Maanantai 20.5.2019

Turvapaikanhakijan majoittavalle 10 €/yö? Juha Sipilä vastasi

Luotu: 
24.9.2015 17:12
Päivitetty: 
24.9.2015 19:04
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk.) ehdotti kotimajoituksen turvapaikanhakijalle antavalle pientä korvausta.
|

Kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk.) ehdotti eduskunnan kyselytunnilla, että turvapaikanhakijan kotiinsa ottavalle voitaisiin maksaa esimerkiksi 10 euron korvaus yöltä.

Hän korosti, että vastaanottokeskukset ovat täynnä. Hänen mukaansa yhden yön majoitus vastaanottokeskuksessa maksaa yhteiskunnalle noin 40 euroa.

–Voisiko tätä kotimajoitusta tai perhemajoitusmallia kehittää vielä eteenpäin? Tällaiset ihan tavalliset perheet, jotka haluavat ottaa turvapaikanhakijan luokseen asumaan, voisivat saada jonkun pienen, vaikka nimellisenkin kulukorvauksen  vaikka 10 euroa yöltä – siitä, että ottavat luokseen asumaan, Kaikkonen kysyi.

Hänen mielestään kotimajoitus olisi myös hyvä tapa kotouttaa turvapaikanhakijoita.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) suhtautui myönteisesti Kaikkosen ehdotukseen.

–Jossakin vaiheessa tämä voi olla osa kokonaisratkaisua. Esimerkiksi Libanonissa, jossa vierailin kuukausi sitten, on tullut neljän miljoonan kansan keskelle puolitoista miljoonaa pakolaista. Käytännössä tämä kotouttaminen on tehty juuri niin, että siellä ihmiset ovat ottaneet sotaa pakenevia kotiinsa, Sipilä sanoi.

–Meillä on hallituksessa aloitettu paremman kotoutuksen ohjelma. Lähdetään hakemaan hyviä käytäntöjä muista maista ja varaudutaan seuraavaan vaiheeseen eli kotouttamisvaiheeseen huolellisesti, hän lisäsi.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Muinonen
Vastaus kommenttiin #10

Miksei kotikristitty? Kas kun kristittyjäkin noiden pakolaisten joukossa on. Vai jos valkkaan samanuskoisten joukosta, tuleeko punavihreä kukkahattutäti kotiini heristämään sormea ja velvoittamaan muslimien positiiviseen syrjimiseen? :D

Matti Koivisto

Kumma kun rikolliset ehottelee typeryyksiä.Eikö niiden paikka ole linnassa eikä vapaalla?Ja kyse ei ole presidentin linnasta.Kaikkonenhan voi ottaa kotiinsa noita nuoria miehiä ja sopeuttaa niitä ihan rauhassa,emäntänsä kanssa.

Timo Virtanen

Suomalaisia johdetaan edestä, ei takaa, se tarkoittaa Antti sitä että jos tuollaisia puhelet niin sinä olet velvoitettu ottamaan kotiosi ensimmäisen.
Jos tuohon ehdotukseesi jotkut tarttuvat niin ne on kyllä pakolaisten omat maanmiehet jotka asuvat jo suomessa. Siinä ei kyllä kukaan kotoudu ja tilanne tulee epäreiluksi kun toinen saa kaikkien muiden tukien päälle 300€/kk toisestakin vain siksi että on ehtinyt Suomeen ensiksi.

Keijo Kakkonen

eikö kaikkonenkaan älyä sitä tosiasiaa että käännytys rajalla tulisi valtiolle kaikkein halvimmaksi??? käännytystä ei estä mikään kansainvälinen sopimus, päin vastoin, kansainvälisten sopimusten ansiosta meillä on kaikki mahdollisuudet käännyttää pakolaiset takaisin ruotsiin.

Sami Koskinen

Kuka vastaa siitä jos otan turvapaikan hakijan kotiini ja hän kulttuurista/elintavoistamme mitää tietämättömänä tuhoaa omaisuuttani ku en ole paikalla??
Kuka ottaa vastuun siitä kun esim.eivät osaa käyttää käytössämme olevia kodinkoneita ja saattavat niitä käyttäessään tuhota/polttaa koko asunnon??

