Keskiviikko 20.2.2019

Irakilaisia pakolla takaisin Suomesta? – ”Epäilyttävä toimenpide”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.9.2015 16:44
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Suomen turvapaikanhakijoista 62 prosenttia on Irakista. Kuvassa Irakista lähteneitä turvapaikanhakijoita.
|

Faktakulma

Maahanmuuttovirasto ei myönnä oleskelulupia pelkästään alueen turvallisuustilanteen perusteella turvapaikanhakijoille, jotka ovat kotoisin Irakin Kurdistanista tai Etelä-Irakin lääneistä.

Maahanmuuttovirasto ja hallinto-oikeus tulkitsevat ajantasaisen maatiedon perusteella, että kyseiset alueet ovat edelleen yleisesti ottaen turvallisia asukkailleen.

Jos turvapaikanhakijalla ei ole luotettavaa asiakirjaselvitystä kotipaikastaan, hänen pitää pystyä osoittamaan kotipaikkatietämyksensä poliisin ja Maahanmuuttoviraston kuulemisissa.

Lähde: Maahanmuuttovirasto

Helsingin yliopiston kehitysmaatutkimuksen laitoksen dosentti, Lähi-idän asiantuntija Pertti Multanen ihmettelee Maahanmuuttoviraston aikeita päivittää Irakin turvallisuusarviota. Multanen suhtautuu kriittisesti myös irakilaisten pakkopalautuksiin.

Multasen mukaan Irakissa ei ole turvallista aluetta, ja hän suhtautuu skeptisesti uuden selvityksen tekemiseen.

–Turvallisia alueita on hyvin vaikea löytää [Irakista], Multanen sanoo Uudelle Suomelle.

–Irak on edelleen sellaisessa kaaoksessa. Nyt kun on uusi pääministeri, niin hänen auktoriteettinsa ei edelleenkään riitä edes Etelä-Irakin tai keskialueiden kontrolloimiseen riittävällä tavalla, hän lisää.

Maahanmuuttovirasto kertoi maanantaina päivittävänsä Irakin ja Somalian turvallisuusarviot lähiviikkojen aikana. Samalla kartoitetaan EU-käytäntöä sekä palautusmahdollisuuksia Irakiin ja Somaliaan. Turvapaikkahakemusten ratkaisulinjauksia muutetaan, jos saadut tiedot osoittavat sen tarpeelliseksi, Maahanmuuttovirasto kertoi tiedotteessaan.

Mitä mieltä olette turvallisuusarvioiden päivittäisestä, Pentti Multanen?

–Suhtaudun aika skeptisesti siihen, että kukaan tai mikään organisaatio pystyisi määrittämään Irakissa, että mikä alue on turvallinen ja mikä ei. Se on aikalailla ilman faktapohjaa tehty määrittely ja ne ovat aina vaarallisia tällaiset, Multanen vastaa.

Multasen mukaan Irakin olosuhteet ovat tällä hetkellä sellaiset, että läheskään kaikkialla vanhan Irakin rajojen sisällä ei pystytä ”mihinkään kovin luotettavaan kartoitukseen”. Maa on hajaantunut muun muassa Irakin hallituksen, kurdivähemmistön joukkojen ja terroristijärjestö Isisin hallitsemiin alueisiin.

Suomeen saapui tänä vuonna 20. syyskuuta mennessä 12 471 turvapaikanhakijaa, joista 62 prosenttia on irakilaisia, Maahanmuuttovirasto kertoo.

Miksi Irakista halutaan tulla juuri Suomeen?

–Sillä on jo hyvin pitkä historia. Aikanaan Suomi tunnettiin Irakissa jo 1960- ja 70-luvuilla. Irak oli silloin valtio, jossa hyvin monet suomalaiset rakennusyritykset toimivat. Linkki lähtee jo sukupolvien takaisesta ajasta. Näitä on tietenkin vaikea selittää eksaktisti, mutta tietenkin hyvä maine on saattanut kantautua jo 40-50 vuoden takaisista ajoista, Multanen sanoo.

Suomessa asuvat irakilaistaustaiset ihmiset pitävät myös yhteyttä Irakiin.

–Nykytekniikka, some ja netti antavat lisää pontta. Siellä kiertää erilaisia kertomuksia, Multanen toteaa.

Ruotsilla on Irakin kanssa sopimus, jonka mukaan Ruotsi voi palauttaa kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat Irakiin vastoin turvapaikanhakijan tahtoa. Suomella ei vastaavaa palautussopimusta ole, mutta vapaaehtoisesti Irakiin palaavat maa ottaa vastaan Suomestakin.

Miksi Ruotsilla on paljon tiukempi palautussopimus Irakin kanssa kuin Suomella?

–Perussyy on se, että Suomella ei ennen tätä ihan viime viikkojen tulvaa ole ollut sellaista tarvetta niin tarkkaan miettiä, että mitä tapahtuu. Se on nyt akuutti tarve, joka on tullut esille vasta uusimman aallon mukana. Ruotsissa irakilaisia on ollut hyvin paljon enemmän kuin Suomessa pitkän aikaa, vuosikymmeniä, Multanen vastaa.

–Ruotsissa on ollut ihan erilainen konkreettinen tarve tällaiseen määrittelyyn.

Suomi yritti saada Irakin kanssa sovittua palautussopimuksesta vuonna 2009.

Sisäministeriön maahanmuutto-osaston johtaja Jorma Vuorio kertoi Ilta-Sanomille lauantaina, että asia kaatui muuttuneisiin olosuhteisiin. Myöhemmin Irakin suhtautuminen sopimukseen muuttui kielteiseksi. 

Pitäisikö Suomenkin pyrkiä siihen, että meillä olisi samanlainen palautussopimus kuin Ruotsilla?

– Silloin pitää huolellisesti miettiä, mikä on mahdollista ja mikä ei, Multanen vastaa.

Multanen epäilee palautusten mahdollisuutta tai ainakin oikeutusta. Irakissa on hänen mukaansa nyt niin kriittinen tilanne, että paenneiden ihmisten pakottaminen takaisin Irakiin on epäilyttävää.

–Tämän tyyppiseen maahan palauttaminen on aikalailla epäilyttävä toimenpide, kun on kysymys sieltä pakolaisiksi lähteneistä tai turvapaikanhakijoista.

–Siinä ainakin etiikka ja moraali joutuu aikalailla venymään, jos tällaisiin operaatioihin lähdetään laajamittaisesti.

Ruotsin maahanmuuttovirasto kertoo verkkosivuillaan, että vain kurdien aluetta Irakissa voidaan pitää turvallisena.

Suurin osa Suomen muslimeista on sunneja. Multasen mukaan nyt Irakistakin lähtee varsinkin sunniväestöä.

–Yhdysvallat vei vuonna 2003 joukkonsa Irakiin ja sen jälkeen USA:n hallinto ja Irakin pääministerit ovat suosineet nimenomaan shiiayhteisöjä. Vanha, sunniperusteinen hallinto purettiin kokonaan ja myös armeijasta sunniupseerit heitettiin pois. Upseerikuntaan ei ole tähän mennessä otettu sunniupseereja. Kaikki tämä heijastuu koko yhteisöihin, Multanen kertoo.

–Kun siellä tällaista pettymystä tunnetaan, se on se perussyy, miksi sunniväestö lähtee. Sitten konkreettisesti [ääri-islamistinen terroristijärjestö] Isis, joka toimii niillä alueilla, on konkreettinen syy. Tämän hetken akuutti tilanne ja pitkän historian luoma pettymys.

Onko Suomessa nähtävissä, että sunnien ja shiiojen välillä olisi kireyttä?

–Sunnien ja shiiojen välillä on Irakissa ristiriitatilanne, niin sehän on aika uusi ilmiö. Ei siellä aikaisemmin ollut mitään tällaisia syviä ristiriitoja näiden eri islamin suuntausten välillä. Nyt on, ja ei sitä kukaan pysty vannomaan, etteikö nämä ristiriidat tavallaan kulkeutuisi mukana myöskin niiden tulijoiden mukana. Kyllä jonkinlaista jännitystä varmaankin on, mutta se on varmaan enemmänkin yhteisöjen sisäistä ja poliittisen tason jännitystä, ei mitään tällaista kuin Irakissa, jossa on aseellista toimintaa ja terrorismia.

 

Faktakulma

Maahanmuuttovirasto ei myönnä oleskelulupia pelkästään alueen turvallisuustilanteen perusteella turvapaikanhakijoille, jotka ovat kotoisin Irakin Kurdistanista tai Etelä-Irakin lääneistä.

Maahanmuuttovirasto ja hallinto-oikeus tulkitsevat ajantasaisen maatiedon perusteella, että kyseiset alueet ovat edelleen yleisesti ottaen turvallisia asukkailleen.

Jos turvapaikanhakijalla ei ole luotettavaa asiakirjaselvitystä kotipaikastaan, hänen pitää pystyä osoittamaan kotipaikkatietämyksensä poliisin ja Maahanmuuttoviraston kuulemisissa.

Lähde: Maahanmuuttovirasto

Pitäisikö Suomelle saada samankaltainen palautussopimus Irakiin kuin Ruotsilla?

1940 ääntä annettu
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Toni Hiltunen

"Kyllä jonkinlaista jännitystä varmaankin on, mutta se on varmaan enemmänkin yhteisöjen sisäistä ja poliittisen tason jännitystä, ei mitään tällaista kuin Irakissa, jossa on aseellista toimintaa ja terrorismia."

Siis väkivaltaisesti toisiinsa suhtautuvat ryhmät kuin taikaiskusta ryhtyvät kinastelemaan poliittisesti tullessaan Suomeen? Eihän heillä ole vielä ollut mahdollisuutta ottaa aseellisesti yhteen Suomessa.

Kimmo Koskela

Voisivatko nämä yliopistojen ja tutkimuslaitosten veronmaksajien rahoilla tutkimuksiaan tekevät virkamiesturhakkeet edes olla isänmaan ja veronmaksajiensa, eli työnantajiensa, puolella ihan oman etunsa vuoksi. Kohta pakolaiset maksavat niin paljon, että tutkimusrahoista ja varsinkin tuollaisesta kehitysmaatutkimuksesta leikataan niin että heilahtaa. Tyhmähän se porsas on kun purtilonsa kaataa, sanoo vanha sanonta.

Matti Auer

Nythän ruotsalaiset käännyttävät kaikki irak-pakolaiset Suomeen, koska Ruotsissa suurin osa Irakia on määritelty "turvalliseksi" maaksi. Miksei siis Suomessakin? Kaikkeahan me aina apinoidaan, joidenkin mielestä, iki-ihanasta Ruotsista.

Taisto Laine

Liittovaltioharjoittelua ;-)
Unelma Euroopan Yhdistyneistä Valtioista.
Eikä enää pelkkä unelma.
Isot äänesti, neljä pisti vastaan ja ainoa maa jota ehkä oltaisiin kuunneltu hännystää Saksaa ja jätti äänestämättä
Ruotsin käytäntö? Lähettäkää takaisin tänne!
Suomi säästyy osasta organisoitua rikolliisuutta tyyppi syriaanit ja Södertälje.

Risto Nikander

Suomen politiikkojen hölmöydestä esimerkki on juuri se, että somaleja ja irakilaisia tulee Suomeen. Ja se, että niille maksetaan tyhjästä, jonka perustulon pohjalta on hyvä tehdä businestä. Erityisesti ihmissalakuljetusta. Huippukate. Ei veroja. Jos huonosti käy, pääsee täydhoitoon Suomen vankimaan. Veronmaksajat maksavat.

Nico Berg

Jos Irakissa ei ole turvallista, miksi Kurdit Suomesta sinne menee vuosittain vierailulle ja mukanaan vievät lähiövalaita, vai maksaako nämä Suomineidot aina ne matkat, tiedän monta tapausta jossa näin on käynyt?

Ei kukaan oikeasti "pakoon" lähtenyt ota sitä riskiä turvaan päästyään että saattaa saada luodin otsaa siksi että lähteekin takaisin tuttuja moikkaamaan, varsinkin nykypäivänä kun netti on jopa Irakissa ja Skype on ilmainen käyttää.

Sitapaitsi jos he VAIN turvaa hakisivat, he jäisivät Kreikan saaristoon tai Espanjan rannoille, miksi helvetissä aavikolla asumaan tottunut Suomeen tulisi muuten kuin helpon rahan perässä?
Ja sille joka sanoo että kun sukulaisia Suomessa, niin eiköhän niiden sukulaistenkin täältä Suomesta olisi mukavampi muuttaa sinne Kreikan saaristoon tai Espanjaan kuin palella ja masentua Suomen talven pimeydessä.

Mieti sitä, mieti vielä toisenkin kerran ennenkuin edes mietit että kommentoit.

Jani Lassila

Eikös nämä kielteisen päätöksen saaneet voisi karkoittaa Ruotsiin, ja Ruotsi hoitakoon palauttamisen kun heillä sopimuskin sitä varten on, ja he alun perin ovat osaltaan ongelman taustalla sallittuaan turvapaikanhakijoiden vapaan läpikulun.

Markku Nieminen

Voisi! heidät voisi käännyttää jo heti rajalla jos Suomi vain noudattaisi Dublinin sopimusta!
On se kumma miten me noudatamme orjallisesti EU,n kaikkia älyttömiäkin vaatimuksia, mutta emme tällaista ainutta järkevää? Vai siinäkö se salaisuus onkin? Järkevä, ei sovi meille.

Olavi Myllymäki

Nyt kun mm maahanmuutto lisää valtion menoja pitää yliopistolaitoksesta lakkauttaa satoja turhia virkoja, kuten Multasen laitoksen virat. Lisää resursseja tarvitsevat poliisi ja armeija, jotta järjestys säilyy maassa. Rajojen valvontaahan ei enää resurssit eikä kyvytkään riitä.