Maanantai 22.1.2018

Mehiläisen härski kikkailu – Jutta Urpilaiselta lupaus

Jaa artikkeli:
Luotu: 
1.12.2011 16:23
Päivitetty: 
1.12.2011 16:26
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Jutta Urpilainen.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) mukaan kansainvälisten yritysten härskiin verokikkailuun Suomessa puututaan lailla. Urpilainen kertoi asiasta tänään eduskunnan kyselytunnilla vastauksena kansanedustaja Mika Lintiläin (kesk.) kysymykseen.

Lintilä kysyi, miten hallitus aikoo puuttua esimerkiksi lääkäripalveluja tarjoavassa Mehiläisessä ilmi tulleeseen verokikkailuun. Mehiläinen maksaa lähes 40 miljoonan euron voitostaan Suomeen veroa vaivaiset 360 000 euroa.

- Asiasta annetaan lakiesitys jo ensi keväänä, sanoi Urpilainen ja lupasi, että veronkiertoon puututaan.

Urpilainen myös muistutti, että harmaa talous on yksi nykyisen hallituksen painopistealueista.

Harmaan talouden tutkija Markku Hirvonen sanoi viime viikolla Uuden Suomen haastattelussa, että verokikkailu suomalaisten rahoilla saadaan ainakin osittain ja hetkellisesti kuriin rajoittamalla yritysten korkovähennysoikeutta.

–Tämä [verokikkailu] on ylipäätäänkin varsin härskiä toimintaa, vaikka laki sen salliikin. Mutta vielä ikävämpää on, kun se tapahtuu julkisin varoin. Nämä yhtiöt elävät yhteiskunnan tuella, kommentoi Hirvonen tuolloin.

Urpilainen ei eduskunnassa tarkentanut lakiesityksen sisältöä.

Uusi Suomi kertoi viime viikolla, kuinka kohun suurimmaksi syntipukiksi joutunut Mehiläinen puolustelee toimintansa laillisuutta työntekijöilleen lähettämässään salaisessa viestissä.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Salon Petri

Nyt käsittääkseni ihan lailliset vuotokohdat tiedetään.

Onko kansallisella lainsäädännöllä edes mahdollista tukkia EU:ssa toimivan yrityksen laillista tapaa toimia?

Pitäisikö Suomen siksi alkaa avoimeksi veroparatiisiksi vai heittäytyä veroparasiitiksi?

Ottaahan ministeri Urpilainen huomioon siksi vireillä olevan arvopaperilainsäädännön "uudistamisen" mustien aukkojen tukkimisen...?

SamiAnttila

Samaa mietin minäkin. Aina keksitään tavat näyttää suomalaisen tytäryhtiön voitot maassa, jossa verotus on inhimillisemmällä tasolla.

Tiedän esimerkiksi erään pankin, joka toimi useita vuosia Suomessa, eikä ikinä tehnyt voittoa, josta olisi pitänyt maksaa veroa. Toiminta oli kuitenkin erittäin kannattavaa, koska Suomessa toimiva haarakonttori rahoitti ulos lainaamansa rahat lainalla korporaatiolta, joka oli noin viisi kertaa kalliimpaa lainaa, kuin mitä vapailta markkinoilta olisi saanut.

Miten tällaisen voiton siirron ulkomaille voisi muka estää?

kpyora

Syytä olisi lähinnä tutkia yritysjohdon toimia, jos joku firma ehdoin tahdoin maksaa veroja Suomeen. Se on holtitonta omistajien varojen käyttöä.

Jutta on ihan nätti tyttö, mutta hänen ymmärrystään talousasioista ei tämänkään lasunnon perusteella voi pitää kovin kummoisena. Nyt tarvitaan pikaisesti lainsäädäntömuutoksia. Siinä hän on oikeassa. Veroastetta tulee laskea, niin että verojen maksu Suomeen on järkevää.

Mahjong

Hyvä kommentti !
Ihan turhaa on kauhistella miten ulkomaiset yritykset käyttävät sosialirahoitustamme hyväkseen kun sitä on oikein tuputtamalla tuputettu. Kuntien tulisi hoitaa lääkäripalvelut itse ja kilpailukykyisesti. On omituista ajattelua että samat ihmiset tekisivät samat työt jotenkin tehokkaamiin jos ovat yksityisellä töissä ,jos näin on niin silloin on vika siellä kunnan johtoportaassa jota kyllä muutenkin epäilen sylttytehtaaksi moneen rahan hävitykseen.

ilkkapellervo

Kyllä homma on jo luisunut käsistä. Valtio esimerkiksi ostaa kaikki työterveyspalvelunsa yksityisiltä toimijoilta. Samoin monissa kunnissa. Miksi ?

Valtio ja kunnat ovat aikanaan siirtäneet palvelut yksityisille, koska on laskettu, että yksityisen tarjous palvelusta on ollut kilpailukykyinen.

Nyt yksityiset tekevät miljoonavoittoja halvemmalla tuotetusta palvelusta ja politiikot itkee, että ne ryöstää meidän rahat. Ainoa johtopäätös on, että yksityinen terveydenhoito on erittäin tehokasta.

Pistäkää peli poikki ja perustakaa Julkisen hallinnon terveyskeskus. Tulette näkemään ettei virkamiehelle kehitysmaan tasoinen työterveyspalvelu kelpaa ja se on vielä kallista.

Vierailija

Hetken se on, sitten...tässä käy juuri kuten briteissäkin, jo nyt näkyvissä.

"Valtion ostaman työterveyshuollon hinta noussut rajusti"

http://www.hs.fi/kotimaa/Ty%C3%B6terveyshuollon+kustannukset+valtiolle+o...

"Ulkoistaminen käy kalliiksi brittikunnille

Pitkään rummutettu kunnallisten palvelujen ulkoistaminen on tuomassa Britannian kunnille odotettujen säästöjen sijasta jättilaskun."

http://www.taloussanomat.fi/palvelut/2007/01/02/ulkoistaminen-kay-kallii...

demarien vihollinen no1

...on uskomatonta, että liikeyritys ei maksa veroja.
Suomessa on lukuisia erilaisia ryhmiä, jotka matkustavat hiljaa ja mukavasti valtion miljoona avuilla, verotta yms. kikkailuilla.
Maatalouden tuet ovat kustannuksineen useita miljardeja vuodessa, yli 6 miljardia.Ministerit,kansanedustajat(itse määrittelemässä tukiaan) miljardöörit, miljonäärit, saavat tukea kun "asuvat suomessa"-tyyliin. Säätiöt ovat rahasampoja ovelille liikemiehille ja "ruotsinkielen vaalioille".
Veripalvelun johtajien kikkailu itselleen miljoona töitä jne.
Uskomattomia asioita, jotka perinjuurin johtuvat: suomessa verotetaan palkkansaajia liikaa. On liikaa jaettavaksi rahaa, ja siksi vastuuntuntoa verorahojen käytöstä ei ole. Veronmaksun väistäminen on nerokasta ja siitä pitää olla hiljaa, se on "maan tapaa".
Mutta, kun maailman taloudessa on ongelmia, on ensimmäisenä kansalaisten, pienen ihmisen, tulotaso vaarassa, korkojen nousun myötä ja verojen noston myötä, eläkeiän nousun myötä jne.
Sosiaalidemokraattinen kepu hyvinvointi suomi alkaa olla lopullisesti tiensä päässä. Kansalaisten huijaaminen on saatava loppumaan. Työtätekevä ei saa tehdä kahta työtä, puolison eläkkeestä ei saa saada "liikaa rahaa" jne. ne estetään 50% veroilla.
TÄMÄ asia on hansakassa, kumma kyllä, mutta kaikki muut sadat miljoonat eurot ei ole, jotka tulisivat näiltä pikkuedunsaaja ryhnmiltä...

Ulmo

Onpa mielenkiintoista, että suomalaisessa yhteiskunnassa, jossa julkisin varoin tuotetaan maailman huippuluokkaa olevat terveyspalvelut, voi yksityinen yritys kilpailla palveluilla ja vielä tehdä niillä miljoonien voitot.

Eikö tämä jos mikä osoita julkisen terveyspalvelujen tehottomuuden konreettisesti.

Sinänsä on mielenkiintoista, kun Mehiläinen ja Nokia maksavat margiaaliset voitot tuloksetaan päinvastoin kun pienemmät yritykset joutuvat noudattamaan lakia ja maksamaan lainmukaisen veron voitostaan.

Vastarannanrastas

Ei kukaan joudu maksamaan veroja jos ei halua, katso toinen postaukseni.

Kyse on siitä, että Suomessa useimmilla yrityksillä on ainakin toistaiseksi selkärankaa, ja verot maksetaan koska se on moraalisesti oikein.

Luonnollisesti veronmaksumoraali voi toki heikentyä monestakin syystä, eikä sitä kaikilla ole koskaan. Jos yrittäjiä tarpeeksi lyödään erilaisilla kateusveroilla ja maksuilla, niin loputkin siirtävät tulot tai ainakin osan niistä veroparatiiseihin, tai ainakin pienemmän verotuksen maihin. Esim. EU:n sisällä on mahdotonta estää tuloksen näyttämistä toisessa maassa.

Vastarannanrastas

Jostain syystä missään ei ole julkisesti kerrottu kuinka tuo käytännössä tapahtuu, vaan tehdäkseen tuon pitää edelleen löytää sopiva juristifirma hoitamaan paperityöt.

Käytännössähän rahan saa verottajan ulottumattomiin ainakin seuraavilla laillisilla keinoilla:
1) Perustetaan veroparatiisiin yhtiö ja sijoitetaan siihen läjä rahaa. Tämä yhtiö lainaa rahat sitten sopivalla, esim. 20% vuosikorolla, suomessa toimivalle yritykselle - tarvitsi tämä rahaa tai ei - ja voihan sen rahan lainata edelleen takaisin toiselle veroparatiisiyhtiölle esim. 1 % vuosikorolla. Näin veroparatiisiin kertyy tuo korko tuolle pääomalle, ja tuotot syntyvät siis veroparatiisissa. Rahaa tässä ei oikeastaan tarvita paljoakaan, koska saman rahan voi kierrättää moneen kertaan.
2) Ostetaan ja myydään tavaraa tai palveluita veroparatiisiyhtiön kanssa. Ostetaan esimerkiksi konsultointipalveluita eri veroparatiisiyhtiöiltä.

J. Mikkola

Lopettakaa se, suht ärsyttävää.

Jyrki boy otsa kurtussa, pieni hymyn väre naamassa. Leikkauksia tulossa.

Jutta lupaan lupaan nännit kovana ilme. Nyt kuunnellaan kansaa.

David cameron uhoamassa, ei pennyäkään sinne ja tänne, ja Stephen Elop sormet pystyssä rauhoittelee Suomalaisia NAAMALLAAN, ei hätää vaikka me ostettiin nokia...tai siis ainiin.. en olekkaan siellä enää töissä, mutta ex-työkaverit osti.

HaaJotKaa

Sama kohu samoista firmoista myös Ruotsissa. Voitot siirretty veroparatiisiin.
Näiden toimijoiden moraalin perään on syytä kysyä.
Ei anna hyvää esimerkkiä yksityistämisestä - jos se tähän johtaa niin kiitos ei.
Tässä on sentään kysymys ihmisten terveydenhoidosta, jonka kustannukset on muutenkin saatava hallintaan. Ylihintaa siis maksetaan.
Vielä olisi tekemistä myös esim. energiahuollon puolella, jossa rahaa valuu ulkomaille ja kuluttajat maksavat kipurajan hintoja esim. sähkönsiirrosta. Lisäksi sähköpörssillä pidetään hinta niin korkealla, että sähköyhtiöiden voitot eivät ainakaan pienene. Ahneudeksihan tätä myös kutsutaan.

joukahinen

Harmaatalous sekä suomenruotsalsten laillinen mutta härski rahastus valtiolta (= veronmaksajilta )on aina ollut ja on edelleen rkp-kåkoomuksen erikoissuojelussa. Ketäs siellä mehiläisen johtoportaassa on? Niinpä niin suomenruåtsalaisia, ylimysluokkaa joilta ei veroja tohdita kerätä, ei ainakaan jo Jyrkiboy istuu siitä päättämässä, aito rkp-kåkoomuslainen.

TSV

Käykääpä kysymässä miten voitte saada lapsellenne ostamanne asunnon hänen nimiinsä ilman mitään veroja?

Olen nyt tarkkaillut Urpiaista jonkun aikaa ja mielipiteeni ei ole muuttunut, hänen pitäisi olla opettamassa jotain alakoulua jossain huitsin nevadassa eikä olla Suomen valtionvarainministeri. Mitäpä antaisin olla kokouksissa kärpänen katossa kun virkamiehet pyörittelevät päätä Jutan jutuille.
Onko kukaan kysynyt Jutalta vakuuksista? Kohta nimittäin tarvitaan se saari sieltä?

Miten tässä jutussa käy, noh lakiesitys tulee olemaan huono ja keskeneräinen eikä tule kuin vähän hidastamaan veronkiertoa, tiedättekö mikä toimisi? Kunnat ja valtio alkaisivat purkamaan sopimuksia ja vaihtaisivat palvelujen tarjoajaa, tietysti jos kaikki tekevät tätä niin sekään ei auta...

Hesekiel

kun puututaan esille tulleeseen ongelmaan jo ensi vuonna. Näin annetaan koijareille kunnollinen etumatka kehitellä uusia kolttosia ja taas Jutta on ihmeissään, että mites tässä nyt näin kävikään?
Täälä kotosuomessa hallitus melskaa, että EU:n tulee tiukentaa jäsenmaiden talouksien tarkastuksia ja heti !! Omat rikolliset saavat valtiovallan suojelusta ja mahdollisuuden kupata suomalaisilta rahat. Hallituksella ei mitään kiirusta korjata virheitään. Joopa joo.

tsoudepetteri

Puolisoni vaikeuksissa oleva työnantaja Itella sai Mehiläisen työpaikan terveydenhuollosta vastaavaksi.

Ja jo vain! Nykyisin pienimmästäkin syystä lähetetään laboratoriotutkimuksiin, myös silloin kun ei ole mitään erityistä syytä, vain "pitää kuitenkin kerran vuodessa katsoa arvot".

Eipä ihme että maksaa ja tulosta tulee.

salakankee

kun työnantaja ei baskat välitä mistään. Joo ottihan ne ne, mutta sitten ei kukaan lääkäri minua tavannut, annettiin puhelinaika soittaa lääkärille, mitä se niistä näki; ilmeisesti virolainen mies jolta ei meinannut sana tulla suusta jotain mongersi, en ymmärtänyt puhui varmaan mielestään suomea.. sen sai sanotuksi, että puolen vuoden päästä uudet testit..
huokaus! Ei j-lauta, tähän on tultu, ihan sama .. kuolla pitää kuitenkin, ehkä tietämättömänä miten, onnellisempana!
Baska maa Suomi, baska terveydenhoito!
Nägemiin kiitos! Tyhjän saa pyytämättäkin! Gusetusta koko homma!

omanimi

Ei sen pitäisi olla mikään uutinen että valtiotkin joutuvat kilpailemaan veronmaksajista. Jos (ja kun) Suomen yhteisövero ei ole kilpailukykyinen, niin on aivan oikein että valitaan se edullisempi vaihtoehto ja pakotetaan Suomi mukaan kilpailuun. Ei se ole hullu joka pyytää vaan se joka maksaa.<p>Tuloverokin on sitä tasoa ettei tänne saada esim. huippujohtajia ilman että heille luvataan aivan erilainen verokohtelu kuin tavalliselle tallaajalle. Se jos mikä on todella härskiä kikkailua.

fredrik

Uusi laki on tietysti tarpeellinen korkovähenysten estämisesksi, mutta ei se laki auta, on muita keinoja siirtää rahaa konsernin sisällä, ei tarvitse olla korko!
Me potilaat voimme siirtyä semmoiseen palveluun, joka on paikallinen! Silloin kikkailijat vasta ymmärtävät! En ymmärrä niitä lääkäreitä, jotka tekevät työtä kikkailijoiden hyväksi samalla kun he välillä käyttävät kuntien ylläpitämiä erikoislaitteita ja "hakevat! KELALTA rahaa kikkailuyritykselle. Olisi tehokkaampi jos Kela maksaisi suoraan veroparatiisille! Miten Kela voi hyväksyä että valtion rahat käytetään näin? Kyllä välillä tuntuu että suomen hallitus säästää väärällä paikalla, kun raha-aukko on avatttu veroparatiisille!

salakankee

N.Herlin: "Mehiläinen siis on tunnettu sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottaja. Itse asiassa ”normaalisti” veroparatiisissa kiepautetuista voitoista huomattava osa on sosiaalipalvelusta kiepautettua voittoa – Kela-rahaa. Kunnat ostavat Mehiläisen palveluja alihankintana. Mehiläinen tekee Kelakorvattua työsuhdehoitoa."

..siis se miten Kelan rahat puhalletaan