Entäpä kenelle kuuluu vastuu siinä kohtaa jos naapurustossa alkaa tapahtumaan lakejemme vastaisia tapahtumia..??en sano etteikö edellä mainitut teot onnistu myös suomalaisilta mutta tämän rumban alettua on muunmuassa tiettyjen tekojen lisääntyminen ollut räjähdysmäistä

Kalevi Ripatti

Nyt Kaikkonen teki todella merkittävän aloitteen. Tuolla saadaan melkoinen hyöty koko soppaan. Sen avulla oikeasti voidaan kotouttaa ihmisiä nopeammin. Täytyy muistaa ettei kaikki halua majoittautua noin tai todellakaan kaikki majoittaa. Se nimellinen hyöty jonka majoittajat saa, todennäköisesti sulaa, eikä taatusti riitä vieraanvaraisuuden kuluihin. Ja taas nämä pienet virrat vaikuttavat osaltaan etenkin kasvukeskusten ulkopuolella piristävästi elinkeinoelämään ja sen tervehtymiseen.
Samalla paineet järjestää erillisiä kotouttamisohjelmia heidän osaltaan helpottuu. Toki kielenopetukseen on varauduttava näissä kunnissa. Olisin heti valmis jos asuisin nurkilla. Hyvä Antti!

Olli-Pekka Jalovaara

Aivan.
Tässä täytyy vaan ihmetellä, että käydäänkö oikeasti tällaisia keskusteluja vai onko tämä jotain unta, josta saisi kohta herätä? Taitaa kuitenkin olla valitettavasti niin, että kaikenlaisia mielipiteitä kuunnellessa loppupäätelmä on se, että elämme tosiaan lopun aikoja.

Veli-Matti Mars

Samaa minäkin ajattelin, että montako pakolaista omien sanojensa mukaan "mainettaan parempi" Antti Kaikkonen meinaa ottaa nurkkiinsa 10 eurolla /hlö? Vai oliko se niin että hän ei kansankyykytyspolitiikan teoltaan ehdi mutta kyykytettävä kansa voisi ottaa, että tuntuisi syväkyykky vieläkin paremmalta? Kyllä on välillä vaikea ymmärtää noiden poliitikkojen ajatuksia.

Rami Ovaskainen

Nopealla laskulla Sipilä kun majoittaa kakkos (vai kolmos) kämppäänsä 20 turvapaikanhakijaa, niin ..... 20(ihmistä) x 10€ (per päivä) * 30 (päivää) = 6 000€ kuukaudessa = 72 000€ vuodessa.

Ei kai ihmekään että Sipilä tuota sitten kannattaa (humaanisiakin syitä voi olla, en sitä sano).
Siihen hyvän maineen hankinta vielä päälle, niin ei ollenkaan huono diili. Imagovoitto ja päälle vielä ihan ok vuokrarahat per kuukausi.

Toisaalta ehkä olen ilkeä inhorealisti. Pyytelen anteeksi mikäli näyttää toiselta jatkossa.

Lauri Furtato

Tuo on siitä ainakin hyvä idea, että se avaa keskustelun todellisista kustannuksista. Köyhyyttä ei tarvi yhtään lisätä Suomessa. Mutta mutta voisin kyllä näin sinkkuna ja isänä ottaakin nuoren pakolaisnaisen, jolla ei ole lapsia. Rajattu sopimus alustavasti pariksi kk ja olisi oltava mahdollisuus valita henk koht. ;)

Ilona Oksanen

MITEN TUO KEHTAA!!!kESKUSTAN PERHEHOITOLIITTO SAI RAY RAHAA TUKUTTAIN VANHUSTEN PERHEHOIDON KEHITTÄMISEEN,JA MITÄÄN EI TAPAHTUNUT!Ainoa mitä tapahtuu,on HUOSTAANOTETTUJEN LASTEN SIJAISPERHEIDEN PALKKOJEN JA TUKIEN ,KULUKORVAUSTEN JA TUKIHENKILÖIDEN YNM.ETUJEN KOROTTAMINEN JA SUOJELEMINEN!Perheille ei tämä naiskansanedustaja keskustasta,joka luotsaa perhehoitoliittoa HALUA NÄITÄ TUKIMUOTOJA antaa,sen sijaan:ajoi lakiin HUOSTAKERTOIMEN.Keskustan sydäntä lähellä eivät ole lapset ja vanhukset,vaan RAAKA BISNES.mITENKÄS TÄMÄN TYYPIN LAHJUSJUTUT MENIVÄTKÄÄN.

Roni Von Lamminen

En ymmärrä, miksi tämä on joillekkin niin vaikea ymmärtää. Eihän koko artikkelissa missään vaiheessa mainittu sanallakaan, että tämä olisi pakollista. Päinvastoin tämä olisi vapaaehtoista ja saisit siitä vielä pienen korvauksenkin.

Hannes Säkkijärvi

Antti Kaikkonen tällä päivämäärällä ilmoittaa, että kaikki keskustalais-maalaisliittolaiset yhdistys-säätiö-viritelmät kuten lomakylät, kylpylä-/kongressikeskukset on täytetty valtion vuokralaisilla ja nyt tarjotaan mahdollisuutta evp.piirijohtajille rahastaa vielä jollain Pudasjärven tyhjällä rintamamiestalolla.
Juha Sipilä lunasti paikkansa juuri sellaisena messiaana, kuin media hänet loi. Eihän kukaan kepulainen ole vielä ollut pettynyt. Me muut saatetaan olla omiin ehdokkaisiin ja edustajiin.

Lumira Lumus

Kaikki asuntoja voukraavat sojoittajayhtiöt ja yksityiset asuntosijoittajat voisivat parhaiten osallistua talkoisiin antamalla tyhjiä ja maksuvyttömyyden vuoksi häädetyiltä suomalaisilta vapautuvat asunnot ilmaiseksi.
Leipomot ja elintarvike tuottajat voivat lahjoittaa sapuskat ym, niin loppuuisi leipäjonot. tilalliset voivat lahjoittaa, monissa näissä menee sapuskaa ja muuta hukkaan.
Eihän nämä EU-bisneksen tilaamat eliittipakolaiset voi mennä menne köyhien ihmisten pieniin asunoihin leivättömän pöydän ääreen. Terveydenhoito voi vapaaehtoiseti hoitamalla heitä omalla ajallaan osallistua talkoisiin. niin ei tarvitse sairailla ja varatottomilla kansalaisilla maksattaa.
Valtion budjetti paranee, kun yritykset viranomaiset lahjoittavat ja tekevät vapaaehtoistyötä näille.

Lumira Lumus

Kaikki valtion hyväpalkkaiset voivat sipilän mallin mukaan tarjota asuntotoja, koska monella on useita asuntoja. Kansanedustajat voivat majoittaa jokainen useamman perheen ja varsinkin maatilojan pitäjät, halltus voi määrätä sen tapahtuvaksi. Kaikki asunnot. mistä maksukyvyttömät suomalaiset häädettiin kadulle voidaan nyt antaa ilmaisena pakolaisille.
Varakkaammalla osalla kaikilla on varaa osallistua talkoisiin. Kaikki joilla on useampi asunto majoittamaan pakolaisia, ei tarvitse kuntien eikä valtion maksaa. Valio, fazer , Atria yms. Heillehän voi lahjoittaa kaikki, kun suomalaisilla ei ole ostovoimaa, niin varmasti 100 000 pakolaista voidaan tällä tavalla kuluitta asuttaa.

Harri Vallin

Tän on pakko olla vitsi.. ai ottais tuntemattoman maan tapoja osaamattoman kotiinsa kympillä per yö.. näkee kyllä ettei kansanedustajat tajua rahasta mitään kunhan itsellä tuhansien kuukausipalkka.. kymppi ei ole nykyaikana Suomessa yhtään mitään. Kaikki pakolaiset voisi majoittaa eduskuntataloon ja kansanedustajien koteihin kansanedustajien kustannuksella.

Sami Tastula

Oliko joku suomalainen oikeasti niin tyhmä ja olettaa että Sipilä olisi ilmaiseksi antamassa taloaan pakolaisten käyttöön?
Kuinka moni oikeasti kuvittelee että kyse olisi hyväntekeväisyydestä eikä bisneksestä?

Liikemies on aina liikemies eikä näiden hyveisiin kuulu vastikkeeton, itseä hyödyttämätön hyväntekeväisyys.

Köyhä antaa vähästään... Mutta...
Vieläkö joku epäilee tämän vanhan sanonnan todenperäisyyttä?

Sanna Palvimo

Taitaapi olla nyt kuitenkin niin että ei majoittajan tuolla kympillä tarvitse ketään elättää. Se on vaan muodollinen korvaus majoituksesta. Pakolainenhan saa vajaa 300e/kk jos ruokailee muualla kun vastaanottokeskuksessa. Kyllä sillä rahalla yhden ihmisen kuukauden ruoat ostaa.

Jarkko Suossa

Voisin ottaa vapaaehtoisesti pari kolme nuorta pakolaisnaista kotiini, antaen näin etusijan ihmisille, jotka haluavat toteuttaa unelmansa nuorten pakolaismiesten kanssa, kuten Antti Kaikkonen ja Juha Sipiläkin haluavat.
Jonossa omia kotimeihiään odottamassa ovat lisäksi ainakin Erkki Tuomioja, Aleksander Stubb, Petteri Orpo, ja Timo Soini, sekä Ville Niinistö.
Pekka Haavisto on omansa jo löytänyt.

Alli Erkkilä

Antin ehdotus on hyvä avaus. Muutkin kommentit ovat hyviä. Asiat, joita pelätään (pelko naisten raiskauksista ja pelko, että ovat salaisia isis taistelijoita) tulisi ensimmäisenä rohkeasti ja asiallisesti käydä läpi jokaisen muuttajan kanssa. Ne olisi pitänyt kertoa jo ennen kuin tulivat tänne. Sitten pakolaisille voisi tarjota maaseudulta tyhjiä taloja tai he voisivat itse rakentaa omat pienet talonsa alkaa puutarhaviljelyn. Näin he olisivat omavaraisia asumisen ja ruuan suhteen. Lähinaapureiden avustuksella ja opastuksella oppisivat suomenkielen ja tavat ja voisivat tehdä jotain vastapalvelua maaseudun ihmisille. Näin he myös kotiutuisivat. Kehitelkää näitä ideoita, mitkä eivät maksa yhteiskunnalle juuri mitään ja joista voisi hyötyä kaikki osapuolet.

Satu Linttinen Os Mäkelä

Ihanaa kun on näin välittäviä ihmisiä kirjoittajissa. Vanhuksistakin kannetaan huolta. Miksihän perhehoitoon ei löydy halukkaita perheitä Suomessa? Miksiköhän vanhuksia ei meillä lapset hoida tai ota vastuuta vanhustensa hoidosta? Miksiköhän se rassaa jos joku turvapaikanhakijan kotiinsa ottaisi? Olisiko hyvä katsoa joskus miten vastuunsa kantaa edes itsestään, kun sekin näyttää olevan hukassa. Ei tarvi kantaa huolta naapurin tekemisestä, koska se on hänen asiansa. Hyvä aloite Kaikkoselta.

Jari Jokela

–Jossakin vaiheessa tämä voi olla osa kokonaisratkaisua. Esimerkiksi Libanonissa, jossa vierailin kuukausi sitten, on tullut neljän miljoonan kansan keskelle puolitoista miljoonaa pakolaista. Käytännössä tämä kotouttaminen on tehty juuri niin, että siellä ihmiset ovat ottaneet sotaa pakenevia kotiinsa, Sipilä sanoi.

–Meillä on hallituksessa aloitettu paremman kotoutuksen ohjelma. Lähdetään hakemaan hyviä käytäntöjä muista maista ja varaudutaan seuraavaan vaiheeseen eli kotouttamisvaiheeseen huolellisesti, hän lisäsi.

Ei jumalauta,mikä oli sen hotellin nimi missä Sipilä oli?mä meen sinne kans

Soili Vuorenmaa

Eipä sillä kympillä valitettavasti makseta edes majoittamisen aiheuttamaa kulua. Vesi on kallista, ja majoittujalle pitää kaiketi tarjota peseytymismahdollisuuskin ja pyykitkin pitää jonkun pestä. Ei hitto kyllä kuulosta kovin järkevältä. Varsinkin kun nytkin meidän verorahoilla kustannetaan heidän olemisensa. Olimme joskus tukiperheenä suomalaislapsille, ei korvaus tainut paljon tuon suurempi olla, mutta mieluummin ottaisin kotiini apua tarvitsevan suomalaislapsen tai -vanhuksen.