska voimme kohtuullisesti olettaa, että Ruotsin valtio suorittaa tutkinnan tai antaa riittävän kohtelun. Korostan, että Ruotsin kautta Suomeen tulevat turvapaikanhakijat eivät siis tule suoraan maasta, missä heidän elämänsä tai vapautensa on ollut uhattuna, Huhtasaari kirjoitti.

Ajatus saa taustatukea muistakin puolueista. Dublin-menettelyyn viittasi keskiviikkona myös kokoomuslainen kaupunginvaltuutettu Francis McCarron Lahdesta.

– Dublinin sopimuksen mukaan turvapaikanhakijan on rekisteröidyttävä siihen EU-maahan, johon ensimmäisenä saapuu. Ruotsista tulevien turvapaikanhakijoiden suhteen ei pitäisi olla epäselvyyttä, McCarron kirjoitti blogissaan.

– Tulijat pitää pysäyttää rajalle ja tarpeen vaatiessa palauttaa Ruotsiin.

McCarronin mukaan ”tällä hetkellä näyttäisi siltä, että Suomi hyväksyy jonkinlaisen epävirallisen taakanjaon Ruotsin kanssa”.

Ruotsiin palauttamiset tuskin toteutuvat, mikäli oikeusoppineita kuunnellaan. Nämä kertoivat Ylelle jo tiistaina, että Suomen on turha haastaa Ruotsia "maaotteluun". Dublin-menettelyssä selvitetään EU-valtio, joka on vastuussa turvapaikkahakemuksen käsittelystä – mikä usein tarkoittaa ensimmäistä maata – mutta käännytys on mahdollista vain, jos turvapaikanhakijalla on selkeitä merkkejä siteistä toiseen Dublin-maahan: perhesiteitä, oleskelulupa tai rekisteröinti turvapaikanhakijaksi.

– Kaikkien näiden vastuuperusteiden olemassaolo täytyy pystyä todistamaan. Jos turvapaikkahakemus on tehty Suomessa, Suomi joutuu esittämään tuolle toiselle Dublin-maalle todisteet siitä että ratkaisuvastuu onkin sillä, sanoi Maahanmuuttoviraston Dublin-yksikön johtaja Kukka Krüger Ylelle.

Aasiantuntijoiden mukaan Ruotsikin on tällä hetkellä pelkkä läpikulkumaa eikä sillä ole velvollisuutta tallentaa läpikulkijoiden sormenjälkiä, Yle kertoo, jos nämä eivät rekisteröidy maassa. Tällöin ei synny käännytysoikeuttakaan.

– Puhdas kauttakulku jonkun maan tai alueen läpi ei vielä tuota turvapaikkahakemuksen käsittelyvastuuta Dublin-asetuksen edellyttämällä tavalla, Kukka Krüger sanoo.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Martikainen

YLEn asiantuntijat puhuvat ihan peetä. Ruotsiin käännyttäminen käy - jos se käy Ranskalle käy se myös Suomelle. Ihan samat sopimukset koskevat molempia maita: http://www.hs.fi/ulkomaat/a1434432974599

Turvapaikkakäsittelystä on periaatteessa vastuussa se Dublin-valtio, johon turvapaikanhakija on ensimmäiseksi saapunut.
Suomi tulkitsee sopimusta siten, että tästä saapumisesta käy todisteena vain turvapaikanhakijaksi rekisteröityminen toisessa Dublin-maassa. Aivan hyvin Dublin-sopimusta voitaisiin tulkita Suomessa siten, että Ruotsin rajalta turvapaikanhakijat käännytetään suoraan takaisin Ruotsiin. Onhan tulo Ruotsin puolelta jo suoraan osoitus siitä, että he saapuneet Ruotsiin ennen Suomea.
Dublin-sopimusta tulkittaessa pitää ottaa huomioon myös sen henki ja tarkoitus. Tarkoitus ei ole ollut, että turvapaikanhakija kulkee useiden Dublin-maiden lävitse ennen kuin jättää turvapaikkahakemuksen. Sopimuksen tarkoitus on nimenomaisesti välttää tälläinen tilanne.

Toisaalta mitä helvettiä sillä on väliä mitä sopimuksissa lukee. Jos muut EU-maat eivät tällä hetkellä noudata Schengen-sääntöjä ja Dublinin-sopimusta, niin miksi meidän pitäisi sitä noudattaa??
Käännytetään Ruotsin puolelta tulevat turvapaikanhakijat takaisin jo rajalta ja sillä siisti.

Hannu Korpilampi

Tämä on aivan absurdia. Venäjähän voisi valloittaa tämän maan ilman laukaustakaan yksinkertaisesti aloittamalla "vainot" maassaan ja lähettämällä miljoonia varusmiehiään hakemaan täältä turvapaikkaa, mikä romauttaisi Suomen talouden. Sitten kansalaisuuden saatuaan he voisivat äänestää Suomessa valtaan puolueen, joka ajaisi Suomen liittämistä Venäjään.

Menisihän siihen muutama vuosi, mutta toisin kuin aseellisen hyökkäyksen kanssa, kukaan ei voisi mitään, koska "kansainväliset sopimukset", "hädänalaiset" ja "myötätunto".

Olisiko oikeasti niin ettei tuossa tilanteessa voitaisi yhtään mitään? Jos voitaisiin, miksei nyt voida? Koska joku *haluaa* noiden turvapaikanhakijoiden tulevan Suomeen laumoittain? Kuka? Joku joka hyötyy heistä rahallisesti tai poliittisesti?

Suomen Punainen Risti, joka tienaa mielettömät summat veronmaksajien rahoja tällä showlla? Etnisiä suomalaisia vihaava RKP, jolle Suomi on sitä parempi maa, mitä pienempi osa asukkaista on suomalaisia? Vihreät ja Vasemmisto, joka suunnittelevat heistä uusia äänestäjiä äänestämään tulonsiirtojen puolesta?

Elämme Suomen pahinta eksistentiaalista kriisiä sitten jatkosodan, eivätkä päättäjämme tunnu ottavan asiaa ollenkaan tosissaan. Nykyisellä tahdilla ensi vuoden loppuun mennessä näitä 25v sotalapsia on jo liikaa jotta voisimme edes heittää heitä pois tästä maasta ilman sisällissodan uhkaa. Siinä vaiheessa he voivat esittää *meille* vaatimuksiaan siitä mitä meidän on annettava heille, "tai muuten"...

Kohta alkaa olemaan jo kansannousun paikka, jos mitään ei tapahdu.

Teppo Vanamo

Ongelma ei ole pakolaiset, vaan siirtolaiset. Jo vuosia sitten oli tiedossa, että järjestelmä on täysi susi ja että näin tulee käymään, mutta mitään ei tehty. Miksi EU aina toimii vasta sitten kun housuissa on ahdasta, joka ikisessä asiassa!

Jaakko Aalto

Aivan oikein. Pakolaisia on autettava mutta turvapaikkajärjestelmää hyväksikäyttävä siirtolaisuus on estettävä. Muuten turvapaikkajärjestelmän uskottavuus menee ja se tulee vaurioittamaan koko turvapaikkajärjestelmää.

"Miksi EU aina toimii vasta sitten kun housuissa on ahdasta". Pelkään pahoin, että tuossa arviossa on kohtuullinen annos toiveajattelua.

Matti Motti

Asiantuntijoiden vastaus on poliittinen. Vastuu on, mutta 'se pitää pystyä todistamaan'.

Yhteiskunta tulee sortumaan anarkismiin, jossa laeista ja sopimuksista ei piitata.
Toki ihminen ja ihmisoikeudet menevät niiden yli, mutta tukijat eivät itse välttämättä edusta erityistä ihmisoikeuksien kunnioitusta.
Yhteiskunta perustuu sääntöihin, samoin kyky auttaa.

Kyky auttaa katoaa eivätkä ihmisoikeudet voita.

Absurdi esimerkki tästä löytyy Malmösta, jossa romaneja ei YLEn mukaan voi häätää, koska henkilöllisyyttä ei tiedetä. Ei tiedetä, koska paperit on heitetty pois.

Ihmisyys voittaa? Ehkä olen väärässä ja tästä seuraa parempi maailma.

Kimmo Koskela

Todellakin rajat kiinni. Maailman hätä ei sillä helpotu että kurjuus levitetään koko maailmaan ja kellään ei mene enää hyvin. On aivan selvää ettei sieltä tule oikeita pakolaisia kuin 20%. Syyrian kriisin varjolla tulee Somaleita ja Irakilaisia. Osahan kääntyy pettyneenä kun ei päässeetkään maidon ja hunajan maahan, sehän jo osoittaa ettei oikeaa hätää olla paossa vaan huonoa elintasoa. Soini voisi olla perumatta puheitaan hurrien kavaluudesta ja kyvyttömyydestään panna omia rajojaan kiinni. Ainut vaihtoehto on pakolaistulvalle antaa veneiden kaatua välimerellä , ei miljoonat voi asuttaa eurooppaa noin vain.

Carolus Linden

"Oikeusoppineiden" käsitys näyttää olevan, että turvapaikanhakijoiden käännyyttäminen edellyttää vaikeastitodistettavia seikkoja ja Schengen- sopimus vaatii vapaata liikkumista. Tämän mukaan voi kuka tahansa aivan vapaasti tulla Schengen-alueen ulkopuolelta, matkata Suomeen ja anoa turvapaikkaa, edellyttäen ettei ole aijemmin rekisteröitynyt turvapaikanhakijaksi muualla. Jos tämä on voimassaolevien laikien ja sitoomusten mukaista olisi ilmeisesti aiheellista tehdä korjaavia muutoksia. Muuten saattaa olla odotettavissa maahamme ihmistulva muualtakin kuin länsirajan yli.

Jari Martikainen

Älykkyysosamäärästä riippumatta kaikkien luulisi tässä vaiheessa jo ymmärtävän , että ongelma paisui näin suureksi ja hallitsemattomaksi vain koska siitä tehtiin EU-maiden yhteinen ongelma.
Jos Schengen-alueen ulkorajavaltioille ei olisi annettu mahdollisuutta päästää turvapaikanhakijoita vastoin sopimuksia eteenpäin muihin EU-maihin, ongelma olisi ratkaistu ulkorajoilla ja pakolaisvirrat tyrehtyneet jo aikaa sitten.

Tuomo Niemelä

Ajatteleeko Ruotsikin, että kun kerran Saksa ketjun alkupäässä tuppaa porukkaa kaikille pohjoisemmille valtioille, niin pannaan vahinko kiertämään?

Saksa - Tanska - Ruotsi - Suomi/Norja

Kaikki jälkimmäiset valtiot nielevät Saksan teot mukisematta.