Lauantai 25.5.2019

Kansanedustajan Wikipedia-kopio: ”Voidaan rangaista sakolla”

Luotu: 
20.11.2011 09:34
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Piraattipuolueen varapuheenjohtaja Ahto Apajalahti kirjoittaa blogissaan, että perussuomalaisten kansanedustaja Kimmo Kivelä on rikkonut tekijänoikeuksia.

- Kivelä on mitä ilmeisimmin syyllistynyt tekijänoikeuslain 56 a §:ssä tarkoitettuun tekijänoikeusrikkomukseen, josta voidaan rangaista sakolla, Apajalahti kirjoittaa.

Helsingin Sanomat käräytti Kivelän eilen siitä, että tämä käytti eduskunnan keskustelussa sanatarkasti nettitietosanakirja Wikipediasta kopioituja perusteluja. Eduskunnassa käsiteltiin torstaina hallituksen esitystä Suomen liittymisestä jalkaväkimiinat kieltävään Ottawan-sopimukseen.

Kivelä perusteli eilen Uudelle Suomelle, että hänellä oli kiire ja Wikipedian teksti oli järkevää.

Apajalahti kirjoittaa blogissaan, että Wikipedian tekstit on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva -lisenssillä.

- Artikkeleiden tekstiä saa käyttää vapaasti, kunhan nimeää lähteen (nimeä) ja julkaisee syntyneen jälkiperäisen teoksen samanlaisin lisenssiehdoin (tarttuva), Apajalahti selvittää.

Apajalahden mielestä Kivelän puheenvuoro ”muodostanee artikkeliin nähden niin sanotun jälkiperäisen teoksen, jolloin hänen olisi tullut noudattaa linsessiehtoja”. Toisaalta Kivelän puheenvuoro voidaan katsoa myös sitaatiksi, josta säädetään tekijänoikeuslaissa.

- Laki kuitenkin edellyttää, että sitaatti tehdään "hyvän tavan mukaisesti", mikä oikeusoppineiden tulkinnan mukaan tarkoittaa sitä, että sitaatin lähde on aina nimettävä. Koska Kivelä ei nimennyt lähdettä, hän rikkoi tekijänoikeuksia, Apajalahti tulkitsee.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Htalk

"Apajalahden mielestä Kivelän puheenvuoro ”muodostanee artikkeliin nähden niin sanotun jälkiperäisen teoksen, jolloin hänen olisi tullut noudattaa lisenssiehtoja”.

Järkiperäistä teosta ei vielä yksittäisen Wikipedia artikkelin kappaleen siteeraaminen ja lähteen ilmoittamatta jättäminen muodosta.

Kummalista jeesustelua nimenomaan Piraattipuolueelta... Gutzeninalta ja muilta alan asiantuntijoilta ymmärrän vielä tämän.

Piraattipuolue alkaa olemaan paavillisempi kuin Paavi...

Phil Decker

"Kummalista jeesustelua nimenomaan Piraattipuolueelta... Gutzeninalta ja muilta alan asiantuntijoilta ymmärrän vielä tämän".

Eivätkö persut ole vaatineet, että herrojen on noudatettava samoja sääntöjä, joiden noudattamista he vaativat rahvaalta?
Lisäksi Apajalahden tarkoitus linee ollut nostaa esiin tekijänoikeuslakien älyttömyyksiä, joita riittää.

Berserk

joten pastori Kivelä on tottunut lainaamaan raamattua sanasta sanaan. No,saarnastuolista lausuttuna jokainen seurakuntalainen arvaa että nyt pastorilta tulee jumalan sanaa eikä Halla-ahon plogia.

Mutta eduskunnan tuolista on hyvä sanoa että nyt lainaan sanatarkasti. Miksei Kivelä sanonut lähdettä? Ehkä hävetti kun pastorin lainaama Wikin miinajuttu oli Kokoomusnuorten tekstiä.

Alexius Manfelt

On maaailma mallillaan kun tästäkin nostetaan näin helvetillinen haloo. Itse tiukkana persujen arvostelijana olen vaan sitä mieltä, että Wikipedia ja sen kirjoittajat ovat vain tyytyväisiä kun heitä siteerataan eduskunnassa. Ja tuskin Kokoomusnuoret ovat kirjoittaneen aseita vastustajien käsiin? Ja mitäs siitä, vaikka olisivatkin.

Ollaan vain onnellisia, että ainakin persut käyttävät Wikipediaa, jonka arvovalta luotettavana lähteenä vain lisääntyy. Kyllä Hesarin toimittajatkin sitä käyttävät, vaan eivät mainitse lähteitään.

Muuten Wikipedia tarvitsee sinuakin, kirjoittamaan juuri noita asiantuntija-artikkeleita. Sekä antamaan roposi hyvän asian puolesta.

SaraLinda

Piraattipuolue (lyh. PP) on toukokuussa 2008 perustettu puolue[2], joka suhtautuu kriittisesti immateriaalioikeuksiin, kuten tekijänoikeuksiin ja patentteihin, sekä kansalaisoikeuksien, kuten sananvapauden ja yksityisyyden suojan, rajoittamiseen. Puolue merkittiin puoluerekisteriin elokuussa 2009.[3]

Piraattipuolue on osa kansainvälistä poliittista piraattiliikettä ja ottaa toiminnassaan mallia Rickard Falkvingen Ruotsiin vuonna 2006 perustamasta Piratpartietista. Huhtikuuhun 2011 mennessä Piraattipuolueeseen oli liittynyt noin 3500 jäsentä.

KYSYMYS KANSANEDUSTAJALLE: "Onko piraattipuolue takinkääntäjä?"

kiuru

"miinat eivät erota sotilaita ja siviilejä, vaan tappavat ja vammauttavat ihmisiä eri puolilla maailmaa joka päivä[11]
miinanraivaus on hyvin kallista, vaikka miina itsessään on suhteellisen halpa[11]
miinojen marginaalinen sotilaallinen hyöty on pieni verrattuna niiden seurauksiin siviiliväestölle[11]
Miinojen käyttö on vastoin humanitääristä oikeutta[11]"
(Wikipedia)

Venäläisiä miinat eivät pysäytä kuten eivät mitään muutakaan suurvaltaa. Taivaalta ne tulee, jos yhtään on järkeä. Ja miksei olisi. Ei enää jatkosodan lailla hyökätä.

Berserk

Pappina ei ole tottunut omiin mielipiteisiin ettei julisteta vääräoppisena kirkonkiroukseen tai katoliseksi kuten Soini. Mikä olisi luterilaisessa kirkossa kuin paavin panna.

Koska pappi lainaa usein raamattua niin ei ehkä tullut mieleen että lainaaminen muualta on hyvä sanoa.
Jokainen voi sekunnissa tarkistaa Wikipedian miinajutun lähteen.
Lähdeluettelossa lähteeksi on mainittu linkki 12, jonka takaa paljastuu alkuperäinen mielipidekirjoitus ja kirjoittaja. pj. Wille Rydman, Helsingin Kansalliset Nuoret ry (HeKa).
Onkohan pappi erehtynyt lainaamaan Kokoomusnuoria? Todellinen jytky ja me papit nauroimme niin.

Mila F

Onko Apajalahti nyt varmasti tehnyt syyttämispäätöksen vai mikä instanssi ajaa asiaa tuomioistuimen suuntaan, josta sitten ainakaan pulpahtaa sakko tai ei sakkoa. Vai tuleeko poliisi antamaan sakkoa? Silloinkin jonkun pitäisi tehdä rikosilmoitus, onko Apajalahti tehnyt?

Koko asia on niin typerä, etten voi uskoa olevani tässä kirjoittamassa potaskaa samaan ketjuun. Minkähänlaisen iltalääkityksen tällaiseen vaivaan tarvitsisin. Riittääkö pelkkä D-vitamiini.

Ainakin tiedän, että kun Apajalahti avaa suunsa, voi käydä vaikka hakemassa kupposen kahvia.

Berserk

tyhmyydestä. Silloinhan koko persujen eduskuntaryhmälle tulisi sakkolappuja tämän tämän. Kansanedustaja on sitäpaitsi eduskunnassa esiintyessään kokonaan sakotuksen ulkopuolella.
Pappi syytti kiireitään ja kertoi etsineensä Wikistä tekstiä, jota piti asiallisena. Vahinko että se oli kokoomuasnuorten pj:n kirjoittamaa.

Kukahan tämänkin persun avustaja on. Toinen persuavustaja oli liittynyt natseihin. Mutta rovastilla on varmaan joku lähempänä taivaallisia sotajoukkoja, jolla luulisi olevan aikaa kirjoittaa rovastin miinapuhe. Nyt rovasti meni omaaan liukumiinaansa.

Jukka Mikkola

Wille Rydman näkee nyt, miten hyväksi on havaittu hänen mielipiteensä jalkaväkimiinakysymyksessä. Sitä on kopioitu jopa toisen puolueen kansanedustajan puheessa. Lähde olisi ollut kyllä hyvä mainita puheen yhteydessä hyvien tapojen mukaan. Silloin olisi tullut puheeseen vähän enemmän painoarvoa. Samalla se olisi saattanut tulla Kataisenkin tietoon. Rydmanin kannattaisi ”kopioida” itsensä Perussuomalaisten leiriin. Siellä on aina nuorilla pätevillä miehillä tulevaisuutta. Koti, uskonto ja Isänmaa näyttävät olevan nykyään tärkeämpiä asioita Perussuomalaisilla kuin Kokoomuksella. Siitä jalkaväkimiinakysymys on yksi konkreettinen esimerkki